প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্দিয়া-USA জোইন্ত প্রেস কন্ফরেন্সতা প্রেস্তা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
14 FEB 2025 8:48AM by PIB Imphal
য়োর এক্সেলেন্সী রাস্ত্রপতী ত্রম্প,
লৈবাক অনিমক্তগী দেলিগেতশিং,
মেদিয়াগী মরুপশিং,
হেলো!
অহানবমক্তদা, ঐগী নুংশিরবা মরূপ রাস্ত্রপতী ত্রম্পকী মফমদা তরাম্না ওকপিবগীদমক থম্মোয়নুংদগী থাগৎচবা ফোঙদোকচরি‍। মহাক্কী লুচিং মখাদা, রাস্ত্রপতী ত্রম্পনা ইন্দিয়া-US মরীবু হেন্না চেৎশিনহল্লে অমদি নৌনা থৱায় হাপ্লে‍।
মহাক্কী অহানবা তর্মদা ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নখিবগী মওং মতৌদুমক ঙসিসু ঐগী ইফমদা চপ মান্ননা ফাওরি‍।
ঙসি খন্ন-নৈনখিবা অসিনা মহাক্কী অহানবা তর্মদা ঐখোয়না ফংবা ঙমখিবশিং অমসুং নাকল অনিদা চেৎনা থাজবা থম্নবগী অপেনবদুদা মরী হেন্না চেৎশিনহহনখি‍। অদুগা অমুকসু, অনৌবা পান্দমশিং ফংনবা ফিরেপসু লৌখি‍। ভারত অমসুং অমেরিকাগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা অমদি তেংবাংমিন্নবা অসিনা হেন্না ফবা মালেম অমা শেম্লকপা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
মরূপশিং,
অমেরিকা মচাশিংনা মেক অমেরিকা গ্রেত এগেন, নৎত্রগা ‘MAGA’ হায়বা রাস্ত্রপতী ত্রম্পকী খোল্লাউ নীংথিনা খঙনরে‍। ভারতকী মীয়ামসু পারী পুরীগী লন অমদি চাওখৎ থৌরাংগী পরিংদা “বিক্সিত ভারত ২০৪৭” গী ফিরেপকা লোয়ননা খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎ মায়কৈদা চঙশিল্লি‍।
অ্রমেরিকাগী লোন্দাদা হায়রগদি, চাওখৎপা ভারত হায়বগী ৱাহন্থোক্তি মেক ইন্দিয়া গ্রেত এগেন হায়বদি “MIGA” হায়বসিমক্নি‍। য়ুনাইতেদ স্তেতস অমসুং ভারতনা পুন্না থবক তৌমিন্নরবা মতমদা হায়বদি “MAGA” প্লস “MIGA” লৈরবা মতমদা, নুংঙাই য়াইফবগী “MEGA” পার্ত্নরসিপ অমা শেম্মি‍। অদুগা হায়রিবা মেগা স্পিরিত অসিনা ঐখোয়গী পান্দমদা অনৌবা মীৎয়েঙ অমদি ঙমখৈ পীরি‍।
মরূপশিং,
ঙসি, ঐখোয়না বাইলেতরেল ত্রেদ অসি ২০৩০ ফাওবদা শরুক অনিদগী হেন্না দোলর বিলিয়ন ৫০০ য়ৌহন্নবা পান্দম অমা থম্লে‍। ঐখোয়গী কাঙবুশিংনা নাকল অনিমক্তা কান্নগদবা ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমা অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা থবক পায়খৎকনি‍।
ঐখোয়না ভারতকী ইনর্জী সিক্যুরিতী লৈহন্নবা থাউ অমসুং গ্যাসকী ত্রেদ মপাঙ্গল কনখৎহনগনি‍। ইনর্জী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী চাং হেনগৎহনগনি‍।
ন্যুক্লিয়র ইনর্জী সেক্তরদা, ঐখোয়না স্মোল মোদুলার রিএক্তরগী মায়কৈদা তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবা ৱারীসু শানখি‍।
মরূপশিং,
ভারতকী দিফেন্স পার্ত্নরসিপ্তা অমেরিকাগী মরুওইবা থৌদাং লৈ‍। স্ত্রেতেজিক অমদি থাজনিংঙাই ওইবা খোঙবু ওইনা, ঐখোয়না জোইন্ত দিভেলপমেন্ত, জোইন্ত প্রদক্সন, অমদ ত্রান্সফর ওফ তেক্নোলোজীগী মায়কৈদা ইচঙ থৌনা চঙশিল্লি‍।
লাক্কদৌরিবা মতমসিদা, অনৌবা তেক্নোলোজী অমসুং ইকুইপমেন্তনা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা মতিং হেনগৎহল্লক্কনি‍। ঐখোয়না ওতোনোমস সিস্তেম ইন্দস্ত্রী এলাইএন্স হৌদোক্না ফিরেপ লৌরে‍।
দিফেন্স কোওপরেসন ফ্রেমৱর্ক মথঙগী দেকেদতা শেম্লগনি‍। দিফেন্স ইন্তর-ওপরেবিলিতী, লোজিস্তিক্স, রিপ্যার অমসুং মেন্তেনেন্সসু মসিগী মরুওইবা শরুক ওইগনি‍।
মরূপশিং,
কুনমাথোই শুবা চহিচা অসি তেক্নোলোজীনা থৌদুনা পুবা চহিচানি‍। দিমোক্রেতিক ভেল্যুশিংদা থাজবা থম্বা লৈবাকশিংগী মরক্তা তেক্নোলোজী সেক্তরদা তেংবাংনবনা মীওইবা খুন্নাই পুম্বদা অনৌবা মায়কৈ, পাঙ্গল অমদি খুদোংচাবশিং পীগনি‍। ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেতসনা অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স, সেমিকন্দক্তর্স, ক্বান্তম, বাইওতেক্নোলোজী, অমদি অতৈ তেক্নোলোজীশিংদা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নগনি‍।
ঙসি, ঐখোয়না TRUST, হায়বদি ত্রান্সফোর্মিং রিলেসনসিপ য়ুতিলাইজিং স্ত্রেতেজিক তেক্নোলোজী দা য়ানবা ৱাফম অমা পুরক্লে‍। মসিগী মখাদা, ক্রিতিকেল মিনরেল, এদভান্স মেতরিএল, অমসুং ফার্মাসিউতিকেল্সকী অকনবা সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা মীৎয়েঙ চঙগনি‍। লিথিয়ম অমদি র‍্যার আর্থকুম্বা স্ত্রেতেজিক ওইবা মিনরেলশিংগী রিকভরী অমদি প্রোসেসিং ইনিসিএতিব অমসু হৌদোক্নবা ফিরেপসু লৌরে‍।
ঐখোয়গা US কা স্পেসকী লমদা নক্ননা তেংবাংনরি‍। "ISRO" অমদি "NASA" না খুৎশম্নরবা শাখিবা "NISAR" সেতলাইতনা অথুবা মতমদা ভারতকী লোঞ্চ ভেহিকলদা স্পেসতা পাইরগনি‍।
মরূপশিং,
ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেতসকী মরক্তা লৈরিবা খোঙবু ওইবগী মরী অসিনা দিমোক্রেসী অমদি দিমোক্রেতিক ভেল্যু অমসুং সিস্তেমদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ঐখোয়না ইন্দো-পেসিফিক্তা ইং-তপ্পা, মরা চেৎপা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি‍। ক্বাদনা মসিদা অখন্নবা থৌদাং অমা লৌগনি‍।
চহি অসিদা ভারত্তা পাঙথোক্কদৌরিবা ক্বাদ সম্মিত অসিদা, ঐখোয়না অনৌবা হীরমশিংদা খোঙবু লৈবাকশিংগা লৈনরিবা তেংবাংনবগী মরী হেনগৎহনগনি‍। "IMEC" অমসুং "I2U2" ইনিসিএতিবকী মখাদা, ঐখোয়না ইকনমিক কোরিদোর অমসুং কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নগনি‍।
ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেসনা তেরোরিজম থেংনবদা পুন্না খোঙফম চেৎনা লেপমিন্নরি‍। ক্রোস-বোর্দর তেরোরিজম মুত্থৎনবা পুন্নিং হোনমিন্নবা চঙই হায়না ঐখোয়না য়ানরি‍।
ভারত্তা ২০০৮ দা মীহাৎ মীপুন চত্থখিবা মরাল লৈবা মীওইশিং হৌজিক ভারত্তা খুৎশিন্ননবা ফিরেপ লৌরকপগীদমক ঐহাক্না রাস্ত্রপতীগী মফমদা থাগৎচরি‍। হৌজিক্তি ভারতকী ৱায়েলশঙনা চপ চাবা থবক পায়খৎলগনি‍।
মরূপশিং,
অমেরিকাদা লৈরিবা ভারত মচাশিং ঐখোয়গী মরীদা মরুওইবা শম্নফম অমনি‍। ঐখোয়গী মীগা মীগগী মরক্তা লৈনরিবা মরী চেৎশিলহন্নবা, ঐখোয়না লোস এঞ্জেলেস অমসুং বোস্তনদা অনৌবা ইন্দিয়ন কোন্সুলেতশিং হাংদোক্লগনি‍।
ঐখোয়না অমেরিকান য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংবু ভারত্তা ওফ-সোর কেম্পস হাংদোক্নবা পাউজেল পীজর‍ি‍।
রাস্ত্রপতী ত্রম্প,
অদোমগী মরুপ মপাঙ ওইবগী মরী অমদি ভারতকীদমক লেপ্লিবা খোঙফমগীদমক ঐহাক্না অদোমবু থাগৎচরি‍। ভারতকী মীয়াম্না অদোম্না ২০২০ দা লাক্লম্বদু হৌজিকসু নীংশিংলি, অমদি রাস্ত্রপতী ত্রম্পনা মখোয়গী মনাক্তা অমুক্কা হন্না লাক্কনি হায়না মখোয়না থাজবা থম্লি‍।
ভারত মচা বিলিয়ন ১.৪ গী মহুৎ শিল্লগা, ঐহাক্না অদোমবু ভারত্তা লেঙবিরক্নবা হায়জরি‍।
অদোমবু ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি‍।
দিসক্লেমর – মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। অশেঙবা ৱারোলদি হীন্দিদা পীখিবনি‍।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the India - USA Joint Press Conference
14 FEB 2025 8:48AM by PIB Delhi
Your Excellency President Trump,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Hello!
First of all, I would like to express my heartfelt gratitude to my dear friend, President Trump, for the gracious welcome and hospitality. Through his leadership, President Trump has cherished and revitalized the India-US relationship.
The enthusiasm with which we worked together in his first term; I felt the same enthusiasm, the same energy and the same commitment today.
Today's discussions were a bridge of satisfaction with our achievements during his first term and deep mutual trust. At the same time, there was also a resolve to achieve new goals. We believe that the collaboration and cooperation between India and America can shape a better world.
Friends,
Americans are familiar with President Trump's motto, Make America Great Again, or "MAGA." The people of India are also moving towards development at a fast pace with the determination of "Viksit Bharat 2047” on the track of heritage and development.
If I say in the language of America, developed India means Make India Great Again, i.e. "MIGA". When the United States and India work together, i.e. "MAGA" plus "MIGA", the "MEGA" Partnership for prosperity is formed. And this mega spirit gives new scale and scope to our goals.
Friends,
Today, we have set a target of more than doubling bilateral trade to 500 billion dollars by 2030. Our teams will work on an early conclusion of a mutually beneficial Trade Agreement.
We will strengthen the oil and gas trade to ensure India's energy security. Investment in energy infrastructure will also increase.
In the nuclear energy sector, we also talked about increasing cooperation in the direction of Small Modular Reactors.
Friends,
America has an important role in India's defense preparedness. As strategic and trusted partners, we are actively moving in the direction of joint development, joint production and transfer of technology.
In the coming time, new technology and equipment will increase our capability. We have decided to launch the Autonomous Systems Industry Alliance.
The Defence Cooperation Framework will be created for the next decade. Defence inter-operability, logistics, repair and maintenance will also be its main parts.
Friends,
The twenty-first century is a technology-driven century. Close cooperation in the technology sector between countries that believe in democratic values can give new direction, strength and opportunities to the entire humanity.
India and the United States will work together in Artificial Intelligence, Semiconductors, Quantum, Biotechnology, and other technologies.
Today we have agreed on TRUST, i.e. Transforming Relationship Utilizing Strategic Technology. Under this, emphasis will be laid on creating strong supply chains of critical minerals, advanced materials and pharmaceuticals. It has also been decided to launch a recovery and processing initiative for strategic minerals like lithium and rare earth.
We have had close cooperation with the US in the field of space. The "NISAR" satellite, built in collaboration with "ISRO" and "NASA", will soon fly into space on the Indian launch vehicle.
Friends,
The partnership between India and the United States underpins democracy and democratic values and systems. We will work together to enhance peace, stability and prosperity in the Indo-Pacific. The Quad will have a special role to play in this.
In the Quad Summit to be held in India this year, we will increase cooperation with partner countries in new areas. Under the "IMEC" and "I2U2" initiative, we will work together on economic corridors and connectivity infrastructure.
India and the United States have stood firmly together in the fight against terrorism. We agree that concerted action is necessary to eradicate cross-border terrorism.
I am thankful to the President that he has decided to hand over the culprit who committed the killings in India in 2008, to India now. Indian courts will now take appropriate action.
Friends,
The Indian community in America is an important link in our relationship. To deepen our people-to-people ties, we will soon open new Indian consulates in Los Angeles and Boston.
We have invited American universities and educational institutions to open off-shore campuses in India.
President Trump,
I thank you for your friendship and steadfast commitment to India. The people of India still remember your visit of 2020, and hope that President Trump will come to them once again.
On behalf of 1.4 billion Indians, I invite you to come to India.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.