ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଯୋଜନାର ଦଶମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କଲା ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ଯୋଜନା ଭାରତରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ କନ୍ୟା ସନ୍ତାନର ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି
ଜାନୁଆରୀ ୨୨ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୮, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦଶମ ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବ ଚାଲିବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସରେ ଶେଷ ହେବ
ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ, ମିଶନ ବାତ୍ସଲ୍ୟ ପୋର୍ଟାଲ, ମିଶନ ଶକ୍ତି ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ମିଶନ ଶକ୍ତି ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହାକି ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି
22 JAN 2025 6:59PM by PIB Bhubaneswar
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜି ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ (ବିବିବିପି) ଯୋଜନାର ଦଶମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିଛି ଯାହା କି ଲିଙ୍ଗଗତ ଅସନ୍ତୁଳନ ଦୂର କରିବା ଏବଂ କନ୍ୟା ସନ୍ତାନ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଉଦ୍ ଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା, କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଏବଂ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁରଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିବିବିପି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏକ ଦଶନ୍ଧିର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ମହିଳା ଏବଂ ବାଳିକା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଏହା ଦେଶର ଏକ ବିକାଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା କେବଳ ଏକ ନୀତିଗତ ପ୍ରାଥମିକତା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ସାମାଜିକ ମାନଦଣ୍ଡ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ତାଙ୍କ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଭାଷଣରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ଶିଶୁ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତ, ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରସବ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ର ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ କନ୍ୟା ସନ୍ତାନ ଯେପରି ଆସନ୍ତାକାଲିର ନେତ୍ରୀ ହେବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଯତ୍ନ ଓ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ତାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ବକ୍ତବ୍ୟରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିବିବିପିର ପରିବର୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହ ଏହି ଯୋଜନା ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ଉତପ୍ରେରକ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଅଭିଯାନ ଏକ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀମତୀ ଦେବୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ୧୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା କନ୍ୟା ସନ୍ତାନର ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି ।
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଅଭିଭାଷଣ ଦେଇ ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ ହେଉଛି ମହିଳାଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତିଫଳନ । ଶ୍ରୀମତୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ, ଆମେ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ପଣକୁ ଦୋହରାଇଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝିଅର ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁଯୋଗରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ଅଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁସଶକ୍ତୀକରଣ ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ସଂକଳନ, ମିଶନ ବାତ୍ସଲ୍ୟ ପୋର୍ଟାଲ, ମିଶନ ଶକ୍ତି ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ମିଶନ ଶକ୍ତି ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ, ପୁଲିସ, ଅର୍ଦ୍ଧସାମରିକ ବାହିନୀ, ଚିକିତ୍ସା, ବିଜ୍ଞାନ, ସରକାର ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ମାନିତ ମହିଳା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଉତ୍ସାହୀ ଛାତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବିବିବିପି ଯୋଜନା ଭାରତରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ କନ୍ୟା ସନ୍ତାନର ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ।
ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଜାତୀୟ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତ (ଏସଆରବି) ୨୦୧୪-୧୫ରେ ୯୧୮ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହା ୯୩୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମାଧ୍ୟମିକ ସ୍ତରରେ ଝିଅମାନଙ୍କର ମୋଟ ନାମଲେଖା ଅନୁପାତ ୭୫.୫୧%ରୁ ୭୮%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ପ୍ରସବ ହାର ୬୧%ରୁ ୯୭.୩%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକ ପ୍ରସବ କାଳୀନ ଯତ୍ନ ପଞ୍ଜୀକରଣ ୬୧%ରୁ ୮୦.୫%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୨ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୧୫ରେ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ବିବିବିପି ଯୋଜନା ଭାରତରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ଭେଦଭାବ ଏବଂ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ଶିଶୁ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ଯାହା କନ୍ୟା ସନ୍ତାନମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ, ତାଙ୍କ ଅଧିକାର ଏବଂ ସୁଯୋଗକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରେ ।
୨୦୨୫ ଜାନୁଆରି ୨୨ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୮ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ତମ ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମହିଳା ଦିବସ ରେ ଶେଷ ହେବ। ବିବିବିପି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଲି, ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଅଭିଯାନ ସମେତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ପରିବେଶ ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ପରିଚାଳିତ ହେବ ।
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଯେ ବିବିବିପି ଯୋଜନା ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବାଳିକା ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଉତପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।

Ministry of Women and Child Development
Ministry of Women and Child Development Commemorates 10th Anniversary of Beti Bachao Beti Padhao Scheme
Over the past decade, the scheme has made significant strides in improving gender equality and status of girl child in India
10th-anniversary celebrations will continue from January 22 to March 8, 2025, culminating on International Women’s Day
Several key initiatives launched at inaugural event including the Compendium of Best Practices, Mission Vatsalya Portal, Mission Shakti Portal, and Mission Shakti Mobile App, all designed to further strengthen Government’s commitment to empowerment of women and children
22 JAN 2025 6:59PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development today marked the momentous occasion of the 10th anniversary of the Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) scheme, a flagship initiative of the Government of India aimed at addressing gender imbalances and empowering the girl child.
The inaugural event, held at Vigyan Bhawan, New Delhi, witnessed the presence of distinguished dignitaries, including the Union Minister of Health & Family Welfare and Chemicals & Fertilizers, Shri Jagat Prakash Nadda, the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi, and the Minister of State for Women and Child Development, Smt. Savitri Thakur.
The event highlighted a decade of progress made under the BBBP scheme, reflecting Government of India’s commitment to the empowerment of women and girls. It also reaffirmed the country’s vision of a Viksit Bharat 2047, where gender equality is not only a policy priority but a societal norm.
Union Minister of Health & Family Welfare and Chemicals & Fertilizers, Shri Jagat Prakash Nadda, in his special address, underscored the progress made in critical sectors such as health and education. He said that the success of Beti Bachao Beti Padhao scheme is evident in the substantial improvements in child sex ratio, institutional deliveries, and access to healthcare services for girls.
The Government of India is committed to ensuring that every girl child receives the care and opportunities she deserves to grow into a leader of tomorrow.
In her keynote address, Union Minister of Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi acknowledged the transformative impact of BBBP, emphasizing that the scheme has become a catalyst for social change. She added that the Beti Bachao Beti Padhao initiative has transcended from being a government scheme to a nationwide movement. Smt. Devi further added that this 10-year journey has contributed significantly to improving the status of the girl child and ensuring that she receives equal opportunities for education, health, and overall development.
Minister of State for Women and Child Development Smt. Savitri Thakur, while delivering the special address, highlighted the cultural shift brought about by the scheme. “Beti Bachao Beti Padhao is a reflection of our collective commitment to the upliftment of women. Smt. Thakur said as we celebrate this milestone, we reaffirm our dedication to creating an environment where every girl has the right to education, health, and a future filled with opportunities.
On this occasion several key initiatives were launched including the Compendium of Best Practices, the Mission Vatsalya Portal, the Mission Shakti Portal, and the Mission Shakti Mobile App, all designed to further strengthen Government’s commitment to the empowerment of women and children across the nation. The event was graced by the presence of esteemed women officers from diverse fields, including the armed forces, police, paramilitary, medical, science, government, and others alongside enthusiastic girl students.
Click here to see pdf
Over the past decade, the BBBP scheme has made significant strides in improving gender equality and the status of girl child in India.
The National Sex Ratio at Birth (SRB) has improved from 918 in 2014-15 to 930 in 2023-24. The gross enrolment ratio of girls at the secondary level has risen from 75.51% to 78%, and institutional deliveries have surged from 61% to 97.3%. Additionally, first-trimester antenatal care registrations have increased from 61% to 80.5%.
Since its launch on January 22, 2015, by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, the BBBP scheme has addressed critical issues related to gender discrimination and the declining child sex ratio in India. The scheme has been instrumental in fostering a cultural shift that values the girl child, ensures her rights and opportunities are protected and paves the way for women-led development.
The 10th-anniversary celebrations will continue from January 22 to March 8, 2025, culminating on International Women’s Day. A series of nationwide activities, including rallies, cultural events, and campaigns, will be organized to promote the objectives of the BBBP scheme. Additionally, a plantation drive will be conducted to promote sustainability and environmental awareness, in line with the Government of India’s broader vision of inclusive development.
The Ministry of Women and Child Development remains committed to ensuring that the BBBP scheme continues to serve as a catalyst for positive change, empowering girls and women across the country and contributing to the creation of Viksit Bharat.