প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
টিভি৯ সন্মিলন ২০২৫ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 MAR 2025 8:00PM by PIB Guwahati
শ্ৰীমান ৰামেশ্বৰ গাৰু জী, ৰামু জী, বৰুণ দাস জী, টিভি৯ৰ সমগ্ৰ দল, আপোনালোকৰ নেটৱৰ্কৰ সকলো দৰ্শক, ইয়াত উপস্থিত সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিক এই সন্মিলনৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
টিভি৯ নেটৱৰ্কত বিপুল পৰিমাণৰ আঞ্চলিক পৰ্যায়ৰ দৰ্শক আছে। আৰু এতিয়া টিভি৯ৰ বাবে এক বৈশ্বিক দৰ্শকৰো সৃষ্টি কৰা হৈছে। বহু দেশৰ প্ৰবাসী ভাৰতীয় লোকসকল এই সন্মিলনৰ সৈতে বিশেষভাৱে পোনপটীয়াকৈ সংযুক্ত হৈ আছে। ইয়াৰ পৰা বহু দেশৰ মানুহক দেখিছোঁ, তাৰ পৰা হাত জোকাৰিছে, সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো। ভাৰতৰ বিভিন্ন চহৰত পৰ্দাৰ সন্মুখত বহি থকা সকলো দৰ্শকৰ মাজত একে উদ্যম আৰু উচাহ দেখিবলৈ পাওঁ। মই তেওঁলোককো আদৰণি জনাইছো।
বন্ধুসকল, আজি বিশ্বৰ দৃষ্টি ভাৰতৰ ওপৰত, আমাৰ দেশৰ ওপৰত। পৃথিৱীৰ যিখন দেশলৈকে যাওক, তাত থকা মানুহবোৰ ভাৰতৰ প্ৰতি এক নতুন কৌতুহলেৰে ভৰি পৰে। বিগত ৭০ বছৰত একাদশ বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হোৱা দেশখনে মাত্ৰ ৭-৮ বছৰতে কেনেকৈ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হ’ল? আইএমএফৰ নতুন পৰিসংখ্যা মাত্ৰ ওলাইছে। সেই পৰিসংখ্যাই কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ একমাত্ৰ প্ৰধান অৰ্থনীতি যিয়ে ১০ বছৰত জিডিপি দুগুণ বৃদ্ধি কৰিছে। যোৱা দশকত ভাৰতে নিজৰ অৰ্থনীতিত দুই ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ সংযোজন কৰিছে। জিডিপি দুগুণ হোৱাটো কেৱল পৰিসংখ্যাৰ পৰিৱৰ্তন নহয়। ইয়াৰ প্ৰভাৱ চাওক, ২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে আৰু সেই ২৫ কোটি মানুহ এটা নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ অংশ হৈ পৰিছে। এই নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীটোৱে এক প্ৰকাৰে নতুন জীৱন আৰম্ভ কৰিছে। ই নতুন সপোন লৈ আগবাঢ়িছে, আমাৰ অৰ্থনীতিত অৰিহণা যোগাইছে আৰু ইয়াক সজীৱ কৰি তুলিছে। আজি আমাৰ ভাৰতবৰ্ষত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক যুৱ জনসংখ্যা আছে। এই যুৱকজনে দ্ৰুতগতিত দক্ষ হৈ উঠিছে আৰু উদ্ভাৱনক আগুৱাই লৈ গৈছে। আৰু এই সকলোবোৰৰ মাজতে ভাৰতৰ বৈদেশিক নীতিৰ মন্ত্ৰ হৈ পৰিছে- ভাৰত প্ৰথম। এটা সময়ত ভাৰতৰ নীতি আছিল সকলোৰে পৰা সমান দূৰত্ব বজাই ৰখা, ইকুৱেল-ডিষ্টেন্সৰ নীতি। ভাৰতৰ আজিৰ নীতি সকলোৰে সমানে ঘনিষ্ঠ হোৱা, ইকুৱেল-ক্ল’জনেছৰ নীতি। বিশ্বৰ দেশসমূহে আজি ভাৰতৰ মতামত, ভাৰতৰ উদ্ভাৱন, ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাক গুৰুত্ব দিছে, যিটো পূৰ্বতে কেতিয়াও নাছিল। আজি বিশ্বৰ দৃষ্টি ভাৰতৰ ওপৰত, আজি বিশ্বই জানিব বিচাৰিছে, ভাৰতে আজি কি ভাবিছে।
বন্ধুসকল, আজি ভাৰতে কেৱল বিশ্বব্যৱস্থাত অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয় ইয়াৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়া আৰু সুৰক্ষিত কৰাত অৰিহণা যোগাইছে। ক’ৰোনা কালত বিশ্বই এই ভাল অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। বিশ্বই ভাবিছিল যে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ ওচৰলৈ এই ভেকচিন পোৱাৰ বাবে বহু বছৰ লাগিব। কিন্তু ভাৰতে প্ৰতিটো আশংকা ভুল বুলি প্ৰমাণ কৰিলে। আমি নিজাকৈ ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিলোঁ, আমি আমাৰ নাগৰিকসকলক দ্ৰুতগতিত টিকাকৰণ কৰিলোঁ আৰু লগতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ ডেৰ শতাধিক দেশলৈ ঔষধ আৰু ভেকচিন যোগান ধৰিলোঁ। আজি পৃথিৱীখন, আৰু যেতিয়া পৃথিৱীখন সংকটত পৰিছিল, তেতিয়া আমাৰ সংস্কৃতি কি, আমাৰ পদ্ধতি কি সেই বিষয়ে ভাৰতৰ এই আৱেগ পৃথিৱীৰ চুক-কোণত উপনীত হৈছিল।
বন্ধুসকল, আগতে বিশ্বই দেখিছে যে দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পিছত যেতিয়াই কোনো বৈশ্বিক সংগঠন গঠন হৈছিল, তেতিয়াই কেইখনমান দেশৰহে একচেটিয়া অধিকাৰ আছিল। ভাৰতে একচেটিয়া অধিকাৰ নহয়, সকলোতকৈ ওপৰত মানৱতাক স্থান দিছিল। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ দৰে ভাৰতে একবিংশ শতিকাৰ বৈশ্বিক প্ৰতিষ্ঠান গঠনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিলে আৰু আমি নিশ্চিত কৰিলোঁ যে সকলোৱে অংশগ্ৰহণ আৰু অৱদান আগবঢ়ায়। দেশ যিয়েই নহওক, এই দুৰ্যোগবোৰে আন্তঃগাঁথনিৰ বৃহৎ ক্ষতি কৰে। আজি ম্যানমাৰত সংঘটিত ভূমিকম্পটো টিভিত চালে বিশাল অট্টালিকা ধ্বংস হোৱাৰ লগতে দলং ভাঙি যোৱা দেখিবলৈ পোৱা যায়। আৰু সেইবাবেই ভাৰতে ক’লিচন ফৰ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ – চিডিআৰআই নামৰ এটা নতুন বৈশ্বিক সংস্থা গঠনৰ উদ্যোগ লৈছিল। এয়া কেৱল এটা সংগঠন নহয়, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ বাবে পৃথিৱীখনক প্ৰস্তুত কৰাৰ সংকল্প। ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে দলং, পথ, অট্টালিকা, বিদ্যুৎ গ্ৰীড আদি প্ৰতিটো আন্তঃগাঁথনি যাতে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ পৰা সুৰক্ষিত হৈ থাকে আৰু সুৰক্ষিতভাৱে নিৰ্মাণ হয়।
বন্ধুসকল, ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সন্মুখীন হ'বলৈ প্ৰতিখন দেশৰ বাবে একেলগে কাম কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। তেনে এটা প্ৰত্যাহ্বান হৈছে আমাৰ শক্তি সম্পদ। সেয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ চিন্তাক মনত ৰাখি ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰী (আইএছএ)ৰ সমাধান দিছে। যাতে সৰু দেশখনেও বহনক্ষম শক্তিৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব পাৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা জলবায়ুৰ ওপৰত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰাই নহয়, গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাও সুৰক্ষিত হ’ব। আৰু আপোনালোক সকলোৱে জানি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব যে আজি বিশ্বৰ শতাধিক দেশে ভাৰতৰ এই প্ৰচেষ্টাত যোগদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কিছুদিনৰ পৰা বিশ্ব বাণিজ্যৰ ভাৰসাম্যহীনতা আৰু লজিষ্টিকছৰ সৈতে জড়িত প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰতে বিশ্বৰ সহযোগত নতুন প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছে। ভাৰত–মধ্যপ্ৰাচ্য–ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আইএমইচিএনে এক অভিলাষী প্ৰকল্প। এই প্ৰকল্পই বাণিজ্য আৰু সংযোগৰ জৰিয়তে এছিয়া, ইউৰোপ আৰু মধ্যপ্ৰাচ্যক সংযোগ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা অর্থনৈতিক সম্ভাবনা বৃদ্ধিয়েই নহয়, বিশ্বলৈ বিকল্প বাণিজ্যিক পথো প্রস্তুত হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা বিশ্বৰ যোগান শৃংখলো শক্তিশালী হ’ব।
বন্ধুসকল, বিশ্বব্যৱস্থাসমূহক অধিক অংশগ্ৰহণমূলক আৰু অধিক গণতান্ত্ৰিক কৰি তোলাৰ বাবেও ভাৰতে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আৰু ইয়াতেই, ঠিক ইয়াতেই, ভাৰত মাণ্ডপামত জি-২০ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল। সেইখিনিতে আফ্ৰিকান ইউনিয়নক জি-২০ৰ স্থায়ী সদস্য হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে। এয়া আছিল এক বৃহৎ ঐতিহাসিক পদক্ষেপ। এই দাবী বহুদিন ধৰি আছিল, যিটো ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি পদত পূৰণ হৈছিল। আজি ভাৰত বিশ্বৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস, বিশ্ব স্বাস্য সংস্থাৰ গ্ল’বেল চেণ্টাৰ ফৰ ট্ৰেডিচনেল মেডিচিন, গ্ল’বেল ফ্ৰেমৱৰ্ক ফৰ আৰ্টিফিচিয়েল ইণ্টেলিজেন্স, এনে বহু ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাই নতুন বিশ্বব্যৱস্থাত নিজৰ শক্তিশালী উপস্থিতি অনুভৱ কৰাইছে আৰু এয়া মাত্ৰ আৰম্ভণিহে, বৈশ্বিক মঞ্চত ভাৰতৰ সম্ভাৱনা নতুন উচ্চতালৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল, একবিংশ শতিকাৰ ২৫ বছৰ পাৰ হৈ গ’ল। এই ২৫ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে ১১ বছৰ দেশৰ সেৱা কৰিছে। আৰু যেতিয়া আমি আজি ভাৰতে কি চিন্তা কৰে তাৰ সৈতে জড়িত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিম, তেতিয়া আমিও চাব লাগিব যে প্ৰশ্নবোৰ কি আছিল আৰু ইয়াৰ উত্তৰ আগতে কি আছিল। ইয়াৰ দ্বাৰা টিভি৯ৰ বিশাল দৰ্শকে আমি কেনেকৈ নিৰ্ভৰশীলতাৰ পৰা আত্মনিৰ্ভৰশীলতালৈ, আকাংক্ষাৰ পৰা কৃতিত্বলৈ, হতাশাৰ পৰা উন্নয়নলৈ আগবাঢ়িছো তাৰ ধাৰণাও লাভ কৰিব। মনত আছে, এক দশক পূৰ্বে যেতিয়া গাঁৱত শৌচাগাৰৰ প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছিল, তেতিয়া গধূলিৰ পিছত বা সূৰ্যোদয়ৰ আগতেই মাতৃ-ভগ্ৰনীসকল হাবিলৈ দৌৰ মাৰিছিল। আজি সেই একেটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানত পোৱা যায়। ২০১৩ চনত যেতিয়াই কোনোবাই চিকিৎসাৰ কথা কৈছিল তেতিয়াই আলোচনা হৈছিল ব্যয়বহুল চিকিৎসাৰ কথা। আজি সেই প্ৰশ্নৰ সমাধান আয়ুষ্মান ভাৰতত দেখা গৈছে। ২০১৩ চনত যেতিয়াই কোনো দুখীয়াৰ পাকঘৰৰ কথা কোৱা হৈছিল তেতিয়াই ধোঁৱাৰ প্ৰতিচ্ছবি চৰ্চালৈ আহিছিল। আজি একে সমস্যাৰ সমাধান উজ্জ্বলা যোজনাত দেখা গৈছে। ২০১৩ চনত যেতিয়া মহিলাসকলক তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টৰ বিষয়ে সোধা হৈছিল, তেতিয়া তেওঁলোক মৌন হৈ আছিল। আজি জন ধন যোজনাৰ বাবে ৩০ কোটিৰো অধিক ভগ্নীৰ নিজাকৈ বেংক একাউণ্ট আছে। ২০১৩ চনত খোৱাপানীৰ বাবে কুঁৱা-পুখুৰীলৈ যাবলৈ বাধ্য হৈছিল। আজি সেই বাধ্যবাধকতাৰ সমাধান বিচাৰি পোৱা গৈছে প্ৰতিখন ঘৰৰ নলীৰ পানীৰ আঁচনিতে। তাৰমানে কেৱল দশকটো সলনি হোৱাই নহয়, মানুহৰ জীৱনৰো পৰিৱৰ্তন হৈছে। আৰু বিশ্বইও এই কথা লক্ষ্য কৰি ভাৰতৰ উন্নয়নৰ আৰ্হি মানি লৈছে। আজি ভাৰত কেৱল সপোনৰ দেশ নহয়, বৰঞ্চ এনে এখন ৰাষ্ট্ৰ যি কাম কৰে।
বন্ধুসকল, যেতিয়া এখন দেশে নিজৰ নাগৰিকৰ সুবিধা আৰু সময়ক গুৰুত্ব দিয়ে, তেতিয়া সেই দেশৰ সময়ো সলনি হয়। আজি ভাৰতত এইটোৱেই আমি অনুভৱ কৰি আছো। এটা উদাহৰণ দিওঁ। আগতে পাছপ’ৰ্ট লোৱাটো কিমান ডাঙৰ কাম আছিল জানেনে। দীৰ্ঘদিনীয়া অপেক্ষাৰ সময়, বহুত জটিল নথিপত্ৰ প্ৰক্ৰিয়া, পাছপ'ৰ্ট কেন্দ্ৰ সাধাৰণতে কেৱল ৰাজ্যৰ ৰাজধানীতহে আছিল, সৰু চহৰৰ মানুহে পাছপ'ৰ্ট বনাব লাগিছিল, গতিকে তেওঁলোকে যোৱাৰ আগতে এদিন বা দুদিন ক'ৰবাত থকাৰ ব্যৱস্থা কৰিব, এতিয়া সেই পৰিস্থিতি সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি হৈছে, এটা পৰিসংখ্যাৰ প্ৰতি মনোযোগ দিয়ক, আগতে দেশত মাত্ৰ ৭৭টা পাছপ'ৰ্ট সেৱা কেন্দ্ৰ আছিল, আজি তেওঁলোকৰ সংখ্যা ৫৫০ টাতকৈও অধিক হৈছে আৰু মই ২০১৩ চনৰ আগৰ কথা কৈছো, মই যোৱা শতিকাৰ কথা কোৱা নাই, পাছপ'ৰ্ট পোৱাৰ বাবে অপেক্ষাৰ সময় আগতে ৫০ দিন আছিল, যিটো এতিয়া ৫-৬ দিনলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল, আমি বেংকিং আন্তঃগাঁথনিতো একেধৰণৰ পৰিৱৰ্তন দেখিছো। আমাৰ দেশত ৫০-৬০ বছৰ আগতে ইয়াৰ দ্বাৰা বেংকিং সুবিধাসমূহ জনসাধাৰণৰ বাবে সুলভ হ’ব বুলি কৈ বেংকৰ ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ হৈছিল। এই দাবীৰ সত্যতা আমি জানো। পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে লাখ লাখ গাঁৱত বেংকিং সুবিধা নাছিল। আমি এই পৰিস্থিতিও সলনি কৰিছো। অনলাইন বেংকিং প্ৰত্যেক ঘৰতে গৈছে, আজি দেশৰ প্ৰতি ৫ কিলোমিটাৰ ব্যাসাৰ্ধৰ ভিতৰতে কিছু পৰিমাণে বেংকিং টাচ পইণ্ট আছে। আৰু আমি কেৱল বেংকিং আন্তঃগাঁথনিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাই নহয় বেংকিং ব্যৱস্থাও শক্তিশালী কৰিলোঁ। আজি বেংকৰ এন পি এ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। আজি বেংকৰ লাভে ১ লাখ ৪০ হাজাৰ কোটি টকাৰ নতুন অভিলেখ অতিক্ৰম কৰিছে। আৰু কেৱল এয়াই নহয়, জনসাধাৰণক লুণ্ঠন কৰা সকলেও এতিয়া লুণ্ঠন কৰা ধন ঘূৰাই দিব লগা হৈছে। দিনে নিশাই নিৰ্যাতিত হৈ থকা ইডিয়ে ২২ হাজাৰ কোটিৰো অধিক ধন উদ্ধাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এই ধন যিসকলৰ পৰা লুণ্ঠন কৰা হৈছিল তেওঁলোকক আইনগতভাৱে ঘূৰাই দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল, দক্ষতাই চৰকাৰক ফলপ্ৰসূ কৰি তোলে। কম সময়ত অধিক কাম কৰিব লাগে, কম সম্পদেৰে অধিক কাম কৰিব লাগে, অপচয়ৰ কোনো ব্যয় হ’ব নালাগে, ৰঙা ফিটাৰ সলনি ৰেড কাৰ্পেটত গুৰুত্ব দিব লাগে, যেতিয়া এখন চৰকাৰে এই কাম কৰে, তেতিয়া বুজিব লাগে যে ই দেশৰ সম্পদক সন্মান কৰিছে। আৰু এইটোৱেই আমাৰ চৰকাৰৰ বিগত ১১ বছৰ ধৰি এটা ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ। কিছু উদাহৰণ দি মোৰ কথাটো বুজাই দিম।
বন্ধুসকল, আগতে আমি দেখিছো যে চৰকাৰে কেনেকৈ মন্ত্ৰালয়ত যিমান পাৰি সিমান মানুহক ঠাই দিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে প্ৰথম কাৰ্যকালতে বহু মন্ত্ৰালয় একত্ৰিত কৰিলে। এবাৰ ভাবি চাওকচোন, নগৰ উন্নয়ন এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় আছিল আৰু গৃহ নিৰ্মাণ আৰু নগৰ দৰিদ্ৰতা নিৰাময় এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় আছিল, আমি দুয়োটাকে একত্ৰিত কৰি গৃহ নিৰ্মাণ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিলোঁ। ঠিক তেনেদৰে বহিঃৰাজ্য মন্ত্ৰালয় সুকীয়া আছিল, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় সুকীয়া আছিল, আমি দুয়োটাকে একেলগে একত্ৰিত কৰিছিলো, আগতে জলসম্পদ মন্ত্ৰালয়, নদী উন্নয়ন পৃথক আছিল, আৰু খোৱাপানী মন্ত্ৰালয় পৃথক আছিল, আমি দুয়োকে একত্ৰিত কৰি জল শক্তি মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছিলো। ৰাজনৈতিক বাধ্যবাধকতাৰ পৰিৱৰ্তে আমি দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু দেশৰ সম্পদ আগবঢ়াওঁ।
বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰেও নিয়ম-নীতি হ্ৰাস কৰি সহজ কৰি তুলিলে। প্ৰায় ১৫০০ খন এনে আইন আছিল যিবোৰ সময়ৰ লগে লগে গুৰুত্ব হেৰুৱাই পেলাইছিল। আমাৰ চৰকাৰে সেইবোৰ নাইকিয়া কৰিলে। প্ৰায় ৪০ হাজাৰ আইনী ব্যৱস্থা আঁতৰোৱা হ’ল। এনে পদক্ষেপৰ দুটা লাভ আছিল, প্ৰথম, জনসাধাৰণক হাৰাশাস্তিৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছিল আৰু দ্বিতীয়তে চৰকাৰী যন্ত্ৰৰ শক্তিও ৰাহি হৈছিল। আন এটা উদাহৰণ হ’ল জি এছ টি। ৩০টাতকৈও অধিক কৰ একত্ৰিত কৰি এটা কৰত পৰিণত হৈছে। যদি আমি প্ৰক্ৰিয়া আৰু নথিপত্ৰৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা চাওঁ, তেন্তে কিমান সঞ্চয় হৈছে।
বন্ধুসকল, আপোনালোক সংবাদ মাধ্যমৰ মানুহে প্ৰতিদিনে বাতৰি দিছিল যে চৰকাৰী ক্ৰয়ত কিমান অপচয়মূলক ব্যয় আৰু দুৰ্নীতি হৈছে। আমি জিইএম অৰ্থাৎ চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ প্লেটফৰ্ম তৈয়াৰ কৰিলোঁ। এতিয়া চৰকাৰী বিভাগে এই প্লেটফৰ্মত নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰকাশ কৰে, বিক্ৰেতাই ইয়াৰ ওপৰত নিবিদা দিয়ে আৰু তাৰ পিছত অৰ্ডাৰ দিয়া হয়। ইয়াৰ বাবে দুৰ্নীতিৰ পৰিসৰ কমিছে আৰু চৰকাৰেও এক লাখ কোটিৰো অধিক টকা ৰাহি কৰিছে। ভাৰতে সৃষ্টি কৰা ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰ (ডিবিটি) ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে চৰ্চা চলি আছে। ডিবিটিৰ বাবেই কৰদাতাৰ ৩ লাখ কোটিৰো অধিক ধন ভুৱা ব্যক্তিৰ হাতত পৰাৰ পৰা ৰক্ষা কৰা হৈছে। আমি এনে ১০ কোটিৰো অধিক ভুৱা হিতাধিকাৰীৰ আঁতৰ কৰিছো, যিসকলে জন্মও নোহোৱা আৰু চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা লৈ আছিল।
বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰে কৰ প্ৰতিটো পইচা সততাৰে ব্যৱহাৰ কৰে, লগতে কৰদাতাক সন্মান কৰে, চৰকাৰে কৰ ব্যৱস্থাটোক কৰদাতাৰ অনুকূল কৰি তুলিছে। আজি আইটিআৰ দাখিলৰ প্ৰক্ৰিয়াটো আগৰ তুলনাত সহজ আৰু দ্ৰুত। আগতে চিএৰ সহায় অবিহনে আইটিআৰ দাখিল কৰাটো কঠিন হৈ পৰিছিল। আজি কম সময়ৰ ভিতৰতে আপুনি নিজেই অনলাইন আইটিআৰ ফাইল কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আৰু ৰিফাণ্ডো ৰিটাৰ্ণ দাখিল কৰাৰ কেইদিনমানৰ ভিতৰতে আপোনাৰ একাউণ্টত জমা হয়। অজ্ঞাত মূল্যায়ন আঁচনিয়েও কৰদাতাসকলক হেঁচা-ঠেলাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে। শাসন ​​ব্যৱস্থাৰ দক্ষতাৰ সৈতে জড়িত এনে বহু সংস্কাৰে বিশ্বক এক নতুন শাসন আৰ্হি প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল, যোৱা ১০-১১ বছৰত ভাৰতে প্ৰতিটো খণ্ডতে পৰিৱৰ্তন ঘটাই প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। আৰু চিন্তাধাৰাত এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আহিছে। স্বাধীনতাৰ পিছৰ বহু দশক ভাৰতত এনে চিন্তাধাৰাৰ প্ৰসাৰ ঘটিছিল য’ত কেৱল বিদেশীকহে উন্নত বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। কিবা কিনিবলৈ দোকানলৈ গ'লেও দোকানীজনৰ প্ৰথম কথা হ'ব - ভাই, প্লিজ ল'ব, এইটো আমদানি কৰা হৈছে! আজি পৰিস্থিতি সলনি হৈছে। আজি মানুহে মুকলিকৈ সুধিছে – ভাই, ই মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ হয় নে নহয়?
বন্ধুসকল, আজি আমি ভাৰতৰ উৎপাদন উৎকৰ্ষতাৰ এক নতুন ৰূপ দেখিবলৈ পাইছো। মাত্ৰ ৩-৪ দিন আগতে এটা খবৰ আহিল যে ভাৰতে প্ৰথম এম আৰ আই মেচিন বনাইছে। এতিয়া কল্পনা কৰকচোন, ইমান দশক ধৰি আমাৰ হাতত থলুৱা এম আৰ আই মেচিন নাছিল। এতিয়া যদি মেড ইন ইণ্ডিয়া এম আৰ আই মেচিন থাকিব, তেন্তে পৰীক্ষাৰ খৰচো যথেষ্ট হ্ৰাস পাব।
বন্ধুসকল, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়া অভিযানে দেশৰ উৎপাদন খণ্ডক এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে। আগতে বিশ্বই ভাৰতক বৈশ্বিক বজাৰ বুলি কৈছিল, আজি একেখন বিশ্বই ভাৰতক এটা ডাঙৰ উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে চাইছে। প্ৰতিটো খণ্ডতে এই সফলতা কিমান ডাঙৰ তাৰ উদাহৰণ আপুনি পাব। আমাৰ মোবাইল ফোন উদ্যোগৰ দৰে ২০১৪-১৫ চনত আমাৰ ৰপ্তানি এক বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰো নাছিল। কিন্তু এটা দশকত আমি বিশ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰিসংখ্যাৰ বাহিৰলৈ গৈছো। আজি ভাৰত বিশ্ব টেলিকম আৰু নেটৱৰ্কিং উদ্যোগৰ শক্তি কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। অটোমোটিভ খণ্ডৰ সফলতাৰ বিষয়েও আপুনি ভালদৰেই জানে। ভাৰতে ইয়াৰ সৈতে জড়িত উপাদানসমূহৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰতো এক নতুন পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। আগতে আমি মটৰ চাইকেলৰ অংশ বিপুল পৰিমাণে আমদানি কৰিছিলোঁ। কিন্তু আজি ভাৰতত নিৰ্মিত অংশই ইউ এ ই আৰু জাৰ্মানীৰ দৰে বহু দেশলৈ গৈ আছে। সৌৰশক্তি খণ্ডইও সফলতাৰ নতুন মাত্ৰা সৃষ্টি কৰিছে। আমাৰ সৌৰকোষ আৰু সৌৰ মডিউলৰ আমদানি হ্ৰাস পাইছে আৰু ৰপ্তানি ২৩ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিও যোৱা দশকত ২১ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। এই সকলোবোৰ সাফল্যই দেশৰ উৎপাদন অৰ্থনীতিৰ শক্তিৰ পৰিচয় দিয়ে। ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় যে ভাৰতৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে কেনেদৰে নতুন নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল, টিভি৯ৰ এই সন্মিলনত বিতং আলোচনা হ’ব, বহু বিষয়ৰ ওপৰত মগজুৰ ধুমুহা হ’ব। আজি আমি যিয়েই চিন্তা কৰোঁ, যি দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি যাওঁ, ই আমাৰ কাইলৈ, দেশৰ ভৱিষ্যতৰ ডিজাইন কৰিব। যোৱা শতিকাৰ একেটা দশকতে ভাৰতে এক নতুন শক্তিৰে স্বাধীনতাৰ বাবে এক নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল। আৰু আমিও ১৯৪৭ চনত স্বাধীনতা লাভ কৰি দেখুৱাইছিলো।এতিয়া এই দশকত আমি উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছো। আৰু আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিব লাগিব।আৰু মই লালকিল্লাৰ পৰা কোৱাৰ দৰে ইয়াত সকলোৰে প্ৰচেষ্টা প্ৰয়োজনীয়। এই সন্মিলনৰ আয়োজন কৰি টিভি৯য়েও নিজৰ ফালৰ পৰা এক ইতিবাচক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে এই সন্মিলনৰ সফলতাৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাইছো।
বিশেষকৈ টিভি৯ক অভিনন্দন জনাইছো কাৰণ আগতেও মিডিয়া হাউছে ছামিটৰ আয়োজন কৰি আহিছে কিন্তু বেছিভাগেই সৰু ফাইভ ষ্টাৰ হোটেলৰ কোঠাত, সেই ছামিটবোৰ আগতে অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু স্পীকাৰবোৰ একে আছিল, শ্ৰোতাসকল একে আছিল আৰু কোঠাটোও একে আছিল। টিভি৯ এ এই পৰম্পৰা ভংগ কৰিছে আৰু ই স্থাপন কৰা মডেলটো, আপুনি দেখিব ২ বছৰৰ ভিতৰত, সকলো মিডিয়া হাউছে একে কাম কৰিব লাগিব। অৰ্থাৎ টিভি৯ থিংকছ টুডে আনৰ বাবে পথ মুকলি কৰিব। এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আপোনালোকৰ সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো আৰু এটা মিডিয়া হাউছৰ সুবিধাৰ্থে নহয় দেশৰ সুবিধাৰ্থে এই অনুষ্ঠানটো সৃষ্টি কৰাটো অতি আনন্দৰ বিষয়। ৫০,০০০ৰো অধিক যুৱকৰ সৈতে মিছন মোডত মত বিনিময় কৰা, তেওঁলোকক সংযোগ কৰা, মিছনৰ সৈতে জড়িত কৰা আৰু ইয়াৰ পৰা নিৰ্বাচিত হোৱা শিশুসকলক অধিক প্ৰশিক্ষণৰ বাবে চিন্তা কৰাটো নিজৰ বাবেই এক আচৰিত কাম। আপোনাক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। লগতে মই আনন্দিত যে যিসকল যুৱকৰ সৈতে মোৰ ফটো তোলাৰ সুযোগ পাইছিলো দেশৰ আশাব্যঞ্জক ৰাইজৰ সৈতে মোৰ ফটো তোলাৰ সুযোগ পাইছো। মই নিজকে সৌভাগ্যবান বুলি গণ্য কৰোঁ যে মোৰ ফটো আজি আপোনালোকৰ লগত ওলাই আহিছে বন্ধুসকল। আৰু মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে মই দেখা পোৱা সকলো নৱপ্ৰজন্মৰ ভিতৰত ২০৪৭ চনত যেতিয়া দেশখন এখন উন্নত ভাৰতত পৰিণত হ’ব, তেতিয়া আপোনালোক মানুহবোৰেই আটাইতকৈ অধিক দৰকাৰী ব্যক্তি হ’ব কাৰণ আপুনি বয়সৰ সেই পৰ্যায়ত থাকিব যেতিয়া ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব আৰু এই সকলোবোৰ আপোনালোকৰ বাবে সূযোগত পৰিণত হ’ব। আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনালোঁ।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at TV9 Summit 2025
28 MAR 2025 8:00PM by PIB Delhi
Respected Shri Rameshwar Garu ji, Ramu ji, Barun Das ji, and the entire TV9 team -- I extend my greetings to all the viewers of your network and all the esteemed guests present here. Congratulations on organising this summit.
TV9 Network has a vast regional audience, and now, a global audience is also emerging. Many people from the Indian diaspora across various countries are specially connected live with this summit. I can even see people from different countries waving from there. I extend my best wishes to all of them. I can also see many viewers from different cities in Bharat on the screen below with the same enthusiasm and excitement. I warmly welcome them as well.
Friends,
Today, the world's attention is on Bharat, on our nation. No matter which country you visit, people there are filled with a new curiosity about Bharat. What exactly happened that a country which took 70 years to become the world's 11th largest economy rose to the 5th position in just 7-8 years? Recently, new data from the IMF has come out, which states that Bharat is the only major economy in the world that has doubled its GDP in the last 10 years. In the past decade, Bharat has added two lakh crore dollars to its economy. Doubling the GDP is not just about numbers—it has a real impact. 25 crore people have risen out of poverty, and they have become a part of the neo middle class. This neo-middle class is starting a new life, moving forward with new dreams, contributing to our economy, and making it more vibrant. Today, Bharat has the world’s largest young population. These young people are rapidly becoming skilled, driving innovation, and transforming the nation. Amidst all this, Bharat’s foreign policy mantra has become "India First." In the past, Bharat’s policy was to maintain equal distance from all nations—the "Equi-Distance" policy. But today, Bharat’s approach has changed to "Equi-Closeness"—building close relationships with all countries. The world now values Bharat’s opinions, innovations, and efforts more than ever before. The world is looking at Bharat, eager to know: "What India Thinks Today."
Friends,
Today, Bharat is not just participating in the world order but also contributing to shaping and securing the future. The world experienced this firsthand during the COVID-19 pandemic. Many believed that it would take years for every Indian to receive the vaccine. But Bharat proved all doubts wrong. We developed our own vaccines, ensured rapid vaccination for our citizens, and even supplied medicines and vaccines to more than 150 countries. During a time of crisis, Bharat’s actions demonstrated to the world our values, our culture, and our way of life.
Friends,
In the past, after World War II, whenever a global institution was formed, it was often dominated by a few nations. But Bharat did not seek monopoly; instead, we prioritized humanity above all. Bharat has played a crucial role in shaping 21st-century global institutions, ensuring that they are inclusive and that everyone has a voice. Take the challenge of natural disasters—no country is immune to them, and they cause severe damage to infrastructure. Today itself, a major earthquake struck Myanmar, and as seen on television, massive buildings have collapsed, and bridges have fallen. Recognising this, Bharat initiated a global organisation called the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). This is not just an institution; it is a global commitment to preparing the world for natural disasters. Bharat is working to ensure that bridges, roads, buildings, power grids, and other infrastructure remain safe and are built with resilience against natural calamities.
Friends,
It is crucial for every country to work together to tackle future challenges. One such challenge is our energy resources. That is why, keeping the world's concerns in mind, Bharat proposed the International Solar Alliance (ISA). This initiative ensures that even the smallest nations can benefit from sustainable energy. It will not only have a positive impact on the climate but also secure the energy needs of Global South nations. You will be proud to know that over 100 countries have already joined Bharat’s initiative.
Friends,
In recent times, the world has faced imbalances in global trade and challenges in logistics. To address these issues, Bharat has collaborated with the world on new initiatives. One such ambitious project is the India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC). This project will connect Asia, Europe, and the Middle East through commerce and connectivity. It will not only boost economic opportunities but also provide alternative trade routes for the world, strengthening the global supply chain.
Friends,
Bharat has taken several steps to make global systems more participative and democratic. Right here, at Bharat Mandapam, the G20 Summit was held, where a historic decision was made—the African Union was granted permanent membership in the G20. This had been a long-standing demand, which was fulfilled under Bharat’s presidency. Today, Bharat is becoming the voice of Global South nations in global decision-making institutions. From International Yoga Day to the WHO Global Centre for Traditional Medicine, and from shaping a global framework for Artificial Intelligence to many other initiatives, Bharat’s efforts have solidified its presence in the new world order. And this is just the beginning. Bharat’s strength on the global platform is reaching new heights!
Friends,
Twenty-five years of the 21st century have passed. Out of these 25 years, our government has served the nation for 11 years. When we talk about "What India Thinks Today," we must also look at the past—the questions that were raised and the answers that were given. This will help the vast audience of TV9 understand how Bharat has moved from dependency to self-reliance, from aspirations to achievements, and from desperation to development. Think back to a decade ago: When the issue of toilets arose in villages, women had only one answer—they had to wait until after dark or before dawn. Today, that problem has been solved through the Swachh Bharat Mission. In 2013, when someone talked about medical treatment, the conversation revolved around high costs. Today, the solution to that problem is evident in Ayushman Bharat. In 2013, when people thought about a poor family’s kitchen, they imagined smoke-filled rooms. Today, that problem has been solved by the Ujjwala Yojana. In 2013, if women were asked about bank accounts, they often remained silent. Today, thanks to Jan Dhan Yojana, over 30 crore women have their own bank accounts. Earlier, families had to walk long distances to fetch drinking water from wells and ponds. Today, that problem has been solved with the Har Ghar Nal Se Jal scheme. It’s not just the decade that has changed, but people’s lives have transformed. The world has noticed this and is acknowledging Bharat’s development model. Today, Bharat is not just a Nation of Dreams—it is a Nation That Delivers!
Friends,
When a country values the convenience and time of its citizens, the nation’s progress accelerates. We are experiencing this transformation in Bharat today. Let me give you an example: You know that getting a passport used to be a difficult task in the past. Long waiting periods, complex documentation, and passport offices located only in state capitals meant that people from smaller towns often had to stay for a day or two in another city just to apply. But today, the situation has completely changed. Now you look at this figure. Earlier, Bharat had only 77 Passport Seva Kendras. Today, there are more than 550. Earlier, getting a passport took up to 50 days. Today, the waiting time has been reduced to just 5-6 days! I am not talking about the last century. I am talking about the period before 2013.
Friends,
We have witnessed a similar transformation in banking infrastructure. About 50-60 years ago, banks were nationalized with the claim that this would make banking services accessible to the people. But we all know the reality. For decades, millions of villages had no banking facilities. We have changed this situation. Online banking has reached every household. Today, within every 5-kilometer radius, there is at least one banking touchpoint. We have not only expanded banking infrastructure but also strengthened the banking system. Today, Non-Performing Assets (NPA) have reduced significantly. Today, bank profits have crossed 1.4 lakh crore rupees, setting a new record. Not only this, those who have looted the money of the people are being forced to return that money. The Enforcement Directorate (ED), which is often criticized, has recovered 22,000 crore rupees. This money is being legally returned to the victims from whom it was looted.
Friends,
Efficiency makes governance effective. When more work is done in less time, when more is achieved with fewer resources, when there is no wastage, and when red tape is replaced with a red carpet—this is when a government truly respects the nation's resources. For the past 11 years, this has been a top priority of our government. I will illustrate my point with a few examples.
Friends,
In the past, we have seen how governments accommodated more people in ministries. But in our first term itself, we merged several ministries to improve efficiency. Earlier, Urban Development and Housing & Urban Poverty Alleviation were separate ministries. We merged both of them into the Ministry of Housing & Urban Affairs. Similarly, Overseas Affairs and External Affairs were separate ministries. We merged them. Earlier, Water Resources, River Development, and Drinking Water were separate ministries. We combined them into the Jal Shakti Ministry. We prioritised the nation's needs and resources over political compulsions.
Friends,
Our government has simplified rules and regulations by removing unnecessary complexities. Around 1,500 outdated laws that had lost their relevance were abolished. Nearly 40,000 compliances were removed. This had two major benefits: People were freed from unnecessary harassment and secondly, government machinery became more efficient. A great example is GST (Goods and Services Tax). Earlier, there were over 30 different taxes, which have now been merged into one single tax. This has led to massive savings in processing time and documentation.
Friends,
Government purchases used to involve wasteful spending and corruption, something that the media frequently reported. To eliminate this, we introduced GeM (Government e-Marketplace). Now, government departments list their requirements on this platform. Vendors place bids transparently. Orders are placed accordingly. As a result, corruption has significantly reduced and the government has saved over 1 lakh crore rupees. Another game-changing reform is Direct Benefit Transfer (DBT). This model is now recognised globally. DBT has saved Indian taxpayers over 3 lakh crore rupees, preventing it from reaching the wrong hands. 10 crore fake beneficiaries—some of whom never even existed and were enjoying the benefits of government schemes were removed from government records.
Friends,
Our government ensures every penny of taxpayers' money is used honestly. We respect taxpayers and have made the tax system more user-friendly. ITR (Income Tax Return) filing is now faster and easier than ever before. Earlier, it was nearly impossible to file an ITR without a CA. Today, anyone can file their ITR online within minutes, and refunds are processed within days of filing the returns. The Faceless Assessment Scheme has further eliminated unnecessary hassles for taxpayers. Through such governance reforms, Bharat has set an example for the world—a new model of efficient governance.
Friends,
In the last 10-11 years, Bharat has transformed in every sector and progressed significantly. But the biggest change has been in our mindset. For many decades after independence, a mindset was promoted in Bharat that considered only foreign products to be superior. Even in shops, the first thing a shopkeeper would say while selling something was—'Brother, take this, it's imported!' But today, the situation has changed. Now, people ask upfront—'Brother, is it Made in India or not?'"
Friends,
Today we are witnessing a new era of Bharat’s manufacturing excellence. Just 3-4 days ago, news came that Bharat has built its first MRI machine. Think about it— for decades, we didn't have an indigenous MRI machine. Now that we have a Made in India MRI machine, the cost of medical tests will also decrease significantly.
Friends,
The Aatmanirbhar Bharat and Make in India initiatives have infused new energy into the country's manufacturing sector. Earlier, the world saw Bharat as just a global market, but today, the same world views Bharat as a major manufacturing hub. The scale of this success can be seen across various sectors. Take our mobile phone industry, for example. In 2014-15, our mobile exports were not even worth one billion dollars. But within a decade, we have surpassed the twenty-billion-dollar mark. Today, Bharat is emerging as a power centre in the global telecom and networking industry. You are also well aware of the success of our automotive sector. Bharat is making a strong mark in the export of automotive components. Previously, we imported a large number of motorcycle parts. But today, parts made in Bharat are reaching countries like the UAE and Germany. The solar energy sector has also achieved remarkable growth. Our imports of solar cells and solar modules have decreased, while exports have surged 23 times. Over the past decade, our defence exports have also grown 21 times. All these achievements showcase the strength of our manufacturing economy. They demonstrate how new jobs are being created in every sector across the country.
Friends,
In this TV9 Summit, there will be extensive discussions and deep deliberations on various topics. Whatever we think today, whichever vision we move forward with, will shape and design our country's future. In the same decade of the last century, Bharat embarked on a new journey towards independence with renewed energy. And we successfully achieved our independence in 1947. Now, in this decade, we are moving towards the goal of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). We must fulfil the dream of a ‘Viksit Bharat’ by 2047. As I mentioned from the Red Fort, ‘Sabka Prayas’ (everyone’s effort) is essential in this mission. By organising this summit, TV9 has also taken a positive initiative. Once again, I extend my heartfelt best wishes for the success of this summit.
I would like to especially congratulate TV9 because, while media houses have conducted summits before, most of them were held in a small five-star hotel room, with the same speakers, the same audience, and the same setting. TV9 has broken this tradition and introduced a new model. Mark my words—within two years, all media houses will have to follow this approach. In other words, 'TV9 Thinks Today' will pave the way for others. I sincerely appreciate this effort and commend your entire team. The most admirable aspect is that you have organised this event not just for the benefit of a media house but for the welfare of the country. Engaging with over 50,000 young people in a mission mode, connecting them to a cause, selecting promising individuals, and ensuring their further training is truly an extraordinary initiative. I wholeheartedly congratulate you. I also had the opportunity to take a photograph with the talented youth present here, and it was a moment of joy for me. I consider it my privilege to have my picture taken with you all today. I firmly believe that the young generation I see today will be the biggest beneficiaries when the country becomes a ‘Viksit Bharat’ in 2047. By then, you will be at the prime of your careers when Bharat will be developed, and the opportunities will be endless for you. My best wishes to all of you.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.