ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାନୁଆରୀ ୨୪ ରେ ମୁମ୍ବାଇ ଠାରେ ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ଅର୍ଥ ଏବଂ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନୟୁସିଏଫଡିସି)ର କର୍ପୋରେଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ "ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ବାର୍ଷିକ ତାଲିକା ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ, ସାରା ଦେଶରେ ୧୦,୦୦୦ ନବଗଠିତ ବହୁମୁଖୀ ସମବାୟ ସମିତି ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି ପାଇଁ ଏକ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ପ୍ରଣୟନ କରିବେ
ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏନ୍ୟୁସିଏଫଡିସି ନାମକ ଏକ ଶୀର୍ଷ ସଂସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଆଇଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ
ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡିକ ପାଇଁ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ସମିତି ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କ୍ଷମତାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ
22 JAN 2025 4:13PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଜାନୁଆରୀ ୨୪ ରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ଅର୍ଥ ଏବଂ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନୟୁସିଏଫଡିସି)ର କର୍ପୋରେଟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ "ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି"ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ । ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ବାର୍ଷିକ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ, ସାରା ଦେଶରେ ୧୦,୦୦୦ ନବଗଠିତ ବହୁମୁଖୀ ସମବାୟ ସମିତି ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି ପାଇଁ ଏକ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ପ୍ରଣୟନ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆରବିଆଇ) ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ସରକାର ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ଅର୍ଥ ଏବଂ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନୟୁସିଏଫଡିସି) ନାମକ ଏକ ଶୀର୍ଷ ସଂସ୍ଥା (ୟୁଓ) ଗଠନ କରିବାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ (ୟୁସିବି) ଆବଶ୍ୟକ ଆଇଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପରିଚାଳନାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଆରବିଆଇର ଅନୁମୋଦନ ଅନୁଯାୟୀ, ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପେଡ୍‍-ଅପ୍‍ କ୍ୟାପିଟାଲ ପାଇବା ପରେ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଏହି ସଂସ୍ଥା ଏକ ସ୍ୱୟଂ ନିୟାମକ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ପଞ୍ଜୀକରଣ ତାରିଖଠାରୁ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୨୫ ଫେବ୍ରୁଆରି ୮ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ପେଡ୍ ଅପ୍ କ୍ୟାପିଟାଲ ହାସଲ କରିବାକୁ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ର ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ତାଲିକା ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମବାୟ ସଂଗଠନର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ ।
ସମବାୟ ବର୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଅନୁଭବ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ହେବ, ଯାହା ଭାରତରେ ସମବାୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଉତପ୍ରେରକ ହେବ। ଏହା ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ସମୁଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ନବଗଠିତ ୧୦,୦୦୦ ବହୁମୁଖୀ ସମବାୟ ସମିତିର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହା ଏହି ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରି ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ଅଧୀନରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ ପରିଚାଳନା, ଆର୍ଥିକ ଯୋଜନା, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ସୁଶାସନ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ୧୧,୩୫୨ଟି ବହୁମୁଖୀ ସମବାୟ ସମିତି (ଏମ୍ ପିଏସିଏସ୍) ପାଇଁ ମୋଟ ୧୧୩୫ଟି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୫୦ ଜଣ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ସହିତ ମୋଟ ୫୬,୭୬୦ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣରେ ୩୩ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସାମିଲ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ୪୩ ଜଣ ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନର ରହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ପାଇଁ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହା ସମବାୟଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ମୂଲ୍ୟାୟନ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ଫ୍ରେମୱାର୍କ କମିଟି ଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଦକ୍ଷ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବା ଦିଗରେ ବ୍ୟବଧାନ ଚିହ୍ନଟ, ମୂଲ୍ୟାୟନ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଏହି ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ସହ ଶ୍ରୀ ଶାହ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିବେ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will inaugurate the corporate office of the National Urban Cooperative Finance and Development Corporation (NUCFDC) in Mumbai on January 24
To further strengthen Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of "Sehkar Se Samriddhi," several significant initiatives in the field of cooperatives will also be launched
Shri Amit Shah will also unveil the annual list of activities for the International Year of Cooperatives 2025, launch training programs for 10,000 newly formed multi-purpose cooperative societies across the country, and introduce a ranking framework for primary cooperative societies
An umbrella organization named NUCFDC has been established to address the challenges faced by urban cooperative banks in their operations, this initiative will assist approximately 1,500 urban cooperative banks with the necessary IT infrastructure and operations support
The ranking framework for primary cooperative societies will help enhance transparency, efficiency, and effectiveness within the societies, while also improving their credibility and competitive capability
22 JAN 2025 4:13PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will inaugurate the corporate office of the National Urban Cooperative Finance and Development Corporation (NUCFDC) in Mumbai on January 24 during an important event. On this occasion, several key initiatives in the cooperative sector will be launched to further strengthen Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of "Sehkar Se Samriddhi”. Shri Amit Shah will also release the annual calendar of activities for the International Year of Cooperatives 2025, launch training programs for 10,000 newly formed multipurpose cooperative societies across the country, and introduce a ranking framework for primary cooperative societies.
The Reserve Bank of India (RBI), under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the vision and untiring efforts of the Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah the Government has approved setting up of an Umbrella Organisation (UO), namely, National Urban Cooperative Finance and Development Corporation (NUCFDC) to address the difficulties being faced by urban cooperative banks in their business. This will help about 1,500 Urban Cooperative Banks (UCBs) with the necessary IT infrastructure and operations. According to the RBI's approval, the umbrella organisation will function as a self-regulatory organisation, with functions and activities to be determined by the RBI, after receiving a paid-up capital of ₹300 crore. The umbrella organization was directed by RBI to obtain paid-up capital not later than one year from the date of registration i.e. by 8th February, 2025.
The release of a list of annual activities of the International Year of Cooperatives 2025 will give a new dimension to the cooperative movement. Through these activities, the participation of cooperative organizations across the country will be increased and cooperatives will be strengthened at the global level.
The Co-operative Year activities will help to realize the importance of co-operation on a global scale. This will lead to exchange of experience and best practices among different countries, which will further strengthen cooperatives in India. It will be a catalyst for achieving the goals of rural development, employment generation, and economic growth through cooperatives. At the same time, it will help in empowering the local communities and their socio-economic development.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will launch the training programme of 10,000 newly formed Multipurpose Cooperative Societies, which will enhance the efficiency of these societies by empowering them with necessary competencies. Under this, special training will be provided to cooperatives on modern management, financial planning, digitization, and good governance. A total of 1,135 training programmes will be conducted for 11,352 Multi-Purpose Cooperative Societies (MPACS). Training of 50 participants in each programme is targeted to train a total of 56,760 people. The training will cover 33 states and union territories, assisted by 43 master trainers.
Shri Amit Shah will also launch the Ranking Framework for Primary Cooperatives, which will provide a dedicated system for performance evaluation of cooperatives. This ranking framework will help the committees to increase transparency, efficiency, and effectiveness, thereby enhancing their credibility and competitiveness. This ranking framework provides a platform for gap identification, evaluation, decision-making system towards making primary cooperatives efficient and transparent. At the same time, Shri Shah will felicitate the top performing and functioning cooperatives in key sectors in the Ministry of Cooperation and various States and Union Territories.