Ministry of Home Affairs
942 Personnel of Police, Fire, Home Guard & Civil Defence and Correctional Services awarded Gallantry/Service Medals on the occasion of the Republic Day- 2025
25 JAN 2025 8:37AM by PIB Delhi
A total of 942Personnel of Police, Fire, Home Guard & Civil Defence(HG&CD) and Correctional Services have been awarded Gallantry and Service Medalson the occasion of the Republic Day, 2025.
The break-up is as under: -
GALLANTRY MEDALS
Name of the Medals
Number of Medals Awarded
Medal for Gallantry (GM)
95*
* Police Service-78 and Fire Service-17
Medal for Gallantry (GM) are awarded on the ground of Rare Conspicuous Act of Gallantry and Conspicuous Act of Gallantry respectively in saving life and property, or in preventing crime or arresting criminals, the risk incurred being estimated with due regard to the obligations and duties of the officer concerned.
Among the majority of the 95 Gallantry Awards, 28personnel from Left Wing Extremism affected areas, 28 personnel from Jammu & Kashmir region, 03 personnel from North-East and 36 personnel form other regions are being awarded for their gallant action.
Medal for Gallantry (GM):-Out of 95 Medal for Gallantry (GM), 78 Police Personnel and 17 Fire Service personnel have been awarded GM, respectively.
SERVICE MEDALS
President’s Medal for Distinguished Service (PSM) is awarded for special distinguished record in Service and Medal for Meritorious Service (MSM) is awarded for valuable service characterized by resource and devotion to duty.
Out of 101 President’s Medal for Distinguished Service (PSM), 85 have been awarded to Police Service, 05 to Fire Service, 07 to Civil Defence& Home Guard Service and 04 to Correctional Service.
Out of 746 Medal for Meritorious Service (MSM), 634have been awarded to Police Service, 37 to Fire Service, 39 to Civil Defence& Home Guard Service and 36 to Correctional Service.
Service-Wise Break Up of Medals Awarded
Name of Medal
Police Service
Fire Service
Civil Defence& Home Guard Service
Correctional Service
Total
President’s Medal for Distinguished Service (PSM)
(Total Medal Awarded :101)
85
05
07
04
101
Medal for Meritorious Service (MSM)
(Total Medal Awarded :746)
634
37
39
36
746
Details of Awardees List are enclosed as below:
Sl No.
Subject
Number of Awardees
Annexure
1
Medals for Gallantry (GM)
95
List-I
2
President’s Medals for Distinguished Service (PSM)
101
List-II
3
Medal for Meritorious Service (MSM)
746
List-III
4
State Wise/ Force Wise list of Medals Awardees
As per list
List -IV
Click here to view List-I
Click here to view List-II
Click here to view List-III
Click here to view List-IV
Details are available atwww.mha.gov.inand https://awards.gov.in.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ-୨୦୨୫ ଉପଲକ୍ଷେ ୯୪୨ ଜଣ ପୁଲିସ, ଅଗ୍ନିଶମ, ଗୃହରକ୍ଷୀ, ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଂଶୋଧନ ସେବା କର୍ମୀଙ୍କୁ ସାହସିକତା/ସେବା ପଦକ ପ୍ରଦାନ
ଓଡ଼ିଶାରୁ ୬ ଜଣଙ୍କୁ ସାହସିକତା ପଦକ, ୨ଜଣଙ୍କୁ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ ଏବଂ ୧୧ ଜଣଙ୍କୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପଦକ
25 JAN 2025 8:37AM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୫ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ମୋଟ ୯୪୨ ଜଣ ପୁଲିସ, ଅଗ୍ନିଶମ, ଗୃହରକ୍ଷୀ ଓ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା (ଏଚଜି ଓ ସିଡି) ଏବଂ ସଂଶୋଧନ ସେବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସାହସିକତା ଏବଂ ସେବା ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଓଡ଼ିଶାରୁ ୬ ଜଣ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କୁ ସାହସିକତା ପଦକ ମିଳିବ । ସେହିପରି ୨ ଜଣଙ୍କୁ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ ଏବଂ ୧୧ ଜଣଙ୍କୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ମନୋନିତ କରାଯାଇଛି । ସାହସିକତା ପଦକ ପାଇଁ ମନୋନିତ ଓଡ଼ିଶାର ୬ ଜଣ ପଦକ ବିଜେତା ହେଲେ ସବଇନ୍ସପେକ୍ଟର ଗିରିଶ ଚନ୍ଦ୍ର ମାଝୀ, ହାବିଲଦାର ପବିତ୍ର କୁମାର ସାହୁ ଓ ଉମେଶ ମୁଣ୍ଡା, କନଷ୍ଟେବଳ ପୀତାମ୍ବର ସତନାମୀ, କବିଚନ୍ଦ୍ର ରାଉତ ଏବଂ ସୁଶାନ୍ତ କୁମାର ସାଗର।
ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ମନୋନିତ ଓଡ଼ିଶାର ଦୁଇ ପଦକ ବିଜେତା ହେଲେ ଆରକ୍ଷୀ ଅଧିକ୍ଷକ ସରୋଜ କୁମାର ସାମଲ ଏବଂ କନେଷ୍ଟବଳ ସତ୍ୟବାଦୀ ମଲ୍ଲିକ ।
ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ସବଇନ୍ସପେକ୍ଟର ସେଖ ଅବଦୁଲ ଫୟାଜ, ଏଏସଆଇ ଶରତ ଚନ୍ଦ୍ର ବେହେରା, ତେଜ ବାହାଦୂର ଗୁରୁଙ୍ଗ, କନଷ୍ଟେବଳ ପାରିତୋଷ ମଣ୍ଡଳ, ମହମ୍ମଦ ତୋସିଫ ରବାନି, ତ୍ରିଲୋଚନ ବୁଧିଆ, ନରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଚୌଧୁରୀ, ହାବିଲଦାର ଅତୁଲ କୁମାର ବିଶ୍ୱାଳ, ମନୋଜ କୁମାର ଜେନା, ଜୟନ୍ତୀ ସୁନା ଏବଂ ଦେବପ୍ରସାଦ ମହାନ୍ତି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପଦକ ପାଇବେ ।
ସାହସିକତା ପଦକ
ପଦକର ନାମ
ମିଳିଥିବା ପଦକ ସଂଖ୍ୟା
ସାହସିକତା ପାଇଁ ପଦକ (ଜିଏମ)
୯୫*
*ପୁଲିସ ସେବା - ୭୮ ଏବଂ ଅଗ୍ନି ସେବା - ୧୭
ସାହସିକତା ପଦକ (ଜିଏମ) ଯଥାକ୍ରମେ ଜୀବନ ଓ ସମ୍ପତ୍ତି ବଞ୍ଚାଇବା କିମ୍ବା ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା କିମ୍ବା ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିବାରେ ବିରଳ ବିଶିଷ୍ଟ ସାହସିକତା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସାହସିକତା କାର୍ଯ୍ୟ ଆଧାରରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ଯାହାକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆକଳନ କରାଯାଏ।
୯୫ଟି ସାହସିକତା ପଦକ ମଧ୍ୟରୁ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳର ୨୮ଜଣ କର୍ମଚାରୀ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଅଞ୍ଚଳର ୨୮ ଜଣ କର୍ମଚାରୀ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ୩ ଜଣ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳର ୩୬ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଉଛି।
ସାହସିକତା ପାଇଁ ପଦକ (ଜିଏମ):-ସାହସିକତା ପାଇଁ ୯୫ଟି ପଦକ (ଜିଏମ) ମଧ୍ୟରୁ ୭୮ ଜଣ ପୁଲିସ୍ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ୧୭ ଜଣ ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଯଥାକ୍ରମେ ଜିଏମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ସେବା ପଦକ
ସେବାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଶିଷ୍ଟ ରେକର୍ଡ ପାଇଁ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ଲାଗି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ (ପିଏସଏମ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ ମୂଲ୍ୟବାନ ସେବା ନିମନ୍ତେ ପଦକ (ଏମଏସଏମ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ।
୧୦୧ଟି ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ (ପିଏସଏମ) ମଧ୍ୟରୁ ୮୫ଟି ପୁଲିସ ସେବା, ୫ଟି ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା, ୭ଟି ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଗୃହରକ୍ଷୀ ସେବା ଏବଂ ୪ଟି ସଂଶୋଧନ ସେବା ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
୭୪୬ଟି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପଦକ (ଏମଏସଏମ) ମଧ୍ୟରୁ ୬୩୪ଟି ପୁଲିସ ସେବା, ୩୭ଟି ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା, ୩୯ଟି ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଗୃହରକ୍ଷୀ ସେବା ଏବଂ ୩୬ଟି ସଂଶୋଧନ ସେବା ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ବିଭିନ୍ନ ସେବା ପାଇଁ ମିଳିଥିବା ପଦକ
ପଦକର ନାମ
ପୁଲିସ ସେବା
ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା
ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଗୃହରକ୍ଷୀ ସେବା
ସଂଶୋଧନ ସେବା
ମୋଟ
ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ (ପିଏସଏମ)
(ମୋଟ୍‌ ମିଳିଥିବା ପଦକ:୧୦୧)
୮୫
୦୫
୦୭
୦୪
୧୦୧
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ପଦକ (ଏମଏସଏମ)
(ମୋଟ୍‌ ପଦକ ସଂଖ୍ୟା :୭୪୬)
୬୩୪
୩୭
୩୯
୩୬
୭୪୬
ନିମ୍ନରେ ପଦକ ହାସଲକାରୀଙ୍କ ତାଲିକା ଦିଆଯାଇଛି ।
କ୍ରଂସଂ
ବିଷୟ
ପଦକ ହାସଲକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା
ସଂଲଗ୍ନକ
1
ସାହସିକତା ପାଇଁ ପଦକ (ଜିଏମ)
୯୫
ତାଲିକା -I
2
ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ (ପିଏସଏମ)
୧୦୧
ତାଲିକା -II
3
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ପଦକ (ଏମଏସଏମ)
୭୪୬
ତାଲିକା -III
4
ପଦକ ବିଜେତାମାନଙ୍କର ରାଜ୍ୟ/ବାହିନୀ ୱାରୀ ତାଲିକା
ତାଲିକା ଅନୁଯାୟୀ
ତାଲିକା -IV
ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ atwww.mha.gov.inand https://awards.gov.in. ରେ ଉପଲବ୍ଧ