Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, performs Bhoomi Pujan of ‘Swasti Nivas’, which is being constructed for patients and their relatives in the premises of National Cancer Institute, Nagpur in Maharashtra
Union Home Minister also performs Bhoomi Pujan of the permanent campus of Nagpur campus of National Forensic Science University (NFSU) and inaugurates its temporary campus virtually
Over the past 11 years, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country’s healthcare landscape has undergone positive transformation
This cancer institute is built on the foundation of a spirit of service, with the vision that no one in society should remain in distress; in the coming days, it will be counted among the finest cancer institutes in the country
This institute will prove to be very beneficial for the treatment of poor and middle-class people from Maharashtra, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, and Telangana
Aabaji Thatte , along with Pujya Guruji and Pujya Balasaheb Deoras, dedicated his entire life to the reconstruction of India
The provision of free health treatment up to Rs. 5 lakh under PM Modi’s initiative has instilled courage in millions of poor people to fight diseases
PM Modi has launched a network of affordable medicine stores, and under his government, 23 AIIMS have been approved—compared to only 7 from independence up to 2014
In 2013-14, the country’s healthcare budget was Rs. 37,000 crore, which PM Modi has increased to Rs. 1,35,000 crore for 2025-26
26 MAY 2025 5:59PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, performed the Bhoomi Pujan (groundbreaking ceremony) of the ‘Swasti Nivas’, which is being constructed for patients and their relatives in the premises of the National Cancer Institute (NCI) in Nagpur, Maharashtra today. Many dignitaries including the Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis, were present on this occasion.
Union Home Minister also performed the Bhoomi Pujan of the permanent campus of the National Forensic Science University (NFSU), Nagpur and inaugurated the temporary campus virtually.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that in the coming days, the name of this cancer institute will be included among the best cancer institutes in the country. He said that its foundation is based on a spirit of service, there are dedicated people behind it, and it is being run with the vision that no one in society remains unhappy. He said that such institutions are the ones that flourish, grow, and serve society for a very long time.
Shri Amit Shah said that when a noble resolve is blessed by God and society, that seed grows into a banyan tree standing before us. Today, this cancer institute, having fully evolved, is working to remove the suffering from the lives of thousands of people. He said that the concept of hospitals in Western countries is different, and the structure of our society, family system, and culture of attachment to relatives is different. Abroad, when someone falls ill, the patient is admitted to the hospital, but here, when someone becomes sick, the entire family connects with them emotionally and with attachment. Shri Shah said that here, with the vision of ‘Swasti Nivas’, the team of this cancer institute has presented a new idea in the field of hospital construction in India, which will keep alive the sensitivities of our families in the coming days. He said that whoever comes here as a patient, their relatives will be able to meet them and stay overnight here at minimal cost. Shri Shah added that Aabaji Thatte, along with Pujya Guruji and Pujya Balasaheb Deoras, dedicated his entire life to the reconstruction of India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that India has the highest number of oral cancer cases in the world in terms of percentage. He said that due to cervical cancer, one person dies every 8 minutes in India. A few years ago, cancer was considered an incurable disease, but in the last 15 years, many good cancer institutes have been established across the country, and through them, efforts have been made to make cancer treatment accessible. Shri Shah said that this service institution, situated at the crossroads of the poorest regions of Madhya Pradesh, Telangana, Chhattisgarh, and Maharashtra, primarily serves patients from the middle, lower-middle, and economically disadvantaged classes. The Home Minister said that the foundation stone of this institute was laid on February 28, 2015, it was inaugurated in 2023, and today efforts are being made to complete it with ‘Swasti Nivas’.
Shri Amit Shah said that over the past 11 years, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country’s healthcare landscape has undergone positive transformation. He said that Prime Minister Modi has made health treatment up to Rs 5 lakh free for millions of poor people of the country. He said that if the amount given by the state is added to this, then a poor person does not need to spend anything up to the treatment of about Rs 25 lakh. Shri Shah said that this has instilled courage in the lives of millions of poor people in the country to fight during illness and has given them hope to recover and live with their families again. He said that Prime Minister Modi has not only provided free treatment up to 5 lakh rupees but has also established a chain of affordable medicine shops.
Union Home Minister said that in 2014, there were 7 AIIMS in the country, and now 23 have been approved. There were 387 medical colleges, which have now increased to 780. MBBS seats were 51,000, and today, 1.18 lakh MBBS doctors graduate annually, while Post Graduate (PG) seats have risen from 31,000 to 74,000. He stated that the previous government's tenure, health budget in 2013-14 was 37,000 crore rupees, which PM Modi has increased to 1.35 lakh crore for 2025-26. He added that with an annual expenditure of 10,000 crore rupees on affordable medicines, PM Modi has brought significant transformation to the country's healthcare landscape. He emphasized that no government alone can keep society healthy, and institutions driven by social service are the backbone of the nation's healthcare sector.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନାଗପୁରସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପରିସରରେ ରୋଗୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମାଣାଧିନ 'ସ୍ୱସ୍ତି ନିବାସ "ର ଭୂମି ପୂଜନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ନାଗପୁରସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏନଏଫଏସୟୁ) ର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସର ଭୂମି ପୂଜନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଅସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି
ଏହି କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସେବା ଭାବନାର ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି, ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ଯେ ସମାଜରେ କେହି ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ; ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହା ଦେଶର ସର୍ବୋତ୍ତମ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯିବ
ଏହି ସଂସ୍ଥାନ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ
ଆବାଜୀ ଥାଟ୍ଟେ, ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଜୀ ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ବାଲାସାହେବ ଦେଓରାସଙ୍କ ସହ ମିଶି ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଭାରତର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ
୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ବ୍ୟବସ୍ଥା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ରୋଗ ସହ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ସାହସ ଭରିଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତ
26 MAY 2025 5:59PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗପୁରସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନ. ସି. ଆଇ.) ପରିସରରେ ରୋଗୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା 'ସ୍ୱସ୍ତି ନିବାସ' ର ଭୂମି ପୂଜନ (ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ) କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ନାଗପୁରସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏନ୍.ଏଫ୍.ଏସ୍. ୟୁ.) ର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସର ଭୂମି ପୂଜନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ନାମ ଦେଶର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ମୂଳଦୁଆ ସେବା ଭାବନା ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଏହା ପଛରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଯେ ସମାଜରେ କେହି ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ ରହିବେ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ହିଁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ସମୃଦ୍ଧ, ବିକଶିତ ଏବଂ ସମାଜର ସେବା କରିଥାନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭଗବାନ ଏବଂ ସମାଜ ଏକ ମହାନ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେହି ବୀଜ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବଟବୃକ୍ଷର ରୂପ ନେଇଥାଏ। ଆଜି, ଏହି କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ହୋଇ, ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଧାରଣା ଭିନ୍ନ, ଏବଂ ଆମ ସମାଜର ଢାଞ୍ଚା, ପାରିବାରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କ ପ୍ରତି ଆସକ୍ତିର ସଂସ୍କୃତି ଭିନ୍ନ। ବିଦେଶରେ, ଯେତେବେଳେ କେହି ଅସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି, ରୋଗୀ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହୁଅନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ, ଯେତେବେଳେ କେହି ଅସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି, ସମଗ୍ର ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାବପ୍ରବଣ ଏବଂ ଆସକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତି | ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ 'ସ୍ୱସ୍ତି ନିବାସ "ର ପରିକଳ୍ପନା ସହିତ ଏହି କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଟିମ୍ ଭାରତରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂଆ ବିଚାର ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମ ପରିବାରର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯିଏ ଜଣେ ରୋଗୀ ଭାବେ ଏଠାକୁ ଆସିବେ, ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କୀୟମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟି ପାରିବେ ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଏଠାରେ ରାତିସାରା ରହିପାରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆବାଜୀ ଥାଟ୍ଟେ, ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଜୀ ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ବାଲାସାହେବ ଦେଓରାସଙ୍କ ସହ ମିଶି ଭାରତର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତତା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତିଶତ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ମୁଖ କର୍କଟ ମାମଲା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜରାୟୁ ଗ୍ରୀବା କର୍କଟ କାରଣରୁ ଭାରତରେ ପ୍ରତି ୮ ମିନିଟରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରୁଛନ୍ତି। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କର୍କଟକୁ ଏକ ଅଦୃଶ୍ୟ ରୋଗ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗତ ୧୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ଭଲ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସାକୁ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଦରିଦ୍ରତମ ଅଞ୍ଚଳର ସଙ୍ଗମସ୍ଥଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମୁଖ୍ୟତଃ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୫ ମସିହା ଫେବୃଆରୀ ମାସ ୨୮ ତାରିଖରେ ଏହି ସଂସ୍ଥାନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା, ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଏହାର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହାକୁ 'ସ୍ୱସ୍ତି ନିବାସ "ଜରିଆରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ମାଗଣାରେ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଦେଇଥିବା ଅର୍ଥକୁ ଏଥିରେ ଯୋଡ଼ାଯାଏ, ତେବେ ଜଣେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିଛି ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅସୁସ୍ଥତା ସମୟରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ସାହସ ଆଣିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ହେବା ଏବଂ ନିଜ ପରିବାର ସହିତ ପୁଣିଥରେ ବଞ୍ଚିବାର ଆଶା ଦେଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କେବଳ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିନାହାନ୍ତି, ବରଂ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୭ଟି ଏମସ ଥିଲା ଏବଂ ଏବେ ୨୩ଟି ଏମସକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି। ସେତେବେଳେ ୩୮୭ଟି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା, ଯାହା ଏବେ ୭୮୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏମ୍.ବି.ବି.ଏସ୍. ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ୫୧,୦୦୦ ଥିଲା, ଏବଂ ଆଜି ବାର୍ଷିକ ୧.୧୮ ଲକ୍ଷ ଏମ୍. ବି. ବି. ଏସ୍. ଡାକ୍ତର ସ୍ନାତକ ହେଉଥିବା ବେଳେ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର (ପି. ଜି.) ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ୩୧,୦୦୦ରୁ ୭୪,୦୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବଜେଟ୍ ୩୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୧.୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ଉପରେ ବାର୍ଷିକ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ସରକାର ଏକାକୀ ସମାଜକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ସମାଜ ସେବା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ମେରୁଦଣ୍ଡ।