Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at launch of development works in Bhagalpur, Bihar
24 FEB 2025 5:43PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
My greetings to all brothers and sisters from this land of Angraj Danveer Karna, the site of penance of Maharshi Mehi, the land of Lord Vasupujya, where the world-renowned Vikramshila Mahavihara is situated, and the sacred land of Baba Budhanath!
Present on the stage is the Honourable Governor, Arif Mohammed Khan Ji, alongside our beloved Chief Minister, Nitish Kumar Ji, who is widely admired for his dedication to Bihar’s development. Also present are my esteemed Cabinet colleagues —Shivraj Singh Chouhan Ji, Jitan Ram Manjhi Ji, Lallan Singh Ji, Giriraj Singh Ji, Chirag Paswan Ji—along with the Minister of State, Shri Ramnath Thakur Ji, Bihar's Deputy Chief Minister, Samrat Chaudhary Ji, Vijay Sinha Ji, other Ministers of the State, public representatives, distinguished dignitaries, and my dear brothers and sisters of Bihar.
Today, numerous Chief Ministers, Ministers, and crores of farmers from across the country have joined us for this programme. I extend my respectful salutations to all of them as well.
Friends,
It is an immense privilege to visit this sacred land of Mandranchal during the auspicious Maha Kumbh. This land is a confluence of faith, heritage, and the promise of a Viksit Bharat (developed India). It is the land of the valiant martyr Tilka Manjhi and is also known as the Silk City. These days, preparations for Mahashivratri are in full swing in this sacred land of Baba Ajgaibinath. It is during such an auspicious time that I have the honour of transferring yet another installment of the PM Kisan Samman Nidhi to crores of farmers across the country. With just one click, approximately Rs 22,000 crore has been deposited directly into the accounts of farmers nationwide. As I pressed the button, I could see live visuals from various states, and even here, my eyes caught sight of people eagerly checking their mobile phones to confirm the transfer. The immediate sparkle in their eyes spoke volumes of their relief and joy.
Friends,
In today’s installment of the Kisan Samman Nidhi, over 75 lakh farmer families of Bihar have been included. Nearly Rs 1,600 crore has been directly credited to the accounts of Bihar’s farmers today. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all the farming families of Bihar and the entire nation.
Friends,
I have stated from the ramparts of the Red Fort that a Viksit Bharat stands on four strong pillars—the poor, our farmers, our youth, and the women of our nation. Whether it is the NDA government at the Centre or the government led by Nitish Ji here in Bihar, farmer welfare remains our utmost priority. Over the past decade, we have worked relentlessly to resolve every challenge faced by our farmers. They require high-quality seeds, affordable and sufficient fertilisers, proper irrigation facilities, protection for their livestock from diseases, and safeguards against losses due to natural calamities. Previously, farmers were beset by crises in all these areas. Those who consume fodder meant for animals can never bring about change. However, the NDA government has transformed this situation. In recent years, we have introduced hundreds of modern seed varieties for farmers. There was a time when farmers had to face lathicharge over urea shortages, and black marketing of urea was rampant. Today, the situation has changed—farmers have access to adequate fertilisers. Even during the COVID-19 crisis, we ensured there was no fertiliser shortage for our farmers. Imagine the scenario if there was no NDA government.
Friends,
Without the NDA government, our farmers would still be subjected to police's lathi-charges for fertilisers. The Barauni fertiliser factory would still be non-operational. In many countries, a sack of fertiliser costs Rs 3,000, whereas we provide it to our farmers for less than Rs 300. Without the NDA government, farmers would have been forced to pay Rs 3,000 per sack of urea. Our government prioritizes farmers and works for their welfare, which is why the financial burden of urea and DAP has been taken on by the central government. Over the past decade, approximately Rs 12 lakh crore—an amount that would have otherwise been spent from farmers’ pockets on fertilisers—has been provided through the Union budget. This means that Rs 12 lakh crore has been directly saved in the hands of crores of farmers across the country.
Friends,
Without the NDA government, the PM Kisan Samman Nidhi scheme would not have existed. This scheme has been in operation for nearly six years, and so far, approximately Rs 3.7 lakh crore has been directly transferred to farmers' bank accounts. There are no middlemen, no commission cuts—every rupee sent from Delhi reaches farmers in full. Small farmers, who were previously deprived of the benefits of government schemes due to intermediaries siphoning off their share, are now directly receiving their dues. But this is Modi’s government, this is Nitish Ji’s government—we will not allow anyone to take away the rights of farmers. When Congress and the Jungle Raj regime were in power, they allocated only a fraction of what we have transferred directly into farmers' accounts. A corrupt government could never achieve this. Only a government genuinely dedicated to farmers’ welfare can accomplish such a feat.
Friends,
Whether it is Congress or the Jungle Raj regime, farmers' hardships have never been a concern for them. In the past, whenever floods, droughts, or hailstorms struck, they abandoned farmers to their fate. But when you placed your trust in the NDA in 2014, I made it clear—this neglect will not continue. The NDA government introduced the PM Fasal Bima Yojana, under which nearly Rs 2 lakh crore has been paid to farmers as compensation for losses caused by natural calamities.
Friends,
The NDA government is actively promoting animal husbandry to enhance the income of landless and small-scale farmers. This sector is also playing a crucial role in transforming our sisters in villages into ‘Lakhpati Didis’. So far, approximately 1.25 crore women across the country have achieved this milestone, including thousands of Jeevika Didis from Bihar. Over the past decade, Bharat's milk production has seen a remarkable rise—from 14 crore tonnes to 24 crore tonnes. In just ten years, milk production has surged, reinforcing Bharat's position as the world's largest producer of milk. Bihar has made a significant contribution to this achievement. Today, Bihar’s cooperative milk unions procure 30 lakh litres of milk daily. As a result, over Rs 3,000 crore is being directly transferred to the accounts of Bihar’s livestock farmers, particularly our mothers and sisters, every year.
Friends,
I am pleased that Rajiv Ranjan Ji ( Lallan Singh Ji) is efficiently spearheading efforts to strengthen the dairy sector. Thanks to his dedication, two major projects are rapidly nearing completion in Bihar. The first is the Centre of Excellence in Motihari, which will support the development of the best indigenous cow breeds. The second is the milk processing plant in Barauni, which will benefit three lakh farmers in the region and create employment opportunities for the youth.
Friends,
Our boatmen and fishermen were long neglected by previous governments, receiving no support or benefits. For the first time, we have extended the Kisan Credit Card facility to fish farmers. As a result of such initiatives, Bihar has made remarkable progress in fish production. As the Chief Minister rightly pointed out, Bihar once relied on importing fish, but today, it has become self-sufficient. I vividly recall my visit in 2013 during the election campaign when I expressed my surprise—how could a state with such abundant water resources be dependent on fish imports? Today, I am proud to see that Bihar’s fish demand is being met from within the state itself. A decade ago, Bihar was ranked among the top ten fish-producing states in Bharat. Today, it has secured a place among the top five. Our focused approach to the fisheries sector has significantly benefited small farmers and fishermen. Bhagalpur, known for the dolphins of the Ganga, has also witnessed great success under the Namami Gange initiative.
Friends,
In recent years, the government's efforts have led to a significant rise in Bharat's agricultural exports. This has ensured better prices for farmers’ produce. Several agricultural products are now being exported for the first time, and among them is Bihar’s Makhana. Makhana has become an essential part of breakfast in urban households across the country. Personally, I consume Makhana for at least 300 days a year. It is a superfood that must now be introduced to global markets. To support Makhana farmers, this year’s budget includes the establishment of a Makhana Board. This board will assist Bihar’s farmers in every aspect—production, processing, value addition, and marketing—ensuring that Makhana reaches its full potential on the world stage.
Friends,
The budget has brought another major announcement for the farmers and youth of Bihar. Bihar is set to become a key hub for the food processing industry in eastern India. A National Institute of Food Technology and Entrepreneurship will be established in the state. Additionally, three new Centres of Excellence in agriculture will be set up across Bihar. One of these centres will be located in Bhagalpur and will focus on the renowned Jardalu variety of mango. The other two centres will be established in Munger and Buxar to support tomato, onion, and potato farmers. This demonstrates our unwavering commitment to making decisions that serve the best interests of farmers.
Friends,
Bharat is rapidly emerging as a major exporter of textiles. Several initiatives are being undertaken to strengthen the textile industry nationwide. There is a saying in Bhagalpur that even the trees here spit gold—a testament to the region’s rich tradition in silk production. Bhagalpuri silk and Tussar silk are renowned across Bharat, and their demand is steadily rising in global markets. To further boost the silk industry, the central government is focusing on developing fabric and yarn dyeing units, fabric printing units, and fabric processing facilities. These initiatives will provide modern infrastructure for Bhagalpur’s weavers, ensuring that their products reach every corner of the world.
Friends,
The NDA government is also addressing one of Bihar’s longstanding challenges—the shortage of bridges over its many rivers. The lack of sufficient bridges has long created difficulties for transportation and connectivity. To resolve this, we are rapidly building multiple bridges across Bihar. One such major project is the construction of a four-lane bridge over the Ganga, which is progressing at an accelerated pace with an investment of over Rs 1,100 crore.
Friends,
Floods have always posed a severe challenge in Bihar, causing extensive damage year after year. To mitigate this, our government has approved projects worth thousands of crores of rupees. This year’s budget includes special assistance for the Western Kosi Canal ERM project. Once completed, this project will bring 50,000 hectares of land in the Mithila region under irrigation, benefiting lakhs of farming families and significantly improving agricultural productivity.
Friends,
The NDA government is working on multiple fronts to enhance farmers' incomes. It is implementing successive initiatives to boost agricultural production, achieve self-sufficiency in pulses and oilseeds, expand food processing industries, and ensure that Indian farmers’ products reach global markets. My vision is for every kitchen in the world to have at least one product cultivated by Indian farmers. This year’s budget takes this vision forward with the announcement of the ambitious PM Dhan Dhanya Yojana. Under this scheme, 100 districts across the country with the lowest crop production will be identified, and a special campaign will be launched to promote agriculture in these regions. Additionally, targeted efforts will be made to achieve self-sufficiency in pulses, encouraging farmers to grow more while increasing MSP procurement for pulses.
Friends,
Today is a significant day for another reason. Our government had set an ambitious target of establishing 10,000 Farmer Producer Organisations (FPOs) across the country. I am pleased to announce that we have successfully achieved this goal. Bihar has the honour of hosting the 10,000th FPO, registered in Khagaria district, which will focus on maize, banana, and paddy cultivation. An FPO is not merely an organisation; it is a transformative force that enhances farmers' incomes by granting them direct access to larger markets. Through FPOs, our farmer brothers and sisters now have access to opportunities that were previously beyond their reach. Currently, around 30 lakh farmers in the country are associated with FPOs, with 40% of them being women. These organisations are now conducting agricultural business worth thousands of crores of rupees. I extend my heartfelt congratulations to all members of the 10,000 FPOs.
Friends,
The NDA government is equally committed to Bihar’s industrial development. A massive power plant is being set up in Bhagalpur by the Bihar government, and it will receive an uninterrupted coal supply. To facilitate this, the central government has approved coal linkage. I am confident that the electricity generated here will drive Bihar’s growth and create new employment opportunities for its youth.
Friends,
A Developed India will emerge through Purvodaya, and Bihar stands as the most significant pillar of Eastern India. Bihar is not just a state; it is a symbol of Bharat’s rich cultural heritage. However, the prolonged misrule of Congress-RJD left Bihar in ruins and tarnished its reputation. But now, Bihar is reclaiming its rightful place in a Developed India, just as Pataliputra held prominence in ancient prosperous Bharat. We are all working tirelessly together to achieve this vision.
The NDA government is fully committed to modernising connectivity in Bihar, expanding its road network, and implementing public welfare schemes. A new highway from Munger to Mirza Chowki via Bhagalpur is being constructed at an estimated cost of Rs 5,000 crore. Additionally, the widening of the four-lane road from Bhagalpur to Anshdiha is set to commence soon. The Government of India has also sanctioned the construction of a new railway line and rail bridge from Vikramshila to Kataria.
Friends,
Bhagalpur holds immense historical and cultural significance. During the era of Vikramshila University, it was a global centre of learning. We have already embarked on a mission to revive the ancient glory of Nalanda University, aligning it with modern Bharat. Now, following in Nalanda’s footsteps, a Central University is also being established in Vikramshila. The Central Government will soon initiate work on this ambitious project. I extend my heartfelt congratulations to Nitish Ji, Vijay Ji, Samrat Ji, and the entire Bihar Government team for their dedicated efforts in fulfilling this vision.
Friends,
The NDA government is committed to preserving Bharat's glorious heritage while building a brighter future. However, the Jungle Raj faction harbours deep resentment towards our heritage and faith. At this very moment, the Ekta Ka Maha Kumbh is taking place in Prayagraj—the largest celebration of Bharat’s faith, unity, and harmony. More people than the entire population of Europe have already participated in this grand event by taking a holy dip. Devotees from every village in Bihar are also journeying to this sacred occasion.
Yet, the Jungle Raj leaders are shamelessly disrespecting the Maha Kumbh, hurling insults at this revered festival. These are the same people who were enraged by the construction of the Ram Temple, and now they are leaving no stone unturned to vilify the Maha Kumbh. But I am certain that Bihar will never forgive those who dishonour this sacred tradition.
Friends,
We remain steadfast in our commitment to propelling Bihar towards a new era of prosperity. Once again, I extend my congratulations to the farmers of the nation and the people of Bihar.
Now, say it with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ଭାଗଲପୁରରେ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
24 FEB 2025 5:43PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତାକୀ ଜୟ,
ଅଙ୍ଗରାଜ ଦାନବୀର କର୍ଣ୍ଣଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମି, ମହର୍ଷି ମେହୀଙ୍କ ତପସ୍ୟା ସ୍ଥାନ, ଭଗବାନ ବାସୁପୂଜ୍ୟଙ୍କ ପାଞ୍ଚଟି ପବିତ୍ର ଘଟଣାର ସ୍ଥାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବିକ୍ରମଶିଳା ମହାବିହାର ବାବା ବୁଢାନାଥଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୁମିରେ ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି
ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ୍,ବିହାରର ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ବିହାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଆମର ପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, ଜିତନ ରାମ ମାଝୀ, ଲଲନ ସିଂହ, ଗିରିରାଜ ସିଂହ, ଚିରାଗ ପାସୱାନ, ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ ଠାକୁର, ବିହାର ସରକାରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ, ବିଜୟ ସିହ୍ନା, ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଏବଂ ବିହାରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ।
ଆଜି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଅନେକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଅନେକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ମନ୍ଦରାଚଳର ଏହି ଭୂମିକୁ ଆସିବା ନିଜ ପାଇଁ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟ ଅଟେ । ଏହି ଭୂମିରେ ବିଶ୍ୱାସ, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହା ସହିଦ ତିଲକା ମାଝୀଙ୍କ ଭୂମି, ଏହା ରେଶମ ସହର ମଧ୍ୟ । ବାବା ଆଜଗୌବିନାଥଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଏହି ସମୟରେ ମହାଶିବରାତ୍ରୀ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜୋରଦାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି । ଏଭଳି ପବିତ୍ର ସମୟରେ ମୁଁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ଆଉ ଏକ କିସ୍ତି ପଠାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକରେ ଦେଶର କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପାଖାପାଖି ୨୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପହଁଚିଛି । ଏବଂ ଯେମିତି ମୁଁ କ୍ଲିକ୍ କଲି , ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଦୃଶ୍ୟ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି, ମୁଁ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖିଲି, ସେମାନେ ଶୀଘ୍ର ସେମାନଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଯାଞ୍ଚ କରୁଥିଲେ , ଟଙ୍କା ଆସିଲା କି ନାହିଁ ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ସେମାନଙ୍କ ଆଖିରେ ଚମକ ଦେଖାଯାଉଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦିଆଯାଇଥିବା କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରେ ବିହାରର ୭.୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ପରିବାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଛନ୍ତି । ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ବିହାରର କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମୁଁ ବିହାର ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ କୃଷକ ପରିବାରକୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଛି ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଚାରିଟି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଛି । ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ଗରିବ, ଆମର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦାନକାରୀ କୃଷକ, ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଆମ ଯୁବଶକ୍ତି ଓ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏନଡିଏ ସରକାର ହେଉ ଅବା ନୀତୀଶଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର, କୃଷକକଲ୍ୟାଣ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କୃଷକଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପୂରା ଶକ୍ତି ସହିତ କାମ କରିଛୁ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଚାଷ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ବିହନ, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଏବଂ ସୁଲଭ ସାର, ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା, ପଶୁଙ୍କ ରୋଗରୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ କ୍ଷୟକ୍ଷତିରୁ ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକ । ପୂର୍ବରୁ କୃଷକମାନେ ଏହି ସବୁ ଦିଗକୁ ନେଇ ସବୁବେଳେ ସଙ୍କଟ ଦେଇ ଗତି କରୁଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ପଶୁଖାଦ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ ସେମାନେ କେବେ ବି ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଏନଡିଏ ସରକାର ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶହ ଶହ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଜାତିର ବିହନ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ପୂର୍ବରୁ ୟୁରିଆ ପାଇଁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡୁଥିବା ବେଳେ ୟୁରିଆର କଳାବଜାରୀ ହେଉଥିଲା। ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, ଚାଷୀଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ସାର ମିଳୁଛି। ଏପରିକି କରୋନାର ମହାସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀମାନେ ଯେପରି ସାର ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯଦି ଏନଡିଏ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ନଥାନ୍ତା ତେବେ କ'ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଏନଡିଏ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସାର ପାଇଁ ମାଡ଼ର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା। ବରାଉଣୀ ସାର କାରଖାନା ଆଜି ବି ବନ୍ଦ ରହିଥାନ୍ତା । ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏକ ବସ୍ତା ସାର, ୩ହଜାର ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ମିଳୁଛି, ଯାହାକୁ ଆଜି ଆମେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୩୦୦ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଦେଉଛୁ। ଯଦି ଏନଡିଏ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ନଥାନ୍ତା ତେବେ ୟୁରିଆ ବସ୍ତା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ୩ ହଜାର ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା। ଆମ ସରକାର କୃଷକଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାମ କରନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୟୁରିଆ ଓ ଡିଏପି ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ତାହା ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାର କିଣିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପକେଟରୁ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପରିମାଣର ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାନ୍ତା ,ତାହା ବଂଚିଗଲା । ତାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବଜେଟରୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ପକେଟରେ ଏତେ ପରିମାଣର ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଏନଡିଏ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ନଥାନ୍ତା ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ମିଳିନଥାନ୍ତା । ପାଖାପାଖି ୬ ବର୍ଷ ହେବ ଏହି ଯୋଜନା ଲାଗୁ ହୋଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମଝିରେ କୌଣସି ଦଲାଲ ନାହାନ୍ତି, କୌଣସି କଟରୋଡ୍ କମ୍ପାନି ନାହିଁ, ଦିଲ୍ଲୀରୁ ବାହାରିଥିବା ଏକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ୧୦୦ ପଇସାରେ ପହଁଚୁଛି । ଆପଣଙ୍କ ଭଳି କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନେ ହିଁ ପୂର୍ବରୁ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇପାରୁନଥିଲେ । କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ମଧ୍ୟ ଦଲାଲମାନେ ହଡ଼ପ କରି ନେଉଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏ ହେଉଛନ୍ତି ମୋଦି, ଏ ହେଉଛନ୍ତି ନୀତୀଶ ଜୀ, ଯିଏ କାହାକୁ କୃଷକଙ୍କ ଅଧିକାର ଛଡ଼ାଇ ନେବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ଏହି କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଜଙ୍ଗଲର ରାଜା ଭଳି ସରକାରରେ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ କୃଷି ପାଇଁ ଯେତିକି ସମୁଦାୟ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରୁଥିଲେ, ତାଠୁ ଅନେକ ଗୁଣ ଅର୍ଥ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ପଠେଇ ସାରିଛୁ । ଏହି କାମ କୌଣସି ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସେହି ସରକାର କରିପାରିବେ ଯିଏ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଅଟନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ହୁଅନ୍ତୁ ବା ଜଙ୍ଗଲରାଜବାସୀ, କୃଷକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ବନ୍ୟା, ମରୁଡ଼ି ଓ କୁଆପଥର ଝଡ଼ ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଛାଡି ଦେଉଥିଲେ। ୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏନଡିଏକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ, ମୁଁ କହିଥିଲି, ଏହା ଚଳିବ ନାହିଁ। ଏନଡିଏ ସରକାର ପିଏମ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଗଠନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ରାଶି ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭୂମିହୀନ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏନ୍ ଡିଏ ସରକାର ପଶୁପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ପଶୁପାଳନ ମଧ୍ୟ ଗାଁର ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହେବାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ନିୟୁତ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ବିହାରର ହଜାର ହଜାର ଜୀବିକା ଦିଦି ଅଛନ୍ତି। ଏହା ମନେ ରଖନ୍ତୁ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ୧୪୦ ନିୟୁତ ଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୪୦ ନିୟୁତ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ବିଶ୍ୱର ଏକ ନମ୍ବର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ଭାବେ ଭାରତ ନିଜର ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିଛି । ଏଥିରେ ବିହାରର ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ବିହାରର ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଗଠନମାନେ ଦୈନିକ ୩ ନିୟୁତ ଲିଟର କ୍ଷୀର କିଣୁଛନ୍ତି। ଫଳରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବିହାରର ପଶୁସମ୍ପଦ କୃଷକ, ଆମ ମା' ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୩୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ଜୀ ଏବଂ ଆମର ଲଲନ ସିଂ ଜୀ ବହୁତ ଦକ୍ଷତାର ସହ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ବିହାରରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶେଷ ହେଉଛି। ମୋତିହାରୀସ୍ଥିତ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଦେଶୀ ପ୍ରଜାତିର ଗାଈର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ। ଦ୍ବିତୀୟଟି ହେଉଛି ବରାଉଣୀରେ ଥିବା ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ୩ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହେବା ସହ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ନାବିକ ସାଥୀ, ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ କୌଣସି ସୁବିଧା ଦେଇନଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ବିହାରରେ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କହିବା ଅନୁଯାୟୀ, ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ବାହାରୁ ମାଛ ଆଣୁଥିଲୁ ଏବଂ ଆଜି ବିହାର ମାଛରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ୨୦୧୩ ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ଆସିଥିଲି, ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲି, ମୁ କହିଥିଲି ଯେ ବିହାରରେ ଏତେ ପାଣି ଅଛି, ଆମେ ବାହାରୁ ମାଛ କାହିଁକି ଆଣୁଛୁ । ଆଜି ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ବିହାରରେ ବିହାରବାସୀଙ୍କ ମାଛ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହେଉଛି । ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ବିହାର ଅନ୍ୟତମ ଥିଲା। ଆଜି ବିହାର ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ଟି ବୃହତ୍ତମ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇପାରିଛି। ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିଛି । ଭାଗଲପୁର ଗଙ୍ଗାରେ ରହୁଥିବା ଡଲଫିନ୍ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା । ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଭିଯାନର ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଭାରତର କୃଷି ରପ୍ତାନିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଫଳରେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ। ଏପରି ଅନେକ କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ରହିଛି ଯାହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରପ୍ତାନି ହେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏବେ ବିହାରର ଫକ୍ସର ପାଳି । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ଜଳଖିଆର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି ଫକ୍ସ ନଟ୍। ମୁଁ ନିଜେ ୩୬୫ ଦିନରୁ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ଦିନ ଫକ୍ସ ନଟ୍ ଖାଇଥାଏ । ଏହା ଏକ ସୁପରଫୁଡ୍ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ତେଣୁ ଚଳିତ ବର୍ଷବଜେଟରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଫକ୍ସ ନଟ୍ ବୋର୍ଡ ଗଠନ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଫକ୍ସ ନଟ୍ ବୋର୍ଡ ବିହାରର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଫକ୍ସ ନଟ୍ ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିପଣନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିହାରର କୃଷକ ଓ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ବଜେଟରେ ଆଉ ଏକ ବଡ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ବିହାର ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବିହାରରେ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ବିହାରରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଆମ ଭାଗଲପୁରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଜର୍ଦାଲୁ ପ୍ରଜାତିର ଆମ୍ବ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ। ମୁଙ୍ଗେର ଏବଂ ବକ୍ସରରେ ଆଉ ଦୁଇଟି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯିବ, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଟମାଟୋ, ପିଆଜ ଏବଂ ଆଳୁ ରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଅର୍ଥାତ୍ କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଆମେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡୁନାହୁଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ବୟନଶିଳ୍ପର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ ପାଲଟିଛି। ଦେଶରେ ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଭାଗଲପୁରରେ କୁହାଯାଏ ଯେ ଗଛରୁ ମଧ୍ୟ ସୁନା ମିଳିଥାଏ । ଭାଗଲପୁରୀ ରେଶମ ଏବଂ ତୁସର ରେଶମ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ତୁଷାର ରେଶମର ଚାହିଦା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ରେଶମ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଫେବ୍ରିକ୍ ଓ ସୂତା ରଙ୍ଗ ୟୁନିଟ୍, ଫେବ୍ରିକ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଫେବ୍ରିକ୍ ପ୍ରୋସେସିଂ ୟୁନିଟ୍ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାଗଲପୁରର ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ମିଳିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏନଡିଏ ସରକାର ବିହାରର ଆଉ ଏକ ବଡ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛନ୍ତି । ନଦୀ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପୋଲ ନଥିବାରୁ ବିହାର ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଯାତାୟାତରେ ଯେପରି କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛୁ ଏବଂ ଅନେକ ପୋଲ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ଏଥିପାଇଁ ୧୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିହାରରେ ବନ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବହୁ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଘଟାଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ପଶ୍ଚିମ କୋଶୀ କେନାଲ ଇଆରଏମ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସହାୟତା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ମିଥିଲାଞ୍ଚଳ ଅଞ୍ଚଳର ୫୦ ହଜାର ହେକ୍ଟର ଜମି ଜଳସେଚନ ଅଧୀନରେ ଆସିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ପରିବାର ଉପକୃତ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏନଡିଏ ସରକାର କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା, ଏଠାରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ଏବଂ ଆମର କୃଷକଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ଯେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରୋଷେଇ ଘରେ ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦିତ କିଛି ନା କିଛି ସାମଗ୍ରୀ ମହଜୁଦ ରହିବା ଦରକାର । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ବଜେଟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ୧୦୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ ଯେଉଁଠାରେ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ସର୍ବନିମ୍ନ । ତା'ପରେ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଏଭଳି ଜିଲ୍ଲାରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଚାଲିବ। ଡାଲିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ମୋଡ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଡାଲି ଚାଷ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଏମଏସପିରେ ଡାଲି କ୍ରୟ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣରୁ ଆଜିର ଦିନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମ ସରକାର ଦେଶରେ ଦଶ ହଜାର ଏଫପିଓ - କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏକ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଦେଶ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି ବୋଲି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇବାରେ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ଆଜି ବିହାର ମାଟିରେ ୧୦୦୦୦ ତମ ଏଫ୍ପିଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି। ମକା, କଦଳୀ ଓ ଚାଉଳ ଉପରେ କାମ କରୁଥିବା ଏହି ଏଫପିଓ ଖଗରିଆ ଜିଲ୍ଲାରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି। ଏଫପିଓ କେବଳ ଏକ ସଂସ୍ଥା ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଶକ୍ତି ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରେ | ଏଫପିଓର ଶକ୍ତି ସିଧାସଳଖ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବଜାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏଫପିଓ ଜରିଆରେ ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଏବେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଉପଲବ୍ଧ ନଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୩୦ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଏଫପିଓ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଭଉଣୀ । ଏହି ଏଫପିଓମାନେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ୧୦୦୦୦ ଏଫପିଓର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏନଡିଏ ସରକାର ମଧ୍ୟ ବିହାରର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ବିହାର ସରକାର ଭାଗଲପୁରରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କୋଇଲା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏଠାରେ ଉତ୍ପାଦିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିହାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବାର୍ଞ୍ଚଳର ପ୍ରାରମ୍ଭରୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଉତ୍ଥାନ ଘଟିବ ଏବଂ ଆମ ବିହାର ହେଉଛି ପୂର୍ବ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ । ବିହାର ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତୀକ । କଂଗ୍ରେସ-ଆରଜେଡିର ଦୀର୍ଘ ଦିନର କୁଶାସନ ବିହାରକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ସହ ଏହାର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଖରାପ କରିଛି। କିନ୍ତୁ ପ୍ରାଚୀନ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତରେ ପାଟଲିପୁତ୍ର ଭଳି ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଏବେ ବିହାର ସମାନ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛୁ। ଏନଡିଏ ସରକାର ବିହାରରେ ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ, ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ପାଖାପାଖି ୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମୁଙ୍ଗେରରୁ ମିର୍ଜା ଚୌକି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ନୂତନ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଭାଗଲପୁରରୁ ଅଂଶଡିହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪ ଲେନ୍ ରାସ୍ତାକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା କାମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ବିକ୍ରମଶିଳାରୁ କଟାରିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ରେଳ ପୋଲକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସରକାର ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଭାଗଲପୁର ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଐତିହାସିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ବିକ୍ରମଶିଳା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସମୟରେ ଏହା ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନର କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା । ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବକୁ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ସହ ଯୋଡ଼ିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରେ ଏବେ ବିକ୍ରମଶିଳାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ଖୁବଶୀଘ୍ର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହା ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ମୁଁ ନୀତୀଶଜୀ, ବିଜୟ ଜୀ, ସମ୍ରାଟ ଜୀ ଏବଂ ବିହାର ସରକାରଙ୍କ ସମଗ୍ର ଟିମ୍ କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏନଡିଏ ସରକାର ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଭବ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହି ଜଙ୍ଗଲରାଜ ଲୋକମାନେ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆମବିଶ୍ୱାସକୁ ଘୃଣା କରନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଏକତାର ଭବ୍ୟ କୁମ୍ଭ ଚାଲିଛି । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଆସ୍ଥା, ଏକତା ଓ ସଦ୍ଭାବନାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପର୍ବ। ୟୁରୋପର ସମଗ୍ର ଜନସଂଖ୍ୟା ତୁଳନାରେ ଏକତାର ଏହି କୁମ୍ଭରେ ଅଧିକ ଲୋକ ସ୍ନାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଏକତାର କୁମ୍ଭକୁ ବିହାରର ବିଭିନ୍ନ ଗାଁରୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ମାନେ ଆସୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହି ଜଙ୍ଗଲରାଜ ଲୋକମାନେ କୁମ୍ଭକୁ ଅପମାନିତ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ନେଇ ଅପମାନଜନକ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ରାମ ମନ୍ଦିରକୁ ନେଇ ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ କୁମ୍ଭକୁ ସମାଲୋଚନା କରିବାର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରନ୍ତି ନାହିଁ। ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ କୁମ୍ଭକୁ ଅପମାନିତ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ବିହାରବାସୀ କେବେ ବି କ୍ଷମା କରିବେ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିହାରକୁ ସମୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଆମେ ଦିନରାତି କାମ ଜାରି ରଖିବୁ। ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର କୃଷକ ଏବଂ ବିହାରବାସୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ମୋ ସହ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତାକୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତାକୀ ଜୟ,
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।