ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଗିର୍‍ ସୋମନାଥ ଏବଂ ଭାଲସାଡରେ ତିନୋଟି ଚିନି କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଆଜି ପୂରଣ କରାଯାଉଛି
ଏହି ତିନୋଟି ଚିନି କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଦ୍ୱାରା ଦଶ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେବ
ମୋଦୀ ସରକାର ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଜରିଆରେ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି
ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାରେ ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଆମଦାନୀ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ଇଥାନଲ ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ କରିପାରିବା
ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଡିଏପିର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଡିଏପି ଉପରେ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରି ଦେଶରେ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରଖିଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ କୃଷକମାନେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ସାର, ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା, ଜୈବିକ କୃଷି, କୃଷକ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଏବଂ ଇଥାନଲ ଭଳି ନୂତନ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି
08 MAR 2025 6:35PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଗିର୍‍ ସୋମନାଥ ଏବଂ ଭାଲସାରେ ତିନୋଟି ଚିନି କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଆଜି ପୂରଣ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହି ଚିନି କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ଭଲସା୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଦେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଯାହା କୃଷି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଏକ ପଦକ୍ଷେପର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ଇଣ୍ଡିଆନ ପଟାଶ ଲିମିଟେଡ ଜରିଆରେ ଏହି ତିନୋଟି ଚିନି କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶଧନ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ପାଖରେ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଇଥାନଲ ଏବଂ ମଞ୍ଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଅନେକ ଚିନି କାରଖାନା ସହିତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି ଆମର ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କୃଷକରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାରେ ଯୋଗଦାନ କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ଦେଶର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଆମଦାନୀ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଆମର କୃଷକମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କ ଠାରୁ ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦକରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ରପ୍ତାନି କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତିନୋଟି ଚିନି କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରାୟ ଦଶ ହଜାର କୃଷକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଟାଶ ଲିମିଟେଡ୍, ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ପଟାଶ୍ ଲିମିଟେଡ୍ କେବଳ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିନାହିଁ, ବରଂ ଆଖୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପାୟରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ପଟାଶ ଲିମିଟେଡ୍ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ମଞ୍ଜି, ଆଖୁ ଅମଳ ମେସିନ୍, ଡ୍ରୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସାର ସିଞ୍ଚନ, ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଇଥାନଲ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ତିନୋଟି କାରଖାନାରେ ଆଖୁରୁ ଇଥାନଲ, କମ୍ପ୍ରେସଡ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ଏବଂ ଜୈବିକ ସାର ଉତ୍ପାଦନ କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୩-୧୪ ରେ କୃଷି ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ମାତ୍ର ୨୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ ଛଅ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରି ୧.୩୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସହିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଋଣ, ଯାହା ସେତେବେଳେ ୮.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ମୋଦଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏବେ ୨୫.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଡିଏପି (ଡି-ଆମୋନିୟମ୍ ଫସଫେଟ୍) ର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଡିଏପି ଉପରେ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରି ଦେଶରେ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଫଳ, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ କୃଷକମାନେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ସାର, ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା, ଜୈବିକ ଚାଷ, କୃଷକ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଏବଂ ଇଥାନଲ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ନୂତନ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ପଟାଶ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆଲୋକିତ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ଏଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଯିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the program for the revival and modernization of three sugar mills in Gir Somnath and Valsad, Gujarat
Every guarantee given by Prime Minister Shri Narendra Modi is being fulfilled today
The revival of these three sugar mills will mark the beginning of opening the path to prosperity for more than ten thousand farmers
The Modi govt has transformed food-producing farmers into energy-producing farmers by linking sugar mills with energy production through ethanol blending
Ethanol-producing cooperative sugar mills not only contribute to food security but also help reduce the country's petroleum import bill
In the coming days, we will also be able to export ethanol
The price of DAP is increasing worldwide, but under Modi Ji's leadership, the government has kept the price stable in the country by providing subsidies on DAP for the past 10 years
Under the Modi government, farmers are benefiting from new schemes such as affordable fertilizers, drip irrigation facilities, organic farming, farmer credit cards, and ethanol
08 MAR 2025 6:35PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the program for the revival and modernization of three sugar mills in Gir Somnath and Valsad, Gujarat.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the commitment made by Prime Minister Shri Narendra Modi is being fulfilled today, and the revival of this sugar mill will open the door to prosperity for over 10,000 farmers in this entire region and Valsad.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Ministry of Cooperation has launched several initiatives that have opened pathways for the development of millions of farmers in a country dependent on agriculture. He noted that as part of such an initiative, the revival of these three sugar mills has been carried out through Indian Potash Limited, in which 60 per cent of the share capital is held by cooperatives. Shri Shah said that Prime Minister Modi has transformed our food-producing farmers into energy-producing farmers by integrating energy production with several sugar mills through ethanol and seeds. He said that ethanol-producing cooperative sugar mills not only contribute to food security but also help reduce the country's petroleum import bill. Additionally, our farmers will transform from local producers to global bio-fuel producers. He mentioned that in the coming days, we will increase ethanol production and enter the global market to export it.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the revival of these three sugar mills will bring a significant change in the lives of nearly ten thousand farmers of this region. He mentioned that Indian Potash Limited, the State Cooperative Bank, the Gujarat government, and the Government of India have together made this major decision in the interest of these farmers. He added that Indian Potash Limited has not only revived the sugar mills but has also assisted sugarcane farmers in several other ways. Shri Shah stated that to increase sugarcane production, Indian Potash Limited has introduced new types of seeds, sugarcane harvesting machines, fertilizer spraying through drones, drip irrigation systems, and has even set up factories for ethanol and gas production.
Shri Amit Shah said that our goal is to produce ethanol, compressed biogas, and organic fertilizers from sugarcane in these three factories. He stated that Prime Minister Modi has undertaken several unprecedented initiatives for the welfare of farmers. He mentioned that in 2013-14, the budget for agriculture was just ₹22,000 crore, which Prime Minister Modi increased to ₹1.37 lakh crore in 2023-24, a six fold rise. Shri Shah also said that along with this, the loans given to farmers, which were ₹8.5 lakh crore at that time, have now been increased by Modi Ji to ₹25.5 lakh crore. He said that this reflects Prime Minister Modi's vision for the welfare of farmers. He mentioned that while the price of DAP (Di-Ammonium Phosphate) is rising worldwide, Prime Minister Modi has kept the price stable in the country by providing subsidies on DAP for the past 10 years. He added that this is a result of Shri Narendra Modi Ji's thinking, which has ensured that farmers continue to benefit from various new schemes, such as affordable fertilizers, drip irrigation facilities, organic farming, farmer credit cards, and ethanol.
Union Minister of Cooperation said that Indian Potash Limited has today illuminated the lives of more than ten thousand farmers through a new beginning. He mentioned that when these sugar mills start functioning at full capacity, the doors of prosperity for the farmers here will open. Shri Shah stated that the commitment made to farmers has been fulfilled by Prime Minister Modi. He emphasized that now, by encouraging farmers to adopt drip irrigation, we all must work together to save water.