প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘ছিকিম@৫০’ উদযাপনৰ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকিমৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন কৰে
ছিকিম হৈছে দেশৰ গৌৰৱঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যোৱা দশকত আমাৰ চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ কেন্দ্ৰত ৰাখিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ‘এক্ট ফাষ্ট’ৰ মনোভাৱেৰে ‘এক্ট ইষ্ট’ নীতিক আগুৱাই নিছোঁঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ছিকিম আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ এক উজ্জ্বল অধ্যায় হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ছিকিমক বিশ্ব পৰ্যটন স্থলী হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়াস কৰিছোঁঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আগন্তুক বছৰসমূহত ভাৰত বৈশ্বিক ক্ৰীড়া মহাশক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ সাজু হৈছে, উত্তৰ-পূব আৰু ছিকিমৰ যুৱ শক্তিয়ে এই সপোন বাস্তৱায়িতকৰণত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সপোন হৈছে ছিকিমক কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বৰ এখন গ্ৰীন মডেল ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
29 MAY 2025 12:00PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গেংটকত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ‘ছিকিম@৫০’ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘প্ৰগতিৰে উদ্দেশ্যৰ মিলন আৰু প্ৰকৃতিৰ বিকাশক চালিতকৰণ’। ইয়াত ভাষণ প্ৰদানেৰে তেখেতে ছিকিমৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ সোণালী জয়ন্তী উপলক্ষে ছিকিমৰ ৰাইজক সম্ভাষণ জনায়। তেখেতে ইয়াকে লৈ ৰাইজৰ উৎসাহ-উদ্দীপনাক ওচৰৰপৰা প্ৰত্যক্ষ কৰিব বিচাৰিছিল যদিও প্ৰতিকূল বতৰৰ বাবে এই কাৰ্য্যসূচীত ভাগ ল’ব নোৱাৰিলে বুলিও কয়। তেখেতে অদূৰ ভৱিষ্যতে ছিকিম ভ্ৰমণেৰে ৰাজ্যখনৰ কৃতিত্বৰাজি প্ৰত্যক্ষৰে ইয়াৰ উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰিব বুলি অংগীকাৰ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আজি ৰাজ্যখনৰ বিগত ৫০ বছৰৰ কৃতিত্বৰাজি উদযাপনৰ উপলক্ষ বুলি বক্তব্য প্ৰদানেৰে ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু তেওঁৰ টীমক এই বৃহৎ অনুষ্ঠানক স্মৰণীয় কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেখেতে পুনৰবাৰ ছিকিমৰ জনসাধাৰণক ৰাজ্য প্ৰতিষ্ঠাৰ সোণালী জয়ন্তীৰ শুভেচ্ছা জনায়।
“৫০ বছৰ পূৰ্বেই ছিকিমে ৰাজ্যখনৰ গণতান্ত্ৰিক ভৱিষ্যতৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। ভাৰতৰ ভূগোলৰ সৈতেও ছিকিমৰ জনসাধাৰণে কেৱল সংযোগ স্থাপনেই নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ আত্মাৰ সৈতেও সংযোগ স্থাপন কৰিছিল” বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰতিজন লোকৰে কণ্ঠ শুনা আৰু অধিকাৰ সুৰক্ষিত হোৱা মাত্ৰেকে উন্নয়নৰ সম-সুযোগৰ উন্মেষ ঘটিব। তেখেতে কয় যে আজি ছিকিমৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ আস্থা অধিক গভীৰ হৈ পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ছিকিমৰ উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিক লৈ এই আস্থাৰ ফল দেশখনে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। “ছিকিম হৈছে ৰাষ্ট্ৰৰ গৌৰৱ” বুলি ঘোষণাৰে তেখেতে কয় যে বিগত ৫০ বছৰত ছিকিম প্ৰকৃতিৰ সমান্তৰালভাৱে প্ৰগতিৰ আৰ্হি হৈ পৰিছে। ৰাজ্যখন জৈৱ-বৈচিত্ৰ্যৰ এক বিশাল ভূমিলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে, ১০০% জৈৱিক ৰাজ্যৰ মৰ্য্যাদা লাভ কৰিছে, সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহ্য সমৃদ্ধিৰ প্ৰতীক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক জনমূৰি আয় সম্পন্ন ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত ছিকিম অন্যতম। এই কৃতিত্বৰাজিয়ে ছিকিমৰ জনসাধাৰণৰ সামৰ্থ্যৰ সাক্ষ্য বহন কৰিছে বুলি তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয়। তেখেতে ছিকিমৰ চহকী সংস্কৃতি আৰু সমৃদ্ধিৰ দিশত ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিখন সমাজৰে অৱদানক স্বীকৃতি জনায়।
২০১৪-ৰ পৰা তেখেতৰ চৰকাৰে সবকা সাথ, সবকা বিকাশ—সকলোৰে উন্নয়ন, সকলোৰে সহযোগিতাৰ নীতি অনুসৰণ কৰি আহিছে বুলি উল্লেখেৰে কয় যে এখনি উন্নত ভাৰতৰ বাবে সুষম উন্নয়নৰ প্ৰয়োজন, যাতে কোনো অঞ্চল পিছ পৰি নাথাকে। “ভাৰতৰ প্ৰতিখন ৰাজ্য আৰু অঞ্চলৰ নিজস্ব সুকীয়া শক্তি আছে, এই দৃষ্টিভংগীৰে চৰকাৰে বিগত দশকত উত্তৰ-পূবক উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হিচাপে গণ্য কৰিছে” বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “চৰকাৰে ‘এক্ট ফাষ্ট’ৰ মনোভাৱেৰে ‘এক্ট ইষ্ট’ নীতিক নিছে।”
অলপতে দিল্লীত অনুষ্ঠিত উত্তৰ-পূব বিনিয়োগ সন্মিলনৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই অনুষ্ঠানত আগশাৰীৰ উদ্যোগপতি আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, তেওঁলোকে ছিকিমকে প্ৰমুখ্য কৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবত উল্লেখযোগ্য বিনিয়োগৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। তেখেতে কয় যে আগন্তুক বছৰসমূহত ইয়াৰ জৰিয়তে ছিকিম আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসংখ্য কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব।
“আজিৰ কাৰ্য্যসূচীয়ে ছিকিমৰ আগন্তুক যাত্ৰাৰ আভাস দাঙি ধৰিছে” বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি ছিকিমৰ উন্নয়ন সাধনেৰে জড়িত একাধিক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে তথা আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেখেতে কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোৰ স্বাস্থ্যসেৱা, পৰ্যটন, সাংস্কৃতিক আৰু ক্ৰীড়াৰ সুবিধাসমূহৰ বৰ্ধন ঘটাব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ সফল আৰম্ভণিৰ বাবে তেখেতে সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনায়।
“ছিকিমকে প্ৰমুখ্য কৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভাৰতৰ উন্নয়নৰ কাহিনীৰ এক উজ্জ্বল অধ্যায় হৈ পৰিছে” বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এসময়ত দিল্লীৰপৰা দূৰত্বই ইয়াৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছিল, সেই একেটা অঞ্চলেই এতিয়া সুযোগৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। তেখেতে কয় যে এনে পৰিৱৰ্তনৰ উল্লেখযোগ্য কাৰকটো হৈছে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধন, যি পৰিৱৰ্তন ছিকিমৰ জনসাধাৰণে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয় যে পূৰ্বে ৰাজ্যখনত শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা, কৰ্মসংস্থাপনৰ বাবে অহা-যোৱাত প্ৰত্যাহ্বানে দেখা দিছিল। অৱশ্যে বিগত দশকত এনে পৰিস্থিতিৰ যথেষ্ট পৰিৱৰ্তন হোৱা বুলি তেখেতে উল্লেখ কৰে। তেখেতে কয় যে উক্ত সময়ছোৱাত ছিকিমত প্ৰায় ৪০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। গাঁৱে-ভূঞে শ-শ কিলোমিটাৰ নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অটল সেতু নিৰ্মাণে দাৰ্জিলিঙৰ সৈতে ছিকিমৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধন ঘটাইছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ছিকিমক কালিম্পঙৰ সৈতে সংযোগ কৰা পথটোৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। তেখেতে লগতে কয় যে বাগডোগ্ৰা-গেংটক এক্সপ্ৰেছৱে’ই ছিকিমলৈ অহা-যোৱা কৰা কাৰ্য্য বহুখিনি সহজ কৰি তুলিব। তেখেতে আৰু কয় যে এই এক্সপ্ৰেছৱে’ক গোৰখপুৰ-শিলিগুড়ি এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ সৈতে সংযোগেৰে অঞ্চলটোৰ আন্তঃগাঁথনিক অধিক সুদৃঢ়কৰণৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূবৰ সকলো ৰাজ্যৰে ৰাজধানী চহৰসমূহক ৰেল নেটৱৰ্কৰে সংযোগকৰণৰ প্ৰচেষ্টা দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চেভোকে-ৰংপো ৰেল লাইনে ছিকিমক ৰাষ্ট্ৰীয় ৰেল নেটৱৰ্কৰে একত্ৰিত কৰিব। তেখেতে কয় যে পথ নিৰ্মাণ কৰিব নোৱাৰা অঞ্চলত বিকল্প হিচাপে ৰ’পৱে’ স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে আজি কেইবাটাও ৰ’পৱে’ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ছিকিমৰ জনসাধাৰণৰ সুবিধাৰ অধিক বৰ্ধন ঘটিব। তেখেতে কয় যে বিগত দশকত ভাৰতে নতুন সংকল্পৰে আগবাঢ়িছে আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ অগ্ৰগতি সাধনত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰি অহা হৈছে। তেখেতে কয় যে যোৱা ১০-১১ বছৰত প্ৰতিখন ৰাজ্যতে একাধিক চিকিৎসালয় স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু দেশজুৰি এইমছ আৰু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সমূহৰ উল্লেখযোগ্য সম্প্ৰসাৰণত আলোকপাতেৰে ৫০০ বিছনাযুক্ত এখন চিকিৎসালয় ছিকিমৰ জনসাধাৰণৰ বাবে উৎসৰ্গাৰ কথা ঘোষণাৰে ইয়াৰ জৰিয়তে অতিশয় দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহৰ বাবেও গুণগত স্বাস্থ্যসেৱা সুনিশ্চিত কৰা হৈছে বুলি কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে চিকিৎসালয় নিৰ্মাণত গুৰুত্ব আৰোপৰ সমান্তৰালকৈ সুলভ আৰু উচ্চমানৰ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানো নিশ্চিত কৰিছে। তেখেতে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত ছিকিমৰ ২৫ হাজাৰৰো অধিক লোকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা সেৱা লাভ কৰিছে। তেখেতে কয় যে সমগ্ৰ দেশৰে ৭০ বছৰ আৰু ইয়াৰ উৰ্ধ সকলো জ্যেষ্ঠ নাগৰিকে এতিয়া ৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা সেৱা লাভ কৰিছে। তেখেতে আৰু কয় যে ছিকিমৰ পৰিয়ালসমূহে আৰু তেওঁলোকৰ বয়োজ্যেষ্ঠ সদস্যসকলৰ স্বাস্থ্যসেৱা লাভৰ বাবে চিন্তা কৰিব নালাগে, কিয়নো তেওঁলোকৰ চিকিৎসাৰ যত্ন চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰিব।
“এখনি উন্নত ভাৰতৰ ভেটি চাৰিটা শক্তিশালী স্তম্ভৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল— যথাঃ দৰিদ্ৰ, কৃষক, মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক সবলীকৰণ” বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেশখনে এই স্তম্ভসমূহক অহৰহভাৱে সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। তেখেতে ছিকিমৰ কৃষকসকলক প্ৰশংসাৰে ভাৰতৰ কৃষি খণ্ডৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানক স্বীকাৰ কৰে। “কৃষি উন্নয়নৰ নতুন ঢৌত ছিকিম আগবাঢ়ি আছে” বুলি উল্লেখেৰে ছিকিমৰ পৰা জৈৱিক সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি পোৱাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে শ্ৰী মোদীয়ে। তেখেতে কয় যে শেহতীয়াকৈ ছিকিমৰ পৰা বিখ্যাত দলে খুৰছানী চিলি পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰপ্তানি কৰা হৈছে আৰু ২০২৫-ৰ মাৰ্চত ইয়াৰ প্ৰথমটো চালান বিদেশলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে অনাগত বছৰসমূহত ছিকিমৰ পৰা অধিক সামগ্ৰী বিশ্বজুৰি ৰপ্তানি কৰা হ’ব। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে সমন্বয়ৰে এই প্ৰচেষ্টাসমূহলৈ সমৰ্থন আগবঢ়াই আহিছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ছিকিমৰ জৈৱিক ভাণ্ডাৰক অধিক সমৃদ্ধকৰণৰ বাবে আন এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ছ’ৰেং জিলাত দেশৰ প্ৰথমটো জৈৱিক মীন ক্লাষ্টাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে এই পদক্ষেপে ছিকিমক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্ব উভয় পৰ্য্যায়তে এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰিব। জৈৱিক কৃষিৰ সমান্তৰালকৈ ছিকিমে এতিয়া জৈৱিক মৎস্য পালনৰ ক্ষেত্ৰতো স্বীকৃতি লাভ কৰিব বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জৈৱিক মাছ আৰু মাছজাতীয় সামগ্ৰীৰ বৈশ্বিক চাহিদা উল্লেখযোগ্য। তেখেতে কয় যে এই উন্নয়নে ছিকিমৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে মীন খণ্ডত নতুন সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিব।
শেহতীয়াকৈ দিল্লীত অনুষ্ঠিত নিটি আয়োগ গভৰ্নিং কাউন্সিলৰ বৈঠকত প্ৰতিখন ৰাজ্যই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্বীকৃতি লাভ কৰা পৰ্যটন স্থলী গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ছিকিম কেৱল পাহাৰীয়া ৰাজ্য হোৱাৰ বাহিৰেও ইয়াৰ বিকশিত হোৱাৰ সময় আহি পৰিছে আৰু নিজকে বৈশ্বিক পৰ্যটন স্থলী হিচাপে প্ৰতিষ্ঠাৰ সময় সমাগত। “ছিকিমৰ সম্ভাৱনাৰাজি অতুলনীয়, ইয়াত পৰ্যটনৰ সম্পূৰ্ণ সমল বিদ্যমান” বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে কয় যে ছিকিমত প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য আৰু আধ্যাত্মিকতা উভয়েই বিদ্যমান হোৱাৰ লগতে হ্ৰদ, জলপ্ৰপাত, পাহাৰ আৰু দিব্য বৌদ্ধ মঠৰ ভূমি। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ কাঞ্চনজংঘা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান এনে এক ঐতিহ্য যিয়ে কেৱল ভাৰতকে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্ববাসীকে গৌৰৱৰ মনোভাৱেৰে ভৰাই তোলে। তেখেতে কয় যে আজি নতুন স্কাইৱাক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, সোণালী জয়ন্তী প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰা হৈছে, এই সকলোবোৰ প্ৰকল্প হৈছে ছিকিমৰ নতুন প্ৰগতিৰ প্ৰতীক।
“ছিকিমত দুঃসাহসিক ক্ৰীড়া আৰু ক্ৰীড়া পৰ্যটনৰ অসীম সম্ভাৱনা আছে” বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ট্ৰেকিং, মাউন্টেইন বাইকিং আৰু অধিক-উচ্চতাৰ প্ৰশিক্ষণৰ দৰে কাৰ্য্যকলাপে অঞ্চলটোক লাভান্বিত কৰিব। তেখেতে কয় যে ছিকিমক কনফাৰেন্স পৰ্যটন, সুস্থতা পৰ্যটন আৰু কনচাৰ্ট পৰ্যটনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। সোণালী জয়ন্তী অধিৱেশন কেন্দ্ৰ এই ভৱিষ্যৎ প্ৰস্তুতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংগ বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিশ্বৰ প্ৰখ্যাত শিল্পীসকলে গেংটকৰ লোকেচনত পৰিবেশনৰ আকাংক্ষা প্ৰকাশ কৰে আৰু ছিকিমে প্ৰকৃতি তথা সংস্কৃতিৰ সমন্বয়ক নিখুঁতভাৱে মূৰ্ত কৰি তুলিছে বুলি কয়।
জি-২০ সন্মিলনৰ বৈঠকসমূহ উত্তৰ-পূবত অনুষ্ঠিত কৰা কাৰ্য্য অঞ্চলটোৰ সম্ভাৱনাক বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শনৰ দিশত এক পদক্ষেপ বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে ছিকিম চৰকাৰে এই দৃষ্টিভংগীক দ্ৰুতগতিত বাস্তৱায়িত কৰাক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেখেতে কয় যে ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ এক প্ৰধান অৰ্থনৈতিক শক্তি আৰু ক্ৰীড়া মহাশক্তি হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে। এই সপোন পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিশেষকৈ ছিকিমৰ যুৱক-যুৱতীসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব বুলি তেখেতে কয়। ফুটবলৰ কিংবদন্তি বাইচুং ভূটীয়া, অলিম্পিয়ান তৰুণদীপ ৰায়, খেলুৱৈ জছলাল প্ৰধানৰ দৰে ব্যক্তিত্বৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে ছিকিমৰ চহকী ক্ৰীড়া উত্তৰাধিকাৰৰ কথা ব্যক্ত কৰে। তেখেতে এনে এক ভৱিষ্যতৰ কল্পনা কৰে, য’ত ছিকিমৰ প্ৰতিখন গাঁও আৰু চহৰে এজন নতুন চেম্পিয়নক জন্ম দিব। “ক্ৰীড়া কেৱল অংশগ্ৰহণৰ বিষয় নহয়, বৰঞ্চ দৃঢ়তাৰে জয়ী হোৱা উচিত” বুলি উল্লেখেৰে গেংটকৰ নতুন ক্ৰীড়া কমপ্লেক্স ভৱিষ্যতৰ চেম্পিয়নসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ ক্ষেত্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব বুলি কয় শ্ৰী মোদীয়ে। তেখেতে কয় যে খেল’ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অধীনত ছিকিমে বিশেষ গুৰুত্ব লাভ কৰিছে। তেখেতে কয় যে প্ৰতিভাসমূহক চিনাক্তকৰণ, প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান, প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰতিযোগিতাসমূহত সমৰ্থন আগবঢ়োৱা হৈছে। তেখেতে ছিকিমৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি আৰু আবেগে ভাৰতক অলিম্পিকৰ গৌৰৱলৈ আগুৱাই নিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে।
“ছিকিমৰ জনসাধাৰণে পৰ্যটনৰ শক্তি বুজি পায় আৰু পৰ্যটন কেৱল মনোৰঞ্জনেই নহয়, বৰঞ্চ বৈচিত্ৰ্যৰো উদযাপন” বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। পেহেলগামত সংঘটিত আক্ৰমণ কেৱল ভাৰতীয়ৰ ওপৰত আক্ৰমণ নহয়, বৰঞ্চ মানৱতা আৰু ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ ওপৰত আক্ৰমণ বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদীয়ে কেৱল বহু পৰিয়ালৰ সুখ কাঢ়ি নিয়াই নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ জনসাধাৰণক বিভাজিতকৰণৰো অপচেষ্টা কৰিছিল। “আজি বিশ্বই ভাৰতৰ অভূতপূৰ্ব ঐক্যক প্ৰত্যক্ষ কৰিছে আৰু ৰাষ্ট্ৰখন একত্ৰিত হৈ সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সিহঁতৰ সমৰ্থকবোৰলৈ এক স্পষ্ট বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে” বুলি শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে। তেখেতে কয় যে সিহঁতে ভাৰতীয় মহিলাসকলৰ কপালৰ পৰা সিন্দূৰ মচি দুখ দিছিল, কিন্তু ভাৰতে অপৰাধীৰ বিৰুদ্ধে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ দ্বাৰা ইয়াৰ প্ৰত্যুত্তৰ জনাইছিল। তেখেতে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদীৰ ঘাটি ধ্বংসৰ পিছত পাকিস্তানে ভাৰতীয় সাধাৰণ নাগৰিক আৰু জোৱানসকলক লক্ষ্য কৰাৰ অপচেষ্টা চলাইছিল যদিও সেয়া বিফল হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰত্যুত্তৰত পাকিস্তানৰ কেইবাটাও বিমানঘাটি ধ্বংস কৰিলে, ইয়াৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰৰ কৌশলগত সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শিত হয়।
“ৰাজ্য হিচাপে ছিকিমৰ ৫০ বছৰীয়া যাত্ৰা সকলোৰে বাবে প্ৰেৰণাৰ এক উৎস আৰু ইয়াৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰা এতিয়া অধিক ত্বৰান্বিত হ’ব”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। ২০৪৭-ত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ আৰু ৰাজ্য হিচাপে ছিকিমৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে এই ক্ষণত ছিকিমখন কেনেকুৱা হ’ব, তাৰ বাবে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ছিকিমৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে ৰূপৰেখা অংকন, পৰিকল্পনা আৰু সময়ে-সময়ে পৰ্য্যালোচনাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনাই শ্ৰী মোদীয়ে ছিকিমৰ অৰ্থনীতিৰ অগ্ৰগতি সাধনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেখেতে কয় যে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অধিক সুযোগ সৃষ্টিত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা উচিত। “ছিকিমৰ যুৱ প্ৰজন্ম কেৱল স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ বিশ্বৰ চাহিদাৰ বাবেও সাজু হ’ব লাগিব”, বিশ্বজুৰি যুৱক-যুৱতীসকলৰ অধিক চাহিদা থকা খণ্ডসমূহত নতুন দক্ষতা বিকাশৰ সুযোগ স্থাপনৰ প্ৰয়োজনীয়তাত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে এই আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলোকে আগন্তুক ২৫ বছৰত ছিকিমক উন্নয়ন, ঐতিহ্য আৰু বিশ্ব স্বীকৃতিৰ সৰ্বোচ্চ শিখৰলৈ আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক সামূহিক সংকল্প গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। “আমাৰ সপোন হৈছে ছিকিমক কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বৰ এখন গ্ৰীন মডেল ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলা” বুলি উল্লেখেৰে ছিকিমৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ বাবে এটি সুৰক্ষিত গৃহ নিশ্চিতকৰণৰ লক্ষ্যত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। লগতে তেখেতে প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ সৌৰ-শক্তিচালিত বিদ্যুৎ সংযোগৰ দৃষ্টিভংগীতো আলোকপাত কৰে। “ছিকিমে কৃষি ষ্টাৰ্টআপ আৰু পৰ্যটন ষ্টাৰ্টআপৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ ৰাজ্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব লাগে আৰু জৈৱিক খাদ্য ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজুৰি নিজৰ পৰিচয় গঢ়িব লাগে” বুলি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে লগতে কয় যে ছিকিম এনে এখনি ৰাজ্য হ’ব লাগে, য’ত প্ৰতিজন নাগৰিকে ডিজিটেল লেনদেনক আকোৱালি লয় আৰু এনে এখন ৰাজ্য হ’ব লাগে, য’ত “ৱাষ্ট টু ৱেল্থ” পদক্ষেপৰ অগ্ৰগতি সাধন হয়। “অহা ২৫ বছৰ এই অভিলাষী লক্ষ্যত উপনীত হোৱা আৰু বিশ্ব মঞ্চত ছিকিমক প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে সমৰ্পিত”, এই মনোভাৱেৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু স্বকীয় চহকী ঐতিহ্যক অক্ষত ৰাখিবলৈ সকলোকে আহ্বান জনাই শ্ৰী মোদীয়ে তেখেতৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত ছিকিমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ওম প্ৰকাশ মাথুৰ, ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰেম সিং তামাঙকে প্ৰমুখ্য কৰি আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পটভূমি
ৰাজ্য প্ৰতিষ্ঠাৰ ৫০ টা গৌৰৱময় বছৰ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকিম@৫০ শীৰ্ষক কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে। ছিকিম চৰকাৰে ছিকিমৰ সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধি, পৰম্পৰা, প্ৰাকৃতিক সুষমা আৰু ইয়াৰ ইতিহাসৰ সাৰমৰ্ম উদযাপনেৰে বছৰজোৰা কাৰ্য্যসূচীৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকিমত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ লগতে উদ্বোধন কৰে। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত নামচি জিলাত ৭৫০ কোটিৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে ৫০০-বিচনাযুক্ত নতুন জিলা চিকিৎসালয়; গিয়ালশ্বিং জিলাৰ পেলিংৰ ছাংগাচোলিঙত পেচেঞ্জাৰ ৰ’পৱে’; গেংটক জিলাৰ সাংখোলাৰ অটল অমৃত উদ্যানত ভাৰত ৰত্ন অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীৰ প্ৰতিমূৰ্তি আদি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজ্য প্ৰতিষ্ঠাৰ ৫০ বছৰ উপলক্ষে স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক-টিকটো মুকলি কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the ‘Sikkim@50’ celebrations
PM lays foundation stone, inaugurates multiple development projects in Sikkim
Sikkim is the pride of the country: PM
Over the past decade, our government has placed the Northeast at the core of India's development journey: PM
We are advancing the 'Act East' policy with the spirit of 'Act Fast': PM
Sikkim and the entire Northeast are emerging as a shining chapter in India's progress: PM
We endeavour to make Sikkim a global tourism destination: PM
In the coming years, India is poised to emerge as a global sports superpower, The Yuva Shakti of the Northeast and Sikkim will play a pivotal role in realising this dream: PM
Our dream is that Sikkim should become a Green Model State not only for India but for the entire world: PM
29 MAY 2025 12:00PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the ‘Sikkim@50’ programme in Gangtok via videoconferencing today. The theme of the event was ‘Where Progress Meets Purpose, and Nature Nurtures Growth’. Speaking on the occasion, he greeted the people of Sikkim on this special day, marking the 50th anniversary of the statehood of Sikkim. He said that he wanted to witness the fervor, energy and enthusiasm of the people in person, but due to inclement weather, he could not be present. He promised to visit Sikkim in near future and be part of their achievements and celebrations. The Prime Minister remarked that today was the day to celebrate their achievements of the past 50 years, lauding the Sikkim Chief Minister and his team’s energy in making the grand event memorable. He once again greeted the people of Sikkim on the golden jubilee celebrations of their statehood.
“50 years ago, Sikkim charted a democratic future for itself. The people of Sikkim not only connected with India's geography but also with its soul”, said Shri Modi, remarking that there was a belief that when every voice is heard and rights are secured, equal opportunities for development will emerge. He stated that today, the trust of every family in Sikkim has grown stronger. Shri Modi emphasized that the country has witnessed the results of this trust in Sikkim’s remarkable progress. “Sikkim is the pride of the nation”, he declared, noting that over the past 50 years, Sikkim has become a model of progress alongside nature. It has transformed into a vast sanctuary of biodiversity, achieved the status of a 100% organic state, and emerged as a symbol of cultural and heritage prosperity. Shri Modi highlighted that today, Sikkim is among the states with the highest per capita income in the country. These achievements, he affirmed, are a testament to the capabilities of the people of Sikkim. Shri Modi recognized the many stars that have emerged from Sikkim over the last five decades, illuminating India's horizon. He acknowledged the contribution of every community in Sikkim towards its rich culture and prosperity.
Emphasizing that since 2014, his government has followed the principle of Sabka Saath, Sabka Vikas—development for all, with everyone’s support, the Prime Minister highlighted that a developed India requires balanced development, ensuring that no region is left behind while another progresses. “Every state and region of India has its own unique strengths, keeping this vision in mind, the government has placed the Northeast at the center of development in the past decade”, stated the Prime Minister, underscoring, "Government is advancing the 'Act East' policy with the spirit of 'Act Fast’”. Recalling the recent Northeast Investment Summit which took place in Delhi, the Prime Minister said that leading industrialists and major investors participated in the event, who announced significant investments across the Northeast, including Sikkim. He stated that in the coming years, this will generate numerous employment opportunities for the youth of Sikkim and the Northeast region.
“Today’s event offers a glimpse into Sikkim’s future journey”, remarked Shri Modi, highlighting that several projects related to Sikkim’s development have been inaugurated and foundation stones have been laid. He emphasized that these projects will enhance healthcare, tourism, cultural, and sports facilities in the region. He extended his heartfelt congratulations to everyone on the successful launch of these projects.
“Sikkim, along with the entire Northeast, is becoming a shining chapter in India's development story”, exclaimed the Prime Minister, highlighting that where distance from Delhi once posed a barrier to progress, the same region is now opening new doors of opportunities. He emphasized that the biggest reason for this transformation is the improvement in connectivity, a change that the people of Sikkim have witnessed firsthand. The Prime Minister further recalled a time when travel for education, healthcare, and employment was a major challenge. However, he noted that the situation has changed significantly over the past decade. He pointed out that nearly 400 kilometers of new national highways have been built in Sikkim during this period. Hundreds of kilometers of new roads have been constructed in villages. Remarking that the construction of Atal Setu has enhanced Sikkim’s connectivity with Darjeeling, Shri Modi said that work is progressing rapidly on the road linking Sikkim with Kalimpong. He added that the Bagdogra-Gangtok Expressway will make travel to and from Sikkim much easier. Looking ahead, he announced plans to connect this expressway with the Gorakhpur-Siliguri Expressway, further strengthening the region’s infrastructure.
Highlighting the efforts to connect the capital cities of all Northeastern states to the railway network are progressing rapidly, Shri Modi underlined that the Sevoke-Rangpo rail line will integrate Sikkim into the national rail network. He emphasized that where roads cannot be built, ropeways are being constructed as an alternative. Shri Modi also noted that several ropeway projects were inaugurated earlier today, further improving convenience for the people of Sikkim. He remarked that in the past decade, India has advanced with new resolutions, and enhancing healthcare has remained a major priority. He pointed out that over the last 10-11 years, large hospitals have been established in every state. Shri Modi further highlighted the significant expansion of AIIMS and medical colleges across the country, announcing the dedication of a 500-bed hospital to the people of Sikkim to ensure quality healthcare for even the most underprivileged families.
The Prime Minister remarked that while the government is focused on building hospitals, it is also ensuring affordable and high-quality healthcare. He highlighted that under the Ayushman Bharat scheme, more than 25,000 people in Sikkim have received free treatment. He announced that across the country, all senior citizens above 70 years of age are now eligible for free medical treatment up to ₹5 lakh. He further assured that families in Sikkim will no longer have to worry about their elderly members' healthcare, as the government will take care of their treatment.
“The foundation of a developed India rests on four strong pillars—empowerment of the poor, farmers, women, and youth”, stated Shri Modi, highlighting that the country is continuously strengthening these pillars. He praised the farmers of Sikkim, acknowledging their significant contributions to India’s agricultural advancements. “Sikkim is leading the way in the new wave of agricultural development”, said Shri Modi, emphasising that the export of organic products from Sikkim is increasing. He noted that recently, the famous Dalle Khursani chili from Sikkim was exported for the first time and the first consignment was sent abroad in March 2025. Shri Modi remarked that in the coming years, many more products from Sikkim will be exported globally. He affirmed that the central government is working shoulder to shoulder with the state government to support these efforts.
Underlining that the Union government has taken another step to further enrich Sikkim’s organic basket, the Prime Minister announced that the country’s first organic fisheries cluster is being established in Soreng district. He stated that this initiative will give Sikkim a new identity at both the national and global levels. Prime Minister emphasized that along with organic farming, Sikkim will now also be recognized for organic fishing, noting that there is a significant global demand for organic fish and fish products. He remarked that this development will create new opportunities for the youth of Sikkim in the fisheries sector.
Recalling the recent NITI Aayog Governing Council meeting in Delhi focused on the need for each state to develop a tourism destination that gains international recognition, Shri Modi emphasized that the time has come for Sikkim to evolve beyond being just a hill station and establish itself as a global tourism destination. “Sikkim’s potential is unmatched, offering a complete tourism package”, he stressed, highlighting that Sikkim is home to both natural beauty and spirituality as well as lakes, waterfalls, mountains, and serene Buddhist monasteries. Shri Modi pointed out that Kanchenjunga National Park, a UNESCO World Heritage Site, is a heritage that fills not just India but the entire world with pride. He stated that today, as a new skywalk is being constructed, the Golden Jubilee Project is being inaugurated, and a statue of Atal Bihari Vajpayee is being unveiled, all these projects symbolize Sikkim’s new heights of progress.
“Sikkim has immense potential for adventure and sports tourism” , emphasised the Prime Minister, adding that activities such as trekking, mountain biking, and high-altitude training can thrive in the region. He stated that the vision is to establish Sikkim as a hub for conference tourism, wellness tourism, and concert tourism. Remarking that the Golden Jubilee Convention Center is a crucial part of this future preparation, the Prime Minister expressed his aspiration for renowned global artists to perform in the scenic landscapes of Gangtok and agree with the view that Sikkim perfectly embodies the harmony of nature and culture.
Highlighting that bringing G-20 Summit meetings to the Northeast was a step towards showcasing the region’s potential to the world, Shri Modi expressed his satisfaction with how the Sikkim government is swiftly bringing this vision to life. He stated that India is now a major global economic force and is on the path to becoming a sports superpower. He emphasized that the youth of the Northeast, especially Sikkim, will play a vital role in achieving this dream. Shri Modi acknowledged Sikkim’s rich sporting legacy, mentioning figures like football legend Bhaichung Bhutia, Olympian Tarundeep Rai, and athlete Jaslal Pradhan. He envisioned a future where every village and town in Sikkim produces a new champion. “Sports should not just be about participation but about winning with determination”, said Shri Modi, noting that the new sports complex in Gangtok will become a training ground for future champions. He emphasized that under the Khelo India scheme, Sikkim is receiving special attention. He highlighted that talent identification, training, technology, and tournaments are being supported at every level. He expressed confidence that the energy and passion of Sikkim’s youth will propel India to Olympic glory.
“The people of Sikkim understand the power of tourism and tourism is not just entertainment but a celebration of diversity”, remarked the Prime Minister. Underlining that the attack in Pahalgam was not just an assault on Indians but an attack on humanity and the spirit of brotherhood, he highlighted that the terrorists not only stole the happiness of many families but also attempted to divide the people of India. “Today, the world is witnessing India’s unprecedented unity and the nation has come together to send a clear message to terrorists and their supporters” declared Shri Modi. He stated that they caused pain by wiping the sindoor off the foreheads of Indian daughters, but India responded with Operation Sindoor against the perpetrators. He said that after the destruction of terrorist bases, Pakistan attempted to target Indian civilians and soldiers but was exposed in the process. Shri Modi emphasized that India responded by dismantling several of Pakistan’s airbases, demonstrating the nation’s strategic capabilities.
“Sikkim’s 50-year milestone as a state serves as an inspiration for all and the journey of development will now accelerate further”, stated Shri Modi. Underlining that 2047 will mark 100 years of India’s independence and 75 years of Sikkim as a state, he stressed the need to set goals for what Sikkim should look like at this milestone. Urging collective efforts to envision, plan, and periodically review a roadmap for Sikkim’s future, Shri Modi stressed on the importance of boosting Sikkim’s economy and shaping it into a ‘wellness state’. He remarked that special focus should be given to creating more opportunities for the youth. “Sikkim’s young generation must be prepared not just for local needs but also for global demands”, urged Shri Modi underlining the necessity of establishing new skill development opportunities in sectors where youth are in high demand worldwide.
The Prime Minister called upon everyone to take a collective pledge to propel Sikkim to the highest peak of development, heritage, and global recognition over the next 25 years. “Our dream is that Sikkim should become a Green Model State not only for India but for the entire world”, said the Prime Minister, emphasising the goal of ensuring a secure home for every citizen of Sikkim. He also underlined the vision of bringing solar-powered electricity to every household. “Sikkim should emerge as a leader in agro-startups and tourism startups and should establish its identity globally in organic food exports”, envisioned Shri Modi. He added that Sikkim should be a place where every citizen embraces digital transactions and a state where waste-to-wealth initiatives are elevated to new heights. “The next 25 years is dedicated to achieving these ambitious goals and establishing Sikkim’s presence on the global stage”, concluded Shri Modi urging everyone to move forward with this spirit and continue building upon their rich heritage.
The Governor of Sikkim, Shri Om Prakash Mathur, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang were present among other dignitaries at the event.
Background
Marking 50 glorious years of Statehood, Prime Minister participated in Sikkim@50: Where Progress meets purpose and nature nurtures growth. The Government of Sikkim has planned a year long series of activities under the theme “Sunaulo, Samriddha and Samarth Sikkim”, celebrating the essence of Sikkim’s cultural richness, tradition, natural splendour and its history.
Prime Minister also laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects in Sikkim. Projects include a new 500-bedded District hospital worth over Rs 750 crore in Namchi district; Passenger Ropeway at Sangachoeling, Pelling in Gyalshing District; Statue of Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji at Atal Amrit Udyan at Sangkhola in Gangtok District among others.
Prime Minister also released the Commemorative coin, souvenir coin and stamp of 50 years of Statehood.