Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Sikkim@50 event
29 MAY 2025 12:39PM by PIB Delhi
Governor of Sikkim, Shri O.P. Prakash Mathur Ji; the popular Chief Minister of the state and my friend, Prem Singh Tamang Ji; my colleagues in Parliament, Dorjee Tshering Lepcha Ji and Dr Indra Hang Subba Ji; other public representatives present here; ladies and gentlemen!
(Greetings in local language)
Today is a momentous day, marking the Golden Jubilee of Sikkim’s democratic journey. I had earnestly wished to be amidst you all, to witness this celebration, this spirit, and this remarkable 50-year journey. I desired to stand shoulder to shoulder with you in this celebration. I departed from Delhi early this morning and arrived in Bagdogra, and although the weather carried me to your doorstep, it prevented me from proceeding further. As a result, I was unable to meet you all in person. However, I am witnessing this grand occasion—what a magnificent sight lies before me! People can be seen in every direction; it is truly a spectacular scene. How wonderful it would have been to be present amidst you all. Unfortunately, I could not reach you, and for that, I extend my sincerest apologies.
Nonetheless, as the Honourable Chief Minister has graciously invited me, I assure you that as soon as the state government finalises the date, I shall certainly visit Sikkim. I look forward to meeting you all and becoming a witness to this golden 50-year journey. Today is a day to celebrate the accomplishments of the past five decades, and you have organized a splendid programme to mark the occasion. I have been closely observing and listening, and I must say that the Chief Minister himself has shown tremendous dedication in making this event truly memorable. He has even travelled to Delhi twice to personally extend his invitation. I heartily congratulate all of you on the 50th anniversary of the formation of the State of Sikkim.
Friends,
Fifty years ago, Sikkim chose a democratic path for its future. The people of Sikkim aspired to connect not only with Bharat's geography but also with its very soul. There was a deep conviction that when every voice is heard and every right is protected, equal opportunities for development are assured. Today, I can confidently state that the confidence of every Sikkimese household has grown ever stronger. The country has witnessed the outcomes of this belief through Sikkim’s remarkable progress. Today, Sikkim is the pride of Bharat. Over these fifty years, Sikkim has become a model of harmonious development with nature. It has blossomed into a vast garden of biodiversity. It has attained the distinction of being a 100% organic state. It has emerged as a shining symbol of cultural and heritage-based development. Today, Sikkim is among those states in the country with the highest per capita income. All these achievements are the result of the hard work and unity of the people of Sikkim. In these five decades, many bright stars have emerged from Sikkim, illuminating the Indian sky. Every community here has played a vital role in enriching the culture and growth of the state.
Friends,
After assuming office in 2014, I declared – Sabka Saath, Sabka Vikas. Balanced development across the nation is crucial for building a developed Bharat. Development must not be confined to one region while leaving another behind. Every state and region of Bharat possesses its own unique strengths. Guided by this vision, over the past decade, our government has brought the North East to the forefront of development. We are advancing with the resolve of ‘Act East’, driven by the spirit of ‘Act Fast’. Recently, the North East Investment Summit was held in Delhi. Major industrialists and investors from across the country took part. They announced significant investments across the North East, including in Sikkim. This promises to create substantial employment opportunities for the youth of Sikkim and the wider North East in the coming years.
Friends,
Today’s programme also provides a glimpse into the future journey of Sikkim. Several development projects related to the state have been inaugurated or had their foundation stones laid. These projects will enhance facilities in healthcare, tourism, culture, and sports. I extend my congratulations to all of you on the commencement of these vital initiatives.
Friends,
The entire North East, including Sikkim, is fast becoming a luminous chapter in the narrative of a new Bharat's development. Where once geographical distance from Delhi posed a barrier to progress, now new avenues of opportunity are being opened. The most significant catalyst for this transformation is the improvement in connectivity – a change that all of you have personally witnessed.
There was a time when travelling for education, medical treatment, or employment was a major challenge. However, the situation has changed drastically over the past ten years. During this period, approximately 400 kilometres of new national highways have been constructed in Sikkim. Hundreds of kilometres of rural roads have been built. The Atal Setu has improved connectivity between Sikkim and Darjeeling. Rapid progress is also being made on the road connecting Sikkim to Kalimpong. Moreover, travel to Sikkim will become far more convenient with the development of the Bagdogra-Gangtok Expressway. In the near future, this route will also be linked to the Gorakhpur-Siliguri Expressway.
Friends,
Today, the campaign to connect the capital city of every North-Eastern state with the national railway network is progressing at a rapid pace. The Sevok-Rangpo railway line will soon link Sikkim to this network. In areas where constructing roads is not feasible, we are also working to establish ropeways. A short while ago, one such ropeway project was inaugurated, which will significantly improve convenience for the people of Sikkim.
Friends,
Over the past decade, Bharat has been advancing with renewed determination and fresh aspirations. Among our highest priorities has been the goal of improving healthcare. In the last 10 to 11 years, major hospitals have been established in every state across the country. AIIMS institutions and medical colleges have seen significant expansion. Today, a 500-bed hospital has been inaugurated here for your benefit. This hospital will ensure access to quality treatment, even for the poorest families.
Friends,
On one hand, our government is focused on building hospitals, and on the other, it is committed to providing affordable and high-quality healthcare. Under the Ayushman Bharat scheme, more than 25,000 people from Sikkim have received free medical treatment. Now, all senior citizens aged 70 and above across the country are entitled to free treatment up to Rs 5 lakh. Henceforth, no family in Sikkim needs to worry about the healthcare of their elderly loved ones—our government will take care of their treatment.
Friends,
A 'Viksit Bharat' or developed India will be built upon four strong pillars: the poor, farmers, women, and the youth. Today, the nation is consistently strengthening these pillars. On this special occasion, I wholeheartedly commend the farmers of Sikkim. Bharat is witnessing a new trend in agriculture, and Sikkim is leading the way. The export of organic products from Sikkim is also on the rise. Recently, the famous 'Dalle Khursani' chillies began to be exported for the very first time. In March, the first consignment was dispatched abroad. In the future, many such products from Sikkim will be exported to international markets. The central government is working in close coordination with the efforts of the state government to make this possible.
Friends,
The central government has taken another significant step to enrich Sikkim’s organic produce. The country’s first organic fisheries cluster is being developed in Soreng district. This will provide Sikkim with a new identity both nationally and globally. In addition to organic agriculture, Sikkim will now also be recognised for organic aquaculture. There is a growing demand for organic fish and fish products worldwide. This development will open new avenues in fish farming for the youth of Sikkim.
Friends,
Just a few days ago, the Governing Council of NITI Aayog convened in Delhi. During the meeting, I emphasized that every state should develop at least one tourist destination of international repute. The time has now come for Sikkim to transform—not merely as a hill station but as a global tourism destination. The potential of Sikkim is unmatched. It is a complete tourism package. It boasts natural beauty as well as spiritual heritage. With its lakes, waterfalls, mountains, and peaceful Buddhist monasteries, Sikkim offers a truly holistic experience. Kanchenjunga National Park, a UNESCO World Heritage Site, is not only a treasure of Bharat but a pride of the entire world.
Today, as a new skywalk is being constructed, the Golden Jubilee Project is being inaugurated, and a statue of Atal Ji is being unveiled—each of these developments symbolises Sikkim’s aspirations for a new horizon.
Friends,
Sikkim also holds immense potential for adventure and sports tourism. Activities such as trekking, mountain biking, and high-altitude training can be easily facilitated here. We envision Sikkim evolving into a hub for conference tourism, wellness tourism, and concert tourism as well. The Golden Jubilee Convention Centre is a step in this direction—part of our preparations for the future.
I envision a day when renowned artists from across the world come to perform in the scenic valleys of Gangtok, and the world proclaims: “If nature and culture exist in perfect harmony anywhere, it is in our Sikkim!”
Friends,
We brought the G-20 Summit meetings to the North East so that the world might witness its capabilities and appreciate its immense potential. I am pleased that the NDA government in Sikkim is swiftly translating this vision into reality.
Friends,
Today, Bharat stands among the world’s leading economic powers. In the years to come, Bharat is destined to become a sporting superpower as well. In realising this aspiration, the youth of the North East—and of Sikkim in particular—will play a crucial role. This is the land that produced football legends such as Bhaichung Bhutia. It is from Sikkim that Olympians like Tarundeep Rai have emerged. Athletes such as Jaslal Pradhan have brought immense glory to Bharat. Now, our goal is to see champions rising from every village and every town of Sikkim. We must move beyond mere participation in sport towards a resolute commitment to victory. The new sports complex currently under construction in Gangtok will, in the years to come, be a cradle for future champions. Sikkim has been accorded special priority under the 'Khelo India' initiative. Support is being extended at every level—from identifying talent to providing training, technology, and competitive opportunities. I am confident that this vibrant energy and enthusiasm among the youth of Sikkim will help Bharat secure its place on the Olympic podium.
Friends,
All of you in Sikkim are fully aware of the power of tourism. Tourism is not merely a form of recreation; it is a celebration of our diversity. However, the heinous act committed by terrorists in Pahalgam was not simply an attack on Indian citizens—it was an assault on the very soul of humanity, a blow to the spirit of unity and brotherhood.
The terrorists not only devastated the lives of numerous families; they also conspired to divide the Indian people. But today, the world can clearly see that Bharat is more united than ever before. Through our unity, we have sent a firm and unequivocal message to the terrorists and their supporters.
They shattered lives by wiping the sindoor (vermilion) from the foreheads of our daughters, but we responded with Operation Sindoor—a decisive and powerful reply to their cruelty.
Friends,
Infuriated by the destruction of its terrorist bases, Pakistan attempted to retaliate by targeting our civilians and soldiers. Yet even in that, Pakistan’s duplicity was exposed. In response, we destroyed several of their airbases, demonstrating to the world what Bharat is capable of—how swiftly, how precisely, and how decisively we can act.
Friends,
This occasion, marking 50 years of Sikkim’s statehood, is a source of inspiration for us all. The journey of development will now accelerate. Ahead of us lies the year 2047, when our nation will celebrate 100 years of independence.
At the same time, Sikkim will mark 75 years as a state of the Indian Union. Hence, today is the moment to set our collective goal: what vision do we hold for Sikkim at that 75-year milestone? What kind of Sikkim do we wish to see? We must chart a roadmap—step by step—for the next 25 years. We must periodically assess our progress, gauge the distance yet to be covered, and determine the pace at which we must advance. We must move forward with renewed courage, fresh enthusiasm, and boundless energy. We must intensify the growth of Sikkim’s economy. We should strive to transform Sikkim into a wellness state. In this pursuit, our youth must be central—they should be afforded expanded opportunities. We must prepare the youngsters of Sikkim to meet both local requirements and global demands. To that end, we must establish new opportunities for skill development in sectors where there is high international demand for the youth.
Friends,
Let us all pledge that over the next 25 years, we shall elevate Sikkim to the pinnacle of development, heritage, and global recognition. Our aspiration is for Sikkim to become a green model state—not only for Bharat but for the entire world. A state where every citizen lives under a solid roof; a state where every home is powered by solar energy; a state that leads in agro-startups and tourism startups, and earns global acclaim for the export of organic produce. A state where every citizen engages in digital transactions; a state that raises our identity to new heights through the transformation of waste into wealth. The next 25 years are a time for realising these and many more ambitions—for propelling Sikkim to unprecedented heights on the global stage. Let us move forward with this resolve and continue to carry the legacy ahead in this spirit.
Once again, on behalf of the people of Bharat, I extend my heartfelt best wishes to all the people of Sikkim on this significant milestone of 50 years, on this momentous occasion.
Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସିକ୍କିମ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଯାତ୍ରାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 MAY 2025 12:39PM by PIB Bhubaneswar
ସିକ୍କିମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ପ୍ରକାଶ ମାଥୁର, ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ପ୍ରେମ ସିଂହ ତମାଙ୍ଗ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଦୋରଜୀ ସେରିଂ ଲେପଚା, ଡକ୍ଟର ଇନ୍ଦ୍ର ହାଙ୍ଗ ସୁବ୍ବା, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଜନପ୍ରତିନିଧି, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ,
କାଞ୍ଚନଜଙ୍ଘାର ଶୀତଳ ଛାଇରେ ଅବସ୍ଥିତ ଆମର ପ୍ରିୟ ସିକ୍କିମବାସୀ ମା, ବାପା, ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀ, ସିକ୍କିମ ରାଜ୍ୟର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀର ଶୁଭ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ଆଜିର ଦିନ ଏକ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ, ଏହା ସିକ୍କିମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଯାତ୍ରାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀର ଅବସର । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହି ଏହି ଉତ୍ସବ, ଏହି ଉତ୍ସାହ, ୫୦ ବର୍ଷର ଏହି ସଫଳ ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ହେବାକୁ ଚାହୁଥିଲି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଏହି ଉତ୍ସବର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରୁଥିଲି । ମୁଁ ବହୁତ ସକାଳୁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ବାହାରି ବାଗଡୋଗ୍ରାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ପାଗ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଆଗକୁ ଯିବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ଫଳରେ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖି ପାରୁଛି, ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଦୃଶ୍ୟ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି, ମୁଁ ସବୁଠି କେବଳ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦେଖିପାରୁଛି, ଏହା କି ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ଦୃଶ୍ୟ । ବହୁତ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା, ଯଦି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଲି ନାହିଁ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋତେ ଯେମିତି ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କଥା ଦେଉଛି, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ମାତ୍ରେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସିକ୍କିମ ଆସିବି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବି ଏବଂ ୫୦ ବର୍ଷର ଏହି ସଫଳ ଯାତ୍ରାର ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶକ ହେବି । ଆଜି ଗତ ୫୦ ବର୍ଷର ସଫଳତାକୁ ପାଳନ କରିବାର ଦିନ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଏକ ବହୁତ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ମୁଁ ଲଗାତାର ଶୁଣୁଥିଲି ଏବଂ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ଶକ୍ତି ଲଗାଉଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇଥର ଦିଲ୍ଲୀ ଆସି ମୋତେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି । ସିକ୍କିମ ରାଜ୍ୟର ୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ସିକ୍କିମ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା । ସିକ୍କିମର ଲୋକମାନେ ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ସ୍ଥିତି ସହ ଏହାର ଆତ୍ମା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଚାହୁଥିଲେ । ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କର ଧ୍ୱନି ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୁଏ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷିତ ହୁଏ, ତେବେ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ସିକ୍କିମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ବିଶ୍ୱାସ ନିରନ୍ତର ଦୃଢ଼ ହୋଇଛି । ଦେଶ ସିକ୍କିମର ପ୍ରଗତି ରୂପରେ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦେଖିଛି । ସିକ୍କିମ ଆଜି ଦେଶର ଗର୍ବ । ଏହି ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସିକ୍କିମ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ମଡେଲ ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ଜୈବ ବିବିଧତାର ଏକ ବିଶାଳ ଉଦ୍ୟାନ ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ଏକ ଶତପ୍ରତିଶତ ଜୈବିକ ରାଜ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଆଜି ସିକ୍କିମ ଦେଶର ସେହି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତି ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟ ସର୍ବାଧିକ । ସିକ୍କିମରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହି ସମସ୍ତ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିଛି। ଏହି ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସିକ୍କିମରୁ ଏପରି ଅନେକ ତାରା ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ଆକାଶକୁ ଆଲୋକିତ କରିଛନ୍ତି । ଏଠାକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସିକ୍କିମର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିରେ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୪ରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ, ମୁଁ କହିଥିଲି- ସବକା ସାଥ-ସବକା ବିକାଶ । ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦେଶର ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯେ ବିକାଶର ଲାଭ ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପହଞ୍ଚୁଥିବାବେଳେ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ପଛରେ ରହିଯାଉ । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ନିଜସ୍ୱ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି । ଏହି ଭାବନା ଅଧୀନରେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଆମ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଆଣିଛି । ଆମେ 'ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ'ର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ 'ଆକ୍ଟ ଫାଷ୍ଟ' ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଦିଲ୍ଲୀରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଦେଶର ବଡ଼ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପପତି ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ ନିବେଶକ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ସିକ୍କିମ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ବହୁତ ବଡ଼ ନିବେଶ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ସିକ୍କିମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ବଡ଼ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସିକ୍କିମର ଭବିଷ୍ୟତ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଝଲକ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଆଜି ଏଠାରେ ସିକ୍କିମର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କ୍ରୀଡାର ସୁଯୋଗକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବ । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକ୍କିମ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନୂତନ ଭାରତର ବିକାଶ କାହାଣୀରେ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଅଧ୍ୟାୟ ହୋଇଉଠିଛି । ଯେଉଁଠାରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଦୂରତା ବିକାଶ ପଥରେ ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା, ଏବେ ସେଠାରୁ ସୁଯୋଗର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ଏଠାରେ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ଆପଣମାନେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆପଣଙ୍କ ଆଖି ଆଗରେ ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପାଠପଢ଼ା, ଚିକିତ୍ସା, ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପରିସ୍ଥିତି ବହୁତ ବଦଳି ଯାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ସିକ୍କିମରେ ପ୍ରାୟ ଚାରି ଶହ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ଗାଁରେ ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ଅଟଳ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ସହିତ, ଦାର୍ଜିଲିଂ ଓ ସିକ୍କିମର ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି । ସିକ୍କିମକୁ କାଲିମପଙ୍ଗ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରାସ୍ତାରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଏବେ ବାଗଡୋଗ୍ରା-ଗଙ୍ଗଟକ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରୁ ସିକ୍କିମକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯିବ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆମେ ଏହାକୁ ଗୋରଖପୁର-ସିଲିଗୁଡ଼ି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀକୁ ରେଳ ସଂଯୋଗ କରିବା ଅଭିଯାନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ସେଭୋକ୍-ରଙ୍ଗପୋ ରେଳ ଲାଇନ ସିକ୍କିମକୁ ଦେଶର ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ିବ । ଆମେ ଏପରି ରୋପୱେ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଏପରି ଏକ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ସିକ୍କିମର ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଭାରତ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛି । ଗତ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । AIIMS ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି, ଏଠାରେ ୫୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ହସ୍ପିଟାଲ ଆପଣଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ହସ୍ପିଟାଲ ଅନେକ ଅନେକ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମ ସରକାର ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି, ଅନ୍ୟପଟେ ଶସ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରୁଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସିକ୍କିମର ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇଛି । ଏବେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ସମସ୍ତ ବୃଦ୍ଧଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ମିଳୁଛି । ଏବେ ମୋ ପରିବାର ସିକ୍କିମର କୌଣସି ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ଚାରୋଟି ମଜବୁତ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ହେବ । ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି- ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଏବଂ ନବଯୁବକ । ଆଜି ଦେଶ ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ମଜବୁତ କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ଅବସରରେ, ମୁଁ ସିକ୍କିମର କୃଷକ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବି । ଆଜି ଦେଶ କୃଷିର ଏକ ନୂତନ ଧାରା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସିକ୍କିମ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ଅଛି । ସିକ୍କିମରୁ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ ଲାଗିଛି । ସମ୍ପ୍ରତି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଡାଏଲ ଖୁରାସାନି ଲଙ୍କାର ରପ୍ତାନୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ହିଁ ପ୍ରଥମ ମାଲ ବିଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଏଠାରୁ ଏପରି ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନୀ କରାଯିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକ୍କିମର ଜୈବିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଜୈବିକ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଲଷ୍ଟର ଏଠାରେ ସୋରେଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏହା ସିକ୍କିମକୁ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେବ । ଜୈବିକ କୃଷି ସହିତ, ସିକ୍କିମ ଜୈବିକ ମାଛ ଧରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପରିଚିତ ହେବ । ବିଶ୍ୱରେ ଜୈବିକ ମାଛ ଏବଂ ମାଛ ଉତ୍ପାଦର ବିପୁଳ ଚାହିଦା ରହିଛି । ଏହା ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାଛ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ନୀତି ଆୟୋଗର ପରିଚାଳନା ପରିଷଦ ବୈଠକ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ବୈଠକ ସମୟରେ, ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏପରି ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ବିକଶିତ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ନିଜର ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏବେ ସମୟ ଆସିଛି ଯେ ସିକ୍କିମ କେବଳ ଏକ ହିଲ୍ ଷ୍ଟେସନ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ହେବା ଉଚିତ୍ ! ସିକ୍କିମର ସାମର୍ଥ୍ୟର କୌଣସି ତୁଳନା ନାହିଁ । ସିକ୍କିମ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ୟାକେଜ୍ ! ଏଠାରେ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ମଧ୍ୟ ଜଡିତ । ଏଠାରେ ହ୍ରଦ, ଜଳପ୍ରପାତ, ପର୍ବତ ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ଛାୟାରେ ବାସ କରୁଥିବା ବୌଦ୍ଧ ମଠ ମଧ୍ୟ ଅଛି । କାଞ୍ଚନଜଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ, ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ, କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସିକ୍କିମର ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବିତ। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ଏକ ନୂତନ ସ୍କାଏୱାକ୍ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି, ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚିତ ହେଉଛି, ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସିକ୍କିମର ନୂତନ ଉଡାଣର ପ୍ରତୀକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକ୍କିମରେ ଦୁଃସାହସିକ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଟ୍ରେକିଂ, ପର୍ବତ ବାଇକିଂ, ଶୀର୍ଷ-ଶିଖର ତାଲିମ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏଠାରେ ସହଜରେ କରାଯାଇପାରିବ । ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ସିକ୍କିମକୁ ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ କନସର୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ମଧ୍ୟ ଏକ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ କରିବା । ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର, ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ । ମୁଁ ଚାହେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ବଡ଼ ବଡ଼ କଳାକାରମାନେ ଆସି ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକର ଉପତ୍ୟକାରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କହିବା ଉଚିତ ଯେ "ଯଦି ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ଗତିଶୀଳ, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି କେବଳ ସିକ୍କିମ !"
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ G-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ବୈଠକକୁ ଏଥିପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଆଣିଥିଲୁ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ବିଶ୍ୱ ଏହାର କ୍ଷମତା ଦେଖିପାରିବ ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୁଝିପାରିବ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସିକ୍କିମର ଏନ୍ଡିଏ ସରକାର ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେବ । ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ସିକ୍କିମର ଯୁବଶକ୍ତିର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏହି ଭୂମି ଆମକୁ ବାଇଚୁଙ୍ଗ ଭୁତିଆଙ୍କ ଭଳି ଫୁଟବଲ୍ କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ଦେଇଛି । ଏହା ସେଇ ସିକ୍କିମ, ଯେଉଁଠାରୁ ତରୁଣଦୀପ ରାୟଙ୍କ ଭଳି ଅଲିମ୍ପିଆନ୍ ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଥିଲେ । ଜସଲାଲ ପ୍ରଧାନଙ୍କ ଭଳି ଖେଳାଳି ଭାରତକୁ ଗୌରବ ଆଣିଦେଇଥିଲେ । ଏବେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସିକ୍କିମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରରୁ ଜଣେ ଜଣେ ନୂତନ ପ୍ରତିଭାବାନ୍ ଚାମ୍ପିଅନଙ୍କୁ ଖୋଜି ବାହାର କରିବା । କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ଜିତିବାର ସଂକଳ୍ପ ରହିବା ଉଚିତ୍ ! ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକରେ ନିର୍ମିତ ନୂତନ କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ ଚାମ୍ପିଅନ୍‌ମାନଙ୍କର ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ହେବ । 'ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ' ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସିକ୍କିମକୁ ବିଶେଷ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରତିଭା, ତାଲିମ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଚିହ୍ନଟ କରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ସିକ୍କିମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଏହି ଶକ୍ତି, ଏହି ଉତ୍ସାହ ଭାରତକୁ ଅଲିମ୍ପିକ ପୋଡିୟମରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକ୍କିମର ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଶକ୍ତିକୁ ଜାଣନ୍ତି ଏବଂ ବୁଝନ୍ତି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେବଳ ମନୋରଞ୍ଜନ ନୁହେଁ, ଏହା ବିବିଧତାର ଏକ ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ । କିନ୍ତୁ ପହଲଗାମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଯାହା କଲେ ତାହା କେବଳ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ନୁହେଁ, ଏହା ମାନବତାର ଆତ୍ମା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ, ଭାଇଚାରାର ଭାବନା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ । ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ କେବଳ ଆମର ଅନେକ ପରିବାରର ଖୁସି ଛଡ଼ାଇ ନେଇ ନଥିଲେ, ବରଂ ସେମାନେ ଆମ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ବିଭାଜିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି ଯେ ଭାରତ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇପାରିଛି । ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପୃଷ୍ଠପୋଷକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛୁ । ସେମାନେ ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କ କପାଳରୁ ସିନ୍ଦୁର ପୋଛି ଦେଇ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ନର୍କ କରିଦେଇଥିଲେ, ଆମେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ମାଧ୍ୟମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦେଇପାରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘାଟି ଧ୍ୱଂସ ହେବା ପରେ କ୍ରୋଧିତ ପାକିସ୍ତାନ ଆମର ନାଗରିକ ଏବଂ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲା, କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ପାକିସ୍ତାନର ପର୍ଦ୍ଦାଫାସ ହୋଇଗଲା । ଆମେ ସେମାନଙ୍କର ଅନେକ ବାୟୁସେନା ଘାଟିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଲୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖାଇଲୁ ଯେ ଭାରତ କ'ଣ କରିପାରିବ, କେତେ ଶୀଘ୍ର କରିପାରିବ ଏବଂ କେତେ ସଠିକ୍ ଭାବରେ କରିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ସିକ୍କିମର ୫୦ ବର୍ଷର ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା । ବିକାଶର ଏହି ଯାତ୍ରା ଏବେ ଦ୍ରୁତ ହେବ । ଏବେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ୨୦୪୭ ବର୍ଷ ରହିଛି, ଯେଉଁ ବର୍ଷ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ ।
ଏହି ସମୟରେ ସିକ୍କିମ ରାଜ୍ୟ ତା’ର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ । ତେଣୁ, ଆଜି ଆମକୁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମର ସିକ୍କିମ ୭୫ ବର୍ଷର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ କିପରି ହେବ ? ଆମେ ସମସ୍ତେ କି ପ୍ରକାରର ସିକ୍କିମ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଛୁ, ଆମକୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟଖସଡା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମେ ୨୫ ବର୍ଷର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କିପରି ପଦକ୍ଷେପ ପରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇପାରିବା । ଆମକୁ ସମୟ ସମୟରେ ଏହାର ସମୀକ୍ଷା କରି ଚାଲିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିସହିତ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟଠାରୁ କେତେ ଦୂରରେ ଅଛୁ, ଆମକୁ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ନୂତନ ସାହସ, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ, ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ସିକ୍କିମର ଅର୍ଥନୀତିର ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମର ସିକ୍କିମ ଏକ ସୁସ୍ଥତା ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ, ବିଶେଷକରି ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଉଚିତ । ଆମକୁ ସିକ୍କିମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ଚାହିଦା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଚାହିଦା ଅଛି, ସେଠାରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମକୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିବା ଯେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସିକ୍କିମକୁ ବିକାଶ, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନ୍ୟତାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବୁ । ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ସିକ୍କିମ କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଏକ ସବୁଜ ମଡେଲ ରାଜ୍ୟ ହେଉ । ସିକ୍କିମ ଏମିତି ଏକ ରାଜ୍ୟ ହେଉ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ କଂକ୍ରିଟ୍ ଛାତ ଥିବ, ଏକ ଏମିତି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ସୌରଶକ୍ତିରୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମିଳୁଥିବ, ଏକ ଏମିତି ରାଜ୍ୟ ଯାହା କୃଷି-ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ରେ ଏକ ନୂତନ ଶିଖର ସ୍ପର୍ଶ କରୁଥିବ, ଯାହା ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନୀରେ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏକ ଏମିତି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର କରିବେ, ଯାହା ଆମର ପରିଚୟକୁ ‘ଅପଚୟରୁ ସମ୍ପତ୍ତି’ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ, ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସିକ୍କିମକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଦେବା ପାଇଁ ଏହିପରି ଅନେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ଚାଲିବା । ପୁଣି ଥରେ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ମୁଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ୫୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ସମସ୍ତ ସିକ୍କିମବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି, ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !
*****`