ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ୩୪୫ତମ ଶ୍ରାଦ୍ଧ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଐତିହାସିକ ରାୟଗଡ଼ ଦୁର୍ଗ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ, ଯେଉଁଠାରେ ହିନ୍ଦବୀ ସ୍ୱରାଜର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସିଂହାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା
ଏହି ଐତିହାସିକ ରାୟଗଡ଼ ଦୁର୍ଗ ଯୁବ ଶିବଙ୍କ ଠାରୁ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଅନ୍ତିମ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି-ଯାହା ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତରାଧିକାରୀଙ୍କ ସାକ୍ଷ୍ୟ ବହନ କରେ
ଶିବାଜୀ ସ୍ମାରକୀକୁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ସ୍ଥାନ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ସ୍ୱଧର୍ମ, ସ୍ୱଭାଷ ଏବଂ ସ୍ୱରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ
ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ଯେପରି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ (ଶିବଚରିତ୍ର) ଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ଜାଣିବେ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱରାଜ, ସ୍ୱଧର୍ମ ଏବଂ ସ୍ୱଭାଷା ପାଇଁ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସଂଘର୍ଷକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜକୀୟ ମୋହରକୁ ଆମ ନୌସେନାର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶ ଏବଂ ଆମର ସ୍ୱରାଜ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁରକ୍ଷିତ
ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦ
12 APR 2025 4:45PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ୩୪୫ ତମ ଶ୍ରାଦ୍ଧ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାୟଗଡ଼ର ରାୟଗଡ଼ ଦୁର୍ଗରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହଲଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଐତିହାସିକ ରାୟଗଡ଼ ଦୁର୍ଗ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ, ଯେଉଁଠାରେ ହିନ୍ଦବୀ ସ୍ୱରାଜର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସିଂହାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏକ ଅମର ଆବେଗକୁ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିଜ ଧର୍ମ, ଭାଷା ଏବଂ ସ୍ୱରାଜ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବଳିଦାନ କରିବାର ଇଚ୍ଛା ରଖିଥିଲେ। ଆଦିଲଶାହୀ, ମୋଗଲ ଏବଂ ନିଜାମଶାହୀ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିବେଷ୍ଟିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଞ୍ଚଳ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ହିନ୍ଦବୀ ସ୍ୱରାଜରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ମାତ୍ର କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଟକ୍ ଠାରୁ କଟକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବଙ୍ଗଳାରୁ ଦକ୍ଷିଣରେ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱରାଜର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବାକୁ ଲାଗିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଗଭୀର ଅନ୍ଧାରରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିଲେ। ପରିବେଶ ଏପରି ଥିଲା ଯେ ସ୍ୱରାଜର କଳ୍ପନା କରିବା ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ଭବ ଲାଗୁଥିଲା। ଦେବଗିରି ପତନର ମାତ୍ର ଶହେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦକ୍ଷିଣ ଅଞ୍ଚଳର ଅବନତି ଘଟିଥିଲା, ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ, ନିଜ ଧର୍ମ ଏବଂ ସ୍ୱାୟତ୍ତ ଶାସନ ବିଷୟରେ କହିବା ଏକ ଅପରାଧ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା।
କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ସମୟରେ ମା 'ରାଜମାତା ଜିଜାବାଈଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଜଣେ ୧୨ ବର୍ଷର ବାଳକ ସିନ୍ଧୁ ନଦୀରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୁଣି ଥରେ ଗୈରିକ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାର ଶପଥ ନେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ମହାନ ନେତାଙ୍କ ଜୀବନୀ ପଢ଼ିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ଅଦମ୍ୟ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ଅଦମ୍ୟ ସାହସ, ଅକଲ୍ପନୀୟ ରଣନୀତି ଏବଂ ଏକ ଅପରାଜେୟ ସେନା ଗଠନ ପାଇଁ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ଏକଜୁଟ କରିବାର କ୍ଷମତା-ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଭଳି କେହି ଏହା କରିନଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପାଖରେ ନା ଭାଗ୍ୟ ଥିଲା, ନା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ, ନା ଧନ, ନା ବଡ଼ ସେନା। ତଥାପି, ବହୁତ କମ୍ ବୟସରେ, ତାଙ୍କର ଅତୁଟ ସାହସ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା, ସେ ସ୍ୱରାଜ ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ। ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ସେ ମୋଗଲ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୨୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଶାସନ କରିଥିଲା
ଯେତେବେଳେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସେନା ଅଟକ, ବଙ୍ଗଳା, କଟକ ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ପହଞ୍ଚିଲା, ସେତେବେଳେ ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ପୁଣି ଥରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ-ଯେ ଦେଶ, ଏହାର ଧର୍ମ, ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ରକ୍ଷା ପାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରଥମେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି, ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ, ଆମେ ଗର୍ବର ସହ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛୁ ଏବଂ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜମାତା ଜିଜାବାଈ କେବଳ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇ ନଥିଲେ, ବରଂ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱରାଜ, ସ୍ୱଧର୍ମ ଏବଂ ସ୍ୱଭାଷାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଶିବାଜୀ ବହୁତ ଛୋଟ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଜିଜାବାଇ ହିଁ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ହିନ୍ଦବୀ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ହେବାର ଚିନ୍ତାଧାରା ତାଙ୍କ ମନରେ ସଞ୍ଚାରିତ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜମାତା ଜିଜାବାଈ ଯୁବ ଶିବାଜୀଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସଦଗୁଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶିବାଜୀ ସେହି ମୂଲ୍ୟବୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବଟବୃକ୍ଷର ରୂପ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଶିବାଜୀଙ୍କ ପରେ, ଶାମ୍ଭାଜୀ ମହାରାଜ, ମହାରାଣୀ ତାରାବାଈ, ସାନ୍ତାଜୀ ଏବଂ ତାନାଜୀ ମୋଗଲ ସମ୍ରାଟ ଔରଙ୍ଗଜେବଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇ ଜାରି ରଖିଥିଲେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ନିଜକୁ "ଆଲମଗୀର" (ବିଶ୍ୱ ବିଜେତା) ବୋଲି କହିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଶେଷରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରାସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ, ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମାଧି ଏହାର ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଏଠାରେ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁ ଶିବାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସୀମିତ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ-ସମଗ୍ର ଦେଶ, ଏପରିକି ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଧର୍ମ, ସ୍ୱରାଜ ଏବଂ ସ୍ୱଭାଷାର ମାନବ ଜୀବନର ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ସହିତ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ଏହି ତିନୋଟି ମୌଳିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଣିଥିଲେ। ସେ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ କରିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ ଆମକୁ ଦଳି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ସମାଜରେ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ମୂଳପୋଛ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଏହି ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତାକୁ ଭାଙ୍ଗି ହିନ୍ଦବୀ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ପୁନର୍ବାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗର୍ବ, ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଭାବନାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜନ୍ମରୁ ଶେଷ ନିଃଶ୍ୱାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଇତିହାସ ରାୟଗଡ଼ର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମି ସହିତ ଜଡ଼ିତ। ସେ ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବାଲ ଗଙ୍ଗାଧର ତିକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ, ଯିଏକି ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନକୁ "ଶିବ ସ୍ମୃତି" ଭାବେ ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଜାଣିଶୁଣି ରାୟଗଡ଼ ଦୁର୍ଗକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏହା ସ୍ୱରାଜର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତୀକ ଥିଲା। ତିଲକ ମହାରାଜ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସ୍ଲୋଗାନ "ସ୍ୱରାଜ ମୋର ଜନ୍ମଗତ ଅଧିକାର" ମାଧ୍ୟମରେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସ୍ୱରାଜ ଦର୍ଶନ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତିଲକ ମହାରାଜ ଏହି ସ୍ମାରକୀର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯଦିଓ ତାଙ୍କ ଜୀବନକାଳରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିନଥିଲା। ତଥାପି, ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ, ଏହି ସ୍ଥାନ ଏକ ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଥିଲା-ଶିବ ଜୟନ୍ତୀ ଠାରୁ ସ୍ୱରାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଆରମ୍ଭକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ତିଲକ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଏବେ ବି ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ରାୟଗଡ଼ ସ୍ମାରକୀକୁ କେବଳ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ କରିବାକୁ ଚାହିଁଛନ୍ତି । ସପ୍ତମ ଶ୍ରେଣୀରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଯେପରି ଅତିକମରେ ଥରେ ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ପ୍ରଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନୀତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କର ଅଷ୍ଟ ପ୍ରଧାନ ମଣ୍ଡଳ (ଆଠ ଜଣିଆ ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦ) ର ଧାରଣା ଆଜି କ୍ୟାବିନେଟ ଆକାରରେ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି, ଏବଂ କ୍ୟାବିନେଟ ହେଉଛି ଅଷ୍ଟ ପ୍ରଧାନ ମଣ୍ଡଳର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କରଣ।
ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଅନେକ ନୀତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ। ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଭଲ ଶାସନ (ସୁଶାସନ) ର ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଅନ୍ତିମ ବାର୍ତ୍ତା ଥିଲା ଯେ ସ୍ୱରାଜ, ସ୍ୱଧର୍ମ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ୱଭାଷାର ଅମରତା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କଦାପି ବନ୍ଦ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ସଂଘର୍ଷ ଆଜି ଗର୍ବର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତକୁ ଏକ ଗୌରବମୟ ସ୍ଥାନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ସମସ୍ତ ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ଏବଂ ରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଔରଙ୍ଗଜେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଇଥିବା କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ କରିଡର ଜରିଆରେ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରାଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ଅବଶିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ସଂକଳ୍ପ, ସମର୍ପଣ, ବଳିଦାନ, ସାହସିକତା, ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ୱରାଜର ଅମର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜକୀୟ ମୋହରକୁ ଆମ ନୌସେନାର ପ୍ରତୀକ କରି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶ ଏବଂ ଆମର ସ୍ୱରାଜ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ୧୨ଟି ଐତିହାସିକ ଦୁର୍ଗକୁ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଭାବେ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a program in Raigad, Maharashtra, on the occasion of the 345th death anniversary of Chhatrapati Shivaji Maharaj
It is a matter of great fortune to visit the historic Raigad Fort, where the golden throne of Hindavi Swaraj was established
This historic Raigad Fort stands as a witness to the journey of young Shiva to Chhatrapati Shivaji Maharaj’s final moments — bearing testimony to his entire legacy
The Central and Maharashtra governments are committed to making the Shivaji Memorial an inspirational place for the youth of the country
Chhatrapati Shivaji Maharaj instilled Swadharma, Swabhasha, and Swaraj in every corner of India
It is our collective responsibility to ensure that every child in India learns about the life and legacy of Shivaji Maharaj (Shivcharitra)
Prime Minister Shri Narendra Modi is carrying forward Shivaji Maharaj’s struggle for Swaraj, Swadharma and Swabhasha
Prime Minister Shri Narendra Modi, by adopting Shivaji Maharaj’s Royal Seal as the symbol of our Navy, has declared to the world that our country and our Swaraj are fully secured
The original vision of making India a global leader in every field was laid down by Shivaji Maharaj, and Prime Minister Modi is carrying that vision forward
At a time when people began to perceive Swadharma and Swaraj as crimes, Shivaji Maharaj, at the age of 12, took a vow to hoist the saffron flag from Sindhu to Kanyakumari
12 APR 2025 4:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed a program held at Raigad Fort in Raigad, Maharashtra, on the occasion of the 345th death anniversary of Chhatrapati Shivaji Maharaj. On this occasion, many dignitaries were present, including Maharashtra Chief Minister Shri Devendra Fadnavis, Deputy Chief Ministers Shri Eknath Shinde and Shri Ajit Pawar, and Union Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol.
Addressing the program, Union Home Minister Shri Amit Shah said that it is a matter of great fortune to visit the historic Raigad Fort, where the golden throne of Hindavi Swaraj was established. He said that Chhatrapati Shivaji Maharaj ignited an immortal spirit across every corner of India and willingness to sacrifice one's life for one's religion, language, and Swaraj. Soon, the region of Maharashtra, which was surrounded by the Adilshahi, Mughal, and Nizamshahi powers, transformed into Hindavi Swaraj. In just a few years, the dream of Swaraj began to be realized from Attock to Cuttack, and across the country from Bengal to Tamil Nadu in the south.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that when Shivaji Maharaj was born, the people of the country were engulfed in deep darkness. The environment was such that even imagining the idea of Swaraj seemed impossible. Within just a hundred years after the fall of Devagiri, the decline of Maharashtra and the entire southern region had taken place, and gradually, speaking of one's own religion and self-rule came to be seen as a crime.
But in such times, a 12-year-old boy, inspired by his mother Rajmata Jijabai, took a vow to once again raise the saffron flag from the Sindhu River to Kanyakumari. Shri Shah said that he has read the biographies of many great leaders from around the world, but such unshakable willpower, indomitable courage, unimaginable strategy, and the ability to unite every section of society to build an invincible army — no one did it like Chhatrapati Shivaji Maharaj.
Shri Amit Shah said that Chhatrapati Shivaji Maharaj neither had fortune on his side, nor a powerful legacy, nor wealth or a large army. Yet, at a very young age, through his unbreakable courage and firm resolve, he inspired the entire nation with the mantra of Swaraj. In no time, he played a pivotal role in shattering the Mughal Empire, which had ruled for over 200 years.
When Shivaji Maharaj’s forces reached Attock, Bengal, Cuttack, and Tamil Nadu, then people across the land began to believe once again — that the nation, its religion, languages, and culture had been saved.
Union Home Minister said that the vision of making India the best in the world in every field was first laid down by Shivaji Maharaj. He added that today, 75 years after India’s independence, we stand tall before the world with pride, and we resolve that when India completes 100 years of independence, the country will achieve the number one position globally in every domain.
Shri Amit Shah said that Rajmata Jijabai not only gave birth to Chhatrapati Shivaji Maharaj but also inspired him to revive Swaraj, Swadharma, and Swabhasha. When Shivaji was still very young, it was Jijabai who instilled in him the idea of liberating the entire country and becoming the founder of a Hindavi Empire.
Shri Shah stated that Rajmata Jijabai imparted values and virtues to the young Shivaji, and Shivaji turned those values into a mighty banyan tree. He further said that after Shivaji, Sambhaji Maharaj, Maharani Tarabai, Santaji, and Tanaji continued to fight against the Mughal emperor Aurangzeb until his death. As a result, the man who called himself "Alamgir" (conqueror of the world) was ultimately defeated in Maharashtra, and his tomb remains here as a testament to that.
Shri Shah emphasized that it is our duty to ensure every child in India learns about Shivaji’s life and legacy. He said that Shivaji Maharaj should not be limited to Maharashtra — the entire country, and even the world, can draw inspiration from him.
Union Home Minister said that Swadharma, Swaraj, and Swabhasha are deeply connected to the self-respect of human life. Shivaji Maharaj brought these three core values of self-respect before the nation and the world. He did this at a time when invaders had crushed and defeated us, and a mentality of slavery got rooted in society. But Shivaji Maharaj broke this mindset of subjugation and re-established the Hindavi Empire, reigniting a spirit of pride, resistance, and independence among the people.
Shri Amit Shah said that the entire history of Shivaji Maharaj — from his birth to his last breath — is tied to this sacred land of Raigad. He also remembered the great freedom fighter Bal Gangadhar Tilak, who envisioned this sacred place as “Shiv Smriti”.
Shri Shah stated that the British deliberately tried to destroy Raigad Fort, as it was a powerful symbol of Swaraj. Tilak Maharaj recognized this significance and, through his famous slogan “Swaraj is my birthright”, re-established the commitment to Shivaji Maharaj’s vision of Swaraj.
He added that Tilak Maharaj began the movement to preserve this memorial, although the work couldn’t be completed during his lifetime. However, even during British rule, this site became a symbol — from Shiv Jayanti to Swaraj, marking the beginning of India’s freedom struggle.
Shri Shah said that the Maharashtra government is now continuing the noble work initiated by Tilak Maharaj to honor and preserve this legacy.
Union Home Minister said that the Central and Maharashtra governments are committed to transforming the Raigad memorial into not just a tourist destination, but a source of inspiration for the youth of the country by providing it with various modern facilities. He appealed to the Chief Minister of Maharashtra to ensure that every student from classes 7 to 12 visits this sacred site at least once, so they can connect with the legacy and ideals of Chhatrapati Shivaji Maharaj.
Shri Amit Shah said that Chhatrapati Shivaji Maharaj established numerous principles in the field of administration. His concept of the Ashta Pradhan Mandal (Council of Eight Ministers) has been adopted today in the form of the Cabinet, and the Cabinet is essentially a broader version of the Ashta Pradhan Mandal.
He also mentioned that Shivaji Maharaj established several principles for justice which was implemented by those in power. Through his actions, Shivaji Maharaj set an example of good governance (Sushasan).
Union Home Minister said that Shivaji Maharaj's final message was that the struggle for Swaraj, respect for Swadharma, and the immortality of Swabhasha should never stop. Shri Shah added that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, this struggle is moving forward with pride today. PM Modi has worked to give India a glorious place on the global stage.
He further stated that Shivaji Maharaj envisioned the restoration of Kashi Vishwanath Temple, the access to all Jyotirlingas, and the revival of the Ram Janmabhoomi. These tasks have been fulfilled during PM Modi’s tenure. The Kashi Vishwanath Temple, which had been destroyed by Aurangzeb, was revitalized through the Kashi Vishwanath Corridor under Prime Minister Shri Narendra Modi rule.
Shri Shah said that the whole country is committed to completing the remaining tasks to fully realize the message of Shivaji Maharaj. Shri Amit Shah said that Chhatrapati Shivaji Maharaj represents determination, dedication, sacrifice, bravery, self-respect, and the immortal spirit of Swaraj. He mentioned that the Maharashtra government has launched a campaign to bring Chhatrapati Shivaji Maharaj's legacy to every household.
He further highlighted that Prime Minister Shri Narendra Modi, by making Shivaji Maharaj’s Royal Seal the symbol of our Navy, has declared to the world that our country and our Swaraj are fully secured.
Shri Shah also noted that Prime Minister Modi and the Maharashtra government are working towards having 12 historic forts recognized as UNESCO World Heritage Sites.