ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୫ଜି ଇନୋଭେସନ୍ ହ୍ୟାକାଥନ୍ ୨୦୨୫ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
୫ଜି ଇନୋଭେସନ୍ ହ୍ୟାକାଥନ୍ ୨୦୨୫ : ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଆହ୍ଵାନ
ଡିଓଟି ପକ୍ଷରୁ ୫ଜି ଇନୋଭେସନ୍ ହ୍ୟାକାଥନ୍ ୨୦୨୫ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା
ଛଅ ମାସ ଅବଧିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ୫ଜି ର ଉପଯୋଗ କରି ଅଭିନବ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକଶିତ କରିବା
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୫ଜି ୟୁଜ୍ କେସ୍ ଲ୍ୟାବ୍ ରେ ପରାମର୍ଶ, ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରଦାନ କରିବ
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର ସହାୟତା ସମେତ ବ୍ୟବସାୟୀକରଣ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା ପାଇବେ
ହ୍ୟାକାଥନ୍ ସ୍ନାତକ ଏବଂ ସ୍ନାତକୋତର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ପେଶାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା
17 MAR 2025 9:04AM by PIB Bhubaneswar
ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ ବିଭାଗ (ଡିଓଟି) ସାମାଜିକ ଏବଂ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ୫ଜି ସଂଚାଳିତ ସମାଧାନର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ଛଅ ମାସ ଅବଧିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୫ଜି ଇନୋଭେସନ୍ ହ୍ୟାକାଥନ୍ ୨୦୨୫ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଛି। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ୫ଜି ୟୁଜ୍ କେସ୍ ଲ୍ୟାବ୍ କୁ ପରାମର୍ଶ, ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ଆକସେସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସ୍କେଲେବଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ।
ହ୍ୟାକାଥନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନେଟୱାର୍କର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ଆଇଓଟି-ସକ୍ଷମ ସମାଧାନ, ୫ଜି ପ୍ରସାରଣ, ସ୍ମାର୍ଟ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ, କୃଷି, ଉଦ୍ୟୋଗ ଅଟୋମେସନ୍, ଅଣ-ସ୍ଥଳୀୟ ନେଟୱାର୍କ (ଏନଟିଏନ), ଡି୨ଏମ୍, ଭି୨ଏକ୍ସ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ୫ଜି ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଇଛି। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ବାସ୍ତବ ଦୁନିଆର ସମସ୍ୟାଗୁଡିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ନେଟୱାର୍କ୍ ସ୍ଲାଇସିଂ, ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା (କ୍ୟୁଓଏସ୍) ଏବଂ କଲ୍-ଫ୍ଲୋ ପରି ୫ଜି ସୁବିଧାର ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରା ଯାଉଛି। ହ୍ୟାକାଥନ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି (ଆଇପି) ର ବ୍ୟବସାୟୀକରଣ ପାଇଁ ଆଇପିଆର ଫାଇଲିଂରେ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ସମୟସୀମା
ଏହି ହ୍ୟାକାଥନ୍ ଅନେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଚାରକୁ ପରିପୁଷ୍ଟ ଏବଂ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସତର୍କତାର ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହେଉଛି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲ ପର୍ଯ୍ୟାୟ , ଯାହା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ବିଚାର,, ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ବିବରଣୀ, ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସମାଧାନ ଏବଂ ଆଶାନୁରୂପ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚିତ କରି ନିଜର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ ବିଭାଗର (ଡିଓଟି) ସ୍କ୍ରିନିଂ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରସ୍ତାବ ସୁପାରିସ କରିବା ଲାଗି ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ କମିଟି ଆଗାମୀ ମୂଲ୍ୟାୟନ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରବେଶିକାକୁ ଚୟନ କରିବେ।
ଥରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଚୟନ ହେବା ପରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସର୍ଟଲିଷ୍ଟିଂ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମନୋନୀତ ଦଳ (୧୫୦ - ୨୦୦ ପ୍ରସ୍ତାବ) ସେମାନଙ୍କ ବିଚାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇବେ। ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୨୫ରୁ ୫୦ଟି ଦଳ ପ୍ରଗତି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ତିନି ମାସ (ଜୁନ୍ ୧୫ ରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫, ୨୦୨୫) ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତି ସିଡ୍ ଫଣ୍ଡ (ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଣ୍ଠି) ରେ ୧,୦୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ନିଜର ବିଚାରକୁ ଅଧିକ ମାର୍ଜିତ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ସହାୟତା ପାଇବେ, ୫ଜି ୟୁଜ୍ କେସ୍ ଲ୍ୟାବ୍ ର ଉପଲବ୍ଧତା ରହିବ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପରୀକ୍ଷଣର ଲାଭ ପାଇବେ। ଯଦି କୌଣସି ସମାଧାନକୁ ଆଇପିଆରରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇପାରିବ, ତେବେ ଆଇପିଆର ଫାଇଲିଂ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
୨୦୨୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଶେଷ ଭାଗରେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳ ସରକାର, ଏକାଡେମିଆ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରର ୫ - ୭ ଜଣ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମୂଲ୍ୟାୟନ କମିଟି (ଟିଇଇସି)ରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ। ମୂଲ୍ୟାୟନ ଚାରିଟି ପ୍ରମୁଖ ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବ, ସେଗୁଡିକ ହେଉଛି ବୈଷୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା (୪୦%), ସ୍କେଲେବିଲିଟି ଏବଂ ବଜାର ପ୍ରସ୍ତୁତି (୪୦%),ସାମାଜିକ ଓ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଭାବ (୧୦%) , ଏବଂ ନୂତନତ୍ଵ (୧୦%) ।
ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ରେ ବିଜେତା ମାନଙ୍କର ନାମ ଘୋଷଣା କରାଯିବ ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ସମ୍ମାନଜନକ ଟେକ୍ ଇଭେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ୍ କଂଗ୍ରେସ (ଆଇଏମସି) ୨୦୨୫ରେ ଶୀର୍ଷ ଦଳମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଭାବନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ।
ପୁରସ୍କାର ଓ ମାନ୍ୟତା
ବିଜେତାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁରସ୍କାରରେ ପୁରସ୍କୃତ ହେବେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା , ଉପବିଜେତାଙ୍କୁ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଓ ଦ୍ବିତୀୟ ଉପବିଜେତାଙ୍କୁ ୧ ଲକ୍ଷ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏଥିସହିତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଚାର ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଅଭିନବ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ପାଇଁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟେକକୁ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ | ୧୦ଟି ଲ୍ୟାବ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ଜି ୟୁଜ୍ କେସ୍ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା ପତ୍ର ଦିଆଯିବ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଉତ୍ତମ ବିଚାର ପାଇଁ ଉଦୀୟମାନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପକ୍ଷରୁ ଗୋଟିଏ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଦେଢ଼ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟରେ ସମର୍ଥିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସିଡ୍ ଫଣ୍ଡ, ଆଇପିଆର୍ ସହାୟତା, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୫୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍କେଲେବଲ୍ ୫ଜି ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକଶିତ କରିବା, ୨୫+ ପେଟେଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଶିକ୍ଷା - ଉଦ୍ୟୋଗ - ସରକାରୀ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସୃଷ୍ଟିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା। ୧୫ ମାର୍ଚ୍ଚରୁ ୧୫ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲ, ୨୦୨୫ ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ବିଜେତା ଘୋଷଣା ଏବଂ ଦ୍ୱି-ସାପ୍ତାହିକ ଅଗ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ଟ୍ରାକିଂ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପୂରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କଠୋର ସମୟସୀମା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ସହଯୋଗ ଏବଂ ଅଭିନବତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ୫ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ୫ଜି ଇନୋଭେସନ୍ ହ୍ୟାକାଥନ୍ ୨୦୨୫କୁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଲ୍ୟାବ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବଜାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସମାଧାନର ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରି ଏହି ହ୍ୟାକାଥନ ୫ଜି ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି।

Ministry of Communications
DoT announces launch of the 5G Innovation Hackathon 2025
This will be an intensive six-month programme, aimed at developing innovative prototypes leveraging 5G technology
The programme will provide mentorship, funding, and access to 5G Use Case Labs
Participants will receive additional support for commercialisation, including Intellectual Property Rights (IPR) assistance
The Hackathon is open to undergraduate and postgraduate students, startups, and professionals
17 MAR 2025 9:04AM by PIB Delhi
The Department of Telecommunications (DoT) has announced the 5G Innovation Hackathon 2025, a six-month initiative aimed at accelerating the development of innovative 5G-powered solutions to address societal and industrial challenges. Open to students, startups, and professionals, the programme provides mentorship, funding, and access to over 100 5G Use Case Labs, enabling participants to transform visionary ideas into scalable technologies.
The hackathon invites proposals focused on key 5G applications such as AI-driven network maintenance, IoT-enabled solutions, 5G broadcasting, smart health, agriculture, industrial automation, non-terrestrial networks (NTN), D2M, V2X, and quantum communication. Participants are encouraged to leverage 5G features like network slicing, Quality of Service (QoS), and call-flow scenarios to address real-world problems. The hackathon offers an array of support mechanisms to help participants take their innovations to the next level. Participants will get assistance in IPR filing for commercialising their IP assets.
Programme Structure & Timeline
The hackathon will unfold in several stages, each carefully designed to nurture and develop ideas from proposal submission to final evaluation. The first stage, Proposal Submission, invites participants to submit their comprehensive ideas, outlining their problem statement, proposed solution, and expected impact. Each institution will have the opportunity to recommend up to five proposals for the Department of Telecommunications (DoT) screening, and regional committees will select the best entries for further evaluation.
Once proposals are shortlisted, the Regional Shortlisting stage will see selected teams (150–200 proposals) receive guidance to enhance their ideas. The top 25–50 teams will progress to the Pragati Phase, where they will be provided with a ₹1,00,000 each seed fund to develop their prototypes over a three-month period (June 15 – September 15, 2025). During this phase, participants will benefit from mentorship, access to 5G Use Case Labs, and testing infrastructure to refine their ideas. In case any of the solution can be converted to an IPR, necessary support for IPR filing will be extended.
The final stage, Evaluation and Showcase, will take place in late September 2025, where teams will present their prototypes to a Technical Expert Evaluation Committee (TEEC), comprising 5-7 experts from the government, Academia and Industry. The evaluation will be based on four key criteria: Technical Execution (40%), Scalability & Market Readiness (40%), Societal & Industrial Impact (10%), and Novelty (10%).
Winners will be announced in October 2025, with the top teams showcasing their innovations at the India Mobile Congress (IMC) 2025, one of the most prestigious tech events in the country.
Awards & Recognition
Winners will receive significant rewards, including ₹5,00,000 for the 1st place, ₹3,00,000 for the runner-up, and ₹1,50,000 for the 2nd runner-up. Also, special mentions will be given for Best Idea and Most Innovative Prototype, each receiving ₹50,000. 10 labs will also be given Certificates of Appreciation for Best 5G Use case and one Certificate for Best idea from Emerging Institute.
The programme, supported by a ₹1.5 crore budget, covers seed funding, IPR assistance, mentorship, and operational costs. It aims at developing over 50 scalable 5G prototypes, generate 25+ patents, strengthen academia-industry-government collaboration, and support startup creation. Key dates include submission of proposals from 15 March-15 April 2025, announcement of final winners on 01 October 2025, and a rigorous timeline ensuring milestones are met through bi-weekly progress reports and a centralised tracking dashboard.
The 5G Innovation Hackathon 2025 is designed to harness the transformative potential of 5G technology by fostering collaboration and innovation. By bridging lab research and market-ready solutions, the hackathon aligns with India’s vision to lead in 5G innovation.
Follow DoT Handles for more: -
X - https://x.com/DoT_India
Insta - https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ==
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
YT- https://www.youtube.com/@departmentoftelecom