ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୌନୀ ଅମାବାସ୍ୟାରେ ରେଳବାଇ ପ୍ରୟାଗରାଜରୁ 364ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିଛି
ନିରାପଦ ଏବଂ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପାଳନ କରନ୍ତୁ: ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
30 JAN 2025 6:38PM by PIB Bhubaneswar
ମୌନୀ ଅମାବାସ୍ୟା ଦିନ, ସଙ୍ଗମରେ ସ୍ନାନ କରି ଘରକୁ ଫେରୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ରେଳ ପ୍ରଶାସନ ପ୍ରୟାଗରାଜର ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟେସନରୁ 364ଟି ବାହାର ଟ୍ରେନ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲା। ପ୍ରୟାଗରାଜ ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରିବାର ଏହା ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା 77ଟି ସ୍ବଳ୍ପଦୂରଗାମୀ ଲୋକାଲ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା। ବାହାରକୁ ଯାଉଥିବା ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକରେ ୧୪୨ଟି ନିୟମିତ ଏବଂ ୨୨୨ଟି ମହାକୁମ୍ଭ ମେଳା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରେସ୍ ରିପୋର୍ଟରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୌନି ଅମାବାସ୍ୟା ଦିନ ପ୍ରୟାଗରାଜରୁ 364ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିଥିଲା। ରେଳବାଇର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦଳ ରେଳ ଭବନରେ ଅବସ୍ଥିତ ଯୁଦ୍ଧ କକ୍ଷରୁ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖୁଛନ୍ତି, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ନିରନ୍ତର ସମନ୍ୱୟରେ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ତିନୋଟି ରେଳ ଜୋନର ଜିଏମ ଏବଂ ରେଳ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭକ୍ତ ଓ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ମେଳା ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି। ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ସଙ୍ଗମ ସ୍ନାନ ପାଇଁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ରେଳବାଇ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ବଡ଼ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ବସି ନିଜ ଅଞ୍ଚଳର ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିପାରିବେ। ଏହା ପରେ, ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁସାରେ ଟ୍ରେନ୍ ଧରି ସେମାନଙ୍କ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ପାଇଁ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା ।
ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରଚାର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଦିଲୀପ କୁମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦିନ ଉତ୍ତର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଳ୍ପ ଦୂରଗାମୀ ଲୋକାଲ ଏବଂ ବାହାରକୁ ମିଶାଇ 280ଟି ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ 73ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ 88ଟି ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳିତ କରିଥିଲା। ଉତ୍ତର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବାଧିକ ୧୫୭ଟି ମହାକୁମ୍ଭମେଳା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା। ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ ୨୮ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ ୩୭ଟି ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲା। ମେଳାର ସମଗ୍ର ଅବଧିରେ ରେଳବାଇ ପ୍ରାୟ ୧୩,୪୫୦ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦,୦୨୮ଟି ନିୟମିତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ୩,୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୯୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରିଛି। ରେଳବାଇ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି ଯେ ସମସ୍ତ ଟ୍ରେନ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, କିଛି ଟ୍ରେନ୍‌ର ରୁଟ୍‌ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଚଳାଚଳ କରାଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ କିଛି ଟ୍ରେନ୍‌ର ଟର୍ମିନାଲ ଷ୍ଟେସନ୍‌କୁ ପ୍ରୟାଗରାଜ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସୁବେଦାରଗଞ୍ଜକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି।
RoM

Ministry of Railways
364 trains operated from Prayagraj on Mauni Amavasya by Railways: Shri Ashwani Vaishnaw
Follow the instructions of the administration for safe and smooth travel:Shri Vaishnaw
30 JAN 2025 6:38PM by PIB Delhi
Indian Railway operated 364 outward trains from various stations of Prayagraj for the convenience of the devotees returning home after taking holy dip in Sangam on the day of Mauni Amavasya, this is a new record of trains run in a single day during Prayagraj Mahakumbh. Along with this, 77 inward trains were also operated by the Railways during this period. Outward trains included 142 regular and 222 Mahakumbh Mela special trains.
While addressing the media in New Delhi, Union Railway Minister Shri Ashwini Vaishnav today said that 364 trains were operated from Prayagraj on the day of Mauni Amavasya. The team of all the senior officials of the Railways is monitoring the entire situation in real time from the war room located in Rail Bhavan, trains are being operated in constant coordination with the state government. Chairman & CEO,Railway Board and the GMs of all the three Railway Zones are in touch with the Mela administration and the State government to ensure smooth travel of the devotees to their homes. He has requested all the devotees who have come for Sangam Snan (Bath) to follow the instructions given by the administration. The Railways has created large holding areas for the passengers where they can sit and wait for the train in their area. After that, leave for the railway station to board the train as per the instructions given by the administration.
On Mauni amavasya, 280 trains were operated by North Central Railway, including inward and outward, while North Eastern Railway operated 73 trains and Northern Railway operated 88 trains. North Central Railway operated the highest number of 157 Maha Kumbh Mela special trains. Northern Railway operated 28 and Northeast Railway operated 37 trains. Indian Railways is operating 360 special trains today to ensure the safe and comfortable return of devotees to their homes.
During the entire period of the Mela, the Railways has planned to operate about 13,450 trains, which includes 10,028 regular trains and more than 3400 special trains. So far, more than 1900 special trains have been operated. Railways has clarified that all trains are being operated as per plan. In the light of the information given earlier, some trains are being run by changing the route while the terminal station of some trains has been changed to Subedarganj instead of Prayagraj.