ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ୧୦ ବର୍ଷର ଅର୍ଥ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
08 APR 2025 6:46PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏହାକୁ ‘ସଶକ୍ତୀକରଣ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ’ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଉଚିତ ସହାୟତା ପାଇଲେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣ ବିସ୍ମୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ ।
ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୫୨ କୋଟି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିବିହୀନ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନାର ୭୦% ଋଣ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ ପାଇଥିବା ବେଳେ ୫୦% SC/ST/OBC ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି/ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି/ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ମିଳିଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟୀ ହୋଇଥିବା ହିତାଧିକାରୀମାନେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଋଣ ଆକାରରେ ପାଇଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଥମ ତିନି ବର୍ଷରେ ୧ କୋଟି ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିଛି । ବିହାରରେ ସର୍ବାଧିକ ୬ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଋଣ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଦୃଢ଼ ଉଦ୍ୟମିତା ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛି ।
ମୁଦ୍ର ଯୋଜନା ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇପାରୁଥିବା ନେଇ ମାଇଁଗଭଇଣ୍ଡିଆ MyGovIndia ପକ୍ଷରୁ ହୋଇଥିବା ଏକ୍ସ ଥ୍ରେଡର ଏକ ପୋଷ୍ଟ ର ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି;
“#10YearsofMUDRA ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ୧୦ ବର୍ଷର ଅର୍ଥ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ । ଏହା ପ୍ରମାଣ କରିଛି କି ଉଚିତ ସହାୟତା ପାଇଲେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣ ବିସ୍ମୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ ।”

Prime Minister's Office
10 Years of MUDRA Yojana has been about empowerment and enterprise: PM
08 APR 2025 6:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today hailed the completion of 10 years of the Pradhan Mantri MUDRA Yojana, calling it a journey of “empowerment and enterprise.” He noted that with the right support, the people of India can do wonders.
Since its launch, the MUDRA Yojana has disbursed over 52 crore collateral-free loans worth ₹33 lakh crore, with nearly 70% of the loans going to women and 50% benefiting SC/ST/OBC entrepreneurs. It has empowered first-time business owners with ₹10 lakh crore in credit and generated over 1 crore jobs in the first three years. States like Bihar have emerged as leaders, with nearly 6 crore loans sanctioned, showcasing a strong spirit of entrepreneurship across India.
Responding to the X threads of MyGovIndia about pivotal role of Mudra Yojna in transforming the lives, the Prime Minister said;
“#10YearsofMUDRA has been about empowerment and enterprise. It has shown that given the right support, the people of India can do wonders!”