প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বাগেশ্বৰ ধাম চিকিৎসা আৰু বিজ্ঞান গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আমাৰ মন্দিৰ, আমাৰ মঠ, আমাৰ পৱিত্ৰ স্থানসমূহ এফালে পূজা আৰু সম্পদৰ কেন্দ্ৰ হৈ আহিছে আৰু আনফালে বিজ্ঞান আৰু সামাজিক চেতনাৰ কেন্দ্ৰও হৈ আহিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ ঋষিসকলেই আমাক আয়ুৰ্বেদৰ বিজ্ঞান দিলে, আমাৰ ঋষিসকলেই আমাক যোগৰ সেই বিজ্ঞান দিলে, যাৰ পতাকা আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে উৰি আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
দেশে যেতিয়া মোক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিলে, তেতিয়া মই ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ মন্ত্ৰটোক চৰকাৰৰ সংকল্প কৰিলোঁ আৰু ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ এই সংকল্পৰো এটা ডাঙৰ ভিত্তি আছে - সকলোৰে চিকিৎসা, সকলোকে আৰোগ্য: প্ৰধানমন্ত্ৰী
23 FEB 2025 4:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ ছটাৰপুৰ জিলাৰ গঢ়া গাঁৱত বাগেশ্বৰ ধাম চিকিৎসা আৰু বিজ্ঞান গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ কয় যে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰত দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে বুণ্ডেলখণ্ডলৈ অহাটো তেওঁৰ সৌভাগ্য। তেওঁ কয় যে আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰ বাগেশ্বৰ ধাম অতি সোনকালে আৰোগ্য কেন্দ্ৰও হ’ব। তেওঁ কয় যে বাগেশ্বৰ ধাম মেডিকেল এণ্ড ছায়েন্স ৰিচাৰ্চ ইনষ্টিটিউট ১০ একৰ এলেকাত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু প্ৰথম পৰ্যায়ত ১০০খন বিছনাযুক্ত সুবিধা সাজু হ’ব। তেওঁ এই সৎ কামৰ বাবে শ্ৰী ধীৰেন্দ্ৰ শাস্ত্ৰীক অভিনন্দন জনায় আৰু বুণ্ডেলখণ্ডৰ ৰাইজক শুভেচ্ছা জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিকালি ৰাজনৈতিক নেতাৰ এটা শ্ৰেণীয়ে ধৰ্মক উপহাস কৰি মানুহক বিভাজিত কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে। তেওঁ কয় যে বহু সময়ত এনে লোকে দেশ আৰু ধৰ্ম দুৰ্বল কৰিবলৈ বিদেশী সংগঠনৰ পৰাও সমৰ্থন লাভ কৰে। লগতে তেওঁ কয় যে হিন্দু ধৰ্মক ঘৃণা কৰা লোকসকল দীৰ্ঘদিন ধৰি বিভিন্ন ৰূপত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমাৰ মান্যতা, পৰম্পৰা আৰু মন্দিৰৰ ওপৰত হৈ থকা অবিৰত আক্ৰমণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে এই উপাদানসমূহে আমাৰ সন্ত, সংস্কৃতি আৰু নীতিক আক্ৰমণ কৰে। তেওঁলোকে আমাৰ উৎসৱ, ৰীতি-নীতি আৰু আচাৰ-অনুষ্ঠানক লক্ষ্য কৰি লয় আৰু আনকি আমাৰ ধৰ্ম-সংস্কৃতিৰ স্বাভাৱিক প্ৰগতিশীল স্বৰূপটোক বদনাম কৰাৰ দুঃসাহস কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আমাৰ সমাজখনক বিভাজিত কৰা আৰু ইয়াৰ ঐক্য ভংগ কৰাৰ বাবে থকা তেওঁলোকৰ এজেণ্ডাৰ বিষয়ে কয়। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁ দীৰ্ঘদিন ধৰি দেশত ঐক্যৰ মন্ত্ৰৰ বিষয়ে সজাগ কৰি অহা শ্ৰী ধীৰেন্দ্ৰ শাস্ত্ৰীৰ প্ৰচেষ্টাক আলোকপাত কৰে। এই ঘোষণা কৰাৰ সময়ত শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে শ্ৰী ধীৰেন্দ্ৰ শাস্ত্ৰীয়ে কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ ৰূপত সমাজ আৰু মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে আন এক প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে এতিয়া বাগেশ্বৰ ধামত ভক্তি, পুষ্টি আৰু সুস্থ জীৱনৰ আশীৰ্বাদ উপলব্ধ হ’ব বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “আমাৰ মন্দিৰ, আমাৰ মঠ, আমাৰ পৱিত্ৰ স্থান, এফালে পূজা আৰু আধ্যাত্মিক অনুশীলনৰ কেন্দ্ৰ হৈ আহিছে, আনফালে বিজ্ঞান আৰু সামাজিক চেতনাৰ কেন্দ্ৰও হৈ আহিছে।” তেওঁ কয় যে আমাৰ ঋষিসকলেই আমাক আয়ুৰ্বেদ বিজ্ঞান দিছিল, আমাৰ ঋষিসকলেই আমাক যোগৰ সেই বিজ্ঞান দিছিল, যাৰ পতাকা আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে উৰি আছে।” তেওঁ এই কথাৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে যে আনৰ সেৱা কৰা আৰু তেওঁলোকৰ দুখ দূৰ কৰাটোৱেই প্ৰকৃত ধৰ্ম। তেওঁ “নাৰায়ণত নৰ” আৰু “যত জীৱ তত শিৱ”ৰ মনোভাৱেৰে সকলো জীৱৰ সেৱা কৰাৰ আমাৰ পৰম্পৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। মহাকুম্ভক লৈ ব্যাপক চৰ্চাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি যি কোটি কোটি লোকে অংশগ্ৰহণ কৰি, পৱিত্ৰ ডুব লৈ আৰু সন্তসকলৰ পৰা আশীৰ্বাদ লাভ কৰি, সমাপনৰ নিকটৱৰ্তী, শ্ৰী মোদীয়ে ইয়াক “ঐক্যৰ মহাকুম্ভ” বুলি অভিহিত কৰে আৰু সকলো অনাময় কৰ্মী আৰু আৰক্ষী বিষয়াক তেওঁলোকৰ নিষ্ঠাবান সেৱাৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়। তেওঁ কয় যে মহা কুম্ভৰ সময়ত ‘নেত্ৰ মহা কুম্ভ’ৰো আয়োজন কৰা হৈছে, যদিও ইয়াৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাই। তথাপিও ইয়াত দুলাখতকৈও অধিক চকুৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে, প্ৰায় ডেৰ লাখ লোকক বিনামূলীয়া ঔষধ আৰু চশমা দিয়া হৈছে, আৰু প্ৰায় ষোল্ল হাজাৰ ৰোগীক কেটেৰেক্ট আৰু অন্যান্য অস্ত্ৰোপচাৰৰ বাবে বিভিন্ন চিকিৎসালয়লৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমাৰ ঋষি-মুনিসকলৰ নিৰ্দেশনাত মহাকুম্ভৰ সময়ত গ্ৰহণ কৰা স্বাস্থ্য আৰু সেৱা সম্পৰ্কীয় কেইবাটাও পদক্ষেপক স্বীকাৰ কৰে, য’ত হাজাৰ হাজাৰ চিকিৎসক আৰু স্বেচ্ছাসেৱকে নিস্বাৰ্থভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰি আছে। কুম্ভত উপস্থিত থকা ৰাইজে এই প্ৰচেষ্টাক শলাগ লৈছে বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বৃহৎ চিকিৎসালয় পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত ধৰ্মীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে কয়। তেওঁ কয় যে বহু স্বাস্থ্য আৰু বিজ্ঞান গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান ধৰ্মীয় ট্ৰাষ্টৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়, যিয়ে কোটি কোটি দৰিদ্ৰ লোকক চিকিৎসা আৰু সেৱা আগবঢ়ায়। তেওঁ কয় যে ভগৱান ৰামৰ সৈতে জড়িত বুণ্ডেলখণ্ডৰ পৱিত্ৰ তীৰ্থস্থান চিত্ৰকূট প্ৰতিবন্ধী আৰু ৰোগীৰ সেৱাৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ আছিল। লগতে বাগেশ্বৰ ধামে মানুহক স্বাস্থ্যৰ আশীৰ্বাদ দি এই গৌৰৱময় পৰম্পৰাত এক নতুন অধ্যায় সংযোজন কৰাত সুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে দুদিন পিছত মহাশিৱৰাত্ৰিত ২৫১ গৰাকী কন্যাৰ গণ বিবাহ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ’ব। এই উদাৰ পদক্ষেপৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাগেশ্বৰ ধামক শলাগ লৈ সকলো নৱবিবাহিত দম্পতী আৰু কন্যাক সুখী ভৱিষ্যৎ জীৱনৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু আশীৰ্বাদ জ্ঞাপন কৰে।
“শৰীৰমাদ্যম খলু ধৰ্ম সাধনম” নামৰ শাস্ত্ৰৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ জোৰ দি কয় যে আমাৰ শৰীৰ আৰু স্বাস্থ্যই আমাৰ ধৰ্ম, সুখ আৰু সফলতা লাভৰ প্ৰাথমিক মাধ্যম। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া দেশে মোক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছিল তেতিয়া মই ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ মন্ত্ৰটোক চৰকাৰৰ সংকল্প কৰি লৈছিলোঁ আৰু ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ এই সংকল্পৰো এটা ডাঙৰ ভিত্তি আছে - সকলোৰে চিকিৎসা, সকলোকে আৰোগ্য, অৰ্থাৎ সকলোৰে বাবে স্বাস্থ্যসেৱা আৰু বিভিন্ন স্তৰত ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ কথা স্বীকাৰ কৰি মোদীয়ে কয় যে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ ফলত অস্বাস্থ্যকৰ পৰিস্থিতিৰ ফলত হোৱা ৰোগ হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ এক অধ্যয়নৰ উদ্ধৃতি দি কয় যে শৌচাগাৰ থকা ঘৰবোৰে চিকিৎসাৰ খৰচত হাজাৰ হাজাৰ টকা ৰাহি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত তেওঁৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পূৰ্বে দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলে ৰোগতকৈ চিকিৎসাৰ খৰচৰ প্ৰতি অধিক ভয় খাইছিল, আৰু আঙুলিয়াই দিয়ে যে এটা পৰিয়ালত গুৰুতৰ অসুস্থতাই সমগ্ৰ পৰিয়ালটোক বিপদত পেলায়। তেওঁ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ পৰা অহা আৰু এনে কষ্ট দেখি চিকিৎসাৰ খৰচ কমাই ৰাইজৰ বাবে অধিক ধন সঞ্চয় কৰাৰ সংকল্প লোৱা বুলি কয়। কোনো আৰ্তজন ব্যক্তি যাতে চৰকাৰী আঁচনিৰ পৰা বঞ্চিত নহয় তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি শ্ৰীযুত মোদীয়ে চিকিৎসা ব্যয়ৰ বোজা হ্ৰাস কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে আৰু আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ জৰিয়তে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিৰ বাবে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। যিসকলে এতিয়াও এই কাৰ্ড নিৰ্মাণ কৰা নাই তেওঁলোকক তেওঁ আবেদন জনায়।
শ্ৰী মোদীয়ে জনোৱা মতে, পৰিয়ালটো দৰিদ্ৰ, মধ্যবিত্ত বা ধনী হওক, ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিকক বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ বাবে আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই কাৰ্ডসমূহ কোনো খৰচ নোহোৱাকৈ অনলাইনযোগে লাভ কৰিব পাৰিব। আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ বাবে কোনেও ধন দিব নালাগে বুলি তেওঁ ৰাইজক আহ্বান জনায়। তেওঁ মানুহক ক’লে যে যদি কোনোবাই টকা বিচাৰে তেন্তে তেওঁলোকে এই বিষয়ে অৱগত কৰিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বহু চিকিৎসাৰ বাবে চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি হোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই কাৰণ নিৰ্ধাৰিত ঔষধ ঘৰতে খাব পৰা যায়। তেওঁ কয় যে ঔষধৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে ১৪ হাজাৰৰো অধিক জন ঔষধী কেন্দ্ৰ মুকলি কৰা হৈছে, য’ত সুলভ মূল্যৰ ঔষধ যোগান ধৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে বৃক্কৰ ৰোগ আমাৰ স্বাস্থ্যৰ সন্দৰ্ভত আন এক গুৰুতৰ সমস্যা, যাৰ বাবে অবিৰত ডায়েলাইছিছৰ প্ৰয়োজন। ৭০০ৰো অধিক জিলাত ১৫০০ৰো অধিক ডায়েলাইছিছ কেন্দ্ৰ মুকলি কৰা হৈছে, য’ত বিনামূলীয়া ডায়েলাইছিছ সেৱা প্ৰদান কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে এই চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে নিজৰ চিনাকি মানুহৰ মাজত সজাগতা বিয়পাই দিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু এই সুবিধাসমূহৰ পৰা যাতে কোনো লোক বঞ্চিত নহয় তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়।
মোদীয়ে কয়, “কৰ্কট ৰোগ সকলোতে এক উল্লেখযোগ্য বিষয় হৈ পৰিছে; কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত চৰকাৰ, সমাজ আৰু সন্ত সকলো একত্ৰিত হৈ আছে।” তেওঁ আগতীয়াকৈ ধৰা নপৰা আৰু জ্বৰ আৰু বিষৰ বাবে ঘৰুৱা চিকিৎসাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰাৰ প্ৰৱণতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যাৰ ফলত অৱস্থা বেয়া হ’লে পলমকৈ ৰোগ নিৰ্ণয় কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্কট ৰোগ ধৰা পৰাৰ কথা শুনি পৰিয়ালৰ মাজত বিৰাজ কৰা ভয় আৰু বিভ্ৰান্তিৰ বিষয়ে কয়, যাৰ বহুতেই কেৱল দিল্লী আৰু মুম্বাইৰ চিকিৎসা কেন্দ্ৰৰ বিষয়েহে জানে। তেওঁ এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য’ত কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এইবাৰৰ বাজেটত কেইবাটাও ঘোষণা কৰা হৈছে। তেওঁ কেন্সাৰৰ ঔষধ অধিক সুলভ কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ বুলি উল্লেখ কৰি অহা তিনি বছৰত প্ৰতিখন জিলাতে কেন্সাৰ ডে কেয়াৰ চেণ্টাৰ মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। এই কেন্দ্ৰসমূহে নিদান আৰু প্ৰশমনমূলক যত্ন দুয়োটা সেৱা আগবঢ়াব। মোদীয়ে চিকিৎসাৰ সহজ সুবিধা নিশ্চিত কৰিবলৈ জিলা চিকিৎসালয় আৰু স্থানীয় চুবুৰীত চিকিৎসা কেন্দ্ৰ মুকলি কৰাৰ বিষয়েও কয়।
কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ বাবে সজাগ আৰু সচেতন হোৱাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াক সময়মতে ধৰা পেলোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয় কাৰণ এবাৰ কৰ্কট ৰোগ বিয়পিলে ইয়াৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাটো কঠিন হৈ পৰে। তেওঁ ৩০ বছৰৰ ওপৰৰ সকলো ব্যক্তিৰ পৰীক্ষাৰ বাবে চলি থকা অভিযানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সকলোকে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰি গাফিলতি পৰিহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। কোনো ধৰণৰ সন্দেহ থাকিলে তৎক্ষণাত কেন্সাৰ পৰীক্ষা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কেন্সাৰ সম্পৰ্কে শুদ্ধ তথ্যৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি কয় যে ই কোনো সংক্ৰামক ৰোগ নহয় আৰু স্পৰ্শৰ দ্বাৰা বিয়পি নাযায়। বিড়ি, চিগাৰেট, গুটখা, ধঁপাত আৰু মছলা সেৱন কৰিলে কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি এই পদাৰ্থবোৰৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ সকলোকে এই সাৱধানতাসমূহ অধ্যৱসায়ীভাৱে পালন কৰি নিজৰ শৰীৰ আৰু স্বাস্থ্যৰ যত্ন ল’বলৈ আৰু যিকোনো ধৰণৰ অৱহেলাৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ আহ্বান জনায়।
জনসাধাৰণৰ সেৱাৰ প্ৰতি নিজৰ নিষ্ঠাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছটাৰপুৰলৈ যোৱা শেষ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰে, য’ত তেওঁ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ বুণ্ডেলখণ্ডত কেইবাখনো চৰকাৰ আৰু নেতাই ক্ষমতালৈ অহাৰ পাছতো দশক দশক ধৰি বাকী থকা ৪৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ কেন-বেতৱা লিংক প্রকল্পৰ অন্তর্ভুক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে৷ মোদীয়ে অঞ্চলটোত চলি থকা পানীৰ নাটনিৰ বিষয়ে কয় আৰু পূৰ্বৰ কোনো চৰকাৰে প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিছে নেকি বুলি প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ৰাইজৰ আশীৰ্বাদ পোৱাৰ পিছতহে কাম আৰম্ভ হৈছিল। খোৱাপানীৰ সংকট দূৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ বিষয়েও তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে জল জীৱন মিছন বা হৰ ঘৰ জল প্ৰকল্পৰ অধীনত বুণ্ডেলখণ্ডৰ গাঁওসমূহলৈ পাইপেৰে পানী যোগান ধৰা হৈছে। কৃষকৰ অসুবিধা হ্ৰাস আৰু আয় বৃদ্ধিৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰি কয় যে চৰকাৰে দিনে-নিশাই অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আছে।
শ্ৰী মোদীয়ে বুণ্ডেলখণ্ডৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে মহিলা সবলীকৰণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি লখপতি দিদি আৰু ড্ৰোন দিদিৰ দৰে পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰাৰ সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি ৩ কোটি মহিলাক লাখপতি দিদি কৰাৰ লক্ষ্য ঘোষণা কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে মহিলাসকলক ড্ৰোন চলাবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে, যাৰ সহায়ত জলসিঞ্চনৰ পানী বুণ্ডেলখণ্ডত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত শস্য স্প্ৰে’ কৰা হ’ব আৰু কৃষিত সহায়ক হ’ব। এই প্ৰচেষ্টাই বুণ্ডেলখণ্ডক দ্ৰুতগতিত সমৃদ্ধিৰ দিশে লৈ যাব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
স্বামীত্ব যোজনাৰ অধীনত গাঁওসমূহত সঠিক ভূমি জোখ-মাখ আৰু কঠিন ভূমিৰ ৰেকৰ্ড প্ৰদানৰ বাবে ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ মধ্যপ্ৰদেশত এই পদক্ষেপৰ সফল ৰূপায়ণৰ বিষয়ে অৱগত কৰে, য’ত এতিয়া মানুহে এই নথি-পত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি বেংকৰ পৰা সহজে ঋণ লাভ কৰিছে, যিটো ব্যৱসায়ৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে আৰু জনসাধাৰণৰ আয় বৃদ্ধি কৰিছে।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বুণ্ডেলখণ্ডক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ বাবে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ বুণ্ডেলখণ্ডই সমৃদ্ধি আৰু উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি যাব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰি সকলোকে শুভেচ্ছা জনায়।
এই অনুষ্ঠানত মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই ছগনভাই পেটেল, মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত মোহন যাদৱকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
মধ্যপ্ৰদেশৰ ছটাৰপুৰ জিলাৰ গঢ়া গাঁৱত বাগেশ্বৰ ধাম চিকিৎসা আৰু বিজ্ঞান গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান নির্মাণ কৰি সকলো শ্ৰেণীৰ লোকৰ উন্নত স্বাস্থ্যসেৱা সুনিশ্চিত কৰি তুলিছে। ২০০ কোটিৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে এই কৰ্কট চিকিৎসালয়খনে অসুবিধাগ্ৰস্ত কৰ্কট ৰোগীক বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিব আৰু ইয়াত অত্যাধুনিক মেচিন সজ্জিত হ’ব আৰু ইয়াত বিশেষজ্ঞ চিকিৎসক থাকিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays the foundation stone of Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute
Our temples, our monasteries, our holy places have been centres of worship and resources on one hand and on the other they have also been centres of science and social consciousness: PM
It was our sages who gave us the science of Ayurveda, the science of yoga, which has been acclaimed worldwide today: PM
When the country gave me the opportunity to serve, I made the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' the resolution of the government, and this resolve of 'Sabka Sath, Sabka Vikas' is based on - treatment for all, health for all: PM
23 FEB 2025 4:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute in Garha village, Chhatarpur district, Madhya Pradesh today. Remarking that it was his good fortune to be back in Bundelkhand for the second time in a short span, Shri Modi said that the spiritual center Bageshwar Dham would soon be a health center too. He added that the Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute would be built in an area of 10 acres and a 100 bed facility would be ready in the first phase. He congratulated Shri Dhirendra Shastri for the noble work and extended his greetings to the people of Bundelkhand.
The Prime Minister remarked that these days there was a class of political leaders who ridiculed religion and were involved in separating people. He added that at times, there was support to such individuals from foreign entities as well to weaken the nation and religion. He further said that the people who abhor Hindu religion have existed since a long time in various forms. The Prime Minister highlighted the persistent attacks on our beliefs, traditions, and temples and remarked that these elements attack our saints, culture, and principles. They target our festivals, customs, and rituals, and even dare to defame the inherently progressive nature of our religion and culture. Shri Modi underscored their agenda to divide our society and break its unity. In this context, he highlighted the efforts of Shri Dhirendra Shastri, who has been raising awareness about the mantra of unity in the country for a long time. Shri Modi announced that Shri Dhirendra Shastri had taken another pledge for the welfare of society and humanity in the form of establishing a cancer institute. Consequently, in Bageshwar Dham, the blessings of devotion, nourishment, and a healthy life will now be available, he added.
“Our temples, monasteries, and sacred sites have had dual roles as both centers of worship and hubs for scientific and social thought”, said the Prime Minister, remarking that our sages have provided us with the science of Ayurveda and Yoga, which is now globally recognized. He emphasized the belief that service to others and alleviating their suffering is true religion. He highlighted our tradition of serving all living beings with the sentiments of "Nara in Narayan" and "Shiva in all beings." Noting the widespread discussions about the Maha Kumbh, which is nearing completion with crores of people having participated, taken a holy dip, and received blessings from saints, Shri Modi hailed it as a “Maha Kumbh of Unity” and thanked all the sanitation workers and police officers for their dedicated service. He pointed out that amidst the Maha Kumbh, a ‘Netra Maha Kumbh’ was also being held, though it hasn't garnered as much attention, where over two lakh eye check-ups have been conducted, around one and a half lakh people have received free medicine and glasses, and about sixteen thousand patients have been referred to various hospitals for cataract and other surgeries. The Prime Minister acknowledged the numerous health and service-related initiatives taking place during the Maha Kumbh under the guidance of our sages, with thousands of doctors and volunteers participating selflessly. The attendees of the Kumbh have appreciated these efforts, he said.
The Prime Minister underlined the role of religious institutions in running large hospitals across India. He remarked that many health and science research institutes are managed by religious trusts, providing treatment and service to crores of poor people. He noted that the sacred pilgrimage site of Chitrakoot in Bundelkhand, associated with Lord Rama, was a major center for serving the differently-abled and patients. He also expressed happiness that Bageshwar Dham was adding a new chapter to this glorious tradition by offering blessings of health. He announced that two days later, on Mahashivaratri, there will be a mass wedding ceremony for 251 daughters. The Prime Minister praised Bageshwar Dham for this noble initiative and extended his heartfelt congratulations and blessings to all the newlywed couples and daughters for a beautiful life ahead.
Quoting the scripture, "Shariramadyam Khalu Dharma Sadhanam," emphasizing that our body and health are the primary means for achieving our religion, happiness, and success, the Prime Minister remarked that when the country entrusted him with the opportunity to serve, he made the mantra ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ as the Government's resolution. He highlighted that a major foundation of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ was ‘Sabka Ilaaj, Sabko Aarogya’ meaning Healthcare for all and underscored the focus on disease prevention at various levels. Acknowledging that toilets had been constructed under the Swachh Bharat Abhiyan, Shri Modi pointed out that the construction of toilets had reduced diseases caused by unhygienic conditions. He cited a study indicating that households with toilets have saved thousands of rupees on medical expenses.
The Prime Minister remarked that before their Government came to power in 2014, the poor in the country feared the cost of treatment more than the illness itself and pointed out that a serious illness in a family would put the entire family in crisis. He shared that he also comes from a poor family and has witnessed such hardships and had resolved to reduce the cost of treatment and save more money for the people. Reiterating his commitment to ensuring that no needy person is left out of Government schemes, Shri Modi emphasized the importance of reducing the burden of medical expenses and highlighted the provision of free treatment for every poor person, up to Rs. 5 lakh, through the Ayushman Card. He urged those who have not to get it made as soon as possible.
Informing that Ayushman Cards were now being issued for free treatment to elderly individuals above 70 years of age, irrespective of whether the family is poor, middle-class, or wealthy, Shri Modi said these cards can be obtained online without any cost and urged that no one should pay for the Ayushman Card and asked people to report if someone demands money. The Prime Minister remarked that many treatments do not require hospital admission, as prescribed medicines can be taken at home. To reduce the cost of medicines, over 14,000 Jan Aushadhi Centers have been opened across the country, providing affordable medicines, he added. He also pointed out that kidney disease is another significant health issue requiring continuous dialysis and over 1,500 dialysis centers have been opened in more than 700 districts, offering free dialysis services. The Prime Minister urged everyone to spread awareness about these Government schemes among their acquaintances and ensure no one misses out on the benefits.
“Cancer has become a significant issue everywhere; the Government, society, and saints are all united in the fight against cancer”, highlighted Shri Modi. He remarked on the difficulties faced by villagers when someone is diagnosed with cancer. He highlighted the lack of early detection and the tendency to rely on home remedies for fever and pain, resulting in late diagnosis when the situation worsens. The Prime Minister noted the fear and confusion that grips families upon hearing the diagnosis of cancer, with many only knowing about treatment centers in Delhi and Mumbai. He emphasized the Government's efforts to address these challenges, including several announcements in this year's budget to combat cancer. He added that he was committed to making cancer medications more affordable and announced the opening of cancer daycare centers in every district over the next three years. These centers will provide both diagnostic and respite care services. Shri Modi also highlighted the opening of cancer clinics in district hospitals and medical centers in local neighborhoods to ensure easier access to treatment.
Emphasising the importance of being cautious and aware to protect against cancer, the Prime Minister remarked that early detection is crucial, as cancer becomes harder to combat once it spreads. He highlighted the ongoing campaign to screen all individuals above 30 years of age and urged everyone to participate and avoid negligence. He stressed the need for immediate cancer screening if there is any doubt. Underscoring the importance of accurate information about cancer, stating that it is not a contagious disease and does not spread through touch, Shri Modi pointed out that the risk of cancer increases with the use of bidi, cigarettes, gutka, tobacco, and spices, and advised staying away from these substances. He urged everyone to take care of their body and health and to adopt these precautions diligently to avoid any negligence.
Stressing his dedication to serving the people, the Prime Minister remarked on his previous visit to Chhatarpur, where he inaugurated and laid the foundation stones for projects worth thousands of crores. He highlighted the inclusion of the Rs. 45,000 crore Ken-Betwa Link Project, which had been pending for decades despite multiple governments and leaders visiting Bundelkhand. Shri Modi noted the persistent water scarcity in the region and questioned whether any previous government had fulfilled its promises. He emphasized that the work commenced only after receiving the people's blessings. He underlined the rapid progress in addressing the drinking water crisis. Under the Jal Jeevan Mission, or the Har Ghar Jal Project, piped water is being supplied to villages across Bundelkhand, he added. He also highlighted the ongoing efforts to alleviate the difficulties faced by farmers and increase their income, stating that the government is working tirelessly day and night.
Emphasizing the importance of empowering women for the prosperity of Bundelkhand, Shri Modi remarked on the introduction of initiatives like Lakhpati Didi and Drone Didi and announced the goal of making 3 crore women Lakhpati Didis. He highlighted that women are being trained to operate drones, which will be used for crop spraying and assisting in agriculture once irrigation water reaches Bundelkhand. The Prime Minister expressed confidence that these efforts will propel Bundelkhand rapidly towards prosperity.
The Prime Minister highlighted the significant use of drone technology in villages under the Swamitva Yojana for accurate land measurement and providing solid land records. He noted the successful implementation of this initiative in Madhya Pradesh, where people are now using these documents to easily obtain loans from banks, which are being utilized for businesses, thereby increasing people's income.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized the relentless efforts of the Governments at Center and state in making Bundelkhand achieve new heights of development. He expressed hope that Bundelkhand continues on the path of prosperity and development and extended his best wishes to everyone.
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Chhaganbhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav were present among other dignitaries at the event.
Background
Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute in Garha village, Chhatarpur district, Madhya Pradesh is being built to ensure better healthcare services for people from all walks of life. The Cancer hospital worth over Rs 200 crore will offer free treatment to underprivileged cancer patients and will be equipped with state-of-the-art machines and have specialist doctors.