ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିଆରପିଏଫ୍ ଦିବସ ପରେଡ-୨୦୨୫କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ତରଫରୁ ୨୨୬୪ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମସ୍ତ ସିଏପିଏଫ୍ ପାଇଁ ଅନେକ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି
ଦେଶର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ସର୍ବଦା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି
ସିଆରପିଏଫ୍ ର କୋବ୍ରା ବାଟାଲିଅନକୁ ଦେଖି ଦୁର୍ଦ୍ଦାନ୍ତ ନକ୍ସଲମାନେ ଭୟଭୀତ ହୁଅନ୍ତି
ସିଆରପିଏଫ୍ ପାଇଁ ପଶୁପତିନାଥରୁ ତିରୁପତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଲ ଆତଙ୍କ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିବା ନକ୍ସଲମାନେ ଆଜି ୪ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସୀମିତ ରହିଛନ୍ତି
ଦେଶକୁ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସିଆରପିଏଫ୍ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ
ସିଆରପିଏଫ୍ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଫରୱାର୍ଡ ଅପରେଟିଂ ବେସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନକ୍ସଲ ହିଂସା ୭୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ହେବା ପରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ବି ଗୁଳି ନ ଫୁଟି ସିଆରପିଏଫ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା
ସିଆ
17 APR 2025 3:41PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ନିମୁଚଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରିଜର୍ଭ ପୋଲିସ୍ ଫୋର୍ସ (ସିଆରପିଏଫ୍) ଦିବସ ପରେଡରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୋହନ ଯାଦବ ଏବଂ ସିଆରପିଏଫ୍ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ୨୨୬୪ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କୃତଜ୍ଞ ରାଷ୍ଟ୍ର ତରଫରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ସହିଦ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନଙ୍କ ବଳିଦାନ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଆରପିଏଫ୍ ଶହୀଦମାନଙ୍କ ସାହସିକତାର ଅମର ଗାଥା ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ପୁସ୍ତକରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ସର୍ବଦା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଅଶାନ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯେ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବିଜୟୀ ହେବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୯ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ସମସ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରାଯିବ। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ, ସିଆରପିଏଫ୍ ର ଏହି ବାର୍ଷିକ ପରେଡ ଆଜି ନୀମୁଚରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଆରପିଏଫ୍ ର ଯୋଗଦାନକୁ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାରୁ ଅଲଗା ଭାବେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସହ ଲଢ଼ିବା ହେଉ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ହେଉ, କିମ୍ବା ଦୁର୍ଦ୍ଦାନ୍ତ ନକ୍ସାଲଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ କେବଳ ଚାରୋଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସୀମିତ ରଖିବା ହେଉ, ଆମର ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୩୯ ମସିହାରେ କ୍ରାଉନ୍ ରିପ୍ରେଜେଣ୍ଟେଟିଭ୍ ପୋଲିସ୍ ନାମରେ ସିଆରପିଏଫ୍ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବାହିନୀକୁ ଏହାର ବର୍ତ୍ତମାନର ନୂତନ ରୂପ ଏବଂ ପତାକା ପ୍ରଦାନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ କେବଳ ସିଆରପିଏଫ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଏହାକୁ ପତାକା ପ୍ରଦାନ କରିନଥିଲେ, ବରଂ ଏହାର ସନନ୍ଦକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଚିହ୍ନଟ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗରେ ସିଆରପିଏଫ୍ ଏକ ଦୀର୍ଘ ଗୌରବମୟ ଯାତ୍ରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ୨୪୮ ବାଟାଲିୟନ, ୪ଟି ଜୋନାଲ ମୁଖ୍ୟାଳୟ, ୨୧ଟି ସେକ୍ଟର ମୁଖ୍ୟାଳୟ, ୨ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସେକ୍ଟର ମୁଖ୍ୟାଳୟ, ୧୭ଟି ରେଞ୍ଜ ଏବଂ ୩୯ଟି ପ୍ରଶାସନିକ ରେଞ୍ଜରେ ପାଖାପାଖି ୩ ଲକ୍ଷ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଆରପିଏଫ୍ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ପାରାମିଲିଟାରୀ ଫୋର୍ସ ଭାବେ ଗର୍ବିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୬ ବର୍ଷର ଇତିହାସରେ ଅନେକ ଥର ସିଆରପିଏଫ୍ ଦେଶର ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଗୌରବର ସୁରକ୍ଷା କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୫୯ ମସିହା ଅକ୍ଟୋବର ୨୧ ତାରିଖରେ ଲଦାଖର ହଟ୍ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗ୍ ଠାରେ ଚୀନ୍ ସେନା ସହ ଲଢ଼େଇ କରୁଥିବାବେଳେ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ସହିଦ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପୁଲିସ ବାହିନୀ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ୨୧ ତାରିଖକୁ ପୁଲିସ ସ୍ମୃତି ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିଥାନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୮ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସାରା ଦେଶରେ ସହିଦ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ) ଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଜାତୀୟ ପୋଲିସ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରି ହଟ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗର ଶହୀଦଙ୍କୁ ଗର୍ବର ସହ ଅମର କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୬୫ ମସିହାରେ କଚ୍ଛର ରଣରେ ଥିବା ସର୍ଦ୍ଦାର ପୋଷ୍ଟରେ ସିଆରପିଏଫ୍ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ମୁତୟନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ପାକିସ୍ତାନ ସେନାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲ ୯ ତାରିଖରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ପାଳନ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୧ରେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରତୀକ ସଂସଦ ଭବନ ଉପରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସିଆରପିଏଫ୍ ବିଫଳ କରିଥିଲା। ସେହିଭଳି, ୨୦୦୫ ମସିହାରେ ଶ୍ରୀ ରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ଉପରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସିଆରପିଏଫ୍ ଏହି ଆକ୍ରମଣକୁ ବିଫଳ କରି ମନ୍ଦିରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପଶୁପତିନାଥରୁ ତିରୁପତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଲ ଆତଙ୍କ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିବା ନକ୍ସଲମାନେ ଆଜି ୪ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସୀମିତ ରହିଛନ୍ତି, ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ହେଉଛି ସିଆରପିଏଫ୍ ର। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶକୁ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସିଆରପିଏଫ୍ ର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଏବଂ ଯୋଗଦାନ ରହିବ। ସିଆରପିଏଫ୍ ର କୋବ୍ରା ବାଟାଲିଅନ୍ ଆସିବା ଦେଖି ଦୁର୍ଦ୍ଦାନ୍ତ ନକ୍ସଲମାନେ ଭୟରେ କମ୍ପିଥାନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୋବ୍ରା ବାଟାଲିଅନର ନେତୃତ୍ୱରେ ଅନ୍ୟ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ନକ୍ସଲବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ଦିଗରେ ବ୍ୟାପକ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧,୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରୁ ନକ୍ସଲବାଦ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ସମାପ୍ତ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ସିଆରପିଏଫ୍ ର ଶକ୍ତି ବଳରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ହେବା ପରେ କାଶ୍ମୀରରେ ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ହେଉ କିମ୍ବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ବାଚନ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କରିବା ହେଉ, ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ସର୍ବତ୍ର ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନିଷ୍ଠାର ସହ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ହେବା ପରେ କାଶ୍ମୀରରେ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଆଶଙ୍କା ରହିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମର ସିଆରପିଏଫ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ବି ବୁଥ ଲୁଟ ହେବାର କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ବି ଗୁଳି ଚଳାଇବାର ଖବର ନଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଫଳତା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସିଆରପିଏଫ୍ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଫରୱାର୍ଡ ଅପରେଟିଙ୍ଗ୍ ବେସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନକ୍ସଲ ହିଂସା ୭୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ହାଇତି, କୋସୋଭୋ ଏବଂ ଲାଇବେରିଆ ସମେତ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଆରପିଏଫ୍ ମୋଟ ୨୭୦୮ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପଦକ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ସମସ୍ତ ସିଏପିଏଫ୍ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅମରନାଥ ଯାତ୍ରା ହେଉ, ମାତା ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀ ଯାତ୍ରା ହେଉ, ରାମଜନ୍ମଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ହେଉ, କୃଷ୍ଣ ଜନ୍ମଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ହେଉ, କିମ୍ବା ମହାକୁମ୍ଭ ଉତ୍ସବ ହେଉ, ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ସର୍ବତ୍ର ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଆରପିଏଫ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା, ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହି ସେବା, ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ ଭଳି ଅନେକ ଅଭିଯାନକୁ ଖୁବ ଭଲ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ସିଆରପିଏଫ୍ ଦେଶ ତଥା ସମାଜ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ସତର୍କତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ସିଏପିଏଫ୍. ଦ୍ୱାରା ୫ କୋଟି ଚାରା ରୋପଣ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ସେ ନିଜେ ଗୁରୁଗ୍ରାମର ସିଆରପିଏଫ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ସେଣ୍ଟରରେ ପ୍ରଥମ ଚାରା ରୋପଣ କରିଥିଲେ, ସିଆରପିଏଫ୍ ନାନ୍ଦେଡ଼ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଏକ କୋଟିତମ ଚାରା ରୋପଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସିଆରପିଏଫ୍ କ୍ୟାମ୍ପରେ ଚାରି କୋଟିତମ ଚାରା ରୋପଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାରା ରୋପଣ କରି ସମସ୍ତ ସିଏପିଏଫ୍ ପରିବେଶ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ସିଏପିଏଫ୍ ର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ୭ଟି ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏୟାର କୁରିୟର ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ନିକଟରେ ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଦରମା ଏବଂ ଭତ୍ତାରେ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଅଷ୍ଟମ ବେତନ ଆୟୋଗ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୪୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ସିଏପିଏଫ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଆଜି ସିଏପିଏଫ୍ କର୍ମୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଡାକ୍ତରଖାନା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଗୃହ ଅନୁପାତ ପାଖାପାଖି ୯.୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସିଏପିଏଫ୍ ଇ-ହାଉସିଂ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି ୬.୫ ଲକ୍ଷ ସିଏପିଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଖାଲି ଘର ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ମଧ୍ୟ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାହିନୀରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୨୪ଟି ବାରାକ୍ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୧୦୯ଟି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆହୁରି ୪୫୦ଟି ବାରାକ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସିଏପିଏଫ ଯବାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁକମ୍ପା ରାଶିକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ କରାଯାଇଛି, ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ଅନୁକମ୍ପା ରାଶିକୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୋଲିସ କଲ୍ୟାଣ ଷ୍ଟୋରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ୧୧୯ଟି ମାଷ୍ଟର ଷ୍ଟୋର ଏବଂ ୧୭୯୪ଟି ସବ୍-ଷ୍ଟୋର ଜରିଆରେ ଅଧିକ ଲୋକାଭିମୁଖୀ କରାଯାଇଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the CRPF Day Parade-2025 in Neemuch, Madhya Pradesh
Union Home Minister pays tribute to 2,264 CRPF personnel on behalf of the grateful nation, recalling their supreme sacrifice for the security of the country
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Centre has taken several welfare measures for all CAPFs
CRPF personnel have always made the supreme sacrifice to maintain the unity and integrity of the country
The dreaded Naxalites shudder at the sight of CRPF's Cobra Battalion
Due to CRPF, naxals who dreamt of spreading red terror from Pashupatinath to Tirupati, are today confined to 4 districts
CRPF will play the biggest role in making the country free from Naxalism
CRPF has established more than 400 Forward Operating Bases in Naxalism-affected areas in the last 5 years, due to which Naxal violence has reduced by more than 70% in 10 years
After the abrogation of Article 370, the task of conducting the assembly elections in Jammu and Kashmir peacefully and without firing a single bullet was accomplished by CRPF and other security forces
CRPF is the largest paramilitary force not only in India but in the world
17 APR 2025 3:41PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the Central Reserve Police Force (CRPF) Day Parade as the Chief Guest at Neemuch, Madhya Pradesh today. Many dignitaries including Madhya Pradesh Chief Minister Dr. Mohan Yadav and Director General, CRPF were present on the occasion.
29AR.JPG)
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation recalled the supreme sacrifice made by 2,264 CRPF personnel for the security of the country and paid tribute to them on behalf of the grateful nation. He said that India is moving towards becoming leader in the world in every field by 2047 and the sacrifices of martyred CRPF personnel have significantly contributed in achieving this goal. Shri Shah said that the immortal saga of bravery of CRPF martyrs will be inscribed in golden letters in the golden book of 100 years of independence. He said that the CRPF personnel have always made supreme sacrifice to maintain the unity and integrity of the country. That is why the presence of CRPF personnel at the places of unrest builds the confidence that they will certainly emerge victorious.
M6UM.JPG)
Shri Amit Shah said that after the formation of the government for the second term under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi in 2019, it was decided that the foundation day of all the security forces would be celebrated in different parts of the country. Under the decision, this annual parade of CRPF is being organized in Neemuch today. He said that the contribution of the CRPF cannot be seen separately from the country's security. Union Home Minister stated that whether it is fighting terrorists in Kashmir, maintaining peace in the Northeast, or limiting the activities of ruthless Naxals to only four districts, our CRPF personnel have made a significant contribution in all these areas.
CZ6U.JPG)
Union Home Minister said that CRPF was formed in 1939 under the name of Crown Representative Police. The work of giving this force its current new form and flag was done by the country's first Home Minister Sardar Vallabhbhai Patel. He said that Sardar Patel not only established CRPF and gave it the flag but also did the work of clearly identifying its charter. CRPF has completed a long glorious journey on the path shown by Sardar Patel. He said that today about 3 lakh CRPF jawans are deployed for the peace and security of the country in 248 battalions, 4 zonal headquarters, 21 sector headquarters, 2 operational sector headquarters, 17 ranges and 39 administrative ranges. Shri Shah said that CRPF has the pride of being the largest paramilitary force not only in India but in the world.
GML5.JPG)
Shri Amit Shah said that in the 76-year history of independence, there have been numerous occasions when CRPF protected the country's honour and pride. He said that on 21 October 1959, CRPF soldiers were martyred while fighting the Chinese army in Hot Spring, Ladakh and that is why all the police forces of the country celebrate 21 October every year as Police Smriti Diwas. He said that in 2018, Prime Minister Shri Narendra Modi has proudly immortalised the martyrdom of Hot Spring by building the National Police Memorial in memory of the martyred policemen and Central Armed Police Forces (CAPFs) across the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in 1965, CRPF soldiers were posted at Sardar Post in the Rann of Kutch who gave a befitting reply to the Pakistan Army and that is why every year on 9th April, the whole country celebrates Shaurya Diwas. He said that in 2001, the Parliament House, a symbol of our democracy, was attacked by terrorists which was foiled by CRPF. Similarly, in 2005, there was a terrorist attack on Shri Ram Janmabhoomi and CRPF foiled the attack and kept the temple safe. Shri Shah said that the Naxalites who dreamt of spreading red terror from Pashupatinath to Tirupati are today confined to 4 districts, the biggest contribution in this is of CRPF. He said that the biggest role and contribution of CRPF will be in making the country free from Naxalism. The dreaded Naxalites tremble on seeing the CRPF's Cobra Battalion coming. He said that under the leadership of Cobra Battalion, other CRPF soldiers have made a huge contribution towards eliminating Naxalism. Home Minister said that by March 31, 2026, Naxalism will be eliminated from the country forever and this goal has been set on the strength of CRPF.
Shri Amit Shah said that whether it is maintaining peace in Kashmir after the abrogation of Article 370 or ensuring peaceful conduct of every election, CRPF jawans have performed their duty with a true heart everywhere. He said that after the removal of Article 370, assembly elections were held in Kashmir and at that time people had many kinds of apprehensions, but our CRPF and other security forces ensured security and neither was there any news of a single booth being looted nor of firing of even a single bullet. Shri Shah said that this is a very big achievement. He said that CRPF has established more than 400 forward operating bases in Naxal-affected areas in the last 5 years and due to this, Naxal violence has reduced by more than 70 percent in 10 years.
Union Home Minister said that CRPF personnel have worked to establish peace under the United Nations peacekeeping missions in many places including Sri Lanka, Haiti, Kosovo and Liberia. He said that till date CRPF has received a total of 2708 different medals which is the highest among all CAPFs. He said that whether it is Amarnath Yatra, Mata Vaishno Devi Yatra, security of Ramjanmabhoomi, security of Krishna Janmabhoomi or the occasion of Maha Kumbh, CRPF personnel have contributed their full efforts in maintaining law and order with promptness everywhere.
Shri Amit Shah said that CRPF has implemented many campaigns like Swachh Bharat, Har Ghar Tiranga, Ek Bharat Shreshtha Bharat, Swachhata Hi Seva, Ek Ped Maa Ke Naam very well and has also proved that CRPF is always on alert mode to work for the country and society. He said that a target of planting 5 crore saplings in the last 5 years was set by all CAPFs. The Home Minister said that under this campaign, he himself planted the first sapling at the CRPF Group Center in Gurugram, the one-croreth sapling was planted at the CRPF Nanded campus, the four-croreth sapling was planted at the CRPF camp in Uttar Pradesh, and today, by planting over 6 crore saplings, all CAPFs have worked to raise awareness about the environment.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has taken several steps for the welfare of all CAPFs. He said that air courier service was started in 7 remote areas of the country and recently the Government of India has also announced the Eighth Pay Commission for continuous improvement in salaries and allowances. He said that more than 42 lakh Ayushman CAPF cards have been given under which thousands of hospitals are available today for CAPF personnel and their families. He said that under the housing scheme, the housing satisfaction ratio has increased by about 9.5 per cent, an effort has been made to provide vacant houses to 6.5 lakh CAPF personnel by launching the CAPF e-Housing web portal and more than one lakh houses have also been allotted. He said that now women are also being recruited in the forces and 124 barracks have been approved for them, out of which 109 have been built and the Home Ministry has decided to build 450 more barracks. Shri Shah said that under the Pradhan Mantri Scholarship Scheme, educational facilities have been provided to the children of CAPF personnel, the Central Ex-gratia has been made scientific, the disability ex-gratia has been increased by 50 per cent and the Central Police Welfare Stores have also been made more people-oriented through 119 Master Stores and 1794 Sub-Stores.