Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Jhumoir Binandini programme in Guwahati, Assam
24 FEB 2025 8:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Jhumoir Binandini 2025, a Mega Jhumoir programme in Guwahati, Assam today. Addressing the gathering, he said there was a reverberating atmosphere filled with energy, enthusiasm and excitement at the event. He noted the impressive preparations by all the artists of the Jhumoir, which reflected the fragrance and beauty of the tea gardens. He mentioned that just as the people have a special bond with the Jhumar and tea garden culture, he too shares a similar connection. He added that such a large number of artists performing the Jhumar dance today will set a record. Recalling his visit to Assam in 2023 when a record was made involving 11,000 artists performing Bihu Dance, the Prime Minister said that it was an unforgettable memory for him and added that he was anticipating a similar enthralling performance. He congratulated the Government of Assam and its Chief Minister for organizing a resplendent cultural performance. He noted that today is a proud day for Assam, with the tea community and the tribal people participating in the celebrations. He conveyed his best wishes to everyone on this special day.
Noting that such grand events were not only a testament to the pride of Assam, but also showcase India's great diversity, the Prime Minister noted that there was a time when Assam and the Northeast were neglected in terms of development and culture. He highlighted that now, he himself has become the brand ambassador of Northeastern culture. He mentioned that he is the first Prime Minister to stay in Kaziranga, Assam, and promote its biodiversity to the world. He also noted that a few months ago, the Assamese language was granted the status of a classical language, a recognition the people of Assam had been waiting for decades. Additionally, Charaideo Moidam has been included in the UNESCO World Heritage list, a significant achievement attributed to the efforts of their Government, he added.
Talking about the pride of Assam, the brave warrior Lachit Borphukan, who defended Assam's culture and identity against the Mughals, Shri Modi highlighted the grand celebration of Lachit Borphukan's 400th birth anniversary and mentioned that his tableau was also included in the Republic Day parade. The Prime Minister noted that a 125-foot bronze statue of Lachit Borphukan has been erected in Assam. He also mentioned the initiation of Janjatiya Gaurav Divas to celebrate the heritage of the tribal society. To immortalize the contributions of the tribal bravehearts, tribal museums are being established across the country, he added.
Remarking that their Government is developing Assam and serving the 'Tea Tribe' community, the Prime Minister highlighted the announcement of bonuses for Assam Tea Corporation workers to increase their income. He emphasized the support being provided to approximately 1.5 lakh women in tea gardens, who receive ₹15,000 during pregnancy to alleviate financial concerns. Additionally, the Assam government is opening over 350 Ayushman Arogya Mandirs in tea gardens for the families' health, he added. Shri Modi noted that more than 100 model tea garden schools have been opened for the children of the Tea Tribe, with another 100 schools planned. He also mentioned the provision of a 3% reservation in the OBC quota for the youth of the Tea Tribe and the assistance of ₹25,000 for self-employment provided by the Assam government. The Prime Minister expressed confidence that the development of the tea industry and its workers will drive the overall growth of Assam and elevate the Northeast to new heights. He extended his advance thanks to all the participants for their upcoming performance and wished them well.
The Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Ministers Dr. S Jaishankar, Shri Sarbananda Sonowal, Chief Minister of Tripura, Dr. Manik Saha, Union Minister of State, Shri Pabitra Margherita were present among other dignitaries at the event.
Background
The Jhumoir Binandini (Mega Jhumoir) 2025, is a spectacular cultural extravaganza with 8,000 performers participating in the Jhumoir dance, a folk dance of Assam Tea Tribe and Adivasi Communities of Assam that embodies the spirit of inclusivity, unity and cultural pride, and symbolises Assam’s syncretic cultural mélange. The Mega Jhumoir event symbolises 200 years of the tea industry, and also 200 years of industrialisation in Assam.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী গুৱাহাতিদা ঝুমোইর বিনন্দিনী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
24 FEB 2025 8:17PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অসামগী গুৱাহাতিদা মেগা ঝুমোইর প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা ঝুমোইর বিনন্দিনী 2025দা শরুক য়াখ্রে। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি থৌরম অদুদা হরাও-তয়াম্বা, পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং নুংঙাইবনা থনবগা লোয়ননা নুংঙাইরবা ফীভম অমা ওইখি। মহাক্না চাগী বাগানশিংগী অঙকপা মগুন অমসুং ফজবা অদু উৎলি ঝুমোইরগী আর্তিস্ত পুম্নমক্কী ফজরবা শেম-শারিবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঝুমার অমসুং চাগী বাগানগী চৎনবীগা লোয়ননা মীয়ামগা অখন্নবা মরী লৈনবগুম্না, মহাক্কসু অসিগুম্বা মরী অমা লৈনৈ। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসি ঝুমার জগোয় অসি শারিবা মশিং য়াম্লবা আর্তিস্তশিংনা রেকোর্দ অমা শেম্লগনি। 2023দা মহাক্না অসামদা লাকখিবদা আর্তিস্ত 11,00না বিহু জগোয় শাদুনা রেকোর্দ অমা শেমখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী ওইনা মদু কাউঙমদ্রবা থৌদোক অমা ওইখি অমসুং চপ মান্নবা নুংঙাইরবা পরফোর্মেন্স অদু মহাক্না আশা তৌরি। মহাক্না অসাম সরকার অমসুং মাগী মুখ্য মন্ত্রীবু শিংথানীংঙাই ওইবা কলচরেল পরফোর্মেন্স অমা শীনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। ঙসি অসি অসামগীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা নুমিৎ অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। চাগী কম্ম্যুনিতী অমসুং ত্রাইবেলশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। অখন্নবা নুমিৎ অসিদা মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
অসিগুম্বা অচৌবা থৌরমশিং অসি অসামগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবতা নত্তনা ভারতকী চাউরবা মখল-মখা কয়াগী মশক অমসু উৎলি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম অমদা অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদম অসি চাউখৎপা অমসুং কলচরগী লমদা মীৎয়েং চংবীদনা লৈরমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিত্তি মহাক মশামক অৱাং নোংপোক্কী কলচরগী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরে। মহাক্না অসামগী কাজিরঙ্গাদা লৈখিবা অমসুং মসিগী বাইওদাইবর্সিতী মালেমদা শন্দোকখিবা অহানবা প্রধান মন্ত্রীনি হায়খি। থা খরগী মমাংদা, অসামীজ লোলবু ক্লাসিকেল লোলগী থাক পীখি, মসি অসামগী মীয়াম্না চহি কয়াগী মমাংদগী ঙাইদুনা লাকখিবনি হায়নসু মহাক্না পনখি। মসিগী মথক্তা, চেরাইদেও মোইদাম অসি UNESCO ৱার্ল্দ হেরিতেজ লিস্ততা য়াওহনখ্রে, মসি মখোয়গী সরকারনা হোৎনখিবগী মরুওইবা মায় পাকপা অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মুগলশিংগী মায়োক্তা অসামগী চৎনবী অমসুং শক্তম ঙাকখিবা লান্মী লচিত বোর্ফুকানগী মরমদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা লচিত বোর্ফুকানগী 400শুবা মপোক কুমওনগী অচৌবা থৌরম অদু পনখি অমসুং রিপব্লিক দে পরেদতা মহাক্কী তেব্লোক্স য়াওখিবা অদুসু পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি অসামদা লচিত বোর্ফুকানগী ফুৎ 125গী শেঞ্জেংগী মীতম অমা শাখ্রে। মহাক্না ত্রাইবেল খুন্নাইগী হেরিতেজ অসি শিংথাননবা জনজাতি গৌরব দিবস হৌদোকখিবগী মতাংদসু পনখি। ত্রাইবেলগী থৌনা লৈরবা মীওইশিংগী থৌদাংশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেল ম্যুজিয়মশিং লিংখৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্কী সরকারনা অসাম চাউখৎহল্লি অমসুং 'তি ত্রাইব' কম্ম্যুনিতীগীদমক থবক তৌরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অসাম তি কোর্পোরেসনগী শিন্মীশিংদা মখোয়গী ইনকম হেনগৎহন্নবা বোনস পীনবা লাউথোকখিবা অদু পনখি। মহাক্না চাগী বাগানশিংদা চাউরাক্না নুপী লাখ 1.5দা তেংবাং পীরিবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি, মখোয়না শেল-থুমগী অৱাবা হন্থহন্নবা মীরোনবা মতমদা লুপা 15,000 ফংলি। মসিগী মথক্তা, অসাম সরকারনা ইমুংশিংগী হকশেলগীদমক চাগী বাগানশিংদা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির 350 হেন্না হাংদোক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি তি ত্রাইবকী অঙাংশিংগীদমক মোদেল তি গার্দেন স্কুল 100 হেন্না হাংদোকখ্রে অমসুং অতোপ্পা স্কুল 100 হেন্না হাংদোক্নবা থৌরাং তৌরি। মহাক্না তি ত্রাইবকী নহারোলশিংগীদমক OBC কোতাদা 3% রিজার্বেসনগী প্রোভিজন অমসুং অসাম সরকারনা সেল্ফ-ইমপ্লোইমেন্তগীদমক পীরিবা লুপা 25,000গী মতেং অদুসু পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি চাগী ইন্দস্ত্রী অমসুং মসিগী শিন্মীশিংগী চাউখৎ থৌরাং অসিনা অসামগী অপুনবা চাউখৎপা পুরক্কনি অমসুং অৱাং নোংপোক লমদম অসি অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি। মহাক্না শরুক য়ারিবা পুম্নমকপু মখোয়গী লাক্কদৌরিবা পরর্ফোমেন্সকীদমক মহাক্না মাংজৌননা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মখোয় পুম্নমকপু য়াইফ-মঙ্গোল পীখি।
অসামগী রাজ্যপাল শ্রী লক্ষ্মন প্রসাদ আচার্য়, অসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী হিমন্ত বিশ্ব শর্ম্মা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং দা. এস জয়শঙ্কর, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী, দা. মানিক সাহা, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী পবিত্রা মার্গেরিতা অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা মীওইশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ঝুমোইর বিনন্দিনী (মেগা ঝুমোইর) 2025 অসি অসামগী তি ত্রাইব অমসুং আদিবাসি কম্ম্যুনিতীশিংগী নাৎকী ওইবা জগোই অমা ওইরিবা ঝুমোইর জগোয়দা শরুক য়ারিবা মীওই 8,000গা লোয়ননা অখন্নবা কলচরেল এক্ত্রাভাগেঞ্জা অমনি। মসিদা ইনক্লুসিবিতী, য়ুনিতী অমসুং কলচরেল প্রাইদকী ৱাখল্লোন য়াওরি। মসি অসামগী সিনক্রেতিক কলচরেলগী অপুনবা শক্তমগী খুদম অমনি। মেগা ঝুমোইর থৌরম অসিনা চাগী ইন্দস্ত্রীগী চহি 200 অমসুং অসামদা লৈরক্লিবা ইন্দস্ত্রীলাইজেসনগী চহি 200গী খুদম ওইরি।