প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 FEB 2025 4:01PM by PIB Guwahati
আজি ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি! এয়া ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ আকাংক্ষাৰ বাজেট, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ সপোন পূৰণ কৰা বাজেট। আমি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু খণ্ড মুকলি কৰিছো। সাধাৰণ নাগৰিকেই উন্নত ভাৰতৰ অভিযানক আগুৱাই নিব। এই বাজেটে বিকাশত অপৰিসীম শক্তি যোগাব। এই বাজেটে সঞ্চয় বৃদ্ধি, বিনিয়োগ বৃদ্ধি, ব্যয় বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে বিকাশৰ গতিও ত্বৰান্বিত কৰিব। বিত্তমন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণ আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক এই জনমুখী বাজেট প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
সাধাৰণতে বাজেটৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হয় চৰকাৰী কোষাগাৰ কেনেকৈ পূৰণ কৰা হ’ব। কিন্তু এই বাজেটখন তাৰ হুবহু বিপৰীত। কিন্তু এই বাজেটখনে দেশৰ নাগৰিকৰ পকেট কেনেকৈ ভৰিব, দেশৰ নাগৰিকৰ সঞ্চয় কেনেকৈ বৃদ্ধি পাব আৰু দেশৰ নাগৰিক কেনেকৈ উন্নয়নৰ অংশীদাৰ হ’ব, এই বাজেটে ইয়াৰ বাবে এক অতি শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰে।
বন্ধুসকল,
এই বাজেটত সংস্কাৰৰ দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত খণ্ডক প্ৰসাৰিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত অতি ঐতিহাসিক। ইয়াৰ দ্বাৰা অনাগত সময়ত দেশৰ উন্নয়নত অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তিৰ এক বৃহৎ অৱদান নিশ্চিত হ’ব। বাজেটত নিয়োগৰ সকলো খণ্ডকে সকলো দিশতে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। কিন্তু মই দুটা কথাৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰিছো, সেই সংস্কাৰবোৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব বিচাৰিছো যিবোৰে আগন্তুক সময়ত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ গৈ আছে। এটা – আন্তঃগাঁথনিৰ মৰ্যাদা দিলে ভাৰতত বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণত উৎসাহ পাব, স্বাৱলম্বী ভাৰত অভিযানে গতি লাভ কৰিব আৰু আমি সকলোৱে জানো যে জাহাজ নিৰ্মাণ হৈছে এনে খণ্ড যিয়ে সৰ্বাধিক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰে। একেদৰে দেশত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাও যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৫০টা গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যটনস্থলীত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া হোটেলসমূহক আন্তঃগাঁথনিৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত আনি পৰ্যটনৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আতিথ্য খণ্ড, যিটো এটা বিশাল নিয়োগ খণ্ড আৰু পৰ্যটন, যিটো আটাইতকৈ ডাঙৰ নিয়োগ খণ্ডৰ বাবে শক্তি বৃদ্ধিৰ কাম কৰি চাৰিওফালে নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। আজি দেশ, ইয়াৰ উন্নয়ন আৰু ইয়াৰ ঐতিহ্য এই মন্ত্ৰৰ সৈতে আগবাঢ়িছে। এই বাজেটতো ইয়াৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এক কোটি পাণ্ডুলিপি সংৰক্ষণৰ বাবে পাণ্ডুলিপিৰ বাবে জ্ঞান ভাৰতম আৰম্ভ কৰা হৈছে। লগতে ভাৰতীয় জ্ঞান পৰম্পৰাৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ এটা ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল ভঁৰালৰ সৃষ্টি কৰা হ’ব। অৰ্থাৎ প্ৰযুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ হ’ব আৰু আমাৰ পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ পৰা অমৃত উলিওৱাৰ কামো কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
বাজেটত কৃষকৰ বাবে কৰা ঘোষণাই কৃষি খণ্ডৰ লগতে সমগ্ৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত এক নতুন বিপ্লৱৰ আধাৰ হৈ পৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন ধন কৃষি যোজনাৰ অধীনত ১০০খন জিলাত জলসিঞ্চন আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন হ’ব।
বন্ধুসকল,
এতিয়া এই বাজেটত ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ক কৰ ৰেহাই দিয়া হৈছে। সকলো আয় গোটৰ লোকৰ বাবেও কৰ হ্ৰাস কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, কৰ্মসংস্থাপন আৰু উপাৰ্জন নিৰ্ধাৰিত লোকৰ বাবে যথেষ্ট লাভ হ’ব, এনে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকে ইয়াৰ পৰা বহুত লাভৱান হ’বলৈ গৈ আছে। একেদৰে নতুন বৃত্তিত নামি নতুন চাকৰি লাভ কৰাসকলৰ বাবে আয়কৰৰ পৰা এই ৰেহাই তেওঁলোকৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগ হ’ব।
বন্ধুসকল,
এই বাজেটত ৩৬০ ডিগ্ৰী উৎপাদনৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, যাতে উদ্যোগী, এমএছএমই, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকল শক্তিশালী হয় আৰু নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হয়। ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন অভিযানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি নিকা প্ৰযুক্তি, চৰ্ম, ফুটৱেৰ, পুতলা উদ্যোগ আদি বিভিন্ন খণ্ডলৈকে বিশেষ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। আমাৰ লক্ষ্য স্পষ্ট যে ভাৰতীয় সামগ্ৰীয়ে বিশ্বৰ বজাৰত উজলি উঠিব।
বন্ধুসকল,
ৰাজ্যসমূহত বিনিয়োগৰ বাবে এক সজীৱ প্ৰতিযোগিতামূলক পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত বাজেটত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এম এছ এম ই আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ ঋণ নিশ্চয়তা দুগুণ কৰাৰ কথাও ঘোষণা কৰা হৈছে। দেশৰ অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু মহিলা উদ্যোগীসকলৰ বাবেও ২ কোটি টকা পৰ্যন্ত ঋণৰ আঁচনি অনা হৈছে, যিসকলে নতুন উদ্যোগী হ’ব বিচাৰে আৰু সেয়াও নিশ্চয়তা অবিহনে। এই বাজেটত নতুন যুগৰ অৰ্থনীতিৰ কথা মনত ৰাখি গিগ কৰ্মীৰ বাবে এটা ডাঙৰ ঘোষণা কৰা হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ই-শ্ৰম পৰ্টেলত গিগ কৰ্মী পঞ্জীয়ন কৰা হ’ব। ইয়াৰ পিছত এই লোকসকলে স্বাস্থ্যসেৱা আৰু অন্যান্য সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিব। ‘শ্ৰমেৱ জয়তে’ৰ এই শ্ৰমৰ মৰ্যাদাৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে। নিয়ন্ত্ৰণ সংস্কাৰৰ পৰা বিত্তীয় সংস্কাৰলৈকে জন বিশ্বাস ২.০ৰ দৰে পদক্ষেপে ন্যূনতম চৰকাৰ আৰু বিশ্বাস ভিত্তিক শাসনৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই বাজেটখনে কেৱল দেশৰ বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই নহয়, ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলোৱাতো আমাক সহায় কৰে। ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে ডিপ টেক ফাণ্ড, জিঅ’স্পেচিয়েল মিছন আৰু নিউক্লিয়াৰ এনাৰ্জি মিছন এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই ঐতিহাসিক জনমুখী বাজেটৰ বাবে পুনৰবাৰ সমগ্ৰ দেশবাসী আৰু বিত্তমন্ত্ৰীক অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Union Budget
01 FEB 2025 4:01PM by PIB Delhi
Today is an important milestone in India's development journey! This is the budget of aspirations of 140 crore Indians, this is a budget that fulfils the dreams of every Indian. We have opened many sectors for the youth. The common citizen is going to drive the mission of developed India. This budget is a force multiplier. This budget will increase savings, increase investment, increase consumption and also increase growth rapidly. I congratulate Finance Minister Nirmala Sitharaman ji and her entire team for this Janta Janardan ka Budget, People's Budget.
Friends,
Usually the focus of the budget is on how the government's treasury will be filled, but this budget is exactly the opposite of that. But this budget lays a very strong foundation on how the pockets of the citizens of the country will be filled, how the savings of the citizens of the country will increase and how the citizens of the country will become partners in development.
Friends,
Important steps have been taken in the direction of reform in this budget. The decision to promote the private sector in nuclear energy is very historic. This will ensure a major contribution of civil nuclear energy in the development of the country in the coming times. All areas of employment have been given priority in every way in the budget. But I would like to draw attention to two things, I would like to discuss those reforms, which are going to bring a big change in the coming times. One - Due to infrastructure status, the construction of big ships in India will be encouraged, the Atmanirbhar Bharat Abhiyan will get momentum and we all know that ship building is the sector that provides the most employment.
Similarly, there is a lot of potential for tourism in the country. For the first time, a lot of emphasis has been given to tourism by bringing the hotels that will be built at 50 important tourist destinations under the ambit of infrastructure. This will work to energize the hospitality sector, which is a very big area of employment, and tourism, which is the biggest area of employment, in a way, by creating employment opportunities all around. Today, the country is moving ahead with the mantra of development and heritage. In this budget, very important and concrete steps have been taken for this. Gyan Bharat Mission has been launched for the preservation of one crore manuscripts. Along with this, a National Digital Repository inspired by the Indian knowledge tradition will be created. This means that technology will be used to the fullest and the work of extracting nectar from our traditional knowledge will also be done.
Friends,
The announcements made for farmers in the budget will form the basis of a new revolution in the agriculture sector and the entire rural economy. Under the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana, irrigation and infrastructure will be developed in 100 districts, and the Kisan Credit Card limit being increased to Rs 5 lakh will help them more.
Friends,
Now in this budget, income up to Rs 12 lakh has been exempted from tax. Tax has also been reduced for people of all income groups. Our middle class, people in jobs whose income is fixed, such middle class people are going to get a huge benefit from this. Similarly, people who have entered new professions, people who have got new jobs, this exemption from income tax will become a huge opportunity for them.
Friends,
There is a 360 degree focus on manufacturing in this budget, so that entrepreneurs, MSMEs, small entrepreneurs get strengthened and new jobs are created. Special support has been given to many sectors from National Manufacturing Mission to Cleantech, Leather, Footwear, Toy Industry. The goal is clear that Indian products can shine in the global market.
Friends,
Special emphasis has been laid in the budget on creating a vibrant competitive environment for investment in the states. An announcement has also been made to double the credit guarantee for MSMEs and startups. A scheme of loan up to Rs 2 crore has also been brought for SC, ST and women entrepreneurs of the country, who want to become new entrepreneurs, and that too without guarantee. In this budget, keeping in mind the new age economy, a big announcement has been made for gig workers. For the first time, gig workers will be registered on the e-shram portal. After this, these colleagues will get the benefit of healthcare and other social security schemes. This dignity of labor reflects the government's commitment towards it, Shramev Jayate. From regulatory reforms to financial reforms, steps like Jan Vishwas 2.0 will further strengthen our commitment to minimum government and trust based governance.
Friends,
This budget not only takes into account the current needs of the country, but also helps us prepare for the future. Deep Tech Fund for Startups, Geospatial Mission and Nuclear Energy Mission are such important steps. I once again congratulate all the countrymen for this historic People's Budget and once again congratulate the Finance Minister. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.