কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা নেস্নেল কঞ্জুমর হেল্পলাইন (NCH)না য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মোংদা শাহৌ লাকপা থেংনখি
২০২৪দা অরুনাচল প্রদেশতা কঞ্জুমর গ্রীভান্স ১৫,৮৬০ রেজিস্তর তৌখি
20 FEB 2025 1:36PM by PIB Imphal
নেস্নেল কঞ্জুমর হেল্পলাইন (NCH), দিপার্তমেন্ত ওফ কঞ্জুমর এফিয়র্সকী অনৌবা থৌরাং অসিনা ভারতকী অৱাং-নোংপোক লমদমদা য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা মাইপাকপা ঙমখ্রে।
লমদম অসিগী রাজ্যশিংগী মরক্তা, অরুনাচল প্রদেশনা কঞ্জুমর গ্রীভান্স রেজিস্ত্রেশন অমসুং রিজোল্যুশন পুরকপদা য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা হেনগৎলকপা থেংনখিবগা লোইননা ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোক্না পাংথোকপা ঙমখি। ২০২০দা গ্রীভান্স ৩১৮ ওইরম্বদগী, রাজ্য অসিদা চেনেল কয়া অমগী খুত্থাংদা NCHতা পাউ ফাওরকখিবা কঞ্জুমরশিংগী মশিংদা য়াম্না খঙহেন-হেনগৎলক্তুনা ২০২৪দা কঞ্জুমর গ্রীভান্স মশিং ১৫,৮৬০ রেজিস্তর তৌরকপা থেংনখি। অরুনাচলনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অসি ইন্নোভেতিব ওইবা মীয়ামদা খঙহন্নবগী অনৌবা থৌরাংশিং অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নবা হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা কঞ্জুমরদা এৱেয়রনেস হেনগৎলকপা অমসুং NCH প্লেতফোর্মদা থাজবগী হেনগৎলক্লি হায়বা অদু তাক্লিবনি।
মসিগী মাইপাকপা অসিনা লৈবাক অসিগী লম্মিৎলোন খ্বাইদগী হেন্না ফিভম চাদবা মফমশিংদা কঞ্জুমর এৱেরনেস প্রোমোত তৌনবা অমসুং খ্বাইদগী হেন্না ফবা গ্রীভান্স রিদ্রেসল মেকানিজমশিং ফংহন্নবা দিপার্তমেন্তনা পাইৎলকপা অনৌবা থৌরাং কয়া অমগী ফংলক্লিবা ফল অদু ময়েক শেংনা তাক্লি।
অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংনা মখোয়গী তোপ-তোপ্পা দেমোগ্রাফিক্স অমসুং সোসিয়ো-ইকোনিমিক চেলেঞ্জশিং অদুগা লোইননা মহৌশাদগী হৌনা কঞ্জুমর গ্রীভান্স রিদ্রেসল মেকানিজমশিংগী খুদোংচাবা অসি ফংদদুনা লাকখি। NCHনা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা য়াম্না কন্না হোৎনবদগী য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা ৩০০%দা হেনগৎলকখি, হায়রিবা অআসি ২০২০দা গ্রীভান্স ৯১৬২ লৈরম্বদগী ২০২৪দা গ্রীভান্স ৩৬,৬০৯দা হেনগৎলকখি। অরুনাচল প্রদেশনা মরুওইনা মসিগী মতাংদা ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোক্না হেনগৎলকপা থেংনখি, মসিদা ই-কমর্স, তেলিকোম সর্বিস, দিজিতেল পেমেন্তগুম্বা সেক্তরশিংগা মরি লৈনবা ইশুশিং অমসুং ফোল্তী গুদস অমসুং সর্বিসশিংগী কমপ্লেনশিংগী মশিংদা য়াম্না চাউনা হেনগৎলকপা থেংনখি।
অরুনাচল প্রদেশকী য়াম্না শিংথাংনিংঙাই ওইবা পর্ফোর্মেন্স অসি মরু ওইবা মরম কয়া অমদা পীবা য়াই:
লোকেলাইজদ অউৎরীচ প্রোগ্রামশিং: দিপার্তমেন্তনা লোকেলাইজদ ৱার্কশোপশিং, কম্যুনিতী ইভেন্তশিং পাংথোক্তুনা অমসুং সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং অমসুং লোকেল NGOশিংগা খুৎশম্নদুনা রাজ্য অসিগী অথাপ্পা অমসুং ত্রাইবল তাবা মফমশিংদা য়ৌশিনবদা খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা থমখি।
মলতিলিংগ্বেল সপোর্ত ফোর গ্রেতর ইনক্লুসিবিতী: অৱাং-নোংপোক্কী লিগ্বিস্তিক দিভর্সিতীবু মশক খঙলদুনা, NCHনা মশাগী লেংগ্বেজ সপোর্ত অদু তোঙান-তোঙানবা রিজনেল দাইলেকশিং য়াওহনখি, মসিনা মী ময়াম অমবু মশাগী লোলদা কমপ্লেনশিং থাংগৎপা অমসুং মতেং নিবা ঙমহল্লে। মসিনা মরু ওইনা অরুনাচল কান্নহল্লি, মরমদি মফম অসিদা হান্না লৈরম্বা লোলগী পল অদুনা কম্জুমর কয়া অমবু মসিদা শরুক য়াবা ঙমহল্লমদে।
নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎলকপা: কঞ্জুমর গ্রীভা্সশিং থাংগৎলকপদা নুপীশিংনা শরুক য়াবগী চাং য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা হেনগৎলকখি, মসিনা কঞ্জুমর রাইতসকী মতাংদা জেন্দর ইক্বালিতীগী চৎনবী অমা থৌগৎলি। মসিগী দোমেন অসিদা নুপীশিং শরুক য়াবা এনগৎলকপা অসি হেন্না চাউবা এমপাৱরমেন্ত অমসুং ওতোনোমী মাইকৈদা খুনাই অসিদা অহোংবা অমা পুরক্লি, মরু ওইনা জস্তিস অমসুং একাউন্তেবিলিতী লৈহনবগী মতাংদা তাক্লিবনি।
দিজিতেল এৱেরনেস কেমপেনশিং: ভারতকী দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেশনগা মরি লৈননা, গ্রীভান্সশিংগী অয়াম্বা NCH ৱেব পোর্তলগী খুত্থাংদা রেজিস্তর তৌখি, মসিনা দিজিতেল এনগেজমেন্ত মাইকৈদা অহোংবা অমা পুরক্লি। কঞ্জুমর গ্রীভান্সকী মশিং অসি ২০২০দা ৯৮ ওইরম্বদগী ২০২১দা ৩৯৪, ২০২২দা ৮৫৫, ২০২৩দা ২,৯৪১ অমসুং ২০২৪দা ১৫,২৩০দা খঙহেন হেনগৎলকখি। য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমনা, কঞ্জুমর গ্রীভান্সকী মশিং অসি মমাংগী চহি দা ৫১৭%দা হেনগৎলকখি। মসিগী অহোংবা অসিনা কঞ্জুমরশিংনা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী চাং য়াম্না হেনগৎলক্লৈ হায়বদু ময়েক শেংনা তাক্লি, মসিনা হেন্না য়াংনা, হেন্না ফবা মওংদা থবক পাংথোকপা ঙমহল্লে অমসুং দিজিতেল এমপাৱরমেন্তকী হেন্না চাউবা পান্দম অদুবু মাইপাক্নবা হোৎনবা শুক য়ারিবনি।
দিপার্তমেন্ত ওফ কঞ্জুমর এফিয়র্সনা “জাগো গ্রাহক জাগো”গী লমজিং-লমতাক মখাদা লৈবাক শিনথুংনা মলতিমীদিয়া এৱেরনেস কেমপেন কয়া পাইখত্তুনা কঞ্জুমর এৱেরনেস লৈহল্লি অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী লমদম য়াওনা লৈবাক অসি শিনথুংনা কঞ্জুমরশিংদা য়ৌহন্নবা ‘জাগ্রিতি মাসকোত’ শিজিন্নরি। মহৌশাদগী লৈরক্লবা মীদিয়া খুদম ওইনা ওল ইন্দিয়া রেদিয়ো, দুর্দর্শন, মেলা অমসুং কুম্মৈ অসিনচিংবা কয়া অসিগা লোইন-লোইননা দিজিতেল মীদিয়া খুদম ওইনা সোসিয়েল মীদিয়া, য়ুত্যুব, সিনিমা থিয়েতরনচিংবশিং অসি শিজিন্নদুনা কঞ্জুমরশিংগী মরক্তা এৱেরনেস শাগৎলি। ইচম-চম্বা মেসেজশিং অমসুং জিঙ্গলশিংগী খুত্থাংদা কঞ্জুমরশিংদা কঞ্জুমরগী হক, লাল্লোল-ইতক্তা অরান-অথুপকী থবক তৌবা, কঞ্জুমরশিংগী ইশুশিং অমসুং মখোয়শিং অসিগী রিদ্রসল মেকানিজমশিংগী মতাংদা খঙহল্লি।
২০২৪-২৫তা, দিপার্তমেন্ত অসিনা NERদা এৱেরনেস পীনবগিদমক্তা মখাগী কেমপেনশিং অসি পাংথোকখি
-জুন থাদা T20 ৱার্ল্দ কপ মতমদা AIR কেমপেন।
- NFDCগী খুত্থাংদা NERদা কঞ্জুমরশিংগী ওইবা মেসেজশিং পীবা IVRS campaign।
- লোকেলগী থাক্তা কঞ্জুমর এৱেরনেস লৈহন্নবগীদমক্তা সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশতা গ্রান্ত-ইন-এদ পীবা।
- কঞ্জুমরগী ওইবা হক অমসুং ৱাফমশিংগী মতাংদা পঞ্চায়তশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামগী শরুক অমা ওইনা, দিপার্তমেন্ত অসিনা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পঞ্চায়তকী মীহুৎশিংগা লোইননা মখোয়দা কঞ্জুমর ইশুশিংগী মরমদা খঙহন্নবা ভরউৱল ইন্তরেক্তিব সেসনশিং পাংথোখি। অহান সেসন অদু ২০২৪গী দিসেম্বর ২০দা অসাম রাজ্যদা পাংথোকখি।
অরুনাচলদা মাইপাক্লকপা অসিদা য়ুমফম ওইরগা, দিপার্তমেন্ত ওফ কঞ্জুমর এফিয়র্সনা হৌজিক্তি অসাম, মেঘালয়া, মনিপুর, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা, মিজোরাম অমসুং সিক্কিম য়াওনা অতোপ্পা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা NCHনা য়ৌশিনবা হেনগৎহনবদা মিৎয়েং থম্লি।
মথংগী তাঙ্কক অসিনা মরু ওইবা মিৎয়েং থমগদৌরিবা অসি:
• স্তেত গোবর্নমেন্ত এজেন্সীশিংগা ইন্তিগ্রেত তৌবা : গ্রীভান্স রিদ্রেসলদা হেন্না কোম্নবা লোকল ওথোরিতীশিংগা য়াম্না নক্না খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবা।
• তেক্নোলোজী অপগ্রেদ তৌবা: কমপ্লেনশিংবু ক্বাইদগী হেন্না মরু ওইনা লৌনবা অমসুং হেন্না য়াংনা লোইশিন্নবা AI শিজিন্নবা ফীচরশিংগা লোইননা NCH প্লেতফোর্মবু হেন্না চাউথোকহনবা।
• য়ুথ এনগেজমেন্ত প্রোগ্রামশিং: দিজিতেল সর্বিসশিং অমসুং ই-কমর্সপু খ্বাইদগী হেন্না য়াম্না শিজিন্নবা মীশিংগী নহা ওইরিবা কাংলুপশিংবু মসিদা শরুক য়াহন্নবা অখন্নবা কেমপেন।
• ফীদবেক অমসুং মোনিতরিং সিস্তেমশিং। সর্বিসশিংবু লেপ্তনা ফগৎহন্নবা ফীদবেক মেকানিজমশিং অদুবু হেন্না কনখৎহনবা।
মসিগী স্ত্রেতেজিক ওইবা খোংথাংশিং আসিনা অরুনাচল প্রদেশতা তশেং-তশেংবা ফলশিং পুরকখ্রে। কঞ্জুমরশিংনা মখোয়গী কমপ্লেনশিং অদু খুদক্তা য়েংশিল্লগন হায়বা খঙবদা হৌজিক্তি মখোয়গী অৱাবশিং অদুবু হায়বদা হেন্না এমপাৱর তৌবগুম ফাওরে। মসিগী মথক্তা এৱেরনেস কেমপেনশিং অদুনা খুঙ্গংগী মীওইশিংদা মখোয়গী হকশিং অদুবু হেন্না ফজনা খঙহনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি, মরু ওইনা ওনলাইন স্কেমশিং, নাথৈননা পুগদবা এদবর্তিসমেন্তশিং অমসুং স্তেন্দার্দ য়ৌদবা সর্বিসশিংগুম্বা লেপ্তনা হোংলক্লিবা শিংনবশিং অসিগী মরি লৈননা খঙহনবদা মতেং পাংলি।
অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদম অয়াম্বা য়াম্না খুমাং চাউশিল্লকখিবা অসিনা কঞ্জুমরশিংনা মশাগী হক মশক খঙবা, থাজবা য়াবা গ্রীভান্স রিদ্রেসল মেকানিজমশিং লৈবা অমসুং বিজনেসশিংবু মথৌ মশক খঙহনবদা পুক্নিং হকচাং থৌগৎপগুম ফাওহনবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা দিপার্তেমন্ত অসিনা লৌরিবা ফিরেপ অদুবু য়াম্না ময়েক শেংনা তাক্লি।
দিপার্তমেন্ত ওফ কঞ্জুমর এফিয়র্স মখাদা নেস্নেল কঞ্জুমর হেল্পলাইন (NCH)না ভারত শিনথুংনা কঞ্জুমরশিংগী সেবা তৌনবগী মখোয়গী মিসন অদুদা ইন্নোভেতিব ওইবা খোংথাং অমা থাংজিল্লিবনি। মসিগী হৌজিক-হৌজিক চত্থরিবা প্রোজেক্ত অমগী শরুক অমা ওইনা NCHনা রিজনেল লেংগ্বেজ সপোর্ত তৌবা চেতবোত ফীচর অমা হাপচিন্নবগি মাইকৈদা কন্না থবক তৌরি, মসিনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্তা কঞ্জুমর এসিস্তেন্স ফংবা ঙমহল্লি। মসিগী চেতবোত অসি হৌদোক্তুনা, দিপার্তমেন্ত অসিনা লৈরিবা লোলগী পল অদুবু লৌথোক্নবগী পান্দম থম্লি, মসিনা তোঙান-তোঙানবা লিংগ্বিস্তিক বেকগ্রাওউন্দশিংদগী লাকপা কঞ্জুমরশিংনা য়াম্না কোম্না ইনফোর্মেশনশিং লৌবা য়াগনি, কমপ্লেনশিং রেজিস্তর তৌবা, অমসুং পাউ ফাওদোক-ফাওজিনগীদমক্তা শিংনবশিং অমত্তা থেংনদনা ইশুশিং অদুবু লোইশিনবা ঙমহল্লগনি। মসিগী অনৌবা থৌরাং অসিনা সরকারগী দিজিতেল এক্সেসিবিলিতী হেনগৎহন্নবগী ফিরেপ অদুগা মরি লৈনবদা নত্তনা ইংলিশ অমসুং হিন্দি নিংথিনা খঙদবা খুঙ্গং অমসুং অথাপ্পা মফমশিংদগী মীওইশিংবু এমপাৱর তৌরি। তোঙান-তোঙানবা লোলশিংদা রিয়ল-তাইমেসিস্তেন্স পীদুনা, নেস্নেল কঞজুমের হেল্পলাইন অসিনা কঞ্জুমরগী হক পু ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা অমসুং এৱেরনেস হেন্না লৈহন্নবা থাজবা পীরি, মসিনা মীপুম খুদিংমক্কীদমক্তা হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং হেন্না রেসপোন্সিব ওইবা সিস্তেম অমা লৈহল্লগনি।
গ্রীভান্স রিদ্রেসলদা অফবা ফল: অরুনাচল প্রদেশতা লৈরিবা ইমপেক্ত
• পাপুম পারেদগী কঞ্জুমর অমনা ওনলাইন রিতেলর অমদগী ফংবা প্রোদক্তকীদমক্তা রিফন্দগা মরি লৈনবা ইশু অমা থাংগৎলকখি। নেস্নেল কঞ্জুমর হেল্পলাইন (NCH)না খুৎ থিংজিন্দুনা রিফন্দ অদু গ্রীভান্স অদু রেজিসত্রেসন তৌখিবগী নুমিৎ ৩গী মনুংদা রিফন্দ লাকহনখি, মসিনা ই-কমর্স প্লেতফোর্মশিংদা কঞ্জুমরশিংগী থাজবা হেনগৎহল্লি। মসিগী মখা তারকপদা কঞ্জুমরশিংগী পোজিতিব ফীদবেক অদুনা NCHতা থাজবা হেনগৎলকপা অদুবু উৎলি।
• লোৱর সুবানসিরিদগী কঞ্জুমর অমনা মহাক্কী গ্রীভান্স থাংগৎলকখি মদুদি মহাক্কী প্রোদক্ত হায়বদি লুপা লিশিং তরামাথোইগা মারিফু মাপল পীবা স্ক্রামব্লর সীত অমা নুমিৎ ৪১নিদগী য়ৌরক্ত্রি। নেস্নেল কঞ্জুমর হেল্পলাইন (NCH)না খুৎ থিংজিনবদগী, প্রোদক্ত অদু নুমিৎ ৪নিগী মনুংদা য়ৌরকখি। মসিগী মথক্তা কঞ্জুমর অদুনা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অদুবু “কঞ্জুমর হেল্পলাইন তীমবু হন্না হন্না থাগৎচরি। মখোয়না ঐগী স্ক্রামব্লর সীত অদু ২০২২গী মে ৪দা থারক্লে” হায়না শিয়র তৌরকখি।
• ৱেস্ত কামেঙদগী কঞ্জুমর অমনা কেন্সেল তৌখিবা ফ্লাইত অমবু ফুল রিফন্দ তৌগনি হায়না এয়রলাইননা থাজবা পীরক্লবা মতুংদা ফাওবা রিফন্দ থেংবগী মতাংদা কমপ্লেন থাংগৎলকখি। রিফন্দ অদু তৌরকখিদে অদুবু NCHনা খুৎ থিংজিনবদগী রিফন্দ অদু নুমিৎ ৬কী মনুংদা প্রোসেস তৌরকখি। কঞ্জুমর অদুনা তৌবমল খঙবা উৎলদুনা, “নখোয়না য়াম্না অফবা থবক অমা তৌবীরে।” হায়না হায়রকখি।
• ইস্ত সিয়াংদগী কঞ্জুমর অমনা শেংদবা তোনর কার্ত্রিজ অমা ফংবগী মতাংদা গ্রীভান্স অমা থাংগৎলকী। প্রোদক্ত অদু হন্দোক্রবা ফাওবদা কমপনী অদুনা রিফন্দ তৌরকখিদে। NCHনা য়েংশিল্লবা মতুংদা রিফন্দ অদু নুমিৎ ৪গী মনুংদা প্রোসেস তৌরকখি। কঞ্জুমর অদুনা তৌবীমল খঙবা উৎলদুনা, “থাগৎচরি, ঐহাক্না রিফন্দ অদু ফংজরে” হায়না হায়রকখি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
National Consumer Helpline (NCH) witnesses’ remarkable growth in North-Eastern States
15,860 consumer grievances registered in Arunachal Pradesh in 2024
20 FEB 2025 1:36PM by PIB Delhi
The National Consumer Helpline (NCH), an initiative of the Department of Consumer Affairs, has achieved unprecedented success in the North - Eastern region of India.
Among the states in the region, Arunachal Pradesh has emerged as a standout performer, recording a significant surge in consumer grievance registrations and resolutions. With 318 grievances in 2020, the state witnessed an exponential rise in number of consumers reaching out to NCH through various channels leading to 15,860 consumer grievances being registered in 2024. Arunachal’s progress highlights growing consumer awareness and trust in the NCH platform, driven by innovative outreach initiatives and technological interventions.
This success reflects the collective outcome of multiple initiatives undertaken by the Department to promote consumer awareness and deliver effective grievance redressal mechanisms in some of the most geographically challenging areas of the country.
The Northeastern states, with their unique demographics and socio-economic challenges, have traditionally faced barriers in accessing consumer grievance redressal mechanisms. The NCH’s concerted efforts in these states have led to an impressive increase of 300%, escalating from a modest 9162 grievances in 2020 to 36,609 grievances in 2024. Arunachal Pradesh, in particular, has witness a outstanding growth in this movement, with a significant share of the complaints pertaining to issues in sectors such as e-commerce, telecom services, digital payments, and faulty goods and services.
The remarkable performance of Arunachal Pradesh can be attributed to several key factors:
Localized Outreach Programs: Department has prioritized reaching consumers in remote and tribal areas of the state through localized workshops, community events, and collaboration with self-help groups and local NGOs. Consumer grievances witnessed a tenfold increase from rural areas i.e. 03 grievances in 2020 to 381 grievances in 2024. By addressing consumers in their own language and cultural context, the helpline has made consumer protection rights more relatable and accessible.
Multilingual Support for Greater Inclusivity: Recognizing the linguistic diversity of the North- East, NCH has expanded its language support to include several regional dialects, enabling more people to file complaints and seek help in their native tongue. This has been particularly impactful in Arunachal Pradesh, where linguistic barriers previously hindered consumer participation.
Empowered Participation of Women: There has been a marked increase in the participation of women in lodging consumer grievances, signing an encouraging trend toward gender equality in the realm of consumer rights. The rising involvement of women in this domain is indicative of the broader societal shift towards greater empowerment and autonomy, particularly in the context of accessing justice and accountability.
Digital Awareness Campaigns: In line with India’s digital transformation, the majority of grievances have been registered through the NCH web portal, marking a definitive shift towards digital engagement. The number of consumer grievances has exponentially increased, from 98 in 2020 to 384 in 2021, 855 in 2022, 2,941 in 2023, and 15,230 in 2024. It is important to note that consumer grievances rose by 517% last year. This transition underscores the growing adoption of technology by consumers, facilitating quicker, more efficient processes and contributing to the larger goal of digital empowerment.
The Department of Consumer Affairs has been generating consumer awareness by undertaking country-wide multimedia awareness campaigns under the aegis of "Jago Grahak Jago" and utilizing 'Jagriti Mascot' to reach out to consumers across the country including North East region. Traditional media like All India Radio, Doordarshan, fairs & festivals, etc. as well as digital media like social media, Youtube, cinema theatres, etc. are utilized to generate awareness amongst consumers. Through simple messages and jingles, consumers are made aware about the consumer rights, unfair trade practices, consumer issues and the mechanism to seek redressal.
In 2024-25, the department has run following campaigns for awareness generation in NER
- AIR campaign during T20 World Cup in June month.
- IVRS campaign through NFDC with consumer oriented messages in NER.
- Releasing grant-in-aid to Sikkim and Arunachal Pradesh for generating consumer awareness at local level.
- As a part of the Capacity Building Programme of Panchayats on consumer-centric rights and issues, the Department in collaboration with the Ministry of Panchayati Raj is organizing virtual interactive sessions with representatives of Panchayats in States/UTs to aware them about consumer issues. The first session was held with State of Assam on 20th December 2024.
Building on the success in Arunachal Pradesh, the Department of Consumer Affairs is now focusing on further enhancing NCH’s reach in other North-Eastern states, including Assam, Meghalaya, Manipur, Nagaland, Tripura, Mizoram, and Sikkim.
The next phase will emphasize:
• Integration with State Government Agencies: Closer coordination with local authorities to streamline grievance redressal.
• Technological Upgrades: Expansion of the NCH platform with AI-driven features to prioritize and resolve complaints faster.
• Youth Engagement Programs: special campaigns to engage the younger population, who are the primary users of digital services and e-commerce.
• Feedback and Monitoring Systems: Strengthened feedback mechanisms to ensure continuous improvement of services.
This strategic approach has led to tangible results in Arunachal Pradesh. Consumers now feel more empowered to voice their concerns, knowing that their complaints will be addressed promptly. Moreover, the awareness campaigns have helped rural communities better understand their rights, particularly in relation to evolving challenges such as online scams, misleading advertisements, and substandard services.
The significant advances in Arunachal Pradesh and the broader North-Eastern region underscore the department’s commitment to creating an ecosystem where consumers are aware of their rights, have access to reliable grievance redressal mechanisms, and feel empowered to hold businesses accountable.
The National Consumer Helpline (NCH), under the Department of Consumer Affairs, is taking an innovative step forward in its mission to serve consumers across India. As part of its ongoing project, NCH is working towards integrating a chatbot feature that supports regional languages, making consumer assistance more accessible to people in every corner of the nation. By introducing this chatbot, the Department aims to break down language barriers, ensuring that consumers from diverse linguistic backgrounds can easily access information, register complaints, and resolve issues without facing communication challenges. This initiative not only aligns with the government's commitment to enhancing digital accessibility but also empowers individuals in rural and remote areas who may have limited exposure to English or Hindi. By offering real-time assistance in multiple languages, the National Consumer Helpline is poised to strengthen consumer rights protection and foster greater awareness, leading to a more inclusive and responsive system for all.
Positive Outcomes in Grievance Redressal: The Impact on Arunachal Pradesh
• A consumer from Papum Pare raised an issue regarding the refund for the product received from an online retailer. Following the intervention of the National Consumer Helpline (NCH), the refund was facilitated within 3 days of registration of the grievance, enhancing the consumer's trust in e-commerce platforms. Furthermore, the consumer’s positive feedback, reflect their increased trust in NCH.
• A consumer from Lower Subansiri raised his grievance that his product i.e. Scrambler seat amounting Eleven Thousand Eighty-Nine had not been dispatched from 41 days. With the intervention of National Consumer Helpline (NCH), the product dispatched within 4 days. Moreover, the consumer shared his experience as “Thank you so much Team Consumer helpline. They Dispatch my Scrambler seat on 4 May 2022
• A consumer from West Kameng raised an issue about a delayed refund for a flight that was canceled, despite the airline's guarantee of a full refund. The refund was not initiated, but with the intervention of NCH, the refund was processed within 6 days. The consumer expressed appreciation, stating, "You guys did an excellent job."
• A consumer from East Siang filed a grievance regarding receiving a fake toner cartridge. Although the product was returned, the company did not initiate the refund. With NCH's intervention, the refund was processed within 4 days. The consumer expressed gratitude, stating, "Thank you, I have received the refund."