ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଚିଲିର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗାବ୍ରିଏଲ୍ ବୋରିକ୍‌ଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉଭୟ ନେତା ବ୍ୟାପକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ସହମତ ହେଲେ
ଭାରତ ଏବଂ ଚିଲି ଖଣିଜ, ଶକ୍ତି, ମହାକାଶ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପର୍କ ମଜବୁତ କରିବେ
01 APR 2025 9:33PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଚିଲିର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଗାବ୍ରିଏଲ୍ ବୋରିକ୍ ଫଣ୍ଟଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତ-ଚିଲି ସହଭାଗୀତାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଲାଟିନ ଆମେରିକାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ଚିଲିର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବୋରିକ୍‌ଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ସେମାନଙ୍କର ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଧିକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଉଭୟ ନେତା ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଭାଗିତା ଚୁକ୍ତିନାମା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ । ସେମାନେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଖଣିଜ, ଶକ୍ତି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ମହାକାଶ ଏବଂ କୃଷି ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଚିଲିରେ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଲୋକପ୍ରିୟତା ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶାଜନକ ମାର୍ଗ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଦୁଇ ନେତା ଛାତ୍ର ଆଦାନପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ଅଧିକ ଗଭୀର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏକ୍ସରେ ଏକ ଥ୍ରେଡ୍ ପୋଷ୍ଟରେ ସେ ଲେଖିଛନ୍ତି:
“ଭାରତ ଜଣେ ବିଶେଷ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି !
ଦିଲ୍ଲୀରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗାବ୍ରିଏଲ୍ ବୋରିକ୍ ଫଣ୍ଟଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ଦେବା ଏକ ଆନନ୍ଦର କଥା । ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକାରେ ଚିଲି ଆମର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବନ୍ଧୁ । ଆଜି ଆମର ଆଲୋଚନା ଭାରତ-ଚିଲି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବନ୍ଧୁତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ।
@GabrielBoric”
“ଆମେ ଚିଲି ସହିତ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗାବ୍ରିଏଲ୍ ବୋରିକ୍ ଫଣ୍ଟ ଏବଂ ମୁଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସହମତ ହୋଇଥିଲୁ । ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଶକ୍ତି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ମହାକାଶ ଏବଂ କୃଷି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲୁ, ଯେଉଁଠାରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇପାରିବ ।”
“ବିଶେଷକରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଚିଲିକୁ ଆହୁରି ନିକଟତର କରିବାର ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଚିଲିରେ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଲୋକପ୍ରିୟତା ଖୁସିର ବିଷୟ । ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଛାତ୍ର ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଆମ ଦେଶଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।”

Prime Minister's Office
Prime Minister hosts the President of Chile H.E. Mr. Gabriel Boric Font in Delhi
Both leaders agreed to begin discussions on Comprehensive Partnership Agreement
India and Chile to strengthen ties in sectors such as minerals, energy, Space, Defence, Agriculture
01 APR 2025 9:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi warmly welcomed the President of Chile H.E. Mr. Gabriel Boric Font in Delhi today, marking a significant milestone in the India-Chile partnership. Shri Modi expressed delight in hosting President Boric, emphasizing Chile's importance as a key ally in Latin America.
During their discussions, both leaders agreed to initiate talks for a Comprehensive Economic Partnership Agreement, aiming to expand economic linkages between the two nations. They identified and discussed critical sectors such as minerals, energy, defence, space, and agriculture as areas with immense potential for collaboration.
Healthcare emerged as a promising avenue for closer ties, with the rising popularity of Yoga and Ayurveda in Chile serving as a testament to the cultural exchange between the two countries. The leaders also underscored the importance of deepening cultural and educational connections through student exchange programs and other initiatives.
In a thread post on X, he wrote:
“India welcomes a special friend!
It is a delight to host President Gabriel Boric Font in Delhi. Chile is an important friend of ours in Latin America. Our talks today will add significant impetus to the India-Chile bilateral friendship.
@GabrielBoric”
“We are keen to expand economic linkages with Chile. In this regard, President Gabriel Boric Font and I agreed that discussions should begin for a Comprehensive Economic Partnership Agreement. We also discussed sectors like critical minerals, energy, defence, space and agriculture, where closer ties are achievable.”
“Healthcare in particular has great potential to bring India and Chile even closer. The rising popularity of Yoga and Ayurveda in Chile is gladdening. Equally crucial is the deepening of cultural linkages between our nations through cultural and student exchange programmes.”