Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Indian Community in Mauritius
Whenever I come to Mauritius, it feels like I am among my own: PM
The people and the government of Mauritius have decided to confer upon me their highest civilian honour and I humbly accept this decision with great respect: PM
This is not just an honour for me, it is an honour for the historic bond between India and Mauritius: PM
Mauritius is like a ‘Mini India’: PM
Our government has revived Nalanda University and its spirit: PM
Bihar's Makhana will soon become a part of snack menus worldwide: PM
The decision has been made to extend the OCI Card to the seventh generation of the Indian diaspora in Mauritius: PM
Mauritius is not just a partner country; For us, Mauritius is family: PM
Mauritius is at the heart of India's SAGAR vision: PM
When Mauritius prospers, India is the first to celebrate: PM
11 MAR 2025 9:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, along with the Prime Minister of Mauritius, H.E. Navinchandra Ramgoolam, today addressed a gathering of the Indian community and friends of India in Mauritius at a special event held at the Trianon Convention Centre. The event saw enthusiastic participation from the Indian diaspora, including students, professionals, socio-cultural organizations, and business leaders. It was also attended by several Ministers, Members of Parliament, and other dignitaries from Mauritius.
Welcoming Prime Minister Modi at the event, Prime Minister Ramgoolam announced that Mauritius would be conferring its highest civilian award ‘Grand Commander of the Order of the Star and Key of the Indian Ocean [G.C.S.K]’ on Prime Minister of India during the National Day celebrations. Prime Minister expressed his gratitude to him for this exceptional honour.
In his address, Prime Minister thanked Prime Minister of Mauritius for his warmth and friendship and for his contribution to strengthening the vibrant and special ties between the two countries. In a special gesture, he handed over OCI cards to PM Ramgoolam and his spouse, Mrs Veena Ramgoolam. Conveying greetings to the Mauritian people on the occasion of their National Day, Prime Minister recalled the shared historical journey of the two countries. He paid tributes to Sir Seewoosagur Ramgoolam, Sir Anerood Jugnauth, Manilal Doctor and others who fought for Mauritius’s independence and noted that it was an honour for him to attend the National Day celebrations of Mauritius as Chief Guest. Highlighting the shared heritage and familial connections that form the bedrock of the close people-to-people ties between the two countries, Prime Minister appreciated how the Indian origin community in Mauritius had preserved and nurtured their cultural roots. To further strengthen these bonds, a special carve out for Mauritius has been made whereby OCI cards can be made available to the seventh generation of the people of Indian origin in Mauritius. Prime Minister underscored that India would be supporting several initiatives to nurture the Girmitiya legacy.
Prime Minister noted that India was privileged to be a close development partner of Mauritius. He further elaborated that India-Mauritius special ties played a key role in India’s SAGAR Vision and its engagement with the Global South. Speaking about tackling the shared challenge of climate change, he appreciated Mauritius’s partnership in the International Solar Alliance and the Global Biofuels Alliance initiatives. In this context, PM also highlighted the Ek Pedh Maa Ke Naam ( Plant4Mother) initiative under which he planted a sapling at the historic Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanic Garden earlier in the day. Full address of Prime Minister may be seen here.
The event featured a captivating cultural programme, with performances by artistes from Indira Gandhi Centre for Indian Culture (IGCIC), Mahatma Gandhi Institute (MGI) and Anna Medical College.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রাধন মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মাউরিসসতা ভারতমচাশিংদা ৱা ঙাংখ্রে
ঐনা মাউরিসসতা লাকপা মতম খুদিংমক্ত, ঐগী মীয়াম মরক্ত লৈবগুম্না ফাওহল্লি: প্রধান মন্ত্রী
মখোয়গী খ্বাইদগী ৱাংবা ইকায়খুম্নবা ঐঙোন্দা পীনবা মাউরিসসকী মীয়াম অমসুং সরকারনা ৱারেপ লৌরে অমসুং ৱারেপ অসি ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা ঐনা নোল্লুক্না য়াজরে: প্রধান মন্ত্রী
মাউরিসস ‘অপীকপা ভারত’ অমগুম্বনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী সরকারনা নালান্দা য়ুনিভর্সিতি অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অমুক হিঙ্গৎহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
অথুবা মতমদা বিহারগী থাংজিং মালেমগী অচাপোৎকী মথেল অমা ওইরগনি: প্রধান মন্ত্রী
মাউরিসসতা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী তরেৎশুবা মীরোলদা ও.সি.আই কার্দ পীনবা ৱারেপ লৌরে: প্রধান মন্ত্রী
মাউরিসস খোঙলোয় ওইরিবা লৈবাক অমা খক নত্তনা, মাউরিসস ইমুং-মনুংনি: প্রধান মন্ত্রী
মাউরিসস ভারতকী সাগর ভিজনগী থৱায়নি: প্রধান মন্ত্রী
মাউরিসসনা চাউখৎলকপা মতমদা, ভারতনা অহানবা ওইনা হরাওগনি: প্রধান মন্ত্রী
11 MAR 2025 9:37PM by PIB Imphal
ঙসি ত্রিয়ানন কনভেন্সন সেন্তরদা পাংথোকপা অখন্নবা থৌরম অমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মাউরিসসকী প্রধান মন্ত্রী নবিনচন্দ্র রামগুলামনা ভারতমচাশিং অমসুং ভারতকী মরুপশিংগী অপুনবা অমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা লৈবাক অদুদা লৈরিবা ভারতমচাশিং, মহৈরোয়শিং, শীনফম কয়াগী মীওইশিং, মীয়ামগী অমসুং নাৎকী লুপশিং অমসুং ললোন-ইতিক্কী লুচিংবশিং শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা মাউরিসসকী মিনিষ্টরশিং, এম.পিশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওই কয়া শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী তরাম্না ওক্লদুনা, মাউরিসসনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা সিবিল এৱার্দ ‘ গ্রান্দ কমান্দর ওফ দ ওর্দর ওফ দ ষ্টার এন্দ কি ও দ ইন্দিয়ান ওসিন’ নেসনেল দে মনুংদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীদা পীরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী শ্রী রামগুলামনা লাউথোকখ্রে। অখন্নবা ইকায়খুম্নবা অসি মঙোন্দা পীবদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী তৌবীমল খঙবা ফোঙদোকখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, ভারত অমসুং মাউরিসসকী মরক্ত লৈনরিবা পুৱারি ওইরবা অমসুং অখন্নবা মরীশিং ফগৎহন্নবা মহাক্না পাংথোকখিবা থবকশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী নবিনচন্দ্র থাগৎপা ফোঙদোকখি। অখন্নবা অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী নবিনচন্দ্র অমসুং মহাক্কী লোয়নবী, বিনা জিদা ও.সি.আই কার্দশিং খুৎশীন্নখি। মখোয়গী নেসনেল দে থৌরমদা মাউরিসসকী মীয়ামদা য়াইফ পাউজে পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অনিগী পুৱারি ওইরবা খোঙচৎ অদু অমুক হন্না নিংশিংখি। মাউরিসসকী নিংতম্বা ফংনবা লান্থেংনখিবা সার সিৱুসাগুর রামগুলাম,সার অনিরুদ জুগনৌথ, মনিলাল দোক্তর অমসুং অতোপ্পশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং চীফ গেষ্ট ওইনা মাউরিসসকী নেসনেল দে থৌরমশিং শরুক য়াবা ফংবা অসি লাইবক ফবনি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হেরিতেচ শরুক য়ামিন্নবা অমসুং ইমুং-মনুংগী ওইবা মরীশিং অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্ত মীগা-মীগা অচেৎপা মরীশিং লৈনবগী য়ুম্ফম ওইরি। মাউরিসসতা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা মখোয়গী হৌরকফমশিং য়োকখৎপা অমসুং ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মরীশিং অসি মখা তানা ফগৎনবা, মাউরিসসতা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী তরেৎশুবা মীরোলদা ও.সি.আই কার্দ পীনবা ৱারেপ লৌরে। গিরমিতিয়াগী পুৱারি য়োকখৎনবা থবকশিং ভারতনা শৌগৎকনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অমসুং মাউরিসস পুৱারিগী মরী লৈবা খক নত্তনা মখোয়গী খুদোংচাবশিং শরুক য়ামিন্নরি। ভারতনা য়াংনা চাউখৎলকপদা, লৈবাক অসিনা মাউরিসসকী চাউখৎপদা থৱায় য়াওনা মতেং পাংলি। ভারতকী ভিজন সাগর অমসুং গ্লোবেল সাউথতা মসি থবক পায়খৎপদা ভারত-মাউরিসসকী অখন্নবা মরীশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। মালেমগী অইং-অশাগী খল হোংলকপগী খুদোংচাদবশিং থেংননবা, মাউরিসসনা ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স অমসুং গ্লোবেল বাইওফুএল এল্লাইন্সকী মরুওইবা মেম্বর ওইবদা থাগৎলি। এক পের মা কে নাম কেম্পেনগী মখাদা ঙসি মহাক্না পুৱারি ওইরবা সার সিৱুসাগুর রামগুলাম বোতানিক গার্দেন্দা উ চারা অমা থাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল মফম অসিদা ফংগনি।
থৌরম অদুদা ইন্দিরা গান্ধী সেন্তর ফোর ইন্দিয়ান কলচর (আই জি সি আই সি), মহাত্মা গান্ধী ইন্সতিতুৎ (এম জি আই) অমসুং অন্না মেদিকেল কোলেজগী কলাকারশিংগী ফজরবা নাৎকী থৌরমশিং উৎখি।