প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘মুদ্ৰা যোজনা’ৰ ১০টা বছৰ সৱলীকৰণ আৰু উদ্যমশীলতা সন্দৰ্ভত আছিল: প্ৰধানমন্ত্ৰী
08 APR 2025 6:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনা’ৰ ১০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ প্ৰশংসা কৰি ইয়াক "সৱলীকৰণ আৰু উদ্যমশীলতা"ৰ যাত্ৰা বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সঠিক সহযোগিতাৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আশ্চৰ্যকৰ কাৰ্য সম্পাদিত কৰিব পাৰে।
ইয়াৰ আৰম্ভণিৰ পৰা, মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে ৩৩ লাখ কোটি টকাৰ ৫২ কোটিতকৈয়ো অধিক জামানত-মুক্ত ঋণ বিতৰণ কৰা হৈছে, প্ৰায় ৭০% ঋণ মহিলালৈ গৈছে আৰু ৫০% অনুসূচিত জাতি/অনুসূচিত জনজাতি/অ’বিচি উদ্যোগীক লাভান্বিত কৰিছে। ই প্ৰথমবাৰৰ বাবে ব্যৱসায় কৰা মালিকসকলক ১০ লাখ কোটি টকাৰ ঋণৰ সৈতে সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰিছে আৰু প্ৰথম তিনিটা বছৰত ১ কোটিৰো অধিক নিয়োগ সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিছে। বিহাৰৰ দৰে ৰাজ্যসমূহে নেতাৰ ৰূপত আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, প্ৰায় ৬ কোটি ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে, যি সমগ্ৰ ভাৰতত উদ্যোগৰ এক শক্তিশালী মনোভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
জীৱনৰ পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত ‘মুদ্ৰা যোজনা’ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা সম্পৰ্কে ‘মাইগভইণ্ডিয়া’ৰ ‘এক্স থ্ৰেড’-ৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়;
"#10YearsofMUDRA সৱলীকৰণ আৰু উদ্যোগৰ বিষয়ে আছিল। সঠিক সহযোগিতা আগবঢ়ালেযে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আশ্চৰ্যকৰ কাৰ্য সম্পাদিত কৰিব পাৰে ই সেই কথাকে প্ৰদৰ্শিত কৰিছে!"

Prime Minister's Office
10 Years of MUDRA Yojana has been about empowerment and enterprise: PM
08 APR 2025 6:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today hailed the completion of 10 years of the Pradhan Mantri MUDRA Yojana, calling it a journey of “empowerment and enterprise.” He noted that with the right support, the people of India can do wonders.
Since its launch, the MUDRA Yojana has disbursed over 52 crore collateral-free loans worth ₹33 lakh crore, with nearly 70% of the loans going to women and 50% benefiting SC/ST/OBC entrepreneurs. It has empowered first-time business owners with ₹10 lakh crore in credit and generated over 1 crore jobs in the first three years. States like Bihar have emerged as leaders, with nearly 6 crore loans sanctioned, showcasing a strong spirit of entrepreneurship across India.
Responding to the X threads of MyGovIndia about pivotal role of Mudra Yojna in transforming the lives, the Prime Minister said;
“#10YearsofMUDRA has been about empowerment and enterprise. It has shown that given the right support, the people of India can do wonders!”