Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at TV9 Summit 2025
28 MAR 2025 8:00PM by PIB Delhi
Respected Shri Rameshwar Garu ji, Ramu ji, Barun Das ji, and the entire TV9 team -- I extend my greetings to all the viewers of your network and all the esteemed guests present here. Congratulations on organising this summit.
TV9 Network has a vast regional audience, and now, a global audience is also emerging. Many people from the Indian diaspora across various countries are specially connected live with this summit. I can even see people from different countries waving from there. I extend my best wishes to all of them. I can also see many viewers from different cities in Bharat on the screen below with the same enthusiasm and excitement. I warmly welcome them as well.
Friends,
Today, the world's attention is on Bharat, on our nation. No matter which country you visit, people there are filled with a new curiosity about Bharat. What exactly happened that a country which took 70 years to become the world's 11th largest economy rose to the 5th position in just 7-8 years? Recently, new data from the IMF has come out, which states that Bharat is the only major economy in the world that has doubled its GDP in the last 10 years. In the past decade, Bharat has added two lakh crore dollars to its economy. Doubling the GDP is not just about numbers—it has a real impact. 25 crore people have risen out of poverty, and they have become a part of the neo middle class. This neo-middle class is starting a new life, moving forward with new dreams, contributing to our economy, and making it more vibrant. Today, Bharat has the world’s largest young population. These young people are rapidly becoming skilled, driving innovation, and transforming the nation. Amidst all this, Bharat’s foreign policy mantra has become "India First." In the past, Bharat’s policy was to maintain equal distance from all nations—the "Equi-Distance" policy. But today, Bharat’s approach has changed to "Equi-Closeness"—building close relationships with all countries. The world now values Bharat’s opinions, innovations, and efforts more than ever before. The world is looking at Bharat, eager to know: "What India Thinks Today."
Friends,
Today, Bharat is not just participating in the world order but also contributing to shaping and securing the future. The world experienced this firsthand during the COVID-19 pandemic. Many believed that it would take years for every Indian to receive the vaccine. But Bharat proved all doubts wrong. We developed our own vaccines, ensured rapid vaccination for our citizens, and even supplied medicines and vaccines to more than 150 countries. During a time of crisis, Bharat’s actions demonstrated to the world our values, our culture, and our way of life.
Friends,
In the past, after World War II, whenever a global institution was formed, it was often dominated by a few nations. But Bharat did not seek monopoly; instead, we prioritized humanity above all. Bharat has played a crucial role in shaping 21st-century global institutions, ensuring that they are inclusive and that everyone has a voice. Take the challenge of natural disasters—no country is immune to them, and they cause severe damage to infrastructure. Today itself, a major earthquake struck Myanmar, and as seen on television, massive buildings have collapsed, and bridges have fallen. Recognising this, Bharat initiated a global organisation called the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). This is not just an institution; it is a global commitment to preparing the world for natural disasters. Bharat is working to ensure that bridges, roads, buildings, power grids, and other infrastructure remain safe and are built with resilience against natural calamities.
Friends,
It is crucial for every country to work together to tackle future challenges. One such challenge is our energy resources. That is why, keeping the world's concerns in mind, Bharat proposed the International Solar Alliance (ISA). This initiative ensures that even the smallest nations can benefit from sustainable energy. It will not only have a positive impact on the climate but also secure the energy needs of Global South nations. You will be proud to know that over 100 countries have already joined Bharat’s initiative.
Friends,
In recent times, the world has faced imbalances in global trade and challenges in logistics. To address these issues, Bharat has collaborated with the world on new initiatives. One such ambitious project is the India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC). This project will connect Asia, Europe, and the Middle East through commerce and connectivity. It will not only boost economic opportunities but also provide alternative trade routes for the world, strengthening the global supply chain.
Friends,
Bharat has taken several steps to make global systems more participative and democratic. Right here, at Bharat Mandapam, the G20 Summit was held, where a historic decision was made—the African Union was granted permanent membership in the G20. This had been a long-standing demand, which was fulfilled under Bharat’s presidency. Today, Bharat is becoming the voice of Global South nations in global decision-making institutions. From International Yoga Day to the WHO Global Centre for Traditional Medicine, and from shaping a global framework for Artificial Intelligence to many other initiatives, Bharat’s efforts have solidified its presence in the new world order. And this is just the beginning. Bharat’s strength on the global platform is reaching new heights!
Friends,
Twenty-five years of the 21st century have passed. Out of these 25 years, our government has served the nation for 11 years. When we talk about "What India Thinks Today," we must also look at the past—the questions that were raised and the answers that were given. This will help the vast audience of TV9 understand how Bharat has moved from dependency to self-reliance, from aspirations to achievements, and from desperation to development. Think back to a decade ago: When the issue of toilets arose in villages, women had only one answer—they had to wait until after dark or before dawn. Today, that problem has been solved through the Swachh Bharat Mission. In 2013, when someone talked about medical treatment, the conversation revolved around high costs. Today, the solution to that problem is evident in Ayushman Bharat. In 2013, when people thought about a poor family’s kitchen, they imagined smoke-filled rooms. Today, that problem has been solved by the Ujjwala Yojana. In 2013, if women were asked about bank accounts, they often remained silent. Today, thanks to Jan Dhan Yojana, over 30 crore women have their own bank accounts. Earlier, families had to walk long distances to fetch drinking water from wells and ponds. Today, that problem has been solved with the Har Ghar Nal Se Jal scheme. It’s not just the decade that has changed, but people’s lives have transformed. The world has noticed this and is acknowledging Bharat’s development model. Today, Bharat is not just a Nation of Dreams—it is a Nation That Delivers!
Friends,
When a country values the convenience and time of its citizens, the nation’s progress accelerates. We are experiencing this transformation in Bharat today. Let me give you an example: You know that getting a passport used to be a difficult task in the past. Long waiting periods, complex documentation, and passport offices located only in state capitals meant that people from smaller towns often had to stay for a day or two in another city just to apply. But today, the situation has completely changed. Now you look at this figure. Earlier, Bharat had only 77 Passport Seva Kendras. Today, there are more than 550. Earlier, getting a passport took up to 50 days. Today, the waiting time has been reduced to just 5-6 days! I am not talking about the last century. I am talking about the period before 2013.
Friends,
We have witnessed a similar transformation in banking infrastructure. About 50-60 years ago, banks were nationalized with the claim that this would make banking services accessible to the people. But we all know the reality. For decades, millions of villages had no banking facilities. We have changed this situation. Online banking has reached every household. Today, within every 5-kilometer radius, there is at least one banking touchpoint. We have not only expanded banking infrastructure but also strengthened the banking system. Today, Non-Performing Assets (NPA) have reduced significantly. Today, bank profits have crossed 1.4 lakh crore rupees, setting a new record. Not only this, those who have looted the money of the people are being forced to return that money. The Enforcement Directorate (ED), which is often criticized, has recovered 22,000 crore rupees. This money is being legally returned to the victims from whom it was looted.
Friends,
Efficiency makes governance effective. When more work is done in less time, when more is achieved with fewer resources, when there is no wastage, and when red tape is replaced with a red carpet—this is when a government truly respects the nation's resources. For the past 11 years, this has been a top priority of our government. I will illustrate my point with a few examples.
Friends,
In the past, we have seen how governments accommodated more people in ministries. But in our first term itself, we merged several ministries to improve efficiency. Earlier, Urban Development and Housing & Urban Poverty Alleviation were separate ministries. We merged both of them into the Ministry of Housing & Urban Affairs. Similarly, Overseas Affairs and External Affairs were separate ministries. We merged them. Earlier, Water Resources, River Development, and Drinking Water were separate ministries. We combined them into the Jal Shakti Ministry. We prioritised the nation's needs and resources over political compulsions.
Friends,
Our government has simplified rules and regulations by removing unnecessary complexities. Around 1,500 outdated laws that had lost their relevance were abolished. Nearly 40,000 compliances were removed. This had two major benefits: People were freed from unnecessary harassment and secondly, government machinery became more efficient. A great example is GST (Goods and Services Tax). Earlier, there were over 30 different taxes, which have now been merged into one single tax. This has led to massive savings in processing time and documentation.
Friends,
Government purchases used to involve wasteful spending and corruption, something that the media frequently reported. To eliminate this, we introduced GeM (Government e-Marketplace). Now, government departments list their requirements on this platform. Vendors place bids transparently. Orders are placed accordingly. As a result, corruption has significantly reduced and the government has saved over 1 lakh crore rupees. Another game-changing reform is Direct Benefit Transfer (DBT). This model is now recognised globally. DBT has saved Indian taxpayers over 3 lakh crore rupees, preventing it from reaching the wrong hands. 10 crore fake beneficiaries—some of whom never even existed and were enjoying the benefits of government schemes were removed from government records.
Friends,
Our government ensures every penny of taxpayers' money is used honestly. We respect taxpayers and have made the tax system more user-friendly. ITR (Income Tax Return) filing is now faster and easier than ever before. Earlier, it was nearly impossible to file an ITR without a CA. Today, anyone can file their ITR online within minutes, and refunds are processed within days of filing the returns. The Faceless Assessment Scheme has further eliminated unnecessary hassles for taxpayers. Through such governance reforms, Bharat has set an example for the world—a new model of efficient governance.
Friends,
In the last 10-11 years, Bharat has transformed in every sector and progressed significantly. But the biggest change has been in our mindset. For many decades after independence, a mindset was promoted in Bharat that considered only foreign products to be superior. Even in shops, the first thing a shopkeeper would say while selling something was—'Brother, take this, it's imported!' But today, the situation has changed. Now, people ask upfront—'Brother, is it Made in India or not?'"
Friends,
Today we are witnessing a new era of Bharat’s manufacturing excellence. Just 3-4 days ago, news came that Bharat has built its first MRI machine. Think about it— for decades, we didn't have an indigenous MRI machine. Now that we have a Made in India MRI machine, the cost of medical tests will also decrease significantly.
Friends,
The Aatmanirbhar Bharat and Make in India initiatives have infused new energy into the country's manufacturing sector. Earlier, the world saw Bharat as just a global market, but today, the same world views Bharat as a major manufacturing hub. The scale of this success can be seen across various sectors. Take our mobile phone industry, for example. In 2014-15, our mobile exports were not even worth one billion dollars. But within a decade, we have surpassed the twenty-billion-dollar mark. Today, Bharat is emerging as a power centre in the global telecom and networking industry. You are also well aware of the success of our automotive sector. Bharat is making a strong mark in the export of automotive components. Previously, we imported a large number of motorcycle parts. But today, parts made in Bharat are reaching countries like the UAE and Germany. The solar energy sector has also achieved remarkable growth. Our imports of solar cells and solar modules have decreased, while exports have surged 23 times. Over the past decade, our defence exports have also grown 21 times. All these achievements showcase the strength of our manufacturing economy. They demonstrate how new jobs are being created in every sector across the country.
Friends,
In this TV9 Summit, there will be extensive discussions and deep deliberations on various topics. Whatever we think today, whichever vision we move forward with, will shape and design our country's future. In the same decade of the last century, Bharat embarked on a new journey towards independence with renewed energy. And we successfully achieved our independence in 1947. Now, in this decade, we are moving towards the goal of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). We must fulfil the dream of a ‘Viksit Bharat’ by 2047. As I mentioned from the Red Fort, ‘Sabka Prayas’ (everyone’s effort) is essential in this mission. By organising this summit, TV9 has also taken a positive initiative. Once again, I extend my heartfelt best wishes for the success of this summit.
I would like to especially congratulate TV9 because, while media houses have conducted summits before, most of them were held in a small five-star hotel room, with the same speakers, the same audience, and the same setting. TV9 has broken this tradition and introduced a new model. Mark my words—within two years, all media houses will have to follow this approach. In other words, 'TV9 Thinks Today' will pave the way for others. I sincerely appreciate this effort and commend your entire team. The most admirable aspect is that you have organised this event not just for the benefit of a media house but for the welfare of the country. Engaging with over 50,000 young people in a mission mode, connecting them to a cause, selecting promising individuals, and ensuring their further training is truly an extraordinary initiative. I wholeheartedly congratulate you. I also had the opportunity to take a photograph with the talented youth present here, and it was a moment of joy for me. I consider it my privilege to have my picture taken with you all today. I firmly believe that the young generation I see today will be the biggest beneficiaries when the country becomes a ‘Viksit Bharat’ in 2047. By then, you will be at the prime of your careers when Bharat will be developed, and the opportunities will be endless for you. My best wishes to all of you.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী TV9 সম্মিৎ 2025দা থমখিবা ৱারোল
28 MAR 2025 8:00PM by PIB Imphal
শ্রীমান রামেশ্বর গারুজী, রামুজী, বরুন দাসজী, TV9গী তীম পুম্নমক, ঐহাক্না অদোমগী নেৎৱার্ক্কী ভ্যুৱর পুম্নমক, মফম অসিদা শরুক য়ারিবা দিগনিতরী পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি অমসুং সম্মিৎ অসিগীদমক্তা অদোম পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
TV9 নেৎৱার্ক অসি চাউরবা রিজনেল ওদিয়ন্স অমা লৈজৈ, অমসুং হৌজিক গ্লোবেল ওদিয়ন্স হেনগৎলক্লি। তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারত মচা কয়ানা সম্মিৎ অসিগা অখন্ননা কন্নেক্ত তৌরি। মফম অদুদগী তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগী মীওইশিংনা খুৎহায়বা ঐহাক্না উবা ফংলি। ঐহাক্না মখোয় পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না ভারতকী তোঙান তোঙানবা শহরশিংদগী ভ্যুৱর কয়াবু মখাগী স্ক্রীন অসিদা চপ মান্নবা হরাও-তয়াম্বগা লোয়ননা উবা ফংলি। ঐহাক্না মখোয়বুসু থম্মোয় শেংনা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমগী মীৎয়েং অসি ভারত, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ওইরে। অদোম্না লৈবাক অমা হেক্তদা চৎলবসু, মফম অদুগী মীওইশিংনা ভারতকী মতাংদা অনৌবা মওংদা খঙনীংবগী ইথিল ফাওরি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা 11শুবা ইকোনোমী ওইনবগীদমক চহি 70 চংখিবা লৈবাক অমা চহি 7-8 খক্তদা 5শুবা পোজিসনদা হাইগৎলকখিবা অসি করিগীনো? হন্দক্তা , IMFতগী অনৌবা দেতা অমা থোরকখ্রে, মদুদা হায়রি মদুদি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী অমনি মদুদি হৌখিবা চহি 10দা মাগী GDP অসি শরুক অনি হেনগৎলকখি। হৌখিবা দিকেদ অমদা ভারতনা মাগী ইকোনোমীদা দোল্লর করোর লাখ অনি হাপচিনবা ঙমখ্রে। GDPদা শরুক অনি হেনগৎলকপা অসি মশিং খক্তা নত্তে, মসিদা তশেংবা ইথিল লৈ। মীওই করোর 25না লাইরবদগী থোরকপা ঙমখ্রে, অমসুং মখোয় অসি নিও মিদ্দল ক্লাসকী শরুক অমা ওইরে। নিও-মিদ্দল ক্লাস অসিনা অনৌবা পুন্সি অমা হৌরে, অনৌবা মঙলানগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি, ঐখোয়গী ইকোনোমীদা মতেং পাংলি, অমসুং মসিবু হেন্না মঙাল থোকহল্লি। ঙসিদি, ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা নহা ওইরিবা মীশিং লৈরি। হায়রিবা নহাশিং অসি য়াম্না থুনা হৈশিংবা হেনগৎলক্লি, ইন্নোবেসন পুরক্লি, অমসুং লৈবাক অসি শেমদোক্লি। অসিগুম্বা পুম্নমক্কী মরক্তা, ভারতকী ফোরেন পোলিসীগী মন্ত্র অসি "ইন্দিয়া ফার্স্ত" ওইরে। মমাংদা, ভারতকী পোলিসী অসি লৈবাক পুম্নমক্তগী মান্নবা অরাপ্পা থম্নবা "ইক্বি-দিস্তেন্স" পোলিসী ওইরম্মি। অদুবু ঙসিদি, ভারতকী এপ্রোচ অসি লৈবাক পুম্নমক্কা নক্নবা মরী শেমগৎতুনা "ইক্বি-ক্লোজনেস"দা ওন্থোকখ্রে। মালেম অসিনা ভারতকী ৱাখল্লোনশিং, ইন্নোবেসনশিং অমসুং হোৎনরিবশিংবু হান্নদগী হেন্না শিংথানরি। মালেমনা ভারততা য়েংলি, "ভারতনা ঙসি করি খল্লি" হায়বা খঙনবা কন্না হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা মালেমগী ওইবা থৌরাং অসিদা শরুক য়াবতা নত্তনা তুংলমচৎ শেমগৎপদা অমসুং শাফনা থম্বদা শরুক য়ারি। মালেমনা মসি কোবিদ-19 লাইচৎ মনুংদা মসি ফার্স্তহেন্দ ওইনা থেংনখি। ভারত মচা খুদিংমক্না ভেক্সিন অসি ফংনবগীদমক্তা চহি কয়া চঙগনি হায়না মীওই কয়ানা থাজখি। অদুবু ভারতনা চিংনবশিংদুগী অরানবা অদু উৎখি। ঐখোয়না ইশাগী ভেক্সিন পুথোক্লে, ঐখোয়গী নাগরিকশিংদা অথুবা মতমদা ভেক্সিন কাপ্পগী খুদোংচাবা ফংহল্লে, অমসুং লৈবাক 150 হেনবদা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং ভেক্সিনশিং ফাওবা পীখি। অৱাবা তারবা মতমদা, ভারতকী থৌওংনা মালেমদা ঐখোয়গী মগুনশিং, ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং ঐখোয়গী পুন্সি মহিং উৎখি।
মরুপশিং,
মমাংদা, মালেমগী অনিশুবা লাঞ্জাওগী মতুংদা, মালেমগী ওইবা ইন্সতিত্যুসন অমা শেম্বা মতমদা, মসি লৈবাক খরনা দোমিনেৎ তৌই। অদুবু ভারতনা মোনোপোলি পামখিদে; মদুগী মহুত্তা, ঐখোয়না মীওইবা জাতিবু খ্বাইদগী হেন্না মরুওইনা লৌখি। ভারতনা 21শুবা চহিচাগী মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মখোয়শিং অসি ইনক্লুসিব ওইহন্নবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্না ৱা ঙাংবা ঙম্নবা হোৎনরি। নেচরেল দিজাস্তরগী শিংনবদু ওইরো - লৈবাক অমত্তনা মখোয়দগী ঙাকথোকপা ঙমদে, অমসুং মখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শাথীবা অশোক-অপন থোকহল্লি। ঙসিমক, ম্যান্মারদা অচৌবা য়ুহার হাবা অমা থোকখ্রে, অমসুং তেলিভিজন্দা উবা ফংবগুম্না, অচৌবা বিল্দিংশিং কাইখ্রে, অমসুং থোংশিং তেকখ্রে। মসি খঙলদুনা ভারতনা কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (CDRI) কৌবা মালেমগী ওইবা ওর্গনাইজেসন অমা হৌদোকখি। মসি ইন্সতিত্যুসন অমখক্তমক নত্তে, মসি মালেম অসি মহৌশাগী অৱা-অনাগীদমক্তা শেম-শাবগী মালেমগী ওইবা থৌদাং অমনি। ভারতনা থোংশিং, লম্বীশিং, বিল্দিংশিং, পাৱর গ্রিদশিং অমসুং অতোপ্পা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসি সেফ ওইহন্নবা অমসুং মহৌশাগী ওইবা খুদোংচাদবশিংদগী ঙাকথোক্নবা থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
লৈবাক খুদিংমক্না তুংগী শিংনবশিং অসি থেংননবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসি য়াম্না মরু ওই। অসিগুম্বা অৱাবা অমা হায়রগদি ঐখোয়গী ইনর্জী রিসোর্সশিং অসিনি। মরম অসিনা, মালেমগী অৱাবা লৈবশিংবু ৱাখলদা থমদুনা, ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স (ISA) প্রপোজ তৌখি। মসিগী খোংথাং অসিনা খ্বাইদগী পীকপা লৈবাকশিং ফাওবা সস্তেনেবল ইনর্জীদগী কান্নবা ফংগনি। মসিনা ক্লাইমেৎতা পোজিতিব ওইবা ইথিল পীবতা নত্তনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী ইনর্জীগী মথৌ তাবশিংসু ফংহনগনি। লৈবাক 100 হেনবনা ভারতকী খোংথাংদা শরুক য়াখ্রে হায়বসি খঙবদা অদোম চাউথোকচবা পোক্কনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা মতম খরদা, মালেম অসিনা মালেমগী ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং লোজিস্তিক্সতা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। অসিগুম্বা ইসুশিং অসি কোকহন্নবা, ভারতনা মালেমগা লোয়ননা অনৌবা খোংথাং কয়াদা খুৎশম্নরি। অসিগুম্বা অচৌবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা ইন্দিয়া-মিদ্দল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর (IMEC) অসি অমনি। প্রোজেক্ত অসিনা এসিয়া, য়ুরোপ অমসুং মিদ্দল ইস্তপু কম্মর্স অমসুং কনেক্তিবিতীগী খুত্থাংদা শম্নহল্লগনি। মসিনা শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবতা নত্তনা মালেমগী ওইবা সপ্লাই চেন মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মালেমগী ওইনা অতোপ্পা ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিংসু ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা গ্লোবেল সিস্তেমশিংবু হেন্না পার্তিসিপেতিব অমসুং দেমোক্রেতিক ওইহন্নবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মফমসিদা, ভারত মন্দাপমদা, G20 সম্মিৎ পাংথোকখি, মদুদা পুৱারী ওইরবা ৱারেপ অমা লৌখি- G20দা অফ্রিকন য়ুনিয়নবু মতম পুম্নমক্তা মেম্বর ওইহনখি। মসিনা মতম শাংনা লাক্লবা দিমান্দ অমা ওইদুনা ভারতকী প্রসিদেন্সীগী মখাদা মপুং ফাহনখি। ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী ৱারেপ লৌবগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী ৱা ঙাংলি। ইন্তর্নেস্নেল য়োগ নুমিৎতগী হৌরগা WHOগী গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন ফাওবা, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকীদমক মালেমগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎপদগী হৌরগা অতোপ্পা খোংথাং কয়া অমা, ভারতকী হোৎনবশিংনা অনৌবা মালেমগী ওইবা কাংলোন অসিদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। অমসুং মসিদি অহৌবা খক্তনি। মালেমগী প্লেৎফোর্মদা ভারতকী শক্তিনা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরে!
মরুপশিং,
21শুবা চহিচাগী চহি 25 মপুং ফারক্লে। চহি 25 অসিগী মনুংদা, ঐখোয়গী সরকারনা চহি 11 লৈবাক অসিগী সেবা তৌরি। ঐখোয়না "ভারতনা ঙসি করি খল্লি" হায়বগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা, ঐখোয়না মমাংদা হংখিবা ৱাহংশিং অমসুং পীখিবা পাউখুমশিং অদুসু য়েংগদবনি। মসিনা ভারতনা মতৌ করম্না দিপেন্দেন্সীদগী মরোমদোম লেপচবা ঙমখি, এস্পিরেসনদগী এচিবমেন্তশিংদা, অমসুং দিস্পরেসনদগী দিবেলপমেন্ততা ওন্থোকখিবগে হায়বদু TV9গী মীয়ামদা খঙহনগনি। চহি তরাগী মমাংদা খল্লু: খুঙ্গংশিংদা তোইলেৎকী ৱাফম লাকপা মতমদা, নুপীশিংদা পাউখুম অমখক্তমক লৈরম্মি - নুমিদাংৱাইরম ফাওবা নৎত্রগা নোংঙাল্লমদাই ফাওবা ঙাইগদবনি। ঙসিদি, স্বচ্ছ ভারত মিসনগী খুত্থাংদা হায়রিবা সমস্যা অসি কোকহল্লে। 2013দা, করিগুম্বা মীওই অমনা অনালায়েংবগী মতাংদা ৱারী শানরকপা মতমদা, ৱারী শানবগী হিরম অসি মমল তাংবগী মতাংদা ওইখি। ঙসি আয়ুশ্মান ভারতকী খুত্থাংদা হায়রিবা প্রোব্লেম অসিগী সোলুসন অদু উবা ফংলে। 2013দা, মীওইশিংনা লাইরবা ইমুং অমগী চাকশঙগী মরমদা খল্লকপা মতমদা, মখোয়না মৈখু চেনবা কাশিং উরকই। ঙসিদি উজ্জ্বলা য়োজনাগী খুত্থাংদা হায়রিবা প্রোব্লেম অসি কোকহনখ্রে। 2013দা, করিগুম্বা নুপীশিংদা বেঙ্ক একাউন্তগী মতাংদা হংলবদি, মখোয়না অয়াম্বা মতমদা তুমিন্না লৈখি। ঙসিদি, জন ধন য়োজনাগী মতেংনা, নুপী করোর 30 হেনবগী মশাগী বেঙ্ক একাউন্ত লৈরে। মমাংদা, ইমুং মনুংনা ঈশিং থাবগীদমক্তা অরাপ্পা মফম কয়াদা খোঙনা চৎলম্মি। ঙসিদি, হর গর নল সে জল স্কিমগী খুত্থাংদা হায়রিবা প্রোব্লেম অসি কোকহনখ্রে। চহি তরাগী খুজিং অসি খক্তদা অহোংবা লাকপা নত্তে, অদুবু মীওইশিংগী পুন্সিদসু অহোংবা লাক্লি। মালেম্না মসি খঙলে অমসুং ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেল অসিবু মশক খঙলে। ঙসি, ভারত অসি খক্তমক মঙলানগী লৈবাক অমা ওইদ্রে। মসি দিলিভর তৌরিবা লৈবাক অমা ওইরে!
মরুপশিং,
লৈবাক অমনা মখোয়গী নাগরিকশিংগী খুদোংচাবশিং অমসুং মতমবু মরু ওইনা লৌবা মতমদা, লৈবাক অমা খুমাং চাউশিল্লকই। ঐখোয়না ঙসি ভারত্তা অসিগুম্বা অহোংবা অসি উবা ফংলি। ঐহাক্না অদোমদা খুদম অমা পীজরি: মমাংদা পাসপোর্ত অমা লৌবা অসি য়াম্না অরুবা থবক অমা ওইরম্মি হায়বসি অদোম্না খঙই। মতম শাংনা ঙাইদুনা লৈবগী মতম, অরুবা দোক্যুমেন্তশিং, অমসুং স্তেৎ কেপিতেলশিংদা লৈবা পাসপোর্ত ওফিসশিং অসিনা তাক্লিবদি অপীকপা শহরশিংদগী লাকপা মীওইশিংনা এপ্লাই তৌনবগীদমক্তা অতোপ্পা শহরদা নুমিৎ অমা নৎত্রগা অনি লৈগদবনি হায়বসিনি। অদুবু ঙসিদি, ফীভম অসি মপুং ফানা হোংখ্রে। হৌজিক অদোম্না ফিগর অসিদা য়েংবীয়ু। মমাংদা, ভারততা পাসপোর্ত সেবা কেন্দ্র 77 খক্তমক লৈরম্মি। ঙসিদি 550 হেন্না লৈরে। মমাংদা, পাসপোর্ত অমা ফংবদা নুমিৎ 50 চংই। ঙসিদি, ঙাইবগী মতম অসি নুমিৎ 5-6 খক্তদা হন্থরে! ঐনা হৌখিবা চহিচাগী মতাংদা ঙাংদে। ঐহাক্না 2013গী মমাংগী মতমগী মতাংদা ঙাংলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না বেঙ্কিং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মান্নবা অহোংবা অমা উবা ফংলি। চহি 50-60গী মমাংদা বেঙ্কশিং অসি বেঙ্কিং সর্ভিসশিং অসি মীয়ামদা য়ৌহনগনি হায়দুনা নেস্নেলাইজ তৌখি। অদুবু ঐখোয় পুম্নমক্না তশেং-তশেংনা খঙই। চহি কয়াগী মমাংদগী, খুঙ্গং মিলিয়ন কয়াদা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা লৈরমদে। ঐখোয়না হায়রিবা ফিভম অসি হোংদোক্লে। ওনলাইন বেঙ্কিং অসি য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌরে। ঙসিদি, কিলোমীতর 5গী রেদিয়স খুদিংগী, য়ামদ্রবদা বেঙ্কিং তেকচপোইন্ত অমা লৈ। ঐখোয়না বেঙ্কিং ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবতা নত্তনা বেঙ্কিং সিস্তেমসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ঙসিদি, নন-পর্ফোর্মিং এসেৎশিং (NPA) অসি য়াম্না হন্থরে। ঙসি বেঙ্কশিংগী শেন্দোং লুপা করোর লাখ 1.4 হেনখ্রে, মসিনা অনৌবা রেকোর্দ অমা শেমখ্রে। মসিমত্তি নত্তে, মীয়ামগী শেনফম হুরানখিবা মীওইশিং অদু শেনফম অদু নমদুনা হন্দোকহল্লি। অয়াম্বা মতমদা ক্রিতিসাইজ তৌরিবা এনফোর্সমেন্ত দাইরেক্তোরেত (ED) না লুপা করোর 22,000 অমুক ফংবা ঙমখ্রে। শেল অসি লুত তৌবিখ্রবা ভিক্তিমশিংদা আইনগী মতুং ইন্না অমুক হন্না পীরগনি।
মরুপশিং,
ইফিসিএন্সীনা গভর্নান্সপু ইফেক্তিব ওইহল্লি। অতেনবা মতমগী মনুংদা থবক হেন্না পাংথোকপা, রিসোর্স হন্থনা লৈরবদু হেন্না মাইপাকপা ঙমবা, মাং-তাকপা লৈতবা, অমসুং রেদ তেপকী মহুৎ রেদ কার্পেৎনা শিনবা মতমদা লৈঙাক অমনা লৈবাক অসিগী রিসোর্সশিং তশেংনা ইকায় খুম্নৈ। হৌখিবা চহি 11 অসিদা, মসি ঐখোয়গী সরকারগী খ্বাইদগী মরুওইবা থৌদাং অমা ওইখি। ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱাফম অসি খুদম খরগা লোয়ননা উৎচরি।
মরুপশিং,
মমাংদা, সরকারশিংনা মন্ত্রালয়শিংদা মীওই কয়া অমা লৈহনখিবা ঐখোয়না উখি। অদুবু ঐখোয়গী অহানবা তর্মদা, ঐখোয়না ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা মন্ত্রালয় কয়া অমত্তা ওইনা পুনশিনখি। মমাংদা, অর্বান দিবেলপমেন্ত অমসুং হাউজিং অমসুং অর্বান পোভর্তী এলিভিয়েসন অসি তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং ওইরম্মি। ঐখোয়না মখোয় অনিবু হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়দা পুনশিনখি। মতৌ অসুম্না, ওভরসীস এফিয়র্স অমসুং এক্সতর্ন এফিয়র্স অসি তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংনি। ঐখোয়না মখোয়বু পুনশিনখি। মমাংদা, ৱাতর রিসোর্স, রিভর দিবেলপমেন্ত, অমসুং দ্রিঙ্কিং ৱাতর অসি তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং ওইরম্মি। ঐখোয়না মখোয়বু জল শক্তি মন্ত্রালয়দা পুনশিনখি। ঐখোয়না রাজনিতীগী মথৌ তাবশিংদগী লৈবাক অসিগী মথৌ তাবশিং অমসুং রিসোর্সশিংবু হেন্না মরুওইনা লৌখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা দরকার লৈতবা কমপ্লেক্সিতীশিং লৌথোক্তুনা কাংলোনশিং অমসুং রেগুলেসনশিংবু লায়থোকহল্লে। মতমগা চুনদবা অমসুং মথৌ তাদ্রে হায়না লৌনরম্বা আইন 1500 মুত্থৎখি। চাউরাক্না কম্প্লাইএন্স 40,000 লৌথোকখি। মসিগী মরুওইবা কান্নবা অনি লৈরম্মি: মীওইশিং অসি তঙাইফদনা চৈথেং পীরক্তবদগী লায়থোকখি অমসুং অনিশুবদা, সরকারগী মেকানিজম অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহনখি। অচৌবা খুদম অমা হায়রবদি GST। মমাংদা, তোঙান তোঙানবা তেক্স 30 হেন্না লৈরম্মি, অমসুং মখোয়শিং অসি হৌজিক্তি তেক্স অমখক্তদা পুনশিনখ্রে। মসিনা প্রোসেসিং মতম অমসুং দোক্যুমেন্তেশনদা অচৌবা শেন্থং অমা পীরি।
মরুপশিং,
সরকারগী পোৎ-চৈশিং য়োনবদা হেন্না চাদিং তৌবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজা য়াওরম্মি, মসি মীদিয়ানা তোইনা পাউদম্লি। মসিবু মুত্থৎনবা ঐখোয়না GeM (গভর্নমেন্ত ই-মার্কেৎপ্লেস) হৌদোক্লে। হৌজিক্তি, সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংনা মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিদা মখোয়গী মথৌ তাবশিং লিস্ত তৌরি। ভেন্দরশিংনা বিদশিং অসি ত্রান্সপরেন্ত ওইনা থম্মী। ওর্দরশিং অসি মতুং ইন্না পী। মসিনা মরম ওইদুনা, শেঞ্জা-থুমজা অসি য়াম্না হন্থরকখি অমসুং সরকারনা লুপা করোর লাখ 1 হেন্না কনবা ঙমখি। অতোপ্পা গেম চেঞ্জিং রিফোর্মদি দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফর (DBT)। মসিগী মোদেল অসি হৌজিক মালেম পুম্বনা খঙনরে। DBTনা ভারতকী তেক্সপেয়রশিংদা লুপা করোর লাখ 3 হেন্না কনবা ঙমখ্রে, মসিনা অরানবা খুৎতা চংলকপা থিংলে। সরকারগী রেকোর্দশিংদগী সুকলৈ লৈতনা সরকারদগী কান্নবা লৌথোক্লম্বা মীওই করোর 10 মুত্থৎখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা তেক্সপেয়রশিংগী শেনফমগী সিকি অমমম অচুম্বা মওংদা শীজিন্ননবা হোৎনরি। ঐখোয়না তেক্সপেয়রশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলি অমসুং তেক্স সিস্তেম অসি শিজিন্নরিবদা হেন্না নুংঙাইহল্লি। ITR (ইনকম তেক্স রিতর্ন) ফাইল তৌবা অসি হান্নদগী হেন্না থুনা অমসুং লায়না ওইরে। মমাংদা, CA অমা য়াওদনা ITR ফাইল তৌবা অসি ওইথোকপা ঙম্লমদে। ঙসিদি, মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী ITR ওনলাইনদা মিনিত খরগী মনুংদা ফাইল তৌবা ঙম্মী, অমসুং রিফন্দশিং অসি রিতর্ন ফাইল তৌরবা মতুং নুমিৎ খরনিগী মনুংদা প্রোসেস তৌই। ফেসলেস এসেসমেন্ত স্কিম্না তেক্সপেয়রশিংগীদমক দরকার লৈতবা অৱাবা কয়া অমা অমুক্কা হন্না মুত্থৎখ্রে। অসিগুম্বা গবর্নান্স রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা, ভারতনা মালেমগীদমক্তা খুদম অমা থম্বা ঙম্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি 10-11 অসিদা, ভারতনা সেক্তর খুদিংমক্তা অহোংবা পুরকখ্রে অমসুং চাউখৎপা উবা ফংলে। অদুবু খ্বাইদগী চাউবা অহোংবা অসি ঐখোয়গী ৱাখল্লোনদা ওইখি। নীংতম্লবা মতুং দিকেদ কয়াগী মমাংদা, ভারত্তা মপানগী পোত্থোকশিংখক্তবু হেন্না ফবা হায়না লৌনবা ৱাখল্লোন অমা শৌগৎখি। দুকানশিংদসু, দুকান মপু অমনা করিগুম্বা অমা য়োল্লকপা মতমদা অহানবদা হায়গদবা ৱাফমদি, 'ইপা, মসি লৌরো, মসি ইমপোর্ত তৌবনি!' অদুবু ঙসিদি, ফিভম অসি হোংখ্রে। হৌজিত্তি, মীয়াম্না হংলকই, 'মহাক্না হায়রি, মসি ভারত্তা শাখিবরা নৎত্রগা নত্তব্রা?'"
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না ভারতকী মেনুফেকচরিং এক্সিলেন্সকী অনৌবা য়ুগ অমা উবা ফংলি। ঙসিদগী নুমিৎ 3-4নিগী মমাংদা, ভারতনা মসিগী অহানবা MRI মেছিন শেম্লে হায়না পাউ লাকখি। মসিগী মরমদা খল্লু, চহি চাম্মাগী মমাংদা, ঐখোয়না MRI মেছিন অমত্তা লৈরমদে। হৌজিক ঐখোয়না মেদ ইন ইন্দিয়া MRI মেছিন অমা লৈরে, মেদিকেল তেস্তকী শেনফমসু য়াম্না হন্থরগনি।
মরুপশিং,
আত্মনির্ভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগী খোংথাংশিংনা লৈবাক অসিগী মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা অনৌবা ইনর্জী পীরি। মমাংদা, মালেমনা ভারত অসি মালেমগী কৈথেল অমা ওইনা উরম্মি, অদুবু ঙসিদি মালেম অসিনা ভারত অসি মরুওইবা মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইনা উরে। মসিগী মাইপাকপগী চাং অসি সেক্তর কয়াদা উবা ফংই। খুদম ওইনা, ঐখোয়গী মোবাইল ফোন ইন্দস্ত্রী লৌরসি। 2014-15দা ঐখোয়গী মোবাইল এক্সপোর্ত অসি দোল্লর বিল্লিয়ন অমা ফাওবা ওইখিদে। অদুবু চহি তরাগী মনুংদা, ঐখোয়না দোল্লর বিল্লিয়ন 20গী মার্ক অদু লান্থোক্লে। ঙসি ভারত অসি মালেমগী তেলিকোম অমসুং নেতৱর্কিং ইন্দস্ত্রীদা পাৱর সেন্তর অমা ওইনা থোরক্লি। ঐখোয়গী ওতোমোতিভব সেক্তরগী মায় পাকপা অদুসু অদোম্না ফজনা খঙই। ভারতনা ওতোমোতিব কম্পোনেন্তশিং পুথোক পুশিন তৌবদা মপাঙ্গল কনবা খোথাং অমা পায়খৎলি। মমাংদা, ঐখোয়না মশিং য়াম্লবা মোতোরসাইকলগী পার্তশিং পুশিল্লম্মি। অদুবু ঙসিদি ভারত্তা শাবা পার্তশিং অসিUAE অমসুং জর্মনীগুম্বা লৈবাকশিংদা য়ৌরে। সোলর ইনর্জী সেক্তরদসু মশক থোকপা চাউখৎপা অমা উবা ফংলে। সোলর সেলশিং অমসুং সোলর মোদ্যুলশিংগী ইম্পোর্ত অসি হন্থরক্লি, অদুগা এক্সপোর্ত অসি শরুক 23 হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা ঐখোয়গী দিফেন্স এক্সপোর্তসু শরুক 21 হেনগৎলে। মসিগী মায়পাকপশিং অসিনা ঐখোয়গী মেন্যুফেকচরিং ইকোনোমীগী মপাঙ্গল উৎলি। মখোয়না লৈবাক অসিগী সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা থবক কয়া করম্না শেমগৎলিবগে হায়বদু উৎলি।
মরুপশিং,
TV9গী সম্মিৎ অসিদা হীরম কয়াদা পাক-শন্না খন্ন-নৈনগনি অমসুং কুপ্না খন্ন-নৈনগনি। ঙসি ঐখোয়না খননীংবা খল্লবসু, ঐখোয়না করি মীৎয়েংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবগে হায়বসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী তুংলমচৎপু শেমগৎকনি। মমাং চহিচাগী চহি তরাগী খুজিং অসিদা ভারতনা অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা নীংতম্বা ফংনবগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌখি। অমসুং ঐখোয়না 1947দা ঐখোয়গী নীংতম্বা মায় পাক্না ফংখি। হৌজিক, হায়রিবা দিকেদ অসিদা, ঐখোয়না 'ভিক্সিৎ ভারত' (দিবেলপ তৌরবা ভারত) গী পান্দম অদুগী মায়কৈদা চংশিল্লি। ঐখোয়না 2047 ফাওবদা 'ভিক্সিৎ ভারত'কী মঙলান অসি মপুং ফাহনগদবনি। লাল কিলাদগী ঐনা পনখিবা অদুগুম্না, মসিগী মিসন অসিদা 'সবকা প্রয়াস' (মীপুম খুদিংমক্কী হোৎনবশিং) অসি য়াম্না মরু ওই। মীফম অসিবু শীনদুনা, TV9না পোজিতিব ওইবা খোংথাং অমসু লৌখৎলি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না মীফম অসি মায় পাক্না পাংথোক্নবা ঐহাক্কী থম্মোয়দগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্না TV9বু অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকচরি, মরমদি মীদিয়া হাউসশিংনা মমাংদা মীফমশিং পাংথোকখিবা লৈরবসু, মখোয় অয়াম্বদি মান্নবা স্পিকরশিং, মান্নবা মীফমশিং, অমসুং মান্নবা সেত্তিংগা লোয়ননা ফাইব-স্তার হোতেল অপীকপা কা অমদা পাংথোকখি। TV9না চৎনবী অসি থুগাইদুনা অনৌবা মোদেল অমা পুথোকখ্রে। ঐগী ৱাহৈশিং অসি নিংশিংবিয়ু! চহি অনিগী মনুংদা, মীদিয়া হাউস পুম্নমক্না মসিগী থৌওং অসি ইল্লক্কনি। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রবদা, 'TV9 থিঙ্কস তুদে'না অতোপ্পশিংগীদমক লম্বী য়াৎকনি। ঐহাক্না অদোমগী হোৎনবা অসিবু থাগৎচরি অমসুং অদোমগী তীম পুম্নমকপু থাগৎচরি। খ্বাইদগী শিংথানিংঙাই ওইরিবদি, অদোম্না থৌরম অসি মীদিয়া হাউস অমগী কান্ননবগীদমক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী য়াইফনবগীদমক্তা পাংথোকপনি। মিসন মোদতা নহা 50,000 হেনবগা মরী লৈনহনবা, মখোয়বু মরম অমগা শম্নহনবা, শিংথানীংঙাই ওইরবা মীওইশিং খনগৎপা অমসুং মখোয়গী মখা তাবা ত্রেনিং ফংহনবা অসি তশেংনা অখন্নবা খোংথাং অমনি। ঐহাক্না অদোমবু থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি। ঐহাক্না মফম অসিদা লৈরিবা হৈথোই-শিংথোইরবা নহাশিংগা লোয়ননা ফোতো নম্বগী খুদোংচাবা অমসু ফংখি, অমসুং মসি ঐহাক্কী ওইনা নুংঙাইবা তাঙ্কক অমনি। ঐহাক্না ঙসি নখোয় পুম্নমক্কা লোয়ননা ফোতো নম্বদা নুংঙাইবা ফাওই। 2047দা লৈবাক অসিনা 'ভিক্সিৎ ভারত' ওইরকপা মতমদা ঙসি ঐনা উরিবা নহা ওইরিবা মচাশিং অসিনা খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা ফংগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মতম অদু য়ৌরকপদা, ভারত চাউখৎলকপা মতমদা, অদোম্না অদোমগী কেরিয়রগী খ্বাইদগী ফবা থাক্তা লৈরগনি, অমসুং অদোমগীদমক খুদোংচাবশিং অদু মপুং ফানা লৈরগনি। ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি।