Ministry of Panchayati Raj
Union Government Releases more than Rs. 436 Crores for Karnataka and Tripura under XV Finance Commission Grants for Rural Local Bodies in FY 2024-25
27 MAR 2025 1:02PM by PIB Delhi
The Union Government has released the second installment of the Fifteenth Finance Commission (XV FC) Grants for rural local bodies in Tripura and Karnataka for the financial year 2024–25, strengthening local governance and driving rural transformation. In Tripura, the government has allocated Rs. 31.1259 crores in Untied Grants (2nd installment), benefiting 589 eligible Gram Panchayats, along with all Block Panchayats, District Panchayats, and Traditional Local Bodies. While for Karnataka, Rs. 404.9678 crores in Untied Grants (2nd installment) has been released for 5375 eligible Gram Panchayats, supporting rural local bodies across the state.
These grants empower Panchayati Raj Institutions (PRIs) enabling them to address location-specific needs under the 29 subjects outlined in the Eleventh Schedule of the Constitution. These funds are utilized for development initiatives excluding salaries and establishment costs. The grants are divided into two categories:
• Untied Grants: These can be used for diverse community-specific needs and are aimed at enhancing local infrastructure and development projects.
• Tied Grants: Specifically allocated for the critical areas of sanitation (including the maintenance of Open Defecation Free status, waste management, and fecal sludge management) and drinking water (including rainwater harvesting and water recycling).
The release of these funds is a significant move toward decentralizing resources and empowering local governments. Managed by the Ministry of Panchayati Raj and Ministry of Jal Shakti, the XV Finance Commission Grants are designed to drive grassroots development, enhance local governance, and support initiatives tailored to the unique needs of rural communities.

ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ କମିଶନ ଅନୁଦାନ ଅଧୀନରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାକୁ ୪୩୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
27 MAR 2025 1:02PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ କମିଶନ (XV FC) ଅନୁଦାନର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ତ୍ରିପୁରାରେ ସରକାର ସମସ୍ତ ବ୍ଲକ ପଞ୍ଚାୟତ, ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ୫୮୯ ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ୩୧ହଜାର ୧୨୫୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦ୍ୱିତୀୟ କିସ୍ତି ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପାଇଁ, ରାଜ୍ୟ ସାରା ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ୫୩୭୫ ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଅନଟାଇଡ୍ ଗ୍ରାଣ୍ଟ (ଦ୍ୱିତୀୟ କିସ୍ତି) ଭାବରେ ୪୦୪.୯୬୭୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଅନୁଦାନଗୁଡ଼ିକ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ (PRIs) ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବିଧାନର ଏକାଦଶ ଅନୁସୂଚୀରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ୨୯ଟି ବିଷୟ ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାନ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଏହି ପାଣ୍ଠି ଗୁଡ଼ିକ ଦରମା ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ବାଦ ଦେଇ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଏହି ଅନୁଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦୁଇଟି ବର୍ଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି:
ଅନଟାଇଡ୍ ଗ୍ରାଣ୍ଟ: ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧିତ ଅନୁଦାନ: ସ୍ୱଚ୍ଛତା (ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ କରିବାରୁ ନିବୃତ ରହିବା, ପରିଷ୍କାର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ମଳ ପଙ୍କ ପରିଚାଳନା ସମେତ) ପାନୀୟ ଜଳ (ବୃଷ୍ଟିଜଳ ଅମଳ ଏବଂ ଜଳ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ସମେତ) ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି
ଏହି ପାଣ୍ଠିର ମୁକ୍ତି ସମ୍ବଳର ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ କମିଶନ ଅନୁଦାନ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
sws