Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at launch of development works in Bhagalpur, Bihar
24 FEB 2025 5:43PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
My greetings to all brothers and sisters from this land of Angraj Danveer Karna, the site of penance of Maharshi Mehi, the land of Lord Vasupujya, where the world-renowned Vikramshila Mahavihara is situated, and the sacred land of Baba Budhanath!
Present on the stage is the Honourable Governor, Arif Mohammed Khan Ji, alongside our beloved Chief Minister, Nitish Kumar Ji, who is widely admired for his dedication to Bihar’s development. Also present are my esteemed Cabinet colleagues —Shivraj Singh Chouhan Ji, Jitan Ram Manjhi Ji, Lallan Singh Ji, Giriraj Singh Ji, Chirag Paswan Ji—along with the Minister of State, Shri Ramnath Thakur Ji, Bihar's Deputy Chief Minister, Samrat Chaudhary Ji, Vijay Sinha Ji, other Ministers of the State, public representatives, distinguished dignitaries, and my dear brothers and sisters of Bihar.
Today, numerous Chief Ministers, Ministers, and crores of farmers from across the country have joined us for this programme. I extend my respectful salutations to all of them as well.
Friends,
It is an immense privilege to visit this sacred land of Mandranchal during the auspicious Maha Kumbh. This land is a confluence of faith, heritage, and the promise of a Viksit Bharat (developed India). It is the land of the valiant martyr Tilka Manjhi and is also known as the Silk City. These days, preparations for Mahashivratri are in full swing in this sacred land of Baba Ajgaibinath. It is during such an auspicious time that I have the honour of transferring yet another installment of the PM Kisan Samman Nidhi to crores of farmers across the country. With just one click, approximately Rs 22,000 crore has been deposited directly into the accounts of farmers nationwide. As I pressed the button, I could see live visuals from various states, and even here, my eyes caught sight of people eagerly checking their mobile phones to confirm the transfer. The immediate sparkle in their eyes spoke volumes of their relief and joy.
Friends,
In today’s installment of the Kisan Samman Nidhi, over 75 lakh farmer families of Bihar have been included. Nearly Rs 1,600 crore has been directly credited to the accounts of Bihar’s farmers today. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all the farming families of Bihar and the entire nation.
Friends,
I have stated from the ramparts of the Red Fort that a Viksit Bharat stands on four strong pillars—the poor, our farmers, our youth, and the women of our nation. Whether it is the NDA government at the Centre or the government led by Nitish Ji here in Bihar, farmer welfare remains our utmost priority. Over the past decade, we have worked relentlessly to resolve every challenge faced by our farmers. They require high-quality seeds, affordable and sufficient fertilisers, proper irrigation facilities, protection for their livestock from diseases, and safeguards against losses due to natural calamities. Previously, farmers were beset by crises in all these areas. Those who consume fodder meant for animals can never bring about change. However, the NDA government has transformed this situation. In recent years, we have introduced hundreds of modern seed varieties for farmers. There was a time when farmers had to face lathicharge over urea shortages, and black marketing of urea was rampant. Today, the situation has changed—farmers have access to adequate fertilisers. Even during the COVID-19 crisis, we ensured there was no fertiliser shortage for our farmers. Imagine the scenario if there was no NDA government.
Friends,
Without the NDA government, our farmers would still be subjected to police's lathi-charges for fertilisers. The Barauni fertiliser factory would still be non-operational. In many countries, a sack of fertiliser costs Rs 3,000, whereas we provide it to our farmers for less than Rs 300. Without the NDA government, farmers would have been forced to pay Rs 3,000 per sack of urea. Our government prioritizes farmers and works for their welfare, which is why the financial burden of urea and DAP has been taken on by the central government. Over the past decade, approximately Rs 12 lakh crore—an amount that would have otherwise been spent from farmers’ pockets on fertilisers—has been provided through the Union budget. This means that Rs 12 lakh crore has been directly saved in the hands of crores of farmers across the country.
Friends,
Without the NDA government, the PM Kisan Samman Nidhi scheme would not have existed. This scheme has been in operation for nearly six years, and so far, approximately Rs 3.7 lakh crore has been directly transferred to farmers' bank accounts. There are no middlemen, no commission cuts—every rupee sent from Delhi reaches farmers in full. Small farmers, who were previously deprived of the benefits of government schemes due to intermediaries siphoning off their share, are now directly receiving their dues. But this is Modi’s government, this is Nitish Ji’s government—we will not allow anyone to take away the rights of farmers. When Congress and the Jungle Raj regime were in power, they allocated only a fraction of what we have transferred directly into farmers' accounts. A corrupt government could never achieve this. Only a government genuinely dedicated to farmers’ welfare can accomplish such a feat.
Friends,
Whether it is Congress or the Jungle Raj regime, farmers' hardships have never been a concern for them. In the past, whenever floods, droughts, or hailstorms struck, they abandoned farmers to their fate. But when you placed your trust in the NDA in 2014, I made it clear—this neglect will not continue. The NDA government introduced the PM Fasal Bima Yojana, under which nearly Rs 2 lakh crore has been paid to farmers as compensation for losses caused by natural calamities.
Friends,
The NDA government is actively promoting animal husbandry to enhance the income of landless and small-scale farmers. This sector is also playing a crucial role in transforming our sisters in villages into ‘Lakhpati Didis’. So far, approximately 1.25 crore women across the country have achieved this milestone, including thousands of Jeevika Didis from Bihar. Over the past decade, Bharat's milk production has seen a remarkable rise—from 14 crore tonnes to 24 crore tonnes. In just ten years, milk production has surged, reinforcing Bharat's position as the world's largest producer of milk. Bihar has made a significant contribution to this achievement. Today, Bihar’s cooperative milk unions procure 30 lakh litres of milk daily. As a result, over Rs 3,000 crore is being directly transferred to the accounts of Bihar’s livestock farmers, particularly our mothers and sisters, every year.
Friends,
I am pleased that Rajiv Ranjan Ji ( Lallan Singh Ji) is efficiently spearheading efforts to strengthen the dairy sector. Thanks to his dedication, two major projects are rapidly nearing completion in Bihar. The first is the Centre of Excellence in Motihari, which will support the development of the best indigenous cow breeds. The second is the milk processing plant in Barauni, which will benefit three lakh farmers in the region and create employment opportunities for the youth.
Friends,
Our boatmen and fishermen were long neglected by previous governments, receiving no support or benefits. For the first time, we have extended the Kisan Credit Card facility to fish farmers. As a result of such initiatives, Bihar has made remarkable progress in fish production. As the Chief Minister rightly pointed out, Bihar once relied on importing fish, but today, it has become self-sufficient. I vividly recall my visit in 2013 during the election campaign when I expressed my surprise—how could a state with such abundant water resources be dependent on fish imports? Today, I am proud to see that Bihar’s fish demand is being met from within the state itself. A decade ago, Bihar was ranked among the top ten fish-producing states in Bharat. Today, it has secured a place among the top five. Our focused approach to the fisheries sector has significantly benefited small farmers and fishermen. Bhagalpur, known for the dolphins of the Ganga, has also witnessed great success under the Namami Gange initiative.
Friends,
In recent years, the government's efforts have led to a significant rise in Bharat's agricultural exports. This has ensured better prices for farmers’ produce. Several agricultural products are now being exported for the first time, and among them is Bihar’s Makhana. Makhana has become an essential part of breakfast in urban households across the country. Personally, I consume Makhana for at least 300 days a year. It is a superfood that must now be introduced to global markets. To support Makhana farmers, this year’s budget includes the establishment of a Makhana Board. This board will assist Bihar’s farmers in every aspect—production, processing, value addition, and marketing—ensuring that Makhana reaches its full potential on the world stage.
Friends,
The budget has brought another major announcement for the farmers and youth of Bihar. Bihar is set to become a key hub for the food processing industry in eastern India. A National Institute of Food Technology and Entrepreneurship will be established in the state. Additionally, three new Centres of Excellence in agriculture will be set up across Bihar. One of these centres will be located in Bhagalpur and will focus on the renowned Jardalu variety of mango. The other two centres will be established in Munger and Buxar to support tomato, onion, and potato farmers. This demonstrates our unwavering commitment to making decisions that serve the best interests of farmers.
Friends,
Bharat is rapidly emerging as a major exporter of textiles. Several initiatives are being undertaken to strengthen the textile industry nationwide. There is a saying in Bhagalpur that even the trees here spit gold—a testament to the region’s rich tradition in silk production. Bhagalpuri silk and Tussar silk are renowned across Bharat, and their demand is steadily rising in global markets. To further boost the silk industry, the central government is focusing on developing fabric and yarn dyeing units, fabric printing units, and fabric processing facilities. These initiatives will provide modern infrastructure for Bhagalpur’s weavers, ensuring that their products reach every corner of the world.
Friends,
The NDA government is also addressing one of Bihar’s longstanding challenges—the shortage of bridges over its many rivers. The lack of sufficient bridges has long created difficulties for transportation and connectivity. To resolve this, we are rapidly building multiple bridges across Bihar. One such major project is the construction of a four-lane bridge over the Ganga, which is progressing at an accelerated pace with an investment of over Rs 1,100 crore.
Friends,
Floods have always posed a severe challenge in Bihar, causing extensive damage year after year. To mitigate this, our government has approved projects worth thousands of crores of rupees. This year’s budget includes special assistance for the Western Kosi Canal ERM project. Once completed, this project will bring 50,000 hectares of land in the Mithila region under irrigation, benefiting lakhs of farming families and significantly improving agricultural productivity.
Friends,
The NDA government is working on multiple fronts to enhance farmers' incomes. It is implementing successive initiatives to boost agricultural production, achieve self-sufficiency in pulses and oilseeds, expand food processing industries, and ensure that Indian farmers’ products reach global markets. My vision is for every kitchen in the world to have at least one product cultivated by Indian farmers. This year’s budget takes this vision forward with the announcement of the ambitious PM Dhan Dhanya Yojana. Under this scheme, 100 districts across the country with the lowest crop production will be identified, and a special campaign will be launched to promote agriculture in these regions. Additionally, targeted efforts will be made to achieve self-sufficiency in pulses, encouraging farmers to grow more while increasing MSP procurement for pulses.
Friends,
Today is a significant day for another reason. Our government had set an ambitious target of establishing 10,000 Farmer Producer Organisations (FPOs) across the country. I am pleased to announce that we have successfully achieved this goal. Bihar has the honour of hosting the 10,000th FPO, registered in Khagaria district, which will focus on maize, banana, and paddy cultivation. An FPO is not merely an organisation; it is a transformative force that enhances farmers' incomes by granting them direct access to larger markets. Through FPOs, our farmer brothers and sisters now have access to opportunities that were previously beyond their reach. Currently, around 30 lakh farmers in the country are associated with FPOs, with 40% of them being women. These organisations are now conducting agricultural business worth thousands of crores of rupees. I extend my heartfelt congratulations to all members of the 10,000 FPOs.
Friends,
The NDA government is equally committed to Bihar’s industrial development. A massive power plant is being set up in Bhagalpur by the Bihar government, and it will receive an uninterrupted coal supply. To facilitate this, the central government has approved coal linkage. I am confident that the electricity generated here will drive Bihar’s growth and create new employment opportunities for its youth.
Friends,
A Developed India will emerge through Purvodaya, and Bihar stands as the most significant pillar of Eastern India. Bihar is not just a state; it is a symbol of Bharat’s rich cultural heritage. However, the prolonged misrule of Congress-RJD left Bihar in ruins and tarnished its reputation. But now, Bihar is reclaiming its rightful place in a Developed India, just as Pataliputra held prominence in ancient prosperous Bharat. We are all working tirelessly together to achieve this vision.
The NDA government is fully committed to modernising connectivity in Bihar, expanding its road network, and implementing public welfare schemes. A new highway from Munger to Mirza Chowki via Bhagalpur is being constructed at an estimated cost of Rs 5,000 crore. Additionally, the widening of the four-lane road from Bhagalpur to Anshdiha is set to commence soon. The Government of India has also sanctioned the construction of a new railway line and rail bridge from Vikramshila to Kataria.
Friends,
Bhagalpur holds immense historical and cultural significance. During the era of Vikramshila University, it was a global centre of learning. We have already embarked on a mission to revive the ancient glory of Nalanda University, aligning it with modern Bharat. Now, following in Nalanda’s footsteps, a Central University is also being established in Vikramshila. The Central Government will soon initiate work on this ambitious project. I extend my heartfelt congratulations to Nitish Ji, Vijay Ji, Samrat Ji, and the entire Bihar Government team for their dedicated efforts in fulfilling this vision.
Friends,
The NDA government is committed to preserving Bharat's glorious heritage while building a brighter future. However, the Jungle Raj faction harbours deep resentment towards our heritage and faith. At this very moment, the Ekta Ka Maha Kumbh is taking place in Prayagraj—the largest celebration of Bharat’s faith, unity, and harmony. More people than the entire population of Europe have already participated in this grand event by taking a holy dip. Devotees from every village in Bihar are also journeying to this sacred occasion.
Yet, the Jungle Raj leaders are shamelessly disrespecting the Maha Kumbh, hurling insults at this revered festival. These are the same people who were enraged by the construction of the Ram Temple, and now they are leaving no stone unturned to vilify the Maha Kumbh. But I am certain that Bihar will never forgive those who dishonour this sacred tradition.
Friends,
We remain steadfast in our commitment to propelling Bihar towards a new era of prosperity. Once again, I extend my congratulations to the farmers of the nation and the people of Bihar.
Now, say it with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ ভাগলপুৰত উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 FEB 2025 5:43PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
মহৰ্ষি মেহীৰ তপস্যাস্থলী, ভগৱান বাসুপুজ্যৰ ভূমি, য'ত বিশ্ববিখ্যাত বিক্ৰমশিলা মহাবিহাৰ অৱস্থিত, আৰু বাবা বুধনাথৰ পবিত্ৰ ভূমি অংগৰাজ দানবীৰ কৰ্ণৰ এই ভূমিৰ পৰা সকলো ভাই-ভনীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা!
মঞ্চত উপৱিষ্ট মাননীয় ৰাজ্যপাল আৰিফ মহম্মদ খান জী, লগতে বিহাৰৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি থকা সমৰ্পণৰ বাবে বহুল প্ৰশংসিত আমাৰ মৰমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী নীতিশ কুমাৰ জী। লগতে উপস্থিত আছে মোৰ শ্ৰদ্ধাৰ কেবিনেট সতীৰ্থ —শিৱৰাজ সিং চৌহান জী, জীতন ৰাম মাঞ্জি জী, লল্লান সিং জী, গিৰিৰাজ সিং জী, চিৰাগ পাছোৱান জী, লগতে আছে ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামনাথ ঠাকুৰ জী, বিহাৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী, সম্ৰাট চৌধুৰী জী, বিজয় সিনহা জী, ৰাজ্যৰ অন্যান্য মন্ত্ৰী, জনপ্ৰতিনিধি, বিশিষ্ট গণ্যমান্য ব্যক্তি, আৰু মোৰ বিহাৰৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আজি আমাৰ এই কাৰ্যসূচীত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ভালেকেইগৰাকী মুখ্যমন্ত্ৰী, মন্ত্ৰী, আৰু কোটি কোটি কৃষকে আমাৰ সৈতে যোগদান কৰিছে। সকলোলৈকে মোৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
শুভ মহাকুম্ভৰ সময়ত এই পবিত্ৰ মন্দ্ৰাঞ্চল ভূমি ভ্ৰমণ কৰাটো পৰম সৌভাগ্যৰ কথা। এই ভূমি বিশ্বাস, ঐতিহ্য, আৰু এক বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক সুন্দৰ মিশ্ৰণ। বীৰ শ্বহীদ তিলকা মাঞ্জীৰ ভূমি আৰু ইয়াক ৰেচম নগৰ বুলিও জনা যায়। সম্প্ৰতি বাবা আজগৈবিনাথৰ পবিত্ৰ ভূমিত মহাশিৱৰাত্ৰিৰ প্ৰস্তুতি পূৰ্ণগতিত চলি আছে। এনে এক শুভ সময়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ আন এক কিস্তি সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি কৃষকলৈ হস্তান্তৰ কৰাৰ গৌৰৱ লাভ কৰিছো। এটা ক্লিকতে প্ৰায় ২২,০০০ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ দেশজুৰি কৃষকৰ একাউণ্টত জমা হৈছে। বুটামটো টিপি থাকোঁতে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ লাইভ ভিজুৱেলৰ সাক্ষী হ’লোঁ, আনকি ইয়াতো মানুহে আগ্ৰহেৰে মোবাইল ফোন চেক কৰি ট্ৰেন্সফাৰ নিশ্চিত কৰা দেখিলোঁ। তেওঁলোকৰ চকুত আনন্দ আৰু সকাহ স্পষ্ট হৈ পৰিছিল।
বন্ধুসকল,
কিষাণ সন্মান নিধিৰ আজিৰ কিস্তিত বিহাৰৰ ৭৫ লাখৰো অধিক কৃষক পৰিয়ালক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। বিহাৰৰ কৃষকৰ একাউণ্টত মুঠ প্রায় ১৬০০ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ জমা হৈছে৷ বিহাৰৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো কৃষক পৰিয়াললৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰাই উল্লেখ কৰিছোঁ যে চাৰিটা মজবুত স্তম্ভত এটা বিকশিত ভাৰত থিয় হৈ আছে— দুখীয়া, আমাৰ কৃষক, আমাৰ যুৱক-যুৱতী, আৰু আমাৰ দেশৰ নাৰী। কেন্দ্ৰৰ এন ডি এ চৰকাৰেই হওক বা ইয়াত বিহাৰত নীতিশ জী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰেই হওক, কৃষকৰ কল্যাণ আমাৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হৈয়েই আছে। বিগত দশকত আমি আমাৰ কৃষকসকলে সন্মুখীন হোৱা প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আহিছো। কৃষকসকলক উচ্চমানৰ বীজ, সুলভ আৰু পৰ্যাপ্ত সাৰ, উপযুক্ত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা, পশুধনক ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰা, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ ফলত হোৱা লোকচানৰ পৰা ৰক্ষাৰ ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজন। পূৰ্বতে এই সকলোবোৰ ক্ষেত্ৰতে কৃষকসকলে সংকটৰ সন্মুখীন হৈছিল। জীৱ-জন্তুৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা সম্পদ শোষণ কৰাসকলে কেতিয়াও প্ৰকৃত পৰিৱৰ্তন আনিব নোৱাৰে। কিন্তু এন ডি এ চৰকাৰে এই পৰিক্ৰমা সলনি কৰিছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত আমি কৃষকৰ বাবে শ শ আধুনিক বীজৰ জাতৰ প্ৰচলন কৰিছো। ইউৰিয়াৰ নাটনিৰ বাবে কৃষকে লেথিচাৰ্জ সহ্য কৰিবলগীয়া হৈছিল, ইউৰিয়াৰ ক’লা বিপণন ব্যাপক আছিল। আজি কথাবোৰ ৰূপান্তৰিত হৈছে—কৃষকসকলে এতিয়া পৰ্যাপ্ত সাৰ লাভ কৰিছে। কোভিড-১৯ সংকটৰ সময়তো আমি নিশ্চিত কৰিছিলো যে আমাৰ কৃষকৰ বাবে সাৰৰ অভাৱ নহয়। এবাৰ কল্পনা কৰকচোন যদি এন ডি এ চৰকাৰ নাথাকিলহেঁতেন তেন্তে কি পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’লহেতেন।
বন্ধুসকল,
এন ডি এ চৰকাৰৰ অবিহনে আমাৰ কৃষকসকলে এতিয়াও সাৰৰ নাটনিৰ বাবে আৰক্ষীৰ পৰা লাঠি-চাৰ্জৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হ’লহেঁতেন। বাৰাউনী সাৰ কাৰখানাটো এতিয়াও অকাৰ্যকৰী হ’ব। বহু দেশত সাৰ এটা বস্তাৰ দাম প্ৰায় ৩০০০ টকা, আনহাতে আমি আমাৰ কৃষকক ৩০০ টকাতকৈও কম মূল্যত যোগান ধৰো। আমাৰ চৰকাৰে সদায় কৃষক আৰু তেওঁলোকৰ কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে, যাৰ বাবে ইউৰিয়া আৰু ডি এ পি খৰচৰ আৰ্থিক বোজা আমি কান্ধত তুলি লৈছো। বিগত দশকত প্ৰায় ১২ লাখ কোটি টকা—যি ধন অন্যথা কৃষকৰ পকেটৰ পৰা সাৰৰ বাবে আহিলহেঁতেন—কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ জৰিয়তে যোগান ধৰা হৈছে। অৰ্থাৎ সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি কৃষকে পোনপটীয়াকৈ ১২ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এন ডি এ চৰকাৰৰ অবিহনে পি এম কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ অস্তিত্ব নাথাকিলহেঁতেন। প্ৰায় ছবছৰ ধৰি চলি থকা এই আঁচনিখন, এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৩.৭ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ ট্ৰেন্সফাৰ কৰা হৈছে। কোনো মধ্যভোগী নাই, কমিচন কৰ্তনও নাই— দিল্লীৰ পৰা পঠোৱা প্ৰতিটো টকাই কৃষকৰ ওচৰলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে যায়। এসময়ত মধ্যস্থতাকাৰীয়ে নিজৰ অংশ ছাইফন কৰি লোৱাৰ বাবে চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হোৱা ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে এতিয়া পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য বাবদ ধন লাভ কৰিছে। কিন্তু এয়া মোডীৰ চৰকাৰ, এয়া নীতিশ জীৰ চৰকাৰ— আমি কাকো কৃষকৰ অধিকাৰ কাঢ়ি নিবলৈ নিদিওঁ৷ কংগ্ৰেছ আৰু জংগলৰাজ শাসন ক্ষমতাত থকা সময়ত আমি পোনপটীয়াকৈ যিখিনি ট্ৰেন্সফাৰ কৰিছো তাৰ এটা অংশহে কৃষকৰ একাউণ্টলৈ আবণ্টন দিছিল। দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত চৰকাৰ এখনে কেতিয়াও এইখিনি লাভ কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন। কৃষকৰ কল্যাণৰ প্ৰতি সঁচা অৰ্থত দায়বদ্ধ চৰকাৰেহে এনে কৃতিত্ব সাধন কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছেই হওক বা জংগলৰাজ শাসন ব্যৱস্থাই হওক, কৃষকৰ কষ্ট কেতিয়াও তেওঁলোকৰ প্ৰাধান্য নাছিল। আগতে যেতিয়াই বানপানী, খৰাং বা শিলাবৃষ্টিৰ ধুমুহা আহিছিল, তেতিয়াই তেওঁলোকে কৃষকক নিজৰ ভাগ্যৰ ওচৰত এৰি দিছিল। কিন্তু ২০১৪ চনত যেতিয়া আপুনি এন ডি এৰ ওপৰত আস্থা ৰাখিছিল, তেতিয়া মই স্পষ্টকৈ কৈছিলো— এই অৱহেলা আৰু চলি নাথাকিব। এন ডি এ চৰকাৰে প্ৰৱৰ্তন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী ফছল বীমা যোজনা, যাৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ ফলত হোৱা লোকচানৰ ক্ষতিপূৰণ হিচাপে কৃষকক প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভূমিহীন আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে এন ডি এ চৰকাৰে পশুপালনক সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰচাৰ কৰি আছে। গাঁৱে-ভূঞে আমাৰ ভগ্নীসকলক ‘লখপতি দিদিছ’লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো এই খণ্ডই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।এতিয়ালৈকে সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ১.২৫ কোটি মহিলাই এই মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হৈছে, য’ত বিহাৰৰ হাজাৰ হাজাৰ জীৱিকা দিদিছও আছে। যোৱা দশকত ভাৰতৰ গাখীৰ উৎপাদন উল্লেখযোগ্যভাৱে বৃদ্ধি পাইছে—১৪ কোটি টনৰ পৰা ২৪ কোটি টনলৈ। মাত্ৰ দহ বছৰৰ ভিতৰতে গাখীৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গাখীৰ উৎপাদনকাৰী দেশ হিচাপে। এই সাফল্যত বিহাৰে উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে। আজি বিহাৰৰ সমবায় গাখীৰ সংঘই প্ৰতিদিনে ৩০ লাখ লিটাৰ গাখীৰ ক্ৰয় কৰে। ফলত প্ৰতি বছৰে বিহাৰৰ পশুপালক বিশেষকৈ আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ৩০০০ কোটি টকাৰ অধিক ধন স্থানান্তৰিত হয়।
বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত যে ৰাজীৱ ৰঞ্জন জীয়ে (লল্লন সিং জী) দুগ্ধ খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক ফলপ্ৰসূভাৱে নেতৃত্ব দিছে। তেওঁৰ নিষ্ঠাৰ বাবেই বিহাৰৰ দুটা বৃহৎ প্ৰকল্প দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ উপক্ৰম হৈছে। প্ৰথমটো হ’ল মতিহাৰীৰ চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স, য’ত উত্তম থলুৱা গো জাতৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। দ্বিতীয়টো হৈছে বৰাউনীৰ গাখীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কাৰখানা, যাৰ ফলত অঞ্চলটোৰ তিনি লাখ কৃষক উপকৃত হ’ব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ নাওৱালা আৰু মাছমৰীয়াসকলক পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে বহুদিনৰ পৰা অৱহেলিত কৰি ৰাখিছিল, কোনো ধৰণৰ সহায় বা সুবিধা লাভ কৰা নাছিল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধা মীনপালকলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছো। এনে পদক্ষেপৰ ফলস্বৰূপে বিহাৰে মাছ উৎপাদনত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। মুখ্যমন্ত্রীয়ে সঠিকভাৱে আঙুলিয়াই দিয়াৰ দৰে বিহাৰে এসময়ত মাছ আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিল যদিও আজি ই স্বাৱলম্বী হৈ পৰিছে। ২০১৩ চনত নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰৰ সময়ত মোৰ ভ্ৰমণৰ কথা মই স্পষ্টভাৱে মনত পেলাইছো যেতিয়া মই মোৰ আচৰিত কথা প্ৰকাশ কৰিছিলো— ইমান প্ৰচুৰ জলসম্পদ থকা এখন ৰাজ্য কেনেকৈ মাছ আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হ’বলগীয়া হয়? আজি মই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো যে বিহাৰৰ মাছৰ চাহিদা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰাজ্যৰ ভিতৰৰ পৰাই পূৰণ কৰা হৈছে। এদশক পূৰ্বে বিহাৰ ভাৰতৰ শীৰ্ষ দহখন মাছ উৎপাদনকাৰী ৰাজ্যৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছিল। আজি শীৰ্ষ পাঁচটাৰ ভিতৰত স্থান নিশ্চিত কৰিছে। মীন খণ্ডৰ প্ৰতি আমাৰ কেন্দ্ৰীভূত দৃষ্টিভংগীয়ে ক্ষুদ্ৰ কৃষক আৰু মাছমৰীয়াসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। শিহুৰ বাবে পৰিচিত ভাগলপুৰতো নমামি গংগাৰ পদক্ষেপৰ অধীনত প্ৰচণ্ড সফলতা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়া বছৰবোৰত চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলত ভাৰতৰ কৃষি ৰপ্তানি যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ উন্নত মূল্য নিশ্চিত হৈছে। এতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে কেইবাটাও কৃষিজাত সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰা হৈছে, আৰু ইয়াৰ ভিতৰত বিহাৰৰ মাখানাও আছে। সমগ্ৰ দেশৰ নগৰীয়া পৰিয়ালত ব্ৰেকফাষ্টৰ জনপ্ৰিয় অংশ হৈ পৰিছে মাখানা। ব্যক্তিগতভাৱে মই বছৰত কমেও ৩০০ দিন মাখানা সেৱন কৰো। ই এক ছুপাৰফুড যিটো এতিয়া বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰৱৰ্তন কৰাটো প্ৰয়োজন। মখানা কৃষকক সহায়ৰ বাবে এইবাৰৰ বাজেটত মখানা ব’ৰ্ড স্থাপনৰ কথাও সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। এই ব’ৰ্ডে বিহাৰৰ কৃষকসকলক সকলো দিশতে সহায় কৰিব—উৎপাদন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মূল্য সংযোজন, আৰু বিপণন—যিটো নিশ্চিত কৰিব যে মাখানাই বিশ্বৰ মঞ্চত নিজৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা লাভ কৰে।
বন্ধুসকল,
বাজেটখনে বিহাৰৰ কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আন এক উল্লেখযোগ্য ঘোষণা কঢ়িয়াই আনিছে। পূব ভাৰতৰ খাদ্য সংসাধন উদ্যোগৰ বাবে বিহাৰ এক মূল কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। ৰাজ্যত এটা ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য প্ৰযুক্তি আৰু উদ্যোগীকৰণ প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও সমগ্ৰ বিহাৰত কৃষি ক্ষেত্ৰত তিনিটা নতুন চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াৰে এটা কেন্দ্ৰ ভাগলপুৰত অৱস্থিত হ’ব, য’ত প্ৰখ্যাত জাৰ্দালু জাতৰ আমক গুৰুত্ব দিয়া হ’ব। টমেটো, পিঁয়াজ, আলুৰ কৃষকসকলক সহায় কৰিবলৈ মুংগেৰ আৰু বাক্সাৰত আন দুটা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষকৰ স্বাৰ্থ পূৰণ কৰা সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ প্ৰতি আমাৰ অটল দায়বদ্ধতাক উজ্জ্বল কৰি তোলা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বস্ত্ৰশিল্পৰ প্ৰধান ৰপ্তানিকাৰক হিচাপে ভাৰত দ্ৰুতগতিত উত্থান ঘটিছে, দেশজুৰি বস্ত্ৰ উদ্যোগক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ভাগলপুৰত এটা কথা আছে যে ইয়াৰ গছবোৰেও সোণ থু পেলায়—এই অঞ্চলটোৰ ৰেচম উৎপাদনৰ চহকী পৰম্পৰাৰ প্ৰমাণ। ভাগলপুৰী ৰেচম আৰু তুছাৰ ৰেচম সমগ্ৰ ভাৰততে বিখ্যাত, আৰু বিশ্বৰ বজাৰত ইয়াৰ চাহিদা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ৰেচম উদ্যোগক আৰু অধিক উন্নীত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কাপোৰ আৰু সূতা ৰং কৰা ইউনিট, কাপোৰ ছপা কৰা ইউনিট, কাপোৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সুবিধা বিকশিত কৰাত মনোনিৱেশ কৰিছে। এই পদক্ষেপসমূহে ভাগলপুৰৰ শিপিনীসকলৰ বাবে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীসমূহ যাতে বিশ্বৰ প্ৰতিটো চুকে-কোণে পোৱা যায়।
বন্ধুসকল,
এন ডি এ চৰকাৰে বিহাৰৰ দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ভিতৰত এটা— ইয়াৰ বহু নদীৰ ওপৰত দলঙৰ নাটনিও নাইকিয়া কৰা হৈছে। পৰ্যাপ্ত দলঙৰ অভাৱে দীৰ্ঘদিন ধৰি যাতায়ত আৰু সংযোগ ব্যৱস্থাত বাধাৰ সৃষ্টি কৰি আহিছে। ইয়াৰ সমাধানৰ বাবে আমি বিহাৰত একাধিক দলং দ্ৰুতগতিত নিৰ্মাণ কৰি আছো। এটা ডাঙৰ প্ৰকল্প হ’ল গংগাৰ ওপৰত চাৰিলেনযুক্ত দলং নিৰ্মাণ, যিখন দলং ১১০০ কোটিতকৈ অধিক বিনিয়োগেৰে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
এন ডি এ চৰকাৰে বিহাৰৰ দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ভিতৰত এটা— ইয়াৰ বহু নদীৰ ওপৰত দলঙৰ নাটনিও মোকাবিলা কৰিছে। পৰ্যাপ্ত দলঙৰ অভাৱে দীৰ্ঘদিন ধৰি যাতায়ত আৰু সংযোগ ব্যৱস্থাত বাধাৰ সৃষ্টি কৰি আহিছে। ইয়াৰ সমাধানৰ বাবে আমি বিহাৰত একাধিক দলং দ্ৰুতগতিত নিৰ্মাণ কৰি আছো। এটা ডাঙৰ প্ৰকল্প হ’ল গংগাৰ ওপৰত চাৰিলেনযুক্ত দলং নিৰ্মাণ, যিখন দলং ১১০০ কোটিতকৈ অধিক বিনিয়োগেৰে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে একাধিক ফ্ৰণ্টত কাম কৰি আছে এন ডি এ চৰকাৰে। আমি কৃষি উৎপাদন বৃদ্ধি, দালি আৰু তৈলবীজত স্বাৱলম্বীতা অৰ্জন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ সম্প্ৰসাৰণ, আৰু ভাৰতীয় কৃষকৰ সামগ্ৰী যাতে বিশ্ব বজাৰত প্ৰৱেশ কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে একেৰাহে পদক্ষেপ ৰূপায়ণ কৰিছো। মোৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে বিশ্বৰ প্ৰতিটো পাকঘৰত অন্ততঃ এটা সামগ্ৰী ভাৰতীয় কৃষকে খেতি কৰা। এইবাৰৰ বাজেটে এই দৃষ্টিভংগীক আৰু অধিক আগুৱাই লৈ গৈছে অভিলাষী প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন ধন আঁচনিৰ ঘোষণাৰ জৰিয়তে। এই আঁচনিৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বনিম্ন শস্য উৎপাদন হোৱা ১০০খন জিলা চিনাক্ত কৰা হ’ব, আৰু এই অঞ্চলসমূহত কৃষিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে এক বিশেষ অভিযান আৰম্ভ কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও দালিৰ বাবে এমএছপি ক্ৰয় বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে কৃষকসকলক অধিক খেতি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি দালিৰ স্বাৱলম্বীতা লাভৰ বাবে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা প্ৰচেষ্টা চলোৱা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি আন এটা কাৰণত উল্লেখযোগ্য দিন। আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে ১০ হাজাৰ কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফ পি অ’) স্থাপনৰ এক অভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল। এই লক্ষ্য আমি সফলতাৰে অৰ্জন কৰিবলৈ পাই সুখী হৈছো। খগড়িয়া জিলাত পঞ্জীয়ন কৰা দহ হাজাৰ এফ পি অ’ৰ আয়োজন কৰাৰ গৌৰৱ বিহাৰে লাভ কৰিছে আৰু ইয়াত কুঁহিয়াৰ, কল, আৰু ধান খেতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। এফ পি অ’ কেৱল এটা সংস্থা নহয়; ই এক পৰিৱৰ্তনশীল শক্তি যিয়ে বৃহৎ বজাৰত প্ৰত্যক্ষ প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি কৰে। এফ পি অ’ৰ জৰিয়তে আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলৰ এতিয়া এনে সুযোগ আছে যিবোৰ পূৰ্বতে হাতৰ নাগালেৰে বাহিৰত আছিল। বৰ্তমান সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ৩০ লাখ কৃষক এফ পি অ’ৰ সৈতে জড়িত, ইয়াৰে ৪০% মহিলা। এই সংগঠনসমূহে এতিয়া হাজাৰ কোটি টকাৰ কৃষি ব্যৱসায় চলাই আছে। ১০ হাজাৰ এফ পি অ’ৰ সকলো সদস্যলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
বিহাৰৰ ঔদ্যোগিক বিকাশৰ প্ৰতি সমানেই দায়বদ্ধ এন ডি এ চৰকাৰ। বিহাৰ চৰকাৰে ভাগলপুৰত এটা বৃহৎ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছে, যিয়ে নিৰৱচ্ছিন্ন কয়লা যোগান লাভ কৰিব। ইয়াৰ সুবিধাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কয়লা সংযোগৰ অনুমোদন জনাইছে। মই নিশ্চিত যে ইয়াত উৎপাদিত বিদ্যুৎ শক্তিয়ে বিহাৰৰ বৃদ্ধিত সহায় কৰিব আৰু ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বোদয়ৰ জৰিয়তে এখন উন্নত ভাৰতৰ উন্মেষ ঘটিব, আৰু বিহাৰ পূব ভাৰতৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য স্তম্ভ হিচাপে থিয় দিছে। বিহাৰ কেৱল এখন ৰাজ্য নহয়; ই ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ প্ৰতীক। কিন্তু কংগ্ৰেছ-আৰজেডিৰ দীৰ্ঘদিনীয়া অপশাসনে বিহাৰ ধ্বংসস্তূপত পৰিণত কৰাৰ লগতে সুনাম কলংকিত কৰি পেলালে। কিন্তু এতিয়া বিহাৰে উন্নত ভাৰতত নিজৰ উচিত স্থান পুনৰ দখল কৰিছে, ঠিক যেনেকৈ এসময়ত প্ৰাচীন সমৃদ্ধিশালী ভাৰতত পাটলিপুত্ৰই প্ৰাধান্য লাভ কৰিছিল। আমি সকলোৱে একত্ৰিত হৈ এই দৃষ্টিভংগী লাভ কৰিবলৈ অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আছো।
বিহাৰৰ সংযোগ আধুনিকীকৰণ, পথ নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ, জনকল্যাণমূলক আঁচনি ৰূপায়ণৰ বাবে এন ডি এ চৰকাৰ সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। মুংগেৰৰ পৰা ভাগলপুৰ হৈ মিৰ্জা চৌকীলৈ আনুমানিক ৫ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে নতুন ঘাইপথ। ইয়াৰ উপৰিও শীঘ্ৰে ভাগলপুৰৰ পৰা অংশদিহালৈ চাৰিলেনযুক্ত পথটো বহল কৰাৰ কাম আৰম্ভ হ’ব। ভাৰত চৰকাৰে বিক্ৰমশিলাৰ পৰা কাটাৰিয়ালৈ নতুন ৰেলপথ আৰু ৰেল দলং নিৰ্মাণৰ বাবেও অনুমোদন জনাইছে।
বন্ধুসকল,
ভাগলপুৰৰ ঐতিহাসিক আৰু সাংস্কৃতিক তাৎপৰ্য অপৰিসীম। বিক্ৰমশিলা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ যুগত ই আছিল এক বিশ্বব্যাপী শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ। আমি ইতিমধ্যে নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰাচীন গৌৰৱক আধুনিক ভাৰতৰ সৈতে একাকাৰ কৰি পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ এক অভিযানত নামিছো। এতিয়া নালন্দাৰ পদাংক অনুসৰণ কৰি বিক্ৰমশিলাতো কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে শীঘ্ৰে এই অভিলাষী প্ৰকল্পটোৰ কাম আৰম্ভ কৰিব। এই দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ বাবে নিতীশ জী, বিজয় জী, সম্ৰাট জী, আৰু সমগ্ৰ বিহাৰ চৰকাৰৰ দলটোলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ গৌৰৱময় ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ লগতে উজ্জ্বল ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে দায়বদ্ধ এন ডি এ চৰকাৰ। অৱশ্যে জংগলৰাজ ফৈদে আমাৰ ঐতিহ্য আৰু বিশ্বাসৰ প্ৰতি গভীৰ ক্ষোভৰ আশ্ৰয় লৈছে। এই মুহূৰ্ততে প্ৰয়াগৰাজত ‘একতা কা মহাকুম্ভ’ অনুষ্ঠিত হৈছে—ভাৰতৰ বিশ্বাস, ঐক্য আৰু সম্প্ৰীতিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উদযাপন। ইতিমধ্যে ইউৰোপৰ সমগ্ৰ জনসংখ্যাতকৈ অধিক লোকে পবিত্ৰ স্নান কৰিবলৈ এই মহান অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। বিহাৰৰ প্ৰতিখন গাঁৱৰ ভক্তসকলেও এই পবিত্ৰ অনুষ্ঠানলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
তথাপিও জংগলৰাজৰ নেতাসকলে নিৰ্লজ্জভাৱে মহা কুম্ভক অসন্মান কৰি এই পূজনীয় উৎসৱত অপমান নিক্ষেপ কৰিছে। এইসকল লোকেই ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণত ক্ষুব্ধ হৈ পৰিছিল, আৰু এতিয়া মহা কুম্ভক কুৎসিত কৰিবলৈ কোনো শিল নোহোৱাকৈ এৰি যোৱা নাই। কিন্তু এই পবিত্ৰ পৰম্পৰাক অসন্মান কৰা সকলক বিহাৰে কেতিয়াও ক্ষমা নকৰে বুলি মই নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
আমি বিহাৰক সমৃদ্ধিৰ নতুন যুগৰ দিশে আগুৱাই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত অটল হৈ আছো। আকৌ এবাৰ জাতিৰ কৃষক আৰু বিহাৰৰ জনসাধাৰণলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
এতিয়া সকলোৱেই মোৰ সৈতে কওক -
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
অশেষ ধন্যবাদ!
টোকা - প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰা মূল ভাষণটোৰ এয়া অসমীয়া অনুবাদ