पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले भारत ऊर्जा सप्ताह 2025 को उद्घाटन सत्रलाई सम्बोधन गरे
11 FEB 2025 4:17PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज भिडियो सन्देशको माध्यमद्वारा भारत ऊर्जा सप्ताह 2025 को तेस्रो संस्करणको उद्घाटनमा आफ्नो विचार व्यक्त गरे। यशोभूमिमा उपस्थित मानिसहरूलाई सम्बोधन गर्दै उनले सहभागीहरू ऊर्जा सप्ताहको हिस्सा मात्र नभएर भारतको ऊर्जा महत्वाकांक्षाको अभिन्न अंग भएको कुरामा जोड दिए।
भारत ऊर्जा सप्ताहलाई अर्को उद्योग सम्मेलनको रूपमा मात्र परिकल्पना गरिएको थिएन - यो वैश्विक ऊर्जा संवादलाई पुन: परिभाषित गर्ने गतिशील प्लेटफर्मको रूपमा डिजाइन गरिएको थियो। केवल दुई वर्षमा, यो स्व-वित्त पोषित पहलले ठ्याक्कै त्यही हासिल गरेको छ, जुन विश्वको दोस्रो ठूलो ऊर्जा कार्यक्रम बनेको छ। 11-14 फरवरी, 2025 सम्म नयाँ दिल्लीको यशोभूमिमा निर्धारित आईईडब्ल्यू 2025 ले वैश्विक ऊर्जा कथालाई आकार दिन एक महत्त्वपूर्ण कोसेढुङ्गाको प्रतिनिधित्व गर्दछ।
विश्वभरिका विशेषज्ञहरूले 21 औं शताब्दी भारतको हो भनी जोड दिइरहेका कुरालाई जोड दिँदै श्री मोदीले टिप्पणी गरे, भारतले आफ्नो विकास मात्र नभई विश्वको विकासलाई पनि अगाडि बढाइरहेको छ, जसमा ऊर्जा क्षेत्रले महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलिरहेको छ। उनले भारतको ऊर्जा महत्वाकांक्षा पाँच स्तम्भहरूमा निर्मित रहेको कुरामा जोड दिए: स्रोतहरूको उपयोग, प्रतिभाशाली दिमागहरूमा नवीनतालाई प्रोत्साहन, आर्थिक शक्ति र राजनीतिक स्थिरता, ऊर्जा व्यापारलाई आकर्षक र सजिलो बनाउने रणनीतिक भूगोल र वैश्विक दिगोपनप्रति प्रतिबद्धता। प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे कि यी कारकहरूले भारतको ऊर्जा क्षेत्रमा नयाँ अवसरहरू सिर्जना गरिरहेका छन्।
भारत विगत दशकमा दशौं ठूलोबाट पाँचौं सबैभन्दा ठूलो अर्थतन्त्रमा बढेको छ, श्री मोदीले टिप्पणी गरे। उनले प्रकाश पारे कि भारतको सौर्य ऊर्जा उत्पादन क्षमता विगत दश वर्षमा बत्तीस गुणा बढेको छ, जसले गर्दा यो विश्वको तेस्रो ठूलो सौर्य ऊर्जा उत्पादन गर्ने राष्ट्र बनेको छ। उनले उल्लेख गरे, भारतको गैर-जीवाश्म इन्धन ऊर्जा क्षमता तीन गुणा बढेको छ र भारत पेरिस सम्झौताको लक्ष्य प्राप्त गर्ने पहिलो जी20 देश हो। प्रधानमन्त्रीले इथेनल मिश्रणमा भारतको उपलब्धिहरूमा जोड दिए, जसको हालको दर उन्नाइस प्रतिशत छ, जसले विदेशी मुद्रा बचत, पर्याप्त किसान राजस्व र सीओ2 उत्सर्जनमा उल्लेखनीय कमी ल्याउँछ। उनले अक्टोबर 2025 सम्ममा बीस प्रतिशत इथेनॉल जनादेश प्राप्त गर्ने भारतको लक्ष्यलाई प्रकाश पारे। उनले टिप्पणी गरे कि भारतको जैविक इन्धन उद्योग 500 मिलियन मेट्रिक टन दिगो फिडस्टकको साथ द्रुत वृद्धिको लागि तयार छ। उनले थप उल्लेख गरे, भारतको जी20 अध्यक्षताको समयमा, ग्लोबल बायोफ्युल्स एलायन्स स्थापना भएको थियो र निरन्तर विस्तार भइरहेको छ, जसमा अब 28 राष्ट्र र 12 अन्तर्राष्ट्रिय संस्थाहरू सामेल छन्। उनले यो गठबन्धनले फोहोरलाई धनमा रूपान्तरण गरिरहेको र उत्कृष्टता केन्द्रहरू स्थापना गरिरहेको कुरामा प्रकाश पारे।
भारतले आफ्नो हाइड्रोकार्बन स्रोतहरूको सम्भाव्यता पूर्ण रूपमा अन्वेषण गर्न निरन्तर सुधार गरिरहेको कुरामा प्रकाश पार्दै श्री मोदीले प्रमुख खोजहरू र ग्यास पूर्वाधारको व्यापक विस्तारले ग्यास क्षेत्रको विकासमा योगदान पुर्‍याइरहेको छ, जसमा भारतको ऊर्जा मिश्रणमा प्राकृतिक ग्यासको हिस्सा बढाइरहेको कुरामा प्रकाश पारे। उनले उल्लेख गरे कि भारत हाल चौथो ठूलो रिफाइनिङ हब हो र यसको क्षमता 20 प्रतिशतले बढाउन काम गरिरहेको छ।
भारतको तलछट बेसिनमा असंख्य हाइड्रोकार्बन स्रोतहरू छन् भन्ने कुरा औंल्याए, जसमध्ये केही पहिले नै पहिचान भइसकेका छन्, जबकि अन्य अन्वेषणको प्रतीक्षामा छन्, प्रधानमन्त्रीले भारतको अपस्ट्रीम क्षेत्रलाई अझ आकर्षक बनाउन सरकारले खुला एक्रेज लाइसेन्सिङ नीति (ओएएलपी) शुरु गरेको कुरामा जोड दिए। उनले जोड दिए कि सरकारले विशेष आर्थिक क्षेत्र खोल्ने र एकल-विन्डो क्लियरेन्स प्रणाली स्थापना गर्ने सहित यस क्षेत्रलाई व्यापक सहयोग प्रदान गरेको छ। श्री मोदीले तेल क्षेत्र नियमन र विकास ऐनमा गरिएका परिवर्तनहरूले अब सरोकारवालाहरूलाई नीति स्थिरता, विस्तारित पट्टाहरू र सुधारिएको वित्तीय शर्तहरू प्रदान गर्ने उल्लेख गरे। उनले यी सुधारहरूले समुद्री क्षेत्रमा तेल र ग्यास स्रोतहरूको अन्वेषणलाई सहज बनाउने, उत्पादन बढाउने र रणनीतिक पेट्रोलियम भण्डारहरू कायम राख्ने कुरामा जोड दिए।
प्रधानमन्त्रीले भारतमा धेरै खोज र विस्तारित पाइपलाइन पूर्वाधारका कारण प्राकृतिक ग्यासको आपूर्ति बढिरहेको कुरामा जोड दिए। उनले जोड दिँदै भने कि यसले निकट भविष्यमा प्राकृतिक ग्यासको उपयोगमा वृद्धि ल्याउनेछ। उनले यी क्षेत्रहरूमा असंख्य लगानीका अवसरहरू रहेको कुरा पनि प्रकाश पारे।
पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्री श्री हरदीप सिंह पुरीले कार्यक्रममा आफ्नो सम्बोधनमा कार्यक्रमको बढ्दो महत्त्वमाथि प्रकाश पारे, जुन तीन वर्षमा द्रुत गतिमा विश्वको दोस्रो सबैभन्दा ठूलो ऊर्जा सम्मेलन बनेको छ। यस वर्षको संस्करणमा 50 भन्दा बढी देशका 70,000 भन्दा बढी ऊर्जा पेशेवरहरू सहभागी भएका छन्, जसमा फर्च्यून 500 ऊर्जा कम्पनीका 20 भन्दा बढी मन्त्रीहरू र 100 सीईओहरू सामेल छन्, जसले यसलाई विकसित हुँदै गइरहेको विश्वव्यापी ऊर्जा परिदृश्यमा चर्चाको लागि एक प्रमुख मञ्च बनाएको छ।
श्री पुरीले जोड दिँदै आईईडब्ल्यू 2025 प्रमुख भूराजनीतिक परिवर्तनहरूको बीचमा एक महत्वपूर्ण मोडमा आउँछ जसले विश्वव्यापी ऊर्जा व्यवस्थालाई पुन: आकार दिएको छ। उनले जोड दिए कि सम्मेलनले नीति निर्माताहरू, उद्योग नेताहरू र सरोकारवालाहरूलाई अर्थपूर्ण संवादमा संलग्न हुन, विचारहरू आदानप्रदान गर्न र सन्तुलित र समावेशी ऊर्जा संक्रमणको लागि पाठ्यक्रम तयार गर्न एक अद्वितीय अवसर प्रदान गर्दछ। दिगोपनप्रति भारतको प्रतिबद्धतालाई पुन: पुष्टि गर्दै उनले नवीकरणीय ऊर्जा, हाइड्रोजन र जैविक इन्धनसँगै हाइड्रोकार्बनको निरन्तर भूमिकालाई मान्यता दिँदै संक्रमण व्यावहारिक हुनुपर्छ भन्ने कुरामा जोड दिए। उनले अन्तर्राष्ट्रिय ऊर्जा एजेन्सी (आईईए) को 2024 मा विश्वव्यापी ऊर्जा लगानी 3 ट्रिलियन अमेरिकी डलर पार गर्ने प्रक्षेपणलाई उद्धृत गरे, जसमा 2 ट्रिलियन अमेरिकी डलर स्वच्छ ऊर्जा प्रविधिहरूमा समर्पित छ, जुन स्वच्छ ऊर्जा स्रोतहरूतर्फ द्रुत गतिमा परिवर्तनको स्पष्ट संकेत हो।
मन्त्रीले ऊर्जा नवप्रवर्तन र उद्यमशीलतालाई अगाडि बढाउन भारतको नेतृत्वलाई प्रकाश पारे, उल्लेख गर्दै कि बीपी, शेल, एक्सानमोबिल र शेवरेन जस्ता प्रमुख विश्वव्यापी ऊर्जा फर्महरूले भारतमा विश्वव्यापी क्षमता केन्द्रहरू सञ्चालन गर्छन्, हजारौं भारतीय इञ्जिनियरहरूलाई ऊर्जा दक्षता, डेटा विश्लेषण र दिगो सञ्चालनका लागि अत्याधुनिक समाधानहरू विकास गर्न रोजगार दिन्छन्। उनले अविन्या र वसुधा जस्ता स्टार्ट-अप चुनौतीहरूमा भाग लिने 500 भन्दा अधिक उद्यमीहरू र 100 भन्दा बढी स्टार्ट-अपहरू सहित 700 प्रदर्शनी कम्पनीहरूको भूमिकालाई पनि स्वीकार गरे, जसले एआई-संचालित ऊर्जा समाधानहरू, क्वान्टम कम्प्युटिङ अनुप्रयोग र जैविक इन्धन र ब्याट्री प्रविधिहरूमा प्रगति प्रदर्शन गरे।
उनको सम्बोधनको मुख्य विषय ऊर्जा न्याय थियो, जहाँ उनले खण्डित ऊर्जा नीतिहरू विरुद्ध चेताउनी दिए जसले विकासशील अर्थतन्त्रहरूलाई संक्रमणमा पछाडि छोडेर असमानतालाई गहिरो बनाउन सक्छ। उनले महत्वपूर्ण खनिज, अर्धचालक र उदीयमान ऊर्जा प्रविधिहरूमा लचिलो आपूर्ति शृङ्खलाहरूको आवश्यकतामा जोड दिए, प्रगतिमा बाधा पुर्याउन सक्ने अवरोधहरू रोक्न विश्वव्यापी सहकार्यको लागि आह्वान गरे। उनले यो पनि औंल्याए कि भारतले जैविक इन्धन उत्पादन बढाउने, यसको ग्यास हिस्सा 6% बाट बढ़ाएर 15% सम्म गर्ने अनि र 2030 सम्ममा 50 लाख मेट्रिक टन हाइड्रोजन उत्पादन लक्ष्य गर्ने जस्ता विविध ऊर्जा स्रोतहरूमा रणनीतिक रूपमा लगानी गरिरहेको छ ताकि ऊर्जा सुरक्षामा सम्झौता नगरी सहज संक्रमण सुनिश्चित गर्न सकियोस्।
आफ्नो टिप्पणीको अन्त्य गर्दै श्री पुरीले सबै हितधारकहरूलाई परिवर्तनकारी साझेदारी निर्माण गर्ने र विश्वव्यापी ऊर्जा एजेन्डालाई आकार दिने प्लेटफर्मको रूपमा भारत ऊर्जा सप्ताहको लाभ उठाउन आग्रह गरे। उनले 6,000 भन्दा अधिक प्रतिनिधिहरूलाई आगामी चार दिनमा सम्मेलनको छलफलमा भाग लिन आमन्त्रित गरे, जसले ऊर्जा बजारलाई स्थिर बनाउने, प्राविधिक प्रगतिलाई अगाडि बढाउने र अन्तर्राष्ट्रिय सहयोग बढाउने रणनीतिहरूमा केन्द्रित हुनेछ। भारतले विश्वव्यापी ऊर्जा पारिस्थितिक प्रणालीमा बढ्दो रूपमा केन्द्रीय भूमिका खेल्दै गर्दाआईईडब्ल्यू 2025 ऊर्जाको भविष्य परिभाषित गर्न एक ऐतिहासिक घटना हुने तय भएको छ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses inaugural session of India Energy Week 2025
11 FEB 2025 4:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks at the inauguration of third edition of India Energy Week 2025 via video message today. Addressing the gathering at Yashobhoomi, he emphasized that the attendees are not just part of the Energy Week, but are also integral to India’s energy ambitions.
India Energy Week was envisioned as more than just another industry conference—it was designed to be a dynamic platform redefining global energy dialogues. In just two years, this self-funded initiative has achieved precisely that, becoming the world’s second-largest energy event. IEW 2025, scheduled from February 11-14, 2025, at Yashobhoomi, New Delhi, represents a significant milestone in shaping the global energy narrative.
Highlighting that experts worldwide are asserting that the 21st century belongs to India, Shri Modi remarked, “India is driving not only its growth but also the growth of the world, with the energy sector playing a significant role”. He emphasized that India’s energy ambitions are built on five pillars: harnessing resources, encouraging innovation among brilliant minds, economic strength and political stability, strategic geography making energy trade attractive and easier, and commitment to global sustainability. The Prime Minister noted that these factors are creating new opportunities in India’s energy sector.
“India has grown from the tenth largest to the fifth largest economy in the past decade”, remarked Shri Modi. He highlighted that India’s solar energy generation capacity has increased thirty-two times in the last ten years, making it the third-largest solar power generating nation in the world. He noted that India’s non-fossil fuel energy capacity has tripled and that India is the first G20 country to achieve the goals of the Paris Agreement. The Prime Minister emphasized India’s achievements in ethanol blending, with a current rate of nineteen percent, leading to foreign exchange savings, substantial farmer revenue, and significant reductions in CO2 emissions. He highlighted India’s goal of achieving a twenty percent ethanol mandate by October 2025. He remarked that India’s biofuels industry is ready for rapid growth, with 500 million metric tonnes of sustainable feedstock. He further noted that during India’s G20 presidency, the Global Biofuels Alliance was established and is continuously expanding, now involving 28 nations and 12 international organizations. He highlighted that this alliance is transforming waste into wealth and setting up Centers of Excellence.
Highlighting that India is continuously reforming to fully explore the potential of its hydrocarbon resources, Shri Modi highlighted that major discoveries and extensive expansion of gas infrastructure are contributing to the growth of the gas sector, increasing the share of natural gas in India's energy mix. He noted that India is currently the fourth largest refining hub and is working to increase its capacity by 20 percent.
Pointing out that India's sedimentary basins hold numerous hydrocarbon resources, some of which have already been identified, while others await exploration, the Prime Minister highlighted that to make India's upstream sector more attractive, the Government introduced the Open Acreage Licensing Policy (OALP). He emphasized that the Government has provided comprehensive support to the sector, including opening the Exclusive Economic Zone and establishing a single-window clearance system. Shri Modi noted that changes to the Oilfields Regulation & Development Act now offer stakeholders policy stability, extended leases, and improved financial terms. He emphasized that these reforms will facilitate the exploration of oil and gas resources in the maritime sector, increase production, and maintain strategic petroleum reserves.
Prime Minister underlined that due to several discoveries and the expanding pipeline infrastructure in India, the supply of natural gas is increasing. He emphasized that this will lead to a rise in the utilization of natural gas in the near future. He also highlighted that there are numerous investment opportunities in these sectors.
Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Petroleum & Natural Gas, in his address at the event, highlighted the growing significance of the event, which has rapidly become the second-largest energy conference in the world in just three years. This year’s edition has drawn over 70,000 energy professionals from more than 50 countries, including over 20 Ministers and 100 CEOs from Fortune 500 energy companies, making it a key forum 6for discussions on the evolving global energy landscape.
Shri Puri underscored that IEW 2025 comes at a crucial juncture amid major geopolitical shifts that have reshaped the global energy order. He stressed that the conference offers a unique opportunity for policymakers, industry leaders, and stakeholders to engage in meaningful dialogue, exchange ideas, and chart a course for a balanced and inclusive energy transition. While reaffirming India’s commitment to sustainability, he emphasized that the transition must be pragmatic, recognizing the continued role of hydrocarbons alongside renewables, hydrogen, and biofuels. He cited the International Energy Agency’s (IEA) projection of global energy investment surpassing USD 3 trillion in 2024, with USD 2 trillion dedicated to clean energy technologies, as a clear indication of the accelerating shift toward cleaner energy sources.
The Minister highlighted India’s leadership in driving energy innovation and entrepreneurship, noting that major global energy firms like BP, Shell, ExxonMobil, and Chevron operate Global Capability Centres in India, employing thousands of Indian engineers to develop cutting-edge solutions for energy efficiency, data analytics, and sustainable operations. He also acknowledged the role of 500+ entrepreneurs participating in start-up challenges such as Avinya and Vasudha, and the 700 exhibiting companies, including over 100 start-ups, showcasing AI-driven energy solutions, quantum computing applications, and advancements in biofuels and battery technologies.
A key theme of his address was energy justice, where he warned against fragmented energy policies that could deepen inequality by leaving developing economies behind in the transition. He emphasized the need for resilient supply chains in critical minerals, semiconductors, and emerging energy technologies, calling for global collaboration to prevent disruptions that could hinder progress. He also pointed out that India is strategically investing in diverse energy sources, including scaling up biofuel production, increasing its gas share from 6% to 15%, and targeting 5 million metric tonnes of hydrogen production by 2030 to ensure a smooth transition without compromising energy security.
Concluding his remarks, Shri Puri urged all stakeholders to leverage India Energy Week as a platform for forging transformative partnerships and shaping the global energy agenda. He invited the 6,000+ delegates to engage in the conference’s discussions over the next four days, focusing on strategies to stabilize energy markets, drive technological advancements, and enhance international cooperation. With India playing an increasingly central role in the global energy ecosystem, IEW 2025 is set to be a landmark event for defining the future of energy.