ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜନନ୍ଦଗାଓଁଠାରେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାସାଗର ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ 'ପ୍ରଥମ ସମାଧି ସ୍ମୃତି ମହୋତ୍ସବ' ଏବଂ ଶ୍ରୀ ୧୦୦୮ ସିଦ୍ଧଚକ୍ର ବିଧାନ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ମହାଯଜ୍ଞରେ ଯୋଗ ଦେଲେ
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାସାଗର ଜୀ ମହାରାଜ ଜଣେ ଯୋଗଜନ୍ମା ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ, ଯିଏକି ନିଜର ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ଏକ ନୂଆ ଯୁଗର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାସାଗରଜୀଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତିଟି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଧର୍ମ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଥିଲା
ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର, ଦେଶର ଗୌରବର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରସାର ଏବଂ ଦେଶକୁ 'ଇଣ୍ଡିଆ' ପରିବର୍ତ୍ତେ 'ଭାରତ' ଭାବରେ ପରିଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଥିଲେ
ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପତ୍ରରେ 'ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ' ଲେଖି ମୋଦୀଜୀ ବିଦ୍ୟାସାଗର ଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବାସ୍ତବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାସାଗରଜୀ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ, ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି, ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଭାରତର ପରିଚୟର ପ୍ରତିଫଳନ ହୋଇଥିଲେ
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାସାଗରଜୀଙ୍କ ବାଣୀ, ପ୍ରବଚନ ଓ ଲେଖା ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ତଥା ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ଐତିହ୍ୟ
ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍' ଏବଂ 'ଅହିଂସା ପରମୋ ଧର୍ମ'ର ନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି
ଅନେକ ଭାଷା, ଲିପି, ଉପଭାଷା, ବ୍ୟାକରଣ ଓ ମହାକାବ୍ୟ ଥିବା ଦେଶ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମୃଦ୍ଧ
06 FEB 2025 6:10PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜନାନ୍ଦଗାଓଁଠାରେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଗୁରୁୱାର ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାସାଗର ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରଥମ ସମାଧି ସ୍ମୃତି ମହୋତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗଦେଇ ଶ୍ରୀ ୧୦୦୮ ସିଦ୍ଧଚକ୍ର ବିଧାନ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ମହାଯଜ୍ଞରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାସାଗରଜୀଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ୧୦୦ ଟଙ୍କିଆ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା, ଡାକ ବିଭାଗର ୫ଟଙ୍କିଆ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲଫାପା, ୧୦୮ ଫୁଟ ପ୍ରିଣ୍ଟ ଓ ଫଟୋ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ସହ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସମାଧି ସ୍ମାରକୀ 'ବିଦ୍ୟାଯାତନ'ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଛତିଶଗଡ଼ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁଦେବ ସାଏ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବିଜୟ ଶର୍ମା, ପୂଜ୍ୟ ମୁନି ଶ୍ରୀ ସମତା ସାଗର ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାସାଗର ଜୀ ମହାରାଜ ସେହି ଯୁଗର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ ଯିଏ ଏକ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଜନ୍ମିତ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଗୁରୁବର ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାସାଗର ଜୀ ମହାମୁନିରାଜ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ, ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି, ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଭାରତର ପରିଚୟ ପାଇଁ ଆଲୋକର ଆଲୋକ ପାଲଟିଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଧର୍ମ ସହିତ ଦେଶର ପରିଚୟ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିବା ଏପରି କୌଣସି ଧାର୍ମିକ ସନ୍ଥ ମିଳିବା ବିରଳ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାସାଗରଙ୍କ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା ଓ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତିଟି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଧର୍ମ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଅନେକ ଥର ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାସାଗର ଜୀଙ୍କ ସାନିଧ୍ୟରେ ରହିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିଥର ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର, ଦେଶର ଗୌରବର ପ୍ରସାର ଏବଂ ଦେଶକୁ 'ଇଣ୍ଡିଆ' ପରିବର୍ତ୍ତେ 'ଭାରତ' ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପତ୍ରରେ 'ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ' ଲେଖି ମୋଦୀ ଜୀ ବିଦ୍ୟାସାଗରଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଭୂମିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ କୌଶଳ ବିନା ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଭୂମିକୁ ଆଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଅନୁକରଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତପସ୍ୟା ପଥ ଛାଡି ନଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ କେବଳ ଜୈନ ଧର୍ମର ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନ୍ୟ ଧର୍ମର ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ମୁକ୍ତି ପଥରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଧର୍ମ, ଜାତି ଓ ସମାଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବା କଥା କହୁଛନ୍ତି। ତେବେ ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ପୂରା ଜୀବନ ଏମିତି ବିତାଇଥାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଖୁବ୍ କମ୍ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ଏବଂ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଏମିତି ଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ 'ଅହିଂସା ପରମୋ ଧର୍ମ'ର ନୀତିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାସାଗର ଜୀ ମହାରାଜ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଶିଷ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଜୈନ ଧର୍ମର ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ବାସ କରନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍' ଏବଂ 'ଅହିଂସା ପରମୋ ଧର୍ମ'ର ନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲଫାପାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିବାରୁ ସେ ମୋଦୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ। ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସାଧୁ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସମାଧି ସ୍ମାରକୀ, ଯାହାର ନାମ 'ବିଦ୍ୟାଯାତନ' ରଖାଯାଇଛି, ଆଗାମୀ ଯୁଗ ପାଇଁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କ ନୀତି, ବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେଉଁ ସାଧୁ ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଜ୍ଞାନର ଉପାସନାରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ବିଦ୍ୟାୟତନ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କିଛି ସମାଧି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଦିଣ୍ଡୋରି ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ମାଗଣା ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଉଭୟ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ରହିବ ଏବଂ ମାତୃଭାଷାରେ ପାଠପଢ଼ା ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କ ୧୦୮ପାଦଚିହ୍ନ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ତ୍ୟାଗ, ତପସ୍ୟା ଏବଂ ଆତ୍ମନିୟନ୍ତ୍ରଣର ବାର୍ତ୍ତା ଦେବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରା ବହୁତ ସମୃଦ୍ଧ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଦେଶକୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭୂମିକା ଦରକାର ହୁଏ, ସାଧୁ ପରମ୍ପରା ସେହି ଭୂମିକାକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାଧୁମାନେ ଜ୍ଞାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ, ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦାସତ୍ୱ ସମୟରେ ସେମାନେ ଭକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ଜ୍ୟୋତିକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଶାସନ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହେବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ସେତେବେଳେ ବିଦ୍ୟାସାଗର ମହାରାଜ ଏକମାତ୍ର ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ ଯିଏ କି ଭାରତ, ଭାରତୀୟତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିବାରେ ଜୈନ ସାଧୁମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରହିଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ହସ୍ତିନାପୁରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଶ୍ରାବଣବେଲଗୋଲା ଏବଂ ବିହାରର ରାଜଗିରରୁ ଗୁଜରାଟର ଗିରନାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠି ଚାଲି ଚାଲି ସେମାନେ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବଳିଦାନର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଆମକୁ ଶିଖାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ପରିଚୟ ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ନିହିତ ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାସାଗର ମହାରାଜ 'ମୁକମାଟି' ଶୀର୍ଷକ ହିନ୍ଦୀ ମହାକାବ୍ୟର ରଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଉପରେ ଅନେକ ଲୋକ ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ଅନୁସରଣ କରି ତାଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନେ ' ମୁକମାଟି 'କୁ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ' ମୁକମାଟି' ଧର୍ମ, ଦର୍ଶନ, ନୈତିକତା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ ଏବଂ ଏହା ଶରୀରର ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମଧ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ ଏବଂ ଦେଶଭକ୍ତିର ବାର୍ତ୍ତା ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାସାଗର ମହାରାଜ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶର ଭାଷାଗତ ବିବିଧତା ହିଁ ଆମର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ବ୍ୟାକରଣ ଓ ଶବ୍ଦ ସହିତ ଏକାଧିକ ଭାଷା, ଲିପି ଓ ଉପଭାଷା ଥିବା ଦେଶକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମୃଦ୍ଧ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ଏବଂ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଛି । ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାସାଗରଜୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା, ପ୍ରବଚନ ଓ ଲେଖା କେବଳ ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ଐତିହ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attends First Samadhi Smriti Mahotsav of Acharya Shri Vidyasagar Ji Maharaj and Shri 1008 Siddhachakra Vidhan Vishva Shanti Mahayagya in Rajnandgaon, Chhattisgarh
Acharya Shri Vidyasagar Ji Maharaj was a visionary who ushered in a new era with his thoughts and teachings
Acharya Vidyasagar Ji's life was dedicated to religion, culture and to the nation
Acharya Ji emphasized the promotion of Indian languages, the global recognition of India's heritage, and identifying the nation as ‘Bharat’ instead of ‘India'
By writing ‘Prime Minister of Bharat’ on the G-20 summit invitation letter, Prime Minister Modi put Acharya Vidyasagar Ji’s vision into action
Through his actions, Acharya Vidyasagar Ji became a reflection of Bharat, Indian culture, Indian languages, and the true identity of the nation
Acharya Ji teachings, discourses, and writings is a treasure not only for the Jain community but for the entire nation
Under the leadership of Prime Minister Modi, Bharat is promoting the principles of Vasudhaiva Kutumbakam and Ahimsa Paramo Dharma
A country with numerous languages, scripts, dialects, grammars, and epics is culturally rich and diverse
06 FEB 2025 6:10PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the first Samadhi Smriti Mahotsav of Shri Vidyasagar Ji Maharaj at Rajnandgaon, Chhattisgarh. Shri Shah also participated in Shri 1008 Siddhachakra Vidhan Vishwa Shanti Mahayagya. During the event, Union Home Minister Shri Amit Shah released a commemorative coin of ₹100, a special postal envelope of ₹5, 108 footprints and portrait of Acharya Shri Vidyasagar Ji and laid the foundation stone of the proposed Samadhi Smarak 'Vidyayatan'. Chief Minister of Chhattisgarh Shri Vishnu Deo Sai, Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma and Pujya Muni Shri Samta Sagar Ji Maharaj were present on the occasion, among other dignitaries.
In his address, Shri Amit Shah said that Acharya Shri Vidyasagar Ji Maharaj was not just a saint or a ‘Jainacharya’, but a visionary who ushered in a new ideology and a new era. He said that Acharya Guruvar Shri Vidyasagar Ji Maharaj, who was born in Karnataka, propagated Indian culture, Indian languages, Indian identity and the country as a whole like a ‘Jyotirdhar’ through his deeds. Shri Shah said that it is very rare for a religious saint to have worked towards propagation of the national identity along with interpretation of the religion across the world. Shri Amit Shah said, Acharya Vidyasagar Ji's life was dedicated to religion, culture and to the nation.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that he had the privileged of meeting Acharya Shri Vidyasagar Ji many times. He said that Acharya Ji always emphasized on promotion and preservation of Indian languages, spread of India's glory and identity globally, and that our nation should be preferably called ‘Bharat’ instead of ‘India’.
Shri Amit Shah said that by writing ‘Prime Minister of Bharat’ on the invitation card of the G-20 Summit, Modi ji the ideas of Vidyasagar Ji into action. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi rendered Acharya Ji's vision without any political motive and followed his message in practice.
Union Home Minister said that Acharya Ji did not leave the path of austerity till the last breath of his life. Shri Shah said that Acharya Ji showed the path of salvation not only to Jain follower but also to the non-Jain followers with his spiritual energy.
Shri Amit Shah said that there are many people, who say that every moment of life should be dedicated to religion, nation and society, but people who live their whole life like this are rarely seen and Acharya Ji's life was a true embodiment of this dedication. He said Acharya Ji interpreted the principle of "Ahimsa Paramo Dharma" in a way that was time-appropriate and established it globally. He also mentioned that Acharya Vidyasagar Ji Maharaj ensured that his disciples lived their lives in accordance with the principles of Jainism.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is propagating the principles of 'Vasudhaiva Kutumbakam' and 'Ahimsa Parmo Dharma'. He said he was grateful to PM Modi for giving approval to the commemorative coin and the special envelope. He said that this tribute to Acharya Ji is a tribute to the saint tradition. He said that Acharya Ji's proposed Samadhi Smarak 'Vidyayatan' will remain a place of propagation of Acharya Ji's principles, messages and teachings for ages. Shri Shah said that the name of the samadhi of the saint who spent his entire life in the worship of ‘Vidya’ (knowledge) cannot be anything other than 'Vidyayatan'.
Shri Amit Shah said that, on the occasion, foundation stone of a girl’s school where education is imparted free of cost, has also been laid in the Dindori district of Madhya Pradesh. He mentioned that this school would incorporate both skill development and employment opportunities, with teaching conducted in the mother tongue. He also stated that the inauguration of Acharya Ji's 108 footprints took place, which would serve as a symbol of a life dedicated to renunciation, penance, and discipline.
Union Home Minister said that India's saint tradition is very rich. He said that whenever the nation needed a particular role to be fulfilled, saints rose to the occasion. He said that saints created knowledge, tied the country in the thread of unity and before independence, the saints kept the flame of national consciousness burning through ‘Bhakti’. He said that when the governance and the country started getting influenced by Western ideas after independence, Vidyasagar Ji Maharaj was the only Acharya who remained firmly connected to Bharat, Indian identity, and Indian culture.
Shri Amit Shah said that Jain saints have made their significant contribution in uniting the entire country. He said that from Hastinapur in Uttar Pradesh to Shravanabelagola in Karnataka, from Rajgir in Bihar to Girnar in Gujarat, he walked everywhere and spread his message. He said that Acharya Ji taught us that our identity is rooted in our culture.
Union Home Minister said that Acharya Vidyasagar Ji Maharaj wrote a Hindi epic called 'Mookmati', on which many people have done research and written essays. Following Acharya Ji's message of preservation and promotion of all Indian languages, his followers have translated 'Mookamati' into many languages. He said that religion, philosophy, ethics and spirituality have been explained in great depth in 'Mookamati' and it also has a description of the transience of the body and a message of love for the nation.
Shri Amit Shah said that Acharya Vidyasagar Ji Maharaj believed that the linguistic diversity of our country is our true strength. He said that a country with many languages, scripts and dialects and different types of grammars and ballads is considered to be culturally rich.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that there existed a very cordial relation between Modi ji and Acharya ji. He said that Acharya Ji's teachings, works, writings and discourses are not only the heritage of Jain followers but of the entire country.