Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Union Budget
01 FEB 2025 4:01PM by PIB Delhi
Today is an important milestone in India's development journey! This is the budget of aspirations of 140 crore Indians, this is a budget that fulfils the dreams of every Indian. We have opened many sectors for the youth. The common citizen is going to drive the mission of developed India. This budget is a force multiplier. This budget will increase savings, increase investment, increase consumption and also increase growth rapidly. I congratulate Finance Minister Nirmala Sitharaman ji and her entire team for this Janta Janardan ka Budget, People's Budget.
Friends,
Usually the focus of the budget is on how the government's treasury will be filled, but this budget is exactly the opposite of that. But this budget lays a very strong foundation on how the pockets of the citizens of the country will be filled, how the savings of the citizens of the country will increase and how the citizens of the country will become partners in development.
Friends,
Important steps have been taken in the direction of reform in this budget. The decision to promote the private sector in nuclear energy is very historic. This will ensure a major contribution of civil nuclear energy in the development of the country in the coming times. All areas of employment have been given priority in every way in the budget. But I would like to draw attention to two things, I would like to discuss those reforms, which are going to bring a big change in the coming times. One - Due to infrastructure status, the construction of big ships in India will be encouraged, the Atmanirbhar Bharat Abhiyan will get momentum and we all know that ship building is the sector that provides the most employment.
Similarly, there is a lot of potential for tourism in the country. For the first time, a lot of emphasis has been given to tourism by bringing the hotels that will be built at 50 important tourist destinations under the ambit of infrastructure. This will work to energize the hospitality sector, which is a very big area of employment, and tourism, which is the biggest area of employment, in a way, by creating employment opportunities all around. Today, the country is moving ahead with the mantra of development and heritage. In this budget, very important and concrete steps have been taken for this. Gyan Bharat Mission has been launched for the preservation of one crore manuscripts. Along with this, a National Digital Repository inspired by the Indian knowledge tradition will be created. This means that technology will be used to the fullest and the work of extracting nectar from our traditional knowledge will also be done.
Friends,
The announcements made for farmers in the budget will form the basis of a new revolution in the agriculture sector and the entire rural economy. Under the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana, irrigation and infrastructure will be developed in 100 districts, and the Kisan Credit Card limit being increased to Rs 5 lakh will help them more.
Friends,
Now in this budget, income up to Rs 12 lakh has been exempted from tax. Tax has also been reduced for people of all income groups. Our middle class, people in jobs whose income is fixed, such middle class people are going to get a huge benefit from this. Similarly, people who have entered new professions, people who have got new jobs, this exemption from income tax will become a huge opportunity for them.
Friends,
There is a 360 degree focus on manufacturing in this budget, so that entrepreneurs, MSMEs, small entrepreneurs get strengthened and new jobs are created. Special support has been given to many sectors from National Manufacturing Mission to Cleantech, Leather, Footwear, Toy Industry. The goal is clear that Indian products can shine in the global market.
Friends,
Special emphasis has been laid in the budget on creating a vibrant competitive environment for investment in the states. An announcement has also been made to double the credit guarantee for MSMEs and startups. A scheme of loan up to Rs 2 crore has also been brought for SC, ST and women entrepreneurs of the country, who want to become new entrepreneurs, and that too without guarantee. In this budget, keeping in mind the new age economy, a big announcement has been made for gig workers. For the first time, gig workers will be registered on the e-shram portal. After this, these colleagues will get the benefit of healthcare and other social security schemes. This dignity of labor reflects the government's commitment towards it, Shramev Jayate. From regulatory reforms to financial reforms, steps like Jan Vishwas 2.0 will further strengthen our commitment to minimum government and trust based governance.
Friends,
This budget not only takes into account the current needs of the country, but also helps us prepare for the future. Deep Tech Fund for Startups, Geospatial Mission and Nuclear Energy Mission are such important steps. I once again congratulate all the countrymen for this historic People's Budget and once again congratulate the Finance Minister. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেন্দ্রগী বজেৎকী মতাংদা পি.এম.গী ৱারোল
01 FEB 2025 4:01PM by PIB Imphal
ঙসি অসি ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎকী মরুওইবা মাইলস্তোন অমনি! মসি ভারত মচা করোর 140গী অপাম্বগী বজেৎনি, মসি ভারত মচা খুদিংমক্কী মঙলানশিং মপুং ফাহনবা বজেৎনি। ঐখোয়না নহারোলশিংগীদমক সেক্তর কয়া অমা হাংদোক্লে। চাউখৎলবা ভারতকী মিসন অসি মীচম প্রজাশিংনা লমজিংগনি। মসিগী বজেৎ অসি ফোর্স মলতিপ্লাইয়র অমনি। হায়রিবা বজেৎ অসিনা সেভিং হেনগৎহনগনি, ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনগনি, কঞ্জ্যুম্পসন হেনগৎহনগনি অমসুং গ্রোথসু খোংজেল য়াংনা হেনগৎহনগনি। জনতা জনর্দন কা বজেৎ, মীয়ামগী বজেৎ অসিগীদমক ঐনা শেল-থুম মন্ত্রী নির্মলা সিতারমনজী অমসুং মহাক্কী তীম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
মহৌশানা বজেৎকী মীৎয়েং অসি লৈঙাক্কী ত্রেজরী করম্না থলহনগদগে হায়বসি ওইগনি, অদুবু মসিগী বজেৎ অসিদি মদুগী ওন্ন-তৈনবনি। অদুবু মসিগী বজেৎ অসিনা লৈবাক অসিগী প্রজাশিংগী ফুরিৎ খাও করম্না থলহনগনি, লৈবাক অসিগী প্রজাশিংগী সেভিং করম্না হেনগৎলগনি অমসুং লৈবাক অসিগী প্রজাশিং অসি চাউখৎপা অসিদা মপাংশিং করম্না ওইগনি হায়বগী মতাংদা য়াম্না মপাঙ্গল লৈবা য়ুম্ফম অমা শেম্লে।
মরুপশিং,
হায়রিবা বজেৎ অসিদা রিফোর্মগী মায়কৈদা মরু ওইবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। ন্যুক্লিয়র ইনর্জীদা প্রাইবেৎ সেক্তরবু পুক্নিং থৌগৎপগী ৱারেপ অসি য়াম্না পুৱারী ওইরবা অমনি। মসিনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা সিভিল ন্যুক্লিয়র ইনর্জীনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা ঙম্লগনি। বজেৎ অসিদা এমপ্লোইমেন্তকী লম খুদিংমকপু মরুওইবা পীরি। অদুম ওইনমক ঐনা ৱাফম অনিদা পুক্নিং চিংশিনবা পাম্মি, লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা অচৌবা অহোংবা পুরকপা য়াবা রিফোর্মশিং অদুগী মতাংদা ঐনা খন্ন-নৈনবা পাম্মি। অহানবদা, ইনফ্রাস্ত্রকচর স্তেতস পীবনা মরম ওইদুনা, ভারত্তা অচৌবা জহাজশিং শাবদা পুক্নিং থৌগৎলগনি, আত্মানির্ভর ভারত অভিয়াননা খোঙজেল য়াংনা চঙশিল্লগনি অমসুং ঐখোয়না পুম্নমক্না খঙই মদুদি জহাজ শাবা অসি থবক খ্বাইদগী য়াম্না পীবা সেক্তর অমনি। মসিগা মান্ননা, লৈবাক অসিদা তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবা কয়া অমসু লৈরি। অহানবা ওইনা, মরুওইবা তুরিস্ত দিস্তিনেসন 50দা শাবা হোতেলশিং অসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা পুদুনা তুরিজমদা অহেনবা মিৎয়েং থম্লি। মসিনা থবক পীবগী য়াম্না চাউবা লম অমা ওইরিবা হোস্পিতালিতী সেক্তরবু পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং থবক পীবগী খ্বাইদগী চাউবা লম ওইরিবা তুরিজম অসিনা নাকল অমদা মফম খুদিংদা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি অমসুং সেক্তর অসিদা পুক্নিং থৌগৎকনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা দিবেলপমেন্ত অমসুং হেরিতেজকী মন্ত্রগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মসিগীদমক্তা মসিগী বজেৎ অসিদা য়াম্না মরু ওইবা অমসুং কংক্রিৎ ওইবা খোংথাংশিং লৌখৎলি। মেন্যুস্ক্রিপ্ত করোর অমা ঙাক-শেন্নবা জ্ঞান ভারত মিসন হৌদোকখ্রে। মসিগা লোয়ননা, ভারতকী নোলেজ ত্রেদিসনদগী ইথিল ফংলবা নেস্নেল দিজিতেল রিপোজিৎরি অমা শেম্লগনি। মসিনা তাকপদি তেক্নোলোজী অসি মপুং ফানা শিজিন্নগনি অমসুং ঐখোয়গী ত্রেদিস্নেল নোলেজদগী অমৃত লৌথোকপগী থবকসু পাংথোক্কনি।
মরুপশিং,
বজেৎ অসিদা লৌমীশিংগীদমক লাউথোকখিবা ৱাফমশিং অসিনা লৌউ-শিংউগী সেক্তর অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন পুম্বদা অনৌবা অহোংবা অমগী য়ুম্ফম ওইগনি। পি.এম. ধন-ধন্যা কৃশী য়োজনাগী মখাদা, জিলা 100দা ইরিগেসন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎকনি, অমসুং কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী লিমিৎ লুপা লাখ 5দা হেনগৎহনবনা মখোয়দা হেন্না মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
হৌজিত্তি হায়রিবা বজেৎ অসিদা লুপা লাখ 12 ফাওবগী ইনকম অসি তেক্সতগী কোকপীরে। ইনকম কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিংগীদমক্তা তেক্সসু হন্থহনখ্রে। ঐখোয়গী মিদ্দল ক্লাস, ফিক্স ইনকম লৈবা থবক তৌরিবা মীওইশিং, অসিগুম্বা মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংনা মসিগী অচৌবা কান্নবা ফংলগনি। মসিগা মান্ননা, অনৌবা শিনফম অমদা চংলকপা মীওইশিং, অনৌবা থবক ফংলকপা মীওইশিং, ইনকম তেক্সতগী কোকপীবা অসিনা মখোয়গীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইহল্লগনি।
মরুপশিং,
ওন্তপ্রিন্যুওরশিং, MSMEশিং, অপীকপা ওন্তপ্রিন্যুওরশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং অনৌবা থবক ফংহন্নবা বজেৎ অসিদা মেন্যুফেকচরিংদা 360 দিগ্রী মীৎয়েং থম্মি। নেস্নেল মেনুফেকচরিং মিসনদগী ক্লিন তেক, লেদর, ফুতৱার, তোই ইন্দস্ত্রী ফাওবা সেক্তর কয়াদা অখন্নবা মতেং পীরি। ভারতকী পোত্থোকশিংনা মালেমগী কৈথেলদা মঙাল পীবা ঙমগনি হায়বসি পান্দম অদু ময়েক শেংই।
মরুপশিং,
রাজ্যশিংদা শেল থাদনবগীদমক অচেৎপা কম্পিতিতিব এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎপদা বজেৎ অসিদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। MSMEশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংগীদমক ক্রেদিৎ গেরেন্তী শরুক অনি হেনগৎহন্নবা লাউথোকখ্রে। অনৌবা ওন্তপ্রিন্যুওর অমা ওইবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী ST, SC, অমসুং নুপী ওন্তপ্রিন্যুওরশিংগীদমক লুপা করোর ২ ফাওবগী লোনগী স্কিম অমসু পুরকখ্রে। মসিসু গেরেন্তী য়াওদনা। অনৌবা য়ুগকী শেন্মিৎলোনবু ৱাখলদা থম্লদুনা, বজেৎ অসিদা গিগ ৱার্করশিংগীদমক অচৌবা পাউজেল অমা পীখ্রে। অহানবা ওইনা, গিগ ৱার্করশিং অসি ই-শ্রম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরগনি। মসিগী মতুংদা, হায়রিবা মরুপ-মপাংশিং অসিনা হেল্থ কেয়র অমসুং অতোপ্পা সোসিএল সেক্যুরিতী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংগনি। শিন্মীশিংগী ইকাই খুম্নবা অসিনা সরকারনা শিন্মীশিংগী ইকাই খুম্নবা অদু উৎলি, শ্রমেব জয়তে। রেগ্যুলেতরী রিফোর্মশিংদগী হৌরগা ফাইনান্সিএল রিফোর্মশিং ফাওবদা, জন বিশ্বস 2.0গুম্বা খোংথাংশিং অসিনা মিনিমম গবর্নমেন্ত অমসুং ত্রস্ততা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক্লোনগীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
মসিগী বজেৎ অসিনা লৈবাক অসিগী হৌজিক্কী তঙাই ফদবশিং খক্তা য়েংবতা নত্তনা তুংলমচৎকীদমক শেম-শাবদা মতেং পাংই। স্তার্ত অপশিংগীদমক দিপ তেক ফন্দ, জিওস্পেসিএল মিসন অমসুং ন্যুক্লিয়র ইনর্জী মিসন অসি অসিগুম্বা মরু ওইবা খোংথাংশিংনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু পুৱারী ওইরবা পিপলস বজেৎ অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না শেল-থুম মন্ত্রীবুসু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!