ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରିପ୍ଲବିକ ପ୍ଲିନାରୀ ସମିଟ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
ଭାରତର ସଫଳତା ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ନୂଆ ଆଶା ସଂଚାର କରିଛି : ପିଏମ
ବୈଶ୍ୱିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି : ପିଏମ
ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ କାର୍ଡ ପ୍ରଚଳନ କରି ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି : ପିଏମ
ଯୁବକମାନେ ବର୍ତମାନ ଭାରତର ଏକ୍ସ ଫ୍ୟାକ୍ଟର : ପିଏମ
ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ପ୍ରଭାବ ଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ଆମେ ପ୍ରଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ଶାସନରେ ପରିଣତ କରିଛୁ : ପିଏମ
ଆଗରୁ ଘର ନିର୍ମାଣ ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏହା ଘର ମାଲିକଙ୍କ ହାତରେ ରହିଛି : ପିଏମ
06 MAR 2025 10:08PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁରୁବାର ଦିନ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପରେ ଆୟୋଜିତ ରିପ୍ଲବିକ ପ୍ଲିନାରୀ ସମିଟ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ସମବେତ ଜନତାକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସର୍ଜନାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବିନିଯୋଗ କରି ହାକାଥନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ରିପବ୍ଲିକ ଟିଭିକୁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଜାତୀୟ ସମ୍ପାନରେ ନିଜକୁ ନିୟୋଜିତ କରିଥାନ୍ତି ସେତେବେଳେ ନୂଆ ଆଇଡିଆ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ସମଗ୍ର ବାତାବରଣକୁ ସେମାନଙ୍କର ଊର୍ଜାରେ ଭରି ଦେଇଥାନ୍ତି । ଏହି ସମିଟରେ ସେହିପ୍ରକାର ଊର୍ଜା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ସବୁ ପ୍ରକାର ବାଧାକୁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ହିଁ ଦୂର କରିଥାଏ ଓ ପ୍ରତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ । ଏହି ସମିଟ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ନେଇ ରିପବ୍ଲିକ ଟିଭି କାମ କରୁଥିବାରୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ନଥାଇ ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ରାଜନୀତିକୁ ଆଣିବାକୁ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ଭାବେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ବିବେଚନା କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳତା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଗୁଞ୍ଜରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଅନ୍ୟକୁ ବୁଡାଇ ନିଜେ ବୁଡିବା ଦେଶ ଭାବେ ଆଗରୁ ପରିଗଣିତ ଭାରତ ଏବେ ବୈଶ୍ୱିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀକୁ ନେଇ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଭର କରୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୬୫ ବର୍ଷ ପରେ ବିଶ୍ୱର ଏଗାରତମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଭାରତ ପରିଚିତ ଥିଲା । ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ପଂଚମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଭାରତ ଉଭା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବିଶ୍ୱରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ପଥରେ ଏହା ଏବେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ।
୧୮ ବର୍ଷ ତଳେ ୨୦୦୭ରେ ଭାରତର ବାର୍ଷିକ ଜିଡିପି ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଂଚିଥିବା ବେଳେ ତା ପୂର୍ବରୁ ବର୍ଷ ସାରା ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ କାରବାର ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେହି ପରିମାଣର ଅର୍ଥନୈତିକ କାରବାର କେବଳ ଗୋଟିଏ କ୍ୱାର୍ଟରରେ ଘଟୁଛି । ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ଭିତରେ ସଫଳତାର ସହ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଭାରତ ଗରିବୀରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିଛି । ଅନେକ ଦେଶର ଲୋକ ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଏହା ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକା । ଆଗରୁ ସରକାର ପଠାଉଥିବା ଟଙ୍କାଟିଏ ଭିତରୁ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ମାତ୍ର ୧୫ ପଇସା ପହଂଚିପାରୁଥିଲା ଓ ୮୫ ପଇସା ବାଟମାରଣା ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କ ଖାତାକୁ ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ୪୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକା ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି ।
ଦଶ ବର୍ଷ ତଳେ ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ପଛୁଆ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ସୌରଶକ୍ତି ସମ୍ପନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିସାବରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପଂଚମରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ରହିଛି । ଦେଶର ସୌରଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ୩୦ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ସୋଲାର ମଡ୍ୟୁଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ବି ୩୦ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଦଶ ବର୍ଷ ତଳେ ହୋଲିରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ବାଟର ଗନକୁ ବାହାରୁ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏପରି ଶିଶୁ ଖେଳଣା ବାହାରକୁ ତିନି ଗୁଣା ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଉଛି । ଦଶ ବର୍ଷ ତଳେ ସେନା ପାଇଁ ବାହାରୁ ରାଇଫଲ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଡିଏ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବେଳେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମରେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଏହି ସମୟରେ ଭିତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଂଚ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱିଗୁଣା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଏମ୍ସ ତିନି ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ଓ ସିଟ ଦ୍ୱିଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
ବର୍ତମାନର ଭାରତ ଉଚ୍ଚ ଚିନ୍ତା କରୁଛି, ଅଭିଳଷିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ସ୍ଥିର କରିବା ସହ ଫଳ ହାସଲ କରି ପାରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ପରିବର୍ତନ ଆସିଥିବା କାରଣରୁ ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଆଗରୁ ଷ୍ଟାଟସ କୋ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ମାନସିକତା ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ କିଏ ଭଲ ଫଳ ଦେଇପାରିବ ତାହା ଜନତା ଜାଣିଛନ୍ତି । ମରୁଡି ରିଲିଫ କାମଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲୋକଙ୍କ ଅଭିଳଷିତ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ହୋଇଥିବା ସେ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ବିକଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏବେ ଲୋକଙ୍କ ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତନ ଆସିଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଯେତେ ବେଳେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସବୁପ୍ରକାର ବାଧା ବିଘ୍ନ ଦୂର ହୁଏ ସେତେ ବେଳେ କୌଣସି ସମାଜ କିମ୍ବା ଦେଶର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପୂର୍ବ ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସବୁପ୍ରକାର ବାଧାକୁ ଚଳନ୍ତି ସରକାର ଦୂର କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଗରୁ ସବୁକିଛି ଇସ୍ରୋ ଅଧୀନରେ ରହିଥିଲା । ସେବେ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗିକତା କ୍ଷେତ୍ରର ଏତେଟା ସୁବିନିଯୋଗ ହୋଇ ପାରୁନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବ ନବ ପ୍ରବର୍ତକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାଟ ଫିଟିଛି । ଦେଶରେ ଏବେ ପ୍ରାୟ ୨୫୦ଟି ସ୍ପେସ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଖୋଲି ପାରିଛି । ବିକ୍ରମ-ଏସ ଓ ଅଗ୍ନିବାଣ ପରି ବିଭିନ୍ନ ରକେଟ ଏବେ ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି । ସେହିପରି ମ୍ୟାପିଂ ସେକ୍ଟରର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗରୁ ଭାରତରେ ମାନଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେଲେ ସରକାରଙ୍କର ଅନୁମତି ଲୋଡିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ହେଲେ ଏବେ ଏହି କଟକଣା ଉଠିଯାଇ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ପାଇଁ ଜିଓସ୍ପାସିଆଲ ମ୍ୟାପିଂ ଡାଟା ବାଟ ଫିଟାଇଛି । ସେହିପରି ବିଭିନ୍ନ କଟକଣା ସହ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ବିଶେଷ ପ୍ରାବଧାନ କରାଯାଇ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ଫଳରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ଶହେ ଜିଗାବାଟ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ଶହେ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନାବିଷ୍କୃତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦକ୍ଷତା ରହିଥିଲା । ବିନା ଆଇନଗତ କାଗଜପତ୍ର ଓ ମ୍ୟାପିଂରେ ଗାଁଗୁଡିକରେ ଘରଗୁଡିକ ରହିଥିବା କାରଣରୁ ଅନେକ ଗ୍ରାମବାସୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ସହାୟତା ପାଇପାରୁ ନଥିଲେ । ଏଭଳି ସମସ୍ୟା ଭାରତ ପରି ଦେଶରେ କେବଳ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ବରଂ ବଡ ବଡ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ବି ଭୂମି ଅଧିକାରରୁ ବଂଚିତ ରହୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଅନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକର ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ ଯେଉଁ ଦେଶ ନିଜ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୂମି ଅଧିକାର ଦେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଜିଡିପିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟୁଛି । ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ ଭାରତର ଗ୍ରାମରେ ରହିଥିବା ଘରଗୁଡିକୁ ଭୂମି ଅଧିକାର ମିଳିଛି । ଡ୍ରୋନର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ପ୍ରତିଟି ଘରକୁ ସର୍ଭେ କରାଯାଇ ମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ବିତରଣ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏବେ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଗରୁ ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ନଥିବାରୁ ଗାଁଗୁଡିକରେ ବହୁ ବାଦ ବିବାଦ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏଥିରେ ପରିବର୍ତନ ଘଟି ଏହି କାର୍ଡ ବଳରେ ଗ୍ରାମବାସୀମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ସହାୟତା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି ।
ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଯୁବକମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ବୃହତ ଅଂଶୀଦାର । ଏମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ୍ସ ଫ୍ୟାକ୍ଟର କାମ କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପରୀକ୍ଷା ନୀରିକ୍ଷା (ଏକ୍ସପେରିମେଂଟେସନ), ପାରଦର୍ଶିତା (ଏକ୍ସେଲେନ୍ସ), ସମ୍ପ୍ରସାରଣ (ଏକ୍ସପାନସନ)କୁ ଏହି ଏକ୍ସ ଫ୍ୟାକ୍ଟର ସୂଚାଉଥିବା ସେ ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ । ପୁରୁଣା ପଦ୍ଧତିକୁ ପଛରେ ଛାଡି ଯୁବବର୍ଗ ନୂଆ ରାସ୍ତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ଫଳରେ ବୈଶ୍ୱିକ ବେଂଚମାର୍କ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଫିଟିଛି । ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ ଆୟୋଜନ କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଏଯାବତ ପ୍ରାୟ ଦଶ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କଥା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଓ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଯୁବ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ପ୍ରୋବଲେମର ପ୍ରାୟ ଅଢେଇ ହଜାର ସଲ୍ୟୁସନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସରିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା । ରିପବ୍ଲିକ ଟିଭି ଦ୍ୱାରା ଏପ୍ରକାର ହାକାଥନ ସଂସ୍କୃତି ତିଆରି କରାଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ନୂଆ ପ୍ରକାର ପ୍ରଶାସନକୁ ଦେଶ ଦେଖିଛି । ପ୍ରଭାବଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଶାସନ ପ୍ରଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଶାସନରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମକରି ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ପାଉଥିବା କଥା ଲୋକେ କହୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଆଗରୁ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ନିର୍ମାଣ କେବଳ କାଗଜପତ୍ରରେ ସୀମିତ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ବାସ୍ତବରେ ସେମାନଙ୍କ ଲାଗି ଘର ତିଆରି କରାଯାଉଛି । ଆଗରୁ ଘର ତିଆରି କରିବାର ଡିଜାଇନ ଓ ମାଟେରିଆଲ ସବୁକିଛି ସରକାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଚଳିତ ସରକାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖକୁ ଟଙ୍କା ପଠାଇ ଘର ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାୟତତା ଆଣିପାରିଛନ୍ତି । ଆଗରୁ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଘର ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଉଥିଲା କିନ୍ତୁ ଏବେ ଜଳ, ଗ୍ୟାସ, ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ସହ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱପ୍ନର ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଉଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଓ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାମ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଆଗରୁ ଟିଭି ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ସିରିଏଲ ବମବ୍ଲାଷ୍ଟ ଓ ସ୍ଲିପର ସେଲ ନେଟବାର୍କ ଉପରେ ତୁହାକୁତୁହା ବ୍ରେକିଂ ନ୍ୟୁଜ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । ହେଲେ ଏବେ ଏହାର ପରିବର୍ତନ ଘଟିଛି । ସେହିପରି ନକ୍ସଲବାଦର ବିଲୋପ ଧୀରେ ଧୀରେ ଘଟି କିଛି ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ଶହେରୁ ଦୁଇ ଡର୍ଜନକୁ ଖସି ଆସିଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ନେସନ ଫାଷ୍ଟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏସବୁ ଅଂଚଳରେ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ପ୍ରଶାସନକୁ ପହଂଚା ଯାଇପାରିଛି । ରାସ୍ତା, ବିଦ୍ୟାଳୟ, ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ସହ ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ୪ଜି ନେଟବାର୍କ ପହଂଚି ପାରିଛି ।
ଜଙ୍ଗଲରୁ ନକ୍ସଲବାଦର ମୂଳପୋଛ ହେବା ସହ ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲବାଦର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ଘଟିଛି । ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ଦଳକୁ ଏହି ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲମାନେ ଏବେ ଅନୁପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଏହି ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲମାନେ ବିପଦ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ ପାନେ ଦେବା ପାଇଁ ଅର୍ଣ୍ଣବ ଗୋସ୍ୱାମୀଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ନେସନ ଫାଷ୍ଟ ସ୍ପିରିଟରେ ରିପବ୍ଲିକ ଟିଭିର ସାମ୍ବାଦିକତା ଏକ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାମ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Republic Plenary Summit 2025
India's achievements and successes have sparked a new wave of hope across the globe: PM
India is driving global growth today: PM
Today's India thinks big, sets ambitious targets and delivers remarkable results: PM
We launched the SVAMITVA Scheme to grant property rights to rural households in India: PM
Youth is the X-Factor of today's India, where X stands for Experimentation, Excellence, and Expansion: PM
In the past decade, we have transformed impact-less administration into impactful governance: PM
Earlier, construction of houses was government-driven, but we have transformed it into an owner-driven approach: PM
06 MAR 2025 10:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Republic Plenary Summit 2025 in the Bharat Mandapam, New Delhi today. Addressing the gathering, he congratulated Republic TV for its innovative approach for involving youth at the grassroots level and organizing a significant hackathon competition. He remarked that when the nation's youth get involved in the national discourse, it brings novelty to ideas and fills the entire environment with their energy. He emphasized that this energy was being felt at the summit. He further stated that the involvement of youth helps break all barriers and go beyond boundaries, making every goal achievable and every destination reachable. He appreciated Republic TV for working on a new concept for this summit and extended his best wishes for its success. Shri Modi reiterated his idea of bringing one lakh youth without any political background to the politics of India
“World is now recognizing this century as India's century and India's achievements and successes have sparked new hope globally”, highlighted Shri Modi. He stated that India, once perceived as a nation that would sink itself and others, is now driving global growth. He added that the direction of India's future is evident from the work and accomplishments of today, pointing out that even 65 years after independence, India was the world's eleventh-largest economy. However, in the past decade, India has become the fifth-largest economy and is now rapidly moving towards becoming the third-largest economy in the world.
Recalling the situation 18 years ago, in 2007, when India's annual GDP reached US $1 trillion, the Prime Minister highlighted that back then, the economic activity in India for an entire year was US $1 trillion. He added that today, the same amount of economic activity is happening in just one quarter, which demonstrates the rapid pace at which India is progressing. He provided examples to show the significant changes and results achieved in the past decade, highlighting that in the last 10 years, India has successfully lifted 25 crore people out of poverty, a number greater than the population of many countries. Shri Modi also reminded the audience of the time when only 15 paise out of one rupee sent by the government reached the poor, with 85 paise lost to corruption. In contrast, over the past decade, more than ₹42 lakh crore have been transferred directly to the accounts of the poor through Direct Benefit Transfer (DBT), ensuring that the entire amount reaches the beneficiaries.
Underlining that 10 years ago, India lagged behind in solar energy, the Prime Minister remarked, “today, India is among the top 5 countries in solar energy capacity, having increased it 30 times, while solar module manufacturing has also seen a 30-fold increase”. He also stated that 10 years ago, even children's toys like Holi water guns were imported, while today, India's toy exports have tripled. He also pointed out that 10 years ago, India imported rifles for its army, but in the past decade, India's defense exports have increased 20 times.
Prime Minister further highlighted that in the past 10 years, India has become the world's second-largest steel producer, the second-largest mobile phone manufacturer, and the third-largest startup ecosystem. He remarked that in the same period, India's capital expenditure on infrastructure has increased fivefold and the number of airports in the country has doubled, and the number of operational AIIMS has tripled. He further emphasized that in the past decade, the number of medical colleges and medical seats has nearly doubled.
“Today's India thinks big, sets ambitious targets, and achieves significant results”, emphasised the Prime Minister, remarking that this is happening because the nation's mindset has changed, and India is moving forward with great aspirations. He highlighted that previously, the mindset was to accept the status quo, but now, people know who can deliver results. He cited examples of how the aspirations of the people have evolved, from requesting drought relief work to demanding Vande Bharat connectivity and international airports. He pointed out that the previous dispensations had crushed the aspirations of the people, leading them to lower their expectations. However, today, the situation and mindset have changed rapidly, and people are now driven by the goal of a Viksit Bharat.
Underscoring that the strength of any society or nation increases when barriers and obstacles are removed for its citizens, Shri Modi said that this enhances the capabilities of the citizens, making even the sky seem small. He pointed out that the Government is continuously removing the obstacles placed by previous administrations and cited the example of the space sector, where earlier everything was under ISRO's purview. While ISRO did commendable work, the potential of space science and entrepreneurship in the country was not fully utilized. He remarked that the space sector has now been opened up for young innovators, resulting in the creation of over 250 space startups in the country. These startups are now developing rockets like Vikram-S and Agnibaan, he added. The Prime Minister also mentioned the mapping sector, where previously government permission was required to create maps in India. This restriction has been removed, and today, geospatial mapping data is paving the way for new startups. Pointing out that the nuclear energy sector was previously under government control with various restrictions, the Prime Minister said that this year's budget has announced the opening of this sector to the private sector, paving the way for adding 100 gigawatts of nuclear energy capacity by 2047.
Prime Minister emphasized that there was over ₹100 lakh crore of untapped economic potential in India's villages and that this potential was present in the form of houses in villages, which lacked legal documents and proper mapping, preventing villagers from availing bank loans. He pointed out that this issue is not unique to India, as many large countries also lack property rights for their citizens. International organizations state that countries providing property rights to their citizens see a significant boost in GDP, he added. “The Swamitva Scheme has been launched to provide property rights for village houses in India and drones are being used to survey and map each house in villages”, remarked the Prime Minister, emphasising that property cards are being distributed across the country, with over 2 crore property cards already issued. He pointed out that the lack of property cards previously led to numerous disputes and court cases in villages, which have now been resolved. He further stated that villagers are now able to obtain bank loans using these property cards, enabling them to start businesses and pursue self-employment.
Adding that the biggest beneficiaries of the examples he provided were the youth of the country, Shri Modi said, “youth are the largest stakeholders in a Viksit Bharat and the X-Factor of today's India, where X stands for Experimentation, Excellence, and Expansion”. He explained that the youth have created new paths by moving beyond old methods, set global benchmarks, and scaled up innovations for 140 crore Indians. He pointed out that the youth could provide solutions to the country's major problems, but this potential was not utilized earlier. The Prime Minister mentioned that the government now organizes the Smart India Hackathon every year, with 10 lakh youth participating so far. He remarked that various ministries and departments have presented numerous problem statements related to governance to these young participants, who have developed around 2,500 solutions. He expressed his happiness that the hackathon culture was being promoted further by Republic TV too.
“In the past decade, the country has experienced new-age governance, transforming impact-less administration into impactful governance”, stated the Prime Minister. He added that people often say they are benefiting from government schemes for the first time, even though these schemes existed before. The difference now is the ensured last-mile delivery, he said. Emphasising that previously, houses for the poor were sanctioned on paper, but now, houses are being built on the ground, Shri Modi remarked that the entire process of house construction was government-driven, deciding the design and materials. However, the government has now made it owner-driven, transferring money to the beneficiary's account, allowing them to decide the house's design, he mentioned. The Prime Minister said that competitions were held across the country for house designs, involving public participation, which improved the quality and speed of house construction. He highlighted that earlier, incomplete houses were handed over, but now, the government is providing dream homes for the poor, complete with water connections, gas connections under the Ujjwala scheme, and electricity connections under the Saubhagya scheme. “We have not just built four walls but have brought life to these homes”, he added.
Stressing the importance of national security for a country's development, the Prime Minister underlined the significant work done in the past decade to enhance security. He recalled that earlier, serial bomb blast breaking news and special programs on sleeper cell networks were common on TV, but today, such incidents are absent from both TV screens and Indian soil. He remarked that Naxalism is now on its last breath, with the number of affected districts reduced from over a hundred to less than two dozen. This was achieved by working with a "nation first" spirit and bringing governance to the grassroots level in these areas, he added. Shri Modi highlighted the construction of thousands of kilometers of roads, schools, hospitals, and the reach of 4G mobile networks in these districts and the results are evident for all to see.
Shri Modi highlighted that decisive government actions have cleared Naxalism from the jungles, but it is now spreading to urban centers. He remarked that Urban Naxals have rapidly infiltrated political parties that were once opposed to them and inspired by Gandhian ideology, rooted in India's heritage. He said that the voices and language of Urban Naxals are now heard within these political parties, indicating their deep-rooted presence, and warned that Urban Naxals are staunch opponents of India's development and heritage. He acknowledged Shri Arnab Goswami's efforts in exposing Urban Naxals and stressed that both development and strengthening heritage are essential for a developed India, urging caution against Urban Naxals.
“Today's India is reaching new heights by facing every challenge”, said Shri Modi, expressing confidence that the Republic TV network will continue to elevate journalism with a "nation first" spirit. He concluded by saying that Republic TV's journalism will continue to catalyze the aspirations of a developed India.