Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays the foundation stone of Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute
Our temples, our monasteries, our holy places have been centres of worship and resources on one hand and on the other they have also been centres of science and social consciousness: PM
It was our sages who gave us the science of Ayurveda, the science of yoga, which has been acclaimed worldwide today: PM
When the country gave me the opportunity to serve, I made the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' the resolution of the government, and this resolve of 'Sabka Sath, Sabka Vikas' is based on - treatment for all, health for all: PM
23 FEB 2025 4:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute in Garha village, Chhatarpur district, Madhya Pradesh today. Remarking that it was his good fortune to be back in Bundelkhand for the second time in a short span, Shri Modi said that the spiritual center Bageshwar Dham would soon be a health center too. He added that the Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute would be built in an area of 10 acres and a 100 bed facility would be ready in the first phase. He congratulated Shri Dhirendra Shastri for the noble work and extended his greetings to the people of Bundelkhand.
The Prime Minister remarked that these days there was a class of political leaders who ridiculed religion and were involved in separating people. He added that at times, there was support to such individuals from foreign entities as well to weaken the nation and religion. He further said that the people who abhor Hindu religion have existed since a long time in various forms. The Prime Minister highlighted the persistent attacks on our beliefs, traditions, and temples and remarked that these elements attack our saints, culture, and principles. They target our festivals, customs, and rituals, and even dare to defame the inherently progressive nature of our religion and culture. Shri Modi underscored their agenda to divide our society and break its unity. In this context, he highlighted the efforts of Shri Dhirendra Shastri, who has been raising awareness about the mantra of unity in the country for a long time. Shri Modi announced that Shri Dhirendra Shastri had taken another pledge for the welfare of society and humanity in the form of establishing a cancer institute. Consequently, in Bageshwar Dham, the blessings of devotion, nourishment, and a healthy life will now be available, he added.
“Our temples, monasteries, and sacred sites have had dual roles as both centers of worship and hubs for scientific and social thought”, said the Prime Minister, remarking that our sages have provided us with the science of Ayurveda and Yoga, which is now globally recognized. He emphasized the belief that service to others and alleviating their suffering is true religion. He highlighted our tradition of serving all living beings with the sentiments of "Nara in Narayan" and "Shiva in all beings." Noting the widespread discussions about the Maha Kumbh, which is nearing completion with crores of people having participated, taken a holy dip, and received blessings from saints, Shri Modi hailed it as a “Maha Kumbh of Unity” and thanked all the sanitation workers and police officers for their dedicated service. He pointed out that amidst the Maha Kumbh, a ‘Netra Maha Kumbh’ was also being held, though it hasn't garnered as much attention, where over two lakh eye check-ups have been conducted, around one and a half lakh people have received free medicine and glasses, and about sixteen thousand patients have been referred to various hospitals for cataract and other surgeries. The Prime Minister acknowledged the numerous health and service-related initiatives taking place during the Maha Kumbh under the guidance of our sages, with thousands of doctors and volunteers participating selflessly. The attendees of the Kumbh have appreciated these efforts, he said.
The Prime Minister underlined the role of religious institutions in running large hospitals across India. He remarked that many health and science research institutes are managed by religious trusts, providing treatment and service to crores of poor people. He noted that the sacred pilgrimage site of Chitrakoot in Bundelkhand, associated with Lord Rama, was a major center for serving the differently-abled and patients. He also expressed happiness that Bageshwar Dham was adding a new chapter to this glorious tradition by offering blessings of health. He announced that two days later, on Mahashivaratri, there will be a mass wedding ceremony for 251 daughters. The Prime Minister praised Bageshwar Dham for this noble initiative and extended his heartfelt congratulations and blessings to all the newlywed couples and daughters for a beautiful life ahead.
Quoting the scripture, "Shariramadyam Khalu Dharma Sadhanam," emphasizing that our body and health are the primary means for achieving our religion, happiness, and success, the Prime Minister remarked that when the country entrusted him with the opportunity to serve, he made the mantra ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ as the Government's resolution. He highlighted that a major foundation of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ was ‘Sabka Ilaaj, Sabko Aarogya’ meaning Healthcare for all and underscored the focus on disease prevention at various levels. Acknowledging that toilets had been constructed under the Swachh Bharat Abhiyan, Shri Modi pointed out that the construction of toilets had reduced diseases caused by unhygienic conditions. He cited a study indicating that households with toilets have saved thousands of rupees on medical expenses.
The Prime Minister remarked that before their Government came to power in 2014, the poor in the country feared the cost of treatment more than the illness itself and pointed out that a serious illness in a family would put the entire family in crisis. He shared that he also comes from a poor family and has witnessed such hardships and had resolved to reduce the cost of treatment and save more money for the people. Reiterating his commitment to ensuring that no needy person is left out of Government schemes, Shri Modi emphasized the importance of reducing the burden of medical expenses and highlighted the provision of free treatment for every poor person, up to Rs. 5 lakh, through the Ayushman Card. He urged those who have not to get it made as soon as possible.
Informing that Ayushman Cards were now being issued for free treatment to elderly individuals above 70 years of age, irrespective of whether the family is poor, middle-class, or wealthy, Shri Modi said these cards can be obtained online without any cost and urged that no one should pay for the Ayushman Card and asked people to report if someone demands money. The Prime Minister remarked that many treatments do not require hospital admission, as prescribed medicines can be taken at home. To reduce the cost of medicines, over 14,000 Jan Aushadhi Centers have been opened across the country, providing affordable medicines, he added. He also pointed out that kidney disease is another significant health issue requiring continuous dialysis and over 1,500 dialysis centers have been opened in more than 700 districts, offering free dialysis services. The Prime Minister urged everyone to spread awareness about these Government schemes among their acquaintances and ensure no one misses out on the benefits.
“Cancer has become a significant issue everywhere; the Government, society, and saints are all united in the fight against cancer”, highlighted Shri Modi. He remarked on the difficulties faced by villagers when someone is diagnosed with cancer. He highlighted the lack of early detection and the tendency to rely on home remedies for fever and pain, resulting in late diagnosis when the situation worsens. The Prime Minister noted the fear and confusion that grips families upon hearing the diagnosis of cancer, with many only knowing about treatment centers in Delhi and Mumbai. He emphasized the Government's efforts to address these challenges, including several announcements in this year's budget to combat cancer. He added that he was committed to making cancer medications more affordable and announced the opening of cancer daycare centers in every district over the next three years. These centers will provide both diagnostic and respite care services. Shri Modi also highlighted the opening of cancer clinics in district hospitals and medical centers in local neighborhoods to ensure easier access to treatment.
Emphasising the importance of being cautious and aware to protect against cancer, the Prime Minister remarked that early detection is crucial, as cancer becomes harder to combat once it spreads. He highlighted the ongoing campaign to screen all individuals above 30 years of age and urged everyone to participate and avoid negligence. He stressed the need for immediate cancer screening if there is any doubt. Underscoring the importance of accurate information about cancer, stating that it is not a contagious disease and does not spread through touch, Shri Modi pointed out that the risk of cancer increases with the use of bidi, cigarettes, gutka, tobacco, and spices, and advised staying away from these substances. He urged everyone to take care of their body and health and to adopt these precautions diligently to avoid any negligence.
Stressing his dedication to serving the people, the Prime Minister remarked on his previous visit to Chhatarpur, where he inaugurated and laid the foundation stones for projects worth thousands of crores. He highlighted the inclusion of the Rs. 45,000 crore Ken-Betwa Link Project, which had been pending for decades despite multiple governments and leaders visiting Bundelkhand. Shri Modi noted the persistent water scarcity in the region and questioned whether any previous government had fulfilled its promises. He emphasized that the work commenced only after receiving the people's blessings. He underlined the rapid progress in addressing the drinking water crisis. Under the Jal Jeevan Mission, or the Har Ghar Jal Project, piped water is being supplied to villages across Bundelkhand, he added. He also highlighted the ongoing efforts to alleviate the difficulties faced by farmers and increase their income, stating that the government is working tirelessly day and night.
Emphasizing the importance of empowering women for the prosperity of Bundelkhand, Shri Modi remarked on the introduction of initiatives like Lakhpati Didi and Drone Didi and announced the goal of making 3 crore women Lakhpati Didis. He highlighted that women are being trained to operate drones, which will be used for crop spraying and assisting in agriculture once irrigation water reaches Bundelkhand. The Prime Minister expressed confidence that these efforts will propel Bundelkhand rapidly towards prosperity.
The Prime Minister highlighted the significant use of drone technology in villages under the Swamitva Yojana for accurate land measurement and providing solid land records. He noted the successful implementation of this initiative in Madhya Pradesh, where people are now using these documents to easily obtain loans from banks, which are being utilized for businesses, thereby increasing people's income.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized the relentless efforts of the Governments at Center and state in making Bundelkhand achieve new heights of development. He expressed hope that Bundelkhand continues on the path of prosperity and development and extended his best wishes to everyone.
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Chhaganbhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav were present among other dignitaries at the event.
Background
Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute in Garha village, Chhatarpur district, Madhya Pradesh is being built to ensure better healthcare services for people from all walks of life. The Cancer hospital worth over Rs 200 crore will offer free treatment to underprivileged cancer patients and will be equipped with state-of-the-art machines and have specialist doctors.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ଚିକିତ୍ସା ଓ ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆମ ମନ୍ଦିର, ମଠ, ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଉପାସନା ଓ ସମ୍ବଳ କେନ୍ଦ୍ର ଥିବାବେଳେ ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଚେତନାର କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପାଲଟିଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ଋଷିମାନେ ହିଁ ଆମକୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଜ୍ଞାନ, ଯୋଗ ବିଜ୍ଞାନ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସିତ ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲା, ମୁଁ 'ସବକା ସାଥ, ସବ୍ କା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ କରିଥିଲି ଏବଂ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
23 FEB 2025 4:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଛତରପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଗଡ଼ା ଗ୍ରାମରେ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ଚିକିତ୍ସା ଓ ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ଫେରିବା ତାଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ଥିବା ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ । ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ମେଡିକାଲ ଆଣ୍ଡ ସାଇନ୍ସ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ୧୦ ଏକର ଜମିରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ସୁବିଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ସେ ଶ୍ରୀ ଧୀରେନ୍ଦ୍ର ଶାସ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିକାଲି ଏକ ଶ୍ରେଣୀର ରାଜନୈତିକ ନେତା ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଧର୍ମକୁ ଉପହାସ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଲଗା କରିବାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଛନ୍ତି । ଦେଶ ଓ ଧର୍ମକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ପାଇଁ ବେଳେବେଳେ ବିଦେଶୀ ସଂସ୍ଥାରୁ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିନ୍ଦୁ ଧର୍ମକୁ ଘୃଣା କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ବିଭିନ୍ନ ରୂପରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ମନ୍ଦିର ଉପରେ ହୋଇଆସିଥିବା କ୍ରମାଗତ ଆକ୍ରମଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଆମର ସାଧୁ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ନୀତିଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରନ୍ତି । ସେମାନେ ଆମର ପର୍ବପର୍ବାଣୀ, ରୀତିନୀତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ଧର୍ମ ଓ ସଂସ୍କୃତିର ସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ପ୍ରକୃତିକୁ ବଦନାମ କରିବାକୁ ସାହସ କରନ୍ତି । ଆମ ସମାଜକୁ ବିଭାଜିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଏକତା ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କର ଏଜେଣ୍ଡା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ ଶ୍ରୀ ଧୀରେନ୍ଦ୍ର ଶାସ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯିଏ କି ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦେଶରେ ଏକତାର ମନ୍ତ୍ର ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ଧୀରେନ୍ଦ୍ର ଶାସ୍ତ୍ରୀ କର୍କଟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଆକାରରେ ସମାଜ ଓ ମାନବିକତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଫଳରେ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମରେ ଏବେ ଭକ୍ତି, ପୋଷଣ ଓ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନର ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
"ଆମର ମନ୍ଦିର, ମଠ ଏବଂ ପବିତ୍ର ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ ଉଭୟ ଉପାସନା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦ୍ବିତୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି", ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଋଷିମାନେ ଆମକୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଯୋଗ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ । ଅନ୍ୟର ସେବା ଓ ଦୁଃଖ ଦୂର କରିବା ହିଁ ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ବଆରୋପ କରିଥିଲେ। "ନାରାୟଣଙ୍କଠାରେ ନର" ଏବଂ "ସମସ୍ତ ଜୀବରେ ଶିବ" ଭାବନା ସହିତ ସମସ୍ତ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ସେବା କରିବାର ଆମର ପରମ୍ପରା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଯୋଗ ଦେଇ ପବିତ୍ର ସ୍ନାନ କରିବା ସହ ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ ମହାକୁମ୍ଭକୁ ନେଇ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହାକୁ ' ଏକତାର ମହାକୁମ୍ଭବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ସମସ୍ତ ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ ଓ ପୁଲିସ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସେବା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ମହାକୁମ୍ଭ ମଧ୍ୟରେ ନେତ୍ର ମହାକୁମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିଲେ ହେଁ ଏହା ସେତେଟା ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିପାରିନାହିଁ, ଯେଉଁଠାରେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚକ୍ଷୁ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି, ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଔଷଧ ଓ ଚଷମା ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୬ ହଜାର ରୋଗୀଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ପଠାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମ ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଡାକ୍ତର ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ କୁମ୍ଭରେ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ବଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନା ପରିଚାଳନାରେ ଧାର୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଭୂମିକା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଧାର୍ମିକ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ଓ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଚିତ୍ରକୁଟ ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଓ ରୋଗୀଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇ ଏହି ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଦୁଇ ଦିନ ପରେ ମହାଶିବରାତ୍ରୀରେ ୨୫୧ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ବିବାହ ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବୋଲି ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ମହାନ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ସମସ୍ତ ନବବିବାହିତ ଦମ୍ପତି ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଆଗାମୀ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଜୀବନ ପାଇଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଆଶୀର୍ବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଆମ ଧର୍ମ, ସୁଖ ଏବଂ ସଫଳତା ହାସଲ ପାଇଁ ଆମ ଶରୀର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରାଥମିକ ମାଧ୍ୟମ ବୋଲି ଶାସ୍ତ୍ରବାକ୍ୟ 'ଶରୀରମାଦ୍ୟମ ଖଳୁଧର୍ମ ସାଧନମ୍ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ତାଙ୍କୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ରକୁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । 'ସବକା ସାଥ, ସବ୍ କା ବିକାଶ'ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉଛି 'ସବକା ଇଲାଜ, ସବକୋ ଆରୋଗ୍ୟ' ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ଅପରିଷ୍କାର ପରିବେଶ ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ରୋଗ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ସେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶୌଚାଳୟ ଥିବା ପରିବାରଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନେ ରୋଗ ଅପେକ୍ଷା ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଅଧିକ ଭୟ କରୁଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରରେ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ସମଗ୍ର ପରିବାରକୁ ସଙ୍କଟରେ ପକାଇଦେଉଥିଲା । ସେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗରିବ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏପରି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। କୌଣସି ଅଭାବୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେପରି ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚର ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ଏହା ପାଇନାହାନ୍ତି ସେମାନେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଏବେ ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ କିମ୍ବା ଧନୀ ନିର୍ବିଶେଷରେ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଡଗୁଡିକ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଅନଲାଇନରେ ମିଳିପାରିବ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପାଇଁ କେହି ଦେୟ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏବଂ ଯଦି କେହି ଟଙ୍କା ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତେବେ ତାହାର ଅଭିଯୋଗ କରିବାକୁ ଲୋକଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, କାରଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଔଷଧ ଘରେ ହିଁ ନିଆଯାଇପାରିବ । ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ୧୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । କିଡନୀ ରୋଗ ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଡାଏଲିସିସ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇ ମାଗଣା ଡାଏଲିସିସ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ପରିଚିତ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାର ଲାଭରୁ କେହି ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତୁ ।
କର୍କଟ ରୋଗ ସବୁଠି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମସ୍ୟା ପାଲଟିଛି। ତେବେ କର୍କଟ ରୋଗ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ସରକାର, ସମାଜ ଏବଂ ସାଧୁସନ୍ଥମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକଜୁଟ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । କେହି କର୍କଟ ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ହେଲେ ଗ୍ରାମବାସୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚିହ୍ନଟ ଅଭାବ ଏବଂ ଜ୍ୱର ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରଣା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଉପଚାର ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହାଫଳରେ ପରିସ୍ଥିତି ଖରାପ ହେଲେ ବିଳମ୍ବରେ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ । କର୍କଟ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଶୁଣିବା ପରେ ପରିବାରକୁ ଯେଉଁ ଭୟ ଓ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଲାଗି ରହିଥାଏ ତାହା ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନେକ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇରେ ଥିବା ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ବିଷୟରେ ଜାଣୁଥିଲେ । କର୍କଟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷବଜେଟରେ ଅନେକ ଘୋଷଣା ସମେତ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । କର୍କଟ ଔଷଧକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ କର୍କଟ ଡେକେୟାର ସେଣ୍ଟର ଖୋଲିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉଭୟ ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ଏବଂ ଉପସମ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଚିକିତ୍ସାକୁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
କର୍କଟ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ସତର୍କ ଏବଂ ସଚେତନ ହେବା ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କର୍କଟ ବ୍ୟାପିବା ପରେ ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିବା କଷ୍ଟକର ହେଉଥିବାରୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚିହ୍ନଟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ ୩୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନିଂ ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଅବହେଳାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଯଦି କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ଥାଏ ତେବେ ତୁରନ୍ତ କର୍କଟ ସ୍କ୍ରିନିଂ ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । କର୍କଟ ରୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ସଠିକ ସୂଚନାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ନୁହେଁ ଏବଂ ସ୍ପର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାପିନଥାଏ, ବିଡି, ସିଗାରେଟ, ଗୁଟ୍ଖା, ତମାଖୁ ଏବଂ ମସଲା ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା କର୍କଟ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢିଥାଏ ଏବଂ ଏହି ପଦାର୍ଥଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସମସ୍ତେ ନିଜ ଶରୀର ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଯତ୍ନ ନେବା ସହ କୌଣସି ଅବହେଳାକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏହି ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଲୋକଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ନିଜର ସମର୍ପଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ପୂର୍ବ ଛତ୍ରପୁର ଗସ୍ତ ସଂପର୍କରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏକାଧିକ ସରକାର ଓ ନେତା ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଗସ୍ତ କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ୪୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍-ବେତୱା ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କ୍ରମାଗତ ଜଳ ସଙ୍କଟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ କୌଣସି ସରକାର ତାଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି କି? ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବା ପରେ ହିଁ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପାନୀୟ ଜଳ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ବା ହର ଘର ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମକୁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି। କୃଷକଙ୍କ ଅସୁବିଧା ଦୂର କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏଦିଗରେ ଦିନରାତି ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି।
ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମହିଳାସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲଖପତି ଦିଦି ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ୩ କୋଟି ମହିଳା ଲଖପତି ଦିଦିଙ୍କୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡରେ ଜଳସେଚନ ଜଳ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହା ଫସଲ ସିଞ୍ଚନ ଏବଂ କୃଷିରେ ସହାୟତା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ସମୃଦ୍ଧି ଆଡକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ନେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ସଠିକ ଭୂମି ମାପ ଏବଂ କଠିନ ଜମି ରେକର୍ଡ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ଡ୍ରୋନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳ ରୂପାୟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକରୁ ସହଜରେ ଋଣ ପାଇବା ପାଇଁ ଏହି ଦସ୍ତାବିଜଗୁଡିକ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ସମୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶ ପଥରେ ଚାଲୁ ରହିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ଛଗନଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବ ଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଛତ୍ରପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଗଡ଼ା ଗାଁରେ ବାଗେଶ୍ୱର ଧାମ ମେଡିକାଲ ଆଣ୍ଡ ସାଇନ୍ସ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏହି କର୍କଟ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଗରିବ କର୍କଟ ରୋଗୀଙ୍କ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା କରାଯିବା ସହ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମେସିନ୍ ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଡାକ୍ତର ରହିବେ।