प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
सिक्किम@50 कार्यक्रममा प्रधानमन्त्रीको सम्बोधनको मूलपाठ
29 MAY 2025 12:39PM by PIB Gangtok
सिक्किमका राज्यपाल श्री ओमप्रकाश माथुरजी, राज्यका लोकप्रिय मुख्यमन्त्री, मेरा मित्र प्रेमसिंह तामाङजी, संसदमा मेरा साथी दोर्जीछिरिङ लेप्चाजी, डा. इन्द्रहाङ सुब्बाजी, उपस्थित अन्य जनप्रतिनिधिगण, देवी अनि सज्जनवृन्द।
कञ्चनजङ्घाको शीतल छायाँमा बसेको हाम्रो प्यारो सिक्किमका आमा-बाबु, दाजु-भाइ अनि दिदी बहिनीहरू। सिक्किम राज्यको स्वर्ण जयन्तीको सुखद उपलक्ष्यमा तपाईंहरू सबैलाई मङ्गलमय शुभकामना।
आजको यो दिन विशेष छ, यो अवसर सिक्किमको लोकतान्त्रिक यात्राको स्वर्ण जयन्तीको हो। म स्वयं तपाईंहरू सबैबीच रहेर यस उत्सवको, यस उमङ्गको, 50 वर्षको सफल यात्राको साक्षी बन्न चाहन्थे, म पनि तपाईंहरूका साथमा काँधमा काँध मिलाएर यस उत्सवको हिस्सा बन्न चाहन्थे। म बिहानै दिल्लीबाट निक्लिएर बाघडुग्रा त पुगे, तर मौसमले मलाई तपाईंहरूको दैलोसम्म त पुऱ्यायो, तर अघि जान रोक्यो अनि यसकारण मैले तपाईंहरूको प्रत्यक्ष दर्शन गर्ने अवसर पाइन। तर मैले यो दृश्य देखिरहेको छु, यस्तो भव्य दृश्य मेरो सामु छ, मानिसहरू नै मानिसहरू नजर आइरहेको छ, कति अद्भूत दृश्य छ। कति राम्रो हुन्थ्यो, म पनि तपाईंहरूका बीच भए, तर म पुग्न सकिन, म तपाईंहरू सबैलाई क्षमा माग्न चाहन्छु। तर जसरी माननीय मुख्यमन्त्रीजीले मलाई निमन्त्रण दिएका छन्, म तपाईंहरूलाई विश्वास दिलाउन चाहन्छु, जसै राज्य सरकारले तय गर्नेछ, म सिक्किम अवश्यै आउनेछु, तपाईंहरू सबैको दर्शन गर्नेछु, र यस 50 वर्षको सफल यात्राको म पनि एकजना दर्शक बन्नेछु। आजको यो दिन बितेका 50 वर्षको उपलब्धिहरूको उत्सव मनाउने दिन हो, र तपाईंहरूले धेरै राम्रो कार्यक्रम आयोजित गर्नुभएको छ। र मैले त लगातार सुनिरहेको थिए, देखिरहेको थिए, स्वयं मुख्यमन्त्रीजी यस आयोजनलाई यादगार बनाउन धेरै ऊर्जाका साथ लागिरहेका छन्। उनले दिल्लीमा पनि मलाई दुईपटक आएर निमन्त्रण दिएका गएका छन्। म तपाईंहरू सबैलाई सिक्किमको 50 वर्ष भएको उपलक्ष्यम धेरै धेरै बधाई दिन चाहन्छु।
साथीहरू,
पचास सालअघि सिक्किमले आफ्नो निम्ति एउटा लोकतान्त्रिक भविष्य तय गरेको थियोष सिक्किमका मानिसहरूको जनमन भूगोलका साथमा भारतको आत्मासँग जोडिने पनि थियो। एउटा भरोसा थियो, जब सबैको आवाज सुनिनेछ, सबैको हक सुरक्षित हुनेछ, तब विकासको एक समान मौका पाइनेछ। आज म भन्नसक्छु, सिक्किमका एक-एक परिवारको भरोसा लगातार प्रगाढ भएको छ। र देशले यसको परिणाम सिक्किमको प्रगतिको रूपमा देखेको छ। सिक्किम आज देशको गर्व हो। यी 50 वर्षमा सिक्किम प्रकृतिका साथ प्रगतिको मोडल बनेको छ। जैवविविधताको एउटा ठूलो बगैंचा बनेको छ। शत-प्रतिशत जैविक राज्य बनेको छ। संस्कृति अनि विरासतको समृद्धिको प्रतीक बनेर अघि आएको छ। आज सिक्किम देशका ती राज्यहरूमा पर्दछ, जहाँ प्रतिव्यक्ति आय सबैभन्दा धेरै छ। यी सबै उपलब्धि सिक्किमका तपाईं सबै साथीहरूको सामर्थ्यबाट हासिल भएको हो। यी पचार वर्षमा सिक्किमबाट यस्ता अनेकौं तारा निक्ले, जसले भारतको आकाशलाई उज्यालो बनाए। यहाँका हरेक समाजले सिक्किमको संस्कृति अनि समृद्धिमा आफ्नो योगदान दिएका छन्।
साथीहरू,
2014 मा सरकारमा आएपछि मैले भनेको थिए, - सबैको साथ, सबैको विकास। भारतलाई विकसित बनाउनका लागि देशको सन्तुलित विकास अति नै जरुरी छ। एक क्षेत्रसम्म विकासको फाइदा पुगोस र अर्को पछि छोडिँदै जाओस्, यस्तो हुनुभएन। भारतको हरेक राज्य, हरेक क्षेत्रको आफ्नो विशेषता छ। यसै भावना अन्तर्गत बितेका दसकमा हाम्रो सरकारले पूर्वोत्तरलाई विकासको केन्द्रमा ल्याएको छ। हामीले “एक्ट ईस्ट”को सङ्कल्पमा “एक्ट फास्ट”को सोचका साथ काम गरिरहेका छौं। हालै केही दिनअघि दिल्लीमा नर्थईस्ट इन्भेस्टमेन्ट समिट भयो। यसमा देशका ठूला-ठूला उद्योगपति, ठूला निवेशहरू सामेल भए। उनीहरूले सिक्किमसहित सम्पूर्ण पूर्वोत्तरमा धेरै ठूलो निवेशको घोषणा गरे। यसबाट आउने समयमा सिक्किमका, पूर्वोत्तरका नवजवानहरूका लागि यहीं नै रोजगारका अनेकौं अवसर तयार हुनेछ।
साथीहरू,
आजको यस कार्यक्रममा पनि सिक्किमको भावी यात्राको एक झलक पाइन्छ। आज यहाँ सिक्किमको विकाससँग जोडिएका अनेकौं परियोजनाको शिलान्यास अनि लोकार्पण भएको छ। यी सबै परियोजनाबाट यहाँ स्वास्थ्य स्याहार, पर्यटन, संस्कृति अनि खेलकूदका सुविधाहरू विस्तार हुनेछन्। म तपाईंहरू सबैलाई यी सबै परियोजनाका लागि कोटि-कोटि बधाई दिन चाहन्छु।
साथीहरू,
सिक्किमसमेत सम्पूर्ण पूर्वोत्तर, नयाँ भारतको विकास गाथाको एउटा चम्किलो अध्याय बनिरहेको छ। जहाँ कुनै समय दिल्लीदेखि टाढा हुनु विकासको मार्गमा पर्खाल थियो, अब त्यहींबाट अवसरका नयाँ ढोका खोलिँदैछ। यसको सबैभन्दा ठूलो कारण हो, यहाँको कनेक्टिभिटीमा परिवर्तन आउनु, तपाईंहरूले त आफ्नै आँखाले यो परिवर्तन देखिरहनु भएको छ। एक समय थियो, जब पढाईका लागि, उपचारका लागि, रोजगारका लागि, कहीं पनि आउनु-जानु धेरै चुनौती हुन्थ्यो। तर बितेका दस वर्षमा स्थिति धेरै बद्लिएको छ। यस अधिमा सिक्किममा करिब चार सय किलोमिटर नयाँ राष्ट्रिय राजमार्ग बनेको छ। गाउँहरूमा सयकडौं किलोमिटर नयाँ सडक बनेका छन्। अटल सेतु बनेपछि सिक्किमको दार्जीलिङसँग कनेक्टिभिटीमा सुधार आएको छ। सिक्किमलाई कालेबुङसँग जोड्ने सडकमा पनि तेजीका साथ काम चलिरहेको छ। र अब त बाघडुग्रा-गान्तोक एक्सप्रेसवेबाटा पनि सिक्किम आउनु-जानु धेरै सजिलो हुनेछ। यति मात्र होइन, आउने समयमा हामी यसलाई गोरखपुर-सिलगढी एक्सप्रेसवेसँग पनि जोड्नेछौं।
साथीहरू,
आज पूर्वोत्तरका हरेक राज्यको राजधानीलाई रेलवेसँघ जोड्ने अभियान तेजीका साथ अघि बढाइँदैछ। सेवोक-रम्फू रेल लाइनले सिक्किमलाई देशको रेल नेटवर्कसँग जोड्नेछ। हाम्रो के पनि प्रयास छ भने जहाँ सडक बन्नसक्दैन, त्यहाँ रोपवे बनाइनेछ। केही समयअघि यस्तै एउटा रोपवे परियोजनाको लोकार्पण गरियो। यसबाट पनि सिक्किमका मानिसहरूलाई धेरै सहुलियत बढ्नेछ।
साथीहरू,
बितेको एक दसकमा भारत नयाँ सङ्कल्पका साथ अघि बढिरहेको छ। र यसमा उत्तम स्वास्थ्य स्याहारको लक्ष्य हाम्रो धेरै ठूलो प्राथमिकता रहेको छ। बितेका 10-11 वर्षमा देशका हरेक राज्यमा ठूला अस्पतालहरू बनेका छन्। एम्स र मेडिकल कलेजहरूको धेरै विस्तार भएको छ। आज यहाँ पनि 500 पलङ क्षमताको अस्पताल तपाईंहरूलाई समर्पित गरियो। यस अस्पतालले गरीब परिवारलाई राम्रो उपचार सुनिश्चित गर्नेछ।
साथीहरू,
हाम्रो सरकारले एकातिर अस्पताल बनाउन बल दिइरहेको छ भने अर्कातिर सस्ता अनि उत्तम उपचारको पनि व्यवस्था गरिरहेको छ। आयुष्मान भारत योजना अन्तर्गत सिक्किमका 25 हजारभन्दा धेरै साथीले निःशुल्क उपचार गराएका छन्। अब सम्पूर्ण देशमा 70 वर्षभन्दा माथिका सबै बुजुर्गले 5 लाख रुपियाँसम्मको निःशुल्क उपचार पाइरहेका छन्। अब सिक्किमका मेरा कुनै पनि परिवारका बुजुर्गले चिन्ता गर्नुपर्ने छैन। उनीहरूको उपचार हाम्रो सरकारले गर्नेछ।
साथीहरू,
विकसित भारतको निर्माण, चार बलियो स्तम्भमा हुनेछ। ती स्तम्भहरू हुन् – गरीब, किसान, नारी अनि नवजवान। आज देशले यी स्तम्भहरूलाई लगातार सुदृढ बनाइरहेको छ। आजको अवसरमा म सिक्किमका किसान भाइ-बहिनीहरूको खुल्ला मनले प्रशंसा गर्न चाहन्छु। आज देश खेतीको जुन नयाँ धारातर्फ बढिरहेको छ, त्यसमा सिक्किम सबैभन्दा अघि छ। सिक्किमबाट जैविक उत्पादको निर्यात पनि बढिरहेकतो छ। हालै यहाँको प्रसिद्ध डल्ले खोर्सानीको पहिलो खेपको निर्यात शुरु भयो। मार्च महिनामा, पहिलो खेप विदेश पुग्यो। आउने समयमा यस्ता अनेकौं उत्पाद यहाँबाट विदेश निर्यात हुनेछन्। राज्य सरकारको हरेक प्रयासका साथ केन्द्र सरकार काँधमा काँध मिलाएर अघि बढिरहेको छ।
साथीहरू,
सिक्किमको अर्गेनिक बास्केटलाई अझ समृद्ध गर्नका लागि केन्द्र सरकारले एउटा अर्को कदम उठाएको छ। यहाँको सोरेङ जिल्लामा देशको पहिलो अर्गेनिक फिसरिज क्लस्टर बनिरहेको छ। यसले सिक्किमलाई देश अनि विदेशमा एउटा नयाँ पहिचान दिनेछ। अर्गेनिक फार्मिङका साथसाथै सिक्किम अर्गेनिक फिसिङका लागि पनि जानिनेछ। विश्वमा अर्गेनिक फिस अनि फिस प्रोडक्ट्सको धेरै ठूलो माग छ। यसबाट यहाँका नवजवानहरूले माछा पनलको क्षेत्रमा नयाँ अवसर पाउनेछन्।
साथीहरू,
केही दिनअघि, दिल्लीमा नीति आयोगको गभर्निङ काउन्सिलको बैठक भएको थियो। यस बैठकमा मैले भनेको छु, हरेक राज्यले एउटा यस्तो पर्यटन गन्तव्य विकसित गर्नुपर्नेछ, जसले अन्तरराष्ट्रिय स्तरको आफ्नो पहिचान बनाउन सकोस्। अब समय आएको छ, सिक्किम केवल हिल स्टेशन नभएर ग्लोबल टुरिजम डेस्टिनेशन बन्ने। सिक्किमक सामर्थ्यको कुनै प्रतिद्वन्द्विता नै छैन। सिक्किम पर्यटनको पूर्ण प्याकेज हो। यहाँ प्रकृति पनि छ, अध्यात्म पनि छ। यहाँ झील, झरना, पाहाड छन्, अनि शान्तिको छायाँमा बसेका बौद्ध मठहरू पनि छन्। कञ्चनजङ्घा राष्ट्रिय निकुञ्ज, युनेस्को विश्व धरोहर स्थल, सिक्किमको यसै धरोहरमा भारत मात्र नभएर सम्पूर्ण विश्वलाई गर्व छ। आज जब यहाँ नयाँ स्काई वाक बनिरहेको छ, स्वर्ण जयन्ती परियोजनाको लोकार्पण भइरहेको छ, अटलजीको प्रतिमाको अनावरण गरिँदैछ, यी सबै परियोजना सिक्किमको नयाँ उडानका प्रतीक हुन्।
साथीहरू,
सिक्किममा साहसिक अनि खेलकूद पर्यटनको पनि अपार सम्भावना छ। ट्रेकिङ, माउन्टेन बाइकिङ, हाई-अल्टिट्युड ट्रेनिङ जस्ता गतिविधि यहाँ सजिलै हुनसक्छ। हाम्रो सपना छ, सिक्किमलाई कन्फरेन्स टुरिजम, वेलनेस टुरिजम र कनसर्ट टुरिजमको पनि हब बनाइयोस्। स्वर्ण जयन्ती कन्भेन्सन सेन्टर, यही त भविष्यको तयारीको हिस्सा हो। म चाहन्छु, विश्वका ठूला-ठूला कलाकार गान्तोकको मनोरम स्थलमा आएर प्रस्तुति दिऊन् र विश्वलाई भनून्, “यदि कहीं प्रकृति अनि संस्कृति साथसाथमा छ भने त्यो हाम्रो सिक्किम हो!”
साथीहरू,
जी-20 समिटको बैठकलाई पनि हामीले पूर्वोत्तरसम्म यस कारण लिएर आएका थियौं, ताकि विश्वले यहाँको क्षमतालाई देख्नसकून्, यहाँको सम्भावनालाई बुझ्न सकून्। मलाई खुशी छ, सिक्किमको एनडीए सरकारले यस परिकल्पनालाई तेजीका साथ धरातलमा उतारिरहेको छ।
साथीहरू,
आज भारत विश्वको सबैभन्दा ठूलो आर्थिक शक्तिमध्ये एक हो। आउने समयमा भारत स्पोर्ट्स सुपरपावर पनि बन्नेछ। र यस सपनालाई साकार गर्नमा पूर्वोत्तर अनि सिक्किमका युवाशक्तिको ठूलो भूमिका छ। यही धरती हो, जसले हामीलाई भाइचुङ भोटिया जस्ता फूटबल लिजेन्ड दियो। यही सिक्किम हो, जहाँबाट तरुणदीप राई जस्ता ओलम्पियन निक्ले, जसलाल प्रधान जस्ता खेलाडीले भारतलाई गौरव दिलाए। अब हाम्रो लक्ष्य छ, सिक्किमको हरेक गाउँ, हरेक कस्बाबाट एक नयाँ च्याम्पियन निक्लिऊन्। खेलमा केवल भागीदारी नभएर विजयको सङ्कल्प होस्। गान्तोकमा जुन नयाँ स्पोर्ट्स कम्प्लेक्स बनिरहेको छ, आउने दसकमा च्याम्पियनहरूको जन्मभूमि बन्नेछ। “खेलो इण्डिया” योजना अन्तर्गत सिक्किमलाई विशेष प्राथमिकता दिइएको छ। प्रतिभाको पहिचान गरी, प्रशिक्षण, प्रविधि अनि टुर्नामेन्ट, हरेक स्तरमा मद्दत गरिँदैछ। मलाई पूरा विश्वास छ, सिक्किमका युवाहरूको यही ऊर्जा, जोशले भारतलाई ओलम्पिक पोडियमसम्म पुऱ्याउने काम गर्नेछ।
साथीहरू,
सिक्किमका तपाईंहरू सबैलाई पर्यटनको पावर थाहा छ, बुझ्नुहुन्छ। पर्यटन मनोरञ्जन मात्र नभएर यो विविधताको उत्सव पनि हो। तर आतङ्कीहरूले पहलगाममा जे गऱ्यो, त्यो भारतीयहरूमाथि मात्र हमला नभएर, मानवताको आत्मामा पनि हमला थियो, भाइचाराको भावनामाथि हमला थियो। आतङ्कीहरूले हाम्रा अनेकौं परिवारको खुशीलाई खोसे, तिनीहरूले हामी भारतीयलाई विभाजित गर्ने षडयन्त्र रचे। तर आज सम्पूर्ण विश्वले देखिरहेको छ, भारत पहिलेभन्दा अनेकौं गुणा एकजुट छ। हामीले एकजुट भएर आतङ्की अनि तिनीहरूका हिमायतीहरूलाई स्पष्ट सन्देश दिएका छौं। तिनीहरूले हाम्रा छोरीहरूको सिउँदोको सिन्दूर पुछेर जिउन गाह्रो बनायो, हामीले आतङ्कीहरूलाई अपरेशन सिन्दूरद्वारा कठोर जवाफ दियौं।
साथीहरू,
आतङ्की अड्डाहरू ध्वस्त भएपछि बौलाएको पाकिस्तानले हाम्रा नागरिक अनि सैनिकहरूमाथि आक्रमणको कोशिश गऱ्यो, तर त्यसमा पनि पाकिस्तानको पोल खोलियो। र हामीले तिनीहरूको कैयौं एयरबेसलाई ध्वस्त पारेर भारतले कहिले के गर्नसक्छ, कति तेजीका साथ गर्नसक्छ, कति सटीक रूपमा गर्नसक्छ भन्ने देखायौं।
साथीहरू,
राज्यका रूपमा सिक्किमको 50 वर्षको यो खुड्किलो हामी सबैको निम्ति प्रेरणा हो। विकासको यो यात्रा अब अझै तेज हुनेछ। अब हामीसमक्ष 2047 छ, त्यो साल जब देशको स्वतन्त्रताको 100 वर्ष पूरा हुनेछ।
र यही त्यो समय हुनेछ, जब सिक्किम राज्य बनेको 75 वर्ष पूरा हुनेछ। यसैले हामी आज यो लक्ष्य तय गरौं, 75 को खुड्किलो पुग्दा हाम्रो सिक्किम कस्तो हुनेछ? हामी सबै कुन प्रकारको सिक्किम हेर्न चाहन्छौं, हामीले रोडम्याप बनाउनुपर्नेछ, 25 सालको भिजनका साथ कदम-कदममा कसरी अघि बढ्ने, यो सुनिश्चित गर्नुपर्नेछ। हरेक समय बीच-बीचमा त्यसको समीक्षा गरिरहनु पर्नेछ। र लक्ष्यबाट हामी कति टाढा छौं, कति तेजीका साथ अघि बढ्नु छ। नयाँ साहस, नयाँ उमङ्ग, नयाँ ऊर्जाका साथ अघि बढ्नुपर्नेछ, हामीले सिक्किमको अर्थनीतिको गति बढाउनु पर्नेछ। हामीले हाम्रो सिक्किम एउटा वेलनेस स्टेटका रूपमा विकसित गर्ने कोशिश गर्नुपर्नेछ। यसमा पनि विशेष गरी हाम्रा नवजवानहरूले धेरै अवसर पाऊन्। हामीले सिक्किमका युवाहरूलाई स्थानीय आवश्यकताका साथ विश्वको मागका लागि पनि तयार गर्नुपर्नेछ। विश्वमा जुन क्षेत्रमा युवाहरूको माग छ, उनीहरूका लागि यहाँ कौशल विकासका नयाँ अवसरहरू हामीले बनाउनु पर्नेछ।
साथीहरू,
हामी सबै मिलेर एउटा सङ्कल्प गरौं, आगामी 25 वर्षमा सिक्किमलाई विकास, विरासत अनि वैश्विक पहिचानको सर्वोच्च शिखर दिलाउनेछौं। हाम्रो सपना छ – सिक्म भारतको मात्र नभएर सम्पूर्ण विश्वको ग्रीन मोडल स्टेट बनोस्। एउटा यस्तो राज्य जहाँका हरेक नागरिकसँग पक्का घर होस्, एउटा यस्तो राज्य जहाँ हरेक घरमा सोलर पावरबाट बिजुली आएको होस्, एउटा यस्तो राज्य जसले एग्रो स्टार्टअप्स, टुरिजम स्टार्टअप्समा नयाँ परचम लहराओस्, जसले अर्गेनिक फूडको निर्यातमा विश्वमा आफ्नो पहिचान बनाओस्। एउटा यस्तो राज्य, जहाँका हरेक नागरिकले डिजिटल ट्रान्जेक्सन गरोस्, जसले वेस्ट टू वेल्थको नयाँ उँचाईमा हाम्रो पहिचानलाई पुऱ्याओस्, आगामी 25 साल यस्ता अनेकौं लक्ष्य प्राप्तिको हो, सिक्किमलाई वैश्विक मञ्चमा नयाँ उँचाईमा पुऱ्याउनेको हो। आउनुहोस्, हामी यसै भावनाका साथ अघि बढौं र विरासतलाई, यसै गरी अघि बढाउँदै लैजाऔं। एकपटक फेरि, सम्पूर्ण सिक्किमवासीलाई यस महत्त्वपूर्ण 50 वर्षको यात्रामा, यस महत्त्वपूर्ण अवसरमा देशवासीहरूको तर्फबाट, मेरो तर्फबाट धेरै धेरै शुभकामना दिन चाहन्छु, धेरै धेरै धन्यवाद!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Sikkim@50 event
29 MAY 2025 12:39PM by PIB Delhi
Governor of Sikkim, Shri O.P. Prakash Mathur Ji; the popular Chief Minister of the state and my friend, Prem Singh Tamang Ji; my colleagues in Parliament, Dorjee Tshering Lepcha Ji and Dr Indra Hang Subba Ji; other public representatives present here; ladies and gentlemen!
(Greetings in local language)
Today is a momentous day, marking the Golden Jubilee of Sikkim’s democratic journey. I had earnestly wished to be amidst you all, to witness this celebration, this spirit, and this remarkable 50-year journey. I desired to stand shoulder to shoulder with you in this celebration. I departed from Delhi early this morning and arrived in Bagdogra, and although the weather carried me to your doorstep, it prevented me from proceeding further. As a result, I was unable to meet you all in person. However, I am witnessing this grand occasion—what a magnificent sight lies before me! People can be seen in every direction; it is truly a spectacular scene. How wonderful it would have been to be present amidst you all. Unfortunately, I could not reach you, and for that, I extend my sincerest apologies.
Nonetheless, as the Honourable Chief Minister has graciously invited me, I assure you that as soon as the state government finalises the date, I shall certainly visit Sikkim. I look forward to meeting you all and becoming a witness to this golden 50-year journey. Today is a day to celebrate the accomplishments of the past five decades, and you have organized a splendid programme to mark the occasion. I have been closely observing and listening, and I must say that the Chief Minister himself has shown tremendous dedication in making this event truly memorable. He has even travelled to Delhi twice to personally extend his invitation. I heartily congratulate all of you on the 50th anniversary of the formation of the State of Sikkim.
Friends,
Fifty years ago, Sikkim chose a democratic path for its future. The people of Sikkim aspired to connect not only with Bharat's geography but also with its very soul. There was a deep conviction that when every voice is heard and every right is protected, equal opportunities for development are assured. Today, I can confidently state that the confidence of every Sikkimese household has grown ever stronger. The country has witnessed the outcomes of this belief through Sikkim’s remarkable progress. Today, Sikkim is the pride of Bharat. Over these fifty years, Sikkim has become a model of harmonious development with nature. It has blossomed into a vast garden of biodiversity. It has attained the distinction of being a 100% organic state. It has emerged as a shining symbol of cultural and heritage-based development. Today, Sikkim is among those states in the country with the highest per capita income. All these achievements are the result of the hard work and unity of the people of Sikkim. In these five decades, many bright stars have emerged from Sikkim, illuminating the Indian sky. Every community here has played a vital role in enriching the culture and growth of the state.
Friends,
After assuming office in 2014, I declared – Sabka Saath, Sabka Vikas. Balanced development across the nation is crucial for building a developed Bharat. Development must not be confined to one region while leaving another behind. Every state and region of Bharat possesses its own unique strengths. Guided by this vision, over the past decade, our government has brought the North East to the forefront of development. We are advancing with the resolve of ‘Act East’, driven by the spirit of ‘Act Fast’. Recently, the North East Investment Summit was held in Delhi. Major industrialists and investors from across the country took part. They announced significant investments across the North East, including in Sikkim. This promises to create substantial employment opportunities for the youth of Sikkim and the wider North East in the coming years.
Friends,
Today’s programme also provides a glimpse into the future journey of Sikkim. Several development projects related to the state have been inaugurated or had their foundation stones laid. These projects will enhance facilities in healthcare, tourism, culture, and sports. I extend my congratulations to all of you on the commencement of these vital initiatives.
Friends,
The entire North East, including Sikkim, is fast becoming a luminous chapter in the narrative of a new Bharat's development. Where once geographical distance from Delhi posed a barrier to progress, now new avenues of opportunity are being opened. The most significant catalyst for this transformation is the improvement in connectivity – a change that all of you have personally witnessed.
There was a time when travelling for education, medical treatment, or employment was a major challenge. However, the situation has changed drastically over the past ten years. During this period, approximately 400 kilometres of new national highways have been constructed in Sikkim. Hundreds of kilometres of rural roads have been built. The Atal Setu has improved connectivity between Sikkim and Darjeeling. Rapid progress is also being made on the road connecting Sikkim to Kalimpong. Moreover, travel to Sikkim will become far more convenient with the development of the Bagdogra-Gangtok Expressway. In the near future, this route will also be linked to the Gorakhpur-Siliguri Expressway.
Friends,
Today, the campaign to connect the capital city of every North-Eastern state with the national railway network is progressing at a rapid pace. The Sevok-Rangpo railway line will soon link Sikkim to this network. In areas where constructing roads is not feasible, we are also working to establish ropeways. A short while ago, one such ropeway project was inaugurated, which will significantly improve convenience for the people of Sikkim.
Friends,
Over the past decade, Bharat has been advancing with renewed determination and fresh aspirations. Among our highest priorities has been the goal of improving healthcare. In the last 10 to 11 years, major hospitals have been established in every state across the country. AIIMS institutions and medical colleges have seen significant expansion. Today, a 500-bed hospital has been inaugurated here for your benefit. This hospital will ensure access to quality treatment, even for the poorest families.
Friends,
On one hand, our government is focused on building hospitals, and on the other, it is committed to providing affordable and high-quality healthcare. Under the Ayushman Bharat scheme, more than 25,000 people from Sikkim have received free medical treatment. Now, all senior citizens aged 70 and above across the country are entitled to free treatment up to Rs 5 lakh. Henceforth, no family in Sikkim needs to worry about the healthcare of their elderly loved ones—our government will take care of their treatment.
Friends,
A 'Viksit Bharat' or developed India will be built upon four strong pillars: the poor, farmers, women, and the youth. Today, the nation is consistently strengthening these pillars. On this special occasion, I wholeheartedly commend the farmers of Sikkim. Bharat is witnessing a new trend in agriculture, and Sikkim is leading the way. The export of organic products from Sikkim is also on the rise. Recently, the famous 'Dalle Khursani' chillies began to be exported for the very first time. In March, the first consignment was dispatched abroad. In the future, many such products from Sikkim will be exported to international markets. The central government is working in close coordination with the efforts of the state government to make this possible.
Friends,
The central government has taken another significant step to enrich Sikkim’s organic produce. The country’s first organic fisheries cluster is being developed in Soreng district. This will provide Sikkim with a new identity both nationally and globally. In addition to organic agriculture, Sikkim will now also be recognised for organic aquaculture. There is a growing demand for organic fish and fish products worldwide. This development will open new avenues in fish farming for the youth of Sikkim.
Friends,
Just a few days ago, the Governing Council of NITI Aayog convened in Delhi. During the meeting, I emphasized that every state should develop at least one tourist destination of international repute. The time has now come for Sikkim to transform—not merely as a hill station but as a global tourism destination. The potential of Sikkim is unmatched. It is a complete tourism package. It boasts natural beauty as well as spiritual heritage. With its lakes, waterfalls, mountains, and peaceful Buddhist monasteries, Sikkim offers a truly holistic experience. Kanchenjunga National Park, a UNESCO World Heritage Site, is not only a treasure of Bharat but a pride of the entire world.
Today, as a new skywalk is being constructed, the Golden Jubilee Project is being inaugurated, and a statue of Atal Ji is being unveiled—each of these developments symbolises Sikkim’s aspirations for a new horizon.
Friends,
Sikkim also holds immense potential for adventure and sports tourism. Activities such as trekking, mountain biking, and high-altitude training can be easily facilitated here. We envision Sikkim evolving into a hub for conference tourism, wellness tourism, and concert tourism as well. The Golden Jubilee Convention Centre is a step in this direction—part of our preparations for the future.
I envision a day when renowned artists from across the world come to perform in the scenic valleys of Gangtok, and the world proclaims: “If nature and culture exist in perfect harmony anywhere, it is in our Sikkim!”
Friends,
We brought the G-20 Summit meetings to the North East so that the world might witness its capabilities and appreciate its immense potential. I am pleased that the NDA government in Sikkim is swiftly translating this vision into reality.
Friends,
Today, Bharat stands among the world’s leading economic powers. In the years to come, Bharat is destined to become a sporting superpower as well. In realising this aspiration, the youth of the North East—and of Sikkim in particular—will play a crucial role. This is the land that produced football legends such as Bhaichung Bhutia. It is from Sikkim that Olympians like Tarundeep Rai have emerged. Athletes such as Jaslal Pradhan have brought immense glory to Bharat. Now, our goal is to see champions rising from every village and every town of Sikkim. We must move beyond mere participation in sport towards a resolute commitment to victory. The new sports complex currently under construction in Gangtok will, in the years to come, be a cradle for future champions. Sikkim has been accorded special priority under the 'Khelo India' initiative. Support is being extended at every level—from identifying talent to providing training, technology, and competitive opportunities. I am confident that this vibrant energy and enthusiasm among the youth of Sikkim will help Bharat secure its place on the Olympic podium.
Friends,
All of you in Sikkim are fully aware of the power of tourism. Tourism is not merely a form of recreation; it is a celebration of our diversity. However, the heinous act committed by terrorists in Pahalgam was not simply an attack on Indian citizens—it was an assault on the very soul of humanity, a blow to the spirit of unity and brotherhood.
The terrorists not only devastated the lives of numerous families; they also conspired to divide the Indian people. But today, the world can clearly see that Bharat is more united than ever before. Through our unity, we have sent a firm and unequivocal message to the terrorists and their supporters.
They shattered lives by wiping the sindoor (vermilion) from the foreheads of our daughters, but we responded with Operation Sindoor—a decisive and powerful reply to their cruelty.
Friends,
Infuriated by the destruction of its terrorist bases, Pakistan attempted to retaliate by targeting our civilians and soldiers. Yet even in that, Pakistan’s duplicity was exposed. In response, we destroyed several of their airbases, demonstrating to the world what Bharat is capable of—how swiftly, how precisely, and how decisively we can act.
Friends,
This occasion, marking 50 years of Sikkim’s statehood, is a source of inspiration for us all. The journey of development will now accelerate. Ahead of us lies the year 2047, when our nation will celebrate 100 years of independence.
At the same time, Sikkim will mark 75 years as a state of the Indian Union. Hence, today is the moment to set our collective goal: what vision do we hold for Sikkim at that 75-year milestone? What kind of Sikkim do we wish to see? We must chart a roadmap—step by step—for the next 25 years. We must periodically assess our progress, gauge the distance yet to be covered, and determine the pace at which we must advance. We must move forward with renewed courage, fresh enthusiasm, and boundless energy. We must intensify the growth of Sikkim’s economy. We should strive to transform Sikkim into a wellness state. In this pursuit, our youth must be central—they should be afforded expanded opportunities. We must prepare the youngsters of Sikkim to meet both local requirements and global demands. To that end, we must establish new opportunities for skill development in sectors where there is high international demand for the youth.
Friends,
Let us all pledge that over the next 25 years, we shall elevate Sikkim to the pinnacle of development, heritage, and global recognition. Our aspiration is for Sikkim to become a green model state—not only for Bharat but for the entire world. A state where every citizen lives under a solid roof; a state where every home is powered by solar energy; a state that leads in agro-startups and tourism startups, and earns global acclaim for the export of organic produce. A state where every citizen engages in digital transactions; a state that raises our identity to new heights through the transformation of waste into wealth. The next 25 years are a time for realising these and many more ambitions—for propelling Sikkim to unprecedented heights on the global stage. Let us move forward with this resolve and continue to carry the legacy ahead in this spirit.
Once again, on behalf of the people of Bharat, I extend my heartfelt best wishes to all the people of Sikkim on this significant milestone of 50 years, on this momentous occasion.
Thank you very much!