ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଚିତ୍ରକୂଟରେ ଭାରତ ରତ୍ନ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ୧୫ତମ ଶ୍ରାଦ୍ଧ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସ୍ମୃତି ଦିବସ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ନାନାଜୀ ତାଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ରାଜନୀତିରେ ଏପରି ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଗାମୀ ପୀଢ଼ି ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ହୋଇ ରହିବ
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲଙ୍କ 'ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ "ନୀତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ
ନାନାଜୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା
ନାନାଜୀ ଏବଂ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲଙ୍କ "ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ରାଜନୀତି" କୁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛନ୍ତି
ସଂଘର ସଂସ୍କାର, ବାଲ ଗଙ୍ଗାଧରଙ୍କ ଜାତୀୟତାବାଦ ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜର ଅନନ୍ୟ ମିଶ୍ରଣ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ
ନାନାଜୀ ସରସ୍ୱତୀ ଶିଶୁ ମନ୍ଦିରର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଏହି ହଜାର ହଜାର ବିଦ୍ୟାଳୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି
27 FEB 2025 7:45PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଚିତ୍ରକୂଟରେ ଭାରତ ରତ୍ନ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ୧୫ତମ ଶ୍ରାଦ୍ଧ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସ୍ମୃତି ଦିବସ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୋହନ ଯାଦବ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଆଧାରିତ "ରାମ ଦର୍ଶନ" ଉପସ୍ଥାପନ ସହିତ ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ଜୀବନ କେବଳ କିଛି ବର୍ଷ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି ଏବଂ ଏଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି ଯୁଗକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଜନ୍ମିତ ନାନାଜୀ ପିଲାଦିନରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ (ଆରଏସ୍ଏସ୍) ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିଲେ। ସେ ଆରଏସଏସର ପ୍ରଚାରକ ହୋଇଥିଲେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର କରିଥିଲେ, ଭାରତୀୟ ଜନସଂଘର ସାଧାରଣ ସମ୍ପାଦକ ହୋଇଥିଲେ, ଏବଂ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲଙ୍କ ସହ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାତ୍ରା କରି ଜନସଂଘର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ। ନାନାଜୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକାକୁ ଭାରତ ମାତାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରି ଜଣେ ଶତାୟୁ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜନୀତିରେ ଥିବାବେଳେ ଅଜାତଶତ୍ରୁ ଭାବରେ ଦୁନିଆରୁ ବାହାରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର, କିନ୍ତୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶାସକ ଦଳ କିମ୍ବା ବିରୋଧୀ ଦଳର କୌଣସି ନେତା ନାନାଜୀଙ୍କ ବିଷୟରେ କିଛି ଭୁଲ୍‍ ଶୁଣି ନାହାଁନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜନୀତିରେ ଥିବା ସମୟରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱୀକୃତି ହାସଲ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର, କାରଣ ରାଜନୈତିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନେକ ସମୟରେ ବିରୋଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ତେବେ, ତାଙ୍କ ଦୀର୍ଘ ଜୀବନରେ ନାନାଜୀଙ୍କୁ ବିରୋଧ କରିବାର ସାହସ କାହାରି ପାଖରେ ନଥିଲା, କିମ୍ବା କେହି ତାଙ୍କୁ ବିରୋଧ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିନଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନାନାଜୀ କଳା, ସାହିତ୍ୟ, ଶିଳ୍ପ, ସେବା ଏବଂ ରାଜନୀତି ସମେତ ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଅର୍ଜନ କରିଥିଲେ। ଗୋଟିଏ ଜୀବନରେ ଏତେ କିଛି ହାସଲ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲଙ୍କ 'ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ "ନୀତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନାନାଜୀଙ୍କୁ ଯେତେବେଳେ ମାତ୍ର ୬୦ ବର୍ଷ ବୟସ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେ ରାଜନୀତି ଛାଡ଼ି 'ଏକତା ମାନବବାଦ' ('ଅଖଣ୍ଡ ମାନବବାଦ') କୁ ସାରା ଜୀବନ ଅନୁସରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ସେ ରାଜନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ପଦ୍ମ ପରି ଥିଲେ, ନିଜକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନ୍ଦରୁ ଦୂରରେ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ କୁପ୍ରଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବାରେ ବିତାଇଥିଲେ। ନାନାଜୀ ତାଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ରାଜନୀତିରେ ନୀତିନିଷ୍ଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଆଗାମୀ ପୀଢ଼ି ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ହୋଇ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନାନାଜୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦେଶର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଜନସଂଘ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖ ଏବଂ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ରୂପରେ ଦେଶର ରାଜନୀତିକୁ ଦୁଇ ଜଣ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଉଭୟଙ୍କ ଜନ୍ମ ୧୯୧୬ ମସିହାରେ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଯେତେବେଳେ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଦେଶର ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଚିନ୍ତାଜନକ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଥିଲେ। ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର, ଅର୍ଥନୀତି, କୃଷି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନୀତିରେ ଆମ ପ୍ରାଚୀନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମାଟିର କୌଣସି ସୁଗନ୍ଧ ନଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ, ସରକାର କେବଳ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କଠାରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ଅନୁବାଦ କରି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଥିଲେ। ସେହି ସମୟରେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ 'ଅଖଣ୍ଡ ମାନବବାଦ' ର ନୀତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା ଯେ ଆମର ଆର୍ଥିକ ଦର୍ଶନ କିପରି ହେବା ଉଚିତ, ଆମର ବୈଦେଶିକ ନୀତି କିପରି ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତି ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କିପରି ବିଶ୍ୱ ଭ୍ରାତୃଭାବ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନୀତି ଏବେ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେବା ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଭାରତର ବିକାଶ ମଡେଲକୁ 'ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ"ନାମରେ ନାମିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଏହି ଧାରାର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ବିକଶିତ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର କୌଣସି ଅର୍ଥ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ତିମ ବ୍ୟକ୍ତିର ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶର ପ୍ରତିଫଳନ ହେବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନାନାଜୀ ଏବଂ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲଙ୍କ "ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ରାଜନୀତି" କୁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହିତ ବିକାଶ ହେବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୬୦ କୋଟି ଗରିବ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି କରିଛନ୍ତି। ଆବାସ, ପରିମଳ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ମାଗଣା ଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ, ବିଦ୍ୟୁତ ସୁବିଧା ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଭରେଜ୍ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଗୋକୁଲ୍ ଗ୍ରାମରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଗ୍ରାମ ବିକାଶ ପାଇଁ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ମେଳ ଖାଉଛି।
ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ଅସାଧାରଣ ସଂଗଠକ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯିଏକି ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରତି ବିପଦ ଥିବା ସମୟରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ବିରୋଧ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଜନ ସଚେତନତା ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ୧୯ ମାସ ଧରି ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷର କାରଣ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଶାସକ ସରକାରର ପରାଜୟ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିଜୟ ହୋଇଥିଲା। ଜନତା ପାର୍ଟି ଗଠନରେ ନାନାଜୀ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ 'ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ " ନୀତିକୁ ସମର୍ଥନ କରି ବର୍ତ୍ତମାନର ଶାସକ ଦଳର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ନାନାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ସଂଘର ଆଦର୍ଶରେ ଗଭୀର ଭାବେ ନିହିତ ଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂଘର ସଂସ୍କାର, ବାଳ ଗଙ୍ଗାଧରଙ୍କ ଜାତୀୟତାବାଦ ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜର ଅନନ୍ୟ ମିଶ୍ରଣ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ।
ତାଙ୍କ ଆଜୀବନ ସେବାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ତାଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମାଜ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନାନାଜୀ ସେହି ବିରଳ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କ ପରମ୍ପରା ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସମ୍ମାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ।
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନାନାଜୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ବିଶେଷ କରି ଗୋରଖପୁରରେ ପ୍ରଥମ ସରସ୍ୱତୀ ଶିଶୁ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଏହି ହଜାର ହଜାର ବିଦ୍ୟାଳୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ନାନାଜୀ ସାରା ଜୀବନ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିଥିଲେ।
ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଭାରତୀୟ ଜନସଂଘ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ତାଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଦଳର ଆଦର୍ଶଗତ ମୂଳଦୁଆକୁ ରୂପ ଦେବା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି, ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ଏକାତ୍ମ ମାନବବାଦ (ଅଖଣ୍ଡ ମାନବବାଦ) ର ବିକାଶ ପାଇଁ ସେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଚିତ୍ରକୂଟର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମ ତାଙ୍କ ନିର୍ବାସନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ସେହିଠାରେ ବିତାଇଥିଲେ। ଭକ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଚିତ୍ରକୂଟର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କକୁ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the Remembrance Day ceremony on 15th death anniversary of Bharat Ratna Nanaji Deshmukh in Chitrakoot, Madhya Pradesh
Nanaji, through his hard work, has established principles in politics that will remain role models for generations to come
Through rural development, Nanaji Deshmukh implemented Pandit Deendayal’s principle of ‘Antyodaya’ on the ground
Nanaji's efforts were instrumental in changing the socio-economic landscape of the country's villages
Prime Minister Modi, who considers the "Antyodaya politics" of Nanaji and Pandit Deendayal as an ideal, is today bringing about a change in the lives of millions of poor people
The unique combination of Sangh's sanskars, Bal Gangadhar's nationalism and Gandhiji's Gram Swaraj is seen in Nanaji Deshmukh's personality
Nanaji established the Saraswati Shishu Mandir, today thousands of these schools across the country are imparting education and values to children
27 FEB 2025 7:45PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the Remembrance Day ceremony on 15th death anniversary of Bharat Ratna, Nanaji Deshmukh in Chitrakoot Madhya Pradesh today. On this occasion, several dignitaries, including the Chief Minister of Madhya Pradesh, Dr. Mohan Yadav, and the Deputy Chief Minister, Shri Rajendra Shukla, were present.
In his address, Shri Amit Shah said that on the occasion of Nanaji Deshmukh's death anniversary, a tribute program was organized along with the inauguration of the statue of Pandit Deendayal Upadhyaya and the presentation based on the life of Lord Ram, "Ram Darshan." He said that Nanaji Deshmukh is among those individuals whose life leaves an impact not for just a few years, but for centuries, and such people work towards making the era transformative.
Shri Shah said that Nanaji, who was born in Maharashtra, was associated with the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) from his childhood. He became a pracharak of the RSS, made Uttar Pradesh his area of work, became the General Secretary of the Bharatiya Jana Sangh, and, along with Pandit Deendayal, traveled to every block and region in Uttar Pradesh to lay the foundation of the Jana Sangh. Nanaji got the privilege of being a centenarian by dedicating every moment of his life and every particle of his body to Mother India. He said that it is very difficult to go from the world as Ajatashatru while being in politics, but till today neither the ruling party nor any leader of the opposition heard anything wrong about Nanaji.
The Union Home Minister said that it is very difficult to gain universal acceptance while being in politics, as one often has to face opposition for political purposes. However, in his long life, no one had the courage to oppose Nanaji, nor did anyone consider it appropriate to oppose him. He said that Nanaji made connections in almost every field, including art, literature, industry, service, and politics, and earned acceptance and respect in each of those fields. Achieving so much in one lifetime is quite difficult. He said that through rural development, Nanaji Deshmukh implemented Pandit Deendayal’s principle of ‘Antyodaya’ on the ground.
Shri Amit Shah said that when Nanaji was just 60 years old, he decided to leave politics and pursue Ekatm Manavvaad ('Integral Humanism') for the rest of his life. He was also like a lotus in politics, kept himself aloof from every evil and spent his entire life removing evils. Nanaji, through his hard work, has established principles in politics that will remain role models for generations to come. He said Nanaji's efforts were instrumental in changing the socio-economic landscape of the country's villages.
The Union Home Minister said that the Bharatiya Jana Sangh gave two great men to the country's politics in the same period in the form of Nanaji Deshmukh and Pandit Deen Dayal Upadhyaya. Both were born in 1916. He said that after the country's independence, when policies were being made, people were watching the country's policies with concern. In policies related to foreign affairs, economy, agriculture, and education, there was no fragrance of our ancient nation’s soil. At that time, the government was satisfied with creating policies by merely translating principles borrowed from the West. During that time, Pandit Deendayal established the principle of 'Integral Humanism,' showing how our economic philosophy should be, what our foreign policy should look like, and how our perspective on the world should be based on global brotherhood. He said that this very principle is now leading us toward becoming the best in the world.
Shri Amit Shah said that Pandit Deendayal named India’s development model as ‘Antyodaya,’ meaning that until the last person in the line is developed, it holds no meaning. He said that the development of the last person should be a reflection of the nation’s development. He said that Prime Minister Modi, who considers the "Antyodaya politics" of Nanaji and Pandit Deendayal as an ideal, is today bringing about a change in the lives of millions of poor people. Shri Shah further said that development should take place while preserving our heritage.
Union Home Minister Shri Amit Shah stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has significantly improved the lives of 60 crore poor citizens over the past decade. He highlighted key welfare initiatives, including housing, sanitation, clean drinking water, gas connections, free grain distribution, electricity access, and health coverage of up to ₹5 lakh. He emphasized that these efforts align with Nanaji Deshmukh’s vision for rural development, working towards transforming villages into self-sustaining Gokul Grams.
Reflecting on Nanaji Deshmukh’s contributions, Shri Amit Shah described him as an exceptional organizer who played a crucial role in resisting the Emergency, when democracy and personal freedoms were under threat. He noted that despite a scattered opposition, public awareness was awakened, leading to a 19-month-long struggle that resulted in the defeat of the ruling government and the triumph of democracy. Nanaji was instrumental in the formation of the Janata Party and laid the foundation of the current ruling party by championing the principle of Nation First.
Shri Amit Shah further stated that Nanaji’s life was deeply rooted in the ideals of the Sangh. He said that the unique combination of Sangh's sanskars, Bal Gangadhar's nationalism and Gandhiji's Gram Swaraj is seen in Nanaji Deshmukh's personality.
Recognizing his lifelong service, he was awarded with the Padma Vibhushan. Prime Minister Shri Narendra Modi later honored him with the Bharat Ratna, acknowledging his transformative contributions to society. Shri Shah remarked that Nanaji was among those rare individuals whose legacy elevates the honors bestowed upon them.
He also highlighted Nanaji’s role in education, particularly in establishing the first Saraswati Shishu Mandir in Gorakhpur, today thousand of these schools across the country are imparting education and values to children. Nanaji remained committed to cultural nationalism throughout his life.
Speaking about Pandit Deendayal Upadhyaya, Shri Amit Shah noted his pivotal role in foundation of the Bharatiya Jana Sangh. He credited Pandit Deendayal with shaping the ideological foundation of the party and developing Ekatm Manavvaad (Integral Humanism), a philosophy that encompasses the holistic development of individuals, society, and the nation.
Shri Amit Shah highlighted Chitrakoot’s spiritual significance, recalling that it was where Lord Shri Ram spent a significant portion of his exile. He reiterated Chitrakoot’s deep connection to devotion and Indian cultural heritage.