ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ସମାରୋହରର ନେତୃତ୍ବ ନେବେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୮ ତାରିଖରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 'ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ' ଶୀର୍ଷକରେ ଏକ ଜାତୀୟସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ ପରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ହେବ
ଷ୍ଟେମ୍, ବ୍ୟବସାୟ, କ୍ରୀଡ଼ା, ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ପ୍ରଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ମହିଳା ନେତ୍ରୀଙ୍କୁ ନେଇ ତିନୋଟି ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
ଆଲୋଚନା ଓ ମଲ୍ଟିମିଡିଆ ଉପସ୍ଥାପନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଭାରତ ଗଠନରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ଜୋନ୍ ରହିବ
06 MAR 2025 11:48AM by PIB Bhubaneswar
ମାର୍ଚ୍ଚ ୮, ୨୦୨୫ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ପାଳନ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 'ମହିଳା ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ' ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଜାତୀୟସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁରଙ୍କ ସମେତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିମାନେ ଯୋଗ ଦେବେ। ଏହି ଅବସରରେ #SheBuildsBharat ନାମକ ମେଗା ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ, ଅର୍ଦ୍ଧସାମରିକ ବାହିନୀ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସର ମହିଳା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସମେତ 'ମୋ ଭାରତ'ର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ, ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କର୍ମୀ, ଆଶା କର୍ମୀ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟା ଇତ୍ୟାଦି ସାମିଲ ହେବେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗର ମହିଳା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ, ୟୁନିସେଫ୍, ୟୁଏନ୍ ଓମେନ୍, ୟୁଏନଡିପି ଓ ୟୁଏନ୍ଏଫପିଏ ଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ।
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ ପରେ ସେହିଦିନ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି ସମୟରେ ତିନୋଟି ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଷ୍ଟେମ୍, ବ୍ୟବସାୟ, କ୍ରୀଡ଼ା, ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନର ବିଶିଷ୍ଟ ମହିଳା ନେତ୍ରୀମାନେ ଏକାଠି ମଞ୍ଚରେ ରହିବେ।
କ. ସଫଳ ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି : ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମହିଳା ଦିବସର ୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ପଶ୍ଚାତ ଅବଲୋକନ ଓ ଆଗକୁ ବଢିବା
ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଷ୍ଟେମ୍, ବ୍ୟବସାୟ, କ୍ରୀଡ଼ା, ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନର ଜଣାଶୁଣା ମହିଳା ନେତ୍ରୀମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବେ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବେ।
ଖ. ମହିଳା ଶକ୍ତିର ଲାଭ ଉଠାଇବା : ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣରେ ସଫଳତା
ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମହିଳାସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ ।
ଗ. ନେତୃତ୍ୱରେ ମହିଳା : ପଞ୍ଚାୟତରୁ ସଂସଦ
ରାଜନୈତିକ ନେତୃତ୍ୱ ମାଧ୍ୟମରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ଏବଂ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଆଲୋଚନା ।
ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ଜୋନ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ରିୟଲ-ଟାଇମ୍ ଆଲୋଚନା, ମଲ୍ଟିମିଡିଆ ଉପସ୍ଥାପନା ଏବଂ କାହାଣୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମିଲ କରିବ, ଯାହା ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଭାରତ ଗଠନରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ।
ବ୍ୟାପକ ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦୂରଦର୍ଶନ, ୱେବକାଷ୍ଟ ଲିଙ୍କ, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଲାଇଭରେ ସିଧା ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ନୀତି ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ଭାରତ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ବେଳେ ମହିଳା ଶକ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇ ରହିବ।

Ministry of Women and Child Development
President Smt. Droupadi Murmu to lead the celebration on International Women’s Day
National level conference on theme “Nari Shakti Se Viksit Bharat” being organised by Ministry of Women & Child Development on March 8, 2025
High Level Panel Discussion to follow inaugural session
Three technical sessions to be organized bringing together renowned women leaders from STEM, business, sports, media, and governance
Unique Digital Media & Interactive Zone to showcase contributions of women in shaping a progressive India through real-time discussions, multimedia exhibits & storytelling initiatives
06 MAR 2025 11:48AM by PIB Delhi
The Government of India will be celebrating the International Women’s Day on 8th March, 2025. The Ministry of Women & Child Development (MWCD) is holding a national level conference at Vigyan Bhawan, New Delhi on the theme “Nari Shakti Se Viksit Bharat”. The President of India Smt. Droupadi Murmu will inaugurate the National Conference. The event will also be graced by Minister for Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi, and Minister of State, Smt. Savitri Thakur, along with senior officials and distinguished guests. On this occasion, mega campaign through #SheBuildsBharat is also being organised.
The event will witness the participation of women officers from the armed forces and para military forces and Delhi police along with My Bharat volunteers, Anganwadi Workers, ASHA workers, Self Help Group members etc. Additionally, lady officers from various Ministries/ Departments have been invited to participate in the event. The event will also mark the presence of representatives from international organizations such as the World Bank, UNICEF, UN Women, UNDP, UNFPA etc.
After the inaugural session, the day will continue with a valuable high Level Panel Discussion.
On the sidelines of the above event, three technical sessions will be organized to bring together renowned women leaders from STEM, business, sports, media, and governance.
1. Trailblazers and Luminaries – Looking Back and Forging Ahead on the 50th Anniversary of International Women’s Day
This session will bring together renowned women leaders from STEM, business, sports, media, and governance to share their experiences and inspire future generations.
1. Capitalizing on Women Power – Breakthroughs in Financial Inclusion
This session will focus on financial inclusion, entrepreneurship, and empowering women in the economy.
1. Women in Leadership – Panchayat to Parliament
A dedicated discussion on policies and frameworks to accelerate gender equality through political leadership.
A unique Digital Media and Interactive Zone will engage participants through real-time discussions, multimedia exhibits, and storytelling initiatives, showcasing the contributions of women in shaping a progressive India.
The proceedings will be livestreamed on Doordarshan, Webcast link, the Ministry of Women, and Child Development’s social media platforms and World Bank Live for widespread reach and engagement.
The Government of India, under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, remains steadfast in its mission to empower women through transformative policies and initiatives. As India moves forward on the path of development, Nari Shakti will continue to be the cornerstone of a self-reliant and prosperous Bharat.
https://pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=153866&ModuleId=3&reg=3&lang=1