প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰিপাব্লিক প্লেনেৰী ছামিট ২০২৫ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 MAR 2025 11:07PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আপোনালোক সকলো নিশ্চয় ভাগৰি পৰিছে, অৰ্ণবৰ উচ্চ স্বৰত আপোনালোকৰ কাণ দুখন নিশ্চয় ভাগৰি পৰিছে, বহক অৰ্ণব, এতিয়াও নিৰ্বাচনৰ বতৰ হোৱা নাই। প্ৰথমে ৰিপাব্লিক টিভিক এই অভিনৱ অভিজ্ঞতাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোকে যুৱক-যুৱতীসকলক তৃণমূল পৰ্যায়ত জড়িত কৰি ইমান ডাঙৰ প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰি ইয়ালৈ আনিছে। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকল যেতিয়া জাতীয় বক্তৃতাৰ লগত জড়িত হৈ পৰে তেতিয়া চিন্তাত নতুনত্বৰ সৃষ্টি হয়, ই সমগ্ৰ পৰিৱেশকে নতুন শক্তিৰে ভৰাই তোলে আৰু এই সময়ত আমিও ইয়াত একে শক্তি অনুভৱ কৰি আছো। এক প্ৰকাৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ জড়িততাৰে আমি প্ৰতিটো বান্ধোন ভাঙিবলৈ সক্ষম হৈছো, সীমাৰ ঊৰ্ধ্বলৈ যাব পাৰিছো, তথাপিও এনে কোনো লক্ষ্য নাই যিটো অসম্ভৱ। কোনো গন্তব্যস্থান নাই যিটোত উপনীত হ’ব নোৱাৰি। এই সন্মিলনৰ বাবে ৰিপাব্লিক টিভিয়ে নতুন ধাৰণা এটাৰ ওপৰত কাম কৰিছে। এই সন্মিলনৰ সফলতাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো আৰু সম্বৰ্ধনা জনাইছো। বাৰু, মোৰো এই বিষয়ে অলপ ন্যস্ত স্বাৰ্থ আছে প্ৰথমতে, মই যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা ভাবি আহিছো যে মই এক লাখ যুৱকক ৰাজনীতিত আনিব লাগিব আৰু সেই এক লাখ যুৱক-যুৱতী এনে হ’ব লাগে যি পৰিয়ালৰ প্ৰথম ভোটাৰ, এক প্ৰকাৰে এনেধৰণৰ অনুষ্ঠানে মোৰ এই লক্ষ্যৰ বাবে আধাৰ সাজু কৰি তুলিছে। দ্বিতীয়তে, মোৰ ব্যক্তিগত লাভ আছে, সেয়া হৈছে ২০২৯ চনত ভোট দিবলৈ যাবলগীয়া সকলে নাজানে ২০১৪ চনৰ আগতে বাতৰি কাকতৰ শিৰোনাম কি আছিল, তেওঁলোকে নাজানে, আগতে ১০-১০, ১২-১২ লাখ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰী হৈছিল, তেওঁলোকে নাজানে আৰু ২০২৯ চনত কেতিয়া ভোট দিবলৈ যাব, তুলনাৰ বাবে তেওঁলোকৰ আগত একো নাথাকিব আৰু গতিকে সেই পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হ’ব লাগিব আৰু মই নিশ্চিত যে যিখন আধাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে সেইখনে সেই কামক শক্তিশালী কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই কৈছে যে এয়া ভাৰতৰ শতিকা, এই কথা আপোনালোকে শুনা নাই। ভাৰতৰ সাফল্য, ভাৰতৰ সফলতাই সমগ্ৰ বিশ্বতে নতুন আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। যি ভাৰতৰ বিষয়ে কোৱা হৈছিল যে ই নিজেই ডুবাই আমাক লগত লৈ যাব, সেই ভাৰতে আজি বিশ্বৰ বৃদ্ধিৰ দিশত আগুৱাই লৈ গৈছে। ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ দিশ কি, আমি আজি আমাৰ কাম আৰু সাফল্যৰ পৰা এই কথা জানিব পাৰোঁ। স্বাধীনতাৰ ৬৫ বছৰৰ পাছতো ভাৰত বিশ্বৰ একাদশ বৃহত্তম অৰ্থনীতি আছিল। যোৱা দশকত আমি বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’লোঁ আৰু এতিয়া আমিও একে গতিৰে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’বলৈ ওলাইছো।
বন্ধুসকল,
১৮ বছৰ আগৰ ঘটনাৰ কথাও আপোনালোকক সোঁৱৰাই দিওঁ। ১৮ বছৰৰ এই পৰিসংখ্যা বিশেষ কাৰণ ১৮ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰা, প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটাৰ হোৱা লোকসকলে ১৮ বছৰৰ আগৰ সময়ছোৱাৰ বিষয়ে নাজানে, সেয়েহে সেই তথ্য মই লৈ আহিছো। ১৮ বছৰ আগতে অৰ্থাৎ ২০০৭ চনত ভাৰতৰ বাৰ্ষিক জিডিপি এক ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ হৈছিল। অৰ্থাৎ সহজ ভাষাত ক’বলৈ গ’লে সেই সময়ত ভাৰতত এবছৰত এক ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ চলিছিল। এতিয়া চাওক আজি কি হৈছে? এতিয়া মাত্ৰ এক চতুৰ্থাংশতে প্ৰায় এক ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ চলি আছে। ইয়াৰ অৰ্থ কি? ১৮ বছৰ আগতে ভাৰতত যি পৰিমাণৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ চলিছিল, সেয়া এতিয়া মাত্ৰ তিনিমাহতে ঘটিছে। ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় যে আজিৰ ভাৰত কিমান দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। মই আপোনালোকক কিছুমান উদাহৰণ দিম যিয়ে দেখুৱাম যে যোৱা দশকত কেনেদৰে বৃহৎ পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু ইয়াৰ ফলত কেনেদৰে ফলাফল আহিছে। যোৱা ১০ বছৰত আমি ২৫ কোটি মানুহক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই আনিবলৈ সফল হৈছো। এই সংখ্যা বহু দেশৰ মুঠ জনসংখ্যাতকৈ বেছি। আপুনিও সেই যুগটো মনত ৰখা উচিত যেতিয়া চৰকাৰে নিজেই মানি লৈছিল, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজেই কৈছিল যে যদি এটকা পঠোৱা হয়, তেন্তে ১৫ পইচা দুখীয়াৰ মাজলৈ যায়, সেই ৮৫ পইচা কোনে খাই পেলালে আৰু তাৰ পিছত বৰ্তমানৰ যুগ। যোৱা দশকত ডিবিটি, প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ, ৪২ লাখ কোটি টকাৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰ লোকৰ একাউণ্টলৈ ৪২ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা হস্তান্তৰ হৈছে। যদি আপুনি এটকাত ১৫ পইচাৰ হিচাপ কৰে, তেন্তে ৪২ লাখ কোটি টকাৰ হিচাপ কি হ’ব? বন্ধুসকল, আজি যদি এটকা দিল্লীৰ পৰা ওলাই যায়, তেন্তে ১০০ পইচাই শেষ স্থানত উপনীত হয়।
বন্ধুসকল,
১০ বছৰ আগতে সৌৰশক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ ক’তো নাছিল। কিন্তু আজি সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতাৰ ফালৰ পৰা বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫ খন দেশৰ ভিতৰত ভাৰত আছে। আমি সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতা ৩০ গুণ বৃদ্ধি কৰিছো। সৌৰ মডিউল নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো ৩০ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ১০ বছৰ আগতে আমি আনকি হোলীৰ পানীৰ বন্দুক আৰু শিশুৰ খেলনাও বহিঃৰাজ্যৰ পৰা আমদানি কৰিছিলোঁ। আজি আমাৰ খেলনাৰ ৰপ্তানি তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ১০ বছৰ আগলৈকে আমি বিদেশৰ পৰা আমাৰ সেনাৰ বাবে আনকি ৰাইফল আমদানি কৰিছিলোঁ আৰু যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ২০ গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
এই ১০ বছৰত আমি বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম তীখা উৎপাদনকাৰী, বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা আৰু বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম হৈ পৰিছো। এই ১০ বছৰত আমি আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত আমাৰ মূলধনী ব্যয় পাঁচগুণ বৃদ্ধি কৰিছো। দেশৰ বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এই দহ বছৰতে দেশত কাৰ্যক্ষম এইমছৰ সংখ্যা তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। আৰু এই ১০ বছৰত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু চিকিৎসা আসনৰ সংখ্যাও প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতৰ আমেজ বেলেগ। আজিৰ ভাৰতে ডাঙৰ চিন্তা কৰে, ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰে আৰু আজিৰ ভাৰতে ডাঙৰ ফলাফল লাভ কৰি দেখুৱায়। আৰু এইটো হৈছে কাৰণ দেশৰ চিন্তাধাৰা সলনি হৈছে, ভাৰতে ডাঙৰ ডাঙৰ আকাংক্ষাৰে আগবাঢ়িছে। আগতে আমাৰ চিন্তাধাৰা এনেকুৱা আছিল, চলি থাকে, হয়, হেৰা যাওক বন্ধু, যি কৰিব লাগিব সেয়া হ’ব, আপোনাৰ ধৰণেৰে কৰক। আগতে চিন্তাধাৰাটো কিমান সংকীৰ্ণ হৈ পৰিছিল তাৰ এটা উদাহৰণ দিওঁ। এটা সময় আছিল যেতিয়া ক’ৰবাত খৰাং পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছিল, যদি খৰাংপীড়িত অঞ্চল আছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছৰ ক্ষমতাত থাকিলে মানুহে স্মাৰক-পত্ৰ দিছিল, গতিকে গাঁৱৰ মানুহে স্মাৰক-পত্ৰ দিছিল আৰু কি দাবী কৰিছিল, যে ছাৰ, দুৰ্ভিক্ষৰ এই সময়ত, সাহায্যৰ কাম আৰম্ভ হ’ব লাগে, আমি গাঁত খান্দিম, মাটি উলিয়াই আন গাঁতত ভৰাই দিম, একেখিনি মানুহে কি দাবী কৰিছিল। তেওঁ দাবী কৰিছিল যে ছাৰ, অনুগ্ৰহ কৰি মোৰ অঞ্চলত হেণ্ড পাম্প এটা স্থাপন কৰক, তেওঁলোকে পানীৰ বাবে হেণ্ড পাম্প দাবী কৰিছিল, কেতিয়াবা সাংসদে কি বিচাৰিছিল, তেওঁক সোনকালে গেছ চিলিণ্ডাৰ এটা দিয়ক, সাংসদসকলে এই কাম কৰিছিল। তেওঁলোকে ২৫টা কুপন পাইছিল আৰু সংসদ সদস্যই সেই ২৫টা কুপন ব্যৱহাৰ কৰি নিজৰ সমগ্ৰ সমষ্টিত গেছ চিলিণ্ডাৰৰ বাবে বাধ্য হৈছিল। এবছৰত এগৰাকী সাংসদে ২৫টা চিলিণ্ডাৰ প্ৰদান কৰিছিল আৰু এই সকলোবোৰ ২০১৪ চনলৈকে আছিল। সাংসদজনে কি দাবী কৰিলে ছাৰ, এই ৰে’লখনৰ এটা ষ্টপেজ অনুগ্ৰহ কৰি মোৰ অঞ্চলত দিয়ক। এই সকলোবোৰ কথা মই কৈছো ২০১৪ চনৰ আগৰ কথা, মই বৰ পুৰণি কথাৰ কথা কোৱা নাই। কংগ্ৰেছে দেশবাসীৰ আকাংক্ষাক চেপি ধৰিছিল। সেইবাবেই দেশবাসীয়ে আশা এৰি মানি লৈছিল যে তেওঁৰ পৰা একো নহ’ব, তেওঁ কি কৰিছে? মানুহে কৈছিল, ঠিক আছে ভাই, যদি আপুনি মাত্ৰ ইমানখিনি কৰিব পাৰে তেন্তে মাত্ৰ ইমানখিনি কৰক। আৰু আজি আপুনি দেখিছে পৰিস্থিতি আৰু চিন্তাধাৰা কিমান দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে। এতিয়া মানুহে জানে কোনে কাম কৰিব পাৰে, কোনে ফলাফল আনিব পাৰে আৰু এইটো সাধাৰণ নাগৰিক নহয়, যদি আপুনি সদনত দিয়া ভাষণবোৰ শুনে, তেন্তে বিৰোধীয়েও একে ভাষণ দিয়ে, মোদী জীয়ে কিয় এই কাম কৰা নাই, তাৰ মানে তেওঁলোকে ভাবিছে যে এইজন ব্যক্তিয়েহে কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ আকাংক্ষা তেওঁৰ কথাত প্ৰতিফলিত হৈছে। আগতে মানুহে ষ্টপেজ বিচাৰিছিল, এতিয়া আহি কয় মোৰ ঠাইতো বন্দে ভাৰত আৰম্ভ কৰক। শেহতীয়াকৈ মই কিছুদিনৰ আগতে কুৱেইটলৈ গৈছিলো, তাত সাধাৰণতে যেতিয়া মই তাত শ্ৰম শিবিৰলৈ ওলাই যাওঁ, তেতিয়া মই মোৰ দেশবাসীৰ ওচৰলৈ যাবলৈ চেষ্টা কৰো য’ত তেওঁলোকে কাম কৰে। গতিকে মই যেতিয়া তাত শ্ৰমিকৰ কলনীলৈ গৈছিলো, তেতিয়া মই কুৱেইটত কাম কৰা আমাৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকলৰ লগত কথা পাতি আছিলো, কোনোবাই তাত ১০ বছৰ ধৰি কাম কৰি আছে, কোনোবাই ১৫ বছৰ ধৰি কাম কৰি আছে এতিয়া চাওক, বিহাৰৰ এখন গাঁৱৰ এজন শ্ৰমিকে ৯ বছৰ ধৰি কুৱেইটত কাম কৰি আহিছে আৰু ইয়ালৈ আহে যেতিয়া মই তেওঁৰ লগত কথা পাতি আছিলো, তেওঁ ক’লোঁ, চাৰ, মই এটা প্ৰশ্ন সুধিব। ছাৰ, মোৰ গাঁৱৰ ওচৰত জিলা সদৰত এটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰক মই ইমানেই আনন্দিত হৈছিলো যে মোৰ দেশৰ বিহাৰৰ গাঁৱৰ এজন শ্ৰমিকেও ৯ বছৰে কুৱেইটত কাম কৰি আহিছে বুলি ভাবিছে যে এতিয়া মোৰ জিলাত এটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ হ’ব। এয়াই আজি ভাৰতৰ এজন সাধাৰণ নাগৰিকৰ আকাংক্ষা, যিয়ে সমগ্ৰ দেশক উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগুৱাই লৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
যিকোনো সমাজ বা দেশৰ শক্তি বাঢ়ে তেতিয়াহে যেতিয়া ইয়াৰ নাগৰিকৰ পৰা বাধা আঁতৰি যায়, বাধা আঁতৰি যায় আৰু বাধাৰ প্ৰাচীৰ খহি যায়। তেতিয়াহে সেই দেশৰ নাগৰিকৰ শক্তি বাঢ়ে, আনকি আকাশৰ উচ্চতাও তেওঁলোকৰ বাবে সৰু হৈ পৰে। গতিকে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে নাগৰিকৰ সন্মুখত যিবোৰ বাধা আৰোপ কৰিছিল, সেইবোৰ আমি অবিৰতভাৱে আঁতৰাই আছো। এতিয়া এটা উদাহৰণ দিওঁ: মহাকাশ খণ্ড। আগতে মহাকাশ খণ্ডৰ সকলো কামেই ইছৰ’ৰ দায়িত্বত আছিল। ইছৰোৱে নিশ্চয়কৈ এক ডাঙৰ কাম কৰিলে, কিন্তু মহাকাশ বিজ্ঞান আৰু ঔদ্যোগীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ বাকী থকা সামৰ্থ্যসমূহ ব্যৱহাৰ কৰা হোৱা নাছিল, সকলো ইছৰ’ৰ মাজতে সীমাবদ্ধ আছিল। আমি সাহসেৰে মহাকাশ খণ্ডটো যুৱ উদ্ভাৱকৰ বাবে মুকলি কৰি দিলোঁ। আৰু সিদ্ধান্ত লওঁতে মই বুজি নোপোৱাৰ বাবেই কোনো বাতৰি কাকতৰ শিৰোনামত স্থান লাভ কৰা নাছিল। ৰিপাব্লিক টিভিৰ দৰ্শকে জানি আনন্দিত হ’ব যে আজি দেশত ২৫০ টাতকৈও অধিক মহাকাশ ষ্টাৰ্টআপ গঠন হৈছে, এয়া মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ আশ্চৰ্য্য। এই একেই ষ্টাৰ্টআপেই আজি বিক্ৰম-এছ আৰু অগ্নিবানৰ দৰে ৰকেট বনাইছে। মেপিঙৰ খণ্ডতো একেধৰণৰ কথা হৈছিল, ইমানবোৰ বাধা আছিল, এটলাছ বনাব পৰা নাছিল, প্ৰযুক্তি সলনি হৈছে। আগতে যদি ভাৰতত মানচিত্ৰ বনাব লাগে তেন্তে বছৰ বছৰ ধৰি চৰকাৰী কাৰ্যালয়ৰ দুৱাৰে দুৱাৰে ঘূৰিব লাগিছিল। আমি এই নিষেধাজ্ঞাও আঁতৰাই দিলোঁ। আজি জিঅ’-স্পেচিয়েল মেপিঙৰ সৈতে জড়িত তথ্যই নতুন ষ্টাৰ্টআপৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
পাৰমাণৱিক শক্তি আৰু আণৱিক শক্তিৰ সৈতে জড়িত খণ্ডসমূহো আগতে চৰকাৰী নিয়ন্ত্ৰণত ৰখা হৈছিল। নিষেধাজ্ঞা আছিল, বান্ধোন আছিল, বাধাৰ প্ৰাচীৰ আছিল। এতিয়া এইবাৰৰ বাজেটত চৰকাৰে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবেও মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। আৰু ইয়াৰ ফলত ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১০০ গিগাৱাট পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষমতা যোগ কৰাৰ পথ শক্তিশালী হৈছে।
বন্ধুসকল,
আপুনি জানি আচৰিত হ’ব যে আমাৰ গাঁৱত ১০০ লাখ কোটি টকা আৰু তাতোকৈ অধিক টকাৰ অনাবৃত অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনা পৰি আছে। আপোনালোকৰ আগত এই সংখ্যাটো পুনৰ আওৰাইছো – ১০০ লাখ কোটি টকা, এয়া সৰু অংক নহয়, এই অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনা গাঁৱে-ভূঞে ঘৰৰ ৰূপত উপস্থিত। আপোনালোকক সহজভাৱে বুজাই দিওঁ। এতিয়া ইয়াত দিল্লীৰ দৰে চহৰত যদি আপোনাৰ ঘৰৰ মূল্য ৫০ লাখ, ১ কোটি, ২ কোটি টকা হয়, তেন্তে আপুনিও আপোনাৰ সম্পত্তিৰ মূল্যৰ ওপৰত বেংকৰ ঋণ পায়। দিল্লীত ঘৰ থাকিলে বেংকৰ পৰা কোটি কোটি টকাৰ ঋণ ল’ব পাৰে। এতিয়া প্ৰশ্ন হয়, ঘৰবোৰ দিল্লীতে নাই, গাঁৱে-ভূঞেও ঘৰ আছে, তাতো ঘৰৰ মালিক আছে, তাত কিয় এনে নহয়? গাঁৱত ঘৰৰ বাবে ঋণ পোৱা নাছিল কাৰণ ভাৰতত গাঁৱত ঘৰৰ বাবে কোনো আইনী নথি-পত্ৰ নাছিল আৰু সঠিক মেপিং কৰা হোৱা নাছিল। সেয়ে গাঁৱৰ এই ক্ষমতাৰ উপযুক্ত লাভ দেশৰ লগতে নাগৰিকে লাভ কৰিব নোৱাৰিলে। আৰু এনে নহয় যে এয়া কেৱল ভাৰতৰ সমস্যা, বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ দেশত মানুহৰ সম্পত্তিৰ অধিকাৰ নাই। ডাঙৰ ডাঙৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাবোৰে কয় যে যিখন দেশে নিজৰ জনসাধাৰণক সম্পত্তিৰ অধিকাৰ দিয়ে, সেইখন দেশৰ জিডিপি বৃদ্ধি পায়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ গাঁৱৰ ঘৰৰ সম্পত্তিৰ অধিকাৰ প্ৰদানৰ বাবে আমি মালিকীস্বত্ব আঁচনি আৰম্ভ কৰিছো। ইয়াৰ বাবে আমি প্ৰতিখন গাঁৱতে ড্ৰোন জৰীপ চলাইছো আৰু গাঁৱৰ প্ৰতিটো ঘৰৰ মেপিং কৰিছো। আজি সমগ্ৰ দেশৰ মানুহক দিয়া হৈছে গাঁৱৰ ঘৰৰ সম্পত্তি কাৰ্ড। চৰকাৰে দুই কোটিৰো অধিক সম্পত্তি কাৰ্ড বিতৰণ কৰিছে আৰু এই কাম অবিৰতভাৱে চলি আছে। আগতে সম্পত্তি কাৰ্ড নথকাৰ বাবে আগতে গাঁৱে-ভূঞে বহুত বিবাদ হৈছিল, মানুহে আদালতৰ চক্ৰান্ত কৰিব লগা হৈছিল, এই সকলোবোৰো এতিয়া শেষ হৈছে। এতিয়া গাঁৱৰ মানুহে এই সম্পত্তি কাৰ্ডত বেংকৰ পৰা ঋণ লৈছে, ইয়াৰ বাবেই গাঁৱৰ মানুহে নিজাকৈ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰি আত্মসংস্থাপন কৰিছে। মাত্ৰ সিদিনা এই স্বামীত্ব যোজনাৰ হিতাধিকাৰী সকলৰ লগত ভিডিঅ কনফাৰেন্সত কথা পাতি থাকোঁতে মই ৰাজস্থানৰ এগৰাকী ভগ্নীক লগ পালো, মই গাঁৱত ৯ লাখ টকাৰ ঋণ লৈছিলো আৰু কলে যে মই এটা ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিলো আৰু মই গোটেই ঋণ পৰিশোধ কৰিবলৈ বেছি সময় নালাগিব, কেনে এক আত্মবিশ্বাস?
বন্ধুসকল,
মই যিমানবোৰ উদাহৰণ দিছো তাৰ ভিতৰত এইবোৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভৱান হৈছে মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকল। সেই যুৱক, যি উন্নত ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অংশীদাৰ। আজিৰ ভাৰতৰ এক্স-ফেক্সৰ এই যুৱক-যুৱতীসকল। এই এক্স মানে পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ উৎকৃষ্টতা আৰু সম্প্ৰসাৰণ, পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা, অৰ্থাৎ আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে পুৰণি পদ্ধতিৰ পৰা আগবাঢ়ি গৈ নতুন পথৰ সৃষ্টি কৰিছে। উৎকৃষ্টতাৰ অৰ্থ হ’ল যুৱক-যুৱতীসকলে বৈশ্বিক মাপকাঠী নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। আৰু সম্প্ৰসাৰণ অৰ্থাৎ উদ্ভাৱন আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ বাবে বৃদ্ধি কৰিছে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে দেশৰ প্ৰধান সমস্যাসমূহৰ সমাধান দিব পাৰে, কিন্তু এই সম্ভাৱনাক আগতে সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হোৱা নাই। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে এই কথাটোও ভবা নাছিল যে যুৱক-যুৱতীসকলেও হেকাথনৰ জৰিয়তে দেশৰ সমস্যাৰ সমাধান দিব পাৰে। আজি আমি প্ৰতি বছৰে স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ আয়োজন কৰোঁ। এতিয়ালৈকে ১০ লাখ যুৱক-যুৱতী ইয়াৰ অংগ হৈ পৰিছে চৰকাৰৰ কেইবাটাও মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগে শাসন ব্যৱস্থাৰ লগত জড়িত বহু সমস্যা তেওঁলোকৰ সন্মুখত ৰাখি তেওঁলোকক সমস্যাৰ বিষয়ে ক’বলৈ কৈছে আৰু ইয়াৰ সমাধান কি হ’ব পাৰে সেইটো বিচাৰি উলিয়াব লাগে। হেকাথনত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰায় ডেৰ-দুই হাজাৰ সমাধান উলিয়াই দেশক দিছে। মই আনন্দিত যে আপুনিও এই হেকাথনৰ সংস্কৃতিক আগুৱাই লৈ গৈছে। আৰু জয়লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলক অভিনন্দন জনাইছো, আৰু সেই যুৱক-যুৱতীসকলক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাই মই সুখী।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত দেশত নতুন যুগৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ অভিজ্ঞতা হৈছে। যোৱা দশকত আমি প্ৰভাৱ কম প্ৰশাসনক প্ৰভাৱশালী শাসনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছো। খেলপথাৰলৈ গ’লে মানুহে প্ৰায়ে কয় যে আমি প্ৰথমবাৰৰ বাবে চৰকাৰী বিশেষ আঁচনিৰ সুবিধা পাইছিলোঁ। এনে নহয় যে সেই চৰকাৰী আঁচনিবোৰ আগতে নাছিল। আঁচনিসমূহ আগতেও আছিল, কিন্তু এই পৰ্যায়ত শেষ মাইলৰ ডেলিভাৰী প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিশ্চিত কৰা হৈছে। আপুনি প্ৰায়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ হিতাধিকাৰীৰ সাক্ষাৎকাৰ চলায়। ইয়াৰ পূৰ্বে দৰিদ্ৰ লোকৰ ঘৰ কেৱল কাগজতহে অনুমোদন দিয়া হৈছিল। আজি আমি মাটিত দুখীয়াৰ বাবে ঘৰ সাজিছো। ইয়াৰ পূৰ্বে গৃহ নিৰ্মাণৰ সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো চৰকাৰী চালিত আছিল। কেনেধৰণৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু কি সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব সেয়া চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লয়। আমি ইয়াক মালিক চালিত কৰিলোঁ। চৰকাৰে হিতাধিকাৰীৰ একাউণ্টত ধন জমা কৰে আৰু বাকী কি ধৰণৰ ঘৰ নিৰ্মাণ হ’ব সেইটো হিতাধিকাৰীয়ে নিজেই নিৰ্ধাৰণ কৰে। আৰু আমি ঘৰৰ ডিজাইনৰ বাবেও দেশজোৰা প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত কৰিছিলো, ঘৰৰ মডেল আগবঢ়াইছিলো, ডিজাইনৰ বাবে মানুহক জড়িত কৰিছিলো, আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে কথাবোৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। ইয়াৰ বাবেই ঘৰৰ মানদণ্ডও উন্নত হৈছে আৰু ঘৰবোৰো দ্ৰুত গতিত সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে। আগতে ইটা-শিল সংযোগ কৰি আধা নিৰ্মিত ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, আমি দুখীয়াৰ সপোনৰ ঘৰটো সাজিছো। এই ঘৰবোৰত টেপৰ পানী, উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত গেছ সংযোগ, সৌভাগ্য আঁচনিৰ অধীনত বিদ্যুৎ সংযোগ আমি কেৱল চাৰিখন দেৱাল নিৰ্মাণ কৰা নাই, আমি এই ঘৰবোৰত জীৱন গঢ়ি তুলিছো।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হ’ল সেই দেশৰ নিৰাপত্তা, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা। যোৱা দশকত আমি নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰতো বহু কাম কৰিছো। মনত আছে, আগতে টিভিত ধাৰাবাহিক বোমা বিস্ফোৰণৰ ব্ৰেকিং নিউজ সঘনাই দেখুওৱা হৈছিল, আগতে শ্লীপাৰ চেলৰ নেটৱৰ্কত বিশেষ অনুষ্ঠান আছিল। আজি এই সকলোবোৰ টিভিৰ পৰ্দা আৰু ভাৰতৰ মাটি দুয়োটাৰে পৰা নোহোৱা হৈ গৈছে। নহ'লে আগতে যেতিয়া আপুনি ৰেলযোগে যাত্ৰা কৰিছিল বা বিমানবন্দৰলৈ গৈছিল, তেতিয়া "যদি কোনো গ্ৰাহক নথকা বেগ পৰি আছে, তেন্তে ইয়াক স্পৰ্শ নকৰিব" আদি জাননী আহিছিল। আজি নক্সালবাদেও দেশত শেষ উশাহ লৈছে। পূৰ্বে এশৰো অধিক জিলা নক্সালবাদৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছিল যদিও আজি দুডজনতকৈও কম জিলাত সীমাবদ্ধ হৈ আছে। এইটো সম্ভৱ হৈছিল তেতিয়াহে যেতিয়া আমি ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম মনোভাৱেৰে কাম কৰিছিলো। আমি এই অঞ্চলসমূহত শাসন ব্যৱস্থাক তৃণমূল পৰ্যায়লৈ লৈ গ’লোঁ৷ অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে এই জিলাসমূহত হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ নিৰ্মাণ হ’ল, বিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ হ’ল, ৪জি মোবাইল নেটৱৰ্ক এই জিলাসমূহত উপস্থিত হ’ল আৰু ইয়াৰ ফল আজি দেশত দেখিবলৈ পোৱা গৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি চৰকাৰৰ নিৰ্ণায়ক সিদ্ধান্তৰ বাবেই নক্সালবাদক বনাঞ্চলৰ পৰা আঁতৰাই দিয়া হৈছে যদিও এতিয়া ইয়াৰ শিপা নগৰ কেন্দ্ৰত বিয়পি পৰিছে। নগৰীয়া নক্সালসকলে নিজৰ নেটৱৰ্ক ইমানেই দ্ৰুতগতিত বিয়পাইছে যে যিবোৰ ৰাজনৈতিক দলৰ মতাদৰ্শ এসময়ত গান্ধীজীৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত আৰু ভাৰতৰ শিপাৰ সৈতে জড়িত আছিল, সেইবোৰ ৰাজনৈতিক দলে আজি এনে ৰাজনৈতিক দলত সোমাই পৰিছে। আজি তাত নগৰীয়া নক্সাল আৰু নিজৰ ভাষাৰ মাত শুনা যায়। ইয়াৰ পৰা আমি বুজিব পাৰোঁ যে ইহঁতৰ শিপা কিমান গভীৰ। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে নগৰীয়া নক্সালবাদীসকল ভাৰতৰ উন্নয়ন আৰু আমাৰ ঐতিহ্য দুয়োটাৰে কঠোৰ বিৰোধী। অৰ্ণবে নগৰীয়া নক্সালবাদীক উদঙাই দিয়াৰ দায়িত্বও লৈছে। এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে উন্নয়ন প্রয়োজন আৰু ঐতিহ্যক শক্তিশালী কৰাটোও প্রয়োজন৷ আৰু সেইবাবেই আমি নগৰীয়া নক্সালসকলৰ প্ৰতি সতৰ্ক হ’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈ আজিৰ ভাৰতে নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে। মোৰ বিশ্বাস যে ৰিপাব্লিক টিভি নেটৱৰ্কৰ আপোনালোক সকলোৱে ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথমৰ মনোভাৱেৰে সাংবাদিকতাক সদায় নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰি যাব। আপোনালোকে আপোনাৰ সাংবাদিকতাৰ জৰিয়তে উন্নত ভাৰতৰ আকাংক্ষাক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰি যাব লাগে বুলি বিশ্বাস ৰাখি আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ আৰু শুভেচ্ছা জনালোঁ। ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Republic Plenary Summit 2025
06 MAR 2025 11:07PM by PIB Delhi
Namaskar!
You all must be tired, your ears must be tired of Arnab's loud voice, sit down Arnab, it is not the election season yet. First of all, I congratulate Republic TV for this innovative experiment. You people have brought the youth here by involving them at the grassroots level, by organizing such a big competition. When the youth of the country get involved in the national discourse, there is novelty in thoughts, it fills the entire environment with a new energy and we are feeling this energy here at this time. In a way, with the involvement of youth, we are able to break every bond, go beyond limits, yet there is no goal that cannot be achieved. There is no destination that cannot be reached. Republic TV has worked on a new concept for this summit. I congratulate all of you for the success of this summit, I greet you. Well, I also have a little selfishness in this, one, for the last few days I have been thinking that I have to bring one lakh youth into politics and that one lakh are such who are first timers in their families, so in a way, such events are preparing the ground for this aim of mine. Secondly, there is my personal benefit, the personal benefit is that those who will go to vote in 2029 do not know what the headlines of newspapers used to be before 2014, they do not know, there used to be scams of 10-10, 12-12 lakh crores, they do not know and when they will go to vote in 2029, there will be nothing before them for comparison and therefore, I have to pass that test and I have full faith that this ground which is being created will make that work strong.
Friends,
Today the whole world is saying that, it is the century of India, you haven’t heard this. India's achievements, India's successes have raised a new hope in the whole world. The India about which it was said that it will sink itself and take us down with it, that India is today driving the growth of the world. What is the direction of India's future, we come to know this from our work and achievements today. Even 65 years after independence, India was the world's eleventh largest economy. In the last decade, we have become the world's fifth largest economy, and now we are going to become the world's third largest economy at the same speed.
Friends,
Let me also remind you of what happened 18 years ago. The reason for this figure being 18 years is special because those who have turned 18, who are becoming voters for the first time, do not know about the period before 18 years, that is why I have taken that figure. 18 years ago, i.e., in 2007, India’s annual GDP reached one trillion dollars. In simple words, this was the time when economic activity in India was worth one trillion dollars in a year. Now look at what is happening today? Now almost one trillion dollars’ worth of economic activity is happening in a single quarter. What does this mean? The amount of economic activity that was happening in India in a year 18 years ago is now happening in just three months. This shows how fast today’s India is progressing. I will give you some examples, which show how big changes have come in the last decade and how the results have come. In the last 10 years, we have succeeded in bringing 25 crore people out of poverty. This number is more than the total population of many countries. You can also remember the time when the government itself accepted, the Prime Minister himself said that if one rupee was sent, only 15 paise reached to the poor, who used to eat up that 85 paise and then there is today's era. In the last decade, more than 42 lakh crore rupees have been transferred to the accounts of the poor through DBT, Direct Benefit Transfer, DBT. If you do the calculation of 15 paise out of a rupee, then what will be the calculation of 42 lakh crore? Friends, today when one rupee goes out from Delhi, 100 paise reaches the last place.
Friends,
10 years ago, India was nowhere in the world in terms of solar energy. But today India is among the top-5 countries in the world in terms of solar energy capacity. We have increased the solar energy capacity by 30 times. Solar module manufacturing has also increased by 30 times. 10 years ago, we used to import even Holi pichkaris and children's toys from abroad. Today our toy exports have tripled. Till 10 years ago, we used to import even rifles for our army from abroad and in the last 10 years, our defence exports have increased 20 times.
Friends,
In these 10 years, we have become the world's second largest steel producer, the world's second largest mobile phone manufacturer and the world's third largest startup ecosystem. In these 10 years, we have increased our capital expenditure on infrastructure five times. The number of airports in the country has doubled. In these ten years, the number of operational AIIMS in the country has tripled. And in these 10 years, the number of medical colleges and medical seats has also almost doubled.
Friends,
The temperament of today's India is different. Today's India thinks big, sets big targets and today's India shows great results. And this is happening because the thinking of the country has changed, India is moving ahead with big aspirations. Earlier our thinking was like, it's okay, it happens, let it be, whatever happens, let it be, whoever has to do something will do it, do your own thing. Earlier the thinking had become so narrow, I will give you an example of it. There was a time, if there was a drought somewhere, if it was a drought-affected area, then people used to give memorandums when Congress was in power, so what did the villagers demand, that sir, famines keep happening, so at this time during famine, relief work should start, we will dig pits, take out the soil, fill it in other pits, this is what people used to demand, someone would say what did he demand, that sir, please get a hand pump installed in my area, they used to demand a hand pump for water, sometimes what did the MPs demand, give him a gas cylinder a little early, MPs used to do this work, they used to get 25 coupons and the Member of Parliament used those 25 coupons to oblige for gas cylinders in his entire area. One MP 25 cylinders in a year and all this was happening till 2014. MPs used to demand that Sir, this train that is going, please give it a stoppage in my area, a stoppage was being demanded.
I am saying all these things which were happening before 2014, not very old. Congress had crushed the aspirations of the people of the country. That is why the people of the country had even stopped having hope, they had accepted that nothing will happen from them, what are they doing. People used to say that brother, okay, if you can do only this much, then do only this much. And today you see, how fast the situation and thinking are changing. Now people know who can work, who can bring results, and this is not the common citizen, if you listen to the speeches in the House, then the opposition also gives the same speech, why is Modi ji not doing this, it means they think that this is what will do.
Friends,
The aspiration that we have today is reflected in their words. The way of speaking has changed. What do people demand now? Earlier people used to ask for stoppages, now they come and say, start a Vande Bharat train at my place too. I had gone to Kuwait some time back, so when I normally go out to the labour camp there, I try to go to my countrymen wherever they work. So, when I went to the labour colony there, I was talking to our labourer brothers and sisters who work in Kuwait, some have been working there for 10 years, some for 15 years. Now see, a labourer from a village in Bihar has been working in Kuwait for 9 years and comes here once in a while. When I was talking to him, he said, Sir, I want to ask a question. I said, please ask. He said, Sir, please build an international airport near my village at the district headquarters. I was so glad that a labourer from my country's village in Bihar who has been working in Kuwait for 9 years also thinks that now an international airport will be built in his district. This is the aspiration of a common citizen of India today, which is driving the whole country towards the goal of developed India.
Friends,
The strength of any society or nation increases only when restrictions are removed from its citizens, obstacles are removed, walls of hindrances fall. Only then the strength of the citizens of that country increases, even the height of the sky becomes small for them. Therefore, we are constantly removing the barriers that previous governments had put before the citizens. Now I give an example of the space sector. Earlier, everything in the space sector was the responsibility of ISRO. ISRO certainly did a great job, but the remaining potential in the country regarding space science and entrepreneurship was not being utilized, everything was confined to ISRO. We courageously opened the space sector for young innovators. And when I made the decision, it did not make the headline of any newspaper, because there is no understanding either. Republic TV viewers will be happy to know that today more than 250 space startups have been formed in the country, this is the wonder of the youth of my country. These startups are today making rockets like Vikram-S and Agnibaan. The same happened in the sector of mapping, there were so many restrictions, you could not make an atlas, technology has changed. Earlier, if you had to make a map in India, you had to make rounds of government offices for years. We removed this restriction as well. Today, data related to geo-spatial mapping is paving the way for new startups.
Friends,
Nuclear energy, the sector related to nuclear energy was also kept under government control earlier. There were restrictions, constraints, walls were erected. Now in this year's budget, the government has announced to open it for the private sector. And this has strengthened the path to add 100 GW of nuclear energy capacity by 2047.
Friends,
You will be surprised to know that there is an untapped economic potential of Rs 100 lakh crore, even more than that, lying in our villages. I am repeating this figure before you again - Rs 100 lakh crore, this is not a small figure, this economic potential is present in the form of houses in the villages. Let me explain it to you in a simpler way. Now here in a city like Delhi, if your house is worth 50 lakhs, one crore, 2 crores, you also get a bank loan on the value of your property. If you have a house in Delhi, then you can take a loan of crores of rupees from the bank. Now the question is, houses are not only in Delhi, there are houses in villages too, there are owners of houses there too, why does it not happen there? Loans are not available on houses in villages because in India there were no legal documents for houses in villages, proper mapping could not be done. Therefore, the country and its citizens could not get the proper benefit of this power of the villages. And it is not just India's problem, people in the big countries of the world do not have property rights. Big international organizations say that the country which gives property rights to its people, its GDP increases.
Friends,
To give property rights to the houses in villages in India we have started a Swamitva scheme. For this, we are conducting drone surveys in every village and mapping every house in the village. Today, property cards of village houses are being given to people across the country. The government has distributed more than two crore property cards and this work is going on continuously. Earlier, due to the absence of property cards, there were many disputes in the villages, people had to go to courts, all this has ended now. Now the villagers are getting loans from banks on these property cards, due to this the villagers are starting their own business, doing self-employment. Just the other day I was talking to the beneficiaries of this Swamitva Yojana on video conference. I met a sister from Rajasthan. She said that after getting my property card, I took a loan of Rs. 9 lakhs in the village and said that I started a business and I have repaid half the loan and now it will not take me much time to repay the entire loan and there is a possibility of getting more loans, what a confidence level.
Friends,
The biggest beneficiary of all the examples I have given is the youth of my country. The youth, who are the biggest stakeholders of developed India. The youth, who are the X-Factor of today's India. This X means Experimentation Excellence and Expansion, Experimentation, that is, our youth have moved beyond the old ways and created new paths. Excellence means that the youth have set global benchmarks. And expansion means that innovation has been scaled up by our youth for 140 crore countrymen. Our youth can provide solutions to the country's major problems, but this capability has not been utilized properly earlier. Earlier governments did not even think that youth can also provide solutions to the country's problems through hackathons. Today we organize the Smart India Hackathon every year. So far 10 lakh youth have become a part of it. Many ministries and departments of the government have put forward many problems related to governance before them, told them to tell us what could be the solution. In the hackathon, our youth have developed about two and a half thousand solutions and given them to the country. I am happy that you have also taken this culture of hackathon forward. And I congratulate the youth who have won and I am happy that I got a chance to meet those young people.
Friends,
In the last 10 years, the country has experienced a new age of governance. In the last decade, we have transformed the impact less administration into impactful Governance. When you go to the field, people often say that they have received the benefit of a particular government scheme for the first time. It is not that those government schemes did not exist earlier. Schemes existed earlier as well, but last mile delivery at this level is being ensured for the first time. You often conduct interviews of beneficiaries of the Pradhan Mantri Awas Yojana. Earlier, houses for the poor were sanctioned on paper. Today, we build houses for the poor on the ground. Earlier, the entire process of building a house was government driven. The type of house to be built, what materials would be used, was decided by the government. We have made it owner driven. The government puts money in the beneficiary's account, the beneficiary himself decides what kind of house will be built. And we also held a country-wide competition for house design, put forward models of houses, involved people for designing, and decided things with public participation. Due to this, the quality of houses has also improved and houses are also getting completed at a faster speed. Earlier, half-constructed houses were built by joining bricks and stones, we have built the house of the poor's dreams. These houses have tap water, gas connection under the Ujjwala scheme, electricity connection under the Saubhagya scheme, we have not just built four walls, we have built life in those houses.
Friends,
National security is a very important aspect for the development of any country. In the last decade, we have worked a lot on security. You remember, earlier, breaking news of serial bomb blasts used to be shown on TV, there used to be special programmes on the network of sleeper cells. Today, all this has disappeared from both the TV screen and the Indian soil. Otherwise, earlier when you used to travel by train or go to the airport, you used to get warnings like, if there is an unclaimed bag lying there, do not touch it, today these 18-20 year old young people may not have heard that news. Today, Naxalism is also counting its last breaths in the country. Earlier, more than a hundred districts were in the grip of Naxalism, but today it is limited to less than two dozen districts. This was possible only when we worked with the spirit of nation first. We brought governance to the grassroot level in these areas. Within no time, thousands of kilometers long roads were built in these districts, schools and hospitals were built, 4G mobile network reached and the country is seeing the results today.
Friends,
Today, Naxalism is being cleared from the jungles due to the decisive decisions of the government, but now it is spreading its roots in the urban centers. Urban Naxals have spread their network so fast that the political parties which were opposed to urban Naxals, whose ideology was once inspired by Gandhiji and which was connected to the roots of India, today Naxals have made inroads in such political parties. Today, the voice of Urban Naxals and their own language is heard there. From this, we can understand how deep their roots are. We have to remember that Urban Naxals are staunch opponents of both India's development and our heritage. By the way, Arnab has also taken up the responsibility of exposing Urban Naxals. Development is necessary for a developed India and strengthening the heritage is also necessary. And that is why we have to be cautious of Urban Naxals.
Friends,
Today's India is touching new heights while facing every challenge. I am confident that all of you at Republic TV Network will always give a new dimension to journalism with the spirit of Nation First. With this belief that you should continue to catalyze the aspiration of a developed India through your journalism, I thank you very much and wish you all the best. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.