Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the beginning of the Budget Session of Parliament
31 JAN 2025 11:17AM by PIB Delhi
Friends,
Today, at the beginning of the budget session, I bow to Goddess Lakshmi, the goddess of prosperity. And on such occasions, for centuries, we have been remembering the virtues of Goddess Lakshmi:
सिद्धिबुद्धिप्रदे देवि भुक्तिमुक्तिप्रदायिनि। मंत्रपूते सदा देवि महालक्ष्मि नमोस्तुते।
Maa Lakshmi gives us success and wisdom, prosperity and well-being. I pray to Maa Lakshmi that every poor and middle class community of the country should be blessed with the special blessings of Maa Lakshmi.
Friends,
Our Republic has completed 75 years, and this is a matter of great pride for every citizen of the country, and this strength of India also creates a special place for itself in the democratic world.
Friends,
The people of the country have given me this responsibility for the third time, and this is the first full budget of this third term, and I can confidently say that in 2047 when the country will celebrate 100 years of independence, the resolution of a developed India that the country has taken, this budget session, this budget will create a new confidence, will give a new energy, that when the country celebrates 100 years of independence, it will be developed. 140 crore countrymen will fulfill this resolution with their collective efforts. In the third term, we are moving ahead in mission mode towards all-round development of the country, whether it is geographically, socially or in the context of different economic levels. We are moving ahead in mission mode with the resolution of all-round development. Innovation, inclusion and investment have constantly been the basis of the roadmap of our economic activity.
As always, this session will have many historic days. Tomorrow there will be discussions in the House and after a lot of deliberation, laws will be made that will increase the strength of the nation. Especially, to re-establish the pride of Nari Shakti, to ensure that every woman gets a respectable life without any discrimination of caste and creed and gets equal rights, many important decisions will be taken in this session in that direction. Reform, Perform and Transform. When we have to achieve a fast pace of development, the maximum emphasis is on reform. The state and central governments have to perform together and we can see transformation with public participation.
Ours is a young country, a youthful power and the youth who are 20-25 years old today, when they turn 45-50 years old, they will be the biggest beneficiaries of a developed India. They will be at that stage of their life, they will be sitting in that position in the policy making system, that they will proudly move forward with a developed India in the century that will begin after independence. And hence this effort to fulfill the resolution of a developed India, this immense hard work, is going to be a great gift for our teenagers, our young generation today.
Those who had joined the freedom struggle in 1930, 1942, the young generation of the entire country was spent in the freedom struggle, and its fruits were reaped by the generation that came after 25 years. The youth who were in that war got those benefits. Those 25 years before independence became an opportunity to celebrate independence. Similarly, these 25 years are the intention of the countrymen to achieve a prosperous and developed India through their resolve and reach the pinnacle through their achievements. And therefore, in this budget session, all the MPs will contribute towards strengthening developed India. Especially, it is a golden opportunity for the young MPs because the more awareness and participation they will have in the House today, the more fruits of developed India they will see right in front of their eyes. And therefore, it is a priceless opportunity for the young MPs.
Friends,
I hope that we will live up to the hopes and aspirations of the country in this Budget session.
Friends,
Today you must have noticed one thing, people in the media should definitely notice it. Perhaps since 2014, this is the first session of Parliament in which there has been no foreign spark a day or two before the session, there has been no attempt to ignite a fire from abroad. I have been observing for 10 years, since 2014, that before every session people used to sit ready to create mischief, and here there is no dearth of people who fan it. This is the first session I am seeing after the last 10 years in which there was no spark from any foreign corner.
Thank you very much, friends.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

|
প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সংসদকী বজেত মীফম হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
31 JAN 2025 11:17AM by PIB Imphal
মরুপশিং,
ঙসি, বজেত মীফম হৌদোকপদা, ঐনা লন-থুমগী লাইরেম্বী লক্ষ্মীগী মফমদা কোক নোঞ্জরি। অসিগুম্বা থৌরমশিংদা, চহি চা কয়াদগী, ঐখোয়না লাইরেম্বী লক্ষ্মীগী থৌজালশিং নিংশিংদুনা লাক্লি:
सिद्धिबुद्धिप्रदे देवि भुक्तिमुक्तिप्रदायिनि। मंत्रपूते सदा देवि महालक्ष्मि नमोस्तुते।
ইমা লক্ষ্মীনা ঐখোয়দা মাইপাকপা অমসুং লৌশিং, নুংঙাই-য়াইফবা পীনবীরি। লৈবাক অমসুং লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস কাংলুপ খুদিংমক ইমা লক্ষ্মীগী অখন্নবা থৌজাল পীবীনবা ঐনা ইমা লক্ষ্মীগী মফমদা খুরুমজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসি চহি ৭৫ মপুংফারে অমসুং মসি লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্কী চাউথোকচফম অমনি অমসুং মসিনা থৌনা অসিনা মালেমগী গনতন্ত্র চৎপা লৈবাকশিংগী মনুংদা লৈবাক অসিনা অখন্নবা মফম অমা কনবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐঙোন্দা অহুমলকশুবা ওইনা লৈবাক ঙাক্নবা থৌদাং শীন্নরে অমসুং মসি অহুমশুবা তার্মগী অহানবা মপুংফাবা বজেতনি অমসুং ২০৪৭ দা লৈবাক অসি নিংতম্বা চহি ১০০শুবা থৌরম পাংথোক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ, লৈবাক অসিনা বিকসিত ভারত অমগী ৱারেপ লৌরে, হন্দক্কী বজেত মীফম অসিনা অনৌবা থাজবা অমা পীগনি, অনৌবা থৌনা অমা পীগনি, লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ১০০ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক অসি চাউখৎলগনি। মখোয়গী অপুনবা থবকশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০ না মসিগী ৱাশক অসি মপুংফাহনগনি। অহুমশুবা তার্মদা, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক, খুন্নাই নত্ত্রগা তোঙান-তোঙানবা শেন্মিৎলোনগী থাকশিংদা, লৈবাক অসি হিরম খুদিংমক্ত চাউখৎনবা মিসনগী মওংদা ঐখোয় মাংলোমদা চঙশিল্লি। ইন্নোবেসন, ইনক্লুজন অমসুং ইনভেস্তমেন্ত অসি ঐখোয়গী শেন-থুমগী থবকশিংগী লম্বীগী য়ুম্ফমনি।
মীফম অসি পুৱারি ওইরবা নুমিৎ কয়া লৈগনি। হয়েং হাওসতা খন্নগনি অমসুং খন্ন-নৈনবা কয়া পাংথোক্লবা মতুংদা, লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা আইন কয়া শেমগনি। নারী শক্তিগী চাউথোকচবা অমুক হন্না হেনগৎহন্নবা, ফুরুপ অমসুং লাইনিংগী খেন্নবা লৈতনা নুপী খুদিংমক্কী ইকায়খুম্নবা পুন্সি অমা ফংনবা, মাইকৈ অসিদা মীফম অসিদা মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌগনি। রিফোর্ম, পর্ফোম অমসুং ত্রান্সফোর্ম। ঐখোয়না চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎপা ঙম্নবা, রিফোর্মদা অকনবা মীৎয়েং চঙগদবনি। রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকার পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং মীয়াম শরুক য়াবা মতমদা ঐখোয়না অওনবা অমা উবা ফংগনি।
ঐখোয় নহা ওইরিবা লৈবাক অমনি, নহারোলশিংগী থৌনা অমনি অমসুং ঙসি চহি ২০-২৫ শুরবা নহারোলশিং অসিনা চহি ৪৫-৫০ শুরকপা মতমদা, মখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমগী কান্নবা খ্বাইদগী ফংবা মীওইশিং ওইরগনি। মখোয় থৌশিল শেম্বগী থবকশিংদা শরুক য়াবা মখোয়গী পুন্সিগী তাঙ্কক অমদা লৈরগনি, নিংতম্লবা মতুংদা চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক মখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লগনি। হায়রিবা থবক অসিনা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি অমসুং থবক শুবা নোম্বা কনবা অসিনা ঙসিগী ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মীরোলশিংগী অচৌবা খুদোল অমা ওইরগনি।
১৯৩০, ১০৪২ দা নিংতম ঈহৌ শরুক য়াখিবা মীওইশিং, লৈবাক অসিগী নহারোলশিং নিংতম ঈহৌদা শরুক য়াখি অমসুং চহি ২৫ গী মতুংদা লাকপা মীরোলশিংনা মদুগী কান্নবশিং ফংখি। লাল অদুদা শরুক য়াখিবা নহারোলশিংনা কান্নবা ফংখি। নিংতম্বগী চহি ২৫ গী মমাংদগী মীওইশিংনা নিংতম্বগী হরাওবা ফোঙদোক্নবগী খুদোংচাবা অমা ফংখি। মসিগা চপ মান্ননা, হায়রিবা চহি ২৫ অসি লৈবাক অসি চাউখৎনবদা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনবা পান্দম থমখি। মরম অদুনা, বজেত মীফম অসিদা, এম.পিশিংনা বিকসিত ভারত অমগী পান্দম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মতেং পাংগনি। মরুওইনা, ঙসি হাওস অসিদা মখোয়না শরুক য়াদুনা নহা ওইরিবা এম.পিশিংগী তাংলবা খুদোংচাবা অমনি, মখোয়গী মীৎমাংদা বিকসিত ভারত অমগী মহৈশিং উবা ফংলগনি। মরম অদুনা মীফম অসি নহা ওইরিবা এম.পিশিংগী মমল নাইদ্রবা খুদোংচাবা অমনি।
মরুপশিং,
বজেত মীফম অসিদা লৈবাক অসিগী থাজবশিং অমসুং অনিংবশিং ঐখোয়না থুংহনগনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি।
মরুপশিং,
ঙসি অদোম্না করিগুম্বা অমা খঙলমগনি, মসি মেদিয়াগী মীওইশিংনা শোইদনা খঙলমগনি। মসি ২০১৪ দগী, মীফম মমাংগী নোংম নত্ত্রগা নুমিৎ নিনিদা মপান লৈবাক্তগী অকায়বা পীরক্তবা অহানবা মীফম ওইগনি। ২০১৪ দগী ঐনা চহি ১০ য়েংলকপদা, মীফম খুদিংমক্কী মমাঙদা মীওই খরনা অপনবা পীনবা হোৎনবা উখি অমসুং মসিদা ঙাওজবা মীওই অৱাৎপা লৈতে। মসি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মালেমগী লৈবাক অমদগী মৈরিক অমা ফাওবা থোকহল্লক্তবা অহানবা মীফম ওইগনি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখিবনি।