Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a program in Raigad, Maharashtra, on the occasion of the 345th death anniversary of Chhatrapati Shivaji Maharaj
It is a matter of great fortune to visit the historic Raigad Fort, where the golden throne of Hindavi Swaraj was established
This historic Raigad Fort stands as a witness to the journey of young Shiva to Chhatrapati Shivaji Maharaj’s final moments — bearing testimony to his entire legacy
The Central and Maharashtra governments are committed to making the Shivaji Memorial an inspirational place for the youth of the country
Chhatrapati Shivaji Maharaj instilled Swadharma, Swabhasha, and Swaraj in every corner of India
It is our collective responsibility to ensure that every child in India learns about the life and legacy of Shivaji Maharaj (Shivcharitra)
Prime Minister Shri Narendra Modi is carrying forward Shivaji Maharaj’s struggle for Swaraj, Swadharma and Swabhasha
Prime Minister Shri Narendra Modi, by adopting Shivaji Maharaj’s Royal Seal as the symbol of our Navy, has declared to the world that our country and our Swaraj are fully secured
The original vision of making India a global leader in every field was laid down by Shivaji Maharaj, and Prime Minister Modi is carrying that vision forward
At a time when people began to perceive Swadharma and Swaraj as crimes, Shivaji Maharaj, at the age of 12, took a vow to hoist the saffron flag from Sindhu to Kanyakumari
12 APR 2025 4:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed a program held at Raigad Fort in Raigad, Maharashtra, on the occasion of the 345th death anniversary of Chhatrapati Shivaji Maharaj. On this occasion, many dignitaries were present, including Maharashtra Chief Minister Shri Devendra Fadnavis, Deputy Chief Ministers Shri Eknath Shinde and Shri Ajit Pawar, and Union Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol.
Addressing the program, Union Home Minister Shri Amit Shah said that it is a matter of great fortune to visit the historic Raigad Fort, where the golden throne of Hindavi Swaraj was established. He said that Chhatrapati Shivaji Maharaj ignited an immortal spirit across every corner of India and willingness to sacrifice one's life for one's religion, language, and Swaraj. Soon, the region of Maharashtra, which was surrounded by the Adilshahi, Mughal, and Nizamshahi powers, transformed into Hindavi Swaraj. In just a few years, the dream of Swaraj began to be realized from Attock to Cuttack, and across the country from Bengal to Tamil Nadu in the south.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that when Shivaji Maharaj was born, the people of the country were engulfed in deep darkness. The environment was such that even imagining the idea of Swaraj seemed impossible. Within just a hundred years after the fall of Devagiri, the decline of Maharashtra and the entire southern region had taken place, and gradually, speaking of one's own religion and self-rule came to be seen as a crime.
But in such times, a 12-year-old boy, inspired by his mother Rajmata Jijabai, took a vow to once again raise the saffron flag from the Sindhu River to Kanyakumari. Shri Shah said that he has read the biographies of many great leaders from around the world, but such unshakable willpower, indomitable courage, unimaginable strategy, and the ability to unite every section of society to build an invincible army — no one did it like Chhatrapati Shivaji Maharaj.
Shri Amit Shah said that Chhatrapati Shivaji Maharaj neither had fortune on his side, nor a powerful legacy, nor wealth or a large army. Yet, at a very young age, through his unbreakable courage and firm resolve, he inspired the entire nation with the mantra of Swaraj. In no time, he played a pivotal role in shattering the Mughal Empire, which had ruled for over 200 years.
When Shivaji Maharaj’s forces reached Attock, Bengal, Cuttack, and Tamil Nadu, then people across the land began to believe once again — that the nation, its religion, languages, and culture had been saved.
Union Home Minister said that the vision of making India the best in the world in every field was first laid down by Shivaji Maharaj. He added that today, 75 years after India’s independence, we stand tall before the world with pride, and we resolve that when India completes 100 years of independence, the country will achieve the number one position globally in every domain.
Shri Amit Shah said that Rajmata Jijabai not only gave birth to Chhatrapati Shivaji Maharaj but also inspired him to revive Swaraj, Swadharma, and Swabhasha. When Shivaji was still very young, it was Jijabai who instilled in him the idea of liberating the entire country and becoming the founder of a Hindavi Empire.
Shri Shah stated that Rajmata Jijabai imparted values and virtues to the young Shivaji, and Shivaji turned those values into a mighty banyan tree. He further said that after Shivaji, Sambhaji Maharaj, Maharani Tarabai, Santaji, and Tanaji continued to fight against the Mughal emperor Aurangzeb until his death. As a result, the man who called himself "Alamgir" (conqueror of the world) was ultimately defeated in Maharashtra, and his tomb remains here as a testament to that.
Shri Shah emphasized that it is our duty to ensure every child in India learns about Shivaji’s life and legacy. He said that Shivaji Maharaj should not be limited to Maharashtra — the entire country, and even the world, can draw inspiration from him.
Union Home Minister said that Swadharma, Swaraj, and Swabhasha are deeply connected to the self-respect of human life. Shivaji Maharaj brought these three core values of self-respect before the nation and the world. He did this at a time when invaders had crushed and defeated us, and a mentality of slavery got rooted in society. But Shivaji Maharaj broke this mindset of subjugation and re-established the Hindavi Empire, reigniting a spirit of pride, resistance, and independence among the people.
Shri Amit Shah said that the entire history of Shivaji Maharaj — from his birth to his last breath — is tied to this sacred land of Raigad. He also remembered the great freedom fighter Bal Gangadhar Tilak, who envisioned this sacred place as “Shiv Smriti”.
Shri Shah stated that the British deliberately tried to destroy Raigad Fort, as it was a powerful symbol of Swaraj. Tilak Maharaj recognized this significance and, through his famous slogan “Swaraj is my birthright”, re-established the commitment to Shivaji Maharaj’s vision of Swaraj.
He added that Tilak Maharaj began the movement to preserve this memorial, although the work couldn’t be completed during his lifetime. However, even during British rule, this site became a symbol — from Shiv Jayanti to Swaraj, marking the beginning of India’s freedom struggle.
Shri Shah said that the Maharashtra government is now continuing the noble work initiated by Tilak Maharaj to honor and preserve this legacy.
Union Home Minister said that the Central and Maharashtra governments are committed to transforming the Raigad memorial into not just a tourist destination, but a source of inspiration for the youth of the country by providing it with various modern facilities. He appealed to the Chief Minister of Maharashtra to ensure that every student from classes 7 to 12 visits this sacred site at least once, so they can connect with the legacy and ideals of Chhatrapati Shivaji Maharaj.
Shri Amit Shah said that Chhatrapati Shivaji Maharaj established numerous principles in the field of administration. His concept of the Ashta Pradhan Mandal (Council of Eight Ministers) has been adopted today in the form of the Cabinet, and the Cabinet is essentially a broader version of the Ashta Pradhan Mandal.
He also mentioned that Shivaji Maharaj established several principles for justice which was implemented by those in power. Through his actions, Shivaji Maharaj set an example of good governance (Sushasan).
Union Home Minister said that Shivaji Maharaj's final message was that the struggle for Swaraj, respect for Swadharma, and the immortality of Swabhasha should never stop. Shri Shah added that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, this struggle is moving forward with pride today. PM Modi has worked to give India a glorious place on the global stage.
He further stated that Shivaji Maharaj envisioned the restoration of Kashi Vishwanath Temple, the access to all Jyotirlingas, and the revival of the Ram Janmabhoomi. These tasks have been fulfilled during PM Modi’s tenure. The Kashi Vishwanath Temple, which had been destroyed by Aurangzeb, was revitalized through the Kashi Vishwanath Corridor under Prime Minister Shri Narendra Modi rule.
Shri Shah said that the whole country is committed to completing the remaining tasks to fully realize the message of Shivaji Maharaj. Shri Amit Shah said that Chhatrapati Shivaji Maharaj represents determination, dedication, sacrifice, bravery, self-respect, and the immortal spirit of Swaraj. He mentioned that the Maharashtra government has launched a campaign to bring Chhatrapati Shivaji Maharaj's legacy to every household.
He further highlighted that Prime Minister Shri Narendra Modi, by making Shivaji Maharaj’s Royal Seal the symbol of our Navy, has declared to the world that our country and our Swaraj are fully secured.
Shri Shah also noted that Prime Minister Modi and the Maharashtra government are working towards having 12 historic forts recognized as UNESCO World Heritage Sites.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ৩৪৫ সংখ্যক মৃত্যু বাৰ্ষিকী উপলক্ষে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰায়গড়ত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে এক কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে
হিন্দাৱী স্বৰাজৰ সোণালী সিংহাসন প্ৰতিষ্ঠা হোৱা ঐতিহাসিক ৰায়গড় দুৰ্গটো পৰিদৰ্শন কৰাটো অতি সৌভাগ্যৰ কথা
এই ঐতিহাসিক ৰায়গড় দুৰ্গটোৱে যুৱ শিৱৰ ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ অন্তিম মুহূৰ্তলৈ যাত্ৰাৰ সাক্ষী হিচাপে থিয় দিছে আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ উত্তৰাধিকাৰৰ সাক্ষ্য দিছে
কেন্দ্ৰ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে শিৱাজীৰ স্মৃতিসৌধক দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে প্ৰেৰণাদায়ক স্থান হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে ভাৰতৰ চুক-কোণে স্বধৰ্মা, স্বভাষা, স্বৰাজৰ বীজ ৰোপণ কৰিছিল
ভাৰতৰ প্ৰতিটো শিশুৱে যাতে শিৱাজী মহাৰাজৰ জীৱন আৰু উত্তৰাধিকাৰৰ বিষয়ে জানিব পাৰে সেয়া আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে স্বৰাজ, স্বধৰ্মা আৰু স্বভাষাৰ বাবে শিৱাজী মহাৰাজৰ সংগ্ৰাম আগুৱাই লৈ গৈছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শিৱাজী মহাৰাজৰ ৰয়েল ছিলক আমাৰ নৌসেনাৰ প্ৰতীক হিচাপে গ্ৰহণ কৰি বিশ্ববাসীক ঘোষণা কৰিছিল যে আমাৰ দেশ আৰু আমাৰ স্বৰাজ সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষিত
12 APR 2025 4:45PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ৩৪৫ সংখ্যক মৃত্যু বাৰ্ষিকী উপলক্ষে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাইগাডৰ ৰায়গদ দুৰ্গত অনুষ্ঠিত এক কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাদনৱীছ, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ শিণ্ডে আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰ, কেন্দ্ৰীয় সমবায় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত মুৰলীধৰ মোহলকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে হিন্দাৱী স্বৰাজৰ সোণালী সিংহাসন প্ৰতিষ্ঠা হোৱা ঐতিহাসিক ৰায়গদ দুৰ্গ পৰিদৰ্শন কৰাটো অতি সৌভাগ্যৰ কথা। তেওঁ কয় যে ছাত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত এক অমৰ আত্মা আৰু নিজৰ ধৰ্ম, ভাষা, স্বৰাজৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিবলৈ ইচ্ছা জগাই তুলিছিল।অতি সোনকালেই আদিলশাহী, মোগল, নিজামশাহী শক্তিৰে আগুৰি থকা মহাৰাষ্ট্ৰৰ অঞ্চলটো হিন্দাৱী স্বৰাজলৈ ৰূপান্তৰিত হ’ল।মাত্ৰ কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে আটকৰ পৰা কটকলৈকে, আৰু সমগ্ৰ দেশতে বংগৰ পৰা দক্ষিণে তামিলনাডুলৈকে স্বৰাজৰ সপোন বাস্তৱায়িত হ’বলৈ ধৰিলে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শিৱাজী মহাৰাজৰ জন্মৰ সময়ত দেশৰ জনসাধাৰণ গভীৰ অন্ধকাৰত আগুৰি ধৰিছিল। পৰিবেশ এনেকুৱা আছিল যে স্বৰাজৰ ধাৰণাটোও কল্পনা কৰাটোও অসম্ভৱ যেন লাগিছিল। দেৱগিৰিৰ পতনৰ মাত্ৰ এশ বছৰৰ ভিতৰতে মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু সমগ্ৰ দক্ষিণ অঞ্চলৰ অৱনতি ঘটিছিল আৰু ক্ৰমান্বয়ে নিজৰ ধৰ্ম আৰু স্বশাসনৰ কথা কোৱাটো অপৰাধ হিচাপে গণ্য হ’বলৈ ধৰিছিল। কিন্তু এনে সময়ত মাতৃ ৰাজমাতা জিজাবাইৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ এজন ১২ বছৰীয়া ল’ৰাই সিন্ধু নদীৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈ পুনৰবাৰ কেশৰ পতাকা উত্তোলন কৰাৰ প্ৰতিজ্ঞা গ্ৰহণ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁ বিশ্বৰ বহু মহান নেতাৰ জীৱনী পঢ়িছে, কিন্তু এনে অদম্য ইচ্ছাশক্তি, অদম্য সাহস, অকল্পনীয় কৌশল, আৰু সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীক একত্ৰিত কৰি এক অজেয় সেনাবাহিনী গঢ়ি তোলাৰ ক্ষমতা ছাত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ দৰে কোনেও কৰা নাছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ পক্ষত কোনো সৌভাগ্য নাছিল, কোনো শক্তিশালী উত্তৰাধিকাৰ নাছিল, ধন-সম্পত্তি বা বৃহৎ সেনাবাহিনীও নাছিল। তথাপিও অতি কম বয়সতে নিজৰ অটুট সাহস আৰু দৃঢ় সংকল্পৰ জৰিয়তে তেওঁ স্বৰাজ মন্ত্ৰেৰে সমগ্ৰ জাতিটোক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে ২০০ বছৰতকৈও অধিক সময় শাসন কৰা মোগল সাম্ৰাজ্যক ভাঙি পেলোৱাত তেওঁ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল।
শিৱাজী মহাৰাজৰ বাহিনী যেতিয়া আটক, বংগ, কটক, আৰু তামিলনাডুত উপস্থিত হ’ল, তেতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ মানুহে আকৌ এবাৰ বিশ্বাস কৰিবলৈ ধৰিলে — যে জাতিটো, ইয়াৰ ধৰ্ম, ভাষা আৰু সংস্কৃতি ৰক্ষা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বৰ ভিতৰতে শ্ৰেষ্ঠ কৰি তোলাৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰথমে শিৱাজী মহাৰাজে ৰচনা কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে আজি ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছত আমি গৌৰৱেৰে বিশ্বৰ সন্মুখত ওখকৈ থিয় দিছো, আৰু আমি সংকল্প লৈছো যে যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব তেতিয়া দেশখনে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বজুৰি এক নম্বৰ স্থান লাভ কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰাজমাতা জিজাবাইয়ে কেৱল ছাত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ জন্ম দিয়াই নহয়, স্বৰাজ, স্বধৰ্মা, স্বভাষাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবেও অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। শিৱাজী খুব সৰুতে জিজাবাইয়েই তেওঁৰ মনত সমগ্ৰ দেশক মুক্ত কৰি হিন্দবী সাম্ৰাজ্যৰ প্ৰতিষ্ঠাপক হোৱাৰ ধাৰণাটো জগাই তুলিছিল।শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰিছিল যে ৰাজমাতা জিজাবাইয়ে ডেকা শিৱাজীক মূল্যবোধ আৰু গুণ প্ৰদান কৰিছিল আৰু শিৱাজীয়ে সেই মূল্যবোধক এক শক্তিশালী বান গছলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল।তেওঁ আৰু কয় যে শিৱাজীৰ পিছত সম্ভাজী মহাৰাজ, মহাৰাণী তাৰবাই, চান্তাজী, আৰু তানাজীয়ে মৃত্যুৰ আগলৈকে মোগল সম্ৰাট ঔৰংজেবৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ কৰি থাকিল। ফলত নিজকে "আলমগীৰ" (জগত বিজয়ী) বুলি কোৱা মানুহজন অৱশেষত মহাৰাষ্ট্ৰত পৰাজিত হয় আৰু তাৰ সাক্ষী হিচাপে তেওঁৰ সমাধি ইয়াত আছে।
শ্ৰী শ্বাহে জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ প্ৰতিটো শিশুৱে শিৱাজীৰ জীৱন আৰু উত্তৰাধিকাৰৰ বিষয়ে জানিব পৰাটো আমাৰ কৰ্তব্য। তেওঁ কয় যে শিৱাজী মহাৰাজ কেৱল মহাৰাষ্ট্ৰতে সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে — সমগ্ৰ দেশ, আনকি বিশ্বইও তেওঁৰ পৰা প্ৰেৰণা ল’ব পাৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বধৰ্মা, স্বৰাজ, আৰু স্বভাষ মানৱ জীৱনৰ আত্মসন্মানৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত। শিৱাজী মহাৰাজে এই তিনিটা মূল মূল্যবোধ আত্মসন্মান জাতি আৰু বিশ্বৰ সন্মুখত আনিছিল। সেই সময়ত তেওঁ এই কাম কৰিছিল যেতিয়া আক্ৰমণকাৰীয়ে আমাক চেপি ধৰিছিল আৰু পৰাস্ত কৰিছিল, আৰু সমাজত দাসত্বৰ মানসিকতাই শিপাইছিল।কিন্তু শিৱাজী মহাৰাজে এই বশৰ মানসিকতা ভাঙি হিন্দবী সাম্ৰাজ্য পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰি জনসাধাৰণৰ মাজত গৌৰৱ, প্ৰতিৰোধ, স্বাধীনতাৰ মনোভাৱ পুনৰ জগাই তুলিলে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শিৱাজী মহাৰাজৰ সমগ্ৰ ইতিহাস — জন্মৰ পৰা শেষ নিশ্বাসলৈকে — এই পবিত্ৰ ৰায়গড় ভূমিৰ লগত বান্ধ খাই আছে। এই পবিত্ৰ স্থানক “শিৱ স্মৃতি” বুলি কল্পনা কৰা মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামী বাল গংগাধৰ তিলককো তেওঁৰ মনত পৰিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ব্ৰিটিছে ইচ্ছাকৃতভাৱে ৰায়গদ দুৰ্গ ধ্বংস কৰাৰ চেষ্টা কৰিছিল, কিয়নো ই স্বৰাজৰ এক শক্তিশালী প্ৰতীক। তিলক মহাৰাজে এই তাৎপৰ্য্য স্বীকাৰ কৰিছিল আৰু তেওঁৰ বিখ্যাত শ্লোগান “স্বৰাজ মোৰ জন্মগত অধিকাৰ”ৰ জৰিয়তে শিৱাজী মহাৰাজৰ স্বৰাজৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে তিলক মহাৰাজে এই স্মৃতিসৌধ সংৰক্ষণৰ বাবে আন্দোলন আৰম্ভ কৰিছিল যদিও তেওঁৰ জীৱনকালত এই কাম সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰা নাছিল। কিন্তু ব্ৰিটিছ শাসনৰ সময়তো এই স্থান এটা প্ৰতীক হৈ পৰিছিল, শিৱ জয়ন্তীৰ পৰা স্বৰাজলৈকে, ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ আৰম্ভণি। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে এতিয়া এই উত্তৰাধিকাৰক সন্মান আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে তিলক মহাৰাজে আৰম্ভ কৰা উদাৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে ৰায়গড় স্মৃতিসৌধক কেৱল পৰ্যটনস্থলীলৈ নহয়, বিভিন্ন আধুনিক সা-সুবিধা প্ৰদান কৰি দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ উৎসলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰীক আহ্বান জনায় যে সপ্তম শ্ৰেণীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে প্ৰতিজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে যাতে এবাৰ হ’লেও এই পবিত্ৰ স্থানলৈ যায়, যাতে তেওঁলোকে ছাত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ উত্তৰাধিকাৰ আৰু আদৰ্শৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ছাত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত অসংখ্য নীতি প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। তেওঁৰ অষ্টপ্ৰধান মণ্ডল (আঠটা মন্ত্ৰীৰ পৰিষদ)ৰ ধাৰণা আজি কেবিনেটৰ ৰূপত গ্ৰহণ কৰা হৈছে, আৰু মন্ত্ৰীসভা মূলতঃ অষ্টপ্ৰধান মণ্ডলৰ বহল সংস্কৰণ। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে শিৱাজী মহাৰাজে ন্যায়ৰ বাবে কেইবাটাও নীতি স্থাপন কৰিছিল যিবোৰ ক্ষমতাত থকাসকলে কাৰ্যকৰী কৰিছিল। তেওঁৰ কৰ্মৰ জৰিয়তে শিৱাজী মহাৰাজে সুশাসনৰ (সুশাসন) নিদৰ্শন দাঙি ধৰিলে।কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিৱাজী মহাৰাজৰ চূড়ান্ত বাৰ্তা আছিল যে স্বৰাজৰ বাবে সংগ্ৰাম, স্বাধৰ্মৰ প্ৰতি সন্মান, স্বভাষৰ অমৰত্ব কেতিয়াও বন্ধ হ’ব নালাগে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত আজি এই সংগ্ৰাম গৌৰৱেৰে আগবাঢ়িছে। বিশ্ব মঞ্চত ভাৰতক গৌৰৱময় স্থান দিয়াৰ কাম কৰিছে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে। তেওঁ আৰু কয় যে শিৱাজী মহাৰাজে কাশী বিশ্বনাথ মন্দিৰ পুনৰুদ্ধাৰ, সকলো জ্যোতিৰ্লিংগৰ প্ৰৱেশ, আৰু ৰাম জন্মভূমিৰ পুনৰুজ্জীৱনৰ কল্পনা কৰিছিল। এই কামসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ কাৰ্যকালত সম্পন্ন হৈছে। ঔৰংজেবে ধ্বংস কৰি পেলোৱা কাশী বিশ্বনাথ মন্দিৰটো প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ শাসনত কাশী বিশ্বনাথ কৰিডৰৰ জৰিয়তে পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হয়।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শিৱাজী মহাৰাজৰ বাৰ্তা সম্পূৰ্ণৰূপে বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ বাকী থকা কামবোৰ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ছাত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে দৃঢ়তা, নিষ্ঠা, ত্যাগ, বীৰত্ব, আত্মসন্মান, আৰু স্বৰাজৰ অমৰ মনোভাৱক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে ছাত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ উত্তৰাধিকাৰ ঘৰে ঘৰে লৈ অনাৰ বাবে এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ আৰু আলোকপাত কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শিৱাজী মহাৰাজৰ ৰয়েল ছীলক আমাৰ নৌসেনাৰ প্ৰতীক কৰি বিশ্ববাসীক ঘোষণা কৰিছে যে আমাৰ দেশ আৰু আমাৰ স্বৰাজ সম্পূৰ্ণৰূপে সুৰক্ষিত। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডী আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে ১২টা ঐতিহাসিক দুৰ্গ ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়াৰ দিশত কাম কৰি আছে।