প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রিপব্লিক প্লেনরী সম্মিৎ 2025দা ৱা ঙাংখ্রে
ভারতকী এচিবমেন্তশিং অমসুং মায়পাকপশিংনা মালেম শিনবা থুংবদা আশাগী অনৌবা ইথৎ অমা লাকহল্লি: পি.এম.
ভারতনা ঙসি গ্লোবেল গ্রোথতা শাহৌ পীরি: পি.এম.
ঙসিগী ভারতনা অচৌবা ৱাখলশিং খল্লি, অচৌবা পান্দমশিং থম্মি অমসুং শীংথানীংঙাই ওইরবা মহৈশিং পীরি: পি.এম.
ঐখোয়না ভারত্তা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা প্রোপর্তী রাইৎশিং পীনবা স্বামিত্ব স্কিম হৌদোকখি: পি.এম.
নহারোলশিংনা ঙসিগী ভারতকী এক্স-ফেক্তর ওইরি, মসিদা এক্স হায়বা অসিনা এক্সপরিমেন্তেসন, এক্সিলেন্স অমসুং এক্সপান্সন তাক্লি: পি.এম.
হৌখিবা দিকেদতা ঐখোয়না ইম্পেক্ত লৈতবা এদমিনিস্ত্রেসনদগী ইম্পেক্ত লৈবা গভর্নান্সতা ওন্থোকখি: পি.এম.
মমাংদা য়ুমশিং শাবা অসি গভর্নমেন্ত-দ্রিভন ওইরমখি অদুবু ঐখোয়না মসি ওনর-দ্রিভন এপ্রোচতা ওন্থোকখি: পি.এম.
06 MAR 2025 10:08PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা রিপব্লিক প্লেনরী সম্মিৎ 2025দা শরুক য়াখ্রে। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না রিপব্লিক TVবু য়ুথশিংবু গ্রাসরুৎ লেভেলদা শরুক য়াহন্নবা মাগী ইন্নোবেতিব এপ্রোচ অমসুং মশক থোকপা হেকাথোন কম্পিতিসন অমা শীনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক্কী নহাশিংনা নেস্নেল দিস্কোর্সতা শরুক য়াবা মতমদা, মসিনা ৱাখল্লোনশিংদা অনৌবা অমা পুরকই অমসুং মখোয়গী ইনর্জীনা অকোয়বগী ফিভম পুম্নমক মপুং ফাহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা ইনর্জী অসি সম্মিৎ অসিদা ফাওরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি নহারোলশিংনা শরুক য়াবা অসিনা অথিংবা খুদিংমক কোকহনবদা অমসুং ঙমখৈদগী হেন্দোকপদা মতেং পাংই। মসিনা পান্দম খুদিংমক ফংহনগনি অমসুং দেস্তিনেসন খুদিংমক য়ৌবা ঙমহনগনি। মহাক্না রিপব্লিক TVবু সম্মিৎ অসিগী অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পুথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মায়পাক্নবা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। শ্রী মোদীনা পোলিতিকেল বেকগ্রাউন্দ অমত্তা লৈতবা নহা লাখ অমা ভারতকী রাজনিতীদা পুরক্নবা মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি “মালেম্না চহিচা অসি ভারতকী চহিচা ওইনা মশক খঙলে অমসুং ভারতকী এচিবমেন্ত অমসুং মায়পাকপা অসিনা মালেমগী ওইনা অনৌবা আশা অমা পোকহল্লে”। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অমদা মশাবু অমসুং অতোপ্পশিংবু মাংহল্লিবা লৈবাক অমা ওইনা লৌনরম্বা ভারতনা হৌজিক মালেমগী চাউখৎপা পুরক্লি। ভারতকী তুংলমচৎকী মায়কৈ অসি ঙসিগী থবক অমসুং মায় পাকপশিংদগী উবা ফংলে হায়না মহাক্না মখা তাখি। নীংতম্বা ফংলবা মতুং চহি 65গী মতুংদা, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমীগী তরামাথোইশুবা ওইখি। অদুম ওইনমক, হৌখিবা দিকেদ অমদা, ভারত অসি খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমীগী মঙাশুবা মফমদা লৈখ্রে অমসুং হৌজিক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমীগী অহুমশুবা মফমদা ওইরক্নবা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি।
চহি 18গী মমাংদা, 2007দা, ভারতকী চহিগী GDP না য়ু.এস. দোল্লর ত্রিলিয়ন 1 য়ৌখিবা মতম অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম অদুদা, ভারতকী চহি অমগী ইকনোমিক এক্তিবিতী অসি য়ু.এস. দোল্লর ত্রিলিয়ন 1 ওইখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসিদি, ক্বাতর অমগী মনুংদা শেন্মিৎলোনগী থবকশিং অসি চপ মান্ননা পাংথোক্লি। মসিনা ভারতনা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অদু উৎলি। মহাক্না হৌখিবা চহি তরা অসিদা ফংখিবা মরুওইবা অহোংবা অমসুং মহৈশিং উৎনবা খুদমশিং পীরদুনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ভারতনা লৈবাক কয়াগী মীশিংদগী হেনবা মীওই করোর 25বু লায়রবদগী থোরমপা ঙমহনখ্রে। শ্রী মোদীনা মীয়ামদা সরকারনা থারকপা লুপা অমদগী শুপ্নগী পৈশা 15 খক্তমক লায়রবশিংদা য়ৌরকপা, অদুগা পৈশা 85দি শেঞ্জা-থুমজা তৌবনা লৌখিবা মতম অদুসু নীংশিংখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, হৌখিবা চহি তরা অসিদা, লুপা করোর লাখ 42 হেন্না দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (DBT) গী খুত্থাংদা লায়রবশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রে। মসিনা শেনফম পুম্নমক বেনিফিসরীশিংদা য়ৌহনগনি।
চহি 10গী মমাংদা ভারতনা সোলর ইনর্জীগী লমদা শোত্থনা লৈরমখি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিদি ভারতনা সোলর ইনর্জীগী কেপাসিতীদা মশিং 30 হেনগৎতুনা খ্বাইদগী মকোকথোংবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা লৈরে, অদুগা সোলর মোদ্যুল মেনুফেকচরিংসু মশিং 30 হেনগৎখ্রে।" মহাক্না মসিসু হায়খি মদুদি চহি 10গী মমাংদা, হোলি ৱাতর গানশিংগুম্বা অঙাংশিংগী শান্নপোৎশিংসু পুশিল্লকখি, অদুগা ঙসিদি, ভারতকী শান্নপোৎ থাদোকপা অসি শরুক অহুম হেনগৎখ্রে। মহাক্না মসিসু পনখি মদুদি চহি 10গী মমাংদা, ভারতনা মহাক্কী লান্মীগীদমক রাইফলশিং ইম্পোর্ত তৌরম্মি, অদুবু হৌখিবা দিকেদ অমদা, ভারতকী দিফেন্স এক্সপোর্ত অসি শরুক 20 হেনগৎখ্রে।
হৌখিবা চহি 10দা ভারত অসি মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তীল পুথোকপা লৈবাক, অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন পুথোকপা লৈবাক অমসুং অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম লৈবা লৈবাক ওইরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা ফোংদোকখি। মতম অসিমক্তদা, ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ভারতকী কেপিতেল শেনফম অসি শরুক মঙা হেনগৎখ্রে অমসুং লৈবাক অসিদা এয়রপোর্তশিংগী মশিং শরুক অনি হেনগৎখ্রে, অমসুং ওপরেস্নেল ওইরিবা AIIMSকী মশিং শরুক অহুম হেনগৎখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা, মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং মেদিকেল সিৎশিংগী মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিগী ভারত অসি চাউনা খল্লি, অচৌবা পান্দমশিং থম্লি, অমসুং মশক থোকপা মহৈশিং ফংলি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মসি ওইরক্লিবা অসি লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন হোংলকপদগীনি, অমসুং ভারত অসি অচৌবা আশাশিংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা, ৱাখল্লোন অসি স্তেতস ক্বো অসিবু য়াজরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি, কনা কনানাগী মহৈ পীবা ঙম্বগে হায়বদু মীয়াম্না খঙলে। মীয়ামগী আশাশিং অসি মতৌ করম্না চাউখৎলিবগে হায়বদু মহাক্না খুদম ওইনা পনখি। ঈকংনদগী কোকহন্নবা থবক লৌখৎনবা হায়জবদগী হৌরগা বন্দে ভারত কন্নেক্তিবিতী অমসুং ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তশিং দিমান্দ তৌরকপা ফাওবা মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংঙৈগী দিসপেন্সনশিংনা মীয়ামগী আশাশিং অদু কাইহনখি, মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না মখোয়গী আশাশিং অদু হন্থহনখি। অদুম ওইনমক, ঙসিদি, ফীভম অমসুং ৱাখল্লোন অসি য়াম্না থুনা হোংখ্রে, অমসুং মীচম মীয়াম্বু ভিক্সিৎ ভারতকী পান্দম্না লমজিংলি।
খুন্নাই নৎত্রগা লৈবাক অমহেক্তগী মপাঙ্গল অসি নাগরিকশিংগীদমক অথিংবা অমসুং অৱাবা কয়া লৌথোকপা মতমদা হেনগৎলকই হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা নাগরিকশিংগী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহল্লি, মসিনা আকাশ ফাওবা অপীকপা ওইনা উহল্লি। সরকারনা মমাংগী এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা থম্লম্বা অথিংবশিং অসি লেপ্পা লৈতনা লৌথোক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না স্পেস সেক্তরগী খুদম পীরদুনা হায়খি মদুদি মমাংদা পুম্নমক অসি ইসরোগী মখাদা লৈরম্মি। ইসরোনা শিংথানিংঙাই ওইবা থবকশিং পাংথোক্লবসু, লৈবাক অসিদা স্পেস সাইন্স অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী ওইথোকপা য়াবশিং অদু মপুং ফানা শিজিন্নবা ঙমখিদে। মহাক্না পনখি মদুদি স্পেস সেক্তর অসি হৌজিক নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংগীদমক্তা হাংদোক্লে, মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা স্পেস স্তার্তঅপ 250 হেন্না শেম্লে। স্তার্তঅপশিং অসিনা হৌজিক বিক্রম-এস অমসুং অগ্নিবনগুম্বা রোকেৎশিং শেমগৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা মেপ্পিং সেক্তরগী মতাংদসু পনখি। মমাংদা ভারত্তা মেপ শেম্নবগীদমক সরকারগী অয়াবা মথৌ তাখি। মসিগী অথিংবা অসি লৌথোক্লে, অমসুং ঙসিদি, জিওস্পেসিএল মেপ্পিং দেতানা অনৌবা স্তার্তঅপশিংগীদমক লম্বী য়াৎলি। ন্যুক্লিয়র ইনর্জী সেক্তর অসি মমাংদা তোঙান তোঙানবা অথিংবা কয়াগা লোয়ননা সরকারগী কন্ত্রোল মখাদা লৈরম্মি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি অসিগী বজেৎ অসিনা সেক্তর অসি প্রাইবেৎ সেক্তরদা হাংদোক্নবা লাউথোকখ্রে। মসিনা 2047 ফাওবদা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী কেপাসিতী গিগাৱাৎ 100 হাপ্নবা লম্বী য়াৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী খুঙ্গংশিংদা লুপা করোর লাখ 100গী চাংদা তেপ তৌদ্রিবা শেন্মিৎলোনগী পোতেন্সিএল লৈরি অমসুং পোতেন্সিএল অসি খুঙ্গংশিংদা য়ুমশিংগী মওংদা লৈরি, মসিদা লিগেল দোক্যুমেন্তশিং অমসুং মওং চুম্না মেপ্পিং তৌদ্রি, মসিনা খুঙ্গংগী মীওইশিংনা বেঙ্ক লোন লৌবা ঙমহনদে। মহাক্না পনখি মদুদি ৱাফম অসি ভারত খক্তগী ওইদে, মরমদি অচৌবা লৈবাক কয়ানা মখোয়গী প্রজাশিংগীদমক প্রোপর্তী রাইৎ ফংহনদে। মালেমগী ওর্গানাইজেসনশিংনা হায়রি মদুদি মখোয়গী নাগরিকশিংদা মপু ওইবা হকশিং পীনবা লৈবাকশিংনা GDPদা মশক থোকপা হেনগৎলকপা উরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারত্তা খুঙ্গংগী য়ুমশিংগী মপু ওইবা হকশিং ফংহন্নবা স্বামিত্ব স্কিম হৌদোক্লে অমসুং খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংমক সর্ভে তৌনবা অমসুং মেপ তৌনবা দ্রোনশিং শীজিন্নরি।" লৈবাক শিনবা থুংনা প্রোপর্তী কার্দশিং য়েন্থোকপা হৌরে অমসুং হৌজিক ফাওবদা প্রোপর্তী কার্দ করোর 2 হেন্না ইসু তৌখ্রে। মহাক্না পনখি মদুদি প্রোপর্তী কার্দ লৈতবনা খুঙ্গংশিংদা মমাংদা ৱাথোক অমসুং কোর্তকী কেস কয়া থোকহনখি, অদুবু হৌজিক্তি ৱারোইশিন ফংলে। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী মীওইশিংনা হৌজিক্তি হায়রিবা প্রোপর্তী কার্দশিং অসি শীজিন্নদুনা বেঙ্ককী লোন লৌবা ঙম্লে। মসিনা মখোয়দা বিজিনেস হৌনবা অমসুং মশাগী থবক পায়খৎনবা খুদোংচাবা পীরি।
মহাক্না পীরম্বা খুদমশিংগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলবশিং অসি লৈবাক অসিগী নহাশিংনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "নুহারোলশিং অসি ভিক্সিৎ ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা স্তেকহোল্দরশিংনি অমসুং ঙসিগী ভারতকী এক্স-ফেক্তরনি, মসিদা এক্সনা এক্সপরিমেন্তেসন, এক্সিলেন্স অমসুং এক্সপান্সন তাক্লি।" মহাক্না হায়খি মদুদি নহারোলশিংনা অরিবা পাম্বৈশিংদগী হেন্দোক্তুনা অনৌবা লম্বী শেম্লে, মালেমগী বেঞ্চমার্কশিং শেম্লে, অমসুং ভারত মচা করোর 140গীদমক ইন্নোবেসনশিং পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। মহাক্না পনখি মদুদি নহারোলশিংনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা সমস্যাশিংগী সোলুসন পীবা ঙম্মি, অদুবু মসিগী পোতেন্সিএল অসি মমাংদা শীজিন্নখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা হৌজিক্তি চহি খুদিংগী স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন পাংথোক্লি। হৌজিক ফাওবদা নহা লাখ 10না শরুক য়াখ্রে। তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা গভর্নান্সকা মরী লৈনবা প্রোব্লেম স্তেতমেন্ত কয়া অসি নহা ওইরিবা শরুক য়ারিবশিংদা পুথোকখ্রে অমসুং মখোয়না সোলুসন 2500 রোম পুথোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হেক্কাথোন কলচর অসি রিপব্লিক TVদসু মখা তানা প্রমোৎ তৌরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "হৌখিবা চহি তরা অসিদা, লৈবাক অসিনা অনৌবা মতমগী লৈঙাকপা, ইম্পেক্ত ৱাৎপা এদমিনিস্ত্রেসনবু ইম্পেক্ত লৈবা গভর্নান্সতা ওন্থোকপা থেংনখি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি মমাংদা অসিগুম্বা স্কিমশিং লৈরম্লবসু, মীয়াম্না অহানবা ওইনা সরকারগী স্কিমশিংদগী কান্নবা ফংলি হায়না হায়নরি। হৌজিক্কী খেন্নবসি লাস্ত মাইলগী দেলিভরীগী থাজবা পীবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মমাংদা, লায়রবশিংগীদমক য়ুমশিং অসি পেপরদা অয়াবা পীরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি, য়ুমশিং অসি গ্রাউন্দদা শাগৎলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি য়ুম শাবগী থৌওং অসি গভর্নমেন্ত-দ্রিভন ওইখি অমসুং দিজাইন অমদি মেতরিএলশিংগী ৱারেপ লৌখি। অদুম ওইনমক, সরকারনা হৌজিক্তি ওনর-দ্রিভন ওইহন্দুনা বেনিফিসরীগী একাউন্তদা শেল ত্রান্সফর তৌদুনা, মখোয়বু য়ুমগী দিজাইন লেপহন্নবা অয়াবা পীরে হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি য়ুম দিজাইন তৌনবগীদমক লৈবাক শীনবা থুংনা কম্পিতিসনশিং পাংথোকখি। মসিদা মীয়াম্না শরুক য়াখি। মসিনা য়ুম শাবগী ক্বালিতী অমসুং খোঙজেল হেনগৎহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা, মপুং ফাদ্রিবা য়ুমশিং পীখি, অদুবু হৌজিক্তি, সরকারনা লায়রবশিংগীদমক্তা ঈশিংগী কন্নেক্সনশিং, উজ্জ্বলা স্কিমগী মখাদা গ্যাস কন্নেক্সনশিং অমসুং সৌভাগ্য স্কিমগী মখাদা ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সনশিং য়াওবা দ্রিম হোমশিং ফংহল্লি। ঐখোয়না ফক্লাং মরি শাবতা নত্তনা য়ুমশিং অসিদা পুন্সি পীরি।"
লৈবাক অমগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক নেস্নেল সেক্যুরিতীগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি তরা অসিদা সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবগীদমক মরুওইবা থবক কয়া পায়খৎলি হায়না পনখি। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি মমাংদা, সেরিএল বোম্ব ব্লাস্ত ব্রেকিং ন্যুজ অমসুং স্লিপর সেল নেৎৱার্কশিংগী স্পেসিএল প্রোগ্রামশিং TVদা তোইনা উবা ফংখি, অদুবু ঙসিদি, অসিগুম্বা থৌদোকশিং অসি TV স্ক্রীনশিং অমসুং ভারতকী লমদম অনিমক্তা লৈতে। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি নক্সলিজম অসি লোইশিল্লক্লে, হায়রিবা জিলাশিংগী মশিং অসি চামা হেন্না হেলমবদগী কুনমরিগী মখাদা হন্থরে। মহাক্না হায়খি মদুদি "নেসন ফার্স্ত"গী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌদুনা অমসুং লমশিং অসিদা গভর্নান্সপু গ্রাসরুৎ লেভেলদা পুরক্তুনা মসি ফংবা ঙমখি। শ্রী মোদীনা কিলোমিতর লিশিং কয়াগী লম্বী, স্কুল, হোস্পিতালশিং শাবগী থবক অমসুং হায়রিবা জিলাশিং অসিদা 4G মোবাইল নেৎৱার্কশিং য়ৌহনবগী মতাংদা পনখি। মসিগী মহৈশিং অসি মীপুম খুদিংমক্তা উবা ফংলে।
সরকারনা লৌখৎলিবা অকনবা খোঙথাংশিংনা জঙ্গলদগী নক্সলিজম মুত্থৎলে, অদুবু হৌজিক্তি মসিনা সহরগী মফমশিংদা শন্দোরক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি অর্বান নক্সলশিংনা মতম অমদা মখোয়গী মায়োক্তা লৈরম্বা অমসুং ভারতকী হেরিতেজদা য়ুম্ফম ওইবা গান্ধীগী ৱাখল্লোনদগী ইথিল ফংলবা পোলিতিকেল পার্তীশিংদা থুনা চঙশিল্লক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি সহরগী নক্সলশিংগী ৱা অমসুং লোল অসি হৌজিক্তি হায়রিবা পোলিতিকেল পার্তীশিং অসিগী মনুংদা শন্দোরক্লি, মসিনা মনুং য়ৌশিনবা অদু তাক্লি অমসুং মহাক্না অর্বান নক্সলশিং অসি ভারতকী চাউখৎপা অমসুং হেরিতেজগী অচৌবা য়েক্নবনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না অর্বান নক্সেলশিংবু এক্সপোজ তৌবদা শ্রী অর্নব গোস্বামিনা হোৎনখিবশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক চাউখৎপা অমসুং হেরিতেজ মপাঙ্গল কনখৎহনবা অনিমক মরু ওই। মহাক্না অর্বান নক্সলশিংগী মায়োক্তা চেকশিন্না লৈনবা তকশিনখি।
“ঙসিগী ভারতনা খুদোংচাদবা খুদিংমক থেংনদুনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙম্লি” মহাক্না থাজবা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি রিপব্লিক TV নেৎৱার্কনা “নেসন ফার্স্ত” হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা জর্নেলিজম অসি মগুন হেনগৎহন্নবা মখা তানা হোৎনগনি। রিপব্লিক TVগী জর্নেলিজমনা চাউখৎলবা ভারত অমগী আশাশিংবু মখা তানা শৌগৎকনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Republic Plenary Summit 2025
India's achievements and successes have sparked a new wave of hope across the globe: PM
India is driving global growth today: PM
Today's India thinks big, sets ambitious targets and delivers remarkable results: PM
We launched the SVAMITVA Scheme to grant property rights to rural households in India: PM
Youth is the X-Factor of today's India, where X stands for Experimentation, Excellence, and Expansion: PM
In the past decade, we have transformed impact-less administration into impactful governance: PM
Earlier, construction of houses was government-driven, but we have transformed it into an owner-driven approach: PM
06 MAR 2025 10:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Republic Plenary Summit 2025 in the Bharat Mandapam, New Delhi today. Addressing the gathering, he congratulated Republic TV for its innovative approach for involving youth at the grassroots level and organizing a significant hackathon competition. He remarked that when the nation's youth get involved in the national discourse, it brings novelty to ideas and fills the entire environment with their energy. He emphasized that this energy was being felt at the summit. He further stated that the involvement of youth helps break all barriers and go beyond boundaries, making every goal achievable and every destination reachable. He appreciated Republic TV for working on a new concept for this summit and extended his best wishes for its success. Shri Modi reiterated his idea of bringing one lakh youth without any political background to the politics of India
“World is now recognizing this century as India's century and India's achievements and successes have sparked new hope globally”, highlighted Shri Modi. He stated that India, once perceived as a nation that would sink itself and others, is now driving global growth. He added that the direction of India's future is evident from the work and accomplishments of today, pointing out that even 65 years after independence, India was the world's eleventh-largest economy. However, in the past decade, India has become the fifth-largest economy and is now rapidly moving towards becoming the third-largest economy in the world.
Recalling the situation 18 years ago, in 2007, when India's annual GDP reached US $1 trillion, the Prime Minister highlighted that back then, the economic activity in India for an entire year was US $1 trillion. He added that today, the same amount of economic activity is happening in just one quarter, which demonstrates the rapid pace at which India is progressing. He provided examples to show the significant changes and results achieved in the past decade, highlighting that in the last 10 years, India has successfully lifted 25 crore people out of poverty, a number greater than the population of many countries. Shri Modi also reminded the audience of the time when only 15 paise out of one rupee sent by the government reached the poor, with 85 paise lost to corruption. In contrast, over the past decade, more than ₹42 lakh crore have been transferred directly to the accounts of the poor through Direct Benefit Transfer (DBT), ensuring that the entire amount reaches the beneficiaries.
Underlining that 10 years ago, India lagged behind in solar energy, the Prime Minister remarked, “today, India is among the top 5 countries in solar energy capacity, having increased it 30 times, while solar module manufacturing has also seen a 30-fold increase”. He also stated that 10 years ago, even children's toys like Holi water guns were imported, while today, India's toy exports have tripled. He also pointed out that 10 years ago, India imported rifles for its army, but in the past decade, India's defense exports have increased 20 times.
Prime Minister further highlighted that in the past 10 years, India has become the world's second-largest steel producer, the second-largest mobile phone manufacturer, and the third-largest startup ecosystem. He remarked that in the same period, India's capital expenditure on infrastructure has increased fivefold and the number of airports in the country has doubled, and the number of operational AIIMS has tripled. He further emphasized that in the past decade, the number of medical colleges and medical seats has nearly doubled.
“Today's India thinks big, sets ambitious targets, and achieves significant results”, emphasised the Prime Minister, remarking that this is happening because the nation's mindset has changed, and India is moving forward with great aspirations. He highlighted that previously, the mindset was to accept the status quo, but now, people know who can deliver results. He cited examples of how the aspirations of the people have evolved, from requesting drought relief work to demanding Vande Bharat connectivity and international airports. He pointed out that the previous dispensations had crushed the aspirations of the people, leading them to lower their expectations. However, today, the situation and mindset have changed rapidly, and people are now driven by the goal of a Viksit Bharat.
Underscoring that the strength of any society or nation increases when barriers and obstacles are removed for its citizens, Shri Modi said that this enhances the capabilities of the citizens, making even the sky seem small. He pointed out that the Government is continuously removing the obstacles placed by previous administrations and cited the example of the space sector, where earlier everything was under ISRO's purview. While ISRO did commendable work, the potential of space science and entrepreneurship in the country was not fully utilized. He remarked that the space sector has now been opened up for young innovators, resulting in the creation of over 250 space startups in the country. These startups are now developing rockets like Vikram-S and Agnibaan, he added. The Prime Minister also mentioned the mapping sector, where previously government permission was required to create maps in India. This restriction has been removed, and today, geospatial mapping data is paving the way for new startups. Pointing out that the nuclear energy sector was previously under government control with various restrictions, the Prime Minister said that this year's budget has announced the opening of this sector to the private sector, paving the way for adding 100 gigawatts of nuclear energy capacity by 2047.
Prime Minister emphasized that there was over ₹100 lakh crore of untapped economic potential in India's villages and that this potential was present in the form of houses in villages, which lacked legal documents and proper mapping, preventing villagers from availing bank loans. He pointed out that this issue is not unique to India, as many large countries also lack property rights for their citizens. International organizations state that countries providing property rights to their citizens see a significant boost in GDP, he added. “The Swamitva Scheme has been launched to provide property rights for village houses in India and drones are being used to survey and map each house in villages”, remarked the Prime Minister, emphasising that property cards are being distributed across the country, with over 2 crore property cards already issued. He pointed out that the lack of property cards previously led to numerous disputes and court cases in villages, which have now been resolved. He further stated that villagers are now able to obtain bank loans using these property cards, enabling them to start businesses and pursue self-employment.
Adding that the biggest beneficiaries of the examples he provided were the youth of the country, Shri Modi said, “youth are the largest stakeholders in a Viksit Bharat and the X-Factor of today's India, where X stands for Experimentation, Excellence, and Expansion”. He explained that the youth have created new paths by moving beyond old methods, set global benchmarks, and scaled up innovations for 140 crore Indians. He pointed out that the youth could provide solutions to the country's major problems, but this potential was not utilized earlier. The Prime Minister mentioned that the government now organizes the Smart India Hackathon every year, with 10 lakh youth participating so far. He remarked that various ministries and departments have presented numerous problem statements related to governance to these young participants, who have developed around 2,500 solutions. He expressed his happiness that the hackathon culture was being promoted further by Republic TV too.
“In the past decade, the country has experienced new-age governance, transforming impact-less administration into impactful governance”, stated the Prime Minister. He added that people often say they are benefiting from government schemes for the first time, even though these schemes existed before. The difference now is the ensured last-mile delivery, he said. Emphasising that previously, houses for the poor were sanctioned on paper, but now, houses are being built on the ground, Shri Modi remarked that the entire process of house construction was government-driven, deciding the design and materials. However, the government has now made it owner-driven, transferring money to the beneficiary's account, allowing them to decide the house's design, he mentioned. The Prime Minister said that competitions were held across the country for house designs, involving public participation, which improved the quality and speed of house construction. He highlighted that earlier, incomplete houses were handed over, but now, the government is providing dream homes for the poor, complete with water connections, gas connections under the Ujjwala scheme, and electricity connections under the Saubhagya scheme. “We have not just built four walls but have brought life to these homes”, he added.
Stressing the importance of national security for a country's development, the Prime Minister underlined the significant work done in the past decade to enhance security. He recalled that earlier, serial bomb blast breaking news and special programs on sleeper cell networks were common on TV, but today, such incidents are absent from both TV screens and Indian soil. He remarked that Naxalism is now on its last breath, with the number of affected districts reduced from over a hundred to less than two dozen. This was achieved by working with a "nation first" spirit and bringing governance to the grassroots level in these areas, he added. Shri Modi highlighted the construction of thousands of kilometers of roads, schools, hospitals, and the reach of 4G mobile networks in these districts and the results are evident for all to see.
Shri Modi highlighted that decisive government actions have cleared Naxalism from the jungles, but it is now spreading to urban centers. He remarked that Urban Naxals have rapidly infiltrated political parties that were once opposed to them and inspired by Gandhian ideology, rooted in India's heritage. He said that the voices and language of Urban Naxals are now heard within these political parties, indicating their deep-rooted presence, and warned that Urban Naxals are staunch opponents of India's development and heritage. He acknowledged Shri Arnab Goswami's efforts in exposing Urban Naxals and stressed that both development and strengthening heritage are essential for a developed India, urging caution against Urban Naxals.
“Today's India is reaching new heights by facing every challenge”, said Shri Modi, expressing confidence that the Republic TV network will continue to elevate journalism with a "nation first" spirit. He concluded by saying that Republic TV's journalism will continue to catalyze the aspirations of a developed India.