প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেন্দ্রগী বজেত ২০২৫-২৬ গী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ৱারোল ফোঙদোকখ্রে
বিকসিত ভারত বজেত ২০২৫-২৬ না ভারতমচা করোর ১৪০ গী অনিংবশিং থুংহনগনি: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত বজেত ২০২৫-২৬ অসি হেন্না চাউখৎহন্নবা খুৎলায় অমনি: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত বজেত ২০২৫-২৬ না মীওই খুদিংমক্ত থৌনা পীরে: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত বজেত ২০২৫-২৬ না লৌউ-শিংউ চাউখৎহনগনি অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনগনি: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত বজেত ২০২৫-২৬ না ঐখোয়গী লৈবাক্কী মিদল ক্লাসতা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত বজেত ২০২৫-২৬ না মেনুফেকচরিং, ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশিং, এম.এস.এম.ইশিং অমসুং অপীকপা ললোন-ইতিকশিংদা ৩৬০-দিগ্রি মীৎয়েং থম্লে: প্রধান মন্ত্রী
01 FEB 2025 3:58PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা কেন্দ্র বজেত ২০২৫-২৬ গী মতাংদা মহাক্কী ৱারোল ফোঙদোকখ্রে। ঙসি অসি ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচত্ত মরুওইবা মাইপাকপা অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বজেত অসিদা ভারতমচা করোর ১৪০গী অনিংবশিং মমি তারে অমসুং মীওই খুদিংমক্কী মঙলানশিং মঙফাওনহল্লে। বিকসিত ভারতকী পান্দম ফংনবা নহারোল অমসুং মীচম মীয়ামগীদমক হিরম খুদিংমক থোং লাওনা হাংদোক্লে। বজেত অসি শাফু অমা ওইনা শেন তুংশিনবা, শেন থাদবা, পোৎ-চৈ লৈবা অমসুং চাউখৎপা হেনগৎহনগনি। ‘মীয়ামগী বজেত’ অসিগীদমক মহাক্না ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়াসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন অমসুং মহাক্কী কাংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বজেত অসিগী পান্দমদি কমদৌনা সরকারগী শেঙ্গাউ থনহলগদগে হায়বনি। অদুবু বজেত অসিনা কমদৌনা মীয়ামগী ফুরিৎখাউশিং থনহলগনি, মখোয়গী শেন তুংশিনবা হেনগৎহনগনি অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা মখোয়গা চৎমিন্ননবা মীৎয়েং চঙলে। বজেত অসিদা হায়রিবা পান্দমশিং অসিগী য়ুম্ফম থোল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বজেত অসিদা অওনবশিং পুরক্নবা মাইকৈদা থবকশিং পায়খৎলে। ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিদা প্রাইভেত সেক্তর শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎনবা পুৱারি ওইরবা ৱারেপ লৌরে। লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা সিবিল ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিনা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। থবক পীগদবা সেক্তর খুদিংমক বজেত অসিদা মরুওইনা লৌরে। মরুওইবা অওনবা অনিনা তুংদা শিংথানিঙাই ওইনা অওনবশিং পুরক্কনি। জহাজ শাবগী থবক ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইনা শকখঙবা অসিনা লৈবাক অসিদা অচৌবা জহাজশিং শাবা হেনগৎহনগনি অমসুং অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান য়াংখৎহনগনি। লমকোয়ফম ৫০ দা হোতেলশিং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী কাংলুপ্ত লৈহনবা অসিনা তুরিজম চাউখৎহনগনি অমসুং থবক খ্বাইদগী য়াম্না পীবা সেক্তর ওইরিবা হোস্পিতেলিতি সেক্তরদা অনৌবা থৌনা পীরগনি। “বিকাস ভি, বিরাসাত ভি” গী লাইৱাগা লোয়ননা লৈবাক অসি চাউখৎলি। গ্যান ভারতম মিসন হৌদোক্তুনা অরিবা লাইরিক করোর ১ হেন্না ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা বজেত অসিনা শিংথানিঙাই ওইরবা থবকশিং পায়খৎলে। ভারতকী লৌশিংগী চৎনবীশিংনা ইথিল পীদুনা নেসনেল দিজিতেল রেপোসিতোরি অমা লিংখৎলগনি।
লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা অনৌবা য়াওল অমগীদমক লৌমীশিংনা য়ুম্ফম থোনগনি হায়না বজেত্ত লাউথোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম ধন-ধন্যা কৃযি য়োজনাগী মখাদা, জিলা ১০০ দা ইথৈ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলগনি। লৌমীশিংদা কিষান ক্রেদিদ কার্দ লুপা লাখ ৩ দগী লুপা লাখ ৫ দা হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লুপা লাখ ১২ ফাওবগী ইনকমদা তেক্স লৌদ্রে। ইনকমগী কাংলুপ খুদিংমক্ত তেক্স ককথবা অসিনা মিদল ক্লাস অমসুং নৌনা সরকারগী থবক তৌরিবশিংদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেনুফেকচরিং, ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশিং, এম.এস.এম.ইশিং অমসুং অপীকপা ললোন-ইতিকশিংদা ৩৬০-দিগ্রি মীৎয়েং থম্লে। নেসনেল মেনুফেকচরিং মিসনগী মখাদা ক্লিন তেক, শাউন, খোঙউপ অমসুং শান্নপোৎ শাবগী ইন্দস্ত্রি অখন্নবা মতেং ফংলে। মালেমগী কৈথেলদা ভারতকী পোৎথোকশিং ঙানহন্নবা পান্দমশিং ময়েক শেংলে।
রাজ্যশিংদা শেন থাদনবা অফবা অমসুং চাংদম্নবা য়ারবা ফিবমশিং শেমগৎনবা বজেত অসিদা অখন্নবা মফম অমা পীরে হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এম.এস.এম.ইশিং অমসুং স্তার্দঅপশিংগী ক্রেদিদ গারেন্তি শরুক অনি হেনগৎনবা লাউথোক্লে। এস.সি. এস.তি অমসুং অহানবা নুপী ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশিংদা গরেন্তি য়াওনা লুপা করোর ২ ফাওবগী লোন পীনবা স্কিম অমা হৌদোক্লে। অহানবা ওইনা নোংমগী অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মীশিং ই-শ্রাম পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌনবা লাউথোক্লে অমসুং মসিনা মখোয় অনা-লায়েং অমসুং অতোপ্পা সোসিএল সেকুরিতি স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলগনি। শিন্মীশিংগী ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মমি মসিদা তারে। জন বিশ্বাস ২.০ গুম্বা চৎন-কাংলোন অমসুং শেন-থুমগী অওনবশিং অসিনা মিনিমম গভর্নমেন্ত অমসুং থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বজেত অসিনা লৈবাক অসিগী হৌজিক দরকার ওইরিবশিং ফংহনবা খক নত্তনা তুংগী থৌরাং তৌবদশু মতেং পাংলে। দিপ তেক ফন্দ, জিওস্পাসিএল মিসন অমসুং ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি মিসন য়াওনা স্তার্দঅপশিংগী থবকশিং পায়খৎলে। পুৱারি ওইরবা বজেত অসিগীদমক মীয়াম পুম্নমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's remarks on Union Budget 2025-26
Viksit Bharat Budget 2025-26 will fulfill the aspirations of 140 crore Indians: PM
Viksit Bharat Budget 2025-26 is a force multiplier: PM
Viksit Bharat Budget 2025-26 empowers every citizen: PM
Viksit Bharat Budget 2025-26 will empower the agriculture sector and give boost to rural economy: PM
Viksit Bharat Budget 2025-26 greatly benefits the middle class of our country: PM
Viksit Bharat Budget 2025-26 has a 360-degree focus on manufacturing to empower entrepreneurs, MSMEs and small businesses: PM
01 FEB 2025 3:58PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks on the Union Budget 2025-26 via video message today. Highlighting that today marked an important milestone in the journey of India’s development, Shri Modi remarked that this budget reflects the aspirations of 140 crore Indians and fulfills the dreams of every citizen. He highlighted that several sectors were opened up for the youth, and the common citizen will drive the mission of Viksit Bharat (Developed India). The Prime Minister emphasized that this budget is a force multiplier which would increase the savings, investment, consumption, and growth. He congratulated the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman and her team for this ‘People’s Budget’.
Prime Minister remarked that typically, the focus of the budget is on how to fill the Government's treasury. However, he said this budget focused on how to fill the pockets of the citizens, increase their savings, and make them partners in the country's development. He emphasized that this budget lays the foundation for these goals.
“Significant steps have been taken towards reforms in this budget”, said Shri Modi and highlighted the historic decision to promote the private sector in nuclear energy. He added that civil nuclear energy will ensure a significant contribution to the country's development in the future. He emphasized that all employment sectors were given priority in the budget. Pointing out two major reforms that will bring significant changes in the coming time, Shri Modi said that granting infrastructure status to shipbuilding will boost the construction of large ships in India, accelerating the Atmanirbhar Bharat Abhiyaan and including hotels at 50 tourist destinations under the infrastructure category will significantly boost tourism, providing new energy to the hospitality sector, which is the largest employment sector. The Prime Minister stated that the country was progressing with the mantra of "Vikas bhi, Virasat bhi" (Development and Heritage). He mentioned that significant steps were taken in this budget to preserve one crore manuscripts through the launch of the Gyan Bharatam Mission. Additionally, a National Digital Repository inspired by Indian knowledge traditions will be created.
Remarking that the announcements made in the budget for farmers will lay the foundation for a new revolution in the agricultural sector and the entire rural economy, Shri Modi highlighted that under the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana, irrigation and infrastructure development will take place in 100 districts. He emphasized that increasing the limit of the Kisan Credit Card from ₹3 lakh to ₹5 lakh will provide greater assistance to farmers.
Highlighting that the budget has exempted income up to ₹12 lakh from tax, the Prime Minister said tax reductions were made for all income groups, which will greatly benefit the middle class and those who have been newly employed.
“The budget has a 360-degree focus on manufacturing to strengthen entrepreneurs, MSMEs, and small businesses, creating new jobs”, emphasised the Prime Minister. He highlighted that sectors like clean tech, leather, footwear, and the toy industry had received special support under the National Manufacturing Mission. He stressed that the goal was clear to ensure Indian products to shine in the global market.
Pointing that the budget places special emphasis on creating a vibrant and competitive investment environment in the states, Shri Modi highlighted the announcement to double the credit guarantee for MSMEs and startups. He mentioned the introduction of a scheme to provide loans up to ₹2 crore without guarantee for SC, ST, and women first- time entrepreneurs. He emphasized the significant announcement for gig workers, with their registration on the e-Shram portal for the first time, enabling them to access healthcare and other social security schemes. The Prime Minister stated that this reflects the Government's commitment to the dignity of labor. He highlighted that regulatory and financial reforms, such as Jan Vishwas 2.0, will strengthen the commitment to minimum government and trust-based governance.
Concluding his address, the Prime Minister remarked that this budget not only addresses the current needs of the country but also helps in preparing for the future. He highlighted the initiatives for startups, including the Deep Tech Fund, Geospatial Mission, and Nuclear Energy Mission. He extended his congratulations to all citizens for this historic budget.