গৃহ মন্ত্ৰালয়
‘গণৰাজ্য দিৱস-২০২৫’ উপলক্ষে আৰক্ষী, অগ্নিনিৰ্বাপক, গৃহৰক্ষী আৰু অসামৰিক প্ৰতিৰক্ষা আৰু সংশোধনী সেৱাৰ ৯৪২ গৰাকী কৰ্মচাৰীক বীৰত্ব/সেৱা পদক প্ৰদান কৰা হয়
25 JAN 2025 8:37AM by PIB Guwahati
‘গণৰাজ্য দিৱস, ২০২৫’ উপলক্ষে আৰক্ষী, অগ্নি নিৰ্বাপক, গৃহৰক্ষী আৰু অসামৰিক প্ৰতিৰক্ষা (এইচজি এণ্ড চিডি) আৰু সংশোধনী সেৱাৰ মুঠ ৯৪২ গৰাকী কৰ্মচাৰীক বীৰত্ব আৰু সেৱা পদক প্ৰদান কৰা হৈছে।
বিভিন্ন বাহিনীৰ সদস্যই লাভ কৰা পদকৰ তালিকা তলত উল্লেখ কৰা হল: -
বীৰত্ব পদক
পদকৰ নাম
পদক প্ৰাপকৰ সংখ্যা
বীৰত্বৰ বাবে পদক (জিএম)
৯৫*
* আৰক্ষী সেৱা-৭৮ আৰু অগ্নিনিৰ্বাপন সেৱা-১৭
জীৱন আৰু সম্পত্তি ৰক্ষা কৰা, বা অপৰাধ প্ৰতিৰোধ কৰা বা অপৰাধীক গ্ৰেপ্তাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰমে বীৰত্বৰ বিৰল সুস্পষ্ট আইন ভিত্তিত বীৰত্বৰ বাবে পদক (জিএম) প্ৰদান কৰা হয়, আৰু বীৰত্বৰ সুস্পষ্ট আইনৰ ভিত্তিত সংশ্লিষ্ট বিষয়াৰ দায়বদ্ধতা আৰু কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সঠিক ভাৱে বিপদাশংকাৰ সমীক্ষা কৰা হয়।
৯৫ টা বীৰত্ব বঁটাৰ ভিতৰত বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱিত অঞ্চলৰ ২৮ গৰাকী কৰ্মচাৰী, জম্মু-কাশ্মীৰ অঞ্চলৰ ২৮ গৰাকী কৰ্মচাৰী, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ০৩ গৰাকী কৰ্মচাৰী আৰু অন্যান্য অঞ্চলৰ পৰা ৩৬ গৰাকী কৰ্মচাৰীক তেওঁলোকৰ সাহসিকতাৰ বাবে পুৰস্কৃত কৰা হৈছে।
বীৰত্বৰ বাবে পদক (জিএম):-বীৰত্বৰ বাবে ৯৫ টা পদকৰ ভিতৰত ক্ৰমে ৭৮ গৰাকী আৰক্ষী কৰ্মী আৰু অগ্নি নিৰ্বাপক সেৱাৰ ১৭ গৰাকী কৰ্মচাৰীক জিএম প্ৰদান কৰা হৈছে।
সেৱা পদক
সেৱাত বিশিষ্ট অভিলেখ স্থাপন কৰাৰ বাবে, বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি পদক (পিএছএম) প্ৰদান কৰা হয় আৰু সম্পদ আৰু কৰ্তব্যৰ প্ৰতি নিষ্ঠাৰ দ্বাৰা চিহ্নিত মূল্যৱান সেৱাৰ বাবে মেডেল ফৰ মেৰিটোৰিয়াছ ছাৰ্ভিচ (এমএছএম) পদক প্ৰদান কৰা হয়।
বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে ১০১ টা ৰাষ্ট্ৰপতি পদকৰ ভিতৰত, ৮৫ টা আৰক্ষী সেৱাক, ০৫ টা অগ্নি নিৰ্বাপক সেৱাক, ০৭ টা অসামৰিক প্ৰতিৰক্ষা আৰু গৃহৰক্ষী সেৱাক আৰু ০৪ টা সংশোধনী সেৱাক প্ৰদান কৰা হৈছে।
প্ৰশংসনী সেৱাৰ বাবে ৭৪৬ টা পদকৰ ভিতৰত, ৬৩৪ টা আৰক্ষী সেৱাক, ৩৭ টা অগ্নি নিৰ্বাপক সেৱাক, ৩য়৯ টা অসামৰিক প্ৰতিৰক্ষা আৰু গৃহৰক্ষী সেৱাক আৰু ৩৬ টা সংশোধনী সেৱাক প্ৰদান কৰা হৈছে।
সেৱা অনুসৰি প্ৰদান কৰা পদকৰ বিভাজন
পদকৰ নাম
আৰক্ষীসেৱা
অগ্নি
নিৰ্বাপন
অসামৰিক প্ৰতিৰক্ষা আৰু গৃহৰক্ষী সেৱা
সংশোধনী সেৱা
মুঠ
বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পদক (পিএছএম)
(মুঠ পদক প্ৰদান কৰা হৈছে :১০১)
৮৫
০৫
০৭
০৪
১০১
প্ৰশংসনীয় সেৱাৰ বাবে পদক (এমএছএম)
(মুঠ পদক প্ৰদান :৭৪৬)
৬৩৪
৩৭
৩৯
৩৬
৭৪৬
বঁটা প্ৰাপক ব্যক্তিৰ তালিকাৰ বিৱৰণ তলত দিয়া ধৰণে সংলগ্ন কৰা হৈছে:
ক্ৰমিক নং
বিষয়
বঁটা প্ৰাপকৰ সংখ্যা
পৰিশিষ্ট
বীৰত্বৰ বাবে পদক (জিএম)
৯৫
তালিকা-১
বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পদক (পিএছএম)
১০১
তালিকা-২
প্ৰশংসনীয় সেৱাৰ বাবে পদক (এমএছএম)
৭৪৬
তালিকা-৩
পদক বঁটা বিজয়ীসকলৰ ৰাজ্য অনুসৰি/ বাহিনী অনুসৰি তালিকা
তালিকা অনুসৰি
তালিকা-৪
Click here to view List-I
Click here to view List-II
Click here to view List-III
Click here to view List-IV
সবিশেষ উপলব্ধ হব www.mha.gov.inand https://awards.gov.in.

Ministry of Home Affairs
942 Personnel of Police, Fire, Home Guard & Civil Defence and Correctional Services awarded Gallantry/Service Medals on the occasion of the Republic Day- 2025
25 JAN 2025 8:37AM by PIB Delhi
A total of 942Personnel of Police, Fire, Home Guard & Civil Defence(HG&CD) and Correctional Services have been awarded Gallantry and Service Medalson the occasion of the Republic Day, 2025.
The break-up is as under: -
GALLANTRY MEDALS
Name of the Medals
Number of Medals Awarded
Medal for Gallantry (GM)
95*
* Police Service-78 and Fire Service-17
Medal for Gallantry (GM) are awarded on the ground of Rare Conspicuous Act of Gallantry and Conspicuous Act of Gallantry respectively in saving life and property, or in preventing crime or arresting criminals, the risk incurred being estimated with due regard to the obligations and duties of the officer concerned.
Among the majority of the 95 Gallantry Awards, 28personnel from Left Wing Extremism affected areas, 28 personnel from Jammu & Kashmir region, 03 personnel from North-East and 36 personnel form other regions are being awarded for their gallant action.
Medal for Gallantry (GM):-Out of 95 Medal for Gallantry (GM), 78 Police Personnel and 17 Fire Service personnel have been awarded GM, respectively.
SERVICE MEDALS
President’s Medal for Distinguished Service (PSM) is awarded for special distinguished record in Service and Medal for Meritorious Service (MSM) is awarded for valuable service characterized by resource and devotion to duty.
Out of 101 President’s Medal for Distinguished Service (PSM), 85 have been awarded to Police Service, 05 to Fire Service, 07 to Civil Defence& Home Guard Service and 04 to Correctional Service.
Out of 746 Medal for Meritorious Service (MSM), 634have been awarded to Police Service, 37 to Fire Service, 39 to Civil Defence& Home Guard Service and 36 to Correctional Service.
Service-Wise Break Up of Medals Awarded
Name of Medal
Police Service
Fire Service
Civil Defence& Home Guard Service
Correctional Service
Total
President’s Medal for Distinguished Service (PSM)
(Total Medal Awarded :101)
85
05
07
04
101
Medal for Meritorious Service (MSM)
(Total Medal Awarded :746)
634
37
39
36
746
Details of Awardees List are enclosed as below:
Sl No.
Subject
Number of Awardees
Annexure
1
Medals for Gallantry (GM)
95
List-I
2
President’s Medals for Distinguished Service (PSM)
101
List-II
3
Medal for Meritorious Service (MSM)
746
List-III
4
State Wise/ Force Wise list of Medals Awardees
As per list
List -IV
Click here to view List-I
Click here to view List-II
Click here to view List-III
Click here to view List-IV
Details are available atwww.mha.gov.inand https://awards.gov.in.