প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিভিন্ন ৰে’ল প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী আৰু আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 JAN 2025 3:26PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ।
তেলেংগানাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী জিষ্ণু দেৱ বৰ্মা জী, ওড়িশাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী হৰি বাবু জী, জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল মনোজ সিনহাজী, জম্মু-কাশ্মীৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ওমৰ আব্দুল্লা জী, তেলেংগানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰেবন্ত ৰেড্ডী জি, ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঞ্জি জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহযোগী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, জি কিষাণ ৰেড্ডী জি, ড° জিতেন্দ্ৰ সিং জি, ভি ছমাইয়া জী, ৰৱনীত সিং বিট্টু জী, বন্দী সঞ্জয় কুমাৰ জী, অন্যান্য মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল।
আজি গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ জন্মদিন। তেওঁৰ চিন্তা, তেওঁৰ জীৱনে আমাক এখন সমৃদ্ধিশালী আৰু শক্তিশালী ভাৰত গঢ়িবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ প্ৰকাশ উৎসৱ উপলক্ষে সকলোকে শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
২০২৫ চনৰ আৰম্ভণিৰ পৰাই ভাৰতে সংযোগৰ দ্ৰুত গতি বজাই ৰাখিছে। কালি দিল্লী-এনচিআৰত নমো ভাৰত ট্ৰেইনত উঠি, দিল্লী মেট্ৰ’ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহ উদ্বোধন কৰাৰ এক সুন্দৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিলোঁ। কালি ভাৰতে এক বৃহৎ কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিলে, আমাৰ দেশৰ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক এতিয়া হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক বিস্তৃত। মাত্ৰ আজি কোটি কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু ইয়াত আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। উত্তৰত জম্মু-কাশ্মীৰ, পূবে ওড়িশা, আৰু দক্ষিণে তেলেংগানাৰ পৰা আজি দেশৰ এক বৃহৎ অংশৰ বাবে ‘নতুন যুগৰ সংযোগ’ৰ বাবে এক ডাঙৰ দিন। এই তিনিখন ৰাজ্যৰ আধুনিক উন্নয়নৰ আৰম্ভণিয়েই দেখুৱাইছে যে সমগ্ৰ দেশ এতিয়া খোজৰ লগত খোজ মিলাই একেলগে আগবাঢ়িছে। আৰু এই ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ এই মন্ত্ৰই এক উন্নত ভাৰতৰ সপোনত আত্মবিশ্বাসৰ ৰং সংযোজন কৰি আছে। আজি এই উপলক্ষে তিনিখন ৰাজ্যৰ জনসাধাৰণ আৰু সকলো দেশবাসীক এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। আৰু এইটোও কাকতলীয়া কথা যে আজি আমাৰ ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঝি জীৰো জন্মদিন, আজি সকলোৰে তৰফৰ পৰা তেওঁলৈ শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি দেশখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প সাধনত ব্যস্ত হৈ পৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ উন্নয়ন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি দেখিছোঁ যে যোৱা দশকটো ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ এক ঐতিহাসিক ৰূপান্তৰ। ৰে’লৱেৰ আন্তঃগাঁথনিৰ চকুতলগা পৰিৱৰ্তন হৈছে। ইয়াৰ ফলত দেশৰ ভাবমূর্তি সলনি হোৱাৰ লগতে দেশবাসীৰ মনোবলো বৃদ্ধি পাইছে৷
বন্ধুসকল,
আমি ভাৰতত ৰে’লৱেৰ উন্নয়ন চাৰিটা পৰিমাপত আগুৱাই লৈ গৈছো। প্ৰথম-ৰে’লৱেৰ আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণ, দ্বিতীয়- ৰে’ল যাত্ৰীলৈ আধুনিক সুবিধা, তৃতীয়- দেশৰ চুক-কোণলৈ ৰে’ল সংযোগ, চতুৰ্থ- ৰে’লৱেৰ জৰিয়তে কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি, উদ্যোগসমূহক সমৰ্থন। এই দৃষ্টিভংগীৰ আভাস আজিৰ কাৰ্যসূচীতো দেখা যায়। ভাৰতীয় ৰে’লৱেক একবিংশ শতিকাৰ আধুনিক ৰে’লপথ হিচাপে গঢ়ি তোলাত এই নতুন বিভাগ, নতুন ৰে’লৱে টাৰ্মিনেলসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। এইবোৰে দেশত অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব, ৰে’লপথ পৰিচালনাত সহায় কৰিব, অধিক বিনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব আৰু লগতে নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনত আমি ভাৰতীয় ৰে’লৱে আধুনিকীকৰণৰ সপোন লৈ কাম আৰম্ভ কৰিছিলো। বন্দে ভাৰত ৰে’ল, অমৃত ভাৰত আৰু নমো ভাৰত ৰে’লৰ সা-সুবিধা এতিয়া ভাৰতীয় ৰে’লৰ নতুন মাপকাঠী হৈ পৰিছে। আজিৰ আকাংক্ষিত ভাৰতে কম সময়ৰ ভিতৰতে বহুখিনি সাধন কৰাৰ কামনা কৰিছে। আজি মানুহে আনকি দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ যাত্ৰাও কম সময়ত সম্পূৰ্ণ কৰিব বিচাৰে। এনে পৰিস্থিতিত দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তত তীব্ৰবেগী ৰে’লৰ চাহিদা বাঢ়িছে। আজি বন্দে ভাৰতৰ ৰে’ল ৫০ টাতকৈও অধিক পথত চলি আছে। ১৩৬খন বন্দে ভাৰত সেৱাই মানুহৰ ভ্ৰমণ সুখদায়ক কৰি তুলিছে। মাত্ৰ দুই-তিনি দিন আগতে মই এটা ভিডিঅ’ চাইছিলো, য’ত বন্দে ভাৰতৰ নতুন শ্লীপাৰ সংস্কৰণটোৱে ঘণ্টাত ১৮০ কিলোমিটাৰ বেগত ইয়াৰ পৰীক্ষামূলক ৰাণত দৌৰিছে আৰু কেৱল ময়েই নহয় যিকোনো ভাৰতীয়ই এইটো চাব বিচাৰিব। এনে অভিজ্ঞতা মাথোঁ আৰম্ভণিহে, সেই সময় বেছি দূৰত নহয় যেতিয়া ভাৰতত প্ৰথমখন বুলেট ট্ৰেইন চলিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰথম ষ্টেচনৰ পৰা গন্তব্যস্থানলৈকে ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ যাত্ৰাক এক স্মৰণীয় অভিজ্ঞতা হিচাপে গঢ়ি তোলা। ইয়াৰ বাবে দেশৰ ১৩০০ৰো অধিক অমৃত ষ্টেচনৰো সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত ৰে’ল সংযোগৰো প্ৰচণ্ড সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। ২০১৪ চনলৈকে দেশৰ মাত্ৰ পঁয়ত্ৰিশ শতাংশ (৩৫ শতাংশ) ৰে’লপথৰ বিদ্যুৎ সংযোগ হৈছিল। আজি ভাৰতৰ ৰে’লপথৰ প্ৰায় ১০০ শতাংশ বিদ্যুতীকৰণৰ হৈছে। আমি ৰে’লৱেৰ প্ৰসাৰতাও অহৰহ বৃদ্ধি কৰি আহিছো। বিগত ১০ বছৰত ৩০ হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক নতুন ৰে’লপথ নিৰ্মাণ কৰাৰ লগতে দলঙৰ ওপৰেৰে শ শ পথ আৰু দলঙৰ তলৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এতিয়া বহল গজ লাইনত মানৱবিহীন ক্ৰছিং বন্ধ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত দুৰ্ঘটনা হ্ৰাস পোৱাৰ লগতে যাত্ৰীৰ সুৰক্ষাও বৃদ্ধি পাইছে। ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ দৰে আধুনিক ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ কামো দেশত দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ হৈছে। এই বিশেষ কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ লগে লগে স্বাভাৱিক ট্ৰেকত চাপ কমি যাব আৰু তীব্ৰবেগী ৰে’ল চলোৱাৰ সুযোগো বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
আজি ৰে’লৱেত যি সজীৱতাৰ অভিযান চলি আছে, মেড ইন ইণ্ডিয়াত যিদৰে প্ৰচাৰ কৰা হৈছে, মেট্ৰ’ৰ বাবে আধুনিক ডবা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৰে’লৱেৰ বাবে, ষ্টেচনসমূহ পুনৰ উন্নয়ন কৰা হৈছে, ছ’লাৰ পেনেল স্থাপন কৰা হৈছে, ' এক ষ্টেচন, এক সামগ্ৰী’ৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, ইয়াৰ ফলত ৰে’লৱেত লাখ লাখ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত লাখ লাখ যুৱকে ৰে’লৱেত স্থায়ী চৰকাৰী চাকৰি লাভ কৰিছে। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে যিবোৰ কাৰখানাত নতুন ৰে’লৰ ডবা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, সেইবোৰৰ কেঁচামাল আন কাৰখানাৰ পৰা আহিছে। তাত চাহিদা বৃদ্ধিৰ অৰ্থ হ’ল অধিক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ। ৰে’লপথৰ সৈতে জড়িত বিশেষ দক্ষতাক মনত ৰাখি দেশৰ প্ৰথমখন গতি-শক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ো প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ৰে’লৱেৰ নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ হোৱাৰ লগে লগে সেই অনুসৰি নতুন মুখ্য কাৰ্যালয় আৰু সংমণ্ডলো সৃষ্টি কৰা হৈছে। জম্মু সংমণ্ডলে জম্মু-কাশ্মীৰৰ বহু চহৰৰ লগতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু পঞ্জাৱক উপকৃত কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা লেহ-লাডাখৰ জনসাধাৰণৰো সুবিধা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ জম্মু-কাশ্মীৰে ৰে’ল আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত নতুন অভিলেখ গঢ়ি তুলিছে। উধামপুৰ-শ্ৰীনগৰ-বৰামুল্লা ৰে’লপথৰ আজি সমগ্ৰ দেশতে চৰ্চা চলি আছে। এই প্ৰকল্পই জম্মু-কাশ্মীৰক ভাৰতৰ অন্যান্য প্ৰান্তৰ সৈতে ভালদৰে সংযোগ কৰিব। এই প্ৰকল্পৰ অধীনত বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ ৰে’লৱে তোৰণ দলং চেনাব দলং নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হৈছে। দেশৰ প্ৰথমখন কেবল ভিত্তিক ৰে’ল দলং অঞ্জি খাদ দলঙো এই প্ৰকল্পৰ অংশ। এই দুয়োটা আশ্বৰ্যকৰ অভিযান্ত্ৰিকতাৰ অতুলনীয় উদাহৰণ। এইবোৰৰ ফলত অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ লগতে অঞ্চলটোৰ সমৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ ঘটিব।
বন্ধুসকল,
ভগৱান জগন্নাথৰ আশীৰ্বাদত আমাৰ ওড়িশাত প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ সমৃদ্ধি আছে। আমি ইমান বিশাল বিল পাইছো। ওড়িশাত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ প্ৰবল সম্ভাৱনা আছে। আজি ওড়িশাত নতুন ৰে’লপথৰ সৈতে জড়িত বহু প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। এইবোৰৰ ওপৰত ৭০ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ৰাজ্যত ৭টা গতি শক্তিৰ কাৰ্গো টাৰ্মিনেল মুকলি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত বাণিজ্য আৰু উদ্যোগসমূহ উত্থান ঘটিছে। আজিও ওড়িশাত ৰায়গড়া ৰে’লৱে সংমণ্ডলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ৰাজ্যখনৰ ৰে’ল আন্তঃগাঁথনি আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব। ইয়াৰ ফলত ওড়িশাত পৰ্যটন, ব্যৱসায় আৰু কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধি পাব। বিশেষকৈ ইয়াৰ দ্বাৰা দক্ষিণ ওড়িশাৰ যথেষ্ট লাভ হ’ব, য’ত জনজাতীয় পৰিয়ালৰ সংখ্যা বেছি। এই আন্তঃগাঁথনিয়ে জনমন যোজনাৰ অধীনত আমি উন্নয়ন কৰি থকা পিছপৰা জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ বাবে এক আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি তেলেংগানাৰ চাৰ্লাপল্লী নিউ টাৰ্মিনেল ষ্টেচন উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগো পালোঁ। এই ষ্টেচনটোক আউটাৰ ৰিং ৰোডৰ সৈতে সংযোগ কৰিলে অঞ্চলটোৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত হ’ব। ষ্টেচনটোত আধুনিক প্লেটফৰ্ম, লিফ্ট, এস্কেলেটৰৰ দৰে সুবিধা আছে। আন এক বিশেষত্ব হ’ল এই ষ্টেচনটো সৌৰশক্তিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত। এই নতুন ৰে’লৱে টাৰ্মিনেলৰ দ্বাৰা মহানগৰীৰ বৰ্তমানৰ টাৰ্মিনেল যেনে ছেকেন্দৰাবাদ, হায়দৰাবাদ আৰু কাচিগুড়াৰ ওপৰত চাপ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাব। ইয়াৰ ফলত মানুহৰ বাবে যাতায়ত অধিক সুবিধাজনক হ’ব। অৰ্থাৎ জীৱন-যাপনৰ সহজতাৰ লগতে ব্যৱসায় কৰাত সহজতাইও উদগনি লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি দেশত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে এক বৃহৎ প্ৰচেষ্টা চলি আছে। ভাৰতৰ এক্সপ্ৰেছৱে, জলপথ আৰু মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। আজি দেশৰ বিমানবন্দৰত সৰ্বোত্তম সুবিধা উপলব্ধ। ২০১৪ চনত দেশৰ বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা আছিল ৭৪টা, এতিয়া ইয়াৰ সংখ্যা ১৫০টাতকৈও অধিক হৈছে। ২০১৪ চনলৈকে মাত্ৰ ৫খন চহৰতে মেট্ৰ’ৰ সুবিধা উপলব্ধ আছিল, আজি ২১খন চহৰত মেট্ৰ’ চলি আছে। ভাৰতীয় ৰে’লৱেকো এই মাত্ৰা আৰু গতিৰ লগত মিলাবলৈ অহৰহ উন্নীতকৰণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ উন্নয়নমূলক কাম উন্নত ভাৰতৰ ৰোডমেপৰ অংশ, যিটো আজি দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে এক অভিযানত পৰিণত হৈছে। মোৰ বিশ্বাস যে আমি একেলগে এই দিশত আৰু অধিক দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িম। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে দেশবাসীক পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো।
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration and laying of foundation stone of various Railway Projects
06 JAN 2025 3:26PM by PIB Delhi
Namaskar!
Telangana Governor Shri Jishnu Dev Varma Ji, Odisha Governor Shri Hari Babu Ji, Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir Shri Manoj Sinha Ji, Chief Minister of Jammu & Kashmir Shri Omar Abdullah Ji, Chief Minister of Telangana Shri Revanth Reddy Ji, Chief Minister of Odisha Shri Mohan Charan Majhi Ji, my cabinet colleagues —Shri Ashwini Vaishnaw Ji, Shri G Kishan Reddy Ji, Dr Jitendra Singh Ji, Shri V Somaiya Ji, Shri Ravneet Singh Bittu Ji, Shri Bandi Sanjay Kumar Ji, other Ministers, Members of Parliament, Members of Legislative Assemblies, distinguished guests, ladies, and gentlemen!
Today marks the birth anniversary of Guru Gobind Singh Ji. His teachings and exemplary life continue to inspire us to work towards building a prosperous and strong Bharat. I extend my heartfelt wishes to everyone on this auspicious occasion.
Friends,
Bharat has been maintaining a remarkable pace of progress in connectivity since the start of 2025. Just yesterday, I had the privilege of experiencing the Namo Bharat Train in Delhi-NCR and inaugurating significant projects of the Delhi Metro. Yesterday, Bharat achieved an extraordinary milestone—our country’s metro network now spans over a thousand kilometres. Today, projects worth several crores of rupees have been inaugurated, and foundation stones for future developments have been laid. From Jammu and Kashmir in the north to Odisha in the east and Telangana in the south, today is a significant day for ‘new-age connectivity’ across a large portion of the nation. The commencement of modern developmental projects in these three states symbolises the unified progress of the entire country. The mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' is instilling confidence and bringing to life the vision of a Viksit Bharat (developed India). On this occasion, I congratulate the people of these three states and all Indians on the launch of these projects. Incidentally, today is also the birthday of Odisha's Chief Minister, Shri Mohan Charan Majhi Ji. On behalf of everyone, I extend my warmest wishes to him as well.
Friends,
Our country is steadfast in its efforts to fulfil the vision of a Viksit Bharat. The development of Indian Railways is central to achieving this goal. Over the past decade, Indian Railways has undergone a historic transformation. The progress in railway infrastructure has been extraordinary, altering the nation’s image and significantly boosting the morale of its citizens.
Friends,
We are advancing the development of Indian Railways on four key parameters. First, the modernisation of railway infrastructure; second, the provision of modern facilities for passengers; third, the expansion of railway connectivity to every corner of the country; and fourth, the creation of employment opportunities and support for industries through railways. Today’s programme is a testament to this vision. The establishment of new divisions and railway terminals will significantly contribute to transforming Indian Railways into a modern 21st-century network. These developments will foster an ecosystem of economic prosperity, enhance railway operations, generate more investment opportunities, and create new jobs.
Friends,
In 2014, we embarked on a journey to modernise Indian Railways. Facilities like the Vande Bharat trains, Amrit Bharat stations, and Namo Bharat Rail have set new benchmarks for Indian Railways. Aspirational India today seeks to accomplish more in less time. People now wish to undertake even long-distance journeys swiftly, leading to a growing demand for high-speed trains across the country. Currently, Vande Bharat trains operate on more than 50 routes, with 136 services offering passengers a pleasant travel experience. Just a few days ago, I saw a video showcasing the new sleeper version of the Vande Bharat train running at a speed of 180 kilometres per hour during its trial run. Such milestones fill every Indian with pride. These achievements are just the beginning, and it won’t be long before Bharat witnesses the operation of its first bullet train.
Friends,
Our goal is to make travelling by Indian Railways a memorable experience, from the departure station to the final destination. To this end, over 1,300 Amrit stations across the country are undergoing renovations. Rail connectivity has also seen remarkable growth in the past decade. In 2014, only 35% of the rail lines in the country were electrified. Today, Bharat is on the brink of achieving nearly 100% electrification of rail lines. Additionally, we have significantly extended the reach of railways. Over the last 10 years, more than 30,000 kilometres of new railway tracks have been laid, and hundreds of road overbridges and underbridges have been constructed. Unmanned crossings on broad gauge lines have been completely eliminated, reducing accidents and enhancing passenger safety. Furthermore, the development of modern rail networks, such as dedicated freight corridors, is progressing rapidly. These special corridors will reduce the burden on regular tracks, creating more opportunities for high-speed train operations.
Friends,
The ongoing transformation of Indian Railways is also driving employment opportunities. The promotion of Made-in-India initiatives, the production of modern coaches for metro and railways, the redevelopment of stations, the installation of solar panels, and the implementation of initiatives like 'One Station, One Product' are creating lakhs of new jobs. Over the last decade, lakhs of young people have secured permanent government jobs in the railways. It’s important to remember that the raw materials for manufacturing new train coaches come from other factories, and the increasing demand in these industries also translates to more job opportunities. To further strengthen railway-specific skills, Bharat has established its first Gati Shakti University, a significant step in this direction.
Friends,
As the railway network expands, new headquarters and divisions are being established accordingly. The Jammu division will benefit not only Jammu and Kashmir but also several cities in Himachal Pradesh and Punjab. Additionally, it will provide greater convenience to the people of Leh-Ladakh.
Friends,
Jammu and Kashmir is achieving remarkable milestones in rail infrastructure. The Udhampur-Srinagar-Baramulla rail line is being widely discussed across the country. This project will significantly enhance Jammu and Kashmir's connectivity with the rest of India. As part of this initiative, the world’s tallest railway arch bridge, the Chenab Bridge, has been completed. Moreover, the Anji Khad Bridge, Bharat's first cable-stayed rail bridge, is also a part of this project. Both of these are unparalleled feats of engineering, poised to bring economic progress and prosperity to the region.
Friends,
With the blessings of Lord Jagannath, Odisha is endowed with abundant natural resources and an extensive coastline, presenting immense potential for international trade. Currently, several projects focused on new railway tracks are underway in Odisha, with investments exceeding ₹70,000 crore. Seven Gati Shakti cargo terminals have already been inaugurated in the state, fostering trade and industrial growth. Today, the foundation stone for the Rayagada Railway Division has also been laid in Odisha, which will further enhance the state’s railway infrastructure. This development will boost tourism, trade, and employment opportunities in Odisha. Specifically, South Odisha, home to a significant tribal population, will benefit immensely. Through initiatives like the JANMAN Yojana, we are focusing on developing the most backward tribal regions, and this infrastructure will serve as a boon for them.
Friends,
I am honoured today to inaugurate Telangana's Cherlapalli New Terminal Station. Connecting this station to the Outer Ring Road will accelerate the region’s development. The station is equipped with modern amenities, including advanced platforms, lifts, and escalators. A noteworthy aspect is that the station operates on solar energy. This new railway terminal will significantly alleviate the burden on existing city terminals such as Secunderabad, Hyderabad, and Kachiguda, making travel more convenient for passengers. This initiative not only enhances ease of living but also promotes ease of doing business.
Friends,
Today, significant efforts are underway to develop modern infrastructure across the country. Bharat's expressways, waterways, and metro networks are expanding at an unprecedented pace. The country's airports now provide world-class facilities. In 2014, there were only 74 airports in Bharat, but that number has now more than doubled to over 150. Similarly, in 2014, metro services were available in just five cities; today, they operate in 21 cities. To match this remarkable scale and speed of development, Indian Railways is also undergoing continuous modernisation.
Friends,
All these development initiatives are integral to the roadmap for a Viksit Bharat, a mission that has become the collective aspiration of every citizen. I am confident that together we will accelerate progress on this path even further. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all the countrymen for these achievements.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.