প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভগেশ্বর ধাম মেদিকেল এন্দ সাইন্স রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
নাকল অমদা ঐখোয়গী লাইশঙশিং, ঐখোয়গী মোনাস্ত্রীশিং, ঐখোয়গী ঈশ্বরগী মফমশিং অসি থৌনিবগী মফমশিং অমসুং রিসোর্স ওইরি অমসুং অমরোমদনা মখোয় অসি সাইন্স অমসুং সোসিএল কন্সিয়সনেসকী মফমশিংসু ওইরি: পি.এম.
ঐখোয়গী ঋশিশিংনা ঐখোয়দা আয়ুর্বেদকী বিজ্ঞান, য়োগগী বিজ্ঞান পীখি, মসি ঙসি মালেম শিনবা থুংনা শীংথানরি: পি.এম.
লৈবাক অসিনা শেবা তৌনবা ঐঙোন্দা খুদোংচাবা পীবা মতমদা ঐহাক্না ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী মন্ত্রনা সরকারগী ফিরেপ ওইহনখি অমসুং ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী ফিরেপ অসি – ত্রীৎমেন্ত ফোর ওল, হেল্থ ফোর ওলদা য়ুম্ফম ওই: পি.এম.
23 FEB 2025 4:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মধ্য প্রদেশকী ছতরপুর জিলাদা লৈবা গর্হা খুঙ্গংদা ভগেশ্বর ধাম মেদিকেল এন্দ সাইন্স রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। অতেনবা মতমগী মনুংদা বুন্দেলখন্দদা অনিরক শুবা ওইনা লাকপা ফংজবা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি স্পিরিচুএল সেন্তর ভগেশ্বর ধাম অসি অথুবা মতমদা হেল্থ সেন্তর অমসু ওইরগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভগেশ্বর ধাম মেদিকেল এন্দ সাইন্স রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ অসি লম একর 10 চাউবা মফম অমদা শাগনি অমসুং ফমুং 100গী ফেসিলিতী অমা অহানবা তাঙ্কক্তা শাবা লোইশিনগনি। মহাক্না অফবা থবক অসিগীদমক শ্রী ধিরেন্দ্র শাস্ত্রিবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং বুন্দেলখন্দ মীয়ামদা মহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম অসিদা লাইনীংবু করেম্নবা রাজনিতীগী লুচিংবশিংগী কাংলুপ অমা লৈরে অমসুং মখোয়না মীয়ামবু তোখাই-তোখাই তাহনবদা শরুক য়ারি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি তানফম অসিদা মপালগী শাফুদগী অসিগুম্বা মীওই খরদা লোয়ননা লৈবাক অমসুং লাইনীংবু মপাঙ্গল শোন্থহনবদা মতেং ফংলি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি হিন্দু লাইনীং চৎপা মীওইশিং অসি তোঙান-তোঙানবা মওংদা মতম কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী থাজবা, চৎনবীশিং অমসুং মন্দিরশিংদা লেপ্পা লৈতনা এতেক্তশিং চত্থরক্লি অমসুং মসিগী ইলিমেন্তশিং অসিনা ঐখোয়গী সন্তশিং, নাৎ অমসুং প্রিন্সিপলশিংদসু এতেক্তশিং চত্থরি। মখোয়না ঐখোয়গী কুহ্মৈশিং, চৎনবী অমসুং লাইশোন-তিনশোনদা তার্গেৎ তৌরি অমসুং ঐখোয়গী লাইনীং অমসুং নাৎকী মশাগী খুমাং চাউশিল্লক্লিবা মওং মতৌ অসিবু মীংচৎ থিনবা হোৎনরি। শ্রী মোদীনা মখোয়গী পান্দম অসি ঐখোয়গী খুন্নাই অসিবু তোখাই-তোখাই তাহনবা অমসুং অপুনবগী শক্তম থুগাইবনি হায়খ্রে। হীরম অসিদা মহাক্না মতম কয়াগী মমাংদগী লৈবাক অসিদা অপুনবগী মন্ত্রগী মতাংদা এৱেরনেস শন্দোক্লিবা শ্রী ধরেন্দ্র শাস্ত্রিনা হোৎনরিবশিং অদু পনখি। শ্রী মোদীনা শ্রী ধিরেন্দ্র শাস্ত্রিনা কেন্সর ইন্সতিত্যুৎকী শক্তমদা খুন্নাই অমদি মীওইবা জাতিগী য়াইফনবা অতোপ্পা ৱাশক অমগা লৌখি হায়না লাউথোকখি। মসিগা লোয়ননা ভগেশ্বর ধামদা ঈশ্বরদা থাজবা, য়োকখৎপিবা অমসুং হকচাং ফবা পুন্সিগী থৌজালশিং হৌজিক ফংলগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“ঐখোয়গী লাইশঙশিং, মোনাস্ত্রীশিং অমসুং শেংলবা মফমশিংনা থৌনিবগী মফমশিং অমসুং সাইন্তিফিক অমদি সোসিএল থোৎ অনিমক্কী মফমশিং ওইনা মথৌ অনি তৌরি”, হঅয়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী ঋশিশিংনা ঐখোয়দা আয়ুর্বেদ অমসুং য়োগগী বিজ্ঞানশিং পীরমখি, মসি হৌজিক মালেমনা মশখ খঙনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি অতোপ্পগী শেবা তৌবা হায়বা থাজবা অমসুং মখোয়গী অৱাবা কোকহনবা হায়বা অসি তশেংবা ধর্মনি। মহাক্না ‘নারায়নদা নারা” অমসুং “থৱায় পানবা পুম্নমক্তা শিবা” হায়বা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা থৱায় পানবা পুম্নমক্কী শেবা শেবা তৌবগী ঐখোয়গী চৎনবী অদু ফোংদোকখি। মীওই করোর কয়ানা শরুক য়ারিবা, স্নান তৌরিবা অমসুং ঋশিশিংদগী থৌজালশিং ফংলিবা লোইশিল্লক্কদৌরবা মহাকুম্ভগী মরমদা পাকশন্না খন্ন-নৈনরিবা অসি পল্লদুনা শ্রী মোদীনা মসিবু “মহা কুম্ভগী অপুনবগী শক্তম” হায়না থাগৎখি অমসুং সেনিতেসন ৱার্করশিং অমসুং পুলিস ওফিসরশিংবু মখোয়না কত্থোকপগা লোয়ননা থবক তৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাকুম্ভ মনুংদা ‘মেত্র মহা কুম্ভ’ অমসু পাংথোক্লি, মসিদা মীৎয়েং কয়া চংনদ্রবসু মসিদা মীৎকী চেক-অপ লাখ অনি হেন্না পাংথোকখি, মীওই লাখ অমা মখাইরোমনা লেম্না লায়েং অমসুং অনোকশিং ফংখি অমসুং মীওই লিশিং তরাতরুক্না কেতরেক্ত অমসুং অতৈ সর্জরীশিংগীদমক তোঙান-তোঙানবা অনা লায়েংশঙশিংদা রিফর তৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী সন্তশিংগী লমজিং মখাদা লোয়ননা দোক্তর অমদি ভোল্যুন্তীয়র লিশিং কয়ানা মশাগী ওইজবা থাদোকপগা লোয়ননা মহা কুম্ভ মনুংদা হেল্থ অমসুং সর্ভিস-রিলেতেদ ইনিসিএতিব কয়া মরুম পাংথোকখিবা অদু শকখঙখি। কুম্ভদা শরুক য়াখিবশিংনা খোঙথাংশিং অসিবু থাগৎনরকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত শিনবা থুংবদা অচৌবা অনা লায়েংশঙশিং চল্লাইবদা ধর্মগী ওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী থৌদাং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হেল্থ এন্দ সাইন্স রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ কয়া অসি রিলিজিয়স ত্রস্তশিংনা চল্লাইরি, লায়রবা মীওই করোর কয়াদা লায়েং অমসুং শেবা ফংহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি বুন্দেলখন্দগী চিত্রাকুতকী ভগৱান রামগা শাগোন্নরিবা শেংলবা তীর্থ য়াত্রাগী মফমশিং অসি মীমান্নদ্রবা মীওইশিং অমসুং অনাবা কয়াগী শেবা তৌরিবা অচৌবা মফম অমনি। মহাক্না ভগেশ্বর তাম অসিনা হকশেলগী থৌজালশিং পীবগী মতিক ময়াই লৈরবা চৎনবীদা অনৌবা পন্দুপ অমা হাপচিনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না নুমিৎ নিনিগী মতুং, মহাশিবরাত্রিনা লাকপদা ইচানুপী 251গী লুহোংবগী থৌরম অমসু পাংথোক্কনি হায়না লাউথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভগেশ্বর ধামবু মসিগী অফবা থবক অসিগীদমক থাগৎখি অমসুং নৌনা লুহোংগদৌরিবা নুপা-নুপীশিং অমদি ইচানুপীশিংদা অফবা পুন্সি অমগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং থৌজালশিং পীখি
বেদদগী “শারিরামধ্যম খালু ধর্ম সধনম” ঐখোয়গী হকচাং অমসুং হকশেল অসি ঐখোয়গী লাইনীং, নুংঙাইবা অমসুং মায়পাকপা ফংনবগী মরু ওইবা পাম্বৈ অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খী মদুদি লৈবাক অসিনা মঙোন্দা শেবা তৌনবা খুদোংচাবা অমা পীখিবা মতমদা মহাক্না ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী মন্ত্র অসিনা সরকারগী ফিরেপ ওইহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী অচৌবা য়ুম্ফম অসি ‘সবকা ইলাজ, সবকো আরোগ্য’ হায়বনি, মসিগী ৱাহন্থোক্তি হেল্থকেয়র ফোর ওল হায়বনি অমসুং তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা লাইনাশিং ঙাকথোকপদা মীৎয়েং থমখি। স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী মখাদা তোইলেৎশিং শারিবা অসিগী মতাংদা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি তোইলেৎশিং শাবনা হাইজিনিক ওইদবা মওং-মতৌশিংদগী থোরকপা অনাবশিং হন্থহনবা ঙম্লে। মহাক্না য়ুমদা তোইলেৎশিং লৈবনা অনাবা লায়েংদা তৌবা চাদিংদগী লুপা লিশিং কয়া তুংশিনবা ঙমহল্লে হায়বা স্তদী অমগী মতাংদা পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়গী সরকারনা 2014দা শক্তি পাইদ্রিঙৈ মতমদা লৈবাক অসিগী লায়রবশিংনা অনাবা অদুদগী অনা লায়েংদা চংগদবা শেনফম অদুনা হেন্না অকিবা পোক্নরম্মি অমসুং ইমুং অমদা অরুবা অনাবা অমা নারকপনা ইমুং পুম্নমক অৱাফমদা থাহল্লম্মি। মহাক্না হায়খি মহাকসু লায়রবা ইমুং অমদগী লাকপনা অসিগুম্বা অৱাবশিং অসু উবা ফংখি অমসুং অনা লায়েংদা চংবা শেনফমশিং হন্থহন্নবা অমসুং মীয়ামগীদমক শেল তুংশিনবা ঙমহন্নবা ফিরেপ লৌখি। সরকারগী স্কিমশিংদা লায়রবা মীওই অমত্তা চিত্থবা তৌদনবা মাগী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা অনা লায়েংগী চাদিংগৌ পোৎলুম হন্থহনবা অসি য়াম্না মরু ওই হায়খি অমসুং লায়রবা মীওই খুদিংমক্না আয়ুশ্মান কার্দকী খুত্থাংদা লুপা লাখ 5 ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহন্নবা প্রোভিজন পীরি হায়খি। মহাক্না মসি শাদ্রিবা মীওইশিংনা অথুবদা শানবা হায়খি।
আয়ুশ্মনা কার্দ অসি লায়রবা, মিদ্দল-ক্লাস নত্রগা ইনাক খুনবা ইমুং ওইরবসু হৌজিক চহি 70গী মথক্তা লৈবা অহল ওইরবা মীওইশিংদা লেম্না লায়েং ফংহন্নবা পীরি হায়রদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি কার্দশিং অসি শেল অমত্তা চংদনা ওনলাইনদগী লৌবা য়ারে অমসুং আয়ুশ্মান কার্দকীদমক কনাগুম্বনা শেল থিবা তৌরোইদবনি অমসুং কনাগুম্বনা শেলগী দিমান্দ তৌরক্লবদি মদু রিপোর্ত তৌনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লায়েং কয়াদি হোস্পিতালদা এদমিসন তৌবগী মথৌ তাতে মরমদি থারিবা হীদাক অদু পুদুনা য়ুমদা চৎখিবা য়াই। হীদাকশিংদা চংবা শেল হন্থহন্নবা লৈবাক শিনবা থুংবদা জন ঔশাধি কেন্দ্র 14,000 হেন্না হাংদোকখ্রে, মসিনা হোংনা হীদাকশিং ফংহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কিদনীগী অনাবা অসি মরু ওইবা হকচাংগী অনাবা অমনি মসিদা লেপ্পা লৈতনা দাইলাইসিস তৌবা মথৌ তারি অমসুং লেম্না দাইলাইসিস তৌবা য়াহল্লিবা জিলা 700 হেনবদা দাইলাইসিস সেন্তর 1,500 হেন্না হাংদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা মখোয়গী খঙনা-চান্নবশিংদা সরকারগী স্কিমশিংগী মরমদা এৱেরনেস পীনবা অমসুং কনাগুম্বা অমত্তনা মসিগী কান্নবশিং ফংহৌদবা তৌদনবা হায়খি।
“কেন্সর অসি মফম খুদিংমক্তা মরু ওইবা সমস্যা অমা ওইরক্লি; সরকার, খুন্নাই অমসুং ঋশিশিংনা কেন্সরগী মায়োক্তা থেংনবদা অমত্তা ওইনা পুনশিনগদবনি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না কনাগুম্বা অমনা কেন্সর নারে হায়না খঙলকপদা খুঞ্জাশিংনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাবশিং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি ঙন্না খঙদোকপা ঙমদবা অমসুং অরুম হৌবা অমসুং অনাবগীদমক হোম রেমেদীশিং লৌবা অসিনা দাইগনোসিস থিন্থহন্দুনা অনাবা হেঞ্জিনহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা মীওই কয়ানা দিল্লী অমসুং মুম্বাই খক্তদা লায়েংফম লৈ হায়না খঙবগা লোয়ননা কেন্সর নারে খঙবদা ইমুংগী মীওইশিংনা ফাওরিবা অকিবা অমসুং ৱাখল ৱাবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি সরকারনা শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি হায়খি, মসিদা চহি অসিগী বজেৎতা কেন্সর থেংননবা লাউথোকখিবা কয়া য়াওখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মহাক্না কেন্সরগী হীদাকশিং অসি হেন্না হোংনা ফংহন্নবা হোৎনখি অমসুং মথংগী চহি অহুমদা জিলা খুদিংমক্তা কেন্সর দেকেয়র সেন্তরশিং হাংদোক্নবসু লাউথোকখি। সেন্তরশিং অসিনা দাইগনোস্তিক অমসুং রেস্পাইৎ কেয়র অনিমক ফংহনগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিংদা অমসুং লোকেল নেচরহুদশিংদা লৈরিবা মেদিকেল সেন্তরশিংদা লায়েং লায়না ফংহন্নবা কেন্সর ক্লিনিক হাংদোক্লে।
কেন্সরদগী চেকশিন্নবা অমসুং কেন্সরদগী ঙাকথোকপগী মরু ওইবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙন্না খঙদোকপা অসি য়াম্না মরু ওই মরমদি কেন্সর অসি শন্দোকখ্রবদি লাকশিনবা অৱাবা ওই। মহাক্না হায়খি চহি 30গী মথক্কী মীওই পুম্নমক স্ক্রীন তৌনবা হৌজিক কেম্পেন চত্থরিবা অমসুং মসিদা মীপুম খুদিংমক্না শরুক য়াবীয়ু। মহাক্না করিগুম্বা চীংনরবদি খুদক্তা কেন্সর স্ক্রীনিং তৌবগী তঙাই ফদবা অদু ফোংদোকখি। কেন্সরগী মতাংদা মরিক চুম্বা ইপাউগী মরু ওইবা অদু পল্লদুনা মসি লৌনগনবা লাইনা অমা নত্তে অমসুং শোক্না-শম্নবদা শন্দোক্তে হায়রদুনা শ্রী মোদীনা বিরি, চুরুপ, ক্বা, হীদাক মনা অমসুং মরু-মরাইশিং শীজিন্নবনা কেন্সরগী খুদোংথিবা হেনগৎহল্লি হায়খি অমসুং পোৎলমশিং অসিদগী লাপ্না লৈনবা হায়খি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা মখোয়গী হকচাং অমসুং হকশেল চেকশিন্না থম্নবা অমসুং লায়থোকপা তৌদনা মীৎনা শিংনা চেকশিল থৌরাংশিং অসি লৌখৎনবা হায়খি।
মীয়ামগী শেবা তীনবা মহাক্না কত্থোক্লিবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা মহাক্না লুপা করোর কয়ারোমগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবা মহাক্কী ছতরপুরগী খোঙচৎ অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি বুন্দেলখন্দদা সরকার অমসুং লুচিংবা কয়া দিকেদ কয়া অসিদা লাকখ্রবসু পন্দুনা লৈরকখিবা লুপা করোর 45,000গী কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত অসি হাপচিনখিবগী মতাংদা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি লমদম অসিদা লেপ্পা লৈতনা ঈশিং তাক্লি অমসুং মমাংগী সরকার অমত্তনা মাগী ৱাশকশিং থুংহনখিবা লৈখ্রব্রা হায়না ৱাহং তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীয়ামগী থৌজালশিং ফংলবা মতুংদা খক্তা থবক অসি হৌখি। মহাক্না থক্না ঈশিংগী অৱাবা কোকহনবদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। জল জীবন মিসন, নত্ত্রগা হর ঘর জল প্রোজেক্তকী মখাদা বুন্দলখন্দ শিনবা থুংনা খুঙ্গংশিংদা তোতি ঈশিং ফংহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি হৌজিক লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিনা লৌমীশিংনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং কোকহল্লে অমসুং মখোয়গী ইনকম হেনগৎহল্লে, সরকারনা অয়ুক নুমিদাং চোকথবা লৈতনা হোৎনরি হায়খি।
বুন্দেলখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক নুপীদা শক্তি পীবা মরু ওই হায়রদুনা শ্রী মোদীনা লাখপতি দিদি অমসুং দ্রোন দিদিগুম্বা থৌশিলশিং হৌদোকখিবা অমসুং নুপী করোর 3 লাখপতি দিদি ওইহন্নবা লাউথোকখিবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি নুপীশিংবু দ্রোন পাইবগী ত্রেনিং পীরি, মসি বুন্দেলখনদা ঈথৈ-লৌখোংগী ঈশৈনা লৌবুক্তা য়ৌরক্লবা মতমদা মনা মশিংদা হীদাক চাইবদা শীজিন্নরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা খোঙথাংশিং অসিনা বুন্দলখন্দ চাউখৎহনবদা শাহৌ পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্বমিত্বা য়োজনাগী মখাদা খুঙ্গংশিংদা দ্রোন তেক্নোলোজী চাউনা শিজিন্নদুনা লম মরিক চুম্না ওনবা ঙমহনখি অমসুং অচুম্বা লেন্দ রেকোর্দশিং পীখি। মহাক্না হায়খি মধ্য প্রদেশতা মসিগী থৌশিল অসি মায়পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা মীয়াম্না দোক্যুমেন্তশিং অসি হৌজিক শিজিন্নদুনা বেঙ্কশিংদগী লোনশিং লায়না লৌবা ঙমহল্লে, শেনফম অসি ললোন-ইতিক তৌবদা শিজিন্নদুনা মীয়ামগী ইনকম হেনগৎহল্লি।
ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা লৈরিবা সরকারশিংনা চোকথবা লৈতনা হোৎনরিবশিং অসিনা বুন্দলখন্দবু চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙমহল্লি। মহাক্না বুন্দলখন্দনা চাউখৎপগী লম্বীদা মখা তানা চংশিল্লগনি হায়না আশা তৌখি অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা য়াইফ মঙ্গোল পীখি।
থৌরম অদুদা মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী মঙ্গুভাই ছগনভাই পতেল, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী মোহন য়াদব অমদি অতৈ দিগনিতরীশিংনা শরুক য়াখি।
বাকগ্রাউন্দ
মধ্য প্রদেশকী ছতরপুর জিলাগী গর্হা খুঙ্গংগী ভগেশ্বর ধাম মেদিকেল এন্দ সাইন্স রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ অসি পুন্সিগী লম পুম্নমক্তগী লাকপা মীয়ামদা অফবা হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং ফংহন্নবা শারি। লুপা করোর 200 হেনবা কেন্সর হোস্পিতালনা শোত্থরবা কেন্সর নাবা মীওইশিংদা লেম্না লায়েং ফংহনগনি অমসুং মসিদা স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত মেছিনশিং থমগনি অমসুং স্পেসিএলিস্ত দোক্তরশিং লৈগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays the foundation stone of Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute
Our temples, our monasteries, our holy places have been centres of worship and resources on one hand and on the other they have also been centres of science and social consciousness: PM
It was our sages who gave us the science of Ayurveda, the science of yoga, which has been acclaimed worldwide today: PM
When the country gave me the opportunity to serve, I made the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' the resolution of the government, and this resolve of 'Sabka Sath, Sabka Vikas' is based on - treatment for all, health for all: PM
23 FEB 2025 4:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute in Garha village, Chhatarpur district, Madhya Pradesh today. Remarking that it was his good fortune to be back in Bundelkhand for the second time in a short span, Shri Modi said that the spiritual center Bageshwar Dham would soon be a health center too. He added that the Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute would be built in an area of 10 acres and a 100 bed facility would be ready in the first phase. He congratulated Shri Dhirendra Shastri for the noble work and extended his greetings to the people of Bundelkhand.
The Prime Minister remarked that these days there was a class of political leaders who ridiculed religion and were involved in separating people. He added that at times, there was support to such individuals from foreign entities as well to weaken the nation and religion. He further said that the people who abhor Hindu religion have existed since a long time in various forms. The Prime Minister highlighted the persistent attacks on our beliefs, traditions, and temples and remarked that these elements attack our saints, culture, and principles. They target our festivals, customs, and rituals, and even dare to defame the inherently progressive nature of our religion and culture. Shri Modi underscored their agenda to divide our society and break its unity. In this context, he highlighted the efforts of Shri Dhirendra Shastri, who has been raising awareness about the mantra of unity in the country for a long time. Shri Modi announced that Shri Dhirendra Shastri had taken another pledge for the welfare of society and humanity in the form of establishing a cancer institute. Consequently, in Bageshwar Dham, the blessings of devotion, nourishment, and a healthy life will now be available, he added.
“Our temples, monasteries, and sacred sites have had dual roles as both centers of worship and hubs for scientific and social thought”, said the Prime Minister, remarking that our sages have provided us with the science of Ayurveda and Yoga, which is now globally recognized. He emphasized the belief that service to others and alleviating their suffering is true religion. He highlighted our tradition of serving all living beings with the sentiments of "Nara in Narayan" and "Shiva in all beings." Noting the widespread discussions about the Maha Kumbh, which is nearing completion with crores of people having participated, taken a holy dip, and received blessings from saints, Shri Modi hailed it as a “Maha Kumbh of Unity” and thanked all the sanitation workers and police officers for their dedicated service. He pointed out that amidst the Maha Kumbh, a ‘Netra Maha Kumbh’ was also being held, though it hasn't garnered as much attention, where over two lakh eye check-ups have been conducted, around one and a half lakh people have received free medicine and glasses, and about sixteen thousand patients have been referred to various hospitals for cataract and other surgeries. The Prime Minister acknowledged the numerous health and service-related initiatives taking place during the Maha Kumbh under the guidance of our sages, with thousands of doctors and volunteers participating selflessly. The attendees of the Kumbh have appreciated these efforts, he said.
The Prime Minister underlined the role of religious institutions in running large hospitals across India. He remarked that many health and science research institutes are managed by religious trusts, providing treatment and service to crores of poor people. He noted that the sacred pilgrimage site of Chitrakoot in Bundelkhand, associated with Lord Rama, was a major center for serving the differently-abled and patients. He also expressed happiness that Bageshwar Dham was adding a new chapter to this glorious tradition by offering blessings of health. He announced that two days later, on Mahashivaratri, there will be a mass wedding ceremony for 251 daughters. The Prime Minister praised Bageshwar Dham for this noble initiative and extended his heartfelt congratulations and blessings to all the newlywed couples and daughters for a beautiful life ahead.
Quoting the scripture, "Shariramadyam Khalu Dharma Sadhanam," emphasizing that our body and health are the primary means for achieving our religion, happiness, and success, the Prime Minister remarked that when the country entrusted him with the opportunity to serve, he made the mantra ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ as the Government's resolution. He highlighted that a major foundation of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ was ‘Sabka Ilaaj, Sabko Aarogya’ meaning Healthcare for all and underscored the focus on disease prevention at various levels. Acknowledging that toilets had been constructed under the Swachh Bharat Abhiyan, Shri Modi pointed out that the construction of toilets had reduced diseases caused by unhygienic conditions. He cited a study indicating that households with toilets have saved thousands of rupees on medical expenses.
The Prime Minister remarked that before their Government came to power in 2014, the poor in the country feared the cost of treatment more than the illness itself and pointed out that a serious illness in a family would put the entire family in crisis. He shared that he also comes from a poor family and has witnessed such hardships and had resolved to reduce the cost of treatment and save more money for the people. Reiterating his commitment to ensuring that no needy person is left out of Government schemes, Shri Modi emphasized the importance of reducing the burden of medical expenses and highlighted the provision of free treatment for every poor person, up to Rs. 5 lakh, through the Ayushman Card. He urged those who have not to get it made as soon as possible.
Informing that Ayushman Cards were now being issued for free treatment to elderly individuals above 70 years of age, irrespective of whether the family is poor, middle-class, or wealthy, Shri Modi said these cards can be obtained online without any cost and urged that no one should pay for the Ayushman Card and asked people to report if someone demands money. The Prime Minister remarked that many treatments do not require hospital admission, as prescribed medicines can be taken at home. To reduce the cost of medicines, over 14,000 Jan Aushadhi Centers have been opened across the country, providing affordable medicines, he added. He also pointed out that kidney disease is another significant health issue requiring continuous dialysis and over 1,500 dialysis centers have been opened in more than 700 districts, offering free dialysis services. The Prime Minister urged everyone to spread awareness about these Government schemes among their acquaintances and ensure no one misses out on the benefits.
“Cancer has become a significant issue everywhere; the Government, society, and saints are all united in the fight against cancer”, highlighted Shri Modi. He remarked on the difficulties faced by villagers when someone is diagnosed with cancer. He highlighted the lack of early detection and the tendency to rely on home remedies for fever and pain, resulting in late diagnosis when the situation worsens. The Prime Minister noted the fear and confusion that grips families upon hearing the diagnosis of cancer, with many only knowing about treatment centers in Delhi and Mumbai. He emphasized the Government's efforts to address these challenges, including several announcements in this year's budget to combat cancer. He added that he was committed to making cancer medications more affordable and announced the opening of cancer daycare centers in every district over the next three years. These centers will provide both diagnostic and respite care services. Shri Modi also highlighted the opening of cancer clinics in district hospitals and medical centers in local neighborhoods to ensure easier access to treatment.
Emphasising the importance of being cautious and aware to protect against cancer, the Prime Minister remarked that early detection is crucial, as cancer becomes harder to combat once it spreads. He highlighted the ongoing campaign to screen all individuals above 30 years of age and urged everyone to participate and avoid negligence. He stressed the need for immediate cancer screening if there is any doubt. Underscoring the importance of accurate information about cancer, stating that it is not a contagious disease and does not spread through touch, Shri Modi pointed out that the risk of cancer increases with the use of bidi, cigarettes, gutka, tobacco, and spices, and advised staying away from these substances. He urged everyone to take care of their body and health and to adopt these precautions diligently to avoid any negligence.
Stressing his dedication to serving the people, the Prime Minister remarked on his previous visit to Chhatarpur, where he inaugurated and laid the foundation stones for projects worth thousands of crores. He highlighted the inclusion of the Rs. 45,000 crore Ken-Betwa Link Project, which had been pending for decades despite multiple governments and leaders visiting Bundelkhand. Shri Modi noted the persistent water scarcity in the region and questioned whether any previous government had fulfilled its promises. He emphasized that the work commenced only after receiving the people's blessings. He underlined the rapid progress in addressing the drinking water crisis. Under the Jal Jeevan Mission, or the Har Ghar Jal Project, piped water is being supplied to villages across Bundelkhand, he added. He also highlighted the ongoing efforts to alleviate the difficulties faced by farmers and increase their income, stating that the government is working tirelessly day and night.
Emphasizing the importance of empowering women for the prosperity of Bundelkhand, Shri Modi remarked on the introduction of initiatives like Lakhpati Didi and Drone Didi and announced the goal of making 3 crore women Lakhpati Didis. He highlighted that women are being trained to operate drones, which will be used for crop spraying and assisting in agriculture once irrigation water reaches Bundelkhand. The Prime Minister expressed confidence that these efforts will propel Bundelkhand rapidly towards prosperity.
The Prime Minister highlighted the significant use of drone technology in villages under the Swamitva Yojana for accurate land measurement and providing solid land records. He noted the successful implementation of this initiative in Madhya Pradesh, where people are now using these documents to easily obtain loans from banks, which are being utilized for businesses, thereby increasing people's income.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized the relentless efforts of the Governments at Center and state in making Bundelkhand achieve new heights of development. He expressed hope that Bundelkhand continues on the path of prosperity and development and extended his best wishes to everyone.
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Chhaganbhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav were present among other dignitaries at the event.
Background
Bageshwar Dham Medical and Science Research Institute in Garha village, Chhatarpur district, Madhya Pradesh is being built to ensure better healthcare services for people from all walks of life. The Cancer hospital worth over Rs 200 crore will offer free treatment to underprivileged cancer patients and will be equipped with state-of-the-art machines and have specialist doctors.