Ministry of Youth Affairs and Sports
Viksit Vibrant Villages Program to Take Place From 15th to 30th May 2025; Registrations on MY Bharat Platform Started from 23rd April
500 MY Bharat Youth Volunteers from Across Country to Work Directly with Communities in 100 Selected Villages of Leh-Ladakh, Himachal Pradesh, and Uttarakhand
Program to Empower Youth to Take Lead in Giving New Identity to Border Villages and Transform India's Frontier Communities
25 APR 2025 2:16PM by PIB Delhi
The Viksit Vibrant Villages Program is a joint initiative aimed at revitalizing India’s remote border regions. Spearheaded by the Ministry of Youth Affairs and Sports, in coordination with the Ministry of Home Affairs, the program will be implemented with support from local governance bodies and the Indo-Tibetan Border Police (ITBP). It will focus on Leh-Ladakh, Himachal Pradesh, and Uttarakhand, taking place from 15th to 30th May 2025.
This initiative will empower youth by involving 500 MY Bharat volunteers from across the country, who will work directly with communities in 100 selected villages. These volunteers will drive grassroots engagement and community development through a variety of initiatives, ranging from educational support and infrastructure enhancement to healthcare and cultural preservation. By engaging local residents and leveraging the strength of youth leadership, the program aims to bring long-lasting, positive transformation to these border areas.
Registration for the Viksit Vibrant Villages Program officially commenced on 23rd April 2025 via the MY Bharat Portal. Volunteers from across India are encouraged to apply for this transformative opportunity. 10 MY Bharat volunteers will be selected from the Union Territories and 15 from each participating state. In total, 500 volunteers will be chosen to serve as the backbone of the program, leading and coordinating activities within the villages.
As part of this program, immersive learning journeys, cultural exchange programs, and grassroots development projects are being rolled out, allowing the youth to directly interact with the unique socio-cultural and strategic fabric of India’s border regions.
The program will unfold over 7 days, with each day dedicated to a distinct domain of community development. The activities will include, but are not limited to:
1. Community Engagement
2. Youth Leadership Development
3. Cultural Promotion
4. Healthcare Awareness and Support
5. Skill-building and Education
6. Environment Protection Best Practices
7. Career Counselling Sessions
8. Fitness Activities like Sports, Yoga, Meditation, etc
9. Open Mic, Essay, Fireside Chat, etc on My Dream India
Knowledge Transfer and National Consciousness
Through this program, young citizens will have the opportunity to explore and document the heritage, resilience, and potential of border communities. These experiences, when shared through digital platforms, community discussions, and institutional presentations, will ensure that the voices of India’s frontier residents reach wider national and global audiences.
The initiative encourages youth to not only witness but actively contribute to the development of these areas - be it through innovative projects in education, entrepreneurship, sustainable agriculture, or local governance. This interaction cultivates mutual respect, deeper national unity, and the emergence of border villages as ‘cultural beacons’ rather than isolated outposts.
From Forgotten to Celebrated: Giving Border Villages a New Identity
The program seeks to dismantle the long-held stereotype of border villages being “the last on the map.” Instead, it celebrates them as ‘first villages’ in the journey toward Viksit Bharat by 2047. Through sustained youth involvement, these villages will be given a platform to showcase their language, art, music, architecture, and stories - redefining their identity from that of a geopolitical buffer to centers of heritage, innovation, and national pride. The Viksit Vibrant Villages program is not just a government effort - it is a generational mission to ensure that development, identity, and dignity ow to every corner of the country, with the youth leading the way.
To kick-start this initiative, the Ministry will conduct an orientation program in Delhi, where all selected volunteers will undergo an intensive briefing and training session. This orientation will ensure that the volunteers are well-prepared to carry out the program's objectives and equipped with the necessary knowledge to engage with local communities effectively. The orientation program will provide a unique opportunity for the volunteers to develop crucial leadership skills, gain deeper insights into rural community needs, and learn how to coordinate their efforts with the local governance systems.
This structure aims to provide a well-rounded learning experience for volunteers, ensuring that they not only contribute to village transformation but also grow personally and professionally throughout the program. This initiative will serve as a catalyst for positive change in the border regions of India, empowering the youth to become active participants in nation-building. By providing youth with the platform to engage directly with local communities, the program seeks to foster a spirit of National integration, cultural pride, and strategic development.

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
মে ১৫ দগী মে ৩০, ২০২৫ ফাওবা বিকসিত ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম পাংথোক্কনি; এপ্রিল ২৩ দগী মাই ভারত প্লেতফোর্মদা মিং চনবা হৌরে
লেহ-লাদাখ, হিমাচল প্রদেস অমসুং উত্তরখন্দগী খনগৎলবা খুঙ্গং ১০০ দা লৈবাক শীনবা থুংবগী মাই ভারত য়ুথ ভোলুন্তিয়ার ৫০০ না খুঞ্জাশিংগা লোয়ননা হকথেংননা থবক তৌমিন্নগনি
ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংগী অনৌবা মশক অমা তাক্নবা অমসুং ভারতকী ঙমখৈগী মীয়াম অওনবা পুরক্নবা মাঙজিল থানবা থৌরম অসিদা নহারোলশিংদা থৌনা হাপকনি
25 APR 2025 2:16PM by PIB Imphal
বিকসিত ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম অসি ভারতকী মনুং হুঞ্জিনবা লমদমশিং অমুক হন্না শেমগৎনবা পান্দমদা পায়খৎপা অপুনবা থৌরম অমনি। হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগা খুৎশম্নদুনা য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসনা পাংথোকপা থৌরম অসি লমদম অমগী লৈঙাকশিং অমসুং ইন্দো-তিবেতান বোর্দর পুলিস ফোর্সনা পায়খৎকদবনি। মে ১৫ দগী মে ৩০, ২০২৫ ফাওবা পাংথোক্কদৌরিবা থৌরম অসিদা লেহ-লাদাখ, হিমাচল প্রদেস অমসুং উত্তরখন্দা মীৎয়েং থমগনি।
থৌরম অসিদা লেহ-লাদাখ, হিমাচল প্রদেস অমসুং উত্তরখন্দগী খনগৎলবা খুঙ্গং ১০০ দা লৈবাক শীনবা থুংবগী মাই ভারত য়ুথ ভোলুন্তিয়ার ৫০০ না খুঞ্জাশিংগা লোয়ননা হকথেংননা থবক তৌমিন্নগনি। লাইরিক-লাইশু অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা, হকশেল অমসুং নাৎ য়োকখৎপা য়াওনা থৌরম কয়াগী খুৎথাংদা ভোলুন্তিয়ারশিংনা মীয়ামগা থবক তৌমিন্নগনি। মফম অদুগী মীওইশিংগা উনদুনা অমসুং নহারোলশিংগী লুচিংবগী গুনশিং শীজিন্নদুনা, থৌরম অসিনা ঙমখৈগী লমদমশিংদা তুংকোইবা শান্তি অমসুং অফবা অওনবশিং পুরক্নবা পান্দম থম্লি।
মাই ভারত পোর্তলগী খুৎথাংদা এপ্রিল ২৩, ২০২৫ দগী বিকসিত ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী মিং চনবা হৌরে। থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা লৈবাক শীনবা থুংবগী ভোলুন্তিয়ারশিং পুক্নিং থৌগৎলি। য়ু.তিশিংদগী মাই ভারত ভোলুন্তিয়ার ১০ অমসুং শরুক য়ারিবা রাজ্যদগী ১৫ খনগৎকনি। অপুনবা ভোলুন্তিয়ার ৫০০ না থৌরম অসিগী য়াংলেন শরুক ওইনা থবক তৌগনি অমসুং খুঙ্গংশিংদা থবকশিংগী মাঙজিল থাগনি।
থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইনা, লাইরিক-লাইশুগী খোঙচৎশিং, নাৎকী থৌরমশিং অমসুং খুঙ্গং চাউখৎনবগী প্রোজেকশিং পায়খৎকনি। ভারতকী ঙমখৈ লমদমশিংগী অঙকপা নাৎ অমসুং খুন্নাইরোলগা নহারোলশিংগা হকথেংনগনি।
নুমিৎ ৭ নি পাংথোক্কদবা থৌরম অসিদা, নুমিৎ অমা মীয়াম চাউখৎনবা অকক্নবা হিরম অমদা কৎথোক্কনি। পাংথোক্কদবা থবকশিং অদুদি;
1. মীয়ামগা উনবা
2. নহারোলশিং লুচিংবা ওইনবা শেমগৎপা
3. নাৎকী থৌরমশিং য়োকখৎপা
4. হকশেলগী লমদা ৱাখল তাহনবা অমসুং মতেং পাংবা
5. স্কিল লৈহনবা অমসুং লাইরিক-লাইশু
6. অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং
7. শীনফম খন্নবগী মতাংদা পাংথোকপা খন্ন-নৈনবা থৌরমশিং
8. শান্নবা, য়োগ অমসুং ধ্যান তৌবা য়াওনা হকচাং ফনা লৈনবা থৌরমশিং
9. মাই দ্রিম ইন্দিয়াদা ওপন মাইক, এসে, ফাইয়ারসাইত চাত অসিনচিংবা।
লৌশিং ফংহনবা অমসুং লৈবাক মীয়াম ৱাখল তামিন্নবা
থৌরম অসিগী খুৎথাংদা নহারোলশিংনা ঙমখৈদা লৈরিবা মীওইশিংগী হেরিতেচ, মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং তাশিন-খোমজিন্নবা খুদোংচাবা ফংগনি। হায়রিবা থবকশিং অসি দিজিতেল প্লেতফোর্মশিং, মীয়াম খন্ন-নৈবশিং অমসুং মহৈলোয়শঙশিংদা উত্তুনা ভারতকী ঙমখৈদা লৈরিবা মীয়ামগী খোল্লাউ লৈবাক অমসুং মালেমগী মীয়ামদা খঙহনবা ঙমগনি।
থৌরম অসিনা নহারোলশিং য়েংবগী খুদোংচাবা পীবা খক নত্তনা লাইরিক-লাইশু, ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপ, লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা লোকেল গভর্নান্সকী অনৌবা প্রোজেকশিংগী খুৎথাংদা হায়রিবা লমদমশিং অসি চাউখৎনবা থৱায় য়াওনা শরুক য়াগনি। মীয়ামগা উনবা অসিনা অমনা অমবু ইকায়খুম্নবা, লৈবাক্কী অপুনবগী ৱাখল চেনহনবা অমসুং মখোয় অরাপ্পা মফমশিংনি হায়না মীরাইবগী মহুত্ত ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং নাৎ-চৎনবীশিংগী মৈরাশিং ওইনা শেমগৎকনি।
মীরাইরম্বদগী হরাওবা ফোঙদোক্লকপা: ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগী অনৌবা মশক অমা
ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং অসি মেপকী অরোইবদা লৈবনি হায়না মহৌশাগী খন্নদুনা লাকপা অদু কোকহন্নবা থৌরম অসিনা হোৎনরি। ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা বিকসিত ভারতকী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা মখোয় অহানবা খুঙ্গংশিং ওইনা ইকায়খুম্নরে। নহারোলশিং শরুক য়াহন্দুনা মখোয়গী লোল, কলা, ঈশৈ, য়ুমশারোল অমসুং ৱারিশিং উৎনবা হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা মফম অমা পীগনি। বিকসিত ভারত ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম অসি শুপ্নগী সরকারগী থৌরম অমা নত্তে, মসি নহারোলশিংনা মাঙজিল থাদুনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক চাউখৎনবা, মশক তাক্নবা অমসুং ইকায়খুম্নবা ফংনবা মিসন অমনি।
থৌরম অসি হৌদোক্নবা, মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা দিল্লিদা খনগৎলবা ভোলুন্তিয়ারশিংগী ত্রেনিং সেসন অমসুং ওরিয়েন্তেসন থৌরম পাংথোক্কনি। থৌরম অদুদা বিকসিত ভারত ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম মপুংফানা পাংথোক্নবা নহারোলশিং শেম শাগনি অমসুং দরকার ওইবা লৌশিং ফংহনগনি। ওরিয়েন্তেসন থৌরম অদুদা নহারোলশিংদা লুচিংবগী গুনশিং চেনহন্নবা, খুঙ্গংগী মীয়ামগী দরকার ওইবশিং হেন্না কুপ্না খঙনবা অমসুং লোকেল গভর্নান্সকী থবকশিং মখোয়গী থবকশিংগা কমদৌনা পুন্না চৎমিন্নগনি হায়বগী মতাংদা তাকপী তম্বীগনি।
থৌরম অসিনা নহারোলশিং খুঙ্গংগী অওনবশিং পুরকপদা মতেং পাংবা খক নত্তনা মখোয় মশা অমসুং শীনফম থৌরম অসিগী খুৎথাংদা চাউখৎকনি। থৌরম অসিনা ভারতকী ঙমখৈগী শরুকশিং অফবা অওনবা অমা পুরক্নবা কেতালিস্ত অমা ওইনা থবক তৌগনি অমসুং লৈবাক শেমগৎপগী থবক্ত থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবা নহারোলশিংদা শক্তি পীগনি। মীয়ামগা হকথেংননা থবক তৌনবা নহারোলশিংদা মফম অমা পীবগা লোয়ননা, থৌরম অসিনা লৈবাক্কী অপুনবগী ৱাখল, নাৎকী চাউথোকচবা অমসুং চাউখৎপা হেনগৎহনগনি।