ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜରୁରୀକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପର୍କିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେ ପି ନଡ୍ଡା
ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସମ୍ବଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ଜରୁରୀ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି
09 MAY 2025 5:18PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେ ପି ନଡ୍ଡା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି।
ଜରୁରୀକାଳୀନ ମାମଲା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରସ୍ତୁତିର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କିତ ବିବରଣୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ନିୟୋଜିତ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀ, ଔଷଧ, ରକ୍ତ ଭାୟାଲ୍ ଏବଂ କଞ୍ଜୁମେବଲ୍‌ ର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା; ଶଯ୍ୟା, ଆଇସିୟୁ ଏବଂ ଏଚଡିୟୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହସ୍ପିଟାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତି; ଭିଷ୍ମ କ୍ୟୁବ୍ସ, ଉନ୍ନତ ମୋବାଇଲ୍ ଟ୍ରଉମା କେୟାର ୟୁନିଟ୍ ଇତ୍ୟାଦିର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା।
ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧର ଉପଲବ୍ଧତା, ରକ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଯୋଗାଣ, ଅକ୍ସିଜେନ୍, ଟ୍ରାଉମା କେୟାର କିଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଏମ୍ସ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଉପଲବ୍ଧ ରଖିବା ସହିତ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ନର୍ସମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ, ପାରାମେଡିକ୍ସ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ହସ୍ପିଟାଲ, ଦାତବ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ନେଟୱାର୍କକୁ ସହଯୋଗପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏମ୍ସ, ପିଜିଆଇଏମଇଆର, ଜେଆଇପିଏମଇଆର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ କରାଯାଇଛି। ଜରୁରୀକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ରେଡକ୍ରସ୍ ସୋସାଇଟି, ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ସଂସ୍ଥାନ (ଏନଆଇଏଚଏଫଡବ୍ଲୁ), ଏମ୍ସ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଆଇଗଟ୍ ସହାୟତାରେ ସିପିଆର, ପ୍ରାଥମିକ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ମୌଳିକ ଜୀବନ ସହାୟତା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ତାଲିମ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସୁଗମ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ, ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ତାଙ୍କର ବୈଠକ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସର୍ବଦା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ବିଶେଷ କରି ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଭୂମିସ୍ତରୀୟ ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଏକ 24*7 ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ କମାଣ୍ଡ ସେଣ୍ଟର ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବା ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri J P Nadda chairs High Level Review Meeting on Emergency Health Systems Preparedness
Briefed on the urgent and comprehensive measures taken to strengthen Health Systems and Resources across the Country
09 MAY 2025 5:18PM by PIB Delhi
Union Health Minister Shri J P Nadda chaired a high-level meeting to review emergency health systems preparedness with senior officers of the Health Ministry.
The current status of medical preparedness for handling emergency cases was presented to him. He was apprised of the actions taken regarding deployment of ambulances; ensuring adequate availability of medical supplies including equipment, medicines, supply of blood vials and consumables; hospital readiness in terms of beds, ICU and HDU; deployment of BHISHM Cubes, advanced mobile trauma care units etc. .
Hospitals and medical institutions have been advised to ensure availability of essential drugs, adequate supply of blood, oxygen, trauma care kits etc. AIIMS New Delhi and other central government hospitals have mobilised doctors and nurses with supplies for ready deployment. They have been advised to coordinate with state and district administration, armed forces and regional associations of doctors, nurses, paramedics, private sector hospitals, charitable institutions etc., to strengthen the emergency response networks in a collaborative manner.
Additionally, nationwide mock drills for disaster preparedness have been conducted at AIIMS, PGIMER, JIPMER and other premier hospitals. For capacity building in emergency healthcare, additional training modules for CPR, first aid, and basic life support are being rolled out with support from Indian Red Cross Society, National Institute of Health & Family Welfare (NIHFW), AIIMS New Delhi and iGOT. Union Health Secretary apprised about series of her meetings with states/UTs, and central government hospitals and healthcare institutes for seamless coordination with relevant stakeholders at the centre and within the states for ensuring effective response.
Union Health Minister has directed to ensure that all medical emergency response health systems be adequately equipped and functional at all times. He also directed to ensure that ground level linkages with all state governments particularly at the district levels, especially border states, be effectively established to ensure immediate emergency healthcare, if required. He also directed that a 24*7 control and command centre in the Ministry should monitor ongoing efforts and support states in the present times.
Union Health Ministry is closely monitoring the situation and remains committed to ensuring uninterrupted healthcare services and emergency response across all regions.