গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে পাঁচখন ৰাজ্যলৈ অনুমোদন জনালে ১৫৫৪.৯৯ কোটি টকা অতিৰিক্ত কেন্দ্ৰীয় সাহায্যৰ
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, নাগালেণ্ড, ওড়িশা, তেলেংগানা আৰু ত্ৰিপুৰাত ২০২৪ চনৰ ভিতৰত হোৱা বানপানী/ আকস্মিক বান, ভূমিস্খলন, ঘূৰ্ণীবতাহৰ ক্ষতিপুৰণৰ বাবে লাভ কৰিব ধন
ইয়াৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সন্মুখীন হোৱা পাঁচখন ৰাজ্যৰ জনসাধাৰণক সহায় কৰাৰ সংকল্প প্ৰতিফলিত কৰিছে
২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এছডিআৰএফ শিতানত ২৭খন ৰাজ্যলৈ ১৮,৩২২.৮০ কোটি টকাৰ লগতে এন ডি আৰ এফৰ শিতানত ১৮খন ৰাজ্যলৈ ৪,৮০৮.৩০ কোটি টকা মুকলি কৰিছে
19 FEB 2025 10:52AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীয়ে ২০২৪ চনৰ ভিতৰত বান, আকস্মিক বান, ভূমিস্খলন, ঘূৰ্ণীবতাহৰ ধুমুহাৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত পাঁচখন ৰাজ্যলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজিৰ অধীনত ১৫৫৪.৯৯ কোটি টকা অতিৰিক্ত কেন্দ্ৰীয় সাহায্যৰ অনুমোদন জনাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ এই পদক্ষেপে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সন্মুখীন হোৱা এই পাঁচখন ৰাজ্যৰ জনসাধাৰণক সহায় কৰাৰ সংকল্প প্ৰতিফলিত কৰে।
উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিখনে এনডিআৰএফৰ অধীনত ১৫৫৪.৯৯ কোটি টকাৰ কেন্দ্ৰীয় সাহায্যৰ অনুমোদন জনাইছে, যিটো বছৰটোৰ বাবে ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজি (এছডিআৰএফ)ত উপলব্ধ জমাধনৰ ৫০% সালসলনি কৰা হ’ব। মুঠ ১৫৫৪.৯৯ কোটি টকাৰ ভিতৰত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বাবে ৬০৮.০৮ কোটি, নাগালেণ্ডৰ বাবে ১৭০.৯৯ কোটি, ওড়িশাৰ বাবে ২৫৫.২৪ কোটি, তেলেংগানাৰ বাবে ২৩১.৭৫ কোটি আৰু ত্ৰিপুৰাৰ বাবে ২৮৮.৯৩ কোটি টকা অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
ৰাজ্যসমূহৰ ওচৰত ইতিমধ্যে উপলব্ধ ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজি (এছডিআৰএফ)ৰ পৰা ৰাজ্যসমূহলৈ কেন্দ্ৰই প্ৰদান কৰা ধনৰ অতিৰিক্ত এই ধন প্ৰদান কৰা হৈছে। ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এছডিআৰএফৰ ২৭খন ৰাজ্যক ১৮,৩২২.৮০ কোটি টকা আৰু এনডিআৰএফৰ পৰা ১৮খন ৰাজ্যক ৪,৮০৮.৩০ কোটি টকা, ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ প্ৰশমন পুঁজি (এছডিএমএফ)ৰ পৰা ২২০৮.৫৫ কোটি টকা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ প্ৰশমন পুঁজিৰ পৰা ০৮খন ৰাজ্যলৈ ৭১৯.৭২ কোটি টকা মুকলি কৰি দিছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আনুষ্ঠানিক পত্ৰ লাভৰ বাবে অপেক্ষা নকৰাকৈয়ে দুৰ্যোগৰ লগে লগে এই ৰাজ্যসমূহলৈ আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় দল (আই এম চি টি) প্ৰেৰণ কৰিছিল।

Ministry of Home Affairs
High Level Committee, under the chairmanship of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah approves Rs.1554.99 crore of additional Central assistance to five States
Andhra Pradesh, Nagaland, Odisha, Telangana and Tripura to get funds for floods/ flash flood, landslides, cyclonic storm that occurred during 2024
This shows the resolve of the Central Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi to help the people of five States who faced these natural disasters
During financial year 2024-25, Central Government has released Rs. 18,322.80 crore to 27 States in SDRF and Rs. 4,808.30 crore from NDRF to 18 States
19 FEB 2025 10:52AM by PIB Delhi
The High-Level Committee (HLC), under the Chairmanship of the Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, has approved Rs.1554.99 crore of additional Central assistance under the National Disaster Response Fund (NDRF) to five States, affected by flood, flash flood, landslides, cyclonic storm during year 2024. This shows the resolve of the Central Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi to help the people of five States who faced these natural disasters.
The HLC approved central assistance of Rs.1554.99 crore to five States from NDRF, subject to an adjustment of 50% of the opening balance for the year available in the SDRF. Out of the total amount of Rs.1554.99 crore, Rs 608.08 crore has been approved for Andhra Pradesh, Rs 170.99 crore for Nagaland, Rs 255.24 crore for Odisha, Rs. 231.75 crore for Telangana and Rs. 288.93 crore for Tripura.
This additional assistance is over and above the funds released by the Centre to the States in the State Disaster Response Fund (SDRF), already placed at the disposal of the States. During the financial year 2024-25, the Central Government has released Rs. 18,322.80 crore to 27 States in SDRF and Rs. 4,808.30 crore from NDRF to 18 States, Rs. 2208.55 crore from the State Disaster Mitigation Fund (SDMF) to 14 States and Rs. 719.72 crore from National Disaster Mitigation Fund (NDMF) to 08 States.
The Central Government had deputed Inter-Ministerial Central Teams (IMCTs) to these States, immediately after the calamities, without waiting for the receipt of a formal Memorandum.