নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
কাৰ্গোৰ ওজন আৰু আকাৰৰ ধাৰৰ বিষয়ে তথ্য
05 FEB 2025 1:37PM by PIB Guwahati
মুখ্য বন্দৰসমূহত পৰিচালনা কৰা সামগ্ৰী ২০১৪-১৫ চনত ৫৮১.৩৪ মিলিয়ন টনৰ পৰা ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৮১৯.২৩ মিলিয়ন টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। যিটো ৩.৫ % টিএজিআৰ। যিটো বিশ্ব মানৰ সৈতে তুলনাযোগ্য। ২০২৩-২৪ চনৰ ভিতৰত সৰবৰাহ হোৱা সামগ্ৰীৰ পৰিমাণ আছিল ৩৩.৮০% । ইয়াৰ ভিতৰত জুলীয়া সামগ্ৰী ৪৪.০৪% শুকান সামগ্ৰী আৰু ২২.১৬% কণ্টেইনাৰ কাৰ্গো সামগ্ৰী। মুখ্য বন্দৰসমূহৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু সামৰ্থ্য বৃদ্ধি এক নিৰন্তৰ প্ৰক্ৰিয়া হিচাবে চলি আছে । ইয়াৰ সৈতে নতুন বাৰ্থ আৰু টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণ, বৰ্তমানৰ বাৰ্থ আৰু টাৰ্মিনেলৰ যান্ত্ৰিকীকৰণ, বৃহৎ জাহাজৰ বাবে ড্ৰেজিং ব্যৱস্থা , পথ আৰু ৰে'ল সংযোগৰ উন্নয়ন আদি জড়িত হৈ আছে। ইয়াৰ উপৰি মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাধাবন বন্দৰক নতুন প্ৰজন্মৰ মেগা আকাৰৰ কণ্টেইনাৰ জাহাজ পৰিচালনাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব পৰাকৈ দেশৰ মেগা কণ্টেইনাৰ বন্দৰ হিচাপে উন্নয়ন কৰিবলৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
মুখ্য বন্দৰ, ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ড, ৰে’ল মন্ত্ৰালয় আৰু পথ পৰিবহণ তথা ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে আলোচনাৰ ভিত্তিত প্ৰধান আৰু কম গুৰুত্বপূৰ্ণ বন্দৰৰ বাবে ১০৭টা পথ আৰু ৰে’ল সংযোগ আন্তঃগাঁথনি চিনাক্ত কৰা হৈছে ৷ লগতে ২০২২ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত উদ্যোগ তথা আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য প্ৰসাৰ বিভাগে (ডিপিআইআইটি) প্ৰস্তুত কৰা বিস্তৃত বন্দৰ সংযোগ পৰিকল্পনা (চিপিচিপি)ত এইবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।এই প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে বন্দৰৰ বিকাশৰ লগতে ঘৰুৱা উৎপাদন / উপভোগ কেন্দ্ৰৰ মাজত সংযোগ স্থাপন কৰা।
ৰাজ্যসভাত দাখিল কৰা এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য প্ৰকাশ কৰে কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত সৰ্বানন্দ সোণোৱালে৷

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
TRENDS IN CARGO WEIGHT AND SIZE
05 FEB 2025 1:37PM by PIB Delhi
The cargo handled at Major Ports has increased from 581.34 million tonnes in 2014-15 to 819.23 million tonnes in FY 2023-24, a CAGR of 3.5 % which is comparable to global standards. During 2023-24, the cargo handled consisted of 33.80% liquid bulk, 44.04% dry bulk, and 22.16% container cargo. Infrastructure development and capacity augmentation of Major Ports is a continuous process. It involves the construction of new berths and terminals, mechanization of existing berths and terminals, capital dredging for deepening of drafts for attracting larger vessels, development of road and rail connectivity, etc. Further, Vadhavan Port in Maharashtra has been approved to be developed as the mega container port in the country catering the requirement of handling new generation mega size container vessels.
Based on consultation with Major Ports, State Maritime Boards, Ministry of Railway and Ministry of Road Transport and Highways, 107 road and rail connectivity infrastructure gaps for major and non-major ports have been identified and included in the Comprehensive Port Connectivity Plan (CPCP) prepared by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) in September 2022. These projects aim to enhance connectivity between ports and domestic production / consumption centres.
This information was given by the Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarabananda Sonowal in a written reply to the Rajya Sabha.