কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী জ্যোতিরদিত্য সিন্দিয়ানা ভারত তেলিকোম ২০২৫ হৌদোকখ্রে; ভারতকী এক্সপোর্তকী মতিং ফোঙদোকখ্রে
ভারতনা মালেমগী তেলিকোম এম্বিসন ভারত তেলিকোম ২০২৫ দা উৎখ্রে
মন্ত্রী সিন্দিয়া: “ঐখোয়না খুঙ্গংশিং শম্নহনবখক নত্তে; ঐখোয়না তুংলমচৎপুসু শম্নহল্লি। ঐখোয়না য়ুংলিবা তৱার খুদিং, ঐখোয়না ত্রান্সমিৎ তৌরিবা বাইত খুদিংনা মীওই বিলিয়ন ১.৪ বু খুদোংচাবশিংগী মনাক্তা নকশিনহল্লি”
“প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী ইচঙ থৌবা মীৎয়েঙ অমসুং খোঙফম হন্দবা ফিরেপ্না ভারতপু দিজিতেলগী লমদা তুং ইন্দুনা চৎলম্বগী মালেমগী দিজিতেলগী লুচিংবা অমা ওইহন্দুনা – অনিংবা অপাম্বশিংবু ইনফ্রাস্ত্রকচরদা, অদুগা খুজিল থৌরাংবুনা খোঙজেলদা ওন্থোক্লি,” মন্ত্রী সিন্দিয়া
দোক্তর পেম্মাসনি চন্দ্র সেখর: “ঙসি, ভারতনা কৈথেল নৎত্রগা কঞ্জ্যুমর অমা ওইনা ইচম চম্না লেপ্পা নৎত্রে, মালেমগী থাক্কী তেলিকোম সোলুসনগী ক্রিএতর, খোঙবু, অমদি থাজবা য়াবা প্রোভাইদর অমা ওইনা লেপ্লি। হান্না লৈরম্বা মেদ-ফোর-ইন্দিয়া হায়বদুদগী মেদ-বাই-ইন্দিয়া হায়বা ৱাফমসিদা লাক্লে।”
লৈবাক ৩৫ হেনবদগী মপান লমগী দেলিগেত ১৩০ হেনবনা শরুক য়াখি
ভারতকী তেলিকোম অমদি আই.সি.তি. কম্পেনী ৮০ হেনবনা দোমেন কয়াদা ইনোভেতিব ওইবা পোত্থোক অমদি সোলুসনশিং উৎখি
06 MAY 2025 1:41PM by PIB Imphal
“ভারত তেলিকোম অসি চুম্নগী কন্ফরেন্স অমা নত্তে — মসি ইনোভেসন, কোলাবোরেসন, অমদি ইনক্লুজিব গ্রোথকী খুত্থাঙদা মলেমগী কন্নেক্তিবিতীগী তুংলমচৎ শেম্নবা ভারতনা অনিংবা অপাম্বা লৈ হায়না লাউথোকপা অমনি,” হায়না কম্ম্যুনিকেসন্স অমদি দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরদিত্য এম. সিন্দিয়ানা ঙসি নই দিল্লীদা ভারত তেলিকোম ২০২৫ হৌদোক্লদুনা হায়খ্রে‍। “ৱাখল্লোন, ইনোভেসন, অমদি অনিংবা অপাম্বনা থোং মান্ননা পুল্লকপা মতমদা, মখোয়না চরাংনবা থোকহন্দে, চুশিন্ননা ফজবা শক্তম অমা থোকহল্লি — অদুগা ভারত তেলিকোম্না মালেমগী কোলাবোরেসন অমদি ওপোর্চুনিতীগী অদুগুম্লবা চুশিন্ননা ফজবা শক্তম অদুনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
তেলিকোম ইকুইপমেন্ত এন্দ সর্ভিসেস এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিল (তি.ই.পি.সি.) না দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স (দি.ও.তি.) গা খুৎশম্নরগা পাঙথোকখিবা ভারত তেলিকোম ২০২৫ না তেলিকোম মেনুফেকচরিং, সর্ভিসেস, অমদি এক্সপোর্তকী মালেমগী মফম অমা ওইরক্নবা ভারতকী মঙলান্দা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি‍। থৌরম অসি কম্ম্যুনিকেসন্সকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর পেম্মাসনি চন্দ্র সেখর, লোয়ননা ইন্দস্ত্রী লুচিংবা, মপান লৈবাক্কী দেলিগেতশিং, অমদি তেলিকোম ভেল্যু চেন পুম্বদগী লাকপা ইনোভেতরশিংনা শরুক য়াদুনা হৌদোকখিবনি‍। নুমিৎ নিনি চত্থগদবা ভেরত তেলিকোম ২০২৫ অসিনা, স্তেকহোল্দরশিংগী ইন্তরেক্তিব প্লেতফোর্ম অমা পীবতা নত্তনা, এক্সক্লুজিব ইন্তরনেস্নেল বিজিনেস এক্সপো অমসু য়াওরি‍।
মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা, মন্ত্রী সিন্দিয়ানা প্রোগ্রেসিব ওইবা রিফোর্ম অমসুং প্রদক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিবশিংনা ঙাক্লৌ ওইদুনা তেলিকোম এক্সপোর্তর অমদি ইনোভেসনগী হব অমা ওইনা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং অসুম পাকথোক চাউথোরকপবু ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়না খুঙ্গংশিং শম্নহনবখক নত্তে; ঐখোয়না তুংলমচৎপুসু শম্নহল্লি‍। ঐখোয়না য়ুংলিবা তৱার খুদিং, ঐখোয়না ত্রান্সমিৎ তৌরিবা বাইত খুদিংনা মীওই বিলিয়ন ১.৪ বু খুদোংচাবশিংগী মনাক্তা নকশিনহল্লি,” হায়না মন্ত্রী সিন্দিয়ানা ফোঙদোকখি‍। “প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী ইচঙ থৌবা মীৎয়েঙ অমসুং খোঙফম হন্দবা ফিরেপ্না ভারতপু দিজিতেলগী লমদা তুং ইন্দুনা চৎলম্বগী মালেমগী দিজিতেলগী লুচিংবা অমা ওইহন্দুনা – অনিংবা অপাম্বশিংবু ইনফ্রাস্ত্রকচরদা, অদুগা খুজিল থৌরাংবুনা খোঙজেলদা ওন্থোক্লি,” হায়নসু মহাক্না হায়খি‍।
“শুপ্নতগী থা ২২ দা, ঐখোয়না ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংগী ৯৯% 5G না শম্নহনখি অমদি তৱার ৪৭০,০০০ মথৌ তৌহন্দুনা ঐখোয়গী মীশিংগী ৮২% নেতৱর্ক্তা পুশিল্লকখি, - মসি মতম্না পুরকপা অওনবা নত্তে; মসি তেলিকোমগী য়াওলনি,” হায়না শ্রী জ্যোতিরদিত্য এম. সিন্দিয়ানা হায়খি‍। “ঐখোয়না ভারত পুম্বদা শেমগৎলিবা দিজিতেল হায়ৱে অসি ঈ-পাউ ফাওনবখক্কী নত্তে—মসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ইনফ্রাস্ত্রকচরনি, মীওই বিলিয়ন ১.৪ বু হেল্থকেয়র, এজুকেসন, গভর্নেন্সস, অমদি ইকনমিক ওপোর্তুচিনিতী ফংহন্দুনা মপাঙ্গল হাপ্লিবনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মন্ত্রীনা ভারতনা মালেমগী দিজিতেল পৱারহাউস অমা ওইনা তোপ তোপ্পা মওংদা লিৎখৎলকপবু পাউদমখি, অমদি ফীভম অসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েঙ শানবা লীচিংনা ওইহল্লকপনি হায়খি‍। ভারতনা 4G অমদি 5G খক্তগী লমদা মালেমগা থোং মান্ননা চৎলকপখক নত্তনা, মপুং ফাবা রিফোর্ম অমদি তেক্নোলোজীগী ইনোভেসন্না লৈবাকসিগী মায়ওন লেপ্তুনা লম অসিদা মাঙজিল থানা চৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। শ্রী সিন্দিয়ানা ভারতকী তেলিকোম সেক্তরদা লৌরিবা থৌদাং অসি অওনবা পুরক্লিবা শাফু অমনি হায়খি অমদি লৈবাক অসিনা ১৯৯০গী মতমদা মমল তাঙবা, মোবাইল এক্সেস নীংথিনা লৈরমদবা ফীভমদগী হৌজিক্না মালেমগী অনিশুবা খ্বায়দগী চাউবা তেলিকোম মার্কেত অমদি খ্বায়দগী হোঙবা দেতা প্রোভাইদর অমা ওইরে হায়খি‍।
সেসন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কম্ম্যুনিকেসন্সকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর পেম্মাসনি চন্দ্র সেখরনা হায়খি, “লৈবাক অমগী খোঙচত্তা মালেমগী ৱারী ৱাতায়দা চুম্না য়াওবখক নত্তনা মশাগী ওইবা লম্বী য়াৎচবা মীৎকুপশিং লৈ‍। ঙসি, ভারতনা কৈথেল নৎত্রগা কঞ্জ্যুমর অমা ওইনা ইচম চম্না লেপ্পা নৎত্রে, মালেমগী থাক্কী তেলিকোম সোলুসনগী ক্রিএতর, খোঙবু, অমদি থাজবা য়াবা প্রোভাইদর অমা ওইনা লেপ্লি‍। হান্না লৈরম্বা মেদ-ফোর-ইন্দিয়া হায়বদুদগী মেদ-বাই-ইন্দিয়া হায়বা ৱাফমসিদা লাক্লে‍।”
দোক্তর পেম্মাসনি চন্দ্র সেখরনা ভারতনা মালেমগী তেলিকোমগী লম অসিদা অনৌবাআ মায়কৈ অমদা অওনবা পুরক্লি, অমদি কঞ্জ্যুমরদগী তেক্নোলোজী পুথোকপরোমদা ওল্লক্লি‍ হায়খ‍ি‍। খোঙজেল অসি দেকেদ অমগী মমাঙদা হৌদোকখিবা অমদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈরিবা মাঙলোমদা মীৎয়েঙ থম্বা লৈঙাক্কী খুজিল থৌরাংশিংনা ঙাক্লৌ ওইরিবা দিজিতেল ইন্দিয়া থৌশিলনা পুরকপনি‍। প্রদক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কীম, প্রোগ্রেসিব স্পেক্ত্রম মেনেজমেন্ত, অমদি তেলিকোম তেক্নোলোজী দিভেলপমেন্ত ফন্দ অসিনচিংবা থৌশিলশিং পল্লদুনা, দোমেস্তিক মেনুফেকচরিং, এক্সপোর্ত, অমদি ইনোভেসনগী লমদা ভারতনা অঙকপা মওংদা খুমাঙ চাওশিল্লকপবু মহাক্না পনখি‍। হৌজিক্তি ভারতনা, মালেমগী আইফোনগী ১৫% পুথোকপা য়াওনা মালেমগী সপ্লাই চেন্দা মশক থোকপা থৌদাং লৌরি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি‍। মতুং তারকপদা 6G লীদর্সিপ, সেত্তলাইত ব্রোদবেন্দ পাকথোক চাউথোকহন্বা, অমদি দিজিতেল সোভেরেন্তী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ক্বান্তম কম্ম্যুনিকেসন নেতৱর্ক শেমগৎপদা লৈবাকসিনা মীৎয়েঙ থম্লি হায়রদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।
তি.ই.পি.সি. চেয়রমেন মিস্তর অর্নোব রোইনা, মহাক্কী তরাম্না ওকপা ৱারোলদা হায়খি, “ভারত তেলিকোম্না মালেমগী তেলিকোম ইন্দস্ত্রীদা ঐখোয়গী লম্বা লৈতবা গ্রোথ অমদি ইনোভেসন উত্তুনা ভারতকী মশাগী ওইবা তেলিকোম ইকোসিস্তেমগী অওনবা পুরকপা ঙম্বা মতিক উৎলি‍‍।” মহাক্না তেলিকোম সেক্তরদা ইনোভেসন অমদি মেনুফেকচরিংদা ঙাক্লৌ পীরিবা ভারত লৈঙাক্কী লাল্লোং চুম্বা খুজিল থৌরাংশিংগী মরমদা পল্লদুনা, মীথুংশিংগী মফমদা ভারত তেলিকোম একজিবিসন ২০২৫ অসিদা উৎলিবা ইনোভেসনশিংবু য়েংননবা ৱাফম থমখি‍।
ভারত তেলিকোম ২০২৫ অসি, তেলিকোম ইকুইপমেন্ত, আই.সি.তি. সর্ভিসেস অমদি নেক্স-জেনেরেসন দিজিতেল তেক্নোলোজীগী লমদা ভারতকী হেনগৎলক্লিবা মতিং উৎলদুনা ভারতপু থাজবা য়াবা তেলিকোম প্রদক্ত মেনুফেকচরিং অমদি এক্সপোর্ত দেস্তিনেসন ওইনা খোঙফম চেৎশিলহন্নবা ৱাখল্লোন্দা পাঙথোকপনি‍। ভারতকী তেলিকোম অমদি আই.সি.তি. কম্পেনী ৮০ হেনবনা দোমেন কয়াদা মখোয়গী ইনোভেতিব ওইবা পোত্থোকশিং অমদি সোলুসনশিং উৎখি‍।
থৌরম অদুদা লৈববাক ৩৫ হেনবদী মপান লমগী মীথুং ১৩০ হেনবনা লৈঙাক্কী লুপ, লনাই এন্তরপ্রাইজশিংগী মহুৎ শন্দুনা শরুক য়াখি‍। মদুদা 5G, ওপ্তিকেল ফাইবর, ব্রোদবেন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর, সেত্তলাইত কম্ম্যুনিকেসন, IoT, এ.আই.-দ্রিভন নেতৱর্ক অমসুং অতৈ মাঙজিল থাবা কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজীশিংদা মীৎয়েঙ থম্বা থিম নাইবা একজিবিসন, কন্ফরেন্স সেসন, হায়-ইম্পেক্ত B2B মীফম, স্ত্রেতেজিক নেতৱর্কিং সেসন, অমসুং নোলোজ-শেয়রিং ফোরমশিংসু পাঙথোকখি‍।
তি.ই.পি.সি.গী মরমদা:
ভারত লৈঙাক্কী ফোরেন ত্রেদ পোলিসীগী মখাদা ২০০৯ দা লিংখৎখিবা, তেলিকোম ইকুইপমেন্ত এন্দ সর্ভিসেস এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিল (তি.ই.পি.সি.) না তেলিকোম ইকুইপমেন্ত অমদি সর্ভিসশিং য়োকখৎপা অমসুং ফংহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা য়ারি‍। মসিগী মেন্দেত অসিনা আই.সি.তি. হার্দৱ্যের অমদি সোফ্তৱ্যের, সিস্তেম ইন্তিগ্রেসন, কন্সল্তেন্সী, অমসুং সর্ভিস প্রোভিজন য়াওনা তেলিকোম ইকোসিস্তেম পুম্বা কোনশিল্লি‍। তি.ই.পি.সি.না তেলিকোম সেক্তর মনুংদা মথৌ তৌরিবা ইকুইপমেন্ত মেনুফেকচরর, সিস্তেম ইন্তিগ্রেতর, সর্ভিস প্রোভাইদর, অমসুং অতৈ এন্তিতীশিং য়াওনা খেন্নবা মখলগী স্তেকহোল্দরশিংগী মরুওইবা ফম্পাক অমা ওইনা মথৌ তৌরি‍।
<><><>
অহেনবা ৱাফমশিংগীদমক DoT হেন্দলশিং ফোলো তৌবিয়ু: -
X - https://x.com/DoT_India
Insta - https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ==
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
YT- https://www.youtube.com/@departmentoftelecom]
X (Hon’ble MoC): https://x.com/jm_scindia/status/1919659110099828923?s=46

Ministry of Communications
Union Minister Jyotiraditya Scindia Inaugurates Bharat Telecom 2025; Highlights India’s Export Potential
India Showcases Global Telecom Ambitions at Bharat Telecom 2025
Minister Scindia: “We’re not just connecting villages; we’re connecting futures. Every tower we raise, every byte we transmit, brings 1.4 billion people closer to opportunity”
“Prime Minister Narendra Modi’s bold vision and unwavering resolve have transformed India from a digital follower into a global digital leader — turning aspirations into infrastructure, and policy into progress.” Minister Scindia
Dr. Pemmasani Chandra Sekhar: “Today, India stands ready not merely as a market or consumer but as a creator, partner and trusted provider of world-class telecom solutions. The narrative has changed from a historical made-for-India to made-by-India."
More than 130 foreign delegates from over 35 countries participate
Over 80 leading Indian Telecom and ICT companies showcased innovative products and solutions across multiple domains
06 MAY 2025 1:41PM by PIB Delhi
Bharat Telecom is not just a conference — it is a declaration of India’s intent to shape the future of global connectivity through innovation, collaboration, and inclusive growth.” said Shri Jyotiraditya M. Scindia, Minister of Communications and Development of North Eastern Region, while inaugurating Bharat Telecom 2025 in New Delhi today. He said, “When ideas, innovation, and intent come together in harmony, they create not a cacophony, but a symphony — and Bharat Telecom is that symphony of global collaboration and opportunity.
Organized by the Telecom Equipment and Services Export Promotion Council (TEPC), in collaboration with Department of Telecommunications (DoT), Bharat Telecom 2025 plays a significant role in India’s vision to become a global hub for telecom manufacturing, services, and exports. The event was inaugurated in the presence of Dr.Pemmasani Chandra Sekhar, Minister of State for Communications, alongside industry leaders, foreign delegates, and innovators from across the telecom value chain. The two-day event Bharat Telecom 2025, besides providing an interactive platform for stakeholders, also showcases an Exclusive International Business Expo.
In his inaugural remarks, Minister Scindia further highlighted India’s growing role as a telecom exporter and a hub of innovation, backed by progressive reforms and production-linked incentives. “We’re not just connecting villages; we’re connecting futures. Every tower we raise, every byte we transmit, brings 1.4 billion people closer to opportunity”, Minister Scindia asserted. He highlighted, “It is Prime Minister Narendra Modi’s bold vision and unwavering resolve that have transformed India from a digital follower into a global digital leader — turning aspirations into infrastructure, and policy into progress.”
Shri Jyotiraditya M. Scindia highlighted "In just 22 months, we connected 99% of our villages with 5G and brought 82% of our population onto the network, deploying 470,000 towers—this is not evolution; it is a telecom revolution." He pointed out, "This digital highway we have built across India is not merely about communication—it is the infrastructure of infrastructure, empowering 1.4 billion citizens with access to healthcare, education, governance, and economic opportunity."
The minister emphasized India’s extraordinary rise as a global digital powerhouse, attributing it to the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi. He pointed out that India has not only caught up with the world in areas like 4G and 5G, but is now leading the charge, with sweeping reforms and technological innovation shaping the country's trajectory. Shri Scindia underlined the role of India's telecom sector as a transformative force and described the nation's evolution from expensive, limited mobile access in the 1990s to now being the world's second-largest telecom market and the cheapest data provider.
Speaking at the session, Dr. Pemmasani Chandra Sekhar, Minister of State for Communications, said, "There are moments in a nation's journey when it not only participates in global conversations but defines their course. Today, India stands ready not merely as a market or consumer but as a creator, partner and trusted provider of world-class telecom solutions. The narrative has changed from a historical made-for-India to made-by-India."
Dr. Pemmasani Chandra Sekhar emphasized that India is undergoing a pivotal transformation in the global telecom arena, evolving from a consumer to a creator of technology. He highlighted that this progress was driven by the Digital India initiative launched a decade ago and supported by forward-thinking government policies under Prime Minister Narendra Modi's leadership. Citing initiatives like the production-linked incentive scheme, progressive spectrum management, and the Telecom Technology Development Fund, he pointed to India's dramatic rise in domestic manufacturing, exports, and innovation. He further mentioned that India now plays a significant role in global supply chains, including producing 15% of the world's iPhones. He concluded by outlining the country's future focus on 6G leadership, satellite broadband expansion, and quantum communication networks to strengthen digital sovereignty.
Mr. Arnob Roy, Chairman, TEPC, in his welcome address said, "Bharat Telecom showcases the transformative power of India's indigenous telecom ecosystem, highlighting our unparalleled growth and innovation in the global telecom industry." He acknowledged the Indian government’s strategic policies that have fostered innovation and manufacturing in the Telecom sector, and invited delegates to explore the innovations at the Bharat Telecom exhibition 2025.
Bharat Telecom 2025 has been conceptualised to reinforce India’s position as a reliable and trusted telecom products manufacturing and export destination, by highlighting the country’s growing capabilities in telecom equipment, ICT services and next-generation digital technologies. Over 80 leading Indian Telecom and ICT companies showcased innovative products and solutions across multiple domains.
The event saw enthusiastic international participation, with more than 130 foreign delegates from over 35 countries, representing government bodies, private enterprises etc. It also featured thematic exhibitions, conference sessions, high-impact B2B meetings, strategic networking sessions and knowledge-sharing forums focusing on cutting-edge communication technologies such as 5G, Optical Fibre, Broadband Infrastructure, Satellite Communication, IoT, AI-driven Networks and more.
About TEPC:
Established in 2009 under the Foreign Trade Policy of the Government of India, the Telecom Equipment and Services Export Promotion Council (TEPC) plays a vital role in promoting and facilitating the export of telecom equipment and services. Its mandate spans the entire telecom ecosystem, including ICT hardware and software, infrastructure products, system integration, consultancy, and service provision. TEPC serves as a key platform for diverse stakeholders such as equipment manufacturers, system integrators, service providers, and other entities operating within the telecom sector.
<><><>
Follow DoT Handles for more: -
X - https://x.com/DoT_India
Insta - https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ==
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
YT- https://www.youtube.com/@departmentoftelecom]
X (Hon’ble MoC): https://x.com/jm_scindia/status/1919659110099828923?s=46