ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତାକାଲି ବିହାରରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବର୍ଗରେ ଦିଆଯିବ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାର-୨୦୨୫
ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଶମନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରିବ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆତ୍ମନିଭର ପଞ୍ଚାୟତ ବର୍ଗରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପୁରସ୍କାର ପାଇବ ମୟୂରଭଞ୍ଜ ଜିଲ୍ଲାର ହାଟବଦ୍ରା ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ
ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହି ପଞ୍ଚାୟତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସଂସ୍ଥାନ ପୁରସ୍କାର ପାଇବ ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଓ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ
23 APR 2025 4:30PM by PIB Bhubaneswar
ଆସନ୍ତାକାଲି ଅର୍ଥାତ୍‌ ୨୪ ଏପ୍ରିଲରେ ବିହାର ମଧୁବନି ଜିଲ୍ଲାର ଲୋହନା ଉତ୍ତର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବର୍ଗରେ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୫ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ପ୍ରଥମ ଥର ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଶମନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ନିଜସ୍ୱ ରାଜସ୍ୱ ଉତ୍ସ ଜରିଆରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରୟାସ ନିମନ୍ତେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୁରସ୍କୃତ କରିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ସ୍ଥାନୀୟକରଣ (ଏଲଏସଡିଜି) ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବା ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଓଡ଼ିଶା ଏଥର ଦୁଇଟି ବର୍ଗରେ ପୁରସ୍କାର ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ ହୋଇଛି । ମୟୂରଭଞ୍ଜ ଜିଲ୍ଲାର ହାଟବଦ୍ରା ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ଆତ୍ମନିଭର ପଞ୍ଚାୟତ ବର୍ଗରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରି ପୁରସ୍କୃତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସେହିପରି ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଓ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହି ପଞ୍ଚାୟତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସଂସ୍ଥାନ ପୁରସ୍କାର ପାଇବାକୁ ମନୋନିତ ହୋଇଛି ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ଜଳବାୟୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଏଥର ‘ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାର’ (କାସପା) ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ସେହିପରି ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ନିଜସ୍ୱ ଉତ୍ସ ରାଜସ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଲାଗି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯିବ। ଏହି ଦୁଇଟି ବର୍ଗ ବ୍ୟତୀତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣରେ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ନିମନ୍ତେ ପଞ୍ଚାୟତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସଂସ୍ଥାନ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯିବ । ୨୦୨୩ରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ପୁରସ୍କାରକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ ରୂପ ଦେଇଥିଲା ବେଳେ ୨୦୨୪ ପ୍ରଥମ ଥର ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Ministry of Panchayati Raj
Special Category National Panchayat Awards-2025 to Be Conferred on April 24th, National Panchayati Raj Day, in Bihar
In a First, Ministry of Panchayati Raj Institutionalises Special Category Awards to Recognise Panchayats’ Efforts in Climate Action and Self-Reliance
23 APR 2025 4:30PM by PIB Delhi
This year’s National Panchayati Raj Day (NPRD) will mark a special moment with the presentation of the Special Category National Panchayat Awards–2025 at the National event of NPRD-2025 to be held at Lohna Uttar Gram Panchayat, District Madhubani, Bihar on 24th April, 2025. It is for the first time, that the Ministry of Panchayati Raj has institutionalised dedicated Special Category Awards to incentivize and acknowledge exemplary efforts of Gram Panchayats in the key national priorities of Climate Action and Atmanirbharta (Self-Reliance) through augmentation of Own Sources Revenue (OSR). In addition the awards for best Institutions for Capacity Building of Panchayats aligned with the Localisation of Sustainable Development Goals (LSDGs) will also be conferred on the occasion.
The following Special Category National Panchayat Awards have been introduced to acknowledge outstanding contributions by Panchayats/ Institutions in key national priority areas:
Climate Action Special Panchayat Award (CASPA) – to encourage Panchayats to act as climate-responsive local governments;
Atma Nirbhar Panchayat Special Award (ANPSA) – to promote Atmanirbharta through augmentation of Own Source Revenue (OSR) by Panchayats;
Panchayat Kshamta Nirman Sarvottam Sansthan Puraskar (PKNSSP) – to recognize excellence in capacity building and training of Panchayati Raj representatives and functionaries. This award was instituted by the Ministry in 2023 and first awards were conferred in 2024.
The Awardees for Special Categories of National Panchayat Awards–2025 are:
Climate Action Special Panchayat Award (CASPA)
• Rank 1: Dawwa S Gram Panchayat, Gondia District, Maharashtra
• Rank 2: Biradahalli Gram Panchayat, Hassan District, Karnataka
• Rank 3: Motipur Gram Panchayat, Samastipur District, Bihar
Atma Nirbhar Panchayat Special Award (ANPSA)
• Rank 1: Mall Gram Panchayat, Rangareddi District, Telangana
• Rank 2: Hatbadra Gram Panchayat, Mayurbhanj District, Odisha
• Rank 3: Gollapudi Gram Panchayat, Krishna District, Andhra Pradesh
Panchayat Kshamta Nirman Sarvottam Sansthan Puraskar (PKNSSP)
• Rank 1: Kerala Institute of Local Administration (KILA), Kerala
• Rank 2: State Institute for Rural Development and Panchayati Raj, Odisha
• Rank 3: State Institute of Panchayat and Rural Development, Assam
Each award includes a financial incentive of Rs.1 crore (Rank 1), Rs.75 lakh (Rank 2), and Rs.50 lakh (Rank 3) respectively. The awardees will be presented with specially designed trophies and certificates. Notably, 3 of the 6 awardee Gram Panchayats – from Bihar (Motipur Gram Panchayat), Maharashtra (Dawwa S Gram Panchayat), and Odisha (Hatbadra Gram Panchayat) – are headed by women Sarpanches.