Prime Minister's Office
English Translation of Opening Address by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Plenary Session with the President of the European Commission (February 28, 2025)
28 FEB 2025 5:39PM by PIB Delhi
Your Excellencies,
I warmly welcome you all to India. The engagement of the EU College of Commissioners with a single country on such a broad scale is unprecedented.
It's the first time that so many of my ministers have collected together for any bilateral discussions. I remember how you said that India and the EU are natural partners at the Raisina Dialogue in 2022. And that strengthening and energizing ties with India, will be a priority for the EU in the coming decade.
And now, you’re visiting India at the very beginning of your new term.This is a milestone moment for India and the EU.
Excellencies,
The world is currently undergoing unprecedented change. AI and emerging technologies are leading to socio-economic transformations.
Geo-economic and political circumstances are rapidly evolving. And old equations are breaking down. In times like these, the partnership between India and the EU becomes even more important.
A shared belief in democratic values, strategic autonomy, and rule-based global order unite India and the EU.Both countries are mega diverse market economies. In a sense, we are natural strategic partners.
Excellencies,
India and the EU have completed twenty years of strategic partnership. And with your visit, we are laying the foundation for the next decade.
In this context, the remarkable commitment shown by both parties is commendable. About twenty ministerial level meetings have taken place in the last two days.
The Trade and Technology Council meeting was also successfully organised this morning. Both teams will present a report on the ideas generated and the progress made.
Excellencies,
I would like to identify some priority areas of cooperation.
The first is Trade and Investment. It is crucial to conclude a mutually beneficial FTA and Investment Protection Agreement as soon as possible.
The second is strengthening the Supply Chain Resilience. Our capabilities can complement each other in sectors such as Electronics, Semiconductors, Telecom, Engineering, Defence, and Pharma.This will strengthen diversification and de-risking, and will aid in the creation of a secure, reliable and trusted supply and value chain.
The third is Connectivity. The IMEC Corridor launched during the G20 Summit is a transformational initiative. Both the teams must continue working on it with strong commitment.
The fourth is Technology and Innovation. To realise our shared vision of tech sovereignty, we must continue to make swift progress ahead. In areas such as DPI, AI, Quantum Computing, Space and 6G, both parties must work together to connect our industries, innovators, and young talents.
The fifth is Climate Action and Green Energy Innovation. India and the EU have prioritised the Green transition. Through cooperation in sustainable urbanization, water, and clean energy, we can become drivers of global green growth.
The sixth is Defence. We can fulfil each others’ needs through co-development and co-production. We must work to prioritise each other in export control laws.
The seventh is Security. There is a need for greater cooperation on challenges arising from terrorism, extremism, maritime security, cyber security and space security.
The eighth is People-to-People Ties. It should be a priority for both parties to make Migration, Mobility, Schengen Visas and EU Blue Cards simple and smooth. This stands to fulfil the needs of the EU. And India’s young workforce shall be able to make an even greater contribution to Europe’s growth and prosperity.
Excellencies,
For the next India-EU Summit, we must move forward with ambition, action and commitment.
In today’s AI era, the future shall belong to those who demonstrate vision and speed.
Excellency, I now invite you to share your thoughts.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ୟୁରୋପୀୟ ଆୟୋଗର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ସହ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦ୍ଘାଟନୀ ଭାଷଣ (ଫେବୃଆରୀ ୨୮, ୨୦୨୫)
28 FEB 2025 5:39PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଏତେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ସହ ଇୟୁ କଲେଜ ଅଫ୍ କମିଶନରଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଟେ । ଆମ ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର, ଯେ ମୋର ଅନେକ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହଯୋଗୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୋର ମନେ ଅଛି, ୨୦୨୨ ରେ ରାଇସିନା ଡାଏଲଗରେ ଆପଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପ୍ରାକୃତିକ ଅଂଶୀଦାର ଅଟନ୍ତି । ଆଉ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ସହ ସମ୍ପର୍କ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବ । ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆପଣଙ୍କର ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ଆରମ୍ଭରେ, ଆପଣ ଭାରତକୁ ଏକ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହା ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଟେ ।
ମହାମହିମ,
ଆଜି ଦୁନିଆ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି । ଏଆଇ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି । ଭୂ-ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଏବଂ ପୁରୁଣା ସମୀକରଣ ଭାଙ୍ଗିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏଭଳି ସମୟରେ, ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀର ଗୁରୁତ୍ୱ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଯାଏ । ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମିଳିତ ବିଶ୍ୱାସ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘକୁ ସଂଯୋଗ କରେ । ଉଭୟ ମେଗା ବିବିଧ ବଜାରର ଅର୍ଥନୀତି ଅଟେ । ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ ରଣନୈତିକ ଅଂଶୀଦାର ଅଟୁ ।
ମହାମହିମ,
ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାର ୨୦ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି। ଆପଣଙ୍କ ଗସ୍ତ ସହ ଆମେ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ । ଏ ଦିଗରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଯେଉଁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି ତାହା ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ଗତ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୨୦ଟି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ବସିଛି। ଆଜି ସକାଳେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପରିଷଦର ଏକ ସଫଳ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏସବୁରୁ ଯେଉଁ ଧାରଣା ବାହାରିଛି ,ଯାହା ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି ,ଉଭୟ ଦଳ ସେମାନଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ।
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କିଛି ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି ,ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ।ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଏଫଟିଏ ଏବଂ ନିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ରାଜିନାମା ଶେଷ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ |
ଦ୍ବିତୀୟଟି ହେଉଛି, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଟେଲିକମ୍, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଫାର୍ମା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଦକ୍ଷତା ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ ହୋଇପାରିବ। ଏହା ବିବିଧତା ଏବଂ ବିପଦମୁକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇବ | ଏବଂ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣକରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ତୃତୀୟଟି ହେଉଛି, କନେକ୍ଟିଭିଟି। ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆଇ-ମାକ୍ କରିଡର ଏକ ପରିବର୍ତନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ । ଉଭୟ ଦଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ ଏହା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ୍ ।
ଚତୁର୍ଥଟି ହେଉଛି, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଇନୋଭେସନ୍ । ବୈଷୟିକ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଆମର ଅଂଶୀଦାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଡିପିଆଇ, ଏଆଇ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ସ୍ପେସ୍ ଏବଂ ୬ଜି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଶିଳ୍ପ, ଉଦ୍ଭାବକ ଏବଂ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ।
ପଞ୍ଚମଟି ହେଉଛି,ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉଦ୍ଭାବନ । ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏହି ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ନିରନ୍ତର ସହରୀକରଣ, ଜଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଚାଳକ ହୋଇପାରିବା ।
ଷଷ୍ଠ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା। ସହ-ବିକାଶ ଏବଂ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ପରସ୍ପରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିପାରିବା | ରପ୍ତାନି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଇନରେ ଆମେ ପରସ୍ପରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉପରେ କାମ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ସପ୍ତମଟି ହେଉଛି ,ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର । ଆତଙ୍କବାଦ, ଉଗ୍ରବାଦ, ସାମୁଦ୍ରିକ, ସାଇବର ଏବଂ ମହାକାଶ ନିରାପତ୍ତା ସହ ଜଡିତ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଅଷ୍ଟମଟି ହେଉଛି, ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ । ମାଇଗ୍ରେସନ୍, ମୋବିଲିଟି, ଶେଙ୍ଗେନ୍ ଭିସା ଏବଂ ଇୟୁ ବ୍ଲୁ କାର୍ଡକୁ ସରଳ କରିବା ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ୟୁରୋପର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିରେ ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ ।
ମହାମହିମ,
ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମକୁ ଆକାଂକ୍ଷା, କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବହନ କରିବାକୁ ହେବ । ଆଜିର ଏଆଇ ଯୁଗରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ଓ ଗତି ଅଛି ସେମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ହେବ। ମହାମହିମ, ମୁଁ ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।