ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାକୁମ୍ଭ-୨୦୨୫: ପ୍ରୟାଗରାଜଠାରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ମିଳୁଛି ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ରାସନ୍
ନାଫେଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରୁ ଅଧିକ ରାସନ୍ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି; ୨୦ଟି ମୋବାଇଲ୍ ଭ୍ୟାନ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛି, ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ ଏବଂ କଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ରାସନ୍ ଉପଲବ୍ଧ
09 FEB 2025 7:16PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଚାଲିଥିବା ପବିତ୍ର ମହାକୁମ୍ଭ- ୨୦୨୫ରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ରାସନ୍ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ନାଫେଡ୍ (ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ କୃଷି ସମବାୟ ମାର୍କେଟିଂ ଫେଡେରେସନ୍) ମାଧ୍ୟମରେ ରିହାତି ଦରରେ ଅଟା, ଡାଲି, ଚାଉଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ପୁଣି ଏଥିଲାଗି ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ଦୋକାନକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ ନାହିଁ ବରଂ, ଦୋକାନ ସ୍ୱୟଂ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସି ରାସନ ଯୋଗାଉଛି। ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ କିମ୍ବା କଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ରାସନ୍ ଅର୍ଡର କରିପାରୁଛନ୍ତି। ଏ ଭିତରେ ୧୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରୁ ଅଧିକ ରାସନ୍ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇସାରିଛି, ଏବଂ ସମଗ୍ର ମହାକୁମ୍ଭ ସହର ଏବଂ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ୨୦ ମୋବାଇଲ୍ ଭ୍ୟାନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବଣ୍ଟନ ଜାରି ରହିଛି ବୋଲି ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି।
ଆଶ୍ରମ ଏବଂ ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ରାସନ ଯୋଗାଇବାକୁ ମୋବାଇଲ୍ ଭ୍ୟାନ
ମହାକୁମ୍ଭରେ ସନ୍ଥ, କଳ୍ପବାସୀ ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଯେପରି ଖାଦ୍ୟ ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି, ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମୋବାଇଲ୍ ଭ୍ୟାନ ମାଧ୍ୟମରେ ରାସନ ବିତରଣ କରାଯାଉଛି। ନାଫେଡ୍‌ର ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ରୋହିତ ଜୈନ କହିଛନ୍ତି, କୌଣସି ଭକ୍ତଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହେବା ପାଇଁ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଖାଦ୍ୟ ଉପଲ୍ବଧ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନାଫେଡ୍‌ର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଦୀପକ ଅଗ୍ରୱାଲ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ସମଗ୍ର କାର୍ଯ୍ୟର ତଦାରଖ କରୁଛନ୍ତି।
ମହାକୁମ୍ଭରେ ଉପସ୍ଥିତ ଭକ୍ତମାନେ ୭୨୭୫୭ ୮୧୮୧୦ ନମ୍ବରକୁ କଲ୍ କିମ୍ବା ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ରାସନ ପାଇଁ ଅର୍ଡର ଦେଇପାରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି। ସବସିଡିଯୁକ୍ତ ରାସନରେ ୧୦ କିଲୋ ପ୍ୟାକେଟ ବିଶିଷ୍ଟ ଅଟା ଏବଂ ଚାଉଳ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି। ଏହାସହ ମୁଗ, ମସୁର ଏବଂ ଚଣା ଡାଲି ୧ କିଲୋ ପ୍ୟାକେଟରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି। ହିତାଧିକାରୀଙ୍କଠାରୁ ଅର୍ଡର ପାଇବା ମାତ୍ରେ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆଶ୍ରମ ଏବଂ ତପସ୍ୱୀମାନଙ୍କୁ ମୋବାଇଲ୍ ଭ୍ୟାନ ମାଧ୍ୟମରେ ତୁରନ୍ତ ରାସନ ବିତରଣ କରାଯାଉଛି।
ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଗହମ ଅଟା, ୩୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଡାଲି (ମୁଗ, ମସୁର ଏବଂ ଚଣା ଡାଲ), ଏବଂ ୧୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଚାଉଳ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ନାଫେଡ୍ ର ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ 'ଭାରତ ବ୍ରାଣ୍ଡ' ଶସ୍ୟ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶୀଘ୍ର ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରୁଛି।
ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ, ସରକାର ମହାକୁମ୍ଭରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ କେବଳ ଉଚ୍ଚମାନର ରାସନ୍ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ସୁଲଭ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ମୋବାଇଲ୍ ଭ୍ୟାନ ଏବଂ ଅନ-କଲ୍ ସୁବିଧା ଏହି ସେବାକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିଛି। ଏହି ସୁବିଧା ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ଏବଂ ସ୍ମରଣୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ହୋଇ ରହିବ।

Ministry of Cooperation
Maha Kumbh 2025: Special Scheme to provide Quality Ration at Affordable Prices to Devotees at Prayagraj
Over 1000 metric tons of ration distributed so far from NAFED; 20 mobile vans deployed, ration available via WhatsApp and Calls
09 FEB 2025 7:16PM by PIB Delhi
A special scheme by the Union Government is providing quality ration at affordable prices for devotees during the Mahakumbh 2025 at Prayagraj. NAFED (National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India) is distributing wheat flour, pulses, rice, and other essential items at subsidized rates. Devotees can also order rations via WhatsApp or call. More than 1000 metric tons of rations have already been distributed, and the distribution is ongoing across the entire Mahakumbh city and Prayagraj through 20 mobile vans.
Mobile Vans bringing Affordable Rations to Ashrams and Devotees
To ensure that saints, kalpavasis and devotees at the Mahakumbh do not face any food shortages, ration delivery is being done via mobile vans. Rohit Jain, the state head of NAFED, stated that this special scheme is being run by the Ministry of Cooperation, to ensure no devotee faces any food-related issues. Deepak Agrawal, MD of NAFED, is personally overseeing the entire operation to ensure that every person receives their food supplies on time.
Devotees present at the Mahakumbh can place orders for rations through calls or WhatsApp on the number 72757 81810. The subsidized rations include wheat flour and rice in 10kg packets, while moong, masoor, and chana dal are being distributed in 1kg packets. As soon as orders are received via mobile vans, the rations are promptly delivered to the relevant ashrams and ascetics.
So far, 700 metric tons of wheat flour, 350 metric tons of pulses (moong, masoor, and chana dal), and 10 metric tons of rice have been distributed. NAFED's products and 'Bharat Brand' grains are quickly gaining popularity among the devotees.
Through this scheme, the government is not only providing high-quality rations to the millions of devotees attending the Mahakumbh but is also making the process convenient and accessible. The mobile vans and on-call facilities have made this service even more effective, ensuring that the Mahakumbh 2025 remains a smooth and memorable experience for every devotee.