ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
01 FEB 2025 4:01PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ! ଏହା 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାର ବଜେଟ୍, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଜେଟ୍। ଆମେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛୁ। ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅଭିଯାନକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହି ବଜେଟ୍ ବହୁ ଶକ୍ତି ଗୁଣକ। ଏହି ବଜେଟ୍ ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଉପଭୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ମୁଁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରାମଣ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଟିମକୁ ଏହି ଜନତା ଜନାର୍ଦନଙ୍କ ବଜେଟ୍, ପିପୁଲ୍ସ ବଜେଟ୍ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ସାଧାରଣତଃ ବଜେଟର ଧ୍ୟାନ ସରକାରଙ୍କ କୋଷାଗାର କିପରି ପୂରଣ ହେବ ତାହା ଉପରେ ରହିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହି ବଜେଟ୍ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିପରୀତ ଅଟେ। କିନ୍ତୁ ଏହି ବଜେଟ୍ କିପରି ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ପକେଟ ପୂରଣ କରିବ, ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସଞ୍ଚୟ କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ କିପରି ବିକାଶରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବେ ତାହାର ଏକ ଦୃଢ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ବଜେଟରେ ସଂସ୍କାର ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଐତିହାସିକ। ଏହା ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଦେଶର ବିକାଶରେ ବେସାମରିକ ଆଣବିକ ଶକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ବଜେଟରେ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦୁଇଟି ବିଷୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ମୁଁ ସେହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ଯାହା ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏକକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ବୃହତ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ, ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ର। ସେହିଭଳି, ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଯେଉଁ 50ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ, ଯେଉଁ ହୋଟେଲଗୁଡ଼ିକ ସେଠାରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେହି ହୋଟେଲକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଧୀନରେ ଆଣି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ଆତିଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ, ଯାହା ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ର, ଯାହା ରୋଜଗାରର ସର୍ବବୃହତ କ୍ଷେତ୍ର, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଚାରିଆଡେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଆଜି ଦେଶ, ବିକାଶ, ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହି ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଏକ କୋଟି ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ପାଇଁ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏଥିସହ, ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏକ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ। ଅର୍ଥାତ୍, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବହୁତ ଉପଯୋଗ ହେବ ଏବଂ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନରୁ ଅମୃତ ଛାଣିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ।
ସାଥିମାନେ,
ବଜେଟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ତାହା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସମଗ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବର ଆଧାର ହେବ। ପିଏମ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 100ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରାଯିବ, ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୀମା ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଏବେ ଏହି ବଜେଟରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକୁ ଟିକସ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ଆୟ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକସ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଆମ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଚାକିରି ଖୋଜୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଆୟ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେହିଭଳି, ଯେଉଁମାନେ ନୂଆ ବୃତ୍ତିରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ନୂଆ ଚାକିରି ପାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଆୟକର ଛାଡ଼ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ବଜେଟରେ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ., କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ମିଳିବ, ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କ୍ଲିନଟେକ୍, ଚମଡ଼ା, ଜୋତା, ଖେଳନା ଶିଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସହାୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ଲକ୍ଷ୍ୟଟି ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଚମକ ଦେଖାଇବ। ସାଥିମାନେ,
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ନିବେଶର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ବଜେଟରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଦେଶର ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଏବଂ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଯୋଜନା ଅଣାଯାଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦ୍ଵାରା କରାଯାଉଛି । ଏହି ବଜେଟରେ ନୂଆ ଯୁଗର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରାଯିବ। ଏହା ପରେ ଏହି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳିବ। ଶ୍ରମର ଏହି ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏହା ପ୍ରତି, ଶ୍ରମେବ ଜୟତେ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ନିୟାମକ ସଂସ୍କାର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର, ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ୨.୦ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଆଧାରିତ ଶାସନ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ବଜେଟ୍ କେବଳ ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖେ ନାହିଁ, ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଡିପ୍ ଟେକ୍ ଫଣ୍ଡ, ଜିଓ ସ୍ପେସିଆଲ୍ ମିଶନ ଏବଂ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର୍ ଏନର୍ଜି ମିଶନ ହେଉଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଏପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ଐତିହାସିକ ଜନ ବଜେଟ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Union Budget
01 FEB 2025 4:01PM by PIB Delhi
Today is an important milestone in India's development journey! This is the budget of aspirations of 140 crore Indians, this is a budget that fulfils the dreams of every Indian. We have opened many sectors for the youth. The common citizen is going to drive the mission of developed India. This budget is a force multiplier. This budget will increase savings, increase investment, increase consumption and also increase growth rapidly. I congratulate Finance Minister Nirmala Sitharaman ji and her entire team for this Janta Janardan ka Budget, People's Budget.
Friends,
Usually the focus of the budget is on how the government's treasury will be filled, but this budget is exactly the opposite of that. But this budget lays a very strong foundation on how the pockets of the citizens of the country will be filled, how the savings of the citizens of the country will increase and how the citizens of the country will become partners in development.
Friends,
Important steps have been taken in the direction of reform in this budget. The decision to promote the private sector in nuclear energy is very historic. This will ensure a major contribution of civil nuclear energy in the development of the country in the coming times. All areas of employment have been given priority in every way in the budget. But I would like to draw attention to two things, I would like to discuss those reforms, which are going to bring a big change in the coming times. One - Due to infrastructure status, the construction of big ships in India will be encouraged, the Atmanirbhar Bharat Abhiyan will get momentum and we all know that ship building is the sector that provides the most employment.
Similarly, there is a lot of potential for tourism in the country. For the first time, a lot of emphasis has been given to tourism by bringing the hotels that will be built at 50 important tourist destinations under the ambit of infrastructure. This will work to energize the hospitality sector, which is a very big area of employment, and tourism, which is the biggest area of employment, in a way, by creating employment opportunities all around. Today, the country is moving ahead with the mantra of development and heritage. In this budget, very important and concrete steps have been taken for this. Gyan Bharat Mission has been launched for the preservation of one crore manuscripts. Along with this, a National Digital Repository inspired by the Indian knowledge tradition will be created. This means that technology will be used to the fullest and the work of extracting nectar from our traditional knowledge will also be done.
Friends,
The announcements made for farmers in the budget will form the basis of a new revolution in the agriculture sector and the entire rural economy. Under the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana, irrigation and infrastructure will be developed in 100 districts, and the Kisan Credit Card limit being increased to Rs 5 lakh will help them more.
Friends,
Now in this budget, income up to Rs 12 lakh has been exempted from tax. Tax has also been reduced for people of all income groups. Our middle class, people in jobs whose income is fixed, such middle class people are going to get a huge benefit from this. Similarly, people who have entered new professions, people who have got new jobs, this exemption from income tax will become a huge opportunity for them.
Friends,
There is a 360 degree focus on manufacturing in this budget, so that entrepreneurs, MSMEs, small entrepreneurs get strengthened and new jobs are created. Special support has been given to many sectors from National Manufacturing Mission to Cleantech, Leather, Footwear, Toy Industry. The goal is clear that Indian products can shine in the global market.
Friends,
Special emphasis has been laid in the budget on creating a vibrant competitive environment for investment in the states. An announcement has also been made to double the credit guarantee for MSMEs and startups. A scheme of loan up to Rs 2 crore has also been brought for SC, ST and women entrepreneurs of the country, who want to become new entrepreneurs, and that too without guarantee. In this budget, keeping in mind the new age economy, a big announcement has been made for gig workers. For the first time, gig workers will be registered on the e-shram portal. After this, these colleagues will get the benefit of healthcare and other social security schemes. This dignity of labor reflects the government's commitment towards it, Shramev Jayate. From regulatory reforms to financial reforms, steps like Jan Vishwas 2.0 will further strengthen our commitment to minimum government and trust based governance.
Friends,
This budget not only takes into account the current needs of the country, but also helps us prepare for the future. Deep Tech Fund for Startups, Geospatial Mission and Nuclear Energy Mission are such important steps. I once again congratulate all the countrymen for this historic People's Budget and once again congratulate the Finance Minister. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.