প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ১৭শুবা সিবিস সর্বিসেস দে থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি ঐখোয়না থবক তৌরিবা থৌশিলশিং, ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপশিং অসিনা মথং চহি লিশিং কয়াগী তুংলমচৎ শেমগনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী চাউখৎপা পাম্লিবা খুন্নাই-নহারোল, লৌমী অমসুং নুপীশিং-মখোয়গী মঙলানশিং মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা ৱাংলে, হায়রিবা অনিংবশিং অসি থুংনবা, তোঙানবা খোঙজেল অমা তঙাইফদে: প্রধান মন্ত্রী
অশেংবা চাউখৎপা হায়বসি অপীকপা অহোংবশিং অদু নত্তে পাক-শন্না কান্নবা পীবা হায়বনি; ইমুং খুদিংদা অফবা ঈশিং, অঙাং খুদিংমক্ত গুন লৈবা লাইরিক তম্বা, ওন্ত্রেপ্রেন্যুয়র খুদিংমক শেন-থুমগী খুদোংচাবা ফংবা অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক দিজিতেল ইকোনোমিগী কান্নবশিং ফংবা হায়বসি অশেংবা চাউখৎপনি: প্রধান মন্ত্রী
কমদৌনা স্কিমশিং মীয়ামদা ফংহনবগে অমসুং মখোয়না পীরিবা কান্নবশিং অসিনা অফবা লৈঙাক্কী মগুন লেপ্পী: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১০ দা, কান্নবা অওনবশিং উনবা ভারত্ত অহোংবা কয়া পুরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা লৈবাক ঙাকপা, শেঞ্জা-থুমজ লৈতবা অমসুং ইন্নোবেসন্দা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
মীয়াম শরুক য়াবদগী জি-২০ অসি মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইখি অমসুং মালেম্না মশক খঙখি, ভারতনা মসি শরুক য়াবা খক নত্তনা মসি লমজিংখি: প্রধান মন্ত্রী
তেক্নোলোজিগী যুগতা, থবকশিং শীনবা-লাংবা খক্তনা লৈবাক ঙাকপা নত্তে, মসি ওইথোকপা য়াবশিং মশিং য়াম্না পাংথোকপা অদুনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না সিবিল সর্বিস অসি তুংগীদমক থৌরাং তৌনবা ঐখোয়না সিবিল সর্ভেন্তশিং থবক তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনগদবনি; মরম অদুনা মিসন কর্ময়োগী অমসুং সিবিল সর্বিস কেপাসিতি বিল্দিং প্রোগ্রাম আসি য়াম্না মরুওই হায়না ঐনা খল্লি: প্রধান মন্ত্রী
21 APR 2025 1:14PM by PIB Imphal
ঙসি ১৭শুবা সিবিল সর্বিসেস দে থৌরমদা, ন্যু দিল্লিগী বিজ্ঞান ভবন্দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সিবিল সর্ভেন্তশিংদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না প্রাইম মিনিস্তরস এৱার্দ ফোর এক্সলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন য়েন্থোকখি। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা সিবিল সর্বিসেস দে অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং চহি অসিদা সংবিধান চহি ৭৫শুরকপা অমসুং সরদার ভল্লবভাই পতেলগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন লাকপা অসিদা চহি অসিগী থৌরম অসিগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এপ্রিল ২১, ১৯৪৭ দা সরদার পতেলনা মহাক্কী ৱারোলদা সিবিল সর্ভেন্তশিং অসি ভারতকী স্তিলগী ফ্রেমনি হায়না ফোঙদোকখি। কৎথোকপগা লোয়ননা লৈবাক্কী থবক তৌবা থকশি-খাসি লৈবা, পুকচেল শেংবা অমসুং গুনশিং লৈবা ফম্নাইবশিং ওইনবা মহাক্না পান্দম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মথং চহি লিশিং কয়াগীদমক ভারতকী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহনবা দরকার ওই। ঙসি ঐখোয়না থবক তৌরিবা থৌশিলশিং, ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপশিং অসিনা মথং চহি লিশিং কয়াগী তুংলমচৎ শেমগনি। গারি অমা চকা অমা খক্তনা চেনবা ঙমদবগুম, হোৎনবা য়াওদনা লাইবক ফবা খক্তনা মাইপাকপা ঙম্লোই। চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংনবা অপুনবা থবক অসি য়াম্না মরুওই। মসিগী পান্দম অসি ফংনবগীদমক মীওই খুদিংমক চোকথবা লৈতনা, নুমিৎ খুদিংগী অমসুং মিকুপ খুদিং থবক তৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম অসি য়াম্না য়াংনা অহোংবশিং লাকপদগী, ইমুংশিংগী মনুংদা ফাওবা নহারোলশিংগা ৱারি শানবদা চুশিন্নবা ঙমদবা কনাগুম্বশিংনা ফাওরে। গেজেতশিং চহি অনিদগী অহুমফাওবা অসিদা য়াংনা অহোংবা লাক্লে অমসুং হায়রিবা অওনবশিং অসিগী মরক্ত অঙাংশিং চাউখৎলক্লি। মতমগা চুনদ্রবা ফিবম অমদা ভারতকী ফম্নাইবগী থবক অমসুং থৌশিল শেম্বা থবক তৌবা য়ারোই। য়াংনা হোংলক্লিবা অসিগা চুশিন্নবা ঙম্নবা ২০১৪ দগী অওনবা কয়া পুরকপা হৌরে। ভারতকী চাউখৎপা পাম্লিবা খুন্নাই-নহারোল, লৌমী অমসুং নুপীশিং-মখোয়গী মঙলানশিং মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা ৱাংলে, হায়রিবা অনিংবশিং অসি থুংনবা, তোঙানবা খোঙজেল অমা তঙাইফদে। ভারতকী পান্দমশিংগী মনুংদা ইনর্জি সেকুরিতি, ক্লিন ইনর্জি, শান্নবদা চাউখৎপা, স্পেসকী লমদা থিজিনবা, হিরম খুদিংমক্ত ভারতকী ফিরালগী মরুওইবা হেনগৎহনবা অসিনি। ভারতনা অথুবা মতমদা মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরকপদা সিবিল সর্ভেন্তশিংগী থৌদাং লৈ।
শেংনা ভারত চাউখৎহনবা হায়বগী ৱাহন্থোক্তি খুঙ্গং অমতা, ইমুং অমতা অমসুং মীওই অমতা চিৎথরমদবা হায়বসিনি। অশেংবা চাউখৎপা হায়বসি অপীকপা অহোংবশিং অদু নত্তে পাক-শন্না কান্নবা পীবা হায়বনি; ইমুং খুদিংদা অফবা ঈশিং, অঙাং খুদিংমক্ত গুন লৈবা লাইরিক তম্বা, ওন্ত্রেপ্রেন্যুয়র খুদিংমক শেন-থুমগী খুদোংচাবা ফংবা অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক দিজিতেল ইকোনোমিগী কান্নবশিং ফংবা হায়বসি অশেংবা চাউখৎপনি। স্কিমশিং হৌদোকপা খক্তনা অফবা লৈঙাক্কী মগুন খঙবা ঙম্লোই, স্কিমশিং মীয়ামদা য়ৌহনবা অমসুং মখোয়গী কান্নবশিং অসিনা অফবা লৈঙাক্কী মগুন লেপকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা, কান্নবা অওনবশিং উনবা ভারত্ত অহোংবা কয়া পুরক্লে। লৈবাক অসিগী লৈবাক ঙাকপগী নমুনা অসি হৌজিক তুংগী মীরোলশিংগী অওনবশিং, তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অমসুং সরকার অমসুং মীয়ামগী মরক্ত লৈনরিবা অহোংবশিং মেনখৎনবা অনৌবা থবকশিংদা মীৎয়েং চঙলে। অওনবশিং অসিগী কান্নবা খুঙ্গং অমসুং সহরশিংদা উবা ফংলে। জনুৱারি ২০২৩ দা হৌদোকখিবা এস্পিরেসনেল ব্লোক থৌরম অসি চহি অনি অসিদা অফবা ফলশিং উবা ফংলে অমসুং হকশেল, খুন্নাই চাউখৎপা অমসুং তঙাইফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং হায়রিবা ব্লোকশিং অসিদা ফিবম ফগৎলে। রাজস্থানগী তোনক জিলাগী পীপ্লু ব্লোক্ত অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা অঙাংশিংগী ফিবম চাদা ২০ দগী চাদা ৯৯ দা হেনগৎলে। বিহারগী ভাগলপুরগী জগদিস ব্লোক্ত মীরোনবীশিং রেজিস্তার তৌবা চাদা ২৫ দগী চাদা ৯০ দা হেনগৎলে। জে অমসুং কেগী মারৱাহ ব্লোক্ত হোস্পিতালদা অঙাং উনবা চাদা ৩০ দগী চাদা ১০০ দা হেনগৎলে। ঝারখন্দগী গুরদিহ ব্লোক্ত তোতি ঈশিং ফংবা চাদা ১৮ দগী চাদা ১০০ দা হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত হৌজিক শুপ্নগী লৈবাক অসিগী চাউখৎপা খক্তগী মীয়াম্না খঙনবা নত্তনা, লৈবাক ঙাকপা, শেঞ্জা-থুমজ লৈতবা অমসুং ইন্নোবেসন্দা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎপগীদমক মালেম্না খঙনরে। জি-২০ গী পুৱারিদা অহানবা ওইনা সহর ৬০ হেনবদা মীফম ২০০ হেন্না পাংথোকখি। মীয়াম শরুক য়াবদগী জি-২০ অসি মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইখি অমসুং মালেম্না মশক খঙখি, ভারতনা মসি শরুক য়াবা খক নত্তনা মসি লমজিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অফবা লৈঙাক লৈবগী মতাংদা ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী চহি ১০-১১ হেন্না মাঙজিল থানা চৎলে। থেংথবা লৈতনবা হৌখিবা চহি ১১ দা থবক কয়া পায়খৎলে, অনৌবা থবকশিং হৌদোক্লে অমসুং তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা মতম চংবা হন্থহল্লে। কমপ্লাইয়েন্স ৪০,০০০ হেন্না লৌথোক্লে অমসুং ললোন-ইতিক তৌবা নুংঙাইনবা লিগেল প্রোবিজন ৩,৪০০ হেন্না ক্রিমিনেল ওইহন্দ্রে। সরকার অসিনা প্রেসরদা থবক তৌদে, অনৌবা ফলশিং ফংনবা অনৌবা থবকশিং পায়খৎপা তঙাইফদে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা ভারতকী ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস রেঙ্কিংশিং হাইগৎলক্লে অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংনা ভারত্ত শেন থাদবা পাম্লে। পান্দমশিং ফংনবা রাজ্য, জিলা অমসুং ব্লোকশিংগী থাকশিংদা রেত তেপ লৌথোক্তুনা মসিগী কান্নবা অসি লৌনবা হোৎনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০-১১ অসিদা চাউখৎলবা ভারত অমগী অচেৎপা য়ুম্ফম অমা থোল্লে। অকনবা য়ুম্ফম অসিদা হৌজিক লৈবাক অসিনা চাউখৎলবা লৈবাক অমগী অচৌবা শঙলেন অমা শাগৎলে। ভারত মালেমদা মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা লৈবাক ওইরে, তঙাইফদবশিং মপুংফানা ফংহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। মীওই খুদিংমক চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংনা কোনশিনবা হায়বিসিদা অকনবা মীৎয়েং থম্লে। ২০৪৭ দা চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংবা ঙম্নবা হিরম খুদিংমক্ত পান্দমশিং ফংবা অমসুং থবকশিং য়াংখৎহনবা অসি ঐখোয়গী পান্দমনি। ঙসি অফবা মখলগী তেক্নোলোজিশিং ফংলে অমসুং মসিগী শক্তি অসি শীজিন্নগদবনি। হৌখিবা চহি ১০দা লায়রবশিং য়ুম করোর ৪ শারে, চহি ৫-৬ গী মনুংদা খুঙ্গংগী ইমুং করোর ১২ হেন্না তোতি ঈশিং ফংহল্লে। হৌখিবা চহি ১০ দা লায়রবশিংগী তোইলেত করোর ১১ হেন্না শাখ্রে অমসুং লায়রবা মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবশিং ফংহনখ্রে অমসুং অমোৎপা লোইশিন্নবা অনৌবা পান্দমশিং থম্লে। মীয়ামদা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা হেনগৎনবা থবকশিং হন্না য়েংশিনবা তঙাইফদে অমসুং অমতা ঙাইরবা পান্দমদি চাদা ১০০ কোনশিনবা অমসুং চাদা ১০০ কান্নবা ফংহনবনি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকহল্লে অমসুং মসিনা লায়রবা লৈতবা ভারত অমা ওইহন্নবদা লমজিংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফম্নাইবশিংনা রিগুলেতর অমা ওইনা উদ্যোগ অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুরসিপ লাকশিনবগী মতম অদুগী ৱাখল্লোন অদু হৌজিক লৈত্রে অমসুং হৌজিক মীয়াম মরক্ত ইন্তরপ্রাইজশিং য়োকখৎপগী ফিবম অমা লৈরে। সিবিল সর্বিসশিং থবক ঙম্বা মীওই অমা ওইগদবনি, রুল বুকশিংগী মপু ওইবগী থৌদাংগী মথক্ত চাউখৎপদা মতেং পাংবা অমা ওইগদবনি। মালেমগী ওইনা অহোংবশিংগী মরক্ত, ভারত্ত এম.এস.এম.ইশিং, স্তার্দঅপশিং অমসুং নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রন্যুয়রশিং মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা খুদোংচাবা অমা ফংলে।
মালেমগী সপ্লাই চেন্দা হেন্না চাংদম্নবদা শরুক য়াবা অসি দরকার ওই অমসুং এম.এস.এম.ইশিং অসি অপীকপা ওন্ত্রেপ্রেন্যুয়রশিং খক্তগী নত্তনা মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা মায়োক্নরি। ভারতকী উদ্যোগশিংগী পান্দমদি মালেমদা খ্বাইদগী ফবা পোৎথোকশিং পুথোকপনি। ভারতকী ফম্নাইবশিংগী পান্দমদি মালেমদা খ্বাইদগী ফবা অমসুং লাইবা কমপ্লাইয়েন্সগী ফিবম অমা ফংহনবনি। তেক্নোলোজিগী যুগতা, থবকশিং শীনবা-লাংবা খক্তনা লৈবাক ঙাকপা নত্তে, মসি ওইথোকপা য়াবশিং মশিং য়াম্না পাংথোকপা অদুনি। তেক্নোলোজি ফজনা খঙবা অসিনা থৌশিলশিং অমসুং স্কিমশিং শেম্বদা হেন্না খুদোংচাহল্লি। থৌশিল ফজনা শেম্নবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নবা দেতাদা য়ুম্ফম ওইদুনা ৱারেপ লৌবা অসি দরকার ওই। থবক ফজনা পাংথোক্নবা অমসুং মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহন্নবা সিবিল সর্ভেন্তশিংনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং ক্বান্তম ফিজিক্সকী তেক্নোলোজিগী অওনবশিংগী থৌরাং তৌগদবনি। তুংগী থৌরাং তৌরবা সিবিল সর্বিসকীদমক সিবিল সর্ভেন্তশিংনা মখোয়গী থবক ঙম্বা হেনগৎহনবা অসি য়াম্না মরুওই। মরম অদুনা মিসন কর্ময়োগী অমসুং সিবিল সর্বিস কেপাসিতি বিল্দিং প্রোগ্রাম আসি য়াম্না মরুওই হায়না ঐনা খল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি য়াংনা হোংলক্লিবা মতম অসিদা মালেমগী খুদোংচাদবশিং নকশিন্না য়েংশিনবা দরকার ওই। গ্লোবেল সাউথ, হৌজিক চৎথরিবা লানশিং, নোংমগী পুন্সি অমসুং হিংনবগী লম্বীদা ফংলিবা চৈথেংশিং অসি মরুওইবা ৱাফমশিংনি। অইং-অশাগী খল হোংলকপা, মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতাশিং, লাইচৎশিং, সাইবরক্রাইমকী শিংনবশিং থেংননবা ভারতনা খোঙকাপ ১০ মাঙজৌননা থাংজিনগদবনি। লমদম অসিগী ওইবা লাল্লোং শেম্বা অমসুং মালেমগী ওইবা শিংনবশিং মপুংফানা থেংননবা হোৎনবা দরকার ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খোঙজেল য়াংখৎনবা অমসুং হিরম কয়াদা অওনবশিং পুরকপা হেনগৎনবা সিবিল সর্ভেন্তশিং অওনবা পুরক্নবা অমুক হন্না খন্নবা দরকার ওইরে। ইনফ্রাস্ত্রকচর, রিন্যুএবল ইনর্জিগী পান্দমশিং, লৈবাক মনুংগী ঙাক-শেন, শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎপা, খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাংশিং, শান্নবা অমসুং ওলেম্পিক্কা মরী লৈনবা পান্দমশিং অনৌবা অওনবশিং পুরক্নবা থবক পায়খৎকদবনি। মাইপাকপশিং শরুক কয়া হেনগৎহনগদবনি অমসুং চাউখৎনবগীদমক অৱাংবা পান্দমশিং থমগদবনি। তেক্নোলোজিনা লমজিংবা মালেম অসিদা মীওইবগী অচুম্বা ৱায়েলগী মরুওইবা লৈরি, সিবিল সর্ভেন্তশিং মিকুপ-নাহুম শিংগদবনি, লায়রবশিংগী খোল্লাউ তাগদবনি, মখোয়গী অৱাবা খঙগদবনি অমসুং মখোয়গী অৱাবশিং কোকহন্নবা থবক হান্না পায়খৎকদবনি। “নাগরিক দেবো ভবা”গী ৱাখল্লোন অসি “অতিথি দেবো ভবা” অসিগা মান্নৈ। সিবিল সর্ভেন্তশিংনা মখোয় মশামক লৈঙাকপা অমা ওইনা উরোইদবনি অদুবু চাউখৎলবা ভারত অমগী আর্কিতেক অমা ওইনা উগদবনি অমসুং কৎথোকপা অমসুং মীনুংশি খঙবগা লোয়ননা মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোক্কদবনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি-২ শ্রী শক্তিকান্ত দাস, কেবিনেত সেক্রতরি শ্রী তি ভি শ্রীনিভাস অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিপ রিফোর্মস অমসুং পব্লিক গ্রিভান্সেস দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি শ্রী ভি শ্রীনিভাস য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
মীয়ামগী থবক তৌনবা মখোয় মশামক কৎথোক্নবা, মীয়ামগী থবক তৌনবা অমসুং মখোয়না খ্বাইদগী ফবা থবক পাংথোক্নবা ভারত শীনবা থুংবগী সিবিল সর্ভেন্তশিং মতম পুম্নমক্ত প্রধান মন্ত্রীনা পুক্নিং থৌগৎলি। চহি অসিদা, জিলাশিং চাউখৎহনবা, এস্পিরেসনেল ব্লোক প্রোগ্রাম অমসুং ইন্নোবেসনগী হিরমশিংদা সিবিল সর্ভেন্তশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা মনা ১৬ য়েন্থোকখ্রে। মনা অসিগী খুৎথাংদা মীচম মীয়ামগী য়াইফনবা পাংথোকখিবা থবকশিংগীদমক মখোয় ইকায়খুম্নবা উৎপনি।
Addressing a programme on Civil Services Day… https://t.co/aq2mNspFL2
— Narendra Modi (@narendramodi) April 21, 2025
The policies we are working on today, the decisions we are making, are going to shape the future of the next thousand years: PM pic.twitter.com/TitQW8U8cE
— PMO India (@PMOIndia) April 21, 2025
India's aspirational society – youth, farmers, women – their dreams are soaring to unprecedented heights.
To fulfil these extraordinary aspirations, extraordinary speed is essential. pic.twitter.com/r85pFJEZLT
— PMO India (@PMOIndia) April 21, 2025
Ensuring holistic development of India. pic.twitter.com/mmlHRlxLI5
— PMO India (@PMOIndia) April 21, 2025
Quality in governance is determined by how deeply schemes reach the people and their real impact on the ground. pic.twitter.com/K746QolEam
— PMO India (@PMOIndia) April 21, 2025
In the past 10 years, India has moved beyond incremental change to witness impactful transformation. pic.twitter.com/kRDEXzCB4I
— PMO India (@PMOIndia) April 21, 2025
India is setting new benchmarks in governance, transparency and innovation. pic.twitter.com/uxAM3yzljB
— PMO India (@PMOIndia) April 21, 2025
The approach of 'Janbhagidari' turned the G20 into a people's movement and the world acknowledged… India is not just participating, it is leading: PM @narendramodi pic.twitter.com/uyN4GlcefI
— PMO India (@PMOIndia) April 21, 2025
In the age of technology, governance is not about managing systems, it is about multiplying possibilities: PM @narendramodi pic.twitter.com/hIXnEsJ0YT
— PMO India (@PMOIndia) April 21, 2025
Making Civil Services future-ready. pic.twitter.com/FqSJetVPta
— PMO India (@PMOIndia) April 21, 2025

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses 17th Civil Services Day
The policies we are working on today, the decisions we are making, are going to shape the future of the next thousand years: PM
India's aspirational society – youth, farmers, women – their dreams are soaring to unprecedented heights,To fulfil these extraordinary aspirations, extraordinary speed is essential: PM
Real progress does not mean small changes but full-scale impact; Clean water in every home, quality education for every child, financial access for every entrepreneur and benefits of digital economy for every village, this is Holistic Development: PM
Quality in governance is determined by how deeply schemes reach the people and their real impact on the ground: PM
In the past 10 years, India has moved beyond incremental change to witness impactful transformation: PM
India is setting new benchmarks in governance, transparency and innovation: PM
The approach of 'Janbhagidari' turned the G20 into a people's movement and the world acknowledged,India is not just participating, it is leading: PM
In the age of technology, governance is not about managing systems, it is about multiplying possibilities: PM
We have to increase the competence of civil servants so that we can prepare a future-ready civil service; That is why I consider both Mission Karmayogi and Civil Service Capacity Building Programme very important: PM
21 APR 2025 1:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed Civil Servants on the occasion of 17th Civil Services Day at Vigyan Bhawan in New Delhi today. He also conferred the Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration. Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion of Civil Services Day and highlighted the significance of this year's celebration, as it marks the 75th year of the Constitution and the 150th birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel. Recounting Sardar Patel's iconic statement on April 21, 1947, where he referred to civil servants as the ‘Steel Frame of India’, Shri Modi emphasized Patel's vision of a bureaucracy that upholds discipline, honesty, and democratic values, serving the nation with utmost dedication. He underscored the relevance of Sardar Patel's ideals in the context of India's resolve to become a Viksit Bharat and paid a heartfelt tribute to Sardar Patel's vision and legacy.
Reflecting on his earlier statement from the Red Fort, emphasizing the need to strengthen the foundation of India for the next thousand years, Shri Modi noted that 25 years have already passed in this millennium, marking the 25th year of the new century and the new millennium. “The policies we are working on today, the decisions we are making, are going to shape the future of the next thousand years”, he highlighted. Quoting ancient scriptures, he said just as a chariot cannot move with a single wheel, success cannot be achieved solely by relying on fate without effort. Underscoring the importance of collective effort and determination in achieving the goal of a developed India, he urged everyone to work tirelessly, every day and every moment, towards this shared vision.
Mentioning the rapid changes occurring globally, noting how even within families, interactions with younger generations can make one feel outdated due to the fast pace of change, the Prime Minister highlighted the swift evolution of gadgets every two to three years and how children are growing up amidst these transformations. He emphasized that India's bureaucracy, work processes, and policymaking cannot operate on outdated frameworks. He remarked on the significant transformation initiated in 2014, describing it as a grand endeavor to adapt to the fast-paced changes. He highlighted the aspirations of India's society, youth, farmers, and women, stating that their dreams have reached unprecedented heights and stressed the need for extraordinary speed to fulfill these extraordinary aspirations. The Prime Minister outlined India's ambitious goals for the coming years, including energy security, clean energy, advancements in sports, and achievements in space exploration, emphasizing the importance of raising India's flag high in every sector. Underscoring the immense responsibility on civil servants to ensure that India becomes the world's third-largest economy at the earliest, he urged them to prevent any delays in achieving this critical objective.
Expressing happiness over the theme of this year's Civil Services Day, ‘Holistic Development of India’, Shri Modi emphasized that this is not just a theme but a commitment and a promise to the people of the nation. “Holistic development of India means ensuring that no village, no family, and no citizen is left behind”, he stressed, remarking that true progress is not about small changes but about achieving a full-scale impact. He outlined the vision of holistic development, which includes clean water for every household, quality education for every child, financial access for every entrepreneur, and the benefits of the digital economy for every village. He highlighted that quality in governance is not determined by the mere launch of schemes but by how deeply these schemes reach the people and their real impact. The Prime Minister noted the visible impact in districts like Rajkot, Gomati, Tinsukia, Koraput, and Kupwara, where significant progress has been made, from increasing school attendance to adopting solar power. He congratulated the districts and individuals associated with these initiatives, acknowledging their excellent work and the awards received by several districts.
Highlighting that over the past 10 years, India has progressed from incremental change to impactful transformation, the Prime Minister emphasized that the country's governance model is now focused on Next Generation Reforms, leveraging technology and innovative practices to bridge the gap between the government and citizens. He noted that the impact of these reforms is evident in rural, urban, and remote areas alike. He remarked on the success of Aspirational Districts and emphasized the equally remarkable achievements of Aspirational Blocks. He recalled that the program was launched in January 2023 and has shown unprecedented results in just two years, highlighting significant progress in indicators such as health, nutrition, social development, and basic infrastructure across these blocks. Citing examples of transformational changes, he said that in the Peeplu Block of Tonk district, Rajasthan, measurement efficiency for children in Anganwadi centers increased from 20% to over 99%, while in the Jagdishpur Block of Bhagalpur, Bihar, registration of pregnant women during the first trimester surged from 25% to over 90%. He further added that in the Marwah Block of Jammu & Kashmir, institutional deliveries rose from 30% to 100% and in the Gurdih Block of Jharkhand, tap water connections grew from 18% to 100%. He emphasized that these are not just statistics but evidence of the government's resolve for last-mile delivery. “With the right intent, planning, and execution, transformation is possible even in remote areas”, he added.
Underlining India's achievements over the past decade, emphasizing transformative changes and the nation's attainment of new heights, Shri Modi remarked, “India is now recognized not merely for its growth but for setting new benchmarks in governance, transparency, and innovation”. He identified India's G20 Presidency as a significant example of these advancements, noting that, for the first time in G20's history, over 200 meetings were held across more than 60 cities, creating a broad and inclusive footprint. He underscored how the approach of public participation transformed the G20 into a people's movement. “The world has acknowledged India's leadership; India is not just participating, it is leading", he affirmed.
The Prime Minister highlighted the growing discussions around government efficiency, emphasizing that India is 10-11 years ahead of other nations in this regard. He remarked on the efforts made over the past 11 years to eliminate delays, introduce new processes, and reduce turnaround time through technology. He noted that over 40,000 compliances have been removed, and more than 3,400 legal provisions have been decriminalized to promote ease of business. He recalled the resistance faced during these reforms, with critics questioning the need for such changes. However, he emphasized that the government did not succumb to pressure, asserting that new approaches are essential for achieving new results. He further highlighted the improvement in India's Ease of Doing Business Rankings as a result of these efforts and noted the global enthusiasm for investing in India. The Prime Minister urged the need to capitalize on this opportunity by eliminating red tape at the state, district, and block levels to achieve set goals effectively.
“The successes of the past 10-11 years have laid a strong foundation for a developed India”, said Shri Modi, remarking that the nation is now beginning to construct the grand edifice of a developed India on this solid base but acknowledged the significant challenges ahead. He noted that India has become the most populous country in the world, emphasizing the prioritization of saturation in basic amenities. He urged a strong focus on last-mile delivery to ensure inclusivity in development. He highlighted the evolving needs and aspirations of the citizens, remarking that the Civil Service must adapt to contemporary challenges to remain relevant. Shri Modi stressed the need for setting new benchmarks, moving beyond comparisons with previous benchmarks. He urged measuring progress against the vision for a developed India by 2047, examining whether the current pace of achieving goals in every sector is adequate, and accelerating efforts wherever necessary. He underscored the advancements in technology available today and called for leveraging its power. Highlighting the accomplishments of the past decade, Shri Modi mentioned the construction of 4 crore houses for the poor, with a target of building 3 crore more, connecting over 12 crore rural households to tap water within 5-6 years, with the aim of ensuring every village household has a tap connection soon. He further mentioned the building of over 11 crore toilets for the underprivileged in the past 10 years, while targeting new goals in waste management and providing free treatment up to ₹5 lakh for millions of underprivileged individuals. Shri Modi emphasized the need for renewed commitments to improve nutrition for citizens and declared that the ultimate goal must be 100% coverage and 100% impact. He highlighted that this approach has lifted 25 crore people out of poverty in the past decade and expressed confidence that it will lead to a poverty-free India.
Reflecting on the past role of bureaucracy as a regulator that controlled the pace of industrialization and entrepreneurship, the Prime Minister emphasized that the nation has moved beyond this mindset and is now fostering an environment that promotes enterprise among citizens and helps them overcome barriers. “Civil Services must transform into an enabler, expanding its role from merely being the keeper of rule books to becoming a facilitator of growth”, he said. Citing the example of the MSME sector, he highlighted the importance of Mission Manufacturing and how the success of this mission is heavily reliant on MSMEs. The Prime Minister pointed out that amidst global changes, MSMEs, startups, and young entrepreneurs in India have an unprecedented opportunity. He stressed the necessity of becoming more competitive in the global supply chain and noted that MSMEs face competition not just from smaller entrepreneurs but also globally. He remarked that if a small country provides better ease of compliances to its industries, it could outpace Indian startups. Thus, he emphasized the need for India to continuously evaluate its position in global best practices. The Prime Minister asserted that while the goal of Indian industries is to create globally best products, the goal of India’s bureaucracy must be to provide the world's best ease of compliance environment.
Emphasising the need for civil servants to acquire skills that not only help them understand technology but also enable its use for smart and inclusive governance, Shri Modi remarked, "In the age of technology, governance is not about managing systems; it is about multiplying possibilities." He stressed the importance of becoming tech-savvy to make policies and schemes more efficient and accessible through technology. He highlighted the need for expertise in data-driven decision-making to ensure accurate policy design and implementation. Observing the rapid advancements in Artificial Intelligence and Quantum Physics, predicting a forthcoming revolution in technology that will surpass the digital and information age, Shri Modi urged civil servants to prepare for this technological revolution to deliver the best services and fulfill citizens' aspirations. Underscoring the importance of enhancing the capabilities of civil servants to build a future-ready civil service, he highlighted the significance of Mission Karmayogi and the Civil Service Capacity Building Program in achieving this goal.
The Prime Minister stressed the need to closely monitor global challenges in rapidly changing times, highlighting that food, water, and energy security remain major issues, particularly for the Global South, where ongoing conflicts are exacerbating difficulties, impacting daily lives and livelihoods. He further stressed the importance of understanding the growing interconnection between domestic and external factors. He identified climate change, natural disasters, pandemics, and cybercrime threats as critical areas requiring proactive action, urging India to stay ten steps ahead in addressing these challenges. He underlined the need to develop localized strategies and build resilience to effectively tackle these emerging global issues.
Reiterating the concept of "Panch Pran" introduced from the Red Fort, emphasizing the resolve for a developed India, liberation from the mindset of servitude, pride in heritage, the power of unity, and the honest fulfillment of duties, Shri Modi remarked that civil servants are the key carriers of these principles. He stated, "Every time you prioritize integrity over convenience, innovation over inertia, or service over status, you propel the nation forward." He expressed his complete trust in the civil servants. Addressing young officers embarking on their professional journeys, he highlighted the societal contributions to individual success. He remarked that everyone seeks to give back to society in their own capacity. He emphasized the privilege civil servants have in being able to contribute significantly to society, urging them to make the most of this opportunity provided by the nation and its people.
The Prime Minister emphasized the need to reimagine reforms for civil servants, calling for an accelerated pace and expanded scale of reforms across sectors. He highlighted key areas such as infrastructure, renewable energy goals, internal security, terminating corruption, social welfare schemes, and targets related to sports and the Olympics, urging the implementation of new reforms in every domain. He remarked that the achievements so far must be surpassed manifold, setting higher benchmarks for progress. The Prime Minister stressed the importance of human judgment in a technology-driven world, urging civil servants to remain sensitive, listen to the voices of the underprivileged, understand their struggles, and prioritize resolving their issues. Concluding his address, he invoked the principle of "Nagrik Devo Bhava," likening it to the ethos of "Atithi Devo Bhava," and called on civil servants to see themselves not just as administrators but as architects of a developed India, fulfilling their responsibilities with dedication and compassion.
Union Minister of State for Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr Jitendra Singh, Principal Secretary - 2 to Prime Minister, Shri Shaktikanta Das, Cabinet Secretary, Shri T V Somanathan and Secretary, Department of Administrative Reforms & Public Grievances, Shri V Srinivas were present on the occasion.
Background
Prime Minister has always encouraged Civil Servants across India to dedicate themselves to the cause of citizens, be committed to public service and strive towards excellence in their work. This year, 16 awards were given by the Prime Minister in the categories of Holistic Development of Districts, Aspirational Blocks Programme and Innovation to civil servants. They were recognised for work done for the welfare of common citizens through this.