Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at TV9 Summit 2025
28 MAR 2025 8:00PM by PIB Delhi
Respected Shri Rameshwar Garu ji, Ramu ji, Barun Das ji, and the entire TV9 team -- I extend my greetings to all the viewers of your network and all the esteemed guests present here. Congratulations on organising this summit.
TV9 Network has a vast regional audience, and now, a global audience is also emerging. Many people from the Indian diaspora across various countries are specially connected live with this summit. I can even see people from different countries waving from there. I extend my best wishes to all of them. I can also see many viewers from different cities in Bharat on the screen below with the same enthusiasm and excitement. I warmly welcome them as well.
Friends,
Today, the world's attention is on Bharat, on our nation. No matter which country you visit, people there are filled with a new curiosity about Bharat. What exactly happened that a country which took 70 years to become the world's 11th largest economy rose to the 5th position in just 7-8 years? Recently, new data from the IMF has come out, which states that Bharat is the only major economy in the world that has doubled its GDP in the last 10 years. In the past decade, Bharat has added two lakh crore dollars to its economy. Doubling the GDP is not just about numbers—it has a real impact. 25 crore people have risen out of poverty, and they have become a part of the neo middle class. This neo-middle class is starting a new life, moving forward with new dreams, contributing to our economy, and making it more vibrant. Today, Bharat has the world’s largest young population. These young people are rapidly becoming skilled, driving innovation, and transforming the nation. Amidst all this, Bharat’s foreign policy mantra has become "India First." In the past, Bharat’s policy was to maintain equal distance from all nations—the "Equi-Distance" policy. But today, Bharat’s approach has changed to "Equi-Closeness"—building close relationships with all countries. The world now values Bharat’s opinions, innovations, and efforts more than ever before. The world is looking at Bharat, eager to know: "What India Thinks Today."
Friends,
Today, Bharat is not just participating in the world order but also contributing to shaping and securing the future. The world experienced this firsthand during the COVID-19 pandemic. Many believed that it would take years for every Indian to receive the vaccine. But Bharat proved all doubts wrong. We developed our own vaccines, ensured rapid vaccination for our citizens, and even supplied medicines and vaccines to more than 150 countries. During a time of crisis, Bharat’s actions demonstrated to the world our values, our culture, and our way of life.
Friends,
In the past, after World War II, whenever a global institution was formed, it was often dominated by a few nations. But Bharat did not seek monopoly; instead, we prioritized humanity above all. Bharat has played a crucial role in shaping 21st-century global institutions, ensuring that they are inclusive and that everyone has a voice. Take the challenge of natural disasters—no country is immune to them, and they cause severe damage to infrastructure. Today itself, a major earthquake struck Myanmar, and as seen on television, massive buildings have collapsed, and bridges have fallen. Recognising this, Bharat initiated a global organisation called the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). This is not just an institution; it is a global commitment to preparing the world for natural disasters. Bharat is working to ensure that bridges, roads, buildings, power grids, and other infrastructure remain safe and are built with resilience against natural calamities.
Friends,
It is crucial for every country to work together to tackle future challenges. One such challenge is our energy resources. That is why, keeping the world's concerns in mind, Bharat proposed the International Solar Alliance (ISA). This initiative ensures that even the smallest nations can benefit from sustainable energy. It will not only have a positive impact on the climate but also secure the energy needs of Global South nations. You will be proud to know that over 100 countries have already joined Bharat’s initiative.
Friends,
In recent times, the world has faced imbalances in global trade and challenges in logistics. To address these issues, Bharat has collaborated with the world on new initiatives. One such ambitious project is the India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC). This project will connect Asia, Europe, and the Middle East through commerce and connectivity. It will not only boost economic opportunities but also provide alternative trade routes for the world, strengthening the global supply chain.
Friends,
Bharat has taken several steps to make global systems more participative and democratic. Right here, at Bharat Mandapam, the G20 Summit was held, where a historic decision was made—the African Union was granted permanent membership in the G20. This had been a long-standing demand, which was fulfilled under Bharat’s presidency. Today, Bharat is becoming the voice of Global South nations in global decision-making institutions. From International Yoga Day to the WHO Global Centre for Traditional Medicine, and from shaping a global framework for Artificial Intelligence to many other initiatives, Bharat’s efforts have solidified its presence in the new world order. And this is just the beginning. Bharat’s strength on the global platform is reaching new heights!
Friends,
Twenty-five years of the 21st century have passed. Out of these 25 years, our government has served the nation for 11 years. When we talk about "What India Thinks Today," we must also look at the past—the questions that were raised and the answers that were given. This will help the vast audience of TV9 understand how Bharat has moved from dependency to self-reliance, from aspirations to achievements, and from desperation to development. Think back to a decade ago: When the issue of toilets arose in villages, women had only one answer—they had to wait until after dark or before dawn. Today, that problem has been solved through the Swachh Bharat Mission. In 2013, when someone talked about medical treatment, the conversation revolved around high costs. Today, the solution to that problem is evident in Ayushman Bharat. In 2013, when people thought about a poor family’s kitchen, they imagined smoke-filled rooms. Today, that problem has been solved by the Ujjwala Yojana. In 2013, if women were asked about bank accounts, they often remained silent. Today, thanks to Jan Dhan Yojana, over 30 crore women have their own bank accounts. Earlier, families had to walk long distances to fetch drinking water from wells and ponds. Today, that problem has been solved with the Har Ghar Nal Se Jal scheme. It’s not just the decade that has changed, but people’s lives have transformed. The world has noticed this and is acknowledging Bharat’s development model. Today, Bharat is not just a Nation of Dreams—it is a Nation That Delivers!
Friends,
When a country values the convenience and time of its citizens, the nation’s progress accelerates. We are experiencing this transformation in Bharat today. Let me give you an example: You know that getting a passport used to be a difficult task in the past. Long waiting periods, complex documentation, and passport offices located only in state capitals meant that people from smaller towns often had to stay for a day or two in another city just to apply. But today, the situation has completely changed. Now you look at this figure. Earlier, Bharat had only 77 Passport Seva Kendras. Today, there are more than 550. Earlier, getting a passport took up to 50 days. Today, the waiting time has been reduced to just 5-6 days! I am not talking about the last century. I am talking about the period before 2013.
Friends,
We have witnessed a similar transformation in banking infrastructure. About 50-60 years ago, banks were nationalized with the claim that this would make banking services accessible to the people. But we all know the reality. For decades, millions of villages had no banking facilities. We have changed this situation. Online banking has reached every household. Today, within every 5-kilometer radius, there is at least one banking touchpoint. We have not only expanded banking infrastructure but also strengthened the banking system. Today, Non-Performing Assets (NPA) have reduced significantly. Today, bank profits have crossed 1.4 lakh crore rupees, setting a new record. Not only this, those who have looted the money of the people are being forced to return that money. The Enforcement Directorate (ED), which is often criticized, has recovered 22,000 crore rupees. This money is being legally returned to the victims from whom it was looted.
Friends,
Efficiency makes governance effective. When more work is done in less time, when more is achieved with fewer resources, when there is no wastage, and when red tape is replaced with a red carpet—this is when a government truly respects the nation's resources. For the past 11 years, this has been a top priority of our government. I will illustrate my point with a few examples.
Friends,
In the past, we have seen how governments accommodated more people in ministries. But in our first term itself, we merged several ministries to improve efficiency. Earlier, Urban Development and Housing & Urban Poverty Alleviation were separate ministries. We merged both of them into the Ministry of Housing & Urban Affairs. Similarly, Overseas Affairs and External Affairs were separate ministries. We merged them. Earlier, Water Resources, River Development, and Drinking Water were separate ministries. We combined them into the Jal Shakti Ministry. We prioritised the nation's needs and resources over political compulsions.
Friends,
Our government has simplified rules and regulations by removing unnecessary complexities. Around 1,500 outdated laws that had lost their relevance were abolished. Nearly 40,000 compliances were removed. This had two major benefits: People were freed from unnecessary harassment and secondly, government machinery became more efficient. A great example is GST (Goods and Services Tax). Earlier, there were over 30 different taxes, which have now been merged into one single tax. This has led to massive savings in processing time and documentation.
Friends,
Government purchases used to involve wasteful spending and corruption, something that the media frequently reported. To eliminate this, we introduced GeM (Government e-Marketplace). Now, government departments list their requirements on this platform. Vendors place bids transparently. Orders are placed accordingly. As a result, corruption has significantly reduced and the government has saved over 1 lakh crore rupees. Another game-changing reform is Direct Benefit Transfer (DBT). This model is now recognised globally. DBT has saved Indian taxpayers over 3 lakh crore rupees, preventing it from reaching the wrong hands. 10 crore fake beneficiaries—some of whom never even existed and were enjoying the benefits of government schemes were removed from government records.
Friends,
Our government ensures every penny of taxpayers' money is used honestly. We respect taxpayers and have made the tax system more user-friendly. ITR (Income Tax Return) filing is now faster and easier than ever before. Earlier, it was nearly impossible to file an ITR without a CA. Today, anyone can file their ITR online within minutes, and refunds are processed within days of filing the returns. The Faceless Assessment Scheme has further eliminated unnecessary hassles for taxpayers. Through such governance reforms, Bharat has set an example for the world—a new model of efficient governance.
Friends,
In the last 10-11 years, Bharat has transformed in every sector and progressed significantly. But the biggest change has been in our mindset. For many decades after independence, a mindset was promoted in Bharat that considered only foreign products to be superior. Even in shops, the first thing a shopkeeper would say while selling something was—'Brother, take this, it's imported!' But today, the situation has changed. Now, people ask upfront—'Brother, is it Made in India or not?'"
Friends,
Today we are witnessing a new era of Bharat’s manufacturing excellence. Just 3-4 days ago, news came that Bharat has built its first MRI machine. Think about it— for decades, we didn't have an indigenous MRI machine. Now that we have a Made in India MRI machine, the cost of medical tests will also decrease significantly.
Friends,
The Aatmanirbhar Bharat and Make in India initiatives have infused new energy into the country's manufacturing sector. Earlier, the world saw Bharat as just a global market, but today, the same world views Bharat as a major manufacturing hub. The scale of this success can be seen across various sectors. Take our mobile phone industry, for example. In 2014-15, our mobile exports were not even worth one billion dollars. But within a decade, we have surpassed the twenty-billion-dollar mark. Today, Bharat is emerging as a power centre in the global telecom and networking industry. You are also well aware of the success of our automotive sector. Bharat is making a strong mark in the export of automotive components. Previously, we imported a large number of motorcycle parts. But today, parts made in Bharat are reaching countries like the UAE and Germany. The solar energy sector has also achieved remarkable growth. Our imports of solar cells and solar modules have decreased, while exports have surged 23 times. Over the past decade, our defence exports have also grown 21 times. All these achievements showcase the strength of our manufacturing economy. They demonstrate how new jobs are being created in every sector across the country.
Friends,
In this TV9 Summit, there will be extensive discussions and deep deliberations on various topics. Whatever we think today, whichever vision we move forward with, will shape and design our country's future. In the same decade of the last century, Bharat embarked on a new journey towards independence with renewed energy. And we successfully achieved our independence in 1947. Now, in this decade, we are moving towards the goal of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). We must fulfil the dream of a ‘Viksit Bharat’ by 2047. As I mentioned from the Red Fort, ‘Sabka Prayas’ (everyone’s effort) is essential in this mission. By organising this summit, TV9 has also taken a positive initiative. Once again, I extend my heartfelt best wishes for the success of this summit.
I would like to especially congratulate TV9 because, while media houses have conducted summits before, most of them were held in a small five-star hotel room, with the same speakers, the same audience, and the same setting. TV9 has broken this tradition and introduced a new model. Mark my words—within two years, all media houses will have to follow this approach. In other words, 'TV9 Thinks Today' will pave the way for others. I sincerely appreciate this effort and commend your entire team. The most admirable aspect is that you have organised this event not just for the benefit of a media house but for the welfare of the country. Engaging with over 50,000 young people in a mission mode, connecting them to a cause, selecting promising individuals, and ensuring their further training is truly an extraordinary initiative. I wholeheartedly congratulate you. I also had the opportunity to take a photograph with the talented youth present here, and it was a moment of joy for me. I consider it my privilege to have my picture taken with you all today. I firmly believe that the young generation I see today will be the biggest beneficiaries when the country becomes a ‘Viksit Bharat’ in 2047. By then, you will be at the prime of your careers when Bharat will be developed, and the opportunities will be endless for you. My best wishes to all of you.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଟିଭି-9 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ 2025ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 MAR 2025 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀମାନ ରାମେଶ୍ୱର ଗାରୁ ଜୀ, ରାମୁ ଜୀ, ବରୁଣ ଦାସ ଜୀ, ଟିଭି-9ର ପୂରା ଟିମ୍, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନେଟୱାର୍କର ସମସ୍ତ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଟିଭି-9 ନେଟୱାର୍କର ଏକ ବଡ଼ ଆଞ୍ଚଳିକ ଦର୍ଶକ ଅଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏବେ ଟିଭି9ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦର୍ଶକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି। ଅନେକ ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶେଷ ଭାବେ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏଠାରୁ ଅନେକ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି, ସେମାନେ ସେଠାରୁ ହାତ ହଲଇଛନ୍ତି, ହୋଇପାରେ, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଅନେକ ସହରରେ ବସିଥିବା ସମସ୍ତ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ତଳେ ସ୍କ୍ରିନରେ ସେହି ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦୀପନାର ସହିତ ଦେଖୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୋ ତରଫରୁ ସ୍ୱାଗତ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଭାରତ ଉପରେ ରହିଛି, ଆମ ଦେଶ ଉପରେ ରହିଛି। ଆପଣ ଦୁନିଆରେ ଯେଉଁ ଦେଶକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ସେଠାକାର ଲୋକମାନେ ଭାରତକୁ ନେଇ ଏକ ନୂଆ କୌତୁହଳରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ସତରେ ଏମିତି କ’ଣ ହେଲା ଯେ ୭୦ ବର୍ଷରେ ୧୧ ତମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥିବା ଦେଶ, ମାତ୍ର ୭-୮ ବର୍ଷରେ ୫ମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେଲା? ଆଇଏମଏଫର ନୂଆ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏବେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି। ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଜି. ଡି. ପି. କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ନିଜର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଡଲାର ଯୋଡ଼ିଛି। ଜିଡିପି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବା କେବଳ ପରିସଂଖ୍ୟାନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ। ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହି ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ଏହି ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏକ ନୂଆ ଜୀବନ ଆରମ୍ଭ କରୁଛି। ଏହା ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଆମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି, ଏବଂ ଏହାକୁ ଜୀବନ୍ତ କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ରହିଛି। ଏହି ଯୁବକ, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୁଶଳୀ ହୋଇ, ନବସୃଜନକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ନୀତିର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି- ‘ପ୍ରଥମେ ଭାରତ’, ଥରେ ଭାରତର ନୀତି,' ସମାନତା-ଦୂରତା ନୀତି", ଆଜିର ଭାରତର ନୀତି, ସମାନତା-ଘନିଷ୍ଠତା ନୀତି। ବିଶ୍ୱର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଭାରତର ବିଚାରକୁ, ଭାରତର ନବସୃଜନକୁ, ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି, ତାହା ପୂର୍ବରୁ କେବେ ହୋଇନଥିଲା। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଭାରତ ଉପରେ ରହିଛି, ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଭାରତ କ’ଣ ଭାବୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ କେବଳ ବିଶ୍ୱ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ରୂପ ଦେବା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି। ବିଶ୍ୱ କରୋନା ସମୟରେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିଛି। ବିଶ୍ୱ ଭାବିଲା ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି ଟିକା ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅନେକ ବର୍ଷ ଲାଗିବ। କିନ୍ତୁ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଶଙ୍କାକୁ ଭୁଲ ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିଲା। ଆମେ ଆମର ଟିକା ତିଆରି କଲୁ, ଆମେ ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଟୀକାକରଣ କଲୁ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱର 150 ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚାଇଲୁ। ଆଜି ବିଶ୍ୱ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟରେ ଥିଲା, ଭାରତର ଏହି ଭାବନା ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ଯେ ଆମର ସଂସ୍କାର କ’ଣ, ଆମର ପଦ୍ଧତି କ’ଣ।
ସାଥିମାନେ,
ଅତୀତରେ ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଛି ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ପରେ ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଙ୍ଗଠନ ଗଠନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କେବଳ ଅଳ୍ପ କେତେକ ଦେଶର ଏକଚାଟିଆ ଥିଲା। ଭାରତ ମାନବଜାତିକୁ ପ୍ରଥମେ ରଖିଛି, ଏକଚାଟିଆ କୁ ନୁହେଁ। ଭାରତ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବୈଶ୍ୱିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଗଠନ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଥିଲା, ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ। ଠିକ୍ ଯେପରି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ଆହ୍ୱାନ। ଦେଶ ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟଗୁଡ଼ିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବ୍ୟାପକ କ୍ଷତି କରିଥାଏ। ଯଦି ଆପଣ ଟି. ଭି. ରେ ମିଆଁମାରରେ ଘଟିଥିବା ଭୂକମ୍ପକୁ ଦେଖନ୍ତି, ତେବେ ବହୁତ ବଡ଼ ବଡ଼ କୋଠା ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ୁଛି, ସେତୁ ଭାଙ୍ଗୁଛି। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସମନ୍ଵୟ ସି. ଡି. ଆର. ଆଇ. ନାମକ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ନୂତନ ସଙ୍ଗଠନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲା। ଏହା କେବଳ ଏକ ସଙ୍ଗଠନ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଏକ ସଂକଳ୍ପ। ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ତାହା ସେତୁ ହେଉ, ସଡ଼କ ହେଉ, କୋଠା ହେଉ, ପାୱାର ଗ୍ରୀଡ ହେଉ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହୁ, ସୁରକ୍ଷିତ ନିର୍ମାଣ ହେଉ।
ସାଥିମାନେ,
ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଭଳି ଏକ ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ଆମର ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳ। ତେଣୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଚିନ୍ତା କରି ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଆଇ. ଏସ୍. ଏ.) ର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଯାହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତିର ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବ। ଏହା କେବଳ ଜଳବାୟୁ ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ନାହିଁ, ଏହା ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବ। ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହା ଜାଣି ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଶତାଧିକ ଦେଶ ଭାରତର ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଗତ କିଛି ସମୟ ଧରି ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଅସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ନୂତନ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର (ଆଇ. ଏମ୍. ଇ. ସି.) ଏଭଳି ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରକଳ୍ପ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଏସିଆ, ୟୁରୋପ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହା କେବଳ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱକୁ ବିକଳ୍ପ ବାଣିଜ୍ୟ ମାର୍ଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସହଭାଗୀ, ଅଧିକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଏବଂ ଏଠାରେ ହିଁ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଜି-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଜି-20ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା। ଏହା ଏକ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାବି ଥିଲା, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରେସିଡେନ୍ସିରେ ପୂରଣ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ଭାରତ ବୈଶ୍ୱିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱର ପାଲଟିବାରେ ଲାଗିଛି। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା, ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଉପସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର।
ସାଥିମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର 25 ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି। ଏହି 25 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର 11 ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶର ସେବା କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ 'ଆଜି ଭାରତ କ’ଣ ଚିନ୍ତା କରୁଛି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇବୁ, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଅତୀତରେ କ’ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା, କ’ ଣ ଉତ୍ତର ଥିଲା। ଏହା ଟିଭି-9 ର ବିପୁଳ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଧାରଣା ଦେବ ଯେ ଆମେ କିପରି ନିର୍ଭରଶୀଳତାରୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆକାଂକ୍ଷାରୁ ସଫଳତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ହତାଶାରୁ ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଛୁ। ମନେ ପକାନ୍ତୁ, ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ଗାଁରେ ଶୌଚାଳୟର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମାଆ-ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଖରେ ଏହାର ଉତ୍ତର କେବଳ ରାତି ହେବା ପରେ ଏବଂ ଭୋର ହେବା ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଥିଲା। ଆଜି ସେହି ଏକା ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ମିଳିଛି। ୨୦୧୩ରେ ଯେତେବେଳେ କେହି ଚିକିତ୍ସା ବିଷୟରେ କହୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବ୍ୟୟବହୁଳ ଚିକିତ୍ସା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା। ଆଜି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତରେ ସେହି ଏକା ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ୨୦୧୩ ରେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଗରିବ ଲୋକର ରୋଷେଇ ଘର କଥା କୁହାଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଧୂଆଁର ଚିତ୍ର ବାହାରକୁ ଆସୁଥିଲା। ଆଜି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ସେହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ୨୦୧୩ରେ, ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ବିଷୟରେ ପଚରାଯାଇଥିଲା, ସେମାନେ ନୀରବ ଥିଲେ। ଆଜି ଜନଧନ ଯୋଜନା କାରଣରୁ ୩୦କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ରହିଛି। ୨୦୧୩ରେ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇଁ କୂଅ ଏବଂ ପୋଖରୀକୁ ଯିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ନଳରୁ ଜଳ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେହି ବାଧ୍ୟବାଧକତାକୁ ଦୂର କରାଯାଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍, କେବଳ ଦଶନ୍ଧି ବଦଳିନାହିଁ, ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଛି। ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବିକାଶର ମଡେଲକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ଆଜି ଭାରତର କେବଳ ସ୍ୱପ୍ନର ରାଷ୍ଟ୍ର ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଦେଶ, ନିଜ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁବିଧା ଏବଂ ସମୟକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ, ସେତେବେଳେ ସେହି ଦେଶର ସମୟ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଥାଏ। ଏହା ହିଁ ଆମେ ଆଜି ଭାରତରେ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ପୂର୍ବରୁ ପାସପୋର୍ଟ ତିଆରି କରିବା କେତେ ବଡ଼ କାମ ଥିଲା। ଦୀର୍ଘ ପ୍ରତୀକ୍ଷା, ଅନେକ ଜଟିଳ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ପ୍ରାୟତଃ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ରାଜଧାନୀରେ ପାସପୋର୍ଟ ସେଣ୍ଟର ଥିଲା, ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ପାସପୋର୍ଟ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ତେଣୁ ସେମାନେ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଦିନ ପାଇଁ କେଉଁଠି ରହିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳି ଯାଇଛି, ଗୋଟିଏ କଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ, ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ କେବଳ 77ଟି ପାସପୋର୍ଟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 550ରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ପାସପୋର୍ଟ ତିଆରି କରିବାରେ, ଏବଂ ମୁଁ 2013 ପୂର୍ବରୁ କଥା କହୁଛି, ମୁଁ ଗତ ଶତାବ୍ଦୀର କଥା କହୁନାହିଁ, ପାସପୋର୍ଟ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା ସମୟ 50 ଦିନ ଥିଲା, ଏବେ ଏହା ହ୍ରାସ ପାଇ 5 ରୁ 6 ଦିନ ହୋଇଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅନୁରୂପ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛୁ। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମ ଦେଶରେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଜାତୀୟକରଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହା କହି ଯେ ଏହା ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗକୁ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ କରିବ। ଏହି ଦାବିର ସତ୍ୟତା ଆମେ ଜାଣୁ। ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସୁବିଧା ନଥିଲା। ଆମେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇଛୁ। ଅନଲାଇନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତି 5 କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାସାର୍ଦ୍ଧରେ ଏକ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଟଚ୍ ପଏଣ୍ଟ ରହିଛି। ଏବଂ ଆମେ କେବଳ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିନାହୁଁ, ବରଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ। ଆଜି ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଏନ୍. ପି. ଏ. ବହୁତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଆଜି ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ଏକ ଲକ୍ଷ ଚାଳିଶ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏବଂ କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଲୁଟ୍ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଲୁଟ୍ ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କା ଫେରାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଛି। ଦିନ ରାତି ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ଇଡି 22 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଂଗ୍ରହ କରିଛି। ଯେଉଁମାନଙ୍କଠାରୁ ଏହି ଅର୍ଥ ଲୁଟ୍ ହୋଇଛି, ସେହି ପୀଡ଼ିତମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅର୍ଥ ଆଇନଗତ ଭାବେ ଫେରସ୍ତ କରାଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଦକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ କମ୍ ସମୟରେ ଅଧିକ କାମ କରନ୍ତୁ, କମ୍ ସମ୍ବଳ ସହିତ ଅଧିକ କାମ କରନ୍ତୁ, ଅଯଥା ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ରେଡ୍ ଟେପ୍ ପରିବର୍ତ୍ତେ ରେଡ୍ କାର୍ପେଟ୍ କରନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଏହା କରୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ବୁଝନ୍ତୁ ଯେ ଏହା ଦେଶର ସମ୍ବଳକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛି। ଏବଂ ଏହା ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଧରି ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇ ରହିଛି। ମୁଁ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେଇ ମୋର ମତକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବି।
ସାଥିମାନେ,
ଅତୀତରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ସରକାର କିପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର ନିଜର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ହିଁ ଅନେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ମିଶ୍ରଣ କରିଦେଇଥିଲେ। ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରୁନ୍ତୁ, ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଥିଲା ଏବଂ ଆବାସ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଥିଲା, ଆମେ ଉଭୟକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି ଆବାସ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କଲୁ। ସେହିଭଳି, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଲଗା ଥିଲା, ବିଦେଶ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଲଗା ଥିଲା, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦୁଇଟିକୁ ଏକାଠି କଲୁ, ପୂର୍ବରୁ ଜଳ ସମ୍ପଦ, ନଦୀ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଲଗା ଥିଲା, ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଲଗା ଥିଲା, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ମିଶାଇ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କଲୁ। ଆମେ ରାଜନୈତିକ ବାଧ୍ୟବାଧକତା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଦେଶର ସମ୍ବଳକୁ ଆଗରେ ରଖିଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀକୁ ହ୍ରାସ କରିଥିଲେ, ସେଗୁଡିକ ସହଜ କରିଥିଲେ। ଏପରି ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ଟି ଆଇନ ଥିଲା, ଯାହା ସମୟକ୍ରମେ ନିଜର ଗୁରୁତ୍ୱ ହରାଇଥିଲା। ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ହଟାଇ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ ଅନୁପାଳନକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପର ଦୁଇଟି ଲାଭ ଥିଲା, ଗୋଟିଏ ହେଲା ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହଇରାଣରୁ ମୁକ୍ତି, ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିଲା। ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଜିଏସଟି। ୩୦ ରୁ ଅଧିକ ଟିକସକୁ ମିଶାଇ ଗୋଟିଏ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହାକୁ ଦେଖନ୍ତି, କେତେ ବଡ଼ ସଞ୍ଚୟ କରାଯାଇଛି |
ସାଥିମାନେ,
ଗଣମାଧ୍ୟମର ଆପଣମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ଖବର ଦେଉଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ସରକାରୀ କ୍ରୟରେ କେତେ ଅପବ୍ୟୟ ହେଉଥିଲା, କେତେ ଦୁର୍ନୀତି ହେଉଥିଲା। ଆମେ ଜିଇଏମ, ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରୀ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି, ବିକ୍ରେତାମାନେ ଏହା ଉପରେ ବୋଲି ଲଗାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ତା 'ପରେ ଅର୍ଡର ଦିଆଯାଉଛି | ଏହାଦ୍ୱାରା ଦୁର୍ନୀତିର ସୁଯୋଗ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଏବଂ ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଯେଉଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର-ଡିବିଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ତାହା ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ହୋଇଛି। ଡିବିଟି କାରଣରୁ ଟିକସଦାତାଙ୍କ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଭୁଲ୍ ହାତରେ ପଡ଼ିବାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଛି। ଆମେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ କାଗଜପତ୍ରରୁ ନକଲି ନାମ ମଧ୍ୟ ହଟାଇଛୁ, ଯେଉଁମାନେ ଜନ୍ମ ମଧ୍ୟ ହୋଇନଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଫାଇଦା ନେଉଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ସରକାର ଟିକସ ଅର୍ଥକୁ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ସରକାର ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଅନୁକୂଳ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି, ଆଇ. ଟି. ଆର୍. ଦାଖଲ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ସହଜ ଏବଂ ଦ୍ରୁତତର ହୋଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ସିଏଙ୍କ ସହାୟତା ବିନା ଆଇ. ଟି. ଆର୍. ଦାଖଲ କରିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଆଜି ଆପଣ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅନଲାଇନ୍ ଆଇ. ଟି. ଆର୍. ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। ଏବଂ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଫେରସ୍ତ ଆପଣଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା ହୋଇଯିବ। ଫେସଲେସ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା କରୁଛି। ଶାସନରେ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏଭଳି ଅନେକ ସଂସ୍କାର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ନୂତନ ଶାସନ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଗତ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଦଳିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତି କରିଛି। ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତରେ ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ କେବଳ ବିଦେଶୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଏପରିକି କିଛି କିଣିବା ପାଇଁ ଦୋକାନକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ତେଣୁ ଦୋକାନୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଶବ୍ଦ ଥିଲା-ଭାଇ ସାହେବ, ଏହାକୁ ନିଅନ୍ତୁ, ଏହା ଆମଦାନୀ ହୋଇଛି! ଆଜି ସ୍ଥିତି ବଦଳିଛି। ଆଜି ଲୋକମାନେ ପଚାରୁଛନ୍ତି-ଭାଇ, ଭାରତରେ ତିଆରି ହୋଇଛି ନା ନାହିଁ?
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ ଉତ୍କର୍ଷର ଏକ ନୂତନ ରୂପ ଦେଖୁଛୁ। ମାତ୍ର ୩ ରୁ ୪ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଖବର ଆସିଥିଲା ଯେ ଭାରତ ନିଜର ପ୍ରଥମ ଏମ୍. ଆର୍. ଆଇ. ମେସିନ୍ ତିଆରି କରିଛି। ଏବେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଆମ ପାଖରେ ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସ୍ୱଦେଶୀ ଏମ୍. ଆର୍. ଆଇ. ମେସିନ୍ ନଥିଲା। ଏବେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏମ୍. ଆର୍. ଆଇ. ମେସିନ୍ ଦ୍ୱାରା ପରୀକ୍ଷଣର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ହ୍ରାସ ପାଇବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଦେଶର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାର କହୁଥିଲା, ଆଜି ସେହି ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଦେଖୁଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସଫଳତା କେତେ ବଡ଼ ତାହାର ଉଦାହରଣ ଆପଣଙ୍କୁ ମିଳିବ। ଠିକ୍ ଯେପରି ଆମର ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଉଦ୍ୟୋଗ। ୨୦୧୪-୧୫ରେ, ଆମର ରପ୍ତାନୀ ଏକ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମଧ୍ୟ ନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ କୋଡ଼ିଏ କୋଟି ଡଲାରର ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଟେଲିକମ୍ ଏବଂ ନେଟୱାର୍କିଂ ଉଦ୍ୟୋଗର ଏକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି। ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସାମଗ୍ରୀର ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ମୋଟର ସାଇକେଲର ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ୟୁ. ଏ. ଇ. ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ଭଳି ଅନେକ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ନୂତନ ଦିଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆମର ସୌର ସେଲ୍, ସୌର ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ 23 ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ୨୧ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ସଫଳତା ଦେଶର ଉତ୍ପାଦନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିପରି ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଟିଭି-9ର ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବିଚାରବିମର୍ଶ ହେବ। ଆଜି ଆମେ ଯାହା ବି ଚିନ୍ତା କରୁ, ଯାହା ବି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ନେଇ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ, ତାହା ହିଁ ଆମର ଆଗାମୀ ଆସନ୍ତାକାଲି, ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ। ଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଏବଂ ଆମେ ୧୯୪୭ରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରି ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଲୁ। ଏବେ ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ଏବଂ ଆମକୁ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ। ଏବଂ ଯେପରି ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି, ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରି ଟିଭି9 ମଧ୍ୟ ନିଜ ତରଫରୁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ପୁଣି ଥରେ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ଟିଭି-9 କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବି, କାରଣ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଅଧିକାଂଶତଃ ଏକ ଛୋଟ ପଞ୍ଚ ତାରକା ହୋଟେଲ କୋଠରୀରେ, ସେହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ବକ୍ତା ସମାନ ଥିଲେ, ଶ୍ରୋତା ସମାନ ଥିଲେ, କୋଠରୀ ସମାନ ଥିଲା। ଟିଭି9 ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଭାଙ୍ଗିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଯେଉଁ ମଡେଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ମିଡିଆ ହାଉସକୁ ମଧ୍ୟ ତାହା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଅର୍ଥାତ୍, ଟିଭି-9 ଥିଙ୍କସ୍ ଟୁଡେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଦେବ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ, ଆପଣଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ ଆପଣ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଦେଶର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ମିଡିଆ ହାଉସର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ନୁହେଁ। ଏକ ମିଶନ ମୋଡରେ ୫୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ମିଶନ ସହିତ ଯୋଡିବା ଏବଂ ମନୋନୀତ ପିଲାମାନଙ୍କର ପରବର୍ତ୍ତୀ ତାଲିମ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ | ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଯେଉଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ଫଟୋଗ୍ରାଫି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତିଜ୍ଞାକାରୀ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ମୁଁ ନିଜେ ଫଟୋ ଉଠାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିବି ଯେ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଫଟୋ ବାହାରିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ମୁଁ ଯେଉଁ ଯୁବ ପିଢ଼ିକୁ ଦେଖୁଛି, ୨୦୪୭ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବ, ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ, କାରଣ ଆପଣମାନେ ସେହି ବୟସରେ ରହିବେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିକାଶ କରିବ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁସି ହିଁ ଖୁସି । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଧନ୍ୟବାଦ୍।